Как Майк Пенс тихо прокарва евангелистки възгледи за здравето в САЩ и в чужбина

Как Майк Пенс тихо прокарва евангелистки възгледи за здравето в САЩ и в чужбина

© Pool New, REUTERSАдминистрацията на Доналд Тръмп ограничава достъпа до контрацепция, аборти и граждански права, действайки в ущърб на жените и ЛГБТ хората - както в САЩ, така и в чужбина. Това се случва "зад кулисите", благодарение на вицепрезидента Майк Пенс, ръководен от евангелистката си вяра и стремежа си да угоди на религиозните консерватори.


Под ръководството на двама служители, препоръчани от Пенс, Департаментът по здравеопазването ограничи финансирането на програми за превенция на бременност сред юношите и на аборти в САЩ и извън страната, освен това намали защитата на трансджендър хората, пише агенция "Ройтерс". Сегашната администрация се фокусира върху програмите за въздържание от секс, а те се ръкодят от хора, които смятат, че контрацепцията е вредна за жените и искат правителството да не дава пари на програмата за сексуално образование и семейно планиране "Планирано родителство" (Planned Parenthood).


Служителите, назначени от Барак Обама да засилят защитата на ЛГБТ хората, са преместени в нова Служба за съвестта и религиозни свободи. По-рано този месец тя обяви създаването на "правило на съвестта" - то защитава здравните работници, отказващи да извършат аборт или стерилизация, както и да лекуват гей или транссексуални пациенти.
Междувременно Държавният департамент, ръководен от друг евангелист - Майк Помпейо, предприема подобни действия и извън границите на САЩ. Назначени от Тръмп служители блокират възможностите в международни документи (например на ООН) да се съдържа език, който промотира достъпа до аборт и грижа за трансджендър хора. През март Помпейо заяви, че администрацията води глобална борба с премахването на бременност. "Твърдо сме решени да гарантираме, че парите на данъкоплатците няма да стигнат" до организации, провеждащи или рекламиращи аборти, каза той, обявявайки ограничаване на финансирането на програми в Латинска Америка.


Декларацията на Помпейо разширява т.нар. "политика за Мексико сити", която изисква чуждестранни организации, получили финансиране от САЩ, да не предоставят достъп или информация за аборти. Тя се прилага от всяка републиканска администрация от 1984 г. и обикновено се отнася до фондовете за семейно планиране, които са на стойност около 600 млн. долара. Едно от първите действия на Тръмп като президент бе да разшири тази политика. Сега тя обхваща почти цялата глобална помощ, давана от САЩ - около 8 млрд. долара.


"Едно от предимствата на подхода на Тръмп в "Туитър" е, че той създава заглавия. Това е и целта му. А под тези заглавия всички други в администрацията си вършат работата спокойно", казва президентът на консервативния Клуб за растеж Дейвид Макинтош. Департаментът по здравеопазването прие "няколко много важни, значителни регулации, които промениха природата на Обамакеър, на здравеопазването, с много малко отразяване в пресата."


Ефектът "Пенс"


Когато Тръмп спечели номинацията на републиканците през 2016 г., той още не бе спечелил евангелистите, които се съмняваха във възгледите му по важни за тях въпроси. (Преди той бе казвал, че подкрепя правото на жените да изберат дали да прекратят бременност.) Но изборът на Пенс за вицепрезидент му помогна да спечели и тези хора - за двойката гласуваха 80% от тези християни.


Сега Пенс тихо прокарва религиозните си възгледи в политиките на Белия дом. Според негови съветници той действа ефективно, като отбягва светлините на прожекторите и избира единомислещи свои протежета на ключови позиции. И двамата министри на здравеопазването в администрацията на Тръмп бяха негов избор - Том Прайс, който бе уволнен през 2017 г., задето използвал скъпи чартърни полети за лични пътувания, и Алекс Азар, който е бивш лобист на фармацевтична компания в Индиана по времето на губернаторството на Пенс там.


Борбата срещу абортите


Пенс влезе в Конгреса през 2000 г. и си формира връзки с вашингтонски движения против абортите. На три пъти неуспешно е предлагал спиране на финансирането на "Планирано родителство" и това му спечели непоколебимата лоялност на противниците на практиката.


След като стана губернатор на Индиана, Пенс подписа закон, който забраня използването на тъкани на фетуси в научни изследвания. С друг закон забрани абортите, извършвани заради пола, расата и увреждания на плода и задължи абортираните останки да бъдат кремирани или погребвани. (Срещу първият закон текат дела; Върховният съд потвърди изискването за погребения във втория, но отхвърли забраната в първата му част.)


По света


През април САЩ заплашиха да наложат вето на резолюция на ООН против систематичното изнасилване, използвано по време на война. Причината - в нея се съдържат формулировки за предоставяне на "сексуална и репродуктивна грижа". Точно тази фраза е премахната от от финалния текст, което на практика отказва на оцелелите след такова престъпление съответните услуги. В свое изявление Департаментът по здравеопазването казва, че абортът се приема като част от тази грижа.


Документ, получен от "Ройтерс", пък показва опорните точки на американски служители за работа в Световната здравна организация. В тях изрично се казва, че САЩ "не подкрепят аборта с помощта си за репродуктивното здраве, нито приемат аборта като метод за семейно планиране".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK