София отхвърли дата за общ празник на Гоце Делчев, Скопие го нарече "мост към настоящето"

София отхвърли дата за общ празник на Гоце Делчев, Скопие го нарече "мост към настоящето"

© Twitter @EZaharievaMFAЛичността на Гоце Делчев и почитането на паметта му се оказаха сред трудните теми в разговора между България и Северна Македония. Днес външният министър Екатерина Захариева отхвърли като "неприемлива" идея за общо решение, споменато при срещата ѝ със северномакедонския й колега Никола Димитров в София.


Вече споменаваната дата 7 октомври за съвместно честване "няма как да бъде приета", но все пак двете страни работят по целта комисията да постигне напредък.


Днешното първо заседание на междуправителствената комисия, заради която Димитров е в България, завърши с коментари за историческата комисия, създадена след подписването на Договора за добросъседство. Сред постигнатите резултати, за които съобщиха медии в двете страни, бе постигане на единодушие по някои въпроси от античната история и сериозен напредък в средновековната. Това потвърди и Захариева, която каза, че има напредък в отношенията към светите братя Кирил и Методий и цар Самуил в работата на комисията.
По друг начин стоят нещата с Гоце Делчев. Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви вчера, че Северна Македония предлага денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие (7 октомври), да се отбелязва като общ празник, вместо това да стане с рождението и смъртта. Каракачанов определи идеята като "откровена подигравка" и обвърза решаването на историческите въпроси с европейската перспектива на Северна Македония.


"Мъдрост и приятелство"


Каракачанов и преди е заявявал, че прочитът на историята, приет до момента от Северна Македония, поставя под въпрос европейската ѝ перспектива. Миналото лято той заяви, че е неприемливо "хора с неясни възгледи... да се промъкнат в НАТО и ЕС, на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко внедрявайки задкулисно македонския език". Реакцията му бе резултат от изказване на премиера Зоран Заев и съдържаше и уверението към властите в страната, че "македонските земи са български и това е исторически факт".


Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври, заяви и Захариева, цитирана от БНР и агенция "Фокус". Попитана дали трябва да се блокира евроатлантическата интеграция на Северна Македония заради подобна тема, тя каза: "По отношение на започване на преговори за членство в ЕС в тяхното споразумение за асоцииране има задължение за добросъседски отношения и в частта на историята." Същевременно "България ще продължи да подкрепя Северна Македония - ратифицирахме вече протокола за съюзничество в НАТО". Тя има предвид ратифицирания документ, който всяка една от членките на Алианса трябва да одобри в националния си парламент, за да може Скопие да се присъедини към отбранителния съюз.


Димитров от своя страна каза, че "ако (Гоце Делчев - бел. ред.) беше жив, нямаше да е много доволен от разделението, което се случва около името му". Първият дипломат на Скопие заяви, че делото на Гоце Делчев може да е "мостът... между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес". Работата на комисията същевременно крие и опасности, но Северна Македония "е изцяло посветена на този процес", и то не само заради Договора за добросъседство, а и заради значението на отношенията с България.


"Аз поемам отговорност да завършим този процес, защото е важен - ще го завършим с мъдрост и приятелство, за да има разбиране между двете държави", продължи Димитров. Захариева се съгласи, че Гоце Делчев трябва да е обединяваща, а не разделяща фигура за България и Северна Македония.


"Ако искаме повече туристи, трябва да имаме пътища"


Външните министри на двете страни отбелязаха, че договорът е изиграл катализираща роля за подобряване на отношенията в редица сфери, допълва външното министерство в прессъобщение. Като пример е посочен стокообменът, който е нараствал стабилно през 2017 и 2018 г. до 735 млн. евро и 742 млн. евро съответно. "Въпреки това прогнозните резултати за първото тримесечие на 2019 г. сочат спад на годишна база и поръчахме на двете министерства на икономиката да направят анализ на ситуацията", добавя Захариева.


Първите дипломати на двете страни посочиха сътрудничеството в областта на образованието като друг положителен пример, продължава съобщението. България организира кандидатстудентски борси за бъдещи студенти от Република Северна Македония и през идващата учебна година ще приеме 455 бъдещи бакалаври от западната ни съседка, 205 кандидат-магистри и 40 докторанти, а двете страни ще разширят сътрудничеството си по програмата "Еразъм плюс".


По отношение на транспорта Захариева повтори, че Паневропейският коридор №8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море, е основен приоритет не само за двете държави, но и за региона. "Похвално е, че двете министерства на транспорта създадоха смесена комисия и вече имат изключително ясен график, а и коридорът получи финансиране, което премиерът Борисов договори на срещата на Берлинския процес в Триест", подчерта Захариева. "Да не забравяме, че допреди две години двете правителства не се виждахме и сега наваксваме изоставане от почти 30 години", допълни вицепремиерът. "Ако искаме повече туристи, трябва да имаме железопътен транспорт и пътища", подчерта тя. През 2018 г. 560 хил. жители на Република Северна Македония са посетили България.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Комшиите прекаляват и май ни пробват колко ни е акъла и характера...не бива по-малкият брат да прави така с батко си...!!!

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Що не Георги Димитров. Той си даде живота да може България да стане част от Сърбия.

 3. 3 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Прекратявайте този цирк веднага! Тия боклуци се гаврят с нас!

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  „Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато сме си българи, и всички страдаме от една обща болест. Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, те нямаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани...”
  Гоце Делчев

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Да им сложим скобите.
  След 10-20 години ще дойдат да кажат, че са размислили и че не са отделна нация с отделен език. И че всичките теци личности са си българи.
  Тогава ще им разпишем за ЕС.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Зоран Заев се гаври с България и българите , пък ние му се радваме. Македонците ни се подиграват, а ние ги подкрепяме за членство в ЕС и НАТО.
  Българският нихилизъм се състои в загуба на национално достойнство. Имало напредък в отношенията към светите братя Кирил и Методий, а на градинката в която се намира техния паметник пред Националната библиотека в София е изрисувано със цветя знамето на Македония.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8133 Неутрално

  Гоце Делчев от писмото му до Никола Малешевски:"... когато си сме българи и всички страдаме ........."

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Защо не оставим най-после на спокойствие ДА ПОЧИВАТ В МИР костите на този велик патриот и човек на словото и действието ! Да благодарим на Коминтерна за сегашните "заигравания " с ПАМЕТТА , но да гледаме напред .! Той е и ще си остане БАЛКАНСКИ ГЕРОЙ , тук цитирам негови думи :Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото Българско отечество. Така е било , така и ще бъде на пук на Тарабата , Сталин , коминтерн , Дина Санишева и който още там друг си искате !

 9. 9 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 738 Гневно

  Красимирееееее, тези "дреболии" трябваше да ги изчистите преди да подпишете договора - мандалото вече хлопна. Нищо не научихте от гърците, язък !

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Аз пък съм вече да спрем да се занимаваме със "скотоподобното" население на Кутмичевица както го определя Теофилакт Охридски. 1150 години стигат да вкарваме ресурс там

 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1264 Любопитно

  С бракята трябва со кротце, со благо и со малко кютек.
  Не можем да петним името на непрежалимия Гоце - там няма как и кой да извърти каквото и да било, самите македонци им е трудно да измислят достоверна промакедонска теза.
  Български учител, учител по български език, писал на книжовен български за бългаското дело - освобождението на българска Македония.
  Така че набивайте им ежедневно канчето с разяснения колко много грешат за Гоце, а оттам - за самите себе си.
  Не очагам да се самопризнаят за българи, нема да стане, ама трябва да им е кристално ясно, че са наследници на чисти българи. Пък след това да правят, каквото искат. Да си градят държавата и т.н. Но на здрав фундамент.
  Български.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 566 Неутрално  Пак искат да шикалкавят мАкетата ...

  Тия номера минаваха, като от руското посолство "мъдро ръководеха" българската външна политика. Братята мАкедонци Да Глееедат Далееееече ...


  Да, българите сме велик народ !!!
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4188 Разстроено

  София отхвърли дата за общ празник на Гоце Делчев,
  ========
  Лоша новина .....дано да е фейк.....!

  Bukalemun
 14. 14 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Северно-македонците ще се извъртат , докато им минават номерата...

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Красимирееееее, тези "дреболии" трябваше да ги изчистите преди да подпишете договора - мандалото вече хлопна. Нищо не научихте от гърците, язък !
  —цитат от коментар 9 на Булаир


  Какво очакваше от това ченге, че ще защити българския националния интерес в Македония? Красимир се занимаваше със циганите и със всичко друго , но не и да защити правата на македонците с българско самосъзнание. Не очаквайте русофилското и сърбоманско правителство на Борисов да защити българските интереси в Македония. Македонците затова ни се подиграват и се гаврят с нас. Щото разбраха с какви хора си имат работа в България, с абсолютни безродници и глупаци.

 16. 16 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  И аз това им казвам.Да вземат за македонец Георги Димитров.Ако искат и герой на макенодската църква да го направят.Те взимат нашите истински герои като Гоце Делчев и Тодор Александров.

 17. 17 Профил на bobisf
  bobisf
  Рейтинг: 289 Неутрално

  оф, това ли е най-важната тема, по която трябва да се спори? На кой му дреме за тоя гоце, кога се родил, кога умрял и т.н. Сигурно 99% дори не знаят кой изобщо е тоя човек..

 18. 18 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#6:"tacheaux"] ... Българският нихилизъм се състои в загуба на национално достойнство. ...

  ++++ , но

  Споко, време им трябва, "антична Македония" е 150-годишен руски проект, те за 2-3 години приеха Самуил за цар на българите.
  Гоцето ще го приемат също, още малко време трябва. Добре направи външната министерка, умно момиче излезе.

  Абе и мен ма дразнят, мАкетата ... :Р

  Да, българите сме велик народ !!!
 19. 19 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 566 Гневно

  оф, това ли е най-важната тема, по която трябва да се спори? На кой му дреме за тоя гоце, кога се родил, кога умрял и т.н. Сигурно 99% дори не знаят кой изобщо е тоя човек..
  —цитат от коментар 17 на bobisf


  НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ НЕ СЕ ПРОДАВАТ !!! ЗАСРАМИ СЕ БЕ, ЗАСРАМИ СЕ !!!


  Да, българите сме велик народ !!!
 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#17] от "bobisf":

  На теория и на бай Драган не трябва да се сменя националността посмъртно. Няма значение дали е известен или не, нали е българин.

 21. 21 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 46 Любопитно

  Катето Захариева е голема убавица!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 22. 22 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Не ни занимавайте с Гоце Дельчев! Знаем кога да го честваме. Пробийте най-сетне онзи прословут тунел и направете последните десетина километра жезезопътен коридот и свържете двете железопътни мрежи. Найсетне !1!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4434 Гневно

  Айде малко по-твърдо с тези северно-македонци, че ще ни се качат на главата, и по лошото, ще ни вземат историята!!!

  Скоростен индекс "Y"
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Тез пък кво са се разревали!? Нали взеха решение Пиринският край да е в Северна Македония.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  Гоце Делчев е Българин първо според собствената си оценка и самоопределяне именно като такъв, после като посвещаването си на каузата на Българщината, заради която и бива убит в крайна сметка в засадата край село Баница. Ето какво казва самия той за себе си:

  " Гръцките свещеници и учители са пречка за нас. Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи. Трябва да работим за България, защото тя ще дойде и ще ни помогне да отхвърлим османската власт "

  " Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония. Ето защо народите, населяващи тия две области, трябва сами с общи усилия и жертви да извоюват своята свобода и независимост в границите на една автономна Македоно-Одринска държава, като разчитаме само на материалната и морална подкрепа на България и на Великите сили"

  Последният цитат показва крайъгълния камък в неговото разбиране, че " Македония и Одринско" не могат да се присъединят директно към България на този етап предвид сложната международна обстановка и апетитите на нашите съседи към тях, които впоследствие се проявяват и с пълна сила де ! Така че сърбоманите в Македония да си гледат работата !!!

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 748 Неутрално

  София не трябва да дава и предложения на античките югославяни, а просто да отхвърля техните налудности и да им препоръчва "по-активна работа за европейска интеграция", като вдига летвата все повече и повече. Така ще дойде момент, в който край Вардарот сами ще се откажат от измислиците си, след като те просто не бъдат приети и преседят в чакалнята на ЕС около 35 години.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Точно така - паркинг-скоба на древното античко колело и след 20 години ще уврат. Или след 30. Ние не бързаме.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Не ни занимавайте с Гоце Дельчев! Знаем кога да го честваме. Пробийте най-сетне онзи прословут тунел и направете последните десетина километра жезезопътен коридот и свържете двете железопътни мрежи. Найсетне !1!
  —цитат от коментар 22 на Сатана Ликующий


  Вие знаете, но трябва и мАкедонците да знаят. Като научат, трябва да сме сигурни, че добре са научили.

  Тогава - тунел ...

  Да, българите сме велик народ !!!
 29. 29 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Зоран Заев се гаври с България и българите , пък ние му се радваме. Македонците ни се подиграват, а ние ги подкрепяме за членство в ЕС и НАТО....
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Няма нещо, което македонците са поискали да не бъде изпълнено от българското правителство.
  Когато македонците поискаха признаване на държавата им
  – Ф.Димитров (СДС) ги призна.
  Когато македонците поискаха признаване на езика им – Ив.Костов им подписа договор на изготвен на два езика (техния език и на български език).

  Хубавото е, че тези предатели вече не са в Парламента !


  До коментар [#1] от "selqnin":

  До коментар [#3] от "theduloclan":

  До коментар [#27] от "Пипера е много лют":

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#18] от "lubomir1":
  "те за 2-3 години приеха Самуил за цар на българите. "

  Тук също ни изиграха. Великодушно приеха , че Самуил е бил цар на българи и македонци. Демек те са съществували като народност още тогава.

 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Министерската калинка е пълен провал по всички въпроси свързани с Македония!
  Вярно ли е ,че се превеждат пари за професионални преводачи от "македонски език" - пълен крах и никакъв авторитет, никой не я бръсне за слива тази!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#29] от "ebf52574941":

  Единствените , които имаха правилна политика към Македония и македонците бяха Филип Димитров и Иван Костов. Всички останали премиери на прехода , както и сегашният са руски и сръбски мекерета.

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  До коментар [#29] от "ebf52574941":

  То на фона на всичко това което правят безпросветните неолиберали , тъпотите спуснати от коминтерна,Сталин и Георги Димитров са бели кахъри!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на gogo2010
  gogo2010
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Из речта на акад.Тодор Павлов при предаването на тленните останки на Гоце Делчев на 7 октомвти 1946 г.

  http://www.promacedonia.org/mm/mm_1946_1_1.htm

  "Нам обаче не е позволено да бъдем несправедливи към паметта на великия македонски син и затова тук именно, все пак, сме длъжни да отбележим, че Гоце в едно свое писмо бе писал: „Така ли няма кой да напише поне една книга на македонски?" Това възклицание на Гоце показва, че. ако той бе останал жив, не би останал в никой случаи равнодушен към факта, че днес в Македония има маса книги и не само поетични и публицистични, писани именно на македонски език, който вече се оформи в значителна степен и все повече се дооформява и усъвършенствува именно като нов литературен македонски език. Лириката на Рацин, на Неделковски и особено на Венко Марковски и на редица още талантливи македонски поети, прекрасните списания и много още други работи, излизащи с нарастващо темпо, великолепните драматически произведения, играни е огромен успех от Скопския народен театър, от чието майсторство и ние тук, в столицата на братска България, имахме недавна случай да се възхитим, и то не само от играта на артистите му, но и от кръшния и звучен македонски език — всичко това е неопровержимо доказателство, че пожеланието на Гоце вече е исторически факт, който с никакви увъртания и с никакви провокационни подметания и интриги на нашите великобългарски реакционери, искащи да върнат колелото на историята назад, не може да бъде нито отречен, нито умаловажен или подценен."

  По-голямо национално предателство от това - здраве му кажи! А бракята искат да честваме точно тази дата.

 35. 35 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#25] от "samoedin":

  ++++++ - така е, и не само в неговия случай.

  Още 2-3 години, и ще втясат да преглътнат истината. 150 години лъжи, това на колко поколения са им промивали мозъците ??


  Да, българите сме велик народ !!!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Комшиите прекаляват и май ни пробват колко ни е акъла и характера...не бива по-малкият брат да прави така с батко си...!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Щом срещу македонците на масите за преговори седят калинки и тъпанари ще се правят на улави до последно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Добре и дипломатично Захариева е поставила на място замаяните от членството си в НАТО новородени Северно Македонци.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 39. 39 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#30] от "tacheaux":
  тц, не са.
  няма как да са, защото тогава се връщат на аксиомата си за античността. а тя е дълбоко погребана в основите на онзи паметник в центъра на площада в Скопие, който ако се поинтересуваш, ще научиш, че се нарича "паметник на войн на кон" или нещо много подобно.
  Както и летището и магистралата им.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 40. 40 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 860 Неутрално

  С Гоце Делчев не може да бъде правен никакъв компромис.Документирано, доказано българин , с българско самосъзнание.
  Да им се чудиш на северомакедонците.Има една фигура в българската история, пряко отгиворна за това да ги има, а те грам внимание и уважение не показват..Нека се знае, Георги Димитров и шайката комунисти около него, с любезното съдействие на Сталин и Коминтерна направиха възможно, съществуването на тази измислена нация.Трижди проклети предатели на род и Родина!!!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4670 Весело

  Ужас с кви глупости се занимаваме през 21 век?!

  klimentm
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8951 Неутрално

  "денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие"

  Те подиграват ли се. Това е позорна дата, а не празник.

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  "Те подиграват ли се. Това е позорна дата, а не празник."
  До коментар [#42] от "Роси":

  Ми тогава София за първи път поляга на макитата. Сега пак го прави. В името на ценностите. Ма ти да не се репчиш на ценностите!? Ааааа!!?

 44. 44 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Много е просто. Гоце, българин по рождение, виждайки че няма шанс българите от Македония да се присъединят към България, приема възможността да има отделна държава, стига да се освободи от Турция. Ето това е, което най ярко илюстрира днешния проблем. Да се признае, че политиката е принудили българите от Македония да жертват националното в себе си, за да се спасят.

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#2] от "blondofil":

  Димитров гончестват там,където трябва-в държавите на които е служил-Сърбия и Русия(БКП)

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  Е,ти чакаше от Костов,който погребваше българския национализъм.

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#17] от "bobisf":

  Ти си от тия преценти,дето си ги сметнАл.

 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#24] от "Judjuk":

  Твоите не са взимали решение ами ИЗПЪЛНЯВАХА решение на СССРда прегвърлим Пиринско на Югославия.Ама на-бихте хората напразноьТито се скара със Сталин.

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мавродинов":

  Няма такова нещо.Автономистите са осъзнавали,че директно присъединяване към България и от България на Одринско и Македония ,ше направи възможна намесата на съседите и разделяне на областите.Затова,те смятат за правилен румелийския сценарий-обособявне на автономна област(както Източна Румелия) и следващо присъединяване към България в подходящ момент,както се случва със Румелия.Делчев и за миг не поставя българския характер на православното славянско население.Върховистите смятат директно да се присъединят областите към България с възстание и война.И двете крила имат разлики само в тактиката,но нямат разлика в крайната цел.

 50. 50 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#18] от "lubomir1":"те за 2-3 години приеха Самуил за цар на българите. "Тук също ни изиграха. Великодушно приеха , че Самуил е бил цар на българи и македонци. Демек те са съществували като народност още тогава.
  —цитат от коментар 30 на tacheaux


  Не, направиха публично изявление, че Самуил е български цар.

  Да, българите сме велик народ !!!
 51. 51 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Отхвърлена е конкретна дата, а не общото празнуване по принцип.

 52. 52 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Още от началото на 2016 съм предупредил в този форум за проблемите които идват.Тогава в България никой не вярваше, че Гърция и Северна Македония ще стигнат до компромис.Подигравахте се !! Високомерие и влашки па*ки !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 53 Профил на Tsvetelin Tsvetanski
  Tsvetelin Tsvetanski
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Ще дойде ден, и над поробената ни целокупна земя ще изгрее слънце!

 54. 54 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#29:"ebf52574941"][/quote]

  Тиквата и подлогите му ги заместват успешно.

  Никога повече мутри начело на България.
 55. 55 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Не че нещо, но Екатерина Захариева е точно толкова компетентна по исторически въпроси, колкото и Каракачанов.
  Чета Дневник, за да науча нещо, което не знам. Мнението на Захариева и Каракачанов го знам, преди да съм ги прочел. Дайте някой професионалист, ако имате свободно време, за да разбера за какво реално става дума и за какво спорят тези хора.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 56. 56 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Костите на Гоце Делчев са предадени в Скопие по заповед на Георги Димитров.

 57. 57 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#49] от "yanne":
  И аз така смятам. Може би неточно съм го написал.

 58. 58 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#55] от "espresso":
  Проф. Кирил Топалов е част от комисията, май. И е много компетентен и отговорен към българската кауза. Освен това има родови корени в Северна Македония. Т.е. той е жив пример каква е истината. Потърсете негови изявления. Има ги в интернет.

 59. 59 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Скопие може да гледа Европа само през крив макарон.

 60. 60 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мавродинов":

  Благодаря. Ще потърся.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Не ни занимавайте с Гоце Дельчев! Знаем кога да го честваме. Пробийте най-сетне онзи прословут тунел и направете последните десетина километра жезезопътен коридот и свържете двете железопътни мрежи. Найсетне !1!
  —цитат от коментар 22 на Сатана Ликующий


  На тях един тунел им остава, ние цяла една нова ж. п. линия трябва да направим. Но пък сме квит, нито те припират, нито ние. Тази линия даже и като проект не съществува.

 62. 62 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Ако раданкъневци-бойкикевци бяха на власт, щяха да пуснат Македония към ЕС и НАТО с нулеви претенции, "за да я откъснат по-бързо от Русия". Ето затова такива чуждопоклоннически партии са опасни за националните интереси и националната сигурност на България.

 63. 63 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  "Димитров от своя страна каза, че "ако (Гоце Делчев - бел. ред.) беше жив, нямаше да е много доволен от разделението, което се случва около името му".

  Море, да беше жив Гоце Делчев днес, да види как чисти българи се отричат от България и наричат родната си държава "фашистки окупатор"... Ох, само да беше жив... Какво клане щеше да стане у мАкедонско... Всеки северномакедонски гражданин българин без български паспорт щеше да получи куршум. А тези, които са плюли и плюят по България, щяха първо да гледат как Гоце беси жените и децата им, преди да обеси самите тях.

  ВМРО не са правили компромис с никого - нито с наши, нито с чужди. Който предаде България, който предаде организацията, има само едно наказание за него. Бесилото или куршума. Но това не било достатъчно. За назидание комитите са екзекутирали цяло му семейство - майка, баща, жена, деца. Помен да не остане от предателя, семето му да се заличи во веки. За да има обеца всеки следващ предател и да помисли първо за живота на децата си, преди да предаде другарите си.

  Само да беше жив Гоце! Никола Груевски и всички членове на македонската партия ВМРО ДПМНЕ щяха са висят на дърветата в македонските гори.

  С две ръце подкрепям волята на Захариева да даде знак на македонците, че повече техните номера няма да минат. Димитров е много дипломатичен и добър преговарящ, но той е в позицията на по-слабия партньор и трябва да се съобразява с това. Той казва, че с ултиматуми преговорите не вървели. Вървят, как да не вървят. Вижте с Гърция. Ципрас рече и отсече - искаме това, искаме онова, настояваме за третото. Даваш ли, даваш, Балканджи Йово? И Балканджи Йово всичко даде, без да се пазари. А сега същият преговарящ ни казва, че с ултиматуми не ставало. Щом с гърците може, с нас защо да не може? Същото важи и за македонските "историчари". Вместо да разпъват локумите, направо да подписват истинската история - подкрепена с факти, извори, документи, писма.

  Северна Македония трябва да разбере, че ние вече има дадохме билета за НАТО. Но ключът за вратата на ЕС го държим здраво и няма да им позволим дори да припарят до Брюксел, преди да се съгласят на всичките ни условия. Много съжалявам, че се налага да шантажираме именно Зоран Заев - един от най-прогресивните македонски политици. Така вредим на неговата партия, който е проевропейска. Но компромиси с българската история и българските национални герои никой българин няма да направи.

  Днес в настоящето градим бъдещето. Но фундаментът на всяко бъдеще е миналото. Ако Миналото е нестабилно, няма как са имаме стабилно бъдеще. Дано и в Северна Македония го разберат.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 64. 64 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":Отхвърлена е конкретна дата, а не общото празнуване по принцип.
  —цитат от коментар 51 на razor


  Конкретна дата - денят на позорното предаване на костите на Гоце Делчев на антибългарския тогава режим в Скопие.

  Можеме заедно да празнуваме рождения Му ден.

  Да, българите сме велик народ !!!
 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  UNIETD EU UNION

  Явно настоящето е недостижима засега дестинация
  за определен кръг "европейски" чишити.

  Динозавър коминтерня пръст е сложил,
  суеверно

  "София отхвърли дата за общ празник на Гоце Делчев,
  Скопие го нарече "мост към настоящето""

 66. 66 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Лично аз смятам, че едно от условията за членство на тези трябва да е връщането на костите на Гоце, предадени им от престъпният и антибългарски комунистически режим.
  Гоце не може да почива сред тези безродници.

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не плачи не реви, че немаш думата.

  NATO прие с разтворени обятия 2/3 от Европейска Македония.

  В пълна готовност е да приеме с цветя, хлеб и мерудия
  (както е обично редно) тетата трета.

  До коментар [#59] от "palav_nik":

  Скопие може да гледа Европа само през крив макарон.

 68. 68 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Да им пратим ГоцЭ, големият член. Той като стара червена маймуна, може да договори нещо. 😎

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 69. 69 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1335 Гневно

  До коментар [#43] от "Judjuk":


  "Ми тогава София за първи път поляга на макитата. Сега пак го прави. В името на ценностите. Ма ти да не се репчиш на ценностите!? Ааааа!!?
  —цитат от коментар 43 на Judjuk


  Коминтерновец, такива като теб родоотстъпници навремето са продали костите на Гоце...сега ехидничиш...щото си се скрил удобно зад компа...мишок...

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  UNITED EU UNION

  В грешка си.
  Коминтернационалният деятел с база москвич се борил като подривна въшка
  в Царство България 1923 г.
  За и против нацизм, в гитлероугодна Германия, героически.
  Спонсориран от задкулисно смела Масква.
  Тет а тет и рот в рот интимно в 1989 г.

  Агенът посветил живота си на Коминтерня и и на Масква.
  Със сетни сили: за Коминтерновска Балканска Федерация.

  От проект-недоразумението произлязла Югославска федерация
  (бивша).

  Продавай чалга, дюнери и српска скара, приятелю,
  но не се мешай в големите Гео политики

  До коментар [#2] от "blondofil":

  Що не Георги Димитров. Той си даде живота да може България да стане част от Сърбия.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  поправка

  интимно в 1939 г: между болшой извършител Масква на КПСС
  и сравнително дребен съдружник гитлеристка Германия.

  Двете нечисти сили кроели вечен фашистки "рай".

  Не се случил.
  Демокрацията поела отговорност и им начукала
  канчетата  коментар [#70] от "dnevnikar"

 72. 72 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":" тук цитирам негови думи :Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото Българско отечество. Така е било , така и ще бъде на пук на Тарабата , Сталин , коминтерн , Дина Санишева и който още там друг си искате !"
  Ей заради такива като тебе не искат да са българи братята ни от Македония. Как да разберат, кои са думите на Гоце Делчев и твоите тъпотии.

 73. 73 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#41] от "klimentm":

  Да бе, да запазим историята на предците си, които са дали всичко, та да я има тази държава...Пълни глупости, нали.. Джендър идеологията е къде по-важно и смислено нещо..Ти остави нас, ами и французите тъпи, и американците и те, че като дойдат 4 и 14 юли демонстрират и уважение, и гордост от историята и предците си..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 74. 74 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Проблемът Южна Македония съществува ли? Не! Проблемът Източна Македония съществува ли? Да, но той не е проблем на банкянска българия. В много малък исторически период и гръцките тарикати и банкянските глупаци, ще граничат със Източна Албания. Физиологическите и психологически импотенти не могат да осмислят бъдещите реалности, но те ще се случат, независимо от напъните на Катето Захариева, с която съм готов да прекарам няколко безсънни нощи, на място, където тя пожелае. Аз плащам.

 75. 75 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#63] от "Lou": Голям тъпак си брато. Прочети няколко пъти това, което си изтръскал и ако имаш поне малко разсъдък, ще разбереш, че си на моето мнение. С лозунги не става бе майна.

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  София отхвърли дата за общ празник на Гоце Делчев, Скопие го нарече "мост към настоящето"


  Няма къде да мърдат , ще се съгласят . Ще откажат един пат , ще откажат два пъти , третия път ще дотича дебелия войвода при Рижия в Америка за да чуе - или преставате да дразните макетата , или ще видите самолети на Кукув ден . Опааа ...

 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#74] от "goro6": независимо от напъните на Катето Захариева, с която съм готов да прекарам няколко безсънни нощи, на място, където тя пожелае. Аз плащам.

  Мисля , че по- скоро тя е готова да плаща за подобна авантюра . Не бързай с офертата - ще се презакаш .

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#73] от "Noise":.Ти остави нас, ами и французите тъпи, и американците и те,

  Че каква ИСТОРИЯ честват американците ? Индианската ли ? Или честват героите - каторжници от Европа , изпратени на каторга в Америка и Австралия ? Ама че героична история ...

 79. 79 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Тия не само, че тупат топката на място, но и започнаха да се подиграват с България, предлагайки да честваме датата на преместване по искане на Тито и под натиск от Сталин на тленните останки на Гоце Делчев от Софийските гробища в Скопие ! В същото време не предприемат реални стъпки към общо честване на общото ни Българско Възраждане и Българска Екзархия , както и на Илинденско-Преобеаженско въстание. Да не говорим, че кабелните оператори в Северна Македония разпространяват сръбски и албабски, но не и български телевизионни канали. Защо ? Също и по коридор 8, за разлика от коридор 10 към Сърбия и Гърция, практически работят с костенурски темпиве с перспектива за след 20-30 години. Явно са решили, че от България няма да имат повече нужда. Заслужават червен картон за започване на преговори с ЕС.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  "Коминтерновец, такива като теб родоотстъпници навремето са продали костите на Гоце...сега ехидничиш...щото си се скрил удобно зад компа...мишок..."
  До коментар [#69] от "BiGman1":

  Обясних ти, че нито с другарите Сталин/Димитров съм се засичал, нито съм фен на сегашните ценности. Ама ти си като развален грамофон. Все пак трябва да отбележа, че бях категорично срещу всички отстъпки, които Боко направи на макитата в името на атлантическата дружба. При това бях един от малкото в този форум, нищо чудно и единствен да съм бил. Не съм бил и комсомолски секретар като Плевню и партиец като Боко и Костов. Какво повече искаш? В името на истината Тато не направи на макитата нито една отстъпка. Не че съм му бил фен и на него де. Ми поне не забелязваш ли как ги наричам? Почти любезно.

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  "Коминтерновец, такива като теб родоотстъпници навремето са продали костите на Гоце...сега ехидничиш...щото си се скрил удобно зад компа...мишок..."
  До коментар [#69] от "BiGman1":

  Обясних ти, че нито с другарите Сталин/Димитров съм се засичал, нито съм фен на сегашните ценности. Ама ти си като развален грамофон. Все пак трябва да отбележа, че бях категорично срещу всички отстъпки, които Боко направи на макитата в името на атлантическата дружба. При това бях един от малкото в този форум, нищо чудно и единствен да съм бил. Не съм бил и комсомолски секретар като Плевню и партиец като Боко и Костов. Какво повече искаш? В името на истината Тато не направи на макитата нито една отстъпка. Не че съм му бил фен и на него де. Ми поне не забелязваш ли как ги наричам? Почти любезно.

 82. 82 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 933 Неутрално

  голяма драма в между-държавните отношения в частта от Юго-Източна Европа, иначе известна като "Тинтири Кучия *ъз".
  ...

  "...денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие (7 октомври), да се отбелязва като общ празник."
  на което се подава следната контра: "... да се празнуват раждането и смъртта му."
  юго таби факинги кидинг ми.
  това с мощите и вълшебно неомекващия хрущял на
  св. Онодий Златоуст Трис-Архидиос не го ли играхме вече преди неколко десетки века?
  и един вече не го ли почитаме и на двете такива дати, че и не трета даже?
  вечен мрак, деа и жувотните деа ...

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4670 Весело

  До коментар [#78] от "papуre":

  Именно! Това само иде да покаже каква глупост е "историята' и колко тя е релативна с това колко просперираща дадена държава е!

  klimentm
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4670 Весело

  До коментар [#73] от "Noise":

  Виж коментар 83 и прибави че:
  "Историята е гвоздеят на който всеки закача собствената си представа за света"!

  klimentm
 85. 85 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  До коментар [#52] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  За какви проблеми си ни предупреждавал, че не можах да ги открия, а пък се интересувам?
  Освен това аз лично, на база многобройни контакти в Гърция, както и наблюдавайки развитието на политическата конюнктура в района съм вярвал силно, че този момент на компромис е неизбежен. Браво и Респект на Ципрас.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK