От 1989-а до "1984" - поколението на "Тянанмън" гледа Китай с ужас

От 1989-а до "1984" - поколението на "Тянанмън" гледа Китай с ужас

© Jeff Widener, Associated PressТридесет години след като избягаха от куршумите и танковете, изгнаниците от "Тянанмън" смятат, че мечтата им за демократичен Китай е по-далечна от всякога, докато родината им затъва в авторитаризъм и пропаганда.


Чжо Фънсо е по природа по-скоро оптимист. Преди пет години, за да отбележи 25-ата годишнина от кръвопролитните репресии на "Пекинската пролет", той се възползва от 72-часовите разрешения за транзит, които се дават на притежателите на американски паспорти, за да посети родната си страна.


Днес това би било немислимо.
При управлението на президента Си Цзинпин потисничеството достига отдавна невиждани равнища. Държавният апарат използва помощта на свръхмодерните технологии, за да следи гражданите и да запушва устата на критиците. "Няма никаква причина човек да е оптимист за Китай, като се вижда какво става", каза Чжо Фънсо. Той е бивш студентски лидер, който е бил на пето място в списъка на най-издирваните от Пекин лица, а днес живее в САЩ. "Това, което допреди година беше невъобразимо, днес става действителност. Даже романът "1984" не можеше да стигне толкова далеч", заявява той, имайки предвид класическата творба на Джордж Оруел.


Повечето млади хора, които излязоха на улицата през 1989 г., днес са прехвърлили петдесетте. Страхът, че споменът за репресиите ще изчезне, е голям: "Великата компютърна стена" и цензорите на режима гарантират един прочистен от всякакво споменаване на "Тянанмън" интернет.


В западните университетски кампуси реториката на някои китайски студенти придобива все по-националистични оттенъци. "Няма вече никаква причина да сме оптимисти за младото поколение по кампусите днес. Те са израснали в сянката на Великата компютърна стена, индоктринирани са от бебета", казва Чжо.


Прегазени от танковете


Фан Чжън, чиито крака са премазани от танк при репресията от 4 юни 1989 г., също не е оптимист.
Последното, което си спомня преди да изгуби съзнание, е било как потрошените му кости пробиват кожата му. Това, че е в инвалидна количка обаче не го спира да обикаля света и да разказва историята си. "Все повече съм песимист. Правителството използва всякакви средства да контролира населението. Свръхмодерните технологии позволяват на държавата да следи народа", казва той от Сан Франциско, където живее.


Повечето политически активни оцелели живеят в САЩ, след като много от тях са лежали в затвора и с години са искали паспорти от китайските власти.


Уър Кайси не е стигнал толкова далеч, а се е установил в Тайван. Той е член на уйгурското мюсюлманско малцинство, за което се твърди, че много негови представители са пратени в лагери за превъзпитаване. Бил е един от най-харизматичните говорители на демонстрантите от 1989 г.


Известен е с това, че апострофира на живо по телевизията тогавашния премиер Ли Пън. По думите му е прекарал последните 30 години да гледа с ужас как западните страни поддържат връзки с Китай. "Те го наричат сътрудничество, аз го наричам смекчаване на напрежението. Последицата е, че Китай е явна заплаха за световния ред и универсалните ценности", заявява той.


Уморил се е да гледа как само шепа активисти поддържат спомена за "Тянанмън". "Вече не само китайските демократи трябва да донесат свобода и демокрация на Китай. Целият свят трябва да поеме своята част от отговорността и вината", казва той.


Болни родители


Годините в изгнание имат своята цена за оцелелите.


Фан е искал на всяка цена да се върне в Китай за погребението на баща си, който е починал през февруари. Консулството в Сан Франциско му издало виза, която била анулирана няколко часа по-късно. "Бях много разочарован. Дъщерите ми пък обичат Китай още по-малко", казва той.


Уър Кайси с тревога очаква обажданията на семейството си, което е останало в Китай. "Родителите ми не са видели сина си от 30 години. Мога да понеса последиците от решенията си, но този варварски режим пречи на родителите ми да видят сина си, внуците си. Жертвата е огромна", оплаква се той.


От всички интервюирани от АФП оцелели Ван Дан е най-малко песимист. Той също е бил в челните места на черния списък на Пекин. Излежал е две присъди затвор преди да отиде в САЩ. Според него президентът Си е един "втори Мао", но той се утешава, като си припомня, че управлението на Великия Кормчия един ден е приключило.


"Диктаторските или авторитарните режими не могат да променят човешката природа. Затова имам надежда за бъдещето. Не знам кога или как ще стане, но знам, че ще стане", казва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Социализъм с китайско лице...

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Много точно с определението на Си като "втори Мао", и далеч по-опасен противник предвид огромните ресурси на Китай днес.
  А пропо, вчера го направих, и днес ще препоръчам линк към статията в ББС със снимки ма масовите протести на студентите от 1989, а не само с класическата "студент спира 4 танка". Така не се добива представа за масовата кланница на площада.

 3. 3 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 483 Любопитно

  До коментар [#2] от "daskal1":
  +++
  Вие,хубаво го дадохте линка,но нали прочетохте и мнението на един "юнак",че на ВВС не може да се вярва?
  "...определението на Си като "втори Мао", и далеч по-опасен противник предвид огромните ресурси на Китай днес."
  Абсолютно вярно! - ".Правителството използва всякакви средства да контролира населението. Свръхмодерните технологии позволяват на държавата да следи народа"
  "В западните университетски кампуси реториката на някои китайски студенти придобива все по-националистични оттенъци. "Няма вече никаква причина да сме оптимисти за младото поколение по кампусите днес. Те са израснали в сянката на Великата компютърна стена, индоктринирани са от бебета".

 4. 4 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Еми опитай се да свалиш Тръмп от власт с протести, да видим колко бухалки ще ядеш, опитай се да протестираш без да имаш разрешение, опитай се да блокираш улици. Аре аман от лицемери, половината работи в които обвинят Китай му викат 'закони' у америка, с тази разлика че в САЩ отвреме на време сменят президента, а в Китай не. Блокира някакъв, еми китайците нямат влияние като американците да ходят да търсят лично да го съдят по законите на 'национална сигурност' и от няма накъде блокират сайт, иначе ако го хванат лепват му едно изнасилване, предател и айде 50 годинки в кауша. Тай ли праехме у америкъта ?

 5. 5 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Великата компютърна стена ще рухне когато бъде реализирана системата за глобален сателитен интернет, тогава китайските другари а и путлер, ердоган, мадурко и прочие "велики демократи" няма да могат да контролират обмена на информация.

 6. 6 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Всеки да се даде сметка какво представляват днес продажните политици и алчните корпорации, които до един са се наредили на опашката да правят бизнес с престъпния китайски комунистически режим. Всички тия се изявават като големи защитници на правата на човека, борещи се срещу глобалното затопляне, а работят с най-големия световен замърсител и потъпкващ правата на човека режим.

  -voxy
 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ,,Няма вече никаква причина да сме оптимисти за младото поколение по кампусите днес. Те са израснали в сянката на Великата компютърна стена, индоктринирани са от бебета".

  Тях не ги интересува западната философия както ние се вълнувахме по времето на авторитаризмът. Прекалено арогантни са да се интересуват от различен начин на живот. Но и са достатъчно мъдри да осъзнаят, че са безвластни.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Комунизмът навсякъде по света е еднакъв-престъпен.

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Всеки да се даде сметка какво представляват днес продажните политици и алчните корпорации, които до един са се наредили на опашката да правят бизнес с престъпния китайски комунистически режим. Всички тия се изявават като големи защитници на правата на човека, борещи се срещу глобалното затопляне, а работят с най-големия световен замърсител и потъпкващ правата на човека режим.
  —цитат от коментар 6 на voxy


  +++++++++++Поздравления за коментара!

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2679 Разстроено

  Когато стана този погром над студентите , тук всички мълчаха като бити з@дници . Научихме от Свободна Европа и ВВС . Как се завъртя колелото ,че сега пак научаваме важните неща от тях?

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3849 Разстроено

  Тъжна годишнина. И тъжна и песимистична статия. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Какво може да се очаква от класически азиатски тиранин като Си? Единственият изход за несъгласните е емиграцията.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Един опит за цветна революция не успя. 30 г по-късно, Китай се превърна в глобален играч. Колкото до използването на технологиите за следене и подслушване, преди няколко години имаше скандал с главни виновници американските служби. На Меркел, още ѝ държи влага.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Китайския друг път ...
  Си преобърна развитието на Китай обратно към Мао, въпреки усилията на Дън Сяо Пин това повече да не се повтаря. Моделът е пряко доказателство, че пътят на Китай или Русия (безконтролна власт) винаги води до авторитаризъм. Това не е изненада. Точно както в "Повелителят на мухите"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#6]:

  Китай не са имали 1 ден демокрация. А винаги са били световни лидери и то още от древността.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3849 Любопитно

  До коментар [#15] от "Kiril":

  След Синхайската революция от 1911 г. при която прогнилата и корумпирана династия Цин бива свалена от власт има опит за създаване на демократичен Китай, който обаче за съжаление пропада заради избухнали след това междуособици на няколко военни главатара в различни китайски провинции, повече подробности за това, както и за останата част от Китай може да прочетете тук:

  http://mychinesenow.com/sinhaiska-revolucia.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Клара
  Клара
  Рейтинг: 262 Весело

  Каква е тази машина на времето? От 1989 до 1984? Я си оправете заглавието че нещо не е ясно. 30 години от 1989 до днес са 2019. Или там има отрицателно поколение . .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK