Удавена в море от боклук, Москва води трудна битка за рециклирането му

Удавена в море от боклук, Москва води трудна битка за рециклирането му

© Надежда Чипева, КапиталЕто я нашата пирамида!", шегува се Роман Юдаков, сочейки към планина от отпадъци, висока 157 метра. На това място близо до Москва ще бъде построен завод за изгаряне на боклуците, но според активиста Юдаков, който живее в района, единствено рециклирането ще реши проблема с боклука на руската столица.


"Приоритетът на властите е да изгарят отпадъците, а не да ги събират разделно: никой не е готов за това", казва 36-годишният електротехник на фона на най-голямото сметище в Русия в Тимохово, което заема 113 хектара.


Всеки ден десетки самосвали докарват боклуци на създаденото в края на 70-те години гигантско сметище, намиращо се на около 50 км източно от Москва. След 2013 г. от бунището започват да се носят зловонни миризми, което според местните жители като Роман Юдаков означава, че има отделяне на токсични вещества.
Според официалната статистика в Русия се рециклират само седем процента от отпадъците (за сравнение, процентът през 2017 г. е 43 във Франция и 68 в Германия, сочат данни на Евростат). Над 90% от ежегодните 70 млн. тона руски битови отпадъци в крайна сметка се озовават на сметища из цялата страна, подобни на това в Тимохово, без да броим многото незаконни сметища.


Сред рухването на Съветския съюз събирането и преработването на отпадъците е в пълен хаос и общественият дебат по този въпрос е подновен преди две години при демонстрациите за закриването на препълнени сметища в района на Москва, която произвежда 15 процента от отпадъците в Русия и днес не може да се справи с този проблем.


В отговор властите затвориха 24 от 39-те сметища в региона и тези, които продължават да работят, сега са принудени да приемат все повече отпадъци. Освен това властите съобщиха, че ще построят пет завода за изгаряне на отпадъци, един от които в Тимохово. Недоволството обаче не изчезва, защото промените стават много бавно.


Извозване на отпадъци в Северна Русия


За да разчистят отпадъците, натрупани в руската столица (която според официалните статистики има население от 12 милиона души, а според кмета - двойно повече), властите възнамеряват да извозят цели вагони с отпадъци в Северна Русия, в региона на Архангелск.


Проектът още от самото начало предизвика сериозна съпротива там и в цялата страна, като общият брой на демонстрантите срещу него достигна 15 000 души в началото на декември.


Изправен пред тази криза, превърнала се в един от сериозните поводи за недоволство в Русия, президентът Владимир Путин обеща да ускори рециклирането на боклуците, за да може до 2024 г. процентът на рециклираните отпадъци да достигне 60 процента.


Това обещание се посреща със скептицизъм от компаниите, според които само частните инициативи са истински ефикасни. "Властите нищо не правят. Само дават вид, че говорят за рециклиране, дори забелязах реклама в метрото и проучвания по този въпрос. Към настоящия момент обаче те не бързат да ни подкрепят или да ни помогнат да намерим площадки (за рециклиране на отпадъците). Всичко трябва да правим сами", казва жителката на Москва Альона Рудюк.


Тя работи в център за рециклиране на отпадъци, отворен успешно пред ноември от компанията "Собиратор", която събира боклуците, сортира ги и ги препродава. Всеки ден десетки хора идват да предават тук амбалаж.


Промяна в закона и в манталитета


Освен център за разделно събиране на отпадъци компанията има и камион, който обикаля Москва, за да събира отпадъци по домовете. Това е вариантът, избран от Наталия Умнова. От септември младата майка грижливо събира на балкона си всички отпадъци, които могат да бъдат рециклирани. Когато камионът на "Собиратор" дойде да извози отпадъците, на Наталия ще й бъдат платени 1000 рубли (15 евро).


"Проверих къде се намират близките центрове за рециклиране, но те или са затворени, или приемат само един вид отпадъци", казва Наталия.


Основателят на "Собиратор" Леонид Синицин признава, че битката е трудна. "Показваме какво да се прави, но това не решава проблема. Необходими са промени в манталитета и в законодателството", изтъква той.


По силата на реформа, която влезе в сила на 1 януари, бяха създадени регионални оператори, натоварени със задачата да събират и управляват отпадъците. Според критици обаче тя се свежда най-вече до увеличаване на местния данък смет.


"Трябва да се вдига цената на опаковките, а не да се увеличават данъците", казва недоволно бившият депутат Максим Шингаркин, един от авторите на текста. "Докато хората са ядосани, няма да имат мотивация да рециклират".


Обещания и добри намерения


В отговор на запитване на "Франс прес" московските областни власти заявиха, че увеличението е заради поставянето на контейнери за разделно събиране и увеличените цени за транспорт.


Според тях има напредък. Пример за това е откриването на три центъра за рециклиране миналата година в рамките на "рекордно кратко време - от три до шест месеца" и продължаващият строеж на девет частни центъра.
В различни мероприятия тази година са били обхванати близо 713 000 ученици с цел да им се обясни ползата от рециклирането, твърдят властите.


Това обаче не е достатъчно, за да повярва Максим Шингаркин на декларираните добри намерения. Според него основният оператор в региона на Москва, "РТ-Инвест", дял в който има мощната държавна компания "Ростек", няма голям интерес към рециклирането и изгражда четири завода за изгаряне на отпадъци близо до Москва.


"Разделното събиране ще намали количеството на изгорените отпадъци", твърди бившият депутат. "РТ-Инвест" казва в отговор, че строи осем центъра за рециклиране, и уверява, че е "в неин интерес" да захранва бъдещите си заводи.


"Само след старателно разделяне на отпадъците тези от тях, които не могат да бъдат използвани отново, ще бъдат извозвани в завода за изгаряне на отпадъците", каза пред "Франс прес" говорителката на компанията Евгения Соколова. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2376 Любопитно

  "... активистът Юдаков"

  Нашенските путинарчета ще го поставят редом до соросоидите!

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Цялата енергия е насочена към-( сделаем оружие)!Всичко друго е за боклука!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1294 Весело

  Империалистическа пропаганда!
  Москва не произвежда боклуци!
  Тя дори и прахосмукачки не произвежда!

 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Нищо, когато нямате какво да ядете, ще започнете да молите Путин на колене, да докара московския боклук във вашия регион, за да можете да ядете и облечете нещо😏

  "Чуждестранен агент"
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  А едно време каква макулатура се събираше...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#4] от "putinxujlo":

  Явно имаш опит в ровенето на боклук.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 7. 7 Профил на Kickaha
  Kickaha
  Рейтинг: 8 Весело

  Руският боклук - най-големият боклук на света!

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Питам един гражданите на Архангелск за забележителностите на града. Няма НО на петдесетина км. е река Двина и гордостта на руснаците Северодвинск. Там където са подводниците и мощта на росиюшка. И там ще е едно от големите сметища , заедно с другите опасни отпадъци от флота.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Москва морско пристанище?
  Да, пристанище на море от боклук.

 10. 10 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1092 Весело

  Кенеф!!!

  Имало едно време ссср...
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  "Само след старателно разделяне на отпадъците тези от тях, които не могат да бъдат използвани отново, ще бъдат извозвани в завода за изгаряне на отпадъците", каза пред "Франс прес" говорителката на компанията Евгения Соколова. /БТА

  Точно тоа е решението - което може се рециклира, другото в пещта. Иначе ще се затрупаме с боклуци.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Taiga":

  Явно имаш опит в ровенето на боклук
  ==================
  🤧😂
  Ти не обичаш децата на генералния прокурор Чайка?! Може би не харесваш и Путин?!)

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#2] от "АмброзСП":

  За русия би проработил единствено моделът при който от рециклираните итпадъци се прави оръжие и боеприпаси, иначе няма да има мотивация.

 14. 14 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Те затова регионите въстават.

 15. 15 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Москва е супер уреден и чист град! На светлини години пред София!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 16. 16 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#12] от "putinxujlo":

  "Генерален" прокурор ...

  Иди да поспиш малко, а?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  "Основателят на "Собиратор" Леонид Синицин признава, че битката е трудна. "Показваме какво да се прави, но това не решава проблема. Необходими са промени в манталитета и в законодателството", изтъква той."

  Руснаците битово са хора от третия свят, но с манталитет на велика сила. Комплексират се като видят , че хора от другите страни , на които гледат с високомерие, живеят по-добре от тях. Това ги озлобява и вместо да се постараят да стигнат стандарта на живот на тези хора , те се стремят да им напакостят. Това обуславя тяхната непрекъсната агресивност.

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Кочина.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Хм? Май са взели за пример наша София и обещанията на Борисов от кметския му период?! Ка ни копират челния опит, пустите му руснаци! Тц, тц, тц!

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Сред рухването на Съветския съюз събирането и преработването
  на отпадъците е в пълен хаос
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Тъй.....тъй.....

  При Управлението на Боклука в Москва, понякога се получава и това.

  Факт.

 21. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За да се справиш с такъв проблем се иска мозък. Там не вирее такъв

 22. 22 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Откъде боклук в Москва? Не може да бъде... А по света, където имат ще го рециклират ли? :)

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Хм? Май са взели за пример наша София и обещанията на Борисов от кметския му период?! Ка ни копират челния опит, пустите му руснаци! Тц, тц, тц!
  —цитат от коментар 19 на Vlado Nikolov


  Боко може да е всякакъв, но реши проблема с боклука без да го изхвърля на други места, както московията. Първоначално това се правеше в Горна Малина, но после започнаха да балират боклука, а вече има и завод за преработка. Да не говорим, че нашите цигани не с амързеливи като руските и правят сериозно сортиране и рециклиране на боклука.
  В това отношение сме на светлинни години пред руснята.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Ако ставаше дума за работа по управлението на отпадъците, щях да се съмнявам, че нещо ще излезе.
  Но щом ще се води битка - работата е сигурна, др. Путин битки не губи - ако трябва ще ги извозва в Сибир, ако трябва ще ги хвърля в Северния ледовит океан или ще ги закопае в безбрежните степи, в краен случай в Украйна ще ги закакра, но поражение няма да допусне.

 25. 25 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#15] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Москва е супер уреден и чист град! На светлини години пред София!
  ===================
  🤦🏻‍♂️🤧😂
  В Москва се падат до 80%❗ от общото парично предлагане, циркулиращо в ☝️ руската икономика. В същото време населението на Москва, най-големият град в Европа, въпреки че повече от 12,5 милиона души, е все още по-малко от 10%❗ от населението на Русия🙄

  "Чуждестранен агент"
 26. 26 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 995 Весело

  То там рециклирането трябва да започне от Кремъл и Думата. Доста боклуци са се събрали.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 27. 27 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#16] от "Taiga":

  "Генерален" прокурор ...

  Иди да поспиш малко, а?
  =============
  🤧😁 Ти не обичаш децата на "ГЕНЕРАЛЕН" прокурор Чайка? Може би не харесваш и Путин?🤧🤔😁

  "Чуждестранен агент"
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Москва е мегаполис от третия свят. Проблемът на тези градове не е само това , че се заобикалят от боклуци. Проблемът е , че в самите градове има много боклуци на високите етажи на властта в тези градове. Боклуците се възпроизвеждат.

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#15] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Москва е супер уреден и чист град! На светлини години пред София!===================🤦🏻‍♂️🤧😂В Москва се падат до 80%❗ от общото парично предлагане, циркулиращо в ☝️ руската икономика. В същото време населението на Москва, най-големият град в Европа, въпреки че повече от 12,5 милиона души, е все още по-малко от 10%❗ от населението на Русия🙄
  —цитат от коментар 25 на putinxujlo


  В природата това се нарича паразит и гостоприемник.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на Kickaha
  Kickaha
  Рейтинг: 8 Весело

  Ако ставаше дума за работа по управлението на отпадъците, щях да се съмнявам, че нещо ще излезе.Но щом ще се води битка - работата е сигурна, др. Путин битки не губи - ако трябва ще ги извозва в Сибир, ако трябва ще ги хвърля в Северния ледовит океан или ще ги закопае в безбрежните степи, в краен случай в Украйна ще ги закакра, но поражение няма да допусне.
  —цитат от коментар 24 на tsvetko_51

  Така е...
  Руснаците ако трябва, боклук ще ядат, но ще победят!
  😃😃😜

 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Любопитно


  Любопитно ми е, в близките няколко години,

  какво ще правят с боклука в Кремъл......

 32. 32 Профил на Kickaha
  Kickaha
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То там рециклирането трябва да започне от Кремъл и Думата. Доста боклуци са се събрали.
  —цитат от коментар 26 на andreas_hofer

  Правилно.
  Боклука по стълбите се мете отгоре надолу.

 33. 33 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 447 Неутрално

  За руснаците всяко нещо изискващо работливост и мисловна дейност им е страшно трудно!

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2208 Неутрално  Трябва ТЕЦ за горене на боклук.

  Във франкфуртския се горят 500 хил. тона годишно вадейки постоянна 50MW ел. мощност и 100MW топлинна (парно и топла вода) от около 1 млн. жители.

  Его е красавецът:

  https://www.fes-frankfurt.de/ueber-fes/anlagen/muellheizkraftwerk/

  В Москва биха могли да изадят 1GW ел. мощност

 35. 35 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#34] от "Нинов":

  Във франкфуртския се горят 500 хил. тона годишно вадейки постоянна 50MW ел. мощност и 100MW топлинна (парно и топла вода) от около 1 млн. жители.

  Его е красавецът:
  =================
  Това се случва, ако властта в страната е избрана от хората.
  В този случай, бандити на власт, печелят в Русия, а парите изпрашат на техните семейства, живеещи в чужбина.
  И те искаха да плюят на тази страна и на това какво ще се случи с нея!😡

  "Чуждестранен агент"
 36. 36 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Поздравявам всички с "Подмосковные вечера", една нежна соцпесен от 50-те.

 37. 37 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 665 Весело

  Изненада! Знаем, че Русия произвежда и изнася единствено оръжия, нестабилност, лъжи и заклинания, но никой не предполагаше, че това производство генерира толкова безаналогов евразийски боклук! 😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#15] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Москва е супер уреден и чист град! На светлини години пред София!
  ========/===//////=====
  Сега съм в Свети Влас, така че той е 100 пъти по-удобен, по-чист, по-красив от Москва. Защото данъците, които градът печели от туризма, остава тук, в града!

  Москва - град на контрастите) Стари и грозни къщи на Ленинградско шосе и центъра в далечината)😏🤧

  https://twitter.com/ShadenFM/status/1133584510367490049?s=20

  "Чуждестранен агент"
 39. 39 Профил на jvo49575654
  jvo49575654
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Разделното събиране и рециклиране е гнило капиталистическо, джендърско, толерастко и соросоидно деяние

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Разделното събиране и рециклиране е гнило капиталистическо, джендърско, толерастко и соросоидно деяние
  —цитат от коментар 39 на jvo49575654


  Истинският православен хетеросексуален българин трявба да може да си намаже една филия с лайна, да сложи отгоре една умряла мишка и да я изяде.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 41. 41 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 803 Весело

  Тръпка на удовлетворение премина през форума наш - пореден проблем в Русия, който, разбира се е проблем само там, а във всички други големи градове е решен мноого отдавна.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Защото няма пари за заводи за преработка на боклука на ниво. Това, което планират е японска технология от 60-те години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Разделното събиране и рециклиране е гнило капиталистическо, джендърско, толерастко и соросоидно деяние
  —цитат от коментар 39 на jvo49575654


  И гейско.

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3157 Любопитно

  Ами тавариши колхозници...белият свят отдавна е създал заводи за РЕЦИКЛИРАНЕ!Само савеЦката техническа мисъл още не е достигнала този етап!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  А едно време дрогари нямаше боклуци.
  Защото ако от някъде те почерпят Тоблерон и ти не хвърляш опаковката (защото друг път през живота си може и да не видиш такъв шоколад), а грижливо я пазиш.

  Анатема на комунизма!
 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Спомням си голям дипломатически скандал със съветското представителство в Ню Йорк, когато бокукчийте отказаха да извозят боклука им, докато не бъде разделен. Разделното събиране 40 години по-късно още е мечта за Русия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2610 Весело

  Чистенето на боклука трябва да започне от друго място. Там също има нещо като пирамида. С рубинова звезда отгоре!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ами тавариши колхозници...белият свят отдавна е създал заводи за РЕЦИКЛИРАНЕ!Само савеЦката техническа мисъл още не е достигнала този етап!
  —цитат от коментар 44 на Willy Messerschmitt


  В България колко такива заводи имаме?

  И не става въпрос само за заводите, а и за разделното събиране. Аз събирам отделно пластмаса, стъкло и метал, а когато съм в Швейцария даже отделям капачките и металните пръстенчета от стъклените бутилки за да ги изхвърля отделно. Сигурен съм, че всички простаци, на които са им потекли зелени лиги от злоба под тази статия, не са си мръднали задника да изхвърлят боклуци разделно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#45] от "anonim440":

  Голям напън - кафяв резултат.

  Сега бг боклуците са само от обвивки на тоблерони и бутилки джони

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#50] от "tribiri":

  Хем българи, хем български не знаят. Ирония не усещат.

  Анатема на комунизма!
 52. 52 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1058 Весело

  Това е лесно разрешим проблем - спират работата на заводите, които имат и готово, количеството боклук ще спадне с поне 90%. Щото и без това стоките им са боклуци, в масовия случай. Едно болтче нормално тяхно не съм виждал досега, а и не вярвам, че ще видя някога...

 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  За сведение на мразилките, техните любими кравари изнасяха до 2016 та по няколко милиона тона боклук годишно за рециклиране в Китай. След изцепките на Дончо обаче Китай им показа комбинация от три пръста и в тази област и в момента САЩ не само,че се задръстват, ами и сметосъбиращите им компании фалират, защото по-рано изкарваха добри пари от продажбата на боклук.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Като не е оръжие, няма какво да му се отделя толкова внимание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK