Скърцането на социалния модел в Дания ще реши днешните избори

Мете Фредериксен

© Fabian Bimmer, Reuters

Мете ФредериксенСеверният модел на социално благополучие, на който дълго време мнозина по света завиждаха в стремежа към егалитарна утопия, заскърца.


Застаряването на населението караше политиците в целия регион години наред да ограничават щедрата социална държава, грижеща се за хората през целия им живот. В Дания днешните избори може да се окажат повратна точка и недоволните избиратели да кажат: "Стига".


Датчаните, подобно на гражданите на останалите северни страни, плащаха с голяма охота едни от най-високите данъци в света, защото смятаха, че си струва тази цена да бъде платена, за да имат универсален достъп до здравеопазване, образование и грижи за възрастните хора.
Но поредица правителства съкращаваха разходите, за да намаляват бюджетния дефицит и това стана причина повече хора да започнат да вадят пари от джоба си, за да плащат за нещо, което преди е било безплатно. "В Дания плащаме много високи данъци и в това няма нищо лошо. Но смятам, че в замяна имаме право да изискваме определени услуги", каза Соня Блютсьо, пенсионерка.


Общината уведомила 92-годишната й майка, която е с деменция, че почистването на малкото й жилище в дом за възрастни хора в град Асенс, централна Дания, ще бъде намалено наполовина, до само десет пъти в годината. Майка й, която живее от държавната си пенсия от 9000 датски крони (1350 долара), не може да си позволи да плаща на частна фирма за почистване, защото това би излязло някъде около 1000 крони на месец, каза Блютсьо.


Решението на общината предизвика възмущение в социалните мрежи, превърнало се в илюстрация на тлеещия гняв от подобни съкращения на разходите. Това възмущение накара премиера да коментира случая в парламента и след това решението беше отменено.


Ерозията на социалната държава се превърна в определящ фактор за кампанията преди изборите. Дания е страна, в която хората дават всеки месец на държавата средно по 36 процента от личните си доходи. Според социологическите проучвания премиерът Ларс Льоке Расмусен от "Венстре" (Либералната партия) ще загуби властта в полза на Мете Фредериксен от Датската социалдемократическа партия.


ДСДП на Фредериксен спечели народната подкрепа, като обеща да увеличи публичните разходи и бизнесът и богатите да плащат по-високи данъци, за да има повече приходи за социалната система. Обеща и да върне назад част от пенсионната реформа чрез даване на възможност на хората с натрупан 40-годишен трудов стаж да се пенсионират по-рано.


Расмусен обаче обвини съперничката си, че "продава илюзии". "Или накрая избирателите масово ще се разочароват от Вас, или ще оставите огромна дупка в хазната", каза той на Фредериксен за намеренията й към пенсионната система в телевизионен диспут между двамата по-рано тази година.


Датчаните се обръщат към частния сектор


Леви политици и активисти по целия свят сочат северния модел като златен стандарт за социалната държава. Този модел намери място например в кампанията за президентските избори в САЩ, когато кандидатът на демократите Бърни Сандърс изтъкваше Дания като образец, за да обясни виждането си за идеалното бъдеще на Америка.


Но к постепенното оттегляне от трудовия пазар на поколението на така наречените бейби бумъри трудният избор, пред който е изправена Дания, стои и пред останалите северни държави. Избирателите имат усещане за увеличаваща се несигурност и все повече поставят под натиск политиците да съхранят грижливо пазения им модел на социално благополучие.


Ларс Льоке Расмусен

© Fabian Bimmer, Reuters

Ларс Льоке Расмусен


През април във Финландия Финландската социалдемократическа партия спечели парламентарни избори за пръв път от 20 години, след като агитираше, че ще повиши данъците, за да покрие растящите разходи за социалната система.


На миналогодишните избори в Швеция, една от най-богатите страни в Европа, националистическата партия "Шведски демократи" увеличи подкрепата си благодарение на опасенията, свързани с имиграцията и социалната държава.


Северните страни все още са на върха в класациите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за страните с най-големи публични разходи на глава от населението за социално подпомагане на бедните, възрастните, хората с увреждания, болните и безработните. В тази група се нареждат също страни като САЩ, Германия и Япония.


С отделяните 28 процента от брутния вътрешен продукт самата Дания харчи по-голяма част от богатството си за обществено благополучие от повечето европейски страни и по този показател изостава единствено от Франция, Белгия и Финландия.


Но много датчани са уморени от начина, по който се развиват нещата след две десетилетия на икономически реформи. Съкращенията на разходите за здравни услуги, които включват всичко от безплатни лекарски прегледи до лечение на рак, доведоха до закриване на една четвърт от държавните болници само за последното десетилетие.


Според неотдавнашно социологическо проучване над половината датчани нямат доверие, че общественото здравеопазване ще им предложи правилното лечение. Поради това делът на хората сред 5.7-милионното население на Дания, които се осигуряват в частни здравни фондове, се е увеличил до 33 процента при едва 4 процента през 2003 г., сочат данните на търговската организация Insurance and Pension Denmark (Осигуряване и пенсии в Дания).


Други съкращения на разходи през последните десет години доведоха до закриването на една пета от държавните училища, а публичните разходи на човек от населението над 65 години, като домове за възрастни хора, почистване и възстановяване след прекарана болест, намаляха с една четвърт.


От началото на миналото десетилетие правителствата въведоха освен това непопулярни мерки за насърчаване на хората да работят по-дълго. Те включваха постепенно увеличаване през следващите десетилетия на възрастта за пенсиониране на 73 години - най-високата в света - при 65 сега, премахване на социални привилегии за по-ранно пенсиониращи се хора и намаляване от четири на две години на срока за получаване на помощи за безработица.


Съревнование по харчене


Макар че тези политически мерки доведоха до рационализиране на публичните финанси и икономически растеж, който след 2010 г. е средно 1.6 процента - тоест над средния за ЕС, утрешните избори може да ознаменуват смяна на курса.


Фредериксен казва, че през следващите пет години ще увеличава публичните разходи с по 0.8 процента на година - общо 37 милиарда крони през 2025 г. - за да подпомогне социалната държава. "Причината, поради която не искате да заделяте парите, нужни за поддържане на сегашното ниво (на социално благополучие) е, че искате да има някакъв буфер и за намаляване на данъците", обърна се тя към Расмусен в телевизионния диспут.


Фредериксен обаче е обвързана със закон, приет през 2012 г., който не позволява бюджетният дефицит да надхвърля 0.5 процента от БВП - това са доста по-строги правила от тези на ЕС, които определят таван от 3 процента.


Посланието й за увеличаване на разходите обаче намира добър отзвук в обществото. Същото важи и за по-твърдата й позиция по въпроса за имиграцията, което й помогна да привлече гласоподаватели и от лагера на антиимиграционната Датска народна партия.


Расмусен заяви, че приемлив вариант за постигане на определено равнище на социално благополучие могат да бъдат и напредъкът в технологиите и допускането на повече частни играчи в области като здравеопазването и грижите за възрастните хора. Но миналия месец той смени курса и обяви план да повишава публичните разходи с по 0,65 процента на година - почти толкова, с колкото иска да ги повишава и ДСДП.


Няма достатъчно хора


Тъй като държавният дълг е 49 процента от БВП - доста по-малко от средните за ОИСР 111 процента, а бюджетът е близо до това да бъде балансиран, има свободно пространство социалните разходи да бъдат повишени, смятат икономисти.


Но Ян Стьоруп Нилсен от групата за финансови услуги "Нордеа" смята, че някои предизборни обещания като тези и на двамата кандидати да назначат 1000-2000 нови медицински сестри, са нереалистични, при положение че заетостта е рекордно висока - тя възлиза на 2.77 милиона души или 97 процента от трудоспособното население. "Проблемът е, че няма достатъчно хора", добави той. "Засега политиците не могат да направят кой знае какво.


Може да казваш, че искаш 1000 нови сестри в болниците, но няма откъде да ги намериш", заяви Нилсен. Той предупреди, че повишаването на публичните разходи крие риск от прегряване на икономиката и намаляване на икономическия растеж, ако повишените разходи доведат до прехвърляне на още хора от частния към публичния сектор.


Пенсионерката Блютсьо заяви, че когато ограничили услугите за майка й, тя започнала да прави всичко възможно да почиства жилището, когато ходи да я вижда, но отказва да върши редовното чистене, което преди предлагала държавата. "Ако го направя, общината ще постигне целта си да ореже разходите и да накара нас да запълваме празнотата", каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Тоест,сега изхвърляме безработните на улицата сами да се оправят,правим здравеопазването и образованието бизнес,режем пенсиите и нещата ще потръгнат! Верно ли!

 2. 2 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дори социализмът в еволюирал етап е обречен на провал. Като падаш от високо боли най- много..

 3. 3 Профил на Калоян Калоянски
  Калоян Калоянски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Независимо от това, кой ще спечели, ако социалната държава в Дания продължи по същия начин, в крайна сметка ще има лош край. За жалост хората са до голяма степен пристрастени към социалните помощи, но в един момент те винаги започват да скърцат, защото парите започват да не стигат. Естествено това кара хората да се страхуват и да искат да си запазят помощите. Но в опита си да направят това, просто прехвърлят проблема на следващите поколения.

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  97 % заетост?
  В БГ е 71-72%. А безработица в БГ немало.
  И как може на възрастни хора да им се помага? На тях може само да им се намалят пенсиите, за да се увеличат за поредно заплатите на администрацията...
  Боку и Домусват не харесват това. Искали по 5% данъци, не по 10%, затова щели да сдадат властта на БСП-то, която ще ги намали и след това Боку фалцетно ще се оправдава с братчедите комунисти.

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#3] от "Калоян Калоянски":

  “ако социалната държава в Дания продължи по същия начин, в крайна сметка ще има лош край.”
  ——
  Някаква обосновка за това предсказание ... бял боб или черен хвърляхте?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Дания е страна, в която хората дават всеки месец на държавата средно по 36 процента от личните си доходи.

  Дневник, мааааалко сте объркали цифрите, да не сте ги обърнали?

  Иначе комунизма не може да бъде построен. Доказано от опита - в един момент картонената кула рухва.

 7. 7 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 254 Неутрално

  "Леви политици и активисти по целия свят сочат северния модел като златен стандарт за социалната държава. Този модел намери място например в кампанията за президентските избори в САЩ, когато кандидатът на демократите Бърни Сандърс изтъкваше Дания като образец, за да обясни виждането си за идеалното бъдеще на Америка."

  "Ерозията на социалната държава се превърна в определящ фактор за кампанията преди изборите. Дания е страна, в която хората дават всеки месец на държавата средно по 36 процента от личните си доходи."

  Така е, това водят половинчатите промени в капиталистическите държави. Демек, както и да го наричат(модела), винаги си остава Капитализъм Лайт(light), и е обречен на атаките на едрия капитал...

  reductio ad absurdum...
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":

  Не, не са. 36% са. Но за да закрепят положението трябва да ги вдигнат на 50-60%. И тогава не само ще цъфнат и вържат, но и ще капнат в разгара на презрелия социализъм.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Има всякакви съдби и не я знам тази пенсионерка Блютсьо на какво дередже е, но се чудя, ако е здрава и активна, дали пък ще й се скършат ръчичките, ако отива на 2 седмици да почиства дома на деветдесетгодишната си майка? Иначе за какво й е тази майка, след като не е готова да се погрижи за нея поне ей тоничко?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Калоян Калоянски
  Калоян Калоянски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  За да функционира една социална държава, трябва да има по-голям брой хора, които да работят и да плащат данъци, отколкото да получават социални помощи. Със застаряването на населението и ниската раждаемост работната сила на държавата намалява, следователно и приходите от данъците също. За да се реши този проблем има няколко решения:

  1. Да се стимулира раждаемостта - Дания се опитва да направи това, но с малък и крайно нищожен резултат.
  2. Да се вкарат мигранти, които да работят и да плащат данъци - Това може да проработи, но за жалост на практика не се получава. Защото голяма част от мигрантите, особено от Близкия изток и Африка, ще искат да отидат в Дания не за да работят и да плащат данъци, а за да получават социални помощи.
  3. Да се вдигнат данъците (по-точно на богатите) - Има предостатъчно примери как вдигането на данъците за богатите, когато те веча са си високи, води до по-ниски приходи за държавата. Един от примерите е социалистическото правителство на Оланд във Франция. Естествено могат и да се вдигнат данъците на бедните и средната класа, това със сигурност ще има по-голям ефект, но само за кратко, защото в бъдеще, ако държават иска да запази същото качество на социалните услуги, пак ще трябва да ги вдигне.

  В крайна сметка социалната държава, когато не се управлява по разумен и отговорен начин, се превръща в бомба със закъснител, която от страх се прехвърля на следващото и по-следващото поколения, докато не гръмне.

  Надявам се това да е достатъчна обосновка. :)

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калоян Калоянски":

  Някакви цифри в подкрепа на циничните ти тези?
  А пък това как бъдещите поколения щели да плащат бакиите на днешните ме докарва до умиление! Я обясни как твоя внук например ще плати твоите борчове?! И пак посочи цифри.

 12. 12 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 254 Любопитно

  Тоест,сега изхвърляме безработните на улицата сами да се оправят,правим здравеопазването и образованието бизнес,режем пенсиите и нещата ще потръгнат! Верно ли!
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Ма ти сега ли се усети?! Едно време не вярвахте, че рано или късно, до това води сегашната система, макар и буквално да го изпитахме на гърба си. Дет се вика: Сами си го избрахте! 🤷‍♂️😕

  reductio ad absurdum...
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#12] от "Divi filius":

  Не ти се разбира какво искаш да кажеш?! По-добре ли е датското образование да е платено и датчаните още на 20 годишна възраст да натрупат ТРИЛИОНИ долари дългове както американците?!

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Да-а, основният, неразрешим въпрос на всяка "социална" държава - какво правим когато парите за харчене свършат?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 773 Весело

  „Северният модел на социално благополучие, на който дълго време мнозина по света завиждаха в стремежа към егалитарна утопия, заскърца.“

  Ах, ти да видиш, заскърца. Защо бе чоджум скърца? Никъде не видяхме да е написано. А всеки го знае, „бежанците“, които тунтуркате и хрантутите, без да има нещо от тях. И какво? Главата в пясъка, увеличаване на данъците и нови навлеци. Ако социтата дойдат ще ги довършат. В Германия данъците са 48%. Данъкоплатците от средата на Юли месец работят за себе си. Те плащат 50 до 60 млд Евр. годишно, сещайте се за кого.
  Тепърва има да скърцат...

 16. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 254 Весело

  Дори социализмът в еволюирал етап е обречен на провал. Като падаш от високо боли най- много..
  —цитат от коментар 2 на кокошката


  Къде виждате "социализъм"?! Не четете ли поне статията? Ясно е написано "социалната държава", което НЕ Е РАВНО на социализъм. Няма и как да бъде, при наличието на едър капитал.

  Същото важи и за страни като Венецуела.

  reductio ad absurdum...
 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Нахлуха варварите на талази и богатата и мирна Дания заскърца.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Преразпределението на богатството не създава богатство. Няма токава математика...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  В анализа услужливо не е споменат и един съществен фактор влияещ на икономиката и благосъстоянието в една социална държава тип Дания- хрантутенето и обгрижването на мързеливите и неблагодарни негри и араби закачили се за социалната система като кърлежи по ухото на куче. Левите лумпени, които си ги внасят за бъдещ електорат са лишени от способността да предвиждат и мислят далновидно и в близко бъдеще като с бумеранг ще си отсекат болшевишките кратуни....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калоян Калоянски":

  “В крайна сметка социалната държава, когато не се управлява по разумен и отговорен начин, се превръща в бомба със закъснител, която от страх се прехвърля на следващото и по-следващото поколения, докато не гръмне.

  Надявам се това да е достатъчна обосновка. :)”

  👍

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 254 Любопитно

  До коментар [#3] от "Калоян Калоянски":“ако социалната държава в Дания продължи по същия начин, в крайна сметка ще има лош край.”——Някаква обосновка за това предсказание ... бял боб или черен хвърляхте?
  —цитат от коментар 5 на Gretel


  Логика. Поне в това не бъркат. Няма да издържи на натиска, на който е подложена. А и колониите вече ги няма...

  reductio ad absurdum...
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Да поплачем за датчаните. Да вземем твърди мерки срещу евентуалните датски мигранти, искащи да цоцат български социал!

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 23. 23 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 254 Весело

  До коментар [#5] от "Gretel":3. Да се вдигнат данъците (по-точно на богатите) - Има предостатъчно примери как вдигането на данъците за богатите, когато те веча са си високи, води до по-ниски приходи за държавата. Един от примерите е социалистическото правителство на Оланд във Франция.
  —цитат от коментар 10 на Калоян Калоянски


  Другият пример е ФДР, който го избират 4 пъти президент- невиждано дотогава. Но след смъртта му, взеха мерки това да не се случва вече никога, както и да разрушат вече постигнатото от неговата политика. Е, успяха, и продължават...

  reductio ad absurdum...
 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 979 Неутрално

  На зле отива Дания. Спасение обаче има. Достатъчно е да се вслушат в съветите на форумните експерти, па да цъфнат и да вържат като родното Отечество.

 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Социалната държава има една единствена функция - да осигурява социалните нужди на бедните олигарси, плащайки им по 50-60 млн. А "алчните пенсионери", бедните и болните - ДГД!

 26. 26 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1233 Весело

  Да поплачем за датчаните. Да вземем твърди мерки срещу евентуалните датски мигранти, искащи да цоцат български социал!
  —цитат от коментар 22 на DDR


  Е, то и преди тридесет години изглеждаше невероятно от Венецуела да бягат хора - тогава основно бягаха натам. Двадесетина гогини социализъм могат да променят мого неща...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 27. 27 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Статията не доказва нищо повече от това, че съвременната икономическа система е ПИРАМИДА, която разчита на увеличаващ се брой членове в основата.
  Икономиката консумира повече, отколкото произвежда. Системата се помпа с генериране на дълг, който хипотетично ще се създаде като стойност от новите очаквани членове на ПИРАМИДАТА.
  Всъщност КАПИТАЛИЗМЪТ се е изчерпал като концепция, която да поддържа материалното обезпечаване на живота.
  Още от 60-70 години това е ясно, не знам защо някои хора се правят на ударени ;).
  -----
  Конкретно за Дания (и не само) - имали нужда от хора..... (нови попълнения в ПИРАМИДАТА)
  - При внос на нискокачествени хора с трудна за интегриране култура (нискообразовани, НЕтолерантни, НЕработещи мюсюлмани), проблемите изглежда се задълбочават, и системата си скърца яко ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Не знам колко хора от форума постъпват така, обаче съм сигурна, че са много.
  По мои наблюдения от реалния свят.
  Огромен процент активни и работещи българи с родители, чиито пенсии са малки, подпомагат родителите си поне с толкова, колкото са пенсиите им.
  В моя случай плащам от много години всички битови сметки на майка ми, а когато правя "голямо пазаруване" с разни санитарни материали, неща на промоции и тн, купувам и за нея, като я питам какво е свършило.
  Бих предпочела пенсията й да не е ниска и тогава моята помощ да отива за по-луксозни подаръци, но в същото време смятам, че след като тя е можела да не си купува разни неща за себе си, докато е отглеждала мен, няма нищо несправедливо аз сега да й помагам.
  На мен не ми тежи това.
  Ако обаче ми вдигнат данъците и вече не мога да го правя, няма да съм доволна, защото тогава тези пари, взети от мен, ще ходят господ знае къде. Не искам парите ми да отиват за държавно асистирано производство на циганчета.
  Както искате го разбирайте.

  Доброто е заразно
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Всеки вид комунизъм и нео- такъв завършва с нямане на пари, "недостиг на работна ръка", застой и последващ упадък. Защото е неефективен. Мигрантите от Азия и Африка само ще задълбочат проблема и създадат нови.
  Все по важен става и факта, че здравните (и социалните) услуги поскъпват главоломно, без политиците да правят нещо с/у това. Стана известен случай на инак успешно лечение на тежка болест, при което няколкото инжекции стрували 400 000 $ на година! Кой би могъл да си позволи това?!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4101 Любопитно

  "Може да казваш, че искаш 1000 нови сестри в болниците, но няма откъде да ги намериш", заяви Нилсен."

  В Дания няма къде да ги намериш тези медицински сестри, но има държави, като Филипините например, където държаватаmа, чрез създадени от нея агенции обучава стотици хиляди свои граждани да роботят в чужбина. Преди няколко месеца списание NG пуснаха много интересна статия по тази тема. Ето повече подробности:

  http://www.nationalgeographic.bg/?cid=126&article=421

  А, ето и как изглежда тази агенция и как работи тя:

  http://www.poea.gov.ph/programs/programs&services.html
  http://www.poea.gov.ph/default.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2574 Весело

  Политиците в Дания дискутират като се позовават на точни икономически показатели измерени в числа.
  А нашите политици дискутират като се позовават на понятия като патриотизъм, социална държава, "мислим за народа" ..... все разтегливи понятия. За това сред нашите политици всеки е прав.

  подпис
 34. 34 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Социалнта държава като такава се появява през 1882 г. когато Ото фон Бисмарк въвежда държавната пенсионна система в Германия. Солидарно плащане от всички работещи за да може тези които доживеят до определна възраст и не могат да работят да разчитат на средства за съществуване, само дето в края на 19 век на 100 работещи в Германия се падат 4 -ма получаващи пенсии, по същият начин се появяват и безплатните училища, безплатното здравеопазване, 8 часовият работен ден и т.н. и все при капитализЪма. Защото в СССР например до 1974 г. 40% от населението са крепостни роби без документи наричани със прогресивната дума"колхозници", а между другото тези хора до 1957 г. не са получавали и пенсии!
  Само дето нещата в резултат на намалената раждаемост и повишената средна възраст на живот, вече са много различни ш Германия сега въпреки масирания приток на мигранти на 100 работещи се падат 62 пенсионера, а пък в България на 100 работещи имаме 78 получаващи пенсии!
  Модела скърца, е може би в определено бъдеще когато/ако роботите навлязат масово в живота и започнат да изпълняват функции на сестри, чистачи и т.н. "социалната" държава мове и да се запази, но към момента това изглежда мисия невъзможна!

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2574 Гневно

  До коментар [#30] от "balgariez":
  "Стана известен случай на инак успешно лечение на тежка болест, при което няколкото инжекции стрували 400 000 $ на година! Кой би могъл да си позволи това?"

  Ние в България не сме много далеч от това. Наскоро ми откриха болест на сърдечна клапа и веднага ми предложиха операция. Проверих и прочетох, че НЗОК плаща на болницата 40000 лева. Сега не знам дали изобщо съм тежко болен или болестта е числото 4000

  подпис
 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#23] от "Divi filius":

  ... Другият пример е ФДР, който го избират 4 пъти президент- невиждано дотогава. Но след смъртта му, взеха мерки това да не се случва вече никога, както и да разрушат вече постигнатото от неговата политика. Е, успяха, и продължават...
  —цитат от коментар 23 на Divi filius


  Да,така е. До Рузвелт, всички президенти са се оттегляли след два мандата, единствено на база джентълменска традиция въведена от първия президент Вашингтон.
  В тази връзка, само за сведение: Доколкото съм запознат, избиран е три пъти. Четвъртият път не е имало избор - направо е застъпил в четвърти мандат. Обяснението (оправданието) е било - да не сменяме водача по време на война. Интересен въпрос е дали, ако беше доживял до пети мандат, щеше да измисли нещо друго. Колкото до "разрушаването на постигнатото от неговата политика" - това е доста спорен въпрос - какво толкоз е постигнал и какво е разрушено.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4101 Весело

  До коментар [#19] от "venci4":

  По скоро десните лумпени си ги внасят за бъдещ електорат, същите десни лумпени са лишени от способността да предвиждат и мислят далновидно и в близко бъдеще като с бумеранг ще си отсекат болшевишките кратуни.... :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4101 Весело

  До коментар [#19] от "venci4":

  Апропо, ти явно даже не си прочел статията, защото в нея ясно пише, че Мете Фредериксен от Датската социалдемократическа партия има твърда позиция срещу имиграцията в страната, което носи на нейната лява партия повече подкрепа от датските гласоподаватели. Ето го и точния цитат:

  "Посланието й за увеличаване на разходите обаче намира добър отзвук в обществото. Същото важи и за по-твърдата й позиция по въпроса за имиграцията, което й помогна да привлече гласоподаватели и от лагера на антиимиграционната Датска народна партия."

  П.П. Апропо, същата антиимигрантска позиция зае преди няколко години и Шведската социалдемократична партия. Ето така твоята крайнодясна смешна, абсурдна и ЛЪЖОВНА опорка, как левите европейски политици и партии внасяли имигранти за да ги ползват като бъдещи избиратели просто се счупи. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#26] от "Nil satis nisi optimum":

  Аз не се шегувам. Място в Бг бол. Цели села могат да станат на домове и хосписи за възрастни хора от цял свят.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 40. 41 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#30] от "balgariez":

  А кой говори за комунизъм??

  Трябва да се говори за прагматизъм.

  Как ще коментираш 'новината' от преди няколко седмици, че ЕС още в средата на годината е изконсумирал ресурсите, които може да получи от природата за цялата година?

  Ето до това води капитализмът, при който ефективността и печалбата са приоритет номер едно.
  Постига се чрез екстернализиране на скритите разходи.

  При капитализма, по примитивния начин по който все още се прилага, повишаването на качеството на живот е само КОСВЕН ефект на ефективността, чиято основна мотивация е ЛАКОМИЯТА и ЕГОИЗМЪТ, а основна цел е ПЕЧАЛБАТА.

  Когато качеството на живот стане цел, а не косвен ефект на икономическата система, и когато пръв приоритет на системата е ефективно използване и разпределения на ресурсите , а не печалбата - тогава нещата може да се оправят.

  Ефективно използване на ресурсите означава две неща:
  - решаване на екологичните проблеми. Обществото да НЕ консумира повече, отколккото природата може да даде без увреждания.
  - решаване на проблемите със социалното неравенство.
  Ефективно използване на ресурсите не се вписва по никакъв начин със неравномерно разпределение на благата.
  Няма как да има свръхбогати и свръхбедни, ако имаме ефективност в това отношение.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 41. 42 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 449 Неутрално

  [quote#16:"Divi filius"][/quote]

  Искаш да кажеш, че в Китай няма комунизъм, поради наличието на едър капитал? Бу-ха-ха! Няма такава логика...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 42. 43 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Чесно казано от години живея в чужбина, по разлипни държави и проекти и немога да проумея как може 55%нагоре да са данъци. Ок соцяни.. Ок всичко яко и бабата кара мерцедес ама то бива бива..

 43. 44 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  А как ще заквичите, като ви ударят и с данъка СО2...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 45 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Няма как да е „невъзможно да се намерят 1000 медицински сестри“. В един Киев или Минск или дори Кишинев ще ги намерят. Просто трябва програма за внос на нормални работници, за разлика от сомалийци и араби които ще смучат ресурси, вместо да допринасят, и ще крадат и насилват, вместо да учат език и местни нрави.

  Въобще, общественото мнение за света обикновено изостава с едно-две поколения (15-30г).

  Средния човек (особено западняк) ако го попиташ, той ще избаца истини от 1998г:
  1) Скандинавия е най-подреденото и хуманно общество в света
  2) Азиатски лидер и главен конкурент на САЩ е Япония
  3) Холивуд повечето си пари прави от приходи в САЩ
  4) Британия и Германия са дружелюбни и динамични общества
  5) Китай е огромна Северна Корея нацвъкана със заводи за маратонки в които населението работи за купичка ориз
  6) В Източна Европа и Русия всичко е в разруха, и мутри с ланци грабят минувачи по улиците
  7) Гейовете и трансовете просто искат равни права, а не да диктуват дневния ред на обществото
  8) Белите да станат малцинство в моя град поради целенасочен внос на цветнокожи е конспиративна теория хихихи

  Но това са стари данни от преди 20 години, и масовата психика продължава да се вкопчва в тях.

  В случая темата е „северния модел“, който не издържа. То нищо не е вечно, но модификацията на обществен модел може да е плавна и адекватна, а може да е травматично-истерична. При свобода на словото, честни избори, и липса на цензура—има шанс смяната да е плавна и адекватна. От целия север, в Дания са най-нормални и склонни да не са съвсем съветски.

  И, за белязах, че не се споменава Норвегия в материала—но там наистина ситуацията е друга. Те със своя газ от северно море захранват не златните бидета и яхти на олигарси, като Британия примерно, а всичко отива в национален фонд.

  В Норвегия и 90% от населението да станат пенсионери, пак ще има пари за пенсии. Затова там тези които искат да създадат етническо „северно Мароко“ нямат шанс с доводите „сега веднага да внесем милион араби иначе няма пари за пенсии“. (То не че някъде това се получава—навсякъде „работливите клетници“ смучат помощи, крадат велосипеди, продават дрога, и превръщат нормални квартали в гета, но довода се ползва все още)

  Вместо това културният саботаж трябва да е повече по линия „ние сме морално длъжни да превърнем Норвегия в Северна Сомалия, иначе как ще се погледнем в огледалото??!!111“

 45. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  И аз така мисля. Все пак гражданите могат да поемат част от задълженията към родителите си и да не разчитат единствено на държавата да плаща всичките разходи. Иначе ситуацията ще стане такава, че ще се плащат данъци от 50-60%, което прави ходенето на работа безсмислено.

 46. 47 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 934 Неутрално

  СоциализЪма във Дания се оказа най жилав !!!

 47. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4920 Неутрално

  Тежки времена настават заради свитата раждаемост и щедрите социални помощи. Ало държавата се отдръпне от дейности и остави по-голям доход в ръцете на хората, те ще решат по-ефективно проблемите си.
  Социализмът винаги свършва с парите накрая

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#28] от "АзКлавдия":

  Точно така! По-добре нашите пари да отиват директно за подпомагане на родителите ни, отколкото държавата да ги прибира и преразпеределя.

 49. 50 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  +++

  Това е резултат от раздутата социална държава. Хората приемат за даденост, че някой друг ще се грижи за тях и семейството им. Държавата ще се погрижи за мен, за децата и родителите ми. Пълно поражение на морал, ценности и в дългосрочен план - свобода!

 50. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  36% вероятно е ДОД (или тамошния му еквивалент) и то за някакви по-ниски доходи. Отделно са осигуровки, ДДС, акцизи и мита. Което пак е изземане на личния доход на човека в полза родину.....

 51. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":

  Ми да. По-добре направо да закриваме държата като такава и всеки да се спасява директно с кешови разплащания.

  На доктор - кеш. На детската учителка в градината - кеш. На кварталния полицаи - кеш. На военните - кеш. Не ни трябват президенти, депутати, администрация... Имаш кеш, ядеш, нямаш кеш - мреш.

 52. 53 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":


  До коментар [#50] от "Black Hawk":

  Радвам се, че срещам подкрепа.
  Това са всъщност прехвалените "традиционни ценности" в действие. Обичаш децата си и се грижиш за тях разумно, обичаш родителите си и се отблагодаряваш за всичко, което са ти дали, а пък в същия момент те се чувстват ЖИВИ и общуват със семействата си. Ужасявам се, когато възрастни хора в сравнително добро здраве, които са с всичкия си и не са опасни за себе си и другите, биват затваряни в разни общежития, били те и луксозни. Какво да правят там? Само да си говорят със себеподобни за миналото време? Аз например обожавам да слушам споровете между дъщеря ми и майка ми, в които никога не се намесвам и не вземам страна. Оставям ги да си се оправят, това само прави живота и на двете по-богат. Едната се учи да си лъска обувките ("аз имах един чифт за училище и моят баща щеше да ме изпрати до вратата с шамари, ако тръгнех с такива обувки!!!" (цитат от майка ми)), а другата се научи да ползва вайбър с такова търпеливо преподаване от страна на внучка си, на което аз не съм способна и нямам време...
  Такива неща.

  Доброто е заразно
 53. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#45] от "patilanskomeze":

  Норвегия е Катар-а на Европа.

  Малко по брои население с права върху огромен природен ресурс. С подобен късмет се е родило под 0.1% от населението на земята, така, че Норвегия не може да бъде смислен пример за нищо.

 54. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Нещата с много прости.Не може да харчиш пари,които не са изработени.А,разходите растат.

 55. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#7] от "Divi filius":

  Е,в Куба и в С.Корея има Кмунизъм Хард.Зашо не отидеш там?!

 56. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Ми да. По-добре направо да закриваме държата като такава и всеки да се спасява директно с кешови разплащания.На доктор - кеш. На детската учителка в градината - кеш. На кварталния полицаи - кеш. На военните - кеш. Не ни трябват президенти, депутати, администрация... Имаш кеш, ядеш, нямаш кеш - мреш.
  —цитат от коментар 52 на niakoi_si

  Кой и къде е писал такова нещо? Тезата ми е, че част от грижите за възрастните родители могат да се поемат и от децата без държавата да се грижи за всичко.

  Рано или късно ще се стигне дотам след като данъците не могат да се увеличават до безкрайност.

 57. 58 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":

  А какво правим с възрастните хора, които по трагично стечение на обстоятелствата са загубили децата си или чиито деца на са в състояние да ги подпомагат?
  Трябва да сме способни да поглеждаме и извън собствената си паничка.

 58. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#16] от "Divi filius":

  Едър капитал в Дания е малко нон-сенс. Кой е толкоз прост да си държи едрия капитал в социална държава?

  Социалния модел на Дания се крепи върху данъците на народонаселението. Високите данъци за корпорациите са само фиктивни за успокоение на по - простата част от матриала. Бизнеса винаги намира начин да си намали плащанията към държавата.

 59. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#58] от "luub":

  Това е съвсем различен случай и той много лесно може да се отдели от другите.
  Затова не трябва да се действа "на калпак и за всички".

  Доброто е заразно
 60. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#30] от "balgariez":

  Лечението на тежки болести е скъпо и ще става все по-скъпо просто защото е безумно сложно и скъпо разработването му. За вас за "две инжекции" но зад тях седят много, много милиарди долари за заплати на учени и върхова техника. Но всички забравят едно нещо - лекарствата са скъпи от начало но стават стотинки само за 10'тина години. Да, в тези години ще има хора които няма да могат да си го позволят и ще умрат. Но това е цената на милионите животи които ще бъдат спасени в следващите столетия. Приемете го като вид саможертва която не е модерна в днешното хуманно консуматорско общество. Но това е начина по който работи света.

 61. 62 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#58] от "luub":

  Те трябва да са грижа на държавата, но по принцип са по-малко от тези с роднини. След като нямат роднини държавата трябва да се грижи за тях, но имуществото им да се използва за покриване на разходите, а не държавата да се грижи, а племенниците само да наследяват.

 62. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3161 Весело

  До коментар [#38] от "Иво":

  Знчи Ска Келер е дясна лумпена?!

 63. 64 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#62] от "pamela":

  Е това обърква цялата система, държавата трябва да е способна с данъците, които взима за осигуряване да съдаде условия да няма нужда от допълнитешно подпомагане за ежедневни нужди. Какво се сшучва в крайна сметка във вашия сценарий - спират се данъци, парите не стигат за.осигуряване на минимума, нужни са допълнителни. Ако държавата осигурява на някого без семейство повече от колкото на майка ви, но в същото време са прилагани същуте данъци, това би ли било справедливо?

 64. 65 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Значи бабата с деменция, а дъщеря й не иска да я гледа и да й чисти. Дори не я е взела да живее при нея, въпреки, че и тя е пенсионерка. Абе какви примери ни давате?!? Това НЕ е човешко. Знам, че при либералите освен лицемерия, друго няма, ама чак пък толкова некачествен пример!!

 65. 66 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мизийски":

  Ти добре ли си? Комунизъм в Китай! Само името му е такова, както беше и в СССР и при нас. Това си е чист държавен капитализъм, с установяване на най-груба диктатура, начело с една шайка крадци, нарекли се "комунисти".

 66. 67 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#45] от "patilanskomeze":Норвегия е Катар-а на Европа.Малко по брои население с права върху огромен природен ресурс. С подобен късмет се е родило под 0.1% от населението на земята, така, че Норвегия не може да бъде смислен пример за нищо.
  —цитат от коментар 54 на niakoi_si


  Е, и до организация и манталитет е също, колега.
  Русия и Венецуела ако управляваха природните си богатства по норвежски, там щяха да имат блестяща инфраструктура, балансирана икономика, почти нулева бедност, и гарантирани пенсии двеста години напред.
  България ако управлява така своите залежи минерална вода примерно, или просто "такса туризъм", също ще може да си позволи човешки минимум пенсии.

 67. 68 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#64] от "luub":

  Обаче на практика със застаряването на населението и големия процент върастни хора разходите се увеличават, а с тях и данъците. Накрая системата ще се срути.
  То и сега държавата плаща социална пенсия на такива без стаж и социални помощи на здрави и прави неработещи. Освен това и пенсионната система е несправедлива. Така, че една несправедливост повече не е проблем.

 68. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#67] от "patilanskomeze":

  Айде глупости, стига с тая мания че имаме някакви чак толкова уникални прородни дадености. Всяка европейска държава е пълна с минерална вода, в уж сухата гърция има 50 вида минерална вода във всеки супермаркет. И е по-евтина от българската.

 69. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4440 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калоян Калоянски":

  Е, в Япония има и други алтернативни решения предвид исторически традиционната съпротива на населението по отношение на имиграцията - роботизация на услугите. В същото време "внасят" виетнамци като програми за подготовка на работници, но и ги експлуатират доста безмилостно с по-ниско заплащане като "стажанти' в рамките на договорите.

 70. 71 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Калоян Калоянски":

  Предложените от теб т.1 и 3 са неработещи. Причината, че т.1 няма да проработи е застаряващото население. Т.3 няма да проработи поради и без това високия дял на преразпределение на БВП.
  Остава т.2:
  2. Да се вкарат мигранти, които да работят и да плащат данъци - Това може да проработи, но за жалост на практика не се получава. Защото голяма част от мигрантите, особено от Близкия изток и Африка, ще искат да отидат в Дания не за да работят и да плащат данъци, а за да получават социални помощи.
  В този вид също няма да работи, поради причините, които си описал. Но ако стимулират приход на мигранти от друго качество - високо образовани специалисти и квалифицирани работници от държави като например Молдова, Украйна, Русия, Сърбия и т.н., може и да стане. Бай Тръмп това се опитва да направи в САЩ, но либерастите си искат боклука и утайката на света по известни причини.

 71. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4440 Неутрално

  Статията е определено политизирана в борбата за разпределението на държавните ресурси. По принцип Данния има една здрава икономика с ГДП над 320 милиарда. По време на световната икономическа криза Дания маневрираше успешно ресурсите си до 2014, след което рязкото засилване на имиграцията, съчетано с дълголетието на застаряващите доведе до един сравнитрелно малък бюджетен дефицит през периода 2015-2016. През 2017 имаше положителен баланс в рамките на 1%, като дефицитът през 2018 и 2019 се очаква да бъде редуциран до 0.7%. Практически това се планира да се осъществи с намаляването на държавните субсидии за местни социално дейности, оттам и статии като горната.
  Един от положителните елементи за малка страна като Дания е факта, че тя работи с национална валута и не е член на Еврозоната при активно членство в ЕС. Това и дава възможността да оперира далеч по-свободно финансите си.
  Ето и Форбс:
  "Since 2014 the balance has shifted between surplus and deficit. In 2017 there was a surplus of 1.0%. The government projects a lower deficit in 2018 and 2019 of 0.7%, and public debt (EMU debt) as a share of GDP is expected to decline to 35.6% in 2018 and 34.8% in 2019. The Danish Government plans to address increasing municipal, public housing and integration spending in 2018."

 72. 73 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Да-а, основният, неразрешим въпрос на всяка "социална" държава - какво правим когато парите за харчене свършат?
  —цитат от коментар 14 на simval


  Сценарият е ясен:
  Обявяваш отделни части от обществото за търтей,
  конфискуваш имуществото и авоари
  отваряш трудови лагери за превъзпитаване
  осъждаш всички които мислят различно
  и т.н.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 73. 74 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#7] от "Divi filius":Е,в Куба и в С.Корея има Кмунизъм Хард.Зашо не отидеш там?!
  —цитат от коментар 56 на yanne


  Е к*ра ти ли ке яда, както казал македонецът.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 74. 75 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Новите европейци започват да тежат на всякъде а сега се оправяте.

 75. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4101 Любопитно

  Ужасявам се, когато възрастни хора в сравнително добро здраве, които са с всичкия си и не са опасни за себе си и другите, биват затваряни в разни общежития, били те и луксозни. Какво да правят там? Само да си говорят със себеподобни за миналото време? Такива неща...
  —цитат от коментар 53 на АзКлавдия


  Но от друга страна трябва да отбележим, че старческите домове са нещо наистина хубаво и полезно за самотните стари хора, които вече не могат да се грижат за себе си и да се обслужват. Дори и да не са самотни (тоест да имат деца) пак е по-добре за тях да бъдат там, вместо да седят сами по цял ден в домовете си. Там поне ще има с кого да си говорят, освен това ще има 24 часа медицинска грижа за тях. Разбира се, всичко това при условие, че този възрастен човек иска да живее в старчески дом. Защото насила няма как да го изпратиш и задържиш там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4101 Весело

  До коментар [#63] от "yanne":

  Не тя е зелена. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 78 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#54] от "niakoi_si":

  До коментар [#45] от "patilanskomeze":Норвегия е Катар-а на Европа.Малко по брои население с права върху огромен природен ресурс. С подобен късмет се е родило под 0.1% от населението на земята, така, че Норвегия не може да бъде смислен пример за нищо.
  —цитат от коментар 54 на niakoi_si


  Може, може.
  Норвегия е чудесен пример за сравнение с Венецуела.
  Също родени "върху огромен природен ресурс" (най-големия на планетата), но избрали пътя на сияйното щастие да строиш социализъм.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 78. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4101 Любопитно

  До коментар [#69] от "m17":

  Прав си, че и други страни в ЕС могат да се похвалят със своето богатсво на минерални води. Унгария са доста добре в това отношение. Особено в Будапеща. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 80 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  Не, за целта си има дневни центрове, пейки по парковете (особено при природа и климат като нашите), има си пенсионерски клубове! Има много варианти, но не и да живеят като затворници.

  Доброто е заразно
 80. 81 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Ах каква изненада, социалния модел на централизирана пенсия си отива. :)

  Че то това отдавна си личеше че е пирамида и трябваше да се премахне, но никой политик няма топки да го каже на глас и да го направи. Пък и е средство за контрол на хората. Предизиборно да им увеличават пенсиите или да обещават на избори да им увеличат пенсиите. :)

 81. 82 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 285 Неутрално

  ДСДП на Фредериксен спечели народната подкрепа, като обеща да увеличи публичните разходи и бизнесът и богатите да плащат по-високи данъци, за да има повече приходи за социалната система. Обеща и да върне назад част от пенсионната реформа чрез даване на възможност на хората с натрупан 40-годишен трудов стаж да се пенсионират по-рано.

  Расмусен обаче обвини съперничката си, че "продава илюзии". "Или накрая избирателите масово ще се разочароват от Вас, или ще оставите огромна дупка в хазната", каза той на Фредериксен за намеренията й към пенсионната система в телевизионен диспут между двамата по-рано тази година.

 82. 83 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Малко е странно да говорим за крах(каквото и да значи това) на скандинавския модел, при положение, че поне част от пишещите живеем в държава в челните места по застаряващо население. С огромен брой спрямо общото население наши си "бежанци", които нито учат, нито работят. И най-важното, без почти никаква смислена икономика.
  На тоя фон, ние все още, имаме сравнително лесен достъп до личен лекар и здравеопазване, като цяло, за който в някои богати държави само могат да завиждат. Друг е въпросът, какво е качеството. Имаме дълго платено майчинство и други социални придобивки. На фона на нашата ситуация, кога точно очаквате да се срути бг социален модел 5-10-20 ...години.
  А сега да се върнем на север и да си припомним, че там има конкурентоспособна икономика, въпреки т.нар от някои тук социализъм. Та поне нашето поколение няма да види "крах" на модела им. Който освен това е гъвкав. И може да се попромени, спрямо икономическите и демографски реалности. Но има ли, кой да произвежда и продава севера ще си запази спецификата.

 83. 84 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Някой в този форум беше препоръчал една книга на Майкъл Бут, която разглежда живота и манталитета на северните хора, та там има доста неща по въпроса за датската социална система, казва се Почти перфектните хора.
  Препоръчвам книгата с две ръце въпреки посредствения превод и отвратителната коректура. Пълна е с граматически, пунктуационни и смислови грешки, но въпреки всичко си струва.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 84. 85 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1838 Весело

  Ето така твоята крайнодясна смешна, абсурдна и ЛЪЖОВНА опорка, как левите европейски политици и партии внасяли имигранти за да ги ползват като бъдещи избиратели просто се счупи. :-D
  —цитат от коментар 39 на Иво


  Значи десните не вкарват клети мигранти, левите също, явно хората в Европа си въпбръзяват, че има мигранти. Може би поредната зловеща манипулация на Путя, всъщност няма пукнат мигрант в Европа.

  А аз си спомням как група леви и либерални политици си сложиха оранжеви жилетки и се качиха в надуваема лодка в едно каналче около европарламента - да покажат солидарност към мигрантите и да протестират срещу нечовешките им условия на миграция.
  Изглеждаха като абсолютни клоуни :)

  Толкова за глупостите ти как левите не искали мигранти.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 85. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1932 Весело

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  Е, ние като даваме всеки месец 25% от доходите си що не сме като Дания /10% - данък общ доход, ДДС взема още една шеста от крайната цена на всичко купено - 15% , хайде да не смятаме данъците върху недвижимите имоти, че май ще надминем Дания! /

 86. 87 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#57] от "pamela":

  Мойта теза е по-различна. Малко е жестока, ама основна грижа на стадото/глутницата (т.е. държават) е да се грижи за подържането на популацията, демек младото поколение. Това е основен принцип в природата и никой не може да го обори.

  Т.е. държавата преоритетно трябва да обгрижва децата, ако остане нещо - да обгрижва и пенсионерите.

  Съзнавам колко жестоко звучи, ама природата си е жестока по своята същност, а никой досега не е ритал против природата безнаказано...

 87. 88 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Делът на преразпределение на Дания за социални услуги е 32 % от БВП. 2015 г.
  За Франция е 34 %.
  За България е 18 %.


 88. 89 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мизийски":Ти добре ли си? Комунизъм в Китай! Само името му е такова, както беше и в СССР и при нас. Това си е чист държавен капитализъм, с установяване на най-груба диктатура, начело с една шайка крадци, нарекли се "комунисти".
  —цитат от коментар 66 на Oggie Petkov


  Значи там има многопартийна система Китайската комунистическа партия е Китайската демократическа партия, има свобода на словото, спазват се правата на човека, няма лагери на противниците на режима и можеш да говориш всичко срещу властта. Ти наистина ли си вярваш?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 89. 90 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мизийски":

  Можем да го наречем еднопартиен капитализъм. Там капитализъм е по-бесен отколкото в западния свят. Но голяма част от милионерите са част от партийната върхушка, а целият бизнес е зависим от държавата.

 90. 91 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 993 Весело

  До коментар [#64] от "luub":
  Проблемът идва от уравниловката, просто не трябва да е за всички, а само за нуждаещите се! Така данъците могат да паднат! Или бездетните да плащат повече осигуровки, или ако децата са починали в работоспособна възраст, то платените от тях да се насочат към родителите, варианти има!

 91. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8027 Неутрално

  Социалната политика и тя струва пари, много пари. Някой трябва да ги заработва, а младите и работещите все повече намаляват. И все повече не искат да плащат много, заради другите.

 92. 93 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3274 Любопитно

  До коментар [#41] от "Емил Емил":

  Заинтригува ме. Може ли да дадеш един нагледен пример от ежедневието?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 93. 94 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 599 Неутрално

  ... има нещо гнило в дания...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 94. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4101 Любопитно

  До коментар [#80] от "АзКлавдия":

  Защо реши, че старческите домове са затвори!? Няма такова нещо. Гледай последният епизод на предаването "Бъългария от край до край" от Израел. Ще видиш какво значи добър старчески дом. А, нуждата от тези домове вече обясних в предишния си коментар.

  https://www.bnt.bg/bg/a/zashcho-dobroto-e-izbralo-tochno-nas-za-negovi-paziteli

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 96 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 254 Любопитно

  Статията не доказва нищо повече от това, че съвременната икономическа система е ПИРАМИДА, която разчита на увеличаващ се брой членове в основата.Икономиката консумира повече, отколкото произвежда. Системата се помпа с генериране на дълг, който хипотетично ще се създаде като стойност от новите очаквани членове на ПИРАМИДАТА.Всъщност КАПИТАЛИЗМЪТ се е изчерпал като концепция, която да поддържа материалното обезпечаване на живота.Още от 60-70 години това е ясно, не знам защо някои хора се правят на ударени ;).-----Конкретно за Дания (и не само) - имали нужда от хора..... (нови попълнения в ПИРАМИДАТА)- При внос на нискокачествени хора с трудна за интегриране култура (нискообразовани, НЕтолерантни, НЕработещи мюсюлмани), проблемите изглежда се задълбочават, и системата си скърца яко ;)
  —цитат от коментар 27 на Емил Емил


  Прав си, но не съм много съгласен с това изречение: "Икономиката консумира повече, отколкото произвежда."

  Може би, зависи какво точно имаш предвид под консумира повече. Не точно икономиката, а да си го кажем направо- "златният милиард" консумира основно благата на Земята. Само пример: САЩ са само около 5% от населението на Планетата, но консумират 40% от световната стокова маса.

  А инак има криза на свръхпроизводството. Как стават тия работи? Очевадно е, че преразпределението куца.

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK