Седем малки емирства печелят арабската битка за влияние върху САЩ

Принц Мохамед бин Зайед (вдясно) със съветника на американския президент Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, 29 май 2019 г.

© Twitter @MohamedBinZayed

Принц Мохамед бин Зайед (вдясно) със съветника на американския президент Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, 29 май 2019 г.Най-силният лидер в арабския свят е не саудитският принц Мохамед бин Салман, а престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед. Обединените арабски емирства, в които той е най-влиятелният човек, значително увеличиха възможностите си, като вървяха по пътя на Съединените щати. Днес той все по често има собствен, агресивен дневен ред, който, изглежда, следва президентът Доналд Тръмп.


Така започва материал в американския вестник "Ню Йорк таймс", посветен на Мохамед бин Зайед Ал Нахян. Изданието разказва за времето, когато младият (тогава 29-годишен) принц отишъл във Вашингтон, за да сключи сделки за американски оръжия, а в търсене на сговорчиви съюзници в Персийския залив Пентагонът го идентифицирал като "обещаваш партньор".


"Любимият син на полуграмотния бедуин, основал Обединените арабски емирства, принц Мохамед бе сериозен, обучен от Великобритания пилот на хеликоптер, убедил баща си да прехвърли 4 млрд. долара в хазната на САЩ, за да помогне да се плати за войната в Ирак през 1991 г.," обяснява вестникът.
Тогавашният помощник-държавен секретар е цитиран Ричард Кларк е цитиран с думите, че младият принц никога няма да стане "агресор", а ОАЕ са "сила на мира". Трийсет години по-късно 58-годишният принц, на практика управляващ емирствата, е сред най-влиятелните гласове във Вашингтон, макар да е "почти непознат на американската публика", а страната му да има "по-малко граждани от Роуд Айлънд", най-малкият щат в САЩ с 1.057 млн. жители (в страната впрочем живеят над 9 млн. души, но по-голямата част са само трудови мигранти). Възможно е обаче да е най-богатият човек в света - в суверенни фондове под негов контрол са 1.3 трлн. долара. Армията му в момента е най-мощната в арабския свят, способна да извършва операции далеч отвъд границите на емирствата, продължава вестникът.


Днес съюзникът на САЩ все повече гледа към собствения си дневен ред, а специалните му сили са активни в Йемен (където ОАЕ задълбочиха хуманитарната криза), Либия, Сомалия и Северен Синай в Египет, помогна на "протеже" да дойде на власт в Саудитска Арабия и понякога приема курс в разрез с американската политика.


Според "Ню Йорк таймс" обаче "влиянието му във Вашингтон изглежда по-силно от всякога", откакто Тръмп е в Белия дом. Президентът често приема възгледите му за Катар, Либия и Саудитска Арабия, дори в противоречие със съвети на екипа му. Тръмп действа и срещу двете "обсесии" (думата е на западни дипломати) на Мохамед бин Зайед - Иран и "Мюсюлмански братя". Емирът е успял да си проправи път във вътрешния кръг на Тръмп, срещал се е в преходния период с неговия зет Джаред Къшнър и е опитвал да посредничи за преговори между администрацията на президента и Русия, въвличайки негови служители в "руското разследване" - факт, който го държи далеч от САЩ цели две години.


Проблемът, смятат критиците на Мохамед бин Зайед, е, че той подклажда пламъците на напрежението в Близкия изток. "Създадохме малък Франкенщайн," казва бившият служител на Държавния департамент Тамара Кофман Уитс.


Различен


Емирът се отличава от едрите, твърде обстоятелствени и каращи хората да чакат арабски монарси, тъй като е точно обратното - във форма и никога не закъснява за срещи, американски представители често го описват като скромен.


Често развежда гости с хеликоптер над Дубай и Абу Даби. В последния град, столицата на ОАЕ, под негов надзор процъфтява строителство на изкуствени острови. Амбицията е да се създадат местен вариант на "Уолстрийт", кампус на Нюйоркския университет и сгради на европейски музеи.


Една трета от министрите му са жени. В ОАЕ има християнски, индуистки и сикски храмове, емирствата бяха и домакин на първото посещение на папа в Залива.


Самият Мохамед бин Зайед казва, че е бил член на "Мюсюлмански братя", но днес вярва, че "тези момчета имат дневен ред" и се притеснява от привлекателността на ислямистката политика за жителите, затова, според дипломати, цитирани от изданието, той отдавна твърди, че арабският свят не е готов за демокрация - ислямисти ще спечелят всички избори. "Близкият изток не е Калифорния," е казал Мохамед бин Зайед на американски представители през 2007 г. "Във всяка мюсюлманска страна ще видите същия резултат."


Фотогалерия: Как Абу Даби за пръв път посрещна папа >


Разломът


Съвети на американски военни позволяват на Бин Зайед да създаде "местна" военна индустрия. Принцът смята Израел за съюзник срещу Иран и "Мюсюлмански братя" и "за мнозина във Вашингтон принц Мохамед бе станал най-добрият приятел на Америка в региона," продължава изданието. "Ню Йорк таймс" цитира помощници в Белия дом, според които известно време предшественикът на Тръмп, Барак Обама, по-често е търсил контакт по телефона с принца, отколкото с когото и да било от другите лидери.


"Но Арабската пролет застана между тях," заедно с тайните преговори на администрацията на Обама с Иран. Анализатор с контакти в политическия елит на страната обяснява, че след Арабската пролет принц Мохамед е гледал на ОАЕ като на единствената арабска страна, останала на краката си, със стабилно правителство, функционираща икономика, способна армия и "умерена идеология".


Сред решенията на принца са погромът срещу дисидентите, арести на активисти с петиция за демократични реформи (подписана от 132-ма души) и атака срещу десетки симпатизанти на "Мюсюлмански братя". Милиони долари са похарчени за кампания за влияние върху Съединените щати. Компания, свързана с основателя на известната някога като "Блекуотър" частна военна компания, е наета от принца, за да бъде създадена "тайна армия" от колубмийски и южноамерикански наемници.


Нова политика


В Египет престолонаследникът застава зад решението на военните да завземат властта през 2013 г. В Сомалия изпраща войски срещу пирати и екстремисти, около Аденския залив пък съцдава пристанища и военни бази. В Либия въоръжава бунтовническия командир Халифа Хафтар. Пилоти от ОАЕ извършват въздушни удари срещу Триполи, където е признатото от ООН правителство на страната.


Според бивш посланик на САЩ в страната някога принцът е чакал "зелена светлина" от САЩ. "Вече не иска разрешение."


В Саудитска Арабия Мохамед бин Зайед се меси в междуособиците за наследяване на трона и води кампания от името на Мохамед бин Салман (издигнат от баща си за престолонаследник през 2017 г.), за да няма шанс него враг, продължава "Ню Йорк таймс" (вестникът има предвид Мохамед бин Найеф, който заемаше тази позиция в продължение на над 2 години от 2015 г.). Събеседници на изданието обясняват, че макар конфликтът в Йемен (започнат от двамата престолонаследници) и разривът с Катар често да се представят като "водени от Саудитска Арабия", именно Мохамед бин Зайед е първият, опитал да ги продаде" на Вашингтон.


Към края на 2015 г., казват дипломати, принцът вече говори за ролята на ОАЕ и новото саудитско ръководство в ново споразумение с палестинците, но за целта очаква нова администрация в САЩ. По-късно неочаквано се отказва от обяд в Белия дом, на който е поканен от Обама през декември 2016 г., за да се срещне лично със зетя на Тръмп Джаред Къшнър ("архитект" на сделката за Близкия изток) и други съветници на избрания за президент в Ню Йорк.


"Мисли, че е Макиавели, но е като Мусолини"


По-късно, малко преди началото на мандата на Тръмп, е и уредената от принца среща на основателя на "Блекуотър" Ерик Принс, представлявал президента според "Вашингтон пост", и руснака Кирил Дмитриев, бизнесмен от обркъжението на Путин.


Въпреки "руското" и други разследвания (например за кибершпионаж срещу американски граждани, извършван от ОАЕ) няма щети за принца в ухажването му на американската администрация. "За две години и половина от първата среща с Къшнър принц Мохамед е получил почти всичко, което е поискал от Белия дом."


Същевременно интервенциите му в Близкия изток не помагат много на региона - Египет остава икономически зависим от Абу Даби и Рияд, политиките на Катар не се променят въпреки изолацията, в Либия Хафтар не постига сериозен напредък, авантюрата в Африканския рог предизвика съперници като Турция и Катар да се надпреварват за влияние. Войната в Йемен има ужасяващи последици с много цивилни жертви, а в Саудитска Арабия "протежето" му Мохамед бин Салман е поръчал убийството на журналиста Джамал Хашокжи според американското разузнаване и това злепостави принца от ОАЕ, пише "Ню Йорк таймс".


Според Брус Рийдъл от института "Брукингс", преди това работил за ЦРУ, принц Мохамед "мисли, че е Макиавели, но действа повече като Мусолини". Не всички споделят това мнение - бившият министър на отбраната Джеймс Матис наскоро похвали ОАЕ за решението тази година да е "година на толерантността". "Не зная друга държава" да има такава, каза той по време на лекция в Абу Даби. "Вие сте за пример."


Повече за влиянието на Мохамед бин Зайен на Балканите четете тук.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  "Седем малки емирства печелят арабската битка за влияние върху САЩ"
  ==========
  Хубаво заглавие.
  Арабите влияят на САЩ, САЩ на ЕС, ЕС на никого....
  И след ръбатата истина няколко приказки за толерантност във финала на текста.

  Еретик
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Добра и информативна статия. Малко издиша накрая с противопоставянето на мнението на изследователя от Брукингс Брус Рийдъл с това на министъра на отбраната Матис, все пак има сериозни длъжностни различия в това како може и какво не може да каже един администратор, но не е лошо.

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Ами очевидно е доста влиятелен щом американската администрация не се посвени да заобиколи конгреса за извънредна продажба на оръжие за Саудитската коалиция. 8 млрд. са си 8 млрд.
  Дано поне са си прибрали парите, че поне едно време саудитците бяха "забравили" да платят сметката за логистиката.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Емиратите след футбола са на път да си напазаруват и ....САЩ, докато оранжевият клоун си мисли, че ще ги направи "велики отново"!!
  СМЕШНИК!!!

 5. 5 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Голяма драма стана за корумпираната върхушка играеща с Иран, че Тръмп им прецака далаверката и използва Саудитска Арабия за съюзник срещу Иран :D.

  -voxy
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Весело

  "Най-силният лидер в арабския свят е не саудитският принц Мохамед бин Салман, а престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед. Обединените арабски емирства, в които той е най-влиятелният човек, значително увеличиха възможностите си, като вървяха по пътя на Съединените щати. Днес той все по често има собствен, агресивен дневен ред, който, изглежда, следва президентът Доналд Тръмп."

  Саудитския сатрап МБС не харесва тази статия на НЮ Таймс. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Поредните пудели, в подкрепа на американската политика. Базата в Катар и пазарът на оръжия в Саудитска Арабия, са много по-рано. А тези дребосъци, са добри за пушечно месо.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Изданието разказва за времето, когато младият (тогава 29-годишен) принц отишъл във Вашингтон, за да сключи сделки за американски оръжия, а в търсене на сговорчиви съюзници в Персийския залив Пентагонът го идентифицирал като "обещаваш партньор".
  ___________
  Истината е, че каквото каже рокфелеровия клан, това правят президента на САЩ и полуграмотните, но разпищолени в злато и лукс принцове!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Забавното е, че е показателно за политиката на "наши" и чужди "кучи синове". Този просветен и умерен монарх, директно си заявява, че в Близкия изток, демокрация не може да вирее.А явно и защитава тази си позиция с действия срещу наивниците желаещи такава. Реакция? Заклеймяване от запада?
  В същото време авторитарният и също наследствен режим в Сирия, който все пак беше светски бе обвиняван във всички смъртни грехове.

 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1005 Разстроено

  В едно е прав - в Близкия изток няма демокрация, всички свободни избори водят до ислямизъм. Там процъфтяват хора като Садам, за съжаление.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK