Съдът в Люксембург отново ще решава дали данни на европейци могат да бъдат пращани в САЩ

Макс Шремс

© noyb.eu

Макс ШремсВъпросът дали лични данни на европейци могат да бъдат прехвърляни в САЩ отива в Европейския съд. Това стана, след като Върховният съд на Ирландия отхвърли молбата на "Фейсбук" делото да не бъде пращано до европейската институция.


Искът срещу социалната мрежа е заведен от австрийския активист Макс Шремс. Според ирландски съд има основания да се смята, че американското право не защитава личните данни на гражданите на ЕС според правилата на ЕС – а това е изискване, за да бъде разрешен трансферът на данни в трета държава.


Ирландската институция препраща делото в Съда в Люксембург, който трябва да прецени дали методите на трансфер (включително споразумението Щит на неприкосновеността ( Privacy Shield)) спазват европейските регулаторни мерки. "Фейсбук" обжалва това решение пред Върховния съд на страната, но днес жалбата бе отхвърлена.
Делото на Шремс е срещу социалната мрежа, но решението на съда ще засегне цялата индустрия. Споразумението Privacy Shield покрива над 3850 дружества по данни на еврокомисията. То бе постигнато през 2016 г., след като Съдът в Люксембург отмени действието на предишното подобно споразумение Safe Harbor (отново заради иск на Шремс).


Активистът започна делата си срещу "Фейсбук" през 2013 г. след разкритията на Едуард Сноудън, че американското правителство събира масово данни от американски доставчици на интернет услуги под програмата PRISM. Така се стигна до отмяната на Safe Harbor и до повторни проверки от институциите в Ирландия, където е европейската централа на "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK