В България се употребява най-много канабис от всички наркотици

В България се употребява най-много канабис от всички наркотици

© Георги КожухаровМладите българи са употребявали най-много канабис в последната година, но хероинът праща най-много хора в клиники – това показва ежегодният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA).


Канабис са опитвали 10.3% от хората на възраст между 14 и 34 години; следват го MDMA с 3.1% и амфетамини с 1.8%. Процентът расте в последните години, започвайки от около 3% през 2005 г.


Сред влезлите в клиники за рехабилитация българи обаче 58% използват основно хероин, 13% амфетамини и 10% - канабис.


Хероинът – по-малко нови наркомани, но по-голяма опасност
Броят на новите случаи на търсене на лечение за употреба на хероин е малък в сравнение с миналото, равнищата на инжекционна употреба намаляват, а през последното десетилетие броят на новите случаи на ХИВ инфекции, свързани с инжекционна употреба на наркотици, намалява всяка година с около 40%.


Но в редица държави, особено в Източна Европа, предоставянето на ефективни мерки за намаляване на вредите и лечението е все още недостатъчно. Освен това през последните 5 години се наблюдава общо нарастване на броя на смъртните случаи, свързани с употреба на наркотици, като това нарастване засяга всички възрастови групи над 30 години. Показателите за предлагането на наркотици разкриват, че заплахата вероятно се задълбочава, сочи докладът за цяла Европа.


Откритите през последните години в България, Чехия, Испания и Нидерландия лаборатории за производство на хероин от морфин с използване на оцетен анхидрид, заедно с нарастването на броя на конфискациите на морфин и опиум показват, че известни количества хероин вече се произвеждат по-близо до потребителските пазари в Европа.


Повече синтетични опиоиди


Развиващата се понастоящем опиоидна епидемия в Съединените щати и Канада е свързана основно с употребата на синтетични опиоиди, и по-специално на производни на фентанил. Това не е така в Европа, но в тази област съществуват поводи за загриженост, предупреждава агенцията. Около 50 нови синтетични опиоида са били докладвани чрез системата на ЕС за ранно предупреждение за нови психоактивни вещества.


Много от тези вещества се свързват с остри отравяния и смъртни случаи. Някои от тях, като например карфентанилът, имат изключително голяма сила на действие, което означава, че могат да бъдат пренасяни незаконно в много малки количества, които са трудни за откриване, като същевременно са достатъчни за производството на хиляди дози.


Освен това има данни, че синтетични опиоиди, които обикновено се използват като лекарства, придобиват по-голямо значение за проблема с наркотиците в много части на Европа; тези вещества включват медикаменти, използвани за субституираща терапия и като болкоуспокояващи средства.


Пазарът на кокаин расте


Както броят на конфискациите, така и конфискуваните количества от наркотика понастоящем са на рекордни нива. Кокаинът влиза в Европа посредством многобройни маршрути и способи, но сред тях изпъква нарастването на трафика на големи пратки, пренасяни с контейнери през големите пристанища. За повишената достъпност на наркотика говорят и най-високите за последното десетилетие оценки за чистотата на кокаина на нивото на разпространението на дребно.


На пазара са навлезли по-малки групи, използващи различни информационни технологии като криптиране на данни, уебсайтове за анонимна продажба, социалните медии за разпространение и криптовалути. Предприемчивостта на участниците в конкурентния пазар на кокаин намира отражение в наблюдаваните иновативни стратегии за разпространение, като например центрове за обслужване по телефона, ангажирани изключително с разпространението на кокаин. Тези нови методи, изглежда, отразяват в известна степен технологичните промени, наблюдавани в други области, засегнати от масовата употреба на смартфони: потенциална "юберизация" на търговията с кокаин — конкурентен пазар, на който продавачите се конкурират, като предлагат допълнителни услуги като гъвкави възможности за бърза доставка


От 2014 г. насам броят на новите пациенти, постъпили на лечение за проблеми, свързани с употреба на кокаин, макар и все още относително малък, е нараснал с повече от 35 %, като увеличение е отчетено в около две трети от държавите.


Канабисът


Канабисът е един от най-утвърдените наркотици в Европа. Това е най-широко употребяваният незаконен наркотик, като почти 20 % от лицата във възрастовата група между 15 и 24 години съобщават, че са използвали канабис през последната година. В международен мащаб и в рамките на Европа канабисът продължава да е тема на значителен интерес от страна на органите, определящи политиката, и обществеността, а наблюдаваните нови тенденции са повод за дебати относно това как обществото трябва да противодейства на това вещество.


Участието на пазара на канабис често е движещ фактор за младежката престъпност, както и източник на приходи за организираната престъпност. Наред с това се разви нашето разбиране за потенциалните рискове за здравето, свързани с употребата на канабис, особено сред младите хора. Понастоящем канабисът е веществото, което се посочва най-често от постъпилите за първи път в специализирани центрове за лечение за употреба на наркотици като основна причина да търсят помощ.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Лошо нема,канабиса е по-малко вреден от цигарите,само дето води до прогресивно затъпяване! А Прогресивното затъпяване също не е голям проблем,защото се контролира от КОЙто трябва!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 304 Неутрално

  "Канабис са опитвали 10.3% от хората на възраст между 14 и 34 години; следват го MDMA с 3.1% и амфетамини с 1.8%. Процентът расте в последните години, започвайки от около 3% през 2005 г."


  От хероина през 90-те масово използван спрямо другите до в края на 90-те постепенно започна преориентация на младежите към марихуана. И то според горните цифри -стабилна. Само, че не е изгодно за трафикантите, затова постоянно рекламират кокаин и разни "дизайнерски" дроги сред по-заможните особено - печалбата е къде къде по-голяма. И още по-противно е "юберизацията" на доставките и организацията, която дава своя ефект.

  Да използваш новите технологии за да привличаш, тровиш и убиваш млади хора, като тенденцията е те да предпочитат през последните години предимно канабис... Нямам думи!
  Не се спряха тези убийци, дори в 21в.!

 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1192 Весело

  Mood: https://youtu.be/S5FCdx7Dn0o

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Вечер масово смърди от терасите, а разни "тъмнозелени" даже не се и крият.

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Канабис са опитвали 10.3% от хората на възраст между 14 и 34 години; следват го MDMA с 3.1% и амфетамини с 1.8%. Процентът расте в последните години, започвайки от около 3% през 2005 г."От хероина през 90-те масово използван спрямо другите до в края на 90-те постепенно започна преориентация на младежите към марихуана. И то според горните цифри -стабилна. Само, че не е изгодно за трафикантите, затова постоянно рекламират кокаин и разни "дизайнерски" дроги сред по-заможните особено - печалбата е къде къде по-голяма. И още по-противно е "юберизацията" на доставките и организацията, която дава своя ефект. Да използваш новите технологии за да привличаш, тровиш и убиваш млади хора, като тенденцията е те да предпочитат през последните години предимно канабис... Нямам думи! Не се спряха тези убийци, дори в 21в.!
  —цитат от коментар 2 на Radosveta Koleva


  Не, не не се спряха!
  Не Ги спряха!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Затова всичко трябва да бъде криминализирано...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 304 Любопитно

  До коментар [#5] от "Милост за живите":

  Ако имате информация КОИ са , да дадете? За да ги спрат. Звучите сякаш е лесно решим проблем, поради обществено достояние за Тях и как да се правят с Тях?

 8. 8 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Лошо нема,канабиса е по-малко вреден от цигарите,само дето води до прогресивно затъпяване! А Прогресивното затъпяване също не е голям проблем,защото се контролира от КОЙто трябва!
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите


  .........като алкохола .

 9. 9 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Незаконен наркотик е в милиционерска България, в нормалните държави никой не те закача за марихуана, щото е по-безвредна от алкохола няколко пъти.

 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"stenlyaka"][/quote]

  Много,много повече.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"stenlyaka"][/quote]

  Много,много повече.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всичко трябва да бъде декриминализирано.
  На доказани наркомани държавата да им предоставя безплатно (срещу съгласие за посещение на центрове за лечение ).

 13. 13 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милост за живите":Ако имате информация КОИ са , да дадете? За да ги спрат. Звучите сякаш е лесно решим проблем, поради обществено достояние за Тях и как да се правят с Тях?
  —цитат от коментар 7 на Radosveta Koleva


  Не ги знам КОИ са.Падам от Марс.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 14. 14 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  На работното място идват пияни и дрогирани. Интересно това в коя държава го има?

 15. 15 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Един братовчед си сее няколко корена на вилата и си пушат със жена си.

 16. 16 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Един братовчед си сее няколко корена на вилата и си пушат със жена си.
  —цитат от коментар 15 на Сд


  Добре правят!
  Никой не бива да отнема на хората, доброволното затъпяване.Не е демократично!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ... в нормалните държави никой не те закача за марихуана...
  —цитат от коментар 9 на grigoo

  И кои са тези "нормални държави"?
  Южна Африка, Канада, Грузия и Уругвай.

 18. 18 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 795 Неутрално

  По-скоро, се употребява тютюн от всички наркотици, ако се опитаме да бъдем точни, а защо не да вкараме и алкохола. Тогава ще получим една дрогирана до затъпяване балканска нация.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Тц, най много се употребяват алкохол и тютюн.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  Много болка има при хората, нормално...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#17:"Virgin"][/quote]

  Гватемала,Хондурас,Салвадор,Северна Кореа(невероятно но факт),Белиз......скоро и България и т.н.Списъка е много дълъг.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Начи, наще диларе месат белото ного с тебешир и лактоза. Получавам реакции от лактозата, моля ви, спрете

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Докато има хора, ще има хора с различни слабости, влючително и към различните наркотични вещества. А има ли търсене...винаги ще се намери кой да достави, ествествено не безплатно.
  Така е по целия свят, така е и у нас.

 24. 24 Профил на golemi_qica
  golemi_qica
  Рейтинг: 250 Весело

  До коментар [#22] от "arcanum":

  СЪСИПАХА Я ТАЯ ДЪРЖАВА :)

  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
 25. 25 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 304 Любопитно

  [quote#13:"Милост за живите"][/quote]

  Е, аз съм си на Земята и все пак не знам... Кои са? Или не е удибно по форумите да се казват имена? ама след като се знае. Затова най-добре на място в РПУ-то да се оплачете. Да не ви е страх?

  Защото аз съм го правила, не е страшно. Само така се говори за да ги е страх хората.

 26. 26 Профил на Стоян Божков
  Стоян Божков
  Рейтинг: 9 Любопитно

  До коментар [#4] от "chepokalipsis":

  Трябва да се крият ли?

 27. 27 Профил на Стоян Божков
  Стоян Божков
  Рейтинг: 9 Любопитно

  До коментар [#17] от "Virgin":

  Не си запознат грам... Да си излизал последните години от България?

 28. 28 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Крайно време е да се легализират поне тревата и амфетамините, за другото може да се мисли по-натам.

  Крайно време е да осъзнаем, че потреблението на наркотици е здравен проблем като алкохолизма и пушенето, а не престъпление. Излязат ли на светло, много по-лесно ще се регулира контролът върху качеството, ще намалее стигмата над зависимите и ще се уреди лечението им.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 29. 29 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Абе важното е всякакви най-долни мутри да ти продават грама билка за 30 лева. В същото време хлапета да висят по съдилищата за 1-2 цигари.
  А всякакви мутро-бизнес чичовци прогресивно тъпчат в носовете си всякакви синтетики.
  Положението не е никак добро в БГто, хората нямат мярка там.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 30. 30 Профил на sameman
  sameman
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#17] от "Virgin":
  Бате, света не е от Дупница до Ямбол...

 31. 31 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#17] от "Virgin":

  Англия, Чехия, Холандия, Германия, Испания, Италия, Портуугалия, половината Сащ, Канада, Израел и още един куп други държави, като специално в Портигалия и Чехия са легализирани всички наркотици до определено количество и за ужас на глупаците там употребата намалява.

 32. 32 Профил на dqd08318862
  dqd08318862
  Рейтинг: 237 Неутрално
 33. 33 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#13:"Милост за живите"]
  —цитат от коментар 25 на Radosveta Koleva
  Е, аз съм си на Земята и все пак не знам... Кои са? Или не е удибно по форумите да се казват имена? ама след като се знае. Затова най-добре на място в РПУ-то да се оплачете. Да не ви е страх?Защото аз съм го правила, не е страшно. Само така се говори за да ги е страх хората.[/quote]

  Ти наистина ли си мислиш, че кокошкарите които ще ти продадат доза кокаин или марихуана са проблема!?!?!?
  Ако е така,с теб е излишно да се говори.!
  В САЩ (например)тоя бизнес генерира 500 милиарда долара,годишна печалба.Продължавай да верваш, че няКОЙ ще го остави да го контролират и да прибират ПЕЧАЛБАТА, дузина полуграмотни мексиканци и колумбийци!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 34. 34 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Точно така! Тютюн и алкохол водят класацията, но понеже са легални, са извън нея.

 35. 35 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Легализацията може би е прекалено голяма стъпка за България в момента. На първо време е по- добре декриминализация!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 36. 36 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Живея в тази държава от около 40 годнини и мисля, че основния проблем е това,че хората не се харесват един други, супер инзервени са и най-голямото удоволствие им е да наказват, бият и унижат. Винаги аз съм най-умния/силния/хубавия отсрещната ръка са грозни/тъпи и слаби. Ако има една група силни винаги ще намерят 2ма слаби да ги тормозят. С марихуаната ситуацията е подобна, не ни интерсува какво причинява, дали не помага случайно на някакви страдащи хора. Доста по-лесно е да се зарадваме, че ние не сме такива, да унижим всички които употребятват и да продължим щастливо напред знаеики, че сме най-умните на света....
  Имаше един комедиант който казваше, разбирам ако имаш добра работа, семейство и нормален живот и не употребяваш наркотици. Но ако живееш в гетото и не пушиш марихуана, защо живееш? Какъв е смисъла да живееш, в страх, напрежение, гладен, беден,мизерен? За да дойдат на изборите, да ти дадат 50 лева да гласуваш, или да се усмихваш на богаташа и да му целуваш ръка, а той да гледа как да ти земе и последните 20 стинки, или да те използва за работа и после да не плати....И да ти каже ми да си учил....

 37. 37 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#16] от "Милост за живите":

  Абсолютно си прав!
  Не е работа на обществото да се опитва да уреди частния живот на индивида. Ако някой иска да умре по бързо, можем само да съжалим за тъпото му решение. И да го лекуваме ако сам поиска.

  Декриминализация на ВСИЧКО.
  Стига сме хранили организираната престъпност

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Като остарея и аз бих си гледал за собсвена употреба. Убеден съм че може да направи живота на възрастен човек доста по-поносим, на по-ниска цена за здравето от алкохола

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#31] от "grigoo":

  Чак ЛЕГАЛИЗИРАНИ всички ...май малко се изхвърли. Декриминализирани може би. Има известна разлика, въпреки че може би не я знаеш

 40. 40 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#12] от "ubavia":

  Тъ-ъ-ъй? ли? "Безплатно"? А не щат ли и да им се пада на колене и да им се молят да се лекуват?А от какъв зор са се дрогирали или каквото там правят? От това, че им са се повредили таблетите и не са могли да си играят игри.Двойно и тройно по-скъпо да плащат за лечение родителите , плюс глоба, че са си изпуснали децата , ако искат да не ги изгубят.Децата безделничат, родителите безхаберстват , а обществото ще куккудяка загрижено.Хайде де!

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4033 Любопитно

  Колкото и да звучи зле това все пак има малко успокоение , че хората ползват лек наркотик, който е и легален в някои страни!

 42. 42 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Малко им идва работата на некои дрогаре! Та се чудят от бездействие и безидейност що за магарии да измислят!

  Видиш ли - иска да бичи айляк и да пафка смръдня!

  Бе каменоломни няма ли за вас, ниви, лозя и градини няма ли за вас, овце-, краве- и свинеферми няма ли за вас!

  Ще ми се дрогирВат тука!

  Само трепане и каторга за такива пройдохи!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Наче, вижте са, зеления мед си е най-добре, ама не сме дорасли да го легализираме

 44. 44 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  От фентанил хероиновите наркомани директно умират.

  "Епидемията" в САЩ премина седем етапа:

  1) за пореден път корпорациите излобираха политиците, че предлагат "безопасно средство срещу болка". Докторите почнаха да предписват опиати за всичко, вкл. боли ме кръста, имам мигрена, нещо ме стяга китката, абе май разтегнах мускул оня ден. Болката магическис е изпарява. Да живее научния прогрес!

  2) огромен сегмент от населението стават "законни опиатни наркомани". Постепенно се намират няколко неподкупни и безстрашни доктори които почват да бият камбаната. Появява се информация в медиите. Общественото мнение се променя.

  3) Властите въвеждат нови по-стриктни правила за предписване на опиати. Докторите спират да ги предписват. САЩ се напълва с милиони "законни опиатни наркомани", главно бели от средната и работническата класа, които изпадат в кошмарна абстиненция.

  4) Както навремето "борбата срещу тютюнопушенето" доведе не до един спортен и здрав народ, а до население съставено от бурета лой на антидепресанти, така и "забраната на лесно предписване на опиати" не доведе до излекуването на населението от наркоманията им, а появата на черен пазар за задоволяване на придобитото им болестно състояние.

  5) Цели градове бели от средната и работническата класа, срам не срам, почват да купуват хероин и опиати от улични дилъри. Действията на корпорациите и правителството в САЩ пораждат социологически куриоз--вместо маргинали и бунтуващи се тинейджъри--се появат безброй наркомани "мами и татковци" влизащи в контакт с бандити дилъри.

  6) Появява се вълна фентанил. Много по-силен от хероина, но по-евтин за дилърите. А ако не го разредиш правилно--всички умират. Всички почват да умират. В една нощ може да умрат хиляда човека, ако всички са си купили от един дилър. Бърза Помощ в САЩ почват да приготвят лекарства които да дадат шанс да се спаси човек предозирал с фентанил.

  7) Правителството вече не може да се преструва че нищо не се случва. Обявява че има наркотическа епидемия. Фентанилът се внася главно от незаконни лаборатории в САЩ--ерго Китай е виновен за всичко. Китай ни убива. Да живее новата студена.

 45. 45 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Фентанилът се внася главно от незаконни лаборатории в САЩ"-- от китайски незаконни лаборатории--важен пропуск.

 46. 46 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 492 Неутрално

  легализирайте го тоя канабис...

 47. 47 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Крайно време е да се легализират поне тревата и амфетамините, за другото може да се мисли по-натам. Крайно време е да осъзнаем, че потреблението на наркотици е здравен проблем като алкохолизма и пушенето, а не престъпление. Излязат ли на светло, много по-лесно ще се регулира контролът върху качеството, ще намалее стигмата над зависимите и ще се уреди лечението им.
  —цитат от коментар 28 на Чубакът


  абе какъв здравен проблеме е потреблението им? Аз ли трябва да плащам за лечението на наркоман, който е решил да се друса, с ясното съзнание, че ще се пристрасти и няма да може да спре? Никакво легализиране, даже още по-големи глоби и затвор трябва да има не само за отглеждане и разпространение, но и за употреба.. Лапета на по 13-14 години си пушат на открито без никакви притеснения и си мислят колко са готини - това ли искаш? Цялото следващо поколение да е напушено от сутрин до вечер?

 48. 48 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Дневник не ви ли е срам да пишете такива статии. Като вменявате на хората, че кабабисът е "наркотик" и е "опасен" и го слагате в една категория с хероин ставате част от консервативната, религиозна крайно дясна пропаганда. Не ви ли е срам! А уж не сте такава медия! Нито дума за ползите от употребата на канабис, нито дума за научните открития свързани с него, нито дума за легализацията и нейните ефекти в западните общества.

 49. 49 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Всичко трябва да бъде декриминализирано.На доказани наркомани държавата да им предоставя безплатно (срещу съгласие за посещение на центрове за лечение ).
  —цитат от коментар 12 на ubavia


  Хахаха, големи комунисти се извъдихте наркоманите. А кой ще плаща на държавата за да плаща този лукс? Единственото безплатно, което трябва да предоставя държавата на наркоманите е цианид - да приключат по-бързо и безмолезнено.

  Евроатлантида
 50. 50 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Цигарите- никотинът и марихуаната- тетрахидроканабинолът водят до пристрастяване в еднаква степен, като рецепторите за никотина са по- широко представени в човешкия организъм. За разлика от никотина, тетрахидроканабинолът води до психични промени- деперсонализация и дереализация, загуба на пространствена преценка за височина, за горе и долу, безпричинен смях и повишен апетит- шизофреноподобни състояния. Всички останали рискове за здравето като : рак на белите дробове, рак на носоглътката, рак на бъбреците, панкреаса и пикочния мехур са еднакви за цигарите и марихуаната! Освен това пушещите марихуана са изложени на риск от заразяване с актиномикоза- причители актиномицес бовис и актиномицес израели. Актиномикозата е белодробна инфекция, която изисква продължително лечение. За унищожаване на актиномицетите тревата трябва да се третира термично (да се пече) преди употреба. За широкото разпространение на наркотиците от огромно значение е лесният достъп до "лесни" пари получавани под формата на необезпечени с НИЩО "бързи" кредити. По времето на социализма имаше закон според, който всеки, който отпусне необезпечен кредит отива в затвора за срок от 3 до 10 години. Освен това трябва да се приеме закон за доживотна присъда за всички производители и разпространители на наркотици. Наркозависимите са преди всичко ТЕЖКО БОЛНИ ХОРА, за които държавата трябва да полага изключителни грижи за лечение и рехабилитация. Държавата е виновна за тяхното зарибяване, тя е длъжна да поеме отговорност за тяхното лечение!!!

 51. 51 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Важното е прокуратурата и съдиите да имат работа, и тъпите полицаи най вече че ще умрат от глад ако не вземат някой лев като те хванат с 0,3гр. зелена тревиста маса! В държавата на мутро-милиционерите е така... парите отиват при БАЦЕ -тиквата главната мутра.. за кока и херо.. останалото е за бий се народе. Важното е всичко да е криминализирано за да има работа за безбожно много държавните калинки, че нали и те деца гледат които искат да си купят дрогица... да ви еба майката скапана... цял свят е легализирана марихуаната за да знам какво пуша и как е отгледана!

 52. 52 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Смърт за политиците и полицаите!

 53. 53 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  До коментар [#47] от "bobisf":

  А що лекуваш мръсните пияници или гнусните, смрадливи пушачи, които даже тровят околните със смрадта си, а не вредят само на себе си? Като си почнал така, защо не забраниш със заплаха от затвор и употребата на алкохол и цигари? Защо не пращаш на задължителни дебелариуми всички противни, потни дебелаци, които всички лекуваме от свързани със затлъстяването им диабет, хипертония, инсулти и инфаркти?

  Апропо, в момента пияно ли е от сутрин до вечер цялото следващо поколение? И то при легализиран алкохол?

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  До коментар [#36] от "Bob":

  Комедиантът се казва Кат Уилямс ( Katt Williams). Изненадан съм хора в БГ са чували/гледали скечовете му.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 55. 55 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 377 Любопитно

  "...Канабисът е един от най-утвърдените наркотици в Европа. Това е най-широко употребяваният незаконен наркотик...." ..... yeah, с лекото доуточнение, че канабисът е или декриминализиран или разрешен за медицински или като цяло за recreational use (в малки количества до 5-10 гр. спрямо държавата) в цяла западна Европа!!!! САМО В БЪЛГАРИЯ от страните членки на ЕС могат да те арестуват за една цигара!!!!! В Португалия и Чехия е напълно легален, в Швейцария си купуваш CBD цигари от СУПЕРМАРКЕТА!!!!!! В Барселона си ходиш в coffee shops (макар и не широко рекламирани)

  ".....Участието на пазара на канабис често е движещ фактор за младежката престъпност..." - ако имате предвид келешите с по една-две цигари, който нашите органи ловят колкото да симулират дейност в тази насока или малцинствени и социални групи на запад изтеглени и концентрирани крайни квартали и на ръба на социалното изключване - същото може да се каже и за една камара други дребни (и не чак толкова) престъпления ....

  "Понастоящем канабисът е веществото, което се посочва най-често от постъпилите за първи път в специализирани центрове за лечение за употреба на наркотици" - една от най-старите използвани заблуди и пропаганди - нека тогава забраним бирата понеже всички алкохолици са опитали първо една бира на 15 и понеже бирата ин е виновна, че са станали алкохолици..........


 56. 56 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#39] от "uq":

  Много добре знам разликата между легализация и декриминализация, в Чехия и Португалия са лефализирани всички наркотици, можеш да носиш в себе си до определено количество и това лесно се проверява, имаш гугъл ползвай го, не Апе, в другите държави са декриминализирани, а за марихуаната е легалзирана в някои щати и държави, в други е декриминализирана, като в Англия и Германия например.

 57. 57 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Имам приятел, болен от рак на панкреаса с разсейки в черния дроб. Той твърдо вярва, че маслото от канабис му помага. И наистина - вече пет години и жив и изглежда много добре. Маслото от канабис е много скъпо. Тъй като не можеше да си купи, този човек отгледа няколко реколти по 30 корена в спалнята си и сам си направи масло. Спеше в коридора. Канабисът и маслото никога не са напускали дома му. Не е продавал. Не е раздавал. Просто се бори за живота си. Обаче, според закона е завършен престъпник. Ако го хванат, ще го арестуват, ще конфискуват маслото и ще го осъдят. И най-вероятно ще умре, според неговите думи, лишен от лекарството, в което вярва. Така, че присъдата ще е смъртна. Това нормално ли е? Не ми го побира главата. На кого вреди тоя човек? На кого пречи? Кого е ощетил? Какъв е смисълът на тая репресивна политика?

 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Дискусията тук показва че няма единомислие за това какво е наркомания и как трябва да се подходи по въпроса с определени наркотични вещества.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 59. 59 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#17] от "Virgin":

  Холандия, Белгия, Чехия, дузина от Щатите, още трябва ли да споменавам?

 60. 60 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Факт - след декриминализиране на марихуаната в Холандия, употребата на "тежки" наркотици спада с 60%, а смъртните случаи в следствие на свръх доза - с 40%. Парите от акцизите пък се инвестират в клиники за лечение на наркомании.

 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Всичко трябва да бъде декриминализирано.На доказани наркомани държавата да им предоставя безплатно (срещу съгласие за посещение на центрове за лечение ).
  —цитат от коментар 12 на ubavia


  Не може всичко да е декриминализирано. Това не е обикновена стока, за която да важат пазарните правила. При нормалното потребление на потребителски стоки, търсенето определя предлагането и балансира пазара. При наркотиците е забелязан обратния феномен, предлагането определя търсенето и естествения пазар е изкривен от последвалата зависимост, тоест нараства експоненциално. Опита с неограниченото предлагане води до китайския опиумен проблем (19 век - 10% от населението започват да употребяват опиум, правителството го забранява, започва да пада, следва опиумната война от европейските държави срещу китай за правото на "свободна търговия", Китай е победен, опиума е отново легализиран и .... 30% от населението започват да употребяват опиум!!!!).
  За тревата може да се направят някои изключения, като да се махне онази глупост 15 години затвор за употреба (макар, че вече могат и да те пуснат за една цигара, но разправиите и досието си остават). Но за разпространение съм скептичен. А тия дето омесват ганджата с амфетамини и я пускат в училищата са за голям бой още преди да дойде полицията.

 62. 62 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  По-скоро, се употребява тютюн от всички наркотици, ако се опитаме да бъдем точни, а защо не да вкараме и алкохола. Тогава ще получим една дрогирана до затъпяване балканска нация.
  —цитат от коментар 18 на LiberalToTheBones


  Тютюн (никотин) и кафе (кофеин) са най-популярните наркотични субстанции. Легализирани (в определени периоди от Османската империя са били забранени заедно с алкохола, тогава за заместител се развива захарното производство и сладкарски продукти, захарта също предизвиква отделяне на допамин и серотонин особено в смес с шоколад-какао) са поради липсата на обществена опасност свирзана с употребата ум.
  Алкохола, от друга страна е опиат, а не наркотик. Въздейства на различни мозъчни центрове и по различен начин. Има пак отделяне на допамин и серотонин, но и промяна на мозъчните клетки, от където и ефекта на опиянение. След сериозна употреба има период на детоксиказия (махмурлук), а после и на метафизичен махмурлук (лека тягост и депресия поради падането на серотонина).
  Обществената опасност от алкохола, поради падане на социалните задръжки, чувството за отговорност и мяра в поведението е значителна. Той обаче е позволен поради хилядолетната си история, туй като ни е станал обичаен. Ако се консумира качествен, натурален (читава истинска ракия и вино, качествена истинска бира т.н.) в малки дози, с ядене има даже някои полезни свойства.

 63. 63 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Дневник не ви ли е срам да пишете такива статии. Като вменявате на хората, че кабабисът е "наркотик" и е "опасен" и го слагате в една категория с хероин ставате част от консервативната, религиозна крайно дясна пропаганда. Не ви ли е срам! А уж не сте такава медия! Нито дума за ползите от употребата на канабис, нито дума за научните открития свързани с него, нито дума за легализацията и нейните ефекти в западните общества.
  —цитат от коментар 48 на koalarevolution


  Да, ползи от канабиса има, това не може да се отрече!
  НО проблема е,че ако го употребяваш няколко години, това води до пълно затъпяване,до това,че да нямаш мозък да си вържеш връзките на обувките!Виждал съм и познавам десетки такива,жалка картина са!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 64. 64 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Имам приятел, болен от рак на панкреаса с разсейки в черния дроб. Той твърдо вярва, че маслото от канабис му помага. И наистина - вече пет години и жив и изглежда много добре. Маслото от канабис е много скъпо. Тъй като не можеше да си купи, този човек отгледа няколко реколти по 30 корена в спалнята си и сам си направи масло. Спеше в коридора. Канабисът и маслото никога не са напускали дома му. Не е продавал. Не е раздавал. Просто се бори за живота си. Обаче, според закона е завършен престъпник. Ако го хванат, ще го арестуват, ще конфискуват маслото и ще го осъдят. И най-вероятно ще умре, според неговите думи, лишен от лекарството, в което вярва. Така, че присъдата ще е смъртна. Това нормално ли е? Не ми го побира главата. На кого вреди тоя човек? На кого пречи? Кого е ощетил? Какъв е смисълът на тая репресивна политика?
  —цитат от коментар 57 на rpd32585105


  С рак на панкреаса,че из с разсейки живее вече пет години!?!?!?!?
  И още не е записан в Книгата на Гинес!?!?!?!?
  Не злоупотребявай с канабиса!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 65. 65 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Малко им идва работата на некои дрогаре! Та се чудят от бездействие и безидейност що за магарии да измислят!Видиш ли - иска да бичи айляк и да пафка смръдня!Бе каменоломни няма ли за вас, ниви, лозя и градини няма ли за вас, овце-, краве- и свинеферми няма ли за вас!Ще ми се дрогирВат тука!Само трепане и каторга за такива пройдохи!
  —цитат от коментар 42 на Другарката Михайловна


  Ето това е интересно социологическо наблюдение. Болшевистки призив в дясна медия и 9 плюса и 0 минуса. Доста интересно наблюдение. На крачка ни е обществото и от нов народен съд, който ще е одобрен от дясно мислещите прогресивни сили.... А всъщност същите, както и преди.

 66. 66 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1192 Весело

  До коментар [#65] от "anarhochristian":

  Другарката иронизира. Затуй така.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 67. 67 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Исключително добра новина за Европа,Канабисът напрактика ,ако е вреден изобщо не е по-вреден от доста от съставките в храните ,незначителния брой нови хероинови наркомани също е много добра новина,това е една наистина разрушаваща живота наркомания,може би единствената,
  Проблема на хора с определен начин на мислене ,култура или просто намерили реализация в области,в които социалното инженерство е основен елемент или зависими от такива не могат да допуснат,а при опрелени нива и да понесат,че посредством психоактивни вещества се постига по-лесно емоционално състояние,за което другите начини водят до значително повече трансфери в полза на такива,проблема не е ,какво ще направи някой,изпушил един джойнт,а че няма да отиде на църква,шопинг,рекламна "конференция",политическо или друго групово събитие,фитнес,спорт и т,н,няма да тръгнат да се борят за или против джендъра и т,н,Те не могат да понесат игнориране,Парадокса е чрез някои от т,н психоактивни вещества човек по-вероятно да стигне до по разумни по утилитарен спрямо него критерий,А и не виждам проблем силно изживяване,когато имаш потребност от него да се постигне с халюциген,като много добре съзнаваш.че е халюцинация,от колкото да го удариш на на някакъв екстремизъм,от който биха произлезли вреди,

 68. 68 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#65:"anarhochristian"][/quote]

  Това не те ли навежда на мисълта,че днешното дясно се е болшевизирало?Може да е от канабиса.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 69. 69 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Канабисът не е наркотик.
  Индустриалният коноп, например, cannabis sativa, не съдържа никакво TCH.

  А мирихуаната cannabis indica има толкова малко THC, че трудно може да мине за наркотик. Концентрацията е по-голяма в хашиша.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 70. 70 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#64:"Милост за живите"][/quote]

  Така и за глаукомата се гъбаркаха едни експерти дълги години. Не било възможно.
  Сега не се гъбаркат.

 71. 71 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Малко им идва работата на некои дрогаре! Та се чудят от бездействие и безидейност що за магарии да измислят!Видиш ли - иска да бичи айляк и да пафка смръдня!Бе каменоломни няма ли за вас, ниви, лозя и градини няма ли за вас, овце-, краве- и свинеферми няма ли за вас!Ще ми се дрогирВат тука!Само трепане и каторга за такива пройдохи!
  —цитат от коментар 42 на Другарката Михайловна


  Не са ни и притрябвали,както и всякакъв труд изобщо,а само дохода и благата от него,като това е най-нежелания източник,Не ни интересува и мнението на тези,които не ни интересуват,нито оценката им,А и пастири,не за друго,а защото не се изживяваме като добитък,А ако се появи някой с претенции за месия,първия въпрос който ще си зададем е той ли се е прекалил или ние,А по въпроса за трепането и каторгата,гледам да съм в ситуацията на хирурга от вица за гангстерите и се придържам към такава стратегия и тактика,Припомням вица

  Гангстер завежда тежко ранен приятел на доктор. Когато почва операцията гангстера изважда пистолет поставя го до себе си и казва:
  - Докторе, ако Джо умре ти ще го последваш. Доктора бърка под масата изважда пистолет поставя го до себе си и казва:
  - Ако Джо умре, аз ще разбера това пет секунди преди тебе.

 72. 72 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#63:"Милост за живите"][/quote]

  Това е вярно. Прекаляването и редовната непрекъсната употреба прави мозъка на гъба. И аз имам няколко такива познати. Не са опасни, просто за нищо сериозно вече не стават. Всъщност това може да е някаква дълбока реакция на неудовлетворението от обществото, форма на меко и бавно социално самоубийство.

 73. 73 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#65] от "anarhochristian":Другарката иронизира. Затуй така.
  —цитат от коментар 66 на Darulio


  Ааа, ОК, тогава може!
  Просто не ми прозвуча така.
  Понеже обществото има слабо възприятие на монти-пайтъновското чувство за хумор, та и аз вече не го очаквам много много.

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#65:"anarhochristian"]
  —цитат от коментар 68 на Милост за живите
  Това не те ли навежда на мисълта,че днешното дясно се е болшевизирало?Може да е от канабиса.[/quote]

  Баш го наблюдавам, затова и не разбрах, че било ирония.

 75. 75 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 618 Любопитно

  До коментар [#49] от "sa6":

  Ти православен християнин ли си?

 76. 76 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Това е добра статистика, дано процента на канабиса спрямо другите опиати да се увеличава. Всякаква химия скапва мозъка на ползвателите, така че конопа е много по-малкото зло в случая.

 77. 77 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 862 Любопитно

  " Сред влезлите в клиники за рехабилитация българи обаче 58% използват основно хероин, 13% амфетамини и САМО!!!! 10% - канабис.

  А така, това недвусмислено сочи, че трябва да се набляга на тревицата, и най-добре да се легализира употребата ѝ в умерени количества за удоволствие.
  Така ще се избягват страхотиите с хероина и бочковите а мафетки /синтетика/...

 78. 78 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#63:"Милост за живите"][/quote]

  Пълни глупости! И Стивън Кинг ли е тотално затъпял, че цял живот пуши трева, и още хиляди известни и интелигентни личности. Говориш наизуст без да имаш и най-малка представа за какво става дума и най-вече, без да си пушил трева никога през живота си.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Ами по-добре канабис, отколкото изкуствени наркотици.

 80. 80 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#64] от "Милост за живите":

  Не е нужно да сте язвителен, след като не сте наясно с обстоятелствата. Човекът е болен он НЕТ. Невроендокриненен тумор, който се развива по-бавно от карцинома на панкреаса. Независимо от това, когато го диагностицираха беше четвърта степен. Не е правил химиотерапия, лъчетерапия, операции. Лекува се само стова и правилен хранителен режим. И като го гледам изглежда по-добре от здравите около него.

 81. 81 Профил на Плеядска прашинка
  Плеядска прашинка
  Рейтинг: 354 Весело

  Свобода за конопа!

  “Only psychos and shamans create their own reality” http://stilettofem.livejournal.com/208207.html
 82. 82 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всъщност, най-масовият наркотик, е простата захар. Зависимостта към нея е по-силна от тази на всеки опият. Затова и индустрията ни трови с нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK