Комунизмът разтваря пропастта между Китай и Източна Европа

Премиерите на Китай, Унгария и България, Ли Къцян, Виктор Орбан и Бойко Борисов.

© Associated Press

Премиерите на Китай, Унгария и България, Ли Къцян, Виктор Орбан и Бойко Борисов.Твърде различните възгледи за комунизма са важна причина платформата "16+1" на Китай и страните от Централна и Източна Европа да не подобрява имиджа на Пекин в региона и да усложнява сътрудничеството. Повечето държави в региона пък не приемат добре китайската рамка на "традиционно приятелство" на базата на споделеното социалистическо минало заради собствения си исторически опит.


Това твърдят Рихард Турчани и Руня Цяоан в изследването си "Приятели или врагове? Как различните гледни точки за комунизма подкопават платформата "16+1" на Китай и Централна и Източна Европа". Материалът е част от списанието "Азия и Европа" и разглежда чред подхода на културната социология как двете "структурите за значение" на двете страни се свързват една с друга.


Разгледан е "дисонансът между дружелюбната реторика на Китай и смесения прием на Централна и Източна Европа" - те, смятат авторите, показват "дълбоки разлики, когато стане въпрос за историята, които може да имат значими политически последици за бъдещите отношения между двете страни."
Тази идея се различава от други досегашни интерпретации защо инвестициите от Китай източно от някогашната Желязна завеса са с по-ниски нива от тези, които обещават правителствата. Досегашни изследвания обикновено говорят за малките (с изключение на Полша) пазари, за липсата на сериозен интерес от Пекин или проблеми с бизнес климата в самите страни.


Ако разговорът е за културен контекст, не става дума само за "абстрактни описания на ценности, норми или идеологията на обществото" - включват се структурният анализ на медийното съдържание и изследванията на колективната памет. Използваният от авторите метод показва, че използваните от Китай похвати няма как да намерят добър отзвук в повечето от страните от ЦИЕ, въпреки че целта е да бъдат изразени топли чувства.


Никога толкова често, но не достатъчно близки


От една страна, между Китай и държавите от ЦИЕ никога не е имало толкова много срещи, а "дори от китайска перспектива инициативата е по-активна, отколкото подобни регионални проекти в Латинска Америка или Африка". За ЦИЕ връзките с Китай "може би са най-интензивните, които имат извън евроатлантическите рамки."


Проблемът е, че "колективната памет и културната травма играят важна роля в изграждането на национална идентичност, повлияват на тълкуванията на социални играчи на сегашния международен ред и позицията им в такъв ред." Това може да не е решаващото в двустранните отношения (и не означава, че няма настроения в подкрепа на комунизма или носталгия, свързана с него), но създава спънки, смятат авторите.


Проучванията на изследователския център "Пю" и на Евробарометър не показват увеличаване на симпатиите към Китай от началото на срещите през 2012 г. насам. Вторият център показва, че при повечето от 11-те членки на ЕС от формата "16+1" имиджът на Китай всъщност се е влошил в периода 2016-2017 г. и Унгария, Словения и Хърватия са единствените изключения.


На запад (държавите там взамодействат с Китай от векове подобно на Русия) безпокойството, свързано с Китай, се дължи на различаващи се политически идеи, но се случва на фона на все по-тесни икономически връзки. В ЦИЕ, обратно, усещането за липса на икономическо взаимодействие (включително износ към Китай и инвестиции от Пекин) тегне над връзките, процъфтяващи през петдесетте години, но влошили се след разрива между Съветския съюз и Китай. Заради гнева от неосъществените обещания за проекти културните и социални фактори стават все по-важни, смятат авторите.


Комунистическо наследство


"Опитът и паметта за комунистическото минало в ЦИЕ може всъщност да създадат значителен исторически багаж", който "допълнително проблематизира" отношенията с Китай на фона на липсата на инвестиции. Спомените за Пражката пролет (които според Руня Цяоан представят съветското време по-негативно, отколкото страданията по време на нацистката окупация), усилията за премахване на всякакво комунистическо наследство от управляващата "Право и справедливост" в Полша и промените в Унгария напомнят, че за част от ЦИЕ комунизмът не е просто "абстрактна идеология". Балтийските страни обявиха комунистическите партии извън закона, България направи това с публичното възхваляване на комунистически символи, подобни мерки въведоха и Албания, Хърватия, Словения и Вишеградската четворка.


Все пак има разлики във възприятието за Китай между повечето от тези държави и балканските извън ЕС, чиято система в годините на Студената война е с ограничено съветско влияние, а и споменът за времето в бивша Югославия е белязан от вододела на войните през 90-те години. Проучване на "Галъп", цитирано в доклада, сочи, че единствено бивши югославски страни, без Хърватия и Словения, смятат, че разпадането на Югославия им е донесло полза (това отговарят 4% от сърбите, 6% от босненците, 12% от северномакедонците и 15% от черногорците).


Поели по различен път след 1989 г., Китай и ЦИЕ не проявяват особен интерес едни към други в следващите две десетилетия - повечето от тези европейски държави виждат в азиатския гигант символ на онова, което не искат, и обратното. С възхода на китайска търговия обаче в ЦИЕ проникват все повече стоки, а при присъединяването на повечето държави към ЕС те стават по-важни за Пекин. Обратната връзка се появява в световната икономическа криза, когато ЦИЕ започва да възприема прекалената си зависимост от Западна Европа като уязвимост, а Китай е възможност за диверсификация, продължават авторите.


Оттогава в отношението на Китай се наблюдава и промяна. Официозът People's Daily публикува статии с "Централна и Източна Европа" в заглавията си не по-често от два пъти годишно до 2012 г. (а статиите често са неутрални, има и отрицателни) и около шест пъти оттогава (като вече преобладава положителното отношение). Говори се за сътрудничество, търговия и инвестиции, както и за "традиционно приятелство" и за "споделен исторически опит" между ЦИЕ и Китай или "близки исторически връзки".


Това е и терминологията, която Пекин използва в комуникацията с източноевропейските лидери - изразите влизат в употреба още при посещението на тогавашния китайски премиер Вън Цзябао в Будапеща през 2011 г. Той напомня, че в ЦИЕ са някои от първите държави, признали суверенитета на Китай. Такава терминология се повтаря и при срещите в София (миналата година) и Дубровник (тази година).


Кой е "приятел на Китай"


Незадоволителните резултати в инвестициите обаче подтикнаха иначе силно ентусиазираната за Китай Полша да охлади комуникацията си - китайски кандидати бяха дисквалифицирани от търгове, през 2018 г. премиерът Матеуш Моравецки дори не бе на срещата в София, а през ноември той спомена страната като "проблем за сигурността" заедно с Русия. Подобни процеси се случват и в Чехия, Словакия и Словения. "Като цяло Унгария и Сърбия стават единствените ентусиасти сред ЦИЕ, когато става дума за Китай и платформата "16+1", твърдят авторите.


По време на речите за откриване на форумите "16+1" източноевропейските лидери се въздържат от говорене за "споделено минало" и "приятелство" - дори унгарският премиер Виктор Орбан, сред най-силните застъпници на партньорството с Китай, не ги употребява. Чешкият президент Милош Земан, наричал китайския колега Си Цзинпин "млад приятел", избягва тази терминология.


Българският премиер Бойко Борисов е говорил за "традиционно приятелство" на допълнително събитие в София (макар и не на откриването на форума). Същевременно и той предпочита да повтаря, че контактите с Китай не са политически.


Ситуацията е различна в Сърбия - президентът ѝ Александър Вучич е казвал, че Белград иска "европейско бъдеще, запазвайки традиционното приятелство с Русия и Китай". На китайския посланик е казвал, че сръбско-китайското приятелство е "направено от стомана". Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания обаче, макара да споменават практични въпроси за сътрудничеството в инфраструктурата, се въздържат да говорят за "споделеното минало". За Западните Балкани много от държавите, обхванати от хаос през изминалите десителития, освен това по-малко се самовъзприемат като част от Запада.


От 16-те държави обаче 11 са членки на ЕС и смятат развитието си след 1989 г. за относителен успех, а в случаите на Вишеградската група и балтийските страни резултатите в икономиката от съветско време събуждат отрицателни спомени. В Словения, Хърватия, Румъния и България ситуацията е по-различна - от една страна, опитът им след 1989 г. може да се възприеме като положителен, а от друга на официално ниво "комунистическите им режими се смятат в известен смисъл за по-легитимни от тези във Вишеград(ските страни) и Балтика".

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Незнам дали "разтваря"но време е бабитите да напуснат политическата сцена. Даже самите те ще се учудят колко бързо ще бъдат забравени.

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 960 Неутрално

  ИЕ е напълно наясно с истинското лице на китайските комунисти, тук няма изненади.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Кой е основният враг на китайската работническа класа? Китайската работническа класа експлоатирана ли е и от кого? Къде отива принадената стойност, в китайските трудЯщи се или в китайските комунисти?
  Питам за един приятел на сянка.

 4. 4 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Членството на Пеевски в ДПС ли е причината този медиен магнат да не издава вестниците "Русия днес" и "Китай днес"?
  Да не би случайно Гестапото и Шаренкова да са над него в йерархията?
  А може би и Китай има доверие само на петоколонниците?

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Ред е на китайските комунисти да духат органа.
  Много са пресни спомените от комунизма,за да легнем на китайските комунисти. Плюс това от Вашингтон идват важни сигнали.

 6. 6 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Поредният отвратителен превод. Поне давайте източника, за да разбераме за какво става въпрос.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2888 Любопитно

  Или преводача не си разбира от работата, или редактора не е прегледал творението му. Е, може да е използван компютърен превод и тогава, кашата е пълна.

 8. 8 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 850 Неутрално

  В Китай никога не е имало комунизъм от европейски вид. Там винаги са действали законите на пазара и свободната конкуренция. Комунизмът в политиката, силното държавно участие в икономиката, монопартийната политическа система, създадоха отлични условия КИТАЙ ДА СТАНЕ ВТОРАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА В СВЕТА СЛЕД АМЕРИКА. Китайската система позволи на Китай да направи за двадесеттина години това, което други държави, при други условия са постигнали за столетия! В периода между 1990 и 2000 година по всички медии се тръбеше за БИЗНЕС ЕЙЖА, а милиарди доларови инвестиции поеха към Китай. ТЕ! Те, европейските и американските капиталисти се чудеха къде да инвестират парите спечелени чрез осигурените от бившите комунистически държави държавни поръчки, към новите "демократични" държави или към Китай. Говорил съм с италиански бизнесмени по онова време и го знам от ПЪРВА ръка. Предпочетоха СИГУРНОСТТА, СИГУРНИТЕ ПЕЧАЛБИ и инвестираха в Китай. Днес Китай е супер сила, с която всеки е длъжен да се съобразява. Докато преди 20 години всичко произведено от Китай беше символ на ниски цени и лошо качество, днес ситуацията е коренно различна. Ако искаш да се мериш с КИТАЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА СИ НА ТЯХНОТО НИВО. А то се постига с много работа! Китайският икономически и политически модел се ОКАЗА НАЙ- ПЕЧЕЛИВШ! Както мъдро се изказа при завръщането си Симеон Сакс Кобург Готски: "без комунизъм и без комунистите не може". То така с омраза, с директиви и злоба "комунизмът извън закона" не става. Ако не се грижиш да осигуриш хляб, работа и смислен живот на всички онези, които не могат, не са в състояние да го направят сами за себе си, няма спокойствие, бъдеще и просперитет за самия теб. Ако не запазиш здравето на поколението чрез пълна забрана на хазарта, на лесните, необезпечени кредити и наркотиците също! 9. 9 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1616 Разстроено

  В Китай никога не е имало комунизъм от европейски вид. Там винаги са действали законите на пазара и свободната конкуренция. Комунизмът в политиката, силното държавно участие в икономиката, монопартийната политическа система, създадоха отлични условия КИТАЙ ДА СТАНЕ ВТОРАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА В СВЕТА СЛЕД АМЕРИКА. Китайската система позволи на Китай да направи за двадесеттина години това, което други държави, при други условия са постигнали за столетия! В периода между 1990 и 2000 година по всички медии се тръбеше за БИЗНЕС ЕЙЖА, а милиарди доларови инвестиции поеха към Китай. ТЕ! Те, европейските и американските капиталисти се чудеха къде да инвестират парите спечелени чрез осигурените от бившите комунистически държави държавни поръчки, към новите "демократични" държави или към Китай. Говорил съм с италиански бизнесмени по онова време и го знам от ПЪРВА ръка. Предпочетоха СИГУРНОСТТА, СИГУРНИТЕ ПЕЧАЛБИ и инвестираха в Китай. Днес Китай е супер сила, с която всеки е длъжен да се съобразява. Докато преди 20 години всичко произведено от Китай беше символ на ниски цени и лошо качество, днес ситуацията е коренно различна. Ако искаш да се мериш с КИТАЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА СИ НА ТЯХНОТО НИВО. А то се постига с много работа! Китайският икономически и политически модел се ОКАЗА НАЙ- ПЕЧЕЛИВШ! Както мъдро се изказа при завръщането си Симеон Сакс Кобург Готски: "без комунизъм и без комунистите не може". То така с омраза, с директиви и злоба "комунизмът извън закона" не става. Ако не се грижиш да осигуриш хляб, работа и смислен живот на всички онези, които не могат, не са в състояние да го направят сами за себе си, няма спокойствие, бъдеще и просперитет за самия теб. Ако не запазиш здравето на поколението чрез пълна забрана на хазарта, на лесните, необезпечени кредити и наркотиците също!
  —цитат от коментар 8 на bobhunter


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++........!!!!....Това БАЩИЦАТА......!!!!.......Легендата от ПРАВЕЦ им го КАЗВАШЕ ОЩЕ на ВРЕМЕТООО......!!!!!.....Ама КОЙ да Слушаааа.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#8] от "bobhunter":

  Оттук нататък китайците само проблеми ги чакат. Евтината работна ръка от селата е на изчерпване. Демографската ситуация заради политиката на едно дете ще остави няколко поколения без пенсии. Назначените олигарси стават непослушни. Технологиите стават прекалено сложни за крадене, а приятелството със САЩ е под въпрос. Отгоре на всичкото пренебрегнаха съветите на Дън Сяопин и направиха Си Цзипин пожизнен президент със съответните опасности от деградация на управлението. Засега успяват да купят американски китайци и да ги привлекат в страната, но този резерв не е безкраен. А за качеството на китайските стоки не ми се говори - и в момента от десет направени изделия тестовете минават най-много три, които виждаш на пазара. Огромната неефективност засега е скрита, но си съществува.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Просто в Източна Европа знаем какво е комунизъм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#8] от "bobhunter":

  Глупости. Глупости. Още по-големи глупости.
  Китай е втора икономика в света единствено благодарение на САЩ и ЕС. Но държави -фабрики има колкото щеш. Важно е къде е парата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Демографската ситуация заради политиката на едно дете ще остави няколко поколения без пенсии..
  —цитат от коментар 10 на stein


  В Китай принципно няма пенсионна система. Възрастните ще се издържат от децата си. Всъщност от детето си....

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Че как я разтваря - аз като гледам и в политиката и при родният бизнес седят пак комунисти.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Китай, Русия, Турция и Иран са ОПАСНИ за ЕС!!!!!!

 16. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не само комунизма разделя Китай и ЦИЕ. Лично аз бих предпочела България да прави бизнес с Япония. Китай се прослави като държава, създаваща единствено реплики на европейски стоки- и качествени, и некачествени. Докато Япония е друго нещо- там си имат собствени разработки- вземете само автомобилите им и ще разберете какво точно имам предвид.

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Просто не намира правилния подход мечо пух. Да взема пример от путлер. Ако бутне малко комисион на боко, тука още два АЕЦ-а ще се строят като крайно необходими за енергийната обезпеченост на балканската швейцария. Китайски, разбира се.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Очевидно има комунизъм и комунизъм.
  Всяка ситема има проблеми. При нас проблемите станаха по големи от системата - и при комунизма и при демокрацията.
  Китайската версия не може да се отрече че работеше досега доста добре. Ако някой си мисли, че има много опции да управляваш адекватно 1+ милиард повечето необразовани души може да пробва с демокрация ... ще е пълен ужас и безумие и със сигурност няма да се получи такъв икономически растеж. Китайското управление много добре си знае "стоката" и отпуска юздите само колкото е нужно и където е нужно.
  Трябва да продължат да се променят и те го правят. Със сигурност обаче няма да я допуснат тая свобода, която е западния свят и това за сега е за добро.

 19. 19 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Орбан пръв и единствен приятел на ККП . Вечна дружба. Е..си хамелеона. От дисидент до пръв приятел на комунягите. Парата прави чудеса.

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Толкова политизирани, префърцунени, изкривени пропагандно,тенденциозни глупости на едно място отдавна не бях чел.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#10] от "stein":

  Според мен точно пожизнената власт ще докара големите проблеми за Китай. Защото в тяхното традиционно мислене се работи със столетия но света днес се развива главоломно. С помощта на силната държавна намеса те успяха да наваксат векове забавяне но точно както в комунизма, силната държава не може да се адаптира защото промяната подкопава властта.

 22. 22 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Орбан пръв и единствен приятел на ККП . Вечна дружба. Е..си хамелеона. От дисидент до пръв приятел на комунягите. Парата прави чудеса.
  —цитат от коментар 19 на ouk01308652


  Орбан е бил и грантаджия на Шорош.Затова толкова го недолюбват нашите родни грантаджии, за тях е предател на правата либертарианска линия!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 23. 23 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Кой е основният враг на китайската работническа класа? Китайската работническа класа експлоатирана ли е и от кого? Къде отива принадената стойност, в китайските трудЯщи се или в китайските комунисти?Питам за един приятел на сянка.
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  Ми позаинтересувай се, колко СТОТИЦИ милиона от китайския народ са измъкнати от БЕДНОСТ, по време на възхода на Китай? Като за начало, можеш да почнеш с това.

  И другият елементарен въпрос, на който може да се опиташ да си отговориш е: Защо СЕГА всички западни компании, които ПРОДАВАТ на китайския ПАЗАР, са вече до там зависими от него, че се СТРАХУВАТ до смърт, да не го изгубят?

  Ето ти два прости въпроса, на които можеш за минути да си отговориш, АКО наистина имаш ЖЕЛАНИЕ.

  reductio ad absurdum...
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Просто в Източна Европа знаем какво е комунизъм.
  —цитат от коментар 11 на EU defender


  ... и за това връщането на комунизма е неизбежно = по-добър е от сегашното
  :-) еволюцията винаги продължава от точката на прекъсване, когато се отстрани външното въздействие = за това като се срути СССР високо технологичната и космическа НРБ се срути до Белчо и Сивушка, а като се махнат и сегашните ще си продължим с Перестройка и нов АЕЦ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3745 Любопитно

  Който се захваща с Китай, просто трябва да е наясно, че подобна авантюра ще му струва скъпо - китайците идват да вземат и експлотират, а не да дават, както наивно си мислят някои страни, заслепени от китайските валутни резерви ! Бързо се опарват от опита обаче и схващат реалността каква е......

 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Само да попитам любителите на китайския обществен порядък .. на мястото на китайските или на европейските работници искате да сте ? Благодаря предварително.

 27. 27 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Незнам дали комунизма е причина ( в този сайт се борите с плашилото ката е..:)))), но много приятели и познати избягаха от демокрацията на синият преход!!!

 28. 28 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Рихард Турчани и Руня Цяоан
  ------------

  кой ги държи?
  трябва да се казва не само имената на авторите на "анализа", а и чии питомци са, тоест на чия ясла са.
  от това може да се направи извода защо развиват някакви тези, а не развиват други.

  Който плаща музиката, той поръчва какво да се свири.

 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Само да попитам любителите на китайския обществен порядък .. на мястото на китайските или на европейските работници искате да сте ? Благодаря предварително.
  —цитат от коментар 26 на Индиана


  Мазохистите със сигурност искат, да са на мястото на китайските работници!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 30. 30 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#6] от "bgkurshum":


  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Ето линк към оригиналното изследване.
  https://bit.ly/2IdC0p8
  16 страници е, с графика и източници отзад.

  Преводът по-горе е наистина осакатена версия на оригинала.

 31. 31 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Прочетете дефинициите за Фашизъм в Уикипедия.

  Все едно описват съвременен Китай.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Само да попитам любителите на китайския обществен порядък .. на мястото на китайските или на европейските работници искате да сте ? Благодаря предварително.
  —цитат от коментар 26 на Индиана


  Във вътрешността на Китай се работи както тука по соца - спокойно и безпроблемно :-) в сравнение със сегашното положение в България отговорът не е еднозначен

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 262 Неутрално  При тях политически диктат, при нас корпуративен диктат. От доста време обаче разбираме, че между двата голяма разлика няма, и те и ние живеем в илюзия, тяхната е за светло бъдеще и стоки, нашата за демокрация, стоки и самолетни билети.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  " ЦИЕ започва да възприема прекалената си зависимост от Западна Европа като уязвимост, а Китай е възможност за диверсификация"

  "Прекомерна политическа и икономическа зависимост!!!! Толкова неполиткоректно!!! Къде спи цензурата? "Конекторче за диверсификация"!!! В "замъглените очи" проблясва искрица. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Но спасение за кого? За народа на България ли или за задниците на управляващата шайка? Задници дадени под наем на Евроатлантика.

 35. 35 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Т.е. Китай става все по-капиталистически, а Европа все по-комунистическа?
  Да, така е за съжление(за Европа понем за Китай на кой му дреме).

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 36. 36 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#28] от "WWW":

  Абе аз колко пъти съм те питал ти на чия ясла си ама не щеш да си казваш.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 37. 37 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пълни глупости са твърденията, че Европа и Ус не могат без китайския отпадък... дори ще е доста по-добре и по-чисто ако го нямаше... стоките за потребление щяха да са в пъти по-качествени и трайни и нямаше да пълнят бунищата толкова много.
  Китайския отпадък е пагубен за човечеството, колкото по-малко, по-добре...

 38. 38 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  [quote#23:"Divi filius"][/quote]

  Дрогарьо, питам за Маркс-овия комунизъм?
  И какво е общото между него и китайския?
  След, като в Швеция не е имало Марксов комунизъм, как са се измъкнали от бедността, кой им построи жилищата, как има здравеопазване и образование без ръководната роля на швеЦката ком.партия?
  За същия приятел питам.

 39. 39 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Пак с тенденциозните статийки. Напоследък върви една такава мода, да се очерня Китай. Няма параметри, по които да сравняваме Китайския с Източноевропейския комунизъм, по простата причина, че обстоятелствата са крайно различни. Китай и Индия се справят отлично да изпълняват прищевките на Запада. Досега бяха много удобни, но икономиките им застрашително нарастнаха и някои хора не са доволни. Вярно, че двете страни са най-големите индустриални замърсители на световния океан, но търсенето определя производството. Никой няма да се откаже от техни стоки, за да си купи същото, но на петорна цена. Понякога, живеейки в Западна Европа, ми се струва че цените тук са формирани като за европейски депутати, със съответните заплати. Ако искат европейците да имат независими от Китай и работещи икономики, ще трябва да преосмислят пазара и да го направят достъпен. Освен това културата на тези две държави се базира на богата и древна история, плюс икономическият прогрес, няма как да ги стигнем, за съжаление европейските ценности в момента са в дълбок упадък, дирижиран от Русия и САЩ, естествено.

 40. 40 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#24] от "dark'star":

  Пак си забравил да си вземеш хапчето.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 41. 41 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 540 Весело

  А аз, пък мислех, че точно това ще ги сближи - братство, равенство и свобода : Д

 42. 42 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Съвсем скоро, в Европа ще маршируват нацисти, фашисти и всякакви такива. Европа загуби 30 години в псувни по отдавна отишлият си комунизъм, а в същото време налагаше с изключително усърдие някои отхвърлени в СССР марксистки тези, известни като нео-марксизъм.

  Е, няма как това да не роди фашизъм. Честито на печелившите :)

  Иначе в статията се говори за "споделено социалистическо минало" между Източна Европа и Китай. Това е пълен нонсенс. Не само, че нямаме никакво споделено такова с Китай, ами по едно време се водим и официални врагове.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Това беше променено преди четири години, оттам спадът на ръста на китайския ГДП с малко над 3% - толкова стуваше пенсионната система и въвеждането на медицинско осигуряване по подобие на немската система (съчетаване на пътеки обществено и лично медицинско осигуряване)

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#24] от "dark'star":Пак си забравил да си вземеш хапчето.
  —цитат от коментар 40 на Морски


  ... ама не казваш, че твърдението ми не е вярно ! :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#38] от "4ort":

  Непознаването на теорията води до подобни грешни заключения. "Марксов комунизъм" не е имало никъде в модела на болшевизма пропагандиран като "социализъм" в условията на еднопартйна комунисстическа хегемония.
  Според Маркс, реално един класически икономист от 19 век, социализмът е строят настъпващ в най-развитите капиталистически страни със "социализацията на капитала", сиреч нарастването на социалните инвестиции и ролята на обществото в управлението. Скандинавските страни го демонстрираха под формата на социал-демокрация.

 46. 46 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Основният износ на Китай е шпионаж и разликата между Китайската комунистическа партия и китайски "частни компании" като "Хуауей" е измислица" - Бес Саси, сенатор-републиканец .
  Кратко, ясно и най - важното - вярно. Тук се включват и т. нар. китайски инвестиции и комунистическата залъгалка за наивници със стратегически геополитически цели - "Нов път на коприната".
  Такава, каквато е на САЩ, трябва да е позицията и на всяка държава - членка на НАТО и ЕС. Особено, когато става дума за информационни технологии и стратегическа инфраструстура. Компромис все пак може да бъде направен за тениските и ширпотребите - еднодневки, които са си боклук на квадрат. Единственото спасение за демократичния свят е нанасянето на мощни крошета и ъперкути в комунистическите муцуни във всяка точка на планетата Земя, по всяко време. Докато се самоизядат. Те от друго не разбират.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#27] от "Stoyko Tsochev":

  И къде избягаха - в комунистическия рай Северна Корея, в Русия или в Китай ?. Или избягаха в загниващия Запад и САЩ и работят за презрените долари и еврота ?.

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#37] от "V. Uzunov":

  Но е верно че без евтиния труд на китайците, западноевропейците щяхме да живеем по-бедно . Конкретно - едни китайски маратинки са с прозиводствена цена 10 долара, същите европейски ще дойдат на 20 долара т.е крайната продажна цена скача от 50 на 60. И това е със всичко, особенно електрониката.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Китайската заплаха става все по-видима...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  ЭВМ имени Ленина

  Расизъм прозира.
  Къде ви намират...

  Зле прикрит.
  Анти Э-правителствен.

  Той, компютъра, и той се нуждай от паркоместо.
  Да работи и мечтай... за човечество по-свестно ;)

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Или преводача не си разбира от работата, или редактора не е прегледал творението му. Е, може да е използван компютърен превод и тогава, кашата е пълна.

 51. 51 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Ако приказваме за комунизъм, в ЕС и САЩ, Канада и още няколко са си баш с комунистически и социалистически номера. Дивия капитализъм цъфти в Русия, Украйна и тука, подплатен със срастване на мафията и олигархията с политиците, държавата.
  В Китай модела е друг, там има разбиране в народа, че за да са добре, държавата трябва да е добре и силна. Там е допустимо да преместят няколко милиона на друго място щото ще има язовир като първо хората се убедят че това е нужно. В "правови държави" като у нас ще ти плеснат блок на 10 метра пред балкона с довода щото било частна собственост земята. В един Китай се строй с гигантски темпове, но красиво, нямат си и нашето бетонирано черноморие, нито нацвъканите с разни бетонни гаражи градинки. Сега, в Китай се гони интереса на цялото общество, а тук на някой Бай Ганьо
  - бизнесмен. Китайската комунистическа партия е една, верно, от друга страна тя носи пълната отговорност за всеки неуспех и неуредица, за разлика от партийте тук, които се крият зад някаква демокрация. В Китай има ротация на ръководните кадри всеки 10 години, има защита на частната собственост и една огромна вече средна класа, има подкрепа на държавата за образование, за наука, за прекрасни условия на младите специалисти и учени. Например един млад учен там средно изкарва 60 000 долара годишно при осигурени квартира, прекрасни условия за работа и китайски цени на храни и вещи, а тука БАН по 500 лв. стипендия, от която трябва да се плащат осигуровки индивидуално. Изобщо пълна демагогия е да се плюе по китайците щото Тръмп е наредил,

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Глупава и нагла лъжа...

  Цели многая 70 лета (1992-1922) клечахте и клехте се
  пред икони на Маркс, Энгелс и Ленин.

  Консумирахте плодове на осъществения си максистки идеал:
  Еднопартийни комунистически диктатури "на пролетариата"
  в мащаб народен и международен.
  Фашизъм почти глобален.

  Предано служехте на Компартията на СС.
  Налазили 1-на главна 6-та от земната суша
  и неколко второстепенни.

  Ама лъжи, повтаряй... потрети.
  Миналото заличи.

  Обезболи таз люта рана
  с лъжа по-мазна и голяма

  До коментар [#45] от "daskal1":
  До коментар [#38] от "4ort":
  Непознаването на теорията води до подобни грешни заключения.

  "Марксов комунизъм" не е имало никъде в модела на болшевизма
  пропагандиран като "социализъм" в условията на еднопартйна
  комунисстическа хегемония.

 53. 53 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Любопитно

  "..."социализацията на капитала", сиреч нарастването на социалните инвестиции и ролята на обществото в управлението. Скандинавските страни го демонстрираха под формата на социал-демокрация."
  ========================================================================
  Хм,...
  "Свободното предприемачество създава силна социална държава"
  Шведският модел не е някакъв трети път между капитализма и социализма, а чиста проба свободен пазар и икономическа либерализация.
  В. "Заман"
  Десетилетия наред скандинавските страни, особено Швеция, са възприемани като идеалния модел на "социална държава" и съответно са обект на възхвала. Всички социалдемократи представяха Швеция като прототип и основен образец на това, което те биха искали да направят. Бившият премиер на Турция и лидер на Републиканската народна партия Бюлент Еджевит също провеждаше такава политика. Този подход се прилага и в наши дни, макар и в променен вид. Например турският журналист Шахин Алпай нарича себе си "либерален социалдемократ" и при всеки удобен случай пише и говори, че смята за необходимо да се въведе шведската система. Въпреки широкото възприемане на шведския модел като образец посветените на него изследвания обикновено са повърхностни, нямат задълбочен характер и не опират на обширни знания. При тях фактите и научното знание са заменени от определени желания и стремежи. Наскоро бе публикуван любопитен доклад, подготвен от Нима Санандажи от намиращия се в Лондон Институт по икономически въпроси. Докладът предоставя интересни сведения и изводи за Швеция. При подробното запознаване с доклада може много по-добре да се разбере ситуацията в тази страна.
  Мнозина представят шведския модел като отделен, особен път на развитие, който "преминава" между капитализма и социализма. Съгласно този подход предпочитание се дава на някаква трета система извън капитализма и социализма, чрез която обществата могат да постигнат процъфтяване и социална справедливост. При модела, в който водещият субект е държавата, именно тя осигурява бърз икономически растеж, задоволява основните потребности на гражданите и е способна да се бори с бедността и неравенството чрез една политика на преразпределение, базирана на данъчното облагане. В тази връзка съществуват множество уроци, които могат да се възприемат от опита на Швеция.
  Споменатият доклад в значителна степен опровергава подобни възгледи. Най-важният фактор, който се посочва в отчета, е, че моделът, наричан третият път или "социалната държава" (държавата на всеобщото благоденствие), изобщо не е алтернатива на капитализма и социализма. Швеция стана богата държава не благодарение на социалната демокрация, на "голямата държава" и на големите разходи за благосъстоянието на хората. Швеция е започнала да се развива интензивно, след като е приела политиката на пазарната икономика в края на XIX и началото на XX век. Правата върху собствеността, свободните пазари, ефективността в работата на многобройните високообразовани предприемачи и инженери в Швеция са довели до появата на благоприятна среда за икономически растеж. При това в мащаб, какъвто не е имало в историята на страната.
  През следващите години на икономическа либерализация страната изживя значителен икономически прогрес. Именно през този период бяха създадени такива известни шведски фирми като IKEA, Volvo, Tetra Pak, Ericsson, Alfa Laval. Те се възползваха от икономическите реформи, които предлагаха "приятелско отношение" към предприемачите и ниски данъци. От самото начало социалдемократите бяха верни на тази политика. От 1870 до 1936 г. Швеция демонстрира най-високите в света темпове на растеж. В същото време от 1936 до 2008 г. по този показател тя заемаше 18-о място от общо 28 индустриални държави.
  Обществената култура също е спомогнала за икономическия възход на Швеция. Основни принципи на тази култура са били високото доверие на хората един към друг, незначителните социални спорове, което се обяснява със сравнително еднородния състав на населението, строгите норми на поведение, които са стимулирали предаността и отдадения труд. Тези фактори имаха принос в успеха на шведските имигранти в страните, в които са се намирали. За шведите, преселили се в САЩ през XIX век, макар че тогава щатите са били по-малко развита държава на благосъстоянието, са били характерни по-ниско равнище на безработицата, а доходът е бил с 50% по-висок от роднините им в майката родина.
  По такъв начин благодарение на пазарната икономика и съответните културни особености Швеция е започнала да процъфтява още преди образуването на държавата на всеобщото благоденствие. През 1950 г. данъчните постъпления в Швеция са представлявали едва 21% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП). Преходът към "голямата държава" и по-високите данъци обхваща следващите 30 години, като годишно данъците са повишавали БВП с един процент.
  Стремителното нарастване на държавата бе сменено с определен спад особено през 60-те и 70-те години на миналия век. През 1975 г. Швеция бе сред четирите най-богати страни по БВП на глава от населението. През 1993 г. обаче страната падна до 14-о място. С превръщането си в "голямата държава" Швеция оказа разрушително въздействие върху предприемачите. След 1970 г. бе намален броят на новосъзданите фирми. Ето един интересен факт: само 2 от 100-те фирми в Швеция с най-високи приходи през 2004 г. са били създадени след 1970 г., а 21 от тях са се появили още преди 1913 г.
  Освен това още до създаването на "държавата на благоденствието" в Швеция са били разпространени принципите на равенството - при това на едно високо равнище. С други думи, равенството не е било резултат от дейността на "държавата на благоденствието". Преходът към нея доведе до различни социални проблеми. Икономическата криза в страната от началото на 90-те години и нарастването на социалните разходи, с които икономиката на държавата не можеше да се справи, принудиха Швеция да промени политиката на "социалната държава". Ръководството на страната бе принудено да предприеме пазарни реформи в образованието, здравеопазването и пенсионното осигуряване. Благодарение на това в Швеция нарасна степента на икономическа свобода, както показваха международните индекси. През същия период икономическата свобода в САЩ и Великобритания значително спадна. Днес над 95% от промишлеността на Швеция е в частни ръце. Системата пък на "училищни ваучери", която е обсъждана най-много в САЩ, в най-разпространена форма се прилага именно в Швеция.
  Така че "социалната държава" или "държавата на благосъстоянието" не е някаква особена система. "Социалната държава" е политиката на правителството, която позволява да се реализират материалните блага, създадени от пазара. С други думи,
  ако кокошката е пазарната икономика, то яйцето е "социалната държава". Докато пазарната икономика е във форма и демонстрира висок икономически растеж, част от създаденото богатство може да бъде преразпределено от държавата за неикономически ценности и цели. Това обаче води до спад на растежа на пазарната икономика и неизбежно намалява потенциала на обществото да произвежда материални блага, следователно намалява и размерът на богатството, който може да бъде разпределен от държавата за осигуряване на социалното равенство и "социалната държава".
  Ако към това се добави нарушеният баланс между работещото население и неработещите пенсионери, а също прекомерно високите социални разходи, държавата ще се сблъска с тежко финансово бреме и като последица трябва да минимизира политиката на "социалната държава". И това е явление, което засяга целия свят, то не е налагано от някакъв център на империалистическия капитал, както смятат някои, нито пък е нещо, което политиците обичат и напират да осъществят. Това е само необходимост, която възниква под въздействието на променящите се условия."

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#48] от "m17":

  Това дали западния свят, (към който принадлежим и ние) печели или губи от китайското производство е много интересен икономизески и политически въпрос. Икономическата наука доказва че печелим и то много и това стимулираше подкрепата на запада за Китай в последните десетилетия. Като логиката е съвсем проста - те работят много за малко пари и ние консумираме евтините им стоки (и то в голяма степен финансираме консумацията с дългове т.е хартийки). Но западната общественост отговаря с "ама губим работни места", без да отчита повишената консумация. И сега махалото се люшка обратно и ефекта ще бъде намаляване на консумацията но пък връщане на работни места. Всякакви стоки и електроника ще поскъпнат и все по-често ще виждаме "произведено в ЕС" и "произведено в САЩ" като особено брутално ще бъде при електрониката.

 55. 55 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 386 Неутрално

  МИЛИОНЕРИ И ЕДНА ПАРТИЯ НА ВЛАСТ И БЕЗ ОПОЗИЦИЯ СЕ НАРИЧА ФАШИЗЪМ

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Стига с това приятелство, дори и сиренето в капана за мишки се плаща.

 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#52] от "dnevnikar":

  Добър пример за тип ОФ агитация без познания по материала. Нещо по същество, например къде в икономическите си трудове Маркс споменава, че социализмът може да настъпи като еволюционен процес в бедни и изостанали държави?

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#53] от "objektivist96":

  Не мисля че някой и за минута се съмнява в това, че Швеция е държава на развития капитализъм избрала своя специфичен път. Нека припомня, че Швеция е била една от най-бедните държави в Европа именно до 19 век, дори началото на 20-я. В периода на редуциране на властта на аристокрацията и едрите поземлени собственици над един милион шведи емиграрат към САЩ след 1848 (революцията от 1808 е началото когато Швециа се изтегля от Финландия под натиска на руската империя). Но, завръщащата се имиграция и политиката на либертарианизма са тези които прявят Швеция богата, като доходите на населението от края на 19 век до 1950 нарастват над 8 пъти.
  Хубаво е да прочетете тази статия, добър очерк по икономическата и политическата история на кралството която посзолява да не се плъзгаме по повърхността.

  https://www.libertarianism.org/publications/essays/how-laissez-faire-made-sweden-rich

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#49] от "penetrating":

  Куриозът е, и Вие го знаете, че средната заплата в Китай е над 500 долара, т.е. не само фактор за повишаване на стойността на произвежданите стоки, но и индикатор за доста по-сериозни неща, особено съчетално с мощта на тоталния финансов потенциал на страната. Предстоят ни доста сериозни проблеми в това състезание.

 60. 60 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Извинявай ама днес да говориш така ,прирлича на тези дето си търсят работа като професионални антикапиталисти или антифашисти Иво Инджев и други дето пък непрекъснато се оплакват от липса на свобода на словото

  гошо
 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":

  Това е възможност, но и риск. Възможност, защото в Китай пробива средната класа. Това разхрива нови хоризонти за пазарите. Риск, защото средната класа е по-независима и изискваща - както за бзинеса, така и за управлението на страната; тя изисква и свобода (не толкова условна както е сега)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#61] от "penetrating":

  Разбира се. Затова и процесът на идеологическата обработка в момента е много интензивен. Си върви към един маоизъм от нов тип. Дори външно е достатъчно да се погледнат конференциите на партийните и държавни ръководства с негово участие транслирани по китайската телевизия вътре в страната: черно платнено чке, панталони и обувки, бяла риза без връзка - униформата стафа практически задължителна.

 63. 63 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":
  +:)))Благодаря за статията.Запознат съм.И с Йохан Норберг и с това му произведение.Не от този източник.Все пак той е старши сътрудник в CATO INSTITUTE.
  https://www.cato.org/people/johan-norberg
  A,този институт все пак, има някаква връзка с това:
  https://rand-bg.eu/

 64. 64 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#63] от "objektivist96":

  Свободен капитализъм ... ха, ха ...
  Ако може и държави да няма, нали?

  Но като направиха кризата въпросните капиталисти през 2008-ма към кого се обърнаха за помощи в паричен вид? Че и тлъстите си бонуси получиха, щото били договорени ... И държавата ги спаси, съвсем по Айн Ранд, нали!?

 65. 65 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#64] от "zippie":
  Не.Съвсем не е по Айн Ранд.
  "..Някои хора повдигат въпроса дали държавата като такава е зло сама по себе си и дали анархията не е идеалната обществена система. Като политическа концепция анархията е наивна абстракция: заради всичките причини, обсъждани по-горе, общество без организирана държава би било оставено на произвола на първия престъпник, който се появи, и който би го хвърлил в хаоса на гангстерската война. Но възможността за човешка неморалност не е единственото възражение срещу анархията: дори общество, в което всеки един от членовете е напълно рационален и съвършено морален, не би могло да функционира в условията на анархия; нуждата от обективно законодателство и от арбитър при споровете между хората е това, което предопределя необходимостта от съставяне на правителство". Айн Ранд

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  "Няма параметри, по които да сравняваме Китайския с Източноевропейския комунизъм, по простата причина, че обстоятелствата са крайно различни."
  До коментар [#39] от "Niraah":

  Китайският комунизъм мина през чистилището. След много време от него остана само обществен социален договор, който практически устройва всички. Българският само се пребоядиса.

 67. 67 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#65] от "objektivist96":

  Не иде реч за анархията, а за минималната функция на държавата според въпросната дама. И също така за случката от 2008-ма, когато държавата, американската държава, съвсем по социалистически наля едни пари за да спаси горките закъсали банки, които съвсем по Ранд-ски предизвикаха кризата.

 68. 68 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#67] от "zippie":
  "... а за минималната функция на държавата според въпросната дама. "
  ======================================================================
  Моля :
  http://www.easibulgaria.org/assets/var/docs/Persons/Ayn Rand/sashnostta_pravitelstvoto.pdf

 69. 69 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  Прочетете дефинициите за Фашизъм в Уикипедия.Все едно описват съвременен Китай.
  —цитат от коментар 31 на Жълто паве


  Майданчик, ето ти анализ на фашизма, лесно обяснен като за умнокрасиви. Спестява четенето, което мразите:

  https://youtu.be/O05wS7w4aEw

  reductio ad absurdum...
 70. 70 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#67] от "zippie":
  "...случката от 2008-ма, когато държавата, американската държава, съвсем по социалистически наля едни пари за да спаси горките закъсали банки, които съвсем по Ранд-ски предизвикаха кризата."
  ========================================================================
  В това изречение е вярно това,че:"...държавата, американската държава, съвсем по социалистически наля едни пари за да спаси горките закъсали банки...",което наливане противоречи на всичко,което защитава Айн Ранд.
  "...които съвсем по Ранд-ски предизвикаха кризата."- това също не е вярно!

  "..В съвременен план съществуват два основни повода за избухването на кризата:
  колапса на долара и спукването на балона на недвижимите имоти в САЩ. Кризите се разрастват от неестествената интервенция на правителството в периода преди
  депресията – умишленото увеличаване от страна на централната банка на паричната база. Централните банки могат еднолично да определят лихвения процент, като могат същевременно да въздействат на останалите банки, по отношение на тяхната кредитна политика и така поставят паричното предлагане под своя контрол. Счита се, че това е основната причина за възникването на бизнес цикъла. В икономиката съществува„Правилото на Тейлър”, което представлява съвременен метод за изчисляване последователен равновесен лихвен процент, в зависимост от настоящата инфлация,реалния доход, като същевременно се цели подържане на целева стойност на инфлацията. На графиката се вижда, че Федералния резерв е свалил лихвите за периода между 2001 и 2006 година на нива, целящи 2% инфлация. Проблемът е, че за този период, Федералния резерв е свалил лихвите под нивата, последователно целящи стабилност в номиналния доход. По този начин, чрез кредитната експанзия се образува и балонът, в цените на недвижимите имоти.
  За устойчив растеж в икономиката се счита този, който е породен от
  нарастването на спестяванията. Централните банки имат възможност да емитират непокрити пари. По същество кредитната експанзия означава, че се появяват непокрити със стоки и услуги пари. По отношение на капитала, при провеждане на кредитната експанзия , дългосрочните последствия се различават от тези, предизвикани от увеличение на спестяванията, независимо че първоначалният ефект е подобен.
  Продължилото поддържане на ниски лихвени проценти, съпроводено с
  невъзможност или нежелание за преценка на предприетия инвестиционен риск, заедно
  с улеснения достъп до капиталов ресурс на глобално ниво, доведе до свръхтърсене на
  финансови инструменти като подкрепените с американски ипотечни заеми облигации.
  Нискокачествените ипотечни облигации (subprime) се вписват в мащабна социална цел и дългосрочна национална стратегия на САЩ. Те са насърчавана иновация, бодро
  обявявана в течение на десетилетие като пазарно решение на проблема за достъп до
  жилищно кредитиране на семействата с ниски доходи. Важен елемент обаче са
  държавно гарантираните банки Freddie Mac и Fannie Mae, поддържащи силна лобистка
  мрежа в Конгреса. И както често се случва със социалните начинания, резултатът е
  тъкмо обратният.
  В резултат на това, финансовите компании, които издават ипотеки, се стремяха
  да увеличат рязко обемите на своите продажби на нови ипотечни заеми. Банките се
  освобождаваха от риска като секюритизираха хиляди жилищни заеми и ги пускаха на
  международните пазари . Със създаването на синтетичен индекс през 2006 година,
  който следи този тип облигации, се спомогна за ликвидното търгуване на риска,
  посредством кредитни инструменти и се осигури възможност за оценяване на реалната стойност на тези книжа от пазара. В началото на 2007 г. в следствие на внезапното понижение на индекса, започна да се усеща предстоящата криза в сектора, но локализирането на риска остава неясно. Това дава старт на паниката, отключена от страха от загуби с неизвестни размери. Проблемите дойдоха от конкретния дизайн на тези „токсични” облигации и от механизма им на последващо прехвърляне. Те се оказаха силно чувствителни към цените на определени активи и многократно по предразположени към образуването на балони. Но така или иначе новият финансов ред, посредством финансовия инженеринг, е създал инструмент, за който е характерно непрозрачния начин на разпръскване на риска на глобално ниво.
  Вследствие на реализираните загуби от ипотечни заеми, инвеститорите внезапно
  промениха своето поведение на пазара и предразположеността си към поемане на риск.Те не само преустановиха купуването на високорискови ипотечни облигации, но
  изцяло престанаха да купуват на кредитните пазари. За неочаквано кратък период от
  време, сделките със структурирани продукти драматично намаляха, като пряко
  следствие на пресушената ликвидност на пазарите. В резултат на това се получи
  нарушение в равновесното функциониране на капиталово-кредитните пазари. Поради
  невъзможност за продажба на ипотеките си, фирмите – които издават ипотечни
  облигации, нямат достатъчно средства да ги съхраняват за собствена сметка и това
  предизвиква фалита им. Обхванатият от трусове пазар на високорискови ипотечни
  облигации, започна да се отразява и върху другите икономически сектори. Фалитите на едни от най-големите инвестиционни банки, сериозните финансови проблеми на
  редица компании, национализираните Фани Мей и Фреди Мак, показва че вече няма
  практичност на максимата „твърде голяма за да фалира”.
  За съжаление спасяването в случай на нужда на големите банки става официална
  политика - което се знае от всички пазарни участници. През годините тази политика се реформира, като в един момент на Федералната корпорация за застраховане на
  депозитите се забранява да спасява банки, освен ако не са със "системно значение" или
  ако това не е най-евтиният начин за гарантиране на защитените вложители. По този начин се появява и моралния хазарт.
  Всяка голяма банка знае, че ако й се случи нещо, правителството ще я спаси -
  това знаят и нейните клиенти. И двете изкривяват пазарните сигнали и пазарната
  дисциплина. Ако банката се възприема като "твърде голяма да фалира", нейните
  кредитори нямат стимул да се интересуват как тя се управлява - те знаят, че в крайна сметка парите им са защитени от държавата, от данъкоплатците. Не само че не се интересуват от риска, поеман от банката, но и са готови да й отпускат финансиране при ниски лихви - отново заради убедеността им, че те не носят риск, тъй като рискът е поет от държавата.
  От своя страна съответната финансова институция - която е твърде голяма да
  фалира - знае, че всички я възприемат за напълно сигурна, и може да си осигурява
  големи обеми от евтино финансиране. При това независимо дали поема големи рискове или не. Което насърчава рисково поведение. Печалбите - частни, загубите - за
  обществото: рецепта за голям проблем, който във всеки момент може да се стовари
  върху данъкоплатците. И той не закъснява да се стовари върху тях."

 71. 71 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#67] от "zippie":
  "...случката от 2008-ма, когато държавата, американската държава, съвсем по социалистически наля едни пари за да спаси горките закъсали банки, които съвсем по Ранд-ски предизвикаха кризата."
  ========================================================================
  В това изречение е вярно това,че:"...държавата, американската държава, съвсем по социалистически наля едни пари за да спаси горките закъсали банки...",което наливане противоречи на всичко,което защитава Айн Ранд.
  "...които съвсем по Ранд-ски предизвикаха кризата."- това също не е вярно!

  "..В съвременен план съществуват два основни повода за избухването на кризата:
  колапса на долара и спукването на балона на недвижимите имоти в САЩ. Кризите се разрастват от неестествената интервенция на правителството в периода преди
  депресията – умишленото увеличаване от страна на централната банка на паричната база. Централните банки могат еднолично да определят лихвения процент, като могат същевременно да въздействат на останалите банки, по отношение на тяхната кредитна политика и така поставят паричното предлагане под своя контрол. Счита се, че това е основната причина за възникването на бизнес цикъла. В икономиката съществува„Правилото на Тейлър”, което представлява съвременен метод за изчисляване последователен равновесен лихвен процент, в зависимост от настоящата инфлация,реалния доход, като същевременно се цели подържане на целева стойност на инфлацията. На графиката се вижда, че Федералния резерв е свалил лихвите за периода между 2001 и 2006 година на нива, целящи 2% инфлация. Проблемът е, че за този период, Федералния резерв е свалил лихвите под нивата, последователно целящи стабилност в номиналния доход. По този начин, чрез кредитната експанзия се образува и балонът, в цените на недвижимите имоти.
  За устойчив растеж в икономиката се счита този, който е породен от
  нарастването на спестяванията. Централните банки имат възможност да емитират непокрити пари. По същество кредитната експанзия означава, че се появяват непокрити със стоки и услуги пари. По отношение на капитала, при провеждане на кредитната експанзия , дългосрочните последствия се различават от тези, предизвикани от увеличение на спестяванията, независимо че първоначалният ефект е подобен.
  Продължилото поддържане на ниски лихвени проценти, съпроводено с
  невъзможност или нежелание за преценка на предприетия инвестиционен риск, заедно
  с улеснения достъп до капиталов ресурс на глобално ниво, доведе до свръхтърсене на
  финансови инструменти като подкрепените с американски ипотечни заеми облигации.
  Нискокачествените ипотечни облигации (subprime) се вписват в мащабна социална цел и дългосрочна национална стратегия на САЩ. Те са насърчавана иновация, бодро
  обявявана в течение на десетилетие като пазарно решение на проблема за достъп до
  жилищно кредитиране на семействата с ниски доходи. Важен елемент обаче са
  държавно гарантираните банки Freddie Mac и Fannie Mae, поддържащи силна лобистка
  мрежа в Конгреса. И както често се случва със социалните начинания, резултатът е
  тъкмо обратният.
  В резултат на това, финансовите компании, които издават ипотеки, се стремяха
  да увеличат рязко обемите на своите продажби на нови ипотечни заеми. Банките се
  освобождаваха от риска като секюритизираха хиляди жилищни заеми и ги пускаха на
  международните пазари . Със създаването на синтетичен индекс през 2006 година,
  който следи този тип облигации, се спомогна за ликвидното търгуване на риска,
  посредством кредитни инструменти и се осигури възможност за оценяване на реалната стойност на тези книжа от пазара. В началото на 2007 г. в следствие на внезапното понижение на индекса, започна да се усеща предстоящата криза в сектора, но локализирането на риска остава неясно. Това дава старт на паниката, отключена от страха от загуби с неизвестни размери. Проблемите дойдоха от конкретния дизайн на тези „токсични” облигации и от механизма им на последващо прехвърляне. Те се оказаха силно чувствителни към цените на определени активи и многократно по предразположени към образуването на балони. Но така или иначе новият финансов ред, посредством финансовия инженеринг, е създал инструмент, за който е характерно непрозрачния начин на разпръскване на риска на глобално ниво.
  Вследствие на реализираните загуби от ипотечни заеми, инвеститорите внезапно
  промениха своето поведение на пазара и предразположеността си към поемане на риск.Те не само преустановиха купуването на високорискови ипотечни облигации, но
  изцяло престанаха да купуват на кредитните пазари. За неочаквано кратък период от
  време, сделките със структурирани продукти драматично намаляха, като пряко
  следствие на пресушената ликвидност на пазарите. В резултат на това се получи
  нарушение в равновесното функциониране на капиталово-кредитните пазари. Поради
  невъзможност за продажба на ипотеките си, фирмите – които издават ипотечни
  облигации, нямат достатъчно средства да ги съхраняват за собствена сметка и това
  предизвиква фалита им. Обхванатият от трусове пазар на високорискови ипотечни
  облигации, започна да се отразява и върху другите икономически сектори. Фалитите на едни от най-големите инвестиционни банки, сериозните финансови проблеми на
  редица компании, национализираните Фани Мей и Фреди Мак, показва че вече няма
  практичност на максимата „твърде голяма за да фалира”.
  За съжаление спасяването в случай на нужда на големите банки става официална
  политика - което се знае от всички пазарни участници. През годините тази политика се реформира, като в един момент на Федералната корпорация за застраховане на
  депозитите се забранява да спасява банки, освен ако не са със "системно значение" или
  ако това не е най-евтиният начин за гарантиране на защитените вложители. По този начин се появява и моралния хазарт.
  Всяка голяма банка знае, че ако й се случи нещо, правителството ще я спаси -
  това знаят и нейните клиенти. И двете изкривяват пазарните сигнали и пазарната
  дисциплина. Ако банката се възприема като "твърде голяма да фалира", нейните
  кредитори нямат стимул да се интересуват как тя се управлява - те знаят, че в крайна сметка парите им са защитени от държавата, от данъкоплатците. Не само че не се интересуват от риска, поеман от банката, но и са готови да й отпускат финансиране при ниски лихви - отново заради убедеността им, че те не носят риск, тъй като рискът е поет от държавата.
  От своя страна съответната финансова институция - която е твърде голяма да
  фалира - знае, че всички я възприемат за напълно сигурна, и може да си осигурява
  големи обеми от евтино финансиране. При това независимо дали поема големи рискове или не. Което насърчава рисково поведение. Печалбите - частни, загубите - за
  обществото: рецепта за голям проблем, който във всеки момент може да се стовари
  върху данъкоплатците. И той не закъснява да се стовари върху тях."

 72. 72 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#68] от "objektivist96":

  И? Хайде пуснете едно търсене на думата "държава" във въпносното есе от линка ви. Колко пъти се среща? Не се мъчете, ще ви кажа - точно нула пъти.

 73. 73 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#70] от "objektivist96":
  До коментар [#71] от "objektivist96":

  е, нямаше нужда от толкова текст, все пак тук е форму за коментари ...
  Можеше просто да пуснете линк към реферата.

  Примерно така:
  http://www.referati.org/mejdunarodna-ikonomika-4-/58897/ref/p6
  🙃

 74. 74 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Любопитно

  До коментар [#72] от "zippie":
  Е,"правителството" на какво е?
  "Източникът на държавната власт е “съгласието на управляваните”. Това означава, че
  правителството не е господар, а слуга, или пълномощник на гражданите...."

 75. 75 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#73] от "zippie":
  Извинете! Просто имам и едни други работи за писане,и затова се получават подобни нескопосани действия от моя страна.Естествено,че можеше направо да ,Ви,пусна линк,но.. Има и достатъчно други материали...А, виждам,че и два пъти е излязъл текстът...Извинете!

 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Весело

  До коментар [#62] от "daskal1":

  Съгласен.
  Ето това си струва да се гледа за САЩ Китай. Един епизод от преди седмица на A Closer Look. Лежерно представяне на сериозни проблеми. Смял съм се със глас :)
  https://www.youtube.com/watch?v=rG9-8wmtOUM

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 523 Любопитно

  До коментар [#74] от "objektivist96":

  Така де, в материалите, които привеждате като аргументи нещата са опростени до "държавата" като антипод на "анархията". Че кой говори за анархия в 21-ви век?

  Вие я намесихте Айн Ранд. Та, хубаво, свободна инициатива и предприемачески дух ..., ама чак толкова свободни, че да ни докарат въпросната криза - не е добре, т.е. продължавам да твърдя, че кризата беше съвсем по Ранд-овски.
  Но този спор може да си го водим до безкрайност. Или направо да оставим кризата, че и тя беше вече отдавна. Ама как ви звучи свободен предприемач - учител, доктор, научен работник, мед. сестра?

  Я по-добре кажете какво е мислила Ранд за достъпа до обучение и медицински услуги, примерно.

 78. 78 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "Така де, в материалите, които привеждате като аргументи нещата са опростени до "държавата" като антипод на "анархията". Че кой говори за анархия в 21-ви век?"

  Не.Нещата не са опростени до това.И,когато пише за правителството А.Р естествено има предвид държавата.Това трябва да е ясно.Тя пише,че въпреки многото недостатъци държавата трябва да я има,но с трите и основни функции - полиция,армия,съд(най-общо казано).Колкото до това,кой говори за анархия в 21 век - ами,говори се,как да не се говори,какво,че е 21 век?Даже тук във форума се е говорило за анархия.Имаше писател,(Николай Теллалов) който коментираше тук и беше( предполагам,че продължава да бъде) анархист.Няма лошо.Такива са убежденията му и това си е негово право.Има и Федерация на анархистите в България,издават и месечен вестник"Свободна мисъл"...
  http://www.anarchy.bg/
  За другото:
  http://www.mak-bg.eu/knigi?page=4
  До коментар [#77] от "zippie":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK