Изборите в Истанбул станаха "битка с Константинопол"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе в Истанбул за празника Ейд ал Фитр, известен в страната му като Рамазан байрамъ, а в България - като Рамазан байрам.

© Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе в Истанбул за празника Ейд ал Фитр, известен в страната му като Рамазан байрамъ, а в България - като Рамазан байрам.Без пътувания до родните места за свещения месец Рамазан, с внимание "изцяло насочено" към Истанбул, и засилен интерес към кюрдите.


Така изглеждаха последните няколко седмици за депутатите от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Или поне това поиска лидерът на партията Реджеп Тайип Ердоган преди изборите на 23 юни в Истанбул. Те са местни, само в един град и се случват за втори път тази година, но битката, твърди Ердоган, е от значение за цялата страна - който контролира Истанбул, контролира и Турция.


И опозицията смята така. Какъв е залогът на изборите, чиято кампания неофициално е в разгара си почти месец, ще ги спечели ли опозицията и ще променят ли те Турция? "Дневник" обобщава.


Въпреки новия шанс
Изборите на 31 март бяха първите, откакто Турция стана президентска република, а Ердоган се закле като президент с изпълнителни правомощия. След церемонията той получи формално властта, която упражняваше на практика през четирите години, откакто бе напуснал премиерския пост, но с конституция, която международни организации и правозащитници критикуваха като стъпка встрани от демокрацията.


След месеци икономическа и валутна криза, напрежение със САЩ и въпроси за политиката в Сирия Ердоган поведе лично кампанията, често измествайки вниманието от кандидатите за кметове и съветници, из цяла Турция. Той и съпартийците му обясняваха, че борбата е за "национално оцеляване".


И загубиха. Не защото не получиха най-добрия резултат (42.87% от "народния вот", под процентен пункт по-малко от предишните избори).


От ръцете на ПСР се изплъзнаха значимите градове. В поне 7 от 20 най-големи (и в общо 21 провинции, създаващи 62% от БВП). В многомилионния Истанбул разликата между Йълдъръм и кандидата на опозицията Екрем Имамоглу, 13 хил. гласа, бе в полза на втория. Тя обаче даде контрол на кемалистите върху града, някога управляван от самия Ердоган, за пръв път от 25 години.


Резултатите показаха доминирането на кемалистите (в червено) по цялото западно и южно крайбрежие. На тази карта преди края на преброяването Истанбул все още бе в жълтия цвят на Партията на справедливостта и развитието.<br /><br />Републиканската народна партия (РНП) има свой кмет и с малко над 30% от националния вот пое властта в обширен район с важно индустриално и туристическо значение от Одрин до Адана.

Резултатите показаха доминирането на кемалистите (в червено) по цялото западно и южно крайбрежие. На тази карта преди края на преброяването Истанбул все още бе в жълтия цвят на Партията на справедливостта и развитието.


Републиканската народна партия (РНП) има свой кмет и с малко над 30% от националния вот пое властта в обширен район с важно индустриално и туристическо значение от Одрин до Адана.


Месец по-късно изборната комисия нареди вотът в Истанбул да се повтори заради сигнали на ПСР за нередности. Имамоглу тогава бе кмет от 17 дни. Вторият шанс за Йълдъръм обаче все още не дава очаквания резултат. Проучванията от миналата седмица (дори на проправителствени агенции) дадоха на Имамоглу преднина между 1.7 и 5 пункта. Анкета, специално изготвена за ПСР (която не вярва на проучвания) и представена на "Ройтерс" от партията, измери подкрепа за Имамоглу с 3 пункта над тази за Йълдъръм.


Нови визии, чужди мерки


Освен да говори за бъдещето на Турция, Ердоган предприе и други радикални мерки. Той поиска депутатите от ПСР да дадат "всичко от себе си" за победата, забрани им "да пътуват до родните си места за празника". Обяснението му - в Истанбул живеят избиратели от всички 81 проинции. "Всеки от депутатите ни трябва да се обади на съгражданите си в Истанбул и да помоли за подкрепа за нашия кандидат." Той обеща "нови визии, проекти и хора," но не и преди краткосрочната цел - победа. В следващо обръщение каза, че битката за Истанбул е съпротива срещу всички онези, които искат да "превърнат (града) в Константинопол", имайки предвид разгрома на сърцето на византийската империя от самите османци през 1453 г.


"Истанбул е символ на сблъсъка между исляма и запада," каза за "Дневник" Гьокхан Баджък, преподавател по политология в чешкия университет "Палацки". "Когато Ердоган бе избран за кмет през 1994 г., това бе обяснено като второто завладяване на Истанбул." По думите му ислямистите наричат Истанбул "Константинопол", "когато искат да кажат, че има чужденци в него - като западняци, християни, гърци, които искат да го върнат към миналото, към Византия... Опитват да консолидират консерваторите, защото миналия път някои от тях гласуваха за Имамоглу, не за Ердоган."


Екрем Имамоглу. Независими наблюдатели донякъде дават право на властите в Турция, които призовават да не се обръща твърде голямо внимание на анкети. Проучванията в страната често са критикувани заради неясната методология. От друга страна фактът, че след над 10 изборни победи Ердоган е изправен пред опасността да загуби втори път (чрез кандидата си) от все по-влиятелна опозиционна фигура, го подтикна да отправя закани - изборите могат да се повторят толкова пъти, колкото има нередности.

Екрем Имамоглу. Независими наблюдатели донякъде дават право на властите в Турция, които призовават да не се обръща твърде голямо внимание на анкети. Проучванията в страната често са критикувани заради неясната методология. От друга страна фактът, че след над 10 изборни победи Ердоган е изправен пред опасността да загуби втори път (чрез кандидата си) от все по-влиятелна опозиционна фигура, го подтикна да отправя закани - изборите могат да се повторят толкова пъти, колкото има нередности.


Как изглеждат "новите визии", за които говори Ердоган, не е известно. Авторът Дичле Ешийок обаче пише, че от началото на кампанията за повторните избори Йълдъръм копира действията на противника си. На 15 май например градският съвет одобри решение да се намалят цената на водата и месечната карта за транспорт за студенти. "Добри новини за хората в Истанбул," е коментарът на Йълдъръм в "Туитър". Тези мерки са от пакет предложения на Имамоглу от първите му (от общо 18) дни на власт, обяснява Ешийок. Срещу тях в градския съвет ПСР, партия с мнозинство и след вота, гласува "против". След като той напусна поста, мерките обаче са одобрени и стават "предложения на ПСР", продължава тя.


"Дневник" потърси представители на ПСР за коментар. "Млади хора, стойте далеч от имитации и фалшификати," написа междувременно Имамоглу в "Туитър".


Кюрдите и новото старо оръжие


Големият въпрос за Ердоган е как ще гласуват до два милиона избиратели в Истанбул, част от които бяха благоразположени към партията му на последните местни избори. Според директора на социологическия институт "Консенсус" Мурат Саръ кюрдите ще са "балансьори" на тези избори. Дори 200 хил. от тях да гласуват в Истанбул, "това са 2% от вота" в града и "който спечели тези 200 хил., ще спечели и изборите", казва Саръ, цитиран от сайта Т24.


Според политолога Баджък при толкова малка разлика, изразена в хиляди гласове, всяка група може да има решаваща позиция. Но "Истанбул е най-големият кюрдски град" по население, в който повечето кюрди подкрепиха Имамоглу и вероятно ще продължат да го правят.


Представляващата много от тях Демократична партия на народите (ДПН) действително обяви, че и на този вот ще призовава да се гласува за него. Резултатът на Имамоглу сред кюрдите, 15% от истанбулското население, донякъде е свързан и с решението на близо 300 хил. поддръжници на партията на Ердоган да не упражнят правото си на глас - спрямо 200 хил. избиратели на ДПН, постъпили така според няколко проучвания.


Представител на ПСР, цитиран от в. "Джумхуриет", обвини партията, че е загубила в Истанбул заради начина на говорене в последните години, отчуждил кюрдите и призивите към кюрдските политици "да отидат в Северен Ирак", ако "толкова много" обичат Кюрдистан.


На миналите местни избори през 2014 г. Ердоган (тогава премиер) постигна успех в някои кюрдски общини. Година по-рано той бе обявил, че Турция иска да прекрати въоръжения конфликт с Кюрдската работническа партия (ПКК) и водеше диалог с намиращия се в затвора на остров Имралъ лидер на организацията Абдуллах Йоджалан. Президентът, както предвиждаха някои анализатори, отново прибегна до диалога с Йоджалан в тази кампания.


Той позволи на затворника достъп до адвокатите му за пръв път от осем години. Според Мехмет Кая, който ръководи търговската камара в Диарбекир, почитаният от кюрдски националисти Йоджалан може да отклони гласове от опозицията. Дали обаче Ердоган ще направи още стъпки към лидера на ПКК? Гьокхан Баджък не е сигурен, че това би дало резултати. "Има време и може да опита. Разбира се, че Йоджалан е важен. Но кюрдската партия е реалистично настроена, а за много кюрди отмяната на изборите бе авторитарен ход. Не мисля, че Йоджалан ще рискува престижа си (в полза на Ердоган - бел. ред.), нито че сериозна негова интервенция би повлияла на всички кюрди."


Йоджалан остава влиятелен сред кюрдите. Ердоган отрече да опитва да работи с негова помощ за подновяване на мирния диалог с ПКК.

© REUTERS/Thilo Schmuelgen, Reuters

Йоджалан остава влиятелен сред кюрдите. Ердоган отрече да опитва да работи с негова помощ за подновяване на мирния диалог с ПКК.


В същата битка участва и Имамоглу. Той неведнъж изрази в последните седмици възхищението си от намиращия се също в затвора лидер на ДПН Селяхатин Демирташ. Според Шахисмаил Итик от ДПН тази тактика ще работи - повечето кюрди са гневни заради изпращането на депутати, кметове и други представители на партията зад решетките (обвиненията обикновено са във връзка с терористични организации).


"Не съм сигурен, че и Имамоглу задоволява кюрдските гласоподаватели," каза Баджък и определи езика му към тях като "сдържан", за да не бъдат разгневени утлтранационалистите в базата на РНП... (Но) кюрдите ще го подкрепят не защото са доволни, а защото стратегически ще се противопоставят така на Ердоган."


Според Халил Каравели от Института за политика в сигурността и развитието обаче не е задължително кюрдите да гласуват за Йълдъръм, за да може ПСР да обърне резултата - той ще победи, ако сто хиляди симпатизанти на ДПН не гласуват.


Икономиката


Турция е била и в по-добро икономическо положение. Тази година статистиката показа, че тя е изпаднала в рецесия за пръв път от десетилетие. Валутната криза, задълбочила се два месеца след изборите за президент, бе отчасти свързана с отказа на турските власти да увеличат основния лихвен процент, но и с огромната задлъжнялост, в която кризата на развиващите се пазари завари Турция.


Цените продължават да се покачват - инфлацията, достигнала 15-годишен рекорд преди няколко месеца, спадна, но все още е над 18%. След трипроцентно свиване на БВП за година икономиката нарасна с 1.3% за тримесечие и властите обявиха, че "най-лошото е отминало". "Уолстрийт джърнъл" обаче цитира оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според която турската икономика ще се свие с още 2.6% тази година. Вчера компанията "Фич солюшънс" прогнозира, че Турция се завръща към рецесия. Потребителското доверие се срина през май до най-ниското ниво, измервано от първия подобен индекс през 2002 г. насам.


Икономиката разчиташе в продължение на десетилетие на достъп до евтини кредити. Турски компании, според оценки на икономисти, цитирани от <a href="https://www.wsj.com/articles/turkeys-economic-pain-casts-blow-to-erdogan-ahead-of-istanbul-rerun-11559295690?shareToken=st92e2aa42b2254fff821884b845b836ad" target="_blank">"Уолстрийт джърнъл"</a>, са натрупали за това време дълг от близо 200 млрд. долара (голяма част от който е притежаван от европейски банки). Турското финансово министерство по-рано обеща заеми за малки и средни фирми, равни на едва 5.1 млрд. долара, за да се справят с трудностите, но това може да не е достатъчно.

© Reuters

Икономиката разчиташе в продължение на десетилетие на достъп до евтини кредити. Турски компании, според оценки на икономисти, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", са натрупали за това време дълг от близо 200 млрд. долара (голяма част от който е притежаван от европейски банки). Турското финансово министерство по-рано обеща заеми за малки и средни фирми, равни на едва 5.1 млрд. долара, за да се справят с трудностите, но това може да не е достатъчно.


Турция междувременно потвърди, че се готви за ефекта от евентуални американски санкции при покупката на руски ракетни комплекси С-400. Анкара държи на сделката, а днес Ердоган каза, че тези системи са по-добри от американските "Пейтриът". Тя обаче крие рискове за турската икономика. Изборите на 31 март показаха, че именно икономиката е факторът, способен да нанесе поражение на Ердоган.


Западна Турция е много по-близка до западната икономика и много по-интегрирана в световната, добави Баджък. "Истанбул е градът, където хората първи усещат ударите на кризата - увеличаването на цените на петрола и електроенергията, на наемите... Заради икономиката е трудно да се убедят традиционните поддръжници на Ердоган на запад. Ердоган няма нови икономически послания. Затова говори за Константинопол."


На два гласа


"Залогът е във въпроса дали изборите още имат значение. Ердоган казва, че ако загуби, ще повтаря изборите, докато не спечели," казва Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика, цитиран от електронното издание "Ал Монитор".


Партията на президента обаче се опитва да убеди и песимистите, които смятат, че турската демокрация е изгубена. В началото на миналия месец позицията на ПСР след решението за нови избори бе изпълнена с надежда, че "всички, включително ПСР, ще уважат официалните резултати" този път. Само преди дни, в опит да успокои части от опозицията, Ердоган обяви началото на съдебна реформа, която по думите му ще укрепи демокрацията в страната.


Политологът Гьокхан Баджък има друга теза, която изрази в мнение миналата седмица. За него в турската политика оптимистите надделяват над песимистите - тези, които виждат шанс за промяна чрез изборите в Турция, надделяват над смятащите, че тя е обречена все повече да се отдалечава от демокрацията. Оптимизмът обаче е толкова силен, че опозицията е готова да преглъща недемократични решения на властта, за да докаже тезата си.


В разговора с "Дневник" той обясни, че времето и събитията неведнъж променят личната му позиция на оптимист или песимист. За него обаче едно е сигурно - Ердоган в момента "вижда политиката като игра на оцеляване". Ако Йълдъръм загуби, същата вечер Имамоглу ще е най-харесваният политик в Турция. Ако спечели, милиони турци ще се усъмнят дали това наистина се е случило.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  В Истанбул има умни хора, няма да позволят единовластието на "султана".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  В Истанбул има умни хора, няма да позволят единовластието на "султана".
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро


  Напротив!
  Турците са умни хора,затова ги управлява силен лидер като Ердо!
  И най- важното- не са фенове на "Втория акъл на българина"!Сещай се!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  ПРОЦЕНТИТЕ, с които ЛИРАТА ПАДА и с които ЦЕНИТЕ СЕ ВДИГАТ

  ЩЕ СЕ ПРЕЛЕЯТ като

  ПРОЦЕНТИ за ЕКРЕМ ИМАМОГЛУ

  ССС еР доган ГИТТИ

  ССС еР догат отидЕ, та се не видЕ ......

 5. 5 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Европейски Константинопол - това е добра идея за следване.

 6. 6 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Истанбул, което впрочем означава просто Градът, е само народняшкото име на града от векове. Иначе дори и сега все още е Константинопол, като идеш там виждаш как под ислямските дрипи и стърчащи минарета още личи блясъкът и величието на Цариград, градът на царе и императори.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Да се надяват кюрдите да гласуват за кандидата на републиканците не е реалистично. Републиканците винаги са имали твърда политика към ПКК и кюрдите не им симпатизират. Кюрдите винаги гласуват за Ердоган. Има си причини.
  В Истанбул наистина е пълно с кюрди, което прави впечатление. Преди 20 г. например не беше така. Кюрдите са леко по-тъмни от турците и говорът им е друг. Приличат на тукашните цигани, в смисъл, че се различават външно.

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#2] от "Милост за живите":


  " Турците са умни хора ... "


  Особено онези в Анадола и Диарбекир ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Ердоган толкова ли не можа да завърти някакъв слух с Гейропа, холандски чернокожи гейове-осиновители и норвежки похитители на деца? Местен Карбовски нямат ли си? Има време за един креш-курс при нашите, стига да не му разбият детската психика, когато чуе, че наричат избирателите "изпърдялки", "отрепки", "друсалки. Вотът на зомбираните гласоподаватели - валеж на бюлетинки върху на бато ти К*ро чмайдзеро и тем подобни.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Не се знае дали Екрем ще победи, просто е много сложно. Всеки може да победи на тези избори.
  Ако се надява Екрем да победи с някаква голяма разлика, да не се надява. Нищо не се знае.

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Двете азиатски джуджета копират един от друг. Путин го направи същото, с единствената разлика, че това беше в далечния изток. Докато тук става въпрос за центъра, за мегаполиса, за символа нна Турция.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Успех на мислещите турци и никакво отстъпление пред мераците на султана да ги смачка и постави в ъгъла - залогът е собственото им достойнство на свободни хора, а срещу тях стои един загубил битката за Истанбул манипулатор !

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobyb":

  Истанбул е гръцко име и ознчава "в градът" - εἰς τὴν Πόλιν (гр.) произнася се като "истинболин".
  Преди републиканците да дойдат на власт, по времето на Османската империя градът се е казвал Константиние.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 750 Весело

  До коментар [#8] от "niksan1":

  Умни са, разбира се. Малко ли акъл се иска да вкараш жена си да се къпе с дрехите в морето.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " ените продължават да се покачват - инфлацията, достигнала 15-годишен рекорд преди няколко месеца, спадна, но все още е над 18%. След трипроцентно свиване на БВП за година икономиката нарасна с 1.3% за тримесечие и властите обявиха, че "най-лошото е отминало". "Уолстрийт джърнъл" обаче цитира оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според която турската икономика ще се свие с още 2.6% тази година."

  Все още икономическия срив не е настъпил, така че управляващите там хич и да не си правят илюзии, а да се подготвят за далеч по - сериозно снеготопене. Инфлацията може да започне да галопира до астрономически повишения !

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Предизборната риторика на републиканците не е правилна. Затова си мисля, че при едни общи избори те пак ще загубят. Защото, преди предишнте общи избори, те обещаваха да спрят всички проекти, които в момента се строят в Турция и сега пак обещават същото. Били против тях, Турция нямала нужда. Интересно кой ще гласува за тях при това положение?

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":

  " Двете азиатски джуджета копират един от друг. Путин го направи същото, с единствената разлика, че това беше в далечния изток. Докато тук става въпрос за центъра, за мегаполиса, за символа нна Турция."

  Става дума за съдбата на един обсебен тип, несвикнал да губи и поставил цяла Турция залог на собствените си мании за величие !

 18. 18 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Ердоган обича баницата хаха

 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Единственото, което може да накара хората да не гласуват за Ердоган е кризата и увеличаващие се цени на всичко.
  Иначе опозицията няма адекватна политика.

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Някой сеща ли се защо в момента всички хотели в Истанбул не правят резервации за деня на изборите?! Според мен изборите ще ги решават с автобуси.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Ще гласуват за тях тези които страдат от гигапроектите на Ердо, спонсорирани от тези дето са извън играта !!! Султана контролира почти всяко движение на пари и го насочва към собствените си джобове и тези на верни хора.Това не може да продължи много !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  До коментар [#2] от "Милост за живите":" Турците са умни хора ... "Особено онези в Анадола и Диарбекир ...
  —цитат от коментар 8 на niksan1


  Особено тея дето преизбират непрекъснато ГЕРБ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  Статията е не само изопачен анти турски ''импресионизъм''.....
  Тя е наситена и с доста редакционни грешки .....
  Какво е това ''Дичле''.....
  Няма такава фамилия. ....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "Милост за живите":

  Ако бяха умни, нямаше да ги съжаляваме сега, че се докараха до това положение: да повтарят избори, щото резултатите не се харесвали на президента. Най-образованите турци не гласуват за Ерпишман.

  А аз лично съм за Константинопол. Този град е строен от християни, над хиляда години е бил за пример в християнския свят. Ислямът там е натрапник.

 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  "...искат да превърнат (града) в Константинопол"

  Идеята им не е хич лоша. Подкрепям (ツ)

 26. 26 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  До коментар [#2] от "Милост за живите":" Турците са умни хора ... "Особено онези в Анадола и Диарбекир ...
  —цитат от коментар 8 на niksan1


  Още нещо!
  Те са" присъствали" 500 години ТУК,а не ние ТАМ!
  Значи все пак са имали някакви качества,за да ни превъзхождат!
  А иначе,ние сме най-умните и най-красивите,България на три морета,Господ е българин и т.н.,звучат добре....,ама дрънчат на кухо!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 27. 27 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#2] от "Милост за живите":Ако бяха умни, нямаше да ги съжаляваме сега, че се докараха до това положение: да повтарят избори, щото резултатите не се харесвали на президента. Най-образованите турци не гласуват за Ерпишман.А аз лично съм за Константинопол. Този град е строен от християни, над хиляда години е бил за пример в християнския свят. Ислямът там е натрапник.
  —цитат от коментар 24 на lechevalier


  26,за да не пиша едно и също нещо, два пъти!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#19] от "anonim440":

  Много интересен коментар. ...

  Значи. ......за да се прекъсне серията от политически победи на Ердоан ...ти искаш външния рекет срещу Турция да продълава с пълна сила. ....
  От друга страна, въпреки че (вече) признаваш колко калпава е турската опозиция, искаш една 82 милионна държава да се управлява от нея.....
  На практика, ти искаш да се върне онова старо , полуколониално ,превратаджийско управление ....под кодовото наименование, ''светска Турция''.

  Югоизточнния ти мисловен консенсус е поразително еднакъв с най големите ''приятели'' на турската държава. ....

  Желаеш всичко това ....на максимата ...' моите успехи са неуспехите на ближния'.

  Да ти припомня ли ..... за кои , смисъла на живота се базира на това ?

  Ти си една нула ....мечтаеща да има около нея само и единствено минуси.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobyb":Истанбул е гръцко име и ознчава "в градът" - εἰς τὴν Πόλιν (гр.) произнася се като "истинболин".Преди републиканците да дойдат на власт, по времето на Османската империя градът се е казвал Константиние.
  —цитат от коментар 13 на anonim440


  "истинболин"- какво си написал!!!!!! /гърцте имат фобия към буквтата "Б" и я нямат в азбуката си, а когато думата е чуждица използват комбинациятя МП/

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2194 Неутрално  Градът и прекръстен на Истанбул едва през 1924 год..

  По време на Османската империа се е казвал Константинополис, тоест налице е приемственост от Източноримската империя.

 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Турците са глупави затова са сред 20-те най-силни икономики.
  Много глупави тези. Мислеха да влизат в топ 10, но кризата ги спря. Ердоган прави грешка като се заяжда с Германия, САЩ и Русия. Толкова ли беше трудно да не се прави на мачо? Преди военните да опитат преврат Ердоган вече беше започнал своята безумна външна политика на конфронтация с всички държави, което раздразни военните и най-вероятно те опитаха за пореден път да спасят Турция. Но не се получи. От там нататък вече всичко е в съвсем друга плоскост, просто се чака кога ще е новият преврат може би.
  За Ердоган не е спокойно, защото въпреки, че обезглави армията и съда не се знае колцина са наистина на негова страна, а не са само видимо поддържащи го. И не се знае утре като го свалят от власт колко от тези дето сега му викат "ура", няма да го замерят с камъни. И той го знае.

  ДБ=БКП
 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#29] от "DS":

  Няма как да ти обясня защото по това, което си написал разбирам, че не знаеш гръцки.
  Научи малко поне гръцки, но трябва да имаш поне малко чувство към езика, пообщувай с гърци, научи се да четеш (правилата за четене) и няма да задаваш такива въпроси.

  ДБ=БКП
 33. 33 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Турците са глупави затова са сред 20-те най-силни икономики.Много глупави тези. Мислеха да влизат в топ 10, но кризата ги спря. Ердоган прави грешка като се заяжда с Германия, САЩ и Русия. Толкова ли беше трудно да не се прави на мачо? Преди военните да опитат преврат Ердоган вече беше започнал своята безумна външна политика на конфронтация с всички държави, което раздразни военните и най-вероятно те опитаха за пореден път да спасят Турция. Но не се получи. От там нататък вече всичко е в съвсем друга плоскост, просто се чака кога ще е новият преврат може би.За Ердоган не е спокойно, защото въпреки, че обезглави армията и съда не се знае колцина са наистина на негова страна, а не са само видимо поддържащи го. И не се знае утре като го свалят от власт колко от тези дето сега му викат "ура", няма да го замерят с камъни. И той го знае.
  —цитат от коментар 31 на anonim440


  Трудна работа!Ердо е прекалено популярен сред народа,сред обикновените хора!Едва ли някой ще си сложи таралеж в гащите,да организира нов преврат.Макар, че нашите американски братя биха приветствали такъв сценарий...

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#30] от "Нинов":

  Градът и прекръстен на Истанбул едва през 1924 год..
  =========
  И на кого е нужна тая подробност, Нинов....?
  (настроение меланхолично)

  Една голяма част от форума. ...мечтае за швейцарския модел на управление. ... независимо от факта, че до 70 години на миналия век, тая държава е налагала насилствения детски труд ..... много по тежка от познатото ни 'бригадирско движение'.....

  Та ....на какво основание им даваш тия подробности. ...?

  Bukalemun
 35. 35 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Статията е не само изопачен анти турски ''импресионизъм''.....Тя е наситена и с доста редакционни грешки .....Какво е това ''Дичле''.....Няма такава фамилия. ....
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Четеш ли бе паламуд?????Твоят пишман ислямист-геврекаджия с девствения мустак е бита карта.Истанбул е разгром за него и неговата некадърна политика в Турция.Турция е в тежка икономическа криза и дори зеленчуците са в дефицит...Станахте за резил за света.Смеят ви се на акъла,че сте избрали пълен неудачник за президент....Пада ви се.....Но,и режимът на това недоразумение пада ....Хихихи....На 23 юни ти и твоят Ердоганчо ще бъдете като маносани домати.....Хихихи....Опозицията ще ви зашлеви много силен и звучен шамар......Пиколо безработно и дрипаво.....

  shlshlshlshl
 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#29] от "DS":

  Най-лесният начин да се обориш сам е като си прочетеш на глас εἰς τὴν Πόλιν.
  Всеки грък го чете истинболин. Няма грък, който да го прочете истинполин.
  Просто някои тънкости в гръцкият не са ти ясни. Не всичко пише в учебниците.

  ДБ=БКП
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#35] от "Against China":

  На 23 юни ти и твоят Ердоганчо ще бъдете като маносани домати..
  ========
  А бе ти не беше ли иконмист....;)....?
  Какви са тия агро текезесарски епитети ....?

  Bukalemun
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#2] от "Милост за живите":" Турците са умни хора ... "Особено онези в Анадола и Диарбекир ...
  —цитат от коментар 8 на niksan1


  за турци в Диарбекир или Хатай е прекалено оптимистично да се говори
  ... в Анадола пък си има друго малцинство от 8 милиона = малко по-сложно е !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#37] от "Against China":

  Ти на некадърността на онзи геврекаджия ....
  =======
  Вие такъв политик нямате .....Съвсем сериозно. ....
  А този който си избрахте преди две години, копира Ердо едно към едно ....
  Реформите които Тръмп направи но момента. ....Ердо ги направи преди десетина 15 години. ...

  Bukalemun
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Темата за Истанбул и Константинпол е вечна
  https://www.youtube.com/watch?v=vsQrKZcYtqg

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Ако Йълдъръм загуби, същата вечер Имамоглу ще е най-харесваният политик в Турция. Ако спечели, милиони турци ще се усъмнят дали това наистина се е случило.

  ++++++++++++ Точно++++++++++

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Любопитно

  До коментар [#2] от "Милост за живите":

  И като са умни хора, колко велики турски учени, изобретатели, композитори, философи и математици, например, са ви известни?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  А този който си избрахте преди две години, копира Ердо едно към едно ....
  До коментар [#40] от "eti mehter":

  А Ердо оригинален ми е или за такъв се представя?

  Няма нищо оригинално в това, че държи невежите маси чрез проповеди и заплахи.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  Представител на ПСР, цитиран от в. "Джумхуриет", обвини партията, че е загубила в Истанбул заради начина на говорене в последните години, отчуждил кюрдите и призивите към кюрдските политици "
  =========
  Напротив. ...!!!
  Нека Д(В)жумхуриет.....направи съпоставка със сегашната политическа активност на кюрдите .....и тая от преди (да речем) 20 години. ....
  Или .....аудиторията на Дневник не бива на мисли в тая насока ....А....?
  Защо не питат Багджъ (Bağcı)...... къде беше мястото на кюрдите в политическия живот .....сега и тогава. .....
  И въобще. ....имаха ли те право , да се наричат кюрди. ....?

  Bukalemun
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#35] от "Against China": На 23 юни ти и твоят Ердоганчо ще бъдете като маносани домати..========А бе ти не беше ли иконмист....;)....?Какви са тия агро текезесарски епитети ....?
  —цитат от коментар 38 на eti mehter


  Аз съм икономист,а ти си безработен пиколо.Аз живея в най-мощната и богата държава в света-САЩ,за разлика от твоята банкрутирала Турция....Хихихи..

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Ердо и путин дори имат еднакви лихви на утрепаните си валути :D

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#44] от "half truth":

  А Ердо оригинален ми е или за такъв се представя?
  ==========
  Ами ти ....на времето сама го каза .....'кюркокрация'.....
  Ама си непостоянна в мисленето. ....особенно под такива статии. ...

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  До коментар [#2] от "Милост за живите":И като са умни хора, колко велики турски учени, изобретатели, композитори, философи и математици, например, са ви известни?
  —цитат от коментар 43 на Незнайко в Слънчевия град


  Борис Джонсън!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 50. 50 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  .. в Анадола пък си има друго малцинство от 8 милиона = малко по-сложно е !
  До коментар [#39] от "dark'star":

  Кое? Алевитите ли? В Турция живеят милиони араби, за които никой никъде не споменава. Само че , се претопяват страхотно бързо и стават турски националисти (с арабска култура). В Югоизточна Турция ги използват за равновесие срещу кюрдите.

 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#43] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Турците смятат, че Инб Сина (Авицена) бил турчин.
  И за Фирдоуси смятат,ч е бил турин.
  Но това е турската версия. Иначе Фирдоуси е персиец, а Ибн Сина също е персиец.

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#37] от "Against China": Ти на некадърността на онзи геврекаджия ....=======Вие такъв политик нямате .....Съвсем сериозно. ....А този който си избрахте преди две години, копира Ердо едно към едно ....Реформите които Тръмп направи но момента. ....Ердо ги направи преди десетина 15 години. ...
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  И слава Богу ,че нямаме....Тръмп да се учи от пропадналия геврекаджия????Мемедчооооооо,канарчетата отлетяха......Ердоганчо трябва да се учи от Тръмп ,но вече е твърде късно.....Банкрутирахте....Тръмп няма за какво да се учи от пропадняка Ердоганчо.Ако някой се учи от Ердоганчо,това означава банкрут и мизерия.Освен това Турция е твърде нищожна в световната политика....Вие сами не можете да съществувате....Запада не ви ще и се отдръпна и вие фалирахте ....тотално.....Нищо не става от вас,който и да дойде на власт....

  shlshlshlshl
 53. 53 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Истанбул е средище на образовани и интелигентни хора. Не от вчера се проявява несъгласие и съпротива на политиката на Ердоган. Протестиращите преди 2-3 години на площад "Тексим" млади хора бяха жестоко пребити и разпръснати от полицията. Тежката икономическа ситуация в която изпадна Турция значително подрони авторитета на Ердоган и неговата партия. Касирането на изборите под предлог, че е имало нарушения на изборния процес няма да помогне на Ердоган.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#50] от "half truth":

  Алевитите са някъде към 20 милиона сигурно, но те са религиозно малцинство.
  Иначе ако трябва да се изброяват етническите мацинства в Турция най-многобройни са кюрдите - 20 млн., на второ място са турците 15 млн., следват араби 5 млн., перси 5 млн. ляз (грузинци) няколко милиона, и вече нататък цигани няколко милиона, черкези, аранути (албанци), гърци, арменци, евреи и т. н... Над 200 народности живеят в съвременна Турция.

  ДБ=БКП
 56. 56 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobyb":

  Истанбул, съкратено от Константинопол. Други съкращения са Стамбул/Стамбол, Истинполин, Стинполи, а може да има и други. Официално получава сегашното си име през 1930 г.

  Eddie lives... somewhere in time!
 57. 57 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#37] от "Against China": Ти на некадърността на онзи геврекаджия ....=======Вие такъв политик нямате .....Съвсем сериозно. ....А този който си избрахте преди две години, копира Ердо едно към едно ....Реформите които Тръмп направи но момента. ....Ердо ги направи преди десетина 15 години. ...
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Ердоганчо и реформи????Реформите ги правят образовани ховра,а не пропаднали геврекаджии.....Къде има реформи в Турция бе пиколо?????Хихихи.....Кафетата които съм разлял от твоите глупости не можеш да ми платиш,а тръгнал да говори за реформи....Турция и реформи са две взаимоизключващи понятия.....Ако реформата ви е банкрут,рецесия,висока инфлация и висока безработица,обезценена турска лира,дефицит на основни хранителни продукти тогава съм съгласен....Хихихи......

  shlshlshlshl
 58. 58 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Предизборната риторика на републиканците не е правилна. Затова си мисля, че при едни общи избори те пак ще загубят. Защото, преди предишнте общи избори, те обещаваха да спрят всички проекти, които в момента се строят в Турция и сега пак обещават същото. Били против тях, Турция нямала нужда. Интересно кой ще гласува за тях при това положение?
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  Каква според теб трябваше да е предизборната кампания на републиканците ?
  Би ли дал повече подробности ?

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#50] от "half truth":

  Кое? Алевитите ли? В Турция живеят милиони араби, за които никой никъде не споменава. Само че , се претопяват страхотно бързо и стават турски националисти
  ========
  В днешна Турция живеят и милиони евреи .....не тия новите ....а ония дето Европа ги е гонила на времето , и Султана ги е приютил......
  Само че времето ги е асимилирало.....по съвсем естествен начин. ....без никакви 'възродителни' процеси и т.н....
  А липсата на анадолска ксенофобия , е била главната причина за това ....
  В Египет и до днес , фамилията ' El turki ' е на почит.....въпреки усилията на Сиси да заличи всичко турско и османско , там.....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  Хе хе... Със новоизмисленото понятие “тюркокрация” се опитваха да се направят на оригинални.
  Ама нещо замлъкнаха .

  Турските медии постоянно измислят някакви краткосрочни фантасмагории, за да държат вниманието на масите. Вдигат шум, после пускат и хващат нещо съвсем друго. Така че, само след няколко месеца гласоподавателите са забравили напълно.

 61. 61 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Само че времето ги е асимилирало.....по съвсем естествен начин. ....без никакви 'възродителни' процеси и т.н....
  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Oldu canım. Не на мене тия!

 62. 62 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Истанбул има този икономически бум заради Ердоган, както огромна част от бума на София се дължи на Бойко. Когато правиш невероятна концентрация на ресурси и власт, целта на всеки "Султан", мястото от което ръководиш става златна мина за сметка на провинцията. Има го още от Римско време,а сега с глобализацията достигна култови размери.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#55] от "anonim440":

  Турция най-многобройни са кюрдите - 20 млн.,
  =========
  :).....а преди малко спомена ,че кюрдите са били ''по чернички''.....
  Кюрдите не са етническа група. ....а самосъзнание. ....
  Много от кюрдите които познавам , са бели като албиноси .....синеоки , дори с къдрави , оранжеви коси .....
  Също като 'приликата' между пернишките българи и силистренските....

  Усилията ми да водя с теб , конструктивен и смислов диалог. ....се провалят .....
  И двамата виждаме къде е причината. ....

  Bukalemun
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#8] от "niksan1":Умни са, разбира се. Малко ли акъл се иска да вкараш жена си да се къпе с дрехите в морето.
  —цитат от коментар 14 на kasko


  Ама те и на море ли ходят ! Накъде отива светът ...

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#66] от "nigel":

  Накъде отива светът ...
  ========
  Аз съм се 'запътил' към 15 век .....там някъде е истината. ....
  Теб не те знам..... :)

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро": За съжаление изборите ще спечели корумпираният султан! Със сигурност подготвя широкомащабни фалшификации - в ръцете са му и съдът, и избирателната комисия. Не му пука от международни санкции. Отмъстителен и зъл, Ердо си е твърдо наумил да вземе Константинопол. Правомощията му като суперпрезидент дори му дават право с декрет да назначи новия кмет, ако фалшификацията не мине.

 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#55] от "anonim440":

  Откъде ги вадите тия статистики ?

  Страницата на ЦРУ дава съвсем други данни:

  Turkish 70-75%, Kurdish 19%, other minorities 7-12% (2016 est.)

  Muslim 99.8% (mostly Sunni), other 0.2% (mostly Christians and Jews)

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html


 70. 70 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#68] от "Nikolai Tsekov":

  Не се знае. Никой не знае кой ще спечели тези избори.
  Да се говори, че ще е човекът на Ердоган няма смисъл.
  Както писах по-горе, не се знае дали ще е и човекът на републиканците.
  От сега не може да се каже.

  ДБ=БКП
 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Весело

  Аз съм се 'запътил' към 15 век .....там някъде е истината. ....
  До коментар [#67] от "eti mehter":

  Към 1453г ?
  Ердо натам ви запътва, ама и сам не си вярва . Тия сараи, декори, приказки за възраждане на миналото са за наивниците. Ама вие пък си гледайте напред де..

 72. 72 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  В днешна Турция живеят и милиони евреи .....не тия новите ....а ония дето Европа ги е гонила на времето , и Султана ги е приютил......
  Само че времето ги е асимилирало.....
  До коментар [#59] от "eti mehter":

  На това не мога да не се изсмея, въпреки че, не съм еврейка. 😂

  Евреите са единственият народ, който никъде по света не се асимилира. Нито по-богати народи, нито от по-демократични. Нито с бой. Тези не се асимилират по никой от известните досега методи.

 73. 73 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Накъде отива светът ...========Аз съм се 'запътил' към 15 век .....там някъде е истината. ....Теб не те знам..... :)
  —цитат от коментар 67 на eti mehter


  Във време на криза, Златният век става много актуален.

 74. 74 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#69] от "half truth":

  Haberturk TV преди години беше направила неофициално допитване до гражданите "Какви се чувствате по народност?". Разбира се официални данни няма как някой да изнесе.
  Проблемът на Турция е, че има твърде много проблеми. Още със създаването на ребубликата от Мустафа Кемал, със създаването на изкуствената държава Турция. Османската империя не е била еднонационална държава, това е била империя с имперски начин на мислене и модел. Моделът е взет от Византия. Като във Византия "спойката" в империята е православието. Османците взимат същият модел, като "спойката" в империята е исляма. Под "спойка" разбирам това, което обединява всички граждани, това на което се крепи империята. Това не е националността.
  Но Мустафа Кемал решава да направи нова "спойка" - националността, и затова е имал нужда да обяви всички живеещи в Турция за турци. Което обаче не е вярно. Османската империя не е изпитвала такава нужда, защото "спойката" не е национализма.
  Сега в днешно време Ердоган се опитва да замени национализма с исляма, т. е. да върне модела на Османската държава. Но това само ще доведе до проблеми, защото в днешно време, без силната централизирана султанска власт Турция просто ще се разпадне. Ердоган мисли малко схематично, той налага едни модели от преди векове направо в съврменна турция без да се съобразява с реалностите. Затова първо реши да прави Турция федерация, за да може уж да постави Османската държава в едни съвременни условия. Но националистите с които е в опозиция не му дадоха. Защото ако беше направил Турция федерация веднага се отиваше към разпарчетосване на Турция. Сега вече се действа по друг начин, но целта е същата - да се създаде Османската държава на мястото на съвременната турска държава, но както писах по-горе това ще доведе само до разпадане на Турция.

  ДБ=БКП
 75. 75 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#32] от "anonim440":

  Вулгарос, Вулгарос....................

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 76. 76 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#75] от "DS":

  Какво точно искаш да кажеш? Надявам се не искаш да кажеш, че знаеш гръцки?

  ДБ=БКП
 77. 77 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#55] от "anonim440": Турция най-многобройни са кюрдите - 20 млн., =========:).....а преди малко спомена ,че кюрдите са били ''по чернички''.....Кюрдите не са етническа група. ....а самосъзнание. ....Много от кюрдите които познавам , са бели като албиноси .....синеоки , дори с къдрави , оранжеви коси .....Също като 'приликата' между пернишките българи и силистренските....Усилията ми да водя с теб , конструктивен и смислов диалог. ....се провалят .....И двамата виждаме къде е причината. ....
  —цитат от коментар 63 на eti mehter


  Тук си попаднал право в десятката, макар че си имал друго впредвид. Етносът се определя именно от самосъзнанието. Същото е и с турците - и там има руси и със светли очи (особено в модерните филми), като и хора в целия спектър от европеидни до чисто монголоидни черти.

 78. 78 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#36] от "anonim440":

  "Най-лесният начин да се обориш сам е като си прочетеш на глас εἰς τὴν Πόλιν.
  Всеки грък го чете истинболин."

  Ще те почерпя една студена Βουλγαρική μπύρα σε ένα μπουκάλι .....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 79. 79 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#78] от "DS":

  Странно е, че уж знаеш гръцки и пак спориш.
  Знаеш ли на мен не ми вярвай, питай някой грък.
  Разбираемо е да си мислиш, че си прав, разбирам те. Питай някой грък как се чете εἰς τὴν Πόλιν.
  Навремето се е смятало че има само един Град - Константинопол. Затова когато някой е питал някого "Къде отиваш?" и онзи му е отговарял "в Градът", веднага се е разбирало, че е в Константинопол.
  Повече не ми се спори. Мисля,ч е темата е приключила.

  ДБ=БКП
 80. 80 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 546 Неутрално

  MAKE
  ISTANBUL
  CONSTANTINOPOLE
  AGAIN

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 81. 81 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#49] от "Милост за живите":
  Тролите, явно е, обаче все пак, бихте могли да попрочете преди това, има прилични съвременни писатели, има Ататюрк!

 82. 82 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 277 Весело

  Няма да влизам във фундаменталните дебати тук, само ще питам едни горещи привърженици на "демократичната алтернатива за българските мюсюлмани ДОСТ":
  Уважаеми, ДОСТ хич, никък и съвсем не криеше пряката си и топла вертикално подчинена връзка с Ердоган. Още ли ги смятате за демократи и достойни съюзници на сичкото демократично българин?!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 83. 83 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Айде крайно време е и този мустакат дъртак да даде фира. Консерваторчетата ърябва да бъдат унижавани навсякъде по света.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Диктаторите имат голямо его. За тях егото е равно на държавата. Ердоган няма да донесе нищо добро на Турция.

 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Весело

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Ети, сравняваш несравними неща. САЩ са демократична страна с разделение на властите. Президентът не може да контролира съдебната и законодателна власт. Тръмп може само да си мечтае да е султан като Ердоган и всички да изпълняват прищевките му.
  Единственото в което копира Ердоган е да назначи зет си на важна позиция без той да има нужната квалифилация. Ама това не е реформа, нарича се шуробаджанащина.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#79] от "anonim440":

  Кой те е наградил с титлата да затваряш темите .....
  Не знаех че съществуват такъв авторитаризъм в тоя форум. ....
  Това че ти се е изчерпал контенжана на компетентност по тема .....ли е знак за край на темата. ...

  Bukalemun
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#77] от "razor":

  Етносът се определя именно от самосъзнанието. Същото е и с турците - и там има руси и със светли очи
  =========
  В Анадола. ...
  .....никой не се срамува от самосъзнанието си
  .....никой не притежава право да налага своето самосъзнание над друг *
  .....никой не притежава привилегията да държи сметка друг, как да се облича и как да живее*
  .....никой не употребява историческата памет за да друга подобна . Има криене на история ,но не и деформация на същата. Паметници не се чупят.
  .....никой не се наема да оспорва исторически истини. Това право имат само известни историци ....и то по възможност на живо във формата на дебат....

  С '' * " са обозначени данни валидни от приди 20 години.

  Bukalemun
 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Неадекватен коментар.
  Много ми приличаш на тукашните червени тролове.

  ДБ=БКП
 89. 89 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Гръцки разбираш ли? Разбираш ли въобще за какво иде реч?

  ДБ=БКП
 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#88] от "anonim440":

  Възможно е. .....
  Всеки оприличва някого на нещо......
  И ти за мен си .....това което съм написал в 28. ....
  Нормални са тия неща.....

  Bukalemun
 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#89] от "anonim440":

  Гръцки не разбирам , но знам за какво иде реч....
  Тъжното е .....че ти ....дори и да знаеш български , не разбираш какъв е замисъла на статията под която пишем в момента. .....

  Bukalemun
 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#91] от "eti mehter":

  Е как може да имаш позиция като не разбираш гръцки?

  ДБ=БКП
 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#92] от "anonim440":

  Месец по-късно изборната комисия нареди вотът в Истанбул да се повтори заради сигнали на ПСР за нередности. Имамоглу тогава бе кмет от 17 дни
  ========
  Остави сега гръцкия .....за някой друг път......

  Ето ти част от статията. ...
  На пръв поглед. ...един нищо и никакъв безобиден фейк ....който обаче , след време се превърна в решаващото мото , да запълни затъмнената хронология на въпросните 17 дни ....с едно по нататъшно криворазбрано риалити .....
  А как го сториха , помниш ли ?
  Чрез мълчание .....
  Близо три седмично мълчание от страна на западните СМИ.....
  Написал съм поне пет коментара през този период. ...защо DW мълчи .....къде остана бързината на Ройтерс , при такива моменти.....???
  Защо през тия 17 дена ....не пратиха няколко журналиста .....да проверят нещата на място ?
  Питам.....понеже винях с очите си техния професионализъм....още през 2013 година .....как бдяха денонощно на площад Гези .....
  Защо се изпокриха и пасуваха след 31 март. ...?

  Bukalemun
 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#92] от "anonim440":

  Как изглеждат "новите визии", за които говори Ердоган, не е известно. Авторът Дичле Ешийок обаче пише, че от началото на кампанията за повторните избори Йълдъръм копира действията на противника си
  =======
  Ето ти още един фейк.....този път по твърд и нагъл.....до такава степен , че е допусната и елементарната грешка .... ( вместо ''дж'' са напитали името с ''ч'')
  Диджле е най вероятно кюрдка живееща в Германия. ....
  А да се твърди, че почетния на възраст Йълдъръм се е учил от методите на вчерашния авантюрист Имамоглу......е под всякагва критика .....:)....
  Ето това е истински фейк в зарадиш.....

  Bukalemun
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#92] от "anonim440":

  "Дневник" потърси представители на ПСР за коментар. "Млади хора, стойте далеч от имитации и фалшификати," написа междувременно Имамоглу в "Туитър".
  =========
  А от това не се разбира нищо .....
  Може да гадаем .....и дори да осмислим ,че Имамоглу е човек от партията на Ердоан. ...

  Bukalemun
 96. 96 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#93] от "eti mehter":

  Няма смисъл да се комуникира с теб. Ти се подиграваш.
  Научи се да уважаваш другия. Ако това още не си научил.
  Terbiyesiz, това е думата на турски, невъзпитан.

  ДБ=БКП
 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#96] от "anonim440":

  Според Халил Каравели от Института за политика в сигурността и развитието обаче не е задължително кюрдите да гласуват за Йълдъръм, за да може ПСР да обърне резултата - той ще победи, ако сто хиляди симпатизанти на ДПН не гласуват.
  =========
  Ето пак .....
  Тук ....Халил Каравели (на български е ''Каравелов'').....иска да ни убеди ,че Йълдъръм е типичен подбирател на гласове според етноса .....ха ха...:).....
  Ама той самия е кюрдин (заза)....бе човек. ....
  От трън та на глог....  Не .......по подходящо е .....''от урва на урва ....от фейк на фейк''.....!!!

  Bukalemun
 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#96] от "anonim440":

  Това ли искаш да ми кажеш относно пост 93 ....terbiyesiz ли.....?
  Дано да съм го заслужил....ама не виждам с какво ....!

  Bukalemun
 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  винях с очите си техния професионализъм....още през 2013 година
  До коментар [#93] от "eti mehter":

  И дотук Ети. От 2014г стана някаква промяна със медиите от цял свят. Спряха да гонят обективната истина и вече всяка си следва собствената истина.

 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  До коментар [#99] от "half truth":

  Това не е оправдание.
  Ти си го преглътнала.....и можеж да говориш от свое име....
  При мен такъв параграф няма. ....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK