Папата поиска от ромите прошка, че църквата ги е дискриминирала векове наред

Папата поиска от ромите прошка, че църквата ги е дискриминирала векове наред

© ReutersИзбори 2022

Папа Франциск помоли от името на католическата църква за прошка заради вековете наред дискриминация, сегрегация и несправедливо отношение към ромите. Това стана в края на тридневното му поклонничество в Румъния след среща с представители на ромската общност.


Преди това папата отслужи литургия пред близо 100 000 души, на която обяви за блажени 7 епископи от т.нар. Източна католическа църква, загинали в затворите или в резултат на репресии от комунистическия режим в страната. "Те са страдали и са дали живота си, за да се противопоставят на една нелиберална идеологическа система, потискала основни човешки права", заяви той.


След Втората световна война комунистите конфискуват имуществото на църквата и нареждат на последователите ѝ да се влеят в редиците на православните, където е по-лесно да бъдат контролирани. Според историци, цитирани от "Ройтерс", около половин милион румънци, включително политици, духовници, лекари, офицери, търговци или едри собственици на земи, са вкарани в затворите през 50-те и началото на 60-те години. Една пета от тях умират по лагери и затвори.
Все още - 30 години след падането на режима на Николае Чаушеску, много католически имоти така и не са върнати на собствениците им.


Папата поиска от ромите прошка, че църквата ги е дискриминирала векове наред

© Reuters


Поисканата прошка от ромите най-вероятно ще раздразни в Италия вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини, който ги напада в антиимигрантската си кампания, коментира "Ройтерс". Десният националист реагира много остро, когато през май папата прие във Ватикана група роми и използва случая за пореден път да обещае, че ще ликвидира всички ромски лагери в Италия.


Около половината от близо 10-12 милиона роми в Европа живеят в страни в Европейския съюз. Те са най-многолюдното етническо малцинство и често е описвано, че са жертви на системни предразсъдъци и изключване от обществото.


"Искам да ви помоля да ни простите за всичко това. Моля за прошка от името на църквата и на Господ. За всички случаи в историята, когато сме ви дискриминирали, отнасяли сме се зле с вас и сме ви подозирали...", каза днес Франциск. "Историята ни казва, че християните, включително католиците, не са изключение от това зло", допълни той след срещата с ромските представители, която изпълнила сърцето му с много тъга.


"Чест е за нас, че хора като папата идват в нашата общност, и се гордеем с това", каза младата Рацалия Василе Дорин. "Важно е, че папата поиска прошка. Във всяка страна има расизъм. Когато изляза навън, всички ни гледат по начин, който не ни харесва, аз съм горда, че съм циганка", цитира думите ѝ "Ройтерс".


Папата поиска от ромите прошка, че църквата ги е дискриминирала векове наред

© Reuters

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK