Унгария иска "пълен политически контрол" върху изследователската дейност, обявиха учени

Протест за свобода на академичната сфера, 21 март 2019 г.

© Reuters

Протест за свобода на академичната сфера, 21 март 2019 г.Най-старият и най-голям научен институт в Унгария обвини правителството, че опитва да поеме "тотален политически контрол" върху жизненоважна изследователска дейност чрез плановете да създаде нова държавна структура, която да отговаря за финансирането и работата му, предаде "Ройтерс".


Според сайта Index.hu става въпрос за законодателство, което изготвя правителството и което ще отнеме от Унгарската академия на науките собствената ѝ мрежа от изследователски институции и ще предаде контрола върху сградите и активите им на новия съвет.


Решението се счита от критици на премиера Виктор Орбан за поредно посегателство върху академичната свобода, но и върху демокрацията в страната. Кабинетът в Будапеща обаче настоява, че е мотивиран само от желанието да насърчи по-доходоносни и иновативни изследвания. Тази нова институция ще се оглавява от министъра на иновациите и технологиите Ласло Палкович и ще определя кои изследователски области ще получават финансиране. Позицията на министерството му е, че тази система е неефикасна, затова е нужно да се заделят повече средства за "патентите и изобретенията, които служат на унгарската икономика".
Ако това се случи, ще се стигне до "тотален правителствен - политически - контрол върху мрежата от изследователски институции", заяви управляващият съвет на мрежата, финансирана от правителството, но самоуправляваща се в момента. Новите планове на Съвета за национална научна политика са "потенциална заплаха за академичната свобода и свободата на изследванията", гарантирани от унгарската конституция, продължава изявлението на съвета.


В неделя учени ще излязат на протест, но още не са известни подробности. Европейската комисия обяви по-рано тази седмица, че ще наблюдава събитията в Унгария и държавната изследователска система, и призова властите "да се въздържат от всякакво решение, ограничаващо научната и академичната свобода".

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Дайте закона да го прочетем. Стига с това "Според Ройтерс, който цитира активисти".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  "Критици на Орбан" видели "потенциална заплаха".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  КОи друг да контролира научната дейност?

  частни компании ли?

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  "Кабинетът в Будапеща обаче настоява, че е мотивиран само от желанието да насърчи по-доходоносни и иновативни изследвания."

  Това означава ли, че няма да бъдат финансирани "недоходоносни" изследвания", като в астрономията, например?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Орбан не дава пари за джендър проучвания.
  Сори Сорос...

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  КОи друг да контролира научната дейност?частни компании ли?
  —цитат от коментар 3 на WWW


  По принцип научната дейност се насочва от научната дейност. Системата обаче е деликатна и изложена на рискове и вмешателства -- това става ясно когато "учени" от социалните дисциплини започнат да диктуват на истинските учени какво имат право да изследват, мислят и говорят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  На по-сериозно настроените форумци препоръчвам новия брой на списание "Цицеро" -- на кървавочервената корица с големи бели букви пише "На лов за професори" (не става дума за Унгария). Останалите могат да продължат да псуват "фашагите" и Григор Димитров.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 537 Неутрално

  ...става въпрос за законодателство, което изготвя правителството и което ще отнеме от Унгарската академия на науките собствената ѝ мрежа от изследователски институции и ще предаде контрола върху сградите и активите им на новия съвет.

  ============================================================================

  По принцип, когато т.нар. нАучни изследвания са идеологически мотивирани, дори да няма пряка зависимост от партия или "благодетел", е нормално да бъдат контролирани от демократично избрани органи, в случая правителството.

  Конкретният случай отново е в графата с т.нар. "академии на нАуките" в Изт. Европа. Такова животно в развитите страни НЕМА, а в същото време там едват ли страдат от липса на нАука. Червенушките на топлите местенца в източноевропейските "академии на нАуките" пак се стреснаха, че ще им се наложи да работят по западен образец - финансиране не нацяло, с общ бюджет, а само на база одобрени проекти.

  А ако си мислите, че одобряването на научни/изследователски проекти не е политически мотивирано дори в иначе предприемчиви страни като Великобритания или Холандия, се лъжете, при това жестоко. Дори в тази област се следи за "джендър баланс" и прочее критерии, които иначе биха изглеждали много зле в медиите. Много изследвания са отхвърляни с безумни "нАучни" доводи, само защото са предложени от мъже, а в същото време прогресивните медии диктуват "Трябват повече жени!".

  Та така... академичната и научна свобода отдавна са миналото, а при създалото се положение под натиска на прогресивните сили е необходимо да се осигури демократичен контрол на съответните институции. Естествено обаче, ЕК не пропуска да хвърли кал по Орбан с разни обвинения за ограничаване на академичната свобода, но се прави, че не вижда каква правят подобни "съвети за национална научна политика" в други страни, напр. Франция или Белгия. За Холандия и Великобритания, вече казах.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  "Критици на Орбан" видели "потенциална заплаха".
  —цитат от коментар 2 на zyb18561487


  Ами да. 6 думи съм написал, от които само "видели" е моя, а останалите пет са взети от статията. Кой как чете, не знам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Хайде сега претенции.
  Че те утре може и резултати да решат да им поискат...

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  В БАН харесват това.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Предвид нашата БАН, някак не мога да имам 100% доверие и на Унгарската, а ие става дума само за направлението на научните изследвания, но и за контрол върху имоти, та нещата може да имат и други измерения.
  Що се отнас до Орбан и неговто управление, може да нямаме сънение - просто е крайно втреме ЕК да му резне европарите и да му гледаме сеира.
  Иначе се получава, храни куче да те лае.

 13. 13 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 597 Весело

  КОи друг да контролира научната дейност?частни компании ли?
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Бе забелязал съм, че във "ФАЩ" това май работи...

 14. 14 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#13:"Даниел Панев"][/quote]

  Зависи от областта - НАСА примерно не се финансира от частни компании, а от правителството.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 15. 15 Профил на rox41596432
  rox41596432
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Е сега вече Земята стана плоска.

 16. 16 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#13:"Даниел Панев"]
  —цитат от коментар 14 на Petko Boukov
  Зависи от областта - НАСА примерно не се финансира от частни компании, а от правителството.[/quote]

  Така е, разбира се, но все пак имаме математика, физика, химия, биология... Които се финансират И (да не кажа преимуществено) от частни компании, тръстове и т.н.
  Друг е въпросът до колко разните там gender studies и прочие са наука де ;)

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Зависи от политиците. В България например, те са скарани с науката.

 18. 18 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 448 Гневно

  Някои от засегнатите от това решение, както и техни колеги от университетите, които са мои приятели във Фейсбук, с които съм говорил в Будапеща или по конференции, са окачествявали Орбан със синоними на "фашист" или буквално и са изтъквали ситемната и централизирана корупция. Преди това Орбан национализира "соросоидния" Централно-европейски университет. Всяка връзка със сега случващото се е "случайна" ...

  Васил Пенчев
 19. 19 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Унгария в момента има световно водещи изследвания в областта на математиката. Непропорционално за размера на населението на тази страна. Това се дължи в голяма степен на независимистта на института им по математка (еквивалента на ИМИ-БАН), и меритокрацията, която винаги е имала превес там. Говорим за качество, еквивалентно например на половин милионна годишна заплата в изследователското звено на Микрософт (това за което говоря са реални примери на хора, които от едната от тези позиции са отивали в другата). Не вярвам да му мине номерът на Орбан. Интелигентните хора там имат и високи връзки.

 20. 20 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  що, сорос на орбан ли разчита за пари :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Аз си мислим, че който дава парите, той определя музиката. :)

  Сега кво искат да им се дадат едни безотчетни пари ли? ;)

 22. 22 Профил на rox41596432
  rox41596432
  Рейтинг: 200 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  Значи Европа? Ми добре.

 23. 23 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1770 Весело

  Фашагите не искат учени и образовани хора, на тях им трябват малоумни роби

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  И какъв политически контрол може да има върху изследванията по физика например? Ще ги задължават да цитират мъдрите мисли на Орбан в статиите си примерно? Явно и тези искат да лапат без да дават нищо насреща.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred":

  ``И какъв политически контрол може да има върху изследванията по физика например? Ще ги задължават да цитират мъдрите мисли на Орбан в статиите си примерно? Явно и тези искат да лапат без да дават нищо насреща.''

  Веднага ти отговарям. В законодателството, което отговря за парите на данъкоплатците отиващи за наука трябва да се добави на първо време единствено изречението: ``Никакви пари няма да се предоставят пт сържава по проекти, които са основани на под каквато и да е форма на Лоренцовите трансформации."

  Ако не им е удобно на шарлатаните, нарекли се физици и измъкващи от данъкоплатеца миларди евро, да се явят открито, под клетва, пред парламента и да обяснят защо държавата трябва да плаща безумни пари за абдолютно доказани безумия и фалшификати. На тези нагли некадърници някой най-накрая трябва да им сложи преграда.

 26. 26 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#7] от "zyb18561487":

  Дай линк, моля.

 27. 27 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#25] от "bryghtlyght":

  Айде да взема да се опитам да го напиша това изречение без грешки този ;ът: ``Никакви пари няма да се предоставят от държавата по проекти, които са основани под каквато и да е форма на Лоренцовите трансформации."

 28. 28 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  този път -- ей, боже, старост-нерадост.

 29. 29 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#23] от "carlosestrada":

  Кой е учен ще се разбере, когато мошениците-нацисти, нарекли се учени, излязат под клетва на светло да си защитят измамите, а не да се крият като мушмуроци зад гърба на недозрели студенти и да ги подстрекават да излизат по площади и мостове, вместо да залягат над книгата.

 30. 30 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  Който дава парите, той ще контролира. А, не като сега -- разпасана команда, представяща абсурди за наука. По-лошо е от това да вярваш в теорията на плоската Земя. Плоскоземието е просто погрешно разбиране за формата на Земята, но поне не е вътрешнопротиворечиво, каквито са им всичките тотални малоумия, за които държавите им плащат милиарди евро. Това е скандал на скандалите. И полиция да викнеш ще е малко, щото това зло се е окупирало на най-високо политическо ниво и нахалства от най-високо. Голямата метла трябва да заиграе, ама да видим кой пръв ще го подхване.

 31. 31 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

  Не, не е астрономията на прицел. Малоумната астрофизика, основана на Лоренцовите трансформации е за премахване. Астрофизиката освен, че е недоходоносна, каквато в същността си е истинската наука, и в това няма нищо лошо, е глупост, даже още по-лошо, абсурд. Абсурди нямат място в науката по никаква логика и причина. Абсолютно нищо не може да ходатайства на глупостта, хич да не говорим за абсурда, да се шири из физиката.

 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#19] от "iget":

  Унгария в момента има световно водещи изследвания в областта на математиката. Непропорционално за размера на населението на тази страна. Това се дължи в голяма степен на независимистта на института им по математка (еквивалента на ИМИ-БАН), и меритокрацията, която винаги е имала превес там. ............ Не вярвам да му мине номерът на Орбан. Интелигентните хора там имат и високи връзки.
  —цитат от коментар 19 на iget

  Колко да са им високи връзките. Орбан е шубе и изпитва панически страх от интелигентни, свободни и независими хора. Оттам е опасността за истинските учени. Феодалните старци нямата проблем с това някой да ги командва и да им подхвърля унизително пари.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#19] от "iget":

  Математиката не е наука. В най-добрият случай има връзка с технологиите чрез приложната и част. Колкото до математиката в Унгария, тя е историческа величина. Да си спомним само за Farkas Bolyai, Frigyes Riesz или за основоположника на компютърните принципи Von Neumann. Тъй че, едва ли ще пипат математиката. Проблемът са точните науки, физика и химия и причинените от тях извержения, особено от физиката, в т.нар. социални науки, основоположили пост-модернизма и културалния марксизъм. Псевдонауката физика в съвременния ѝ вид трябва да бъде nipped in the bud, защото е в основата на наблюдаваното поголовно разложение на обществото.

 34. 34 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#16] от "Даниел Панев":

  Няма такова нещо. Заблудил си се. Голямата наука се финанира изцяло с милиардите и трилионите от данъкоплатския федерален бюджет. Това финансиране спре ли, и с лупа да търсиш няма да намериш частна компания да финансира наука (не технологии и R&D).

 35. 35 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  До коментар [#29] от "bryghtlyght":

  Веселично, бягай да се бориш с вятърните мелници, че Айнщайн те дебне изпод кревата

 36. 36 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#35] от "carlosestrada":

  Що, ти, нещо, форумен разпоредител ли се явяваш, що ли?

 37. 37 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  В дъното на духовния и мисловен пандемониум на Европа, а оттам и на света е абсурдната физика, а малоумията във физиката тръгват оф абсурдната квантова механика и особено от Лоренцовите трансформации без които няма черни дупки, гравитационни вълни, Хигс бозон и какви ли още не дивотии. Веднъж елитите принудени да припознаят абсурдите за наука, към gender studies и целия несвястен пост-модернизъм и лу;турален марксизъм е само една крачка. Нещо повече, нищоправците в социалните науки само това чакат, да се захванат за нещо толкова нелепо, че даже собствените им сънища обожествяващи нелепото бледнеят пред перспективите да си развихрят делириумите. Четем всеки ден за нови и нови извержения на тази бликнала като кален гейзер интелектуална нечистотия. Разковничето, виновникът, е изначално сбърканата теоретична физика, която, не се ли сапикяса човечеството, ще го изличи интелектуално, а оттам и физически. Когнитивните способности, разумът са венецът на човечеството и посегне ли се на тях, както прави болната теоретична физика и отрочетата ѝ феминисто-джентъристко-културални марксисти, свършено е с нас като цивилизация, а и като съществуване изобщо.

 38. 38 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 597 Весело

  В дъното на духовния и мисловен пандемониум на Европа, а оттам и на света е абсурдната физика, а малоумията във физиката тръгват оф абсурдната квантова механика и особено от Лоренцовите трансформации без които няма черни дупки, гравитационни вълни, Хигс бозон и какви ли още не дивотии. Веднъж елитите принудени да припознаят абсурдите за наука, към gender studies и целия несвястен пост-модернизъм и лу;турален марксизъм е само една крачка. Нещо повече, нищоправците в социалните науки само това чакат, да се захванат за нещо толкова нелепо, че даже собствените им сънища обожествяващи нелепото бледнеят пред перспективите да си развихрят делириумите. Четем всеки ден за нови и нови извержения на тази бликнала като кален гейзер интелектуална нечистотия. Разковничето, виновникът, е изначално сбърканата теоретична физика, която, не се ли сапикяса човечеството, ще го изличи интелектуално, а оттам и физически. Когнитивните способности, разумът са венецът на човечеството и посегне ли се на тях, както прави болната теоретична физика и отрочетата ѝ феминисто-джентъристко-културални марксисти, свършено е с нас като цивилизация, а и като съществуване изобщо.
  —цитат от коментар 37 на bryghtlyght


  Брат - за тия глупости на килограм ли ти плащат, или на метър?

 39. 39 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#38] от "Даниел Панев":

  Ти, дали разбра нещо или, така, на кило ги мериш?

 40. 40 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Веригата на интелектуалното падение през миналия век се развива така: Голяма война, разделена на две разрушава видимо Европа, но още по-разрушителна е интелектуално и духовно ---> следва могъщ интелектуален вакуум, който бързо се запълва от измишления на пълни безумци, пробутали за наука някаква си нелепост, наречена квантова механика и абсурдът на абсурдите, някаква си Айнщайнова относителност ---> веднъж осъществен, интелектуалният преврат на безумието започва да пуска корени все по-дълбоко и по--дълбоко.

  Идва леко разведряване около шейсетте и нормалният интелектуалец се посъвзема от глада и нищетата и му остава малко повече време да помисли върху това или онова. Така идва осъзнаването за страшния интелектуален погром. Обаче, погромаджийте не спят. Те създават понятия като колективистичната нелепост парадигма и преобразуват марксизма от видим болшевизъм в негова не по-малко противна и извратена форма -- културален марксизъм. Тайни общества като JASON се създават, за да quietly advise политиците, да отварят кесиите за нелепостите. Един от лакеите преди десетина дни открито сам си го призна на слушане в Конгреса. И цялата ситуация е направена да изглежда абсолютно вдървена и запечатана и който си мисли друго да изглежда като че се бори с вятърни мелници. Обаче, духът е излязъл от бутилката. You can run but you can't hide.

 41. 41 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Не изключвам, че Орбан малко на буци ги усеща нещата. Дразни се от очевидно дразнещите последствия, но не схваща причината породила ги. Така става лесна плячка в ръцете на недозрели лигльовци, подкокоросани от злобните зли сили. Общо взето Унгария е била доскоро част от велика империя, така че няма да е лесно току-така да се справят по кутуралномарксическому с нея. Няма да попречи обаче някой да му светне на Орбан за истинската дълбочина на въпроса, за да може наистина да разсече отровния зъб на змията.

 42. 42 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 1770 Весело

  До коментар [#38] от "Даниел Панев":

  на тоя изперкал псевдо-професор никой не му плаща, това си му е диагноза


  До коментар [#36] от "bryghtlyght":

  Веселинчо, внимавай, че Айнщайн те дебне =)

 43. 43 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Орбан е малко по-загладен вариант на наш Бочко. Но като оставим настрана формата на главите им и това, което се крие под скалпа, може да се заключи, че безумието (глупостта) не ходи по гората, а по човешките тикви. Споменавайки този всеизвестен факт, трябва да се направи уточнението че така наречените Академии на науките нямат нищо общо с това, което са мислели в Централна Европа в средните векове или пък с това, което братята Георгиеви са замисляли в Бългриа в зората на третата ни държава.
  В БАН е пълно със старите номенклантурчици или с техните наследници. Един пример с ИБЕ - там е бъкано с хора бивши агенти на ДС или пък деца на такива. Бългрската азбука е татуирана като славянска и т.н., безумие някакво.....Само прочетете книгите на водещите иследователи в този "клон" на БАН. И досега папарикат неща, преписани от съветските учебници за "славянската азбука"....

 44. 44 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#43] от "Coldplay":

  За да отсъдим дали БАН бил проблемът или е нещо по-дълбоко, ето какво например чух преди десетина минути. Приятели ми звънят от Масачусетс и ми разказват как днес им провели инструктаж срещу дискриминацията. Mass General, което е масачусетска болница, а и на други места било така, забранявала да се отказва prostate exam на трансджендърен мъж, както и да се отказва pregnancy test на трансджендърна жена. Ми, да. Кво? Едното върви с другото. Щом си признал трансджендърството за нещо велико, ще признаеш и всичките му атрибути. Ако не, очакват те много сериозни проблеми и наказания. Къде тук се вместват феодалните старци на БАН и тем подобни? По-долу казах къде са корените на това пост-модернистко кутуралномарксистко чудо, но кой да слуша. А, иначе, за българската азбука съм съгласен, но историята не е наука, за да я вмествам в разговор отнасящ се до науката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK