САЩ дадоха на Ердоган ултиматум до 31 юли преди да го изхвърлят от програмата F-35

САЩ дадоха на Ердоган ултиматум до 31 юли преди да го изхвърлят от програмата F-35

© ReutersОбучението на турски бойни пилоти за американските F-35 е прекратено веднага, след като САЩ дадоха на Анкара срок до 31 юли да се откаже от въвеждането на въоръжение на руски зенитни ракети С-400, ако не иска да бъде изхвърлена от програмата за най-модерния боен самолет в света.


Във вторник президентският съветник Юрий Ушаков заяви пред журналисти, че Москва планира да предаде през юли системите на турската армия. Екипите за работа с тях вече са обучени в Русия и не е изключено руснаци да отидат в Турция за финалния етап от разгръщането на С-400. Още в началото на април турски официални лица говореха, че доставките по договор за 2.5 млрд. долара са изтеглени от 2020 г. към юли 2019 г. Преди седмица Сергей Чемезов, генерален директор на компанията "Ростех", занимаваща се с експорта на въоръжение, потвърди, че доставките ще станат след около 2 месеца Авансовите плащания са направени, кредитът е оформен и изразходван, техниката е произведена и завършихме обучението на турските военни, допълни той.


Преди дни президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че е изключено да отстъпи и да се откаже от сделката с руснаците. Исмаил Демир, ръководител на турската Дирекция на отбранителната индустрия, заяви в понеделник, че Вашингтон не е предприел нищо по предложението за създаване на съвместна работна група за изясняване на притесненията на американците.
Миналата седмица министърът на отбраната Патрик Шанахан написа на турския си колега Хулуси Акар предупреждение, че дава на Анкара срок до 31 юли да избере едно от двете оръжия. В текста от 6 юни, цитиран за пръв път от "Ройтерс" в четвъртък, се казва, че турските пилоти може да останат през това време в базата "Люк" в щата Аризона, но няма да бъдат приемани нови и се замразяват тренировките на намиращите се в САЩ. Това засяга 20 пилоти и инженери, които трябва да се обучат през юни и още 14 между юли и ноември. В момента в обучителните курсове има 42-а турски военни, от които пилотите са четирима.


Ако на 31 юли няма компромис, те не сямо няма да бъдат допускани в базите "Люк" и "Елгин", но и ще трябва да напуснат страната и да се върнат в родината си без да са завършили обучението. В Турция ще бъдат изпратени и двамата пилоти-инструктори, които вече са приключили курса.


Ердоган получава по-малко от два месеца да размисли. След това започва постепенно отстраняване на турските партньори от проекта, за който те изработват част от компонентите.


САЩ дадоха на Ердоган ултиматум до 31 юли преди да го изхвърлят от програмата F-35

© Reuters


Писмото на Шанахан не е изолиран случай. Сенатът във Вашингтон включи в закона за новия бюджет за отбрана текст, подкрепен и от двете водещи партии на САЩ, с призив да се прекратят отношенията с Турция по проекта F-35, ако тя се въоръжи с С-400. Казано накратко, категоричното послание към Анкара е, че четирите ѝ самолета на американска територия няма да ѝ бъдат предадени. Ако Ердоган отстъпи, това няма да е достатъчно - Сенатът иска администрацията му да обещае, че няма да направи подобен опит в бъдеще. Белият дом още не е разпространил окончателния текст на закона, но едва ли ще смекчи особено тона.


Ако Анкара не отстъпи, може да бъдат задействани американски санкции съгласно закона CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), наказващ американски партньори, закупуващи руско военно оборудване.


Според САЩ дори близостта между С-400 и F-35 е неприемлива, тъй като при интегрирането им в името на максимална ефективност радарите на руската зенитна система те ще бъдат обучени да разпознават стелт самолетите, а тяхната повишена "невидимост" е едно от най-ценните за производителя им качества. Поради тази причина турските самолети още не са получили позволение да напуснат САЩ и обучението с тях се водеше в Аризона.


Според специализирани американски издания за отбрана възможно е вече предадените машини да си остават в САЩ, като бъдат изкупени от Пентагона за американските военновъздушни сили. За да няма сътресения в производството, отстраняването на турските фирми от проекта ще трябва да стане постепенно - вероятно до края на пролетта на 2020 г.


"Министерството е информирано, че турските пилоти в "Люк" не летят. Ако не настъпи промяна в турската политика, ще работим в тясно сътрудничеството с турските ни съюзници за намаляване участието им в F-35", каза подп. Майк Андрюс, говорител на Пентагона. Представител на администрацията на САЩ заяви пред "Ройтерс", че още миналата седмица началникът на "Люк" е спрял и обучението на турските екипи за поддръжка, но част от него се довършва в базата "Еглин" в щата Флорида.


САЩ дадоха на Ердоган ултиматум до 31 юли преди да го изхвърлят от програмата F-35

© Reuters


Ако Турция бъде отстранена от цялата програма, това ще е най-сериозният от десетилетия трус в отношенията със САЩ. Страната има договор за закупуване на 100 броя F-35, като само Великобритания и Япония са договорили повече самолети. През 2002 г. Турция влезе в програмата и е едва осмата страна участник.


Тя инвестирала значителни средства в програмата и турски компании като Turkish Aerospace Industries, Roketsan и Tusas Engine Industries произвеждат 937 компонента на стойност около 3 млн. долара във всеки самолет, който "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin ) се опитват да свалят до цена от не повече от 80 млн. долара за базовия модел.


В писмото на Шанахан директно се заявява, че "продължаваме да поддържаме нашите ценни отношения, но няма да получите F-35, ако разположите С-400". "Освен че застрашава сигурността на платформи като F-35, покупката на С-400 ще накърни способността на вашата страна да засили или поддържа сътрудничеството си със САЩ и в рамките на НАТО, ще доведе до стратегическа и икономическа свръхзависимост на Турция от Русия и ще подкопае изключително способната турска отбранителна промишленост и амбициозните цели за икономическо развитие."


"Не желаем този самолет да е продължително време в непосредствена близост със С-400 заради способността на това оборудване да разчете профила на самолета", обясни и Елън Лорд, зам.-министър на отбраната по въпросите на оръжейните сделки.


САЩ дадоха на Ердоган ултиматум до 31 юли преди да го изхвърлят от програмата F-35

© Associated Press


Досега Турция е получила 4 самолета и по договорената схема би трябвало всяка година да допълва бойната си авиация с по 8 нови. Според Lockheed Martin , ако сделката бъде блокирана от САЩ, тези машини би могло да отидат за нови клиенти като Полша или Сингапур или за разширени поръчки от Япония и други страни, вече притежаващи F-35. "В дейтвителност, много държави ни казват, че са готови да приемат техните бройки", каза по-рано този месец изпълнителният директор Мерлин Хюсън.


За американската компания F-35 е много важен, защото той формира около 30% от продажбите ѝ. Lockheed Martin планира тази година да произведе 131 самолета и да увеличи до 2023 г. темпото до 160 самолета годишно, припомня "Уолстрийт джърнъл".


Турски партньори в проекта може да бъдат заместени, казват от Пентагона, но изданието допълва, че това е процедура, изискваща време за сертифициране, а значи има риск от прекъсване на доставки и оскъпяване на бъдещите самолети. Turkish Aerospace Industries, например, произвежда големи компоненти съвместно с Northrop Grumman. Турски фирми са избрани за поддръжка и ремонти на своите и на съюзнически F-35, особено за двигателите на Pratt & Whitney.


Понеже близо половината (400 от 937) компоненти, идващи от турски фирми, са изцяло произведени в Турция, ще трябва да се премине през период на плавната им замяна в процес, който ще продължи някъде до пролетта на следващата година, казва Лорд. "Ако договорим графици с турците, няма да имаме прекъсване на снабдяването и забавянията ще са само няколко."


САЩ дадоха на Ердоган ултиматум до 31 юли преди да го изхвърлят от програмата F-35

© Associated Press


Контраадмирал Мат Уинтър - ръководителят на програмата на F-35 - каза през април, че става дума за забавяне производството на 50-75 самолета в двугодишен период, съобщи изданието Breaking Defense. Лорд казва, че тези данни са валидни, ако Пентагонът прекъсне споразуменията за доставки още сега - през лятото на 2019 г. В крайна сметка Lockheed Martin и Pratt & Whitney ще решат с кого да заменят турците, но министерството на отбраната на САЩ вече има списък с потенциални - предимно американски - доставчици на компонентите, създавани само в Турция. Лорд уточнява, че в подобни програми винаги се предпочита да има други снабдители - втори или трети - за повечето елементи.


Пентагонът вече е спрял доставки на оборудване в Турция, както и е замразено строителството на центъра за ремонт на двигатели, който бе планирано да се изгради и ръководи от турците. Лорд казва, че има два европейски центъра за поддръжка, ремонт и модернизация, които могат без проблеми да поемат тези функции. Тя е убедена, че няма да има проблеми и със секретността на важната техническа информация: "Знаем какво се изтегля от нашите компютри. Споделяме това, което смятаме за подходящо. Турците не разполагат с критично важна документация, за която да се притесняваме."


Турски представители няма да бъдат допуснати и на годишната среща на 12 юни на директора на програмата за F-35, което означава, че Анкара няма да има възможност да влияе върху документите за следващото ѝ развитие.


САЩ дадоха на Ердоган ултиматум до 31 юли преди да го изхвърлят от програмата F-35

© Associated Press


Но спорът F-35 срещу С-400 има и по-широки последици. Турция е стратегически важен партньор на САЩ в НАТО и ключов играч в събитията в Сирия, отношенията с Русия и връзките с Иран. Андрю Уинтърлиц, зам.- помощник секретар по отбраната за Европа коментира, че "нашите партньори наистина искат да продължим стратегическото си партньорство и сътрудничеството в НАТО, така че случващото се е изключение". Покупката на С-400 "променя отношенията ни, но не е нещо, което би нарушило стратегическото ни партньорство с Турия по много въпроси, простиращо се на различни равнища".


Но Уинтърлиц признава, че може да има последици за военните учения в Турция, където е важната военновъздушна база Инджирлик.

Коментари (274)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Губят си времето. Ердоган няма да се вразуми. Прекалено тъп и упорит е.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Губят си времето. Ердоган няма да се вразуми. Прекалено тъп и упорит е.
  —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution


  Ердоган няма да се вразуми, важното е,че е дадена зелена светлина за наближаващите избори.
  Според мен започва краят на империятя Ердоган

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 731 Весело

  Бай, Фелиша!

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 4. 4 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 567 Весело

  Така, така. Трябва да си изключителен държавник тип самоповярвал си симидчия, за да трампиш расов ат /Ф-35/ за ялова кокошка /Ц-400/ при това даваща признаци на живот само на плоски планети!
  Колко далновидно, ашколсун, бе амсалак!
  -------------------
  Иначе котировките на кромида показват все по-осезателна волатилност, особено при липса на истински пари....
  Къде го Мюмюнчо, да си развие академичните тезиси по темата??

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Ердогана си го получи

 6. 6 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 237 Гневно

  Голям праз. Нашите бъдещи F-16 ще ги ловят дори радари от 80-те години, но пък ще са последен модел...

 7. 7 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Чичо Сам май му станал малък, почна да гони ляво дясно санкции дет не му става.. Ех еххх

 8. 8 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 337 Неутрално

  сега ще има наранено/обидена турска душевност на Ети, роля тип "радикализиран протестант пред ЮЕС ембаси някъде из далечния близък изток". С нетърпение очаквам шоу :Д

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Хич ги няма Тея. За какво са й на Турция изтребители, ако не разполага с противоракетна и противовъздушна отбрана? Единствено Путин предложи подобни оръжия на Ердоган.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Между другото, от началото на годината Турция е натрупала нови 18 милиарда дългове...

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  честно ли такова заглавие е от човек с експертиза?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Губят си времето. Ердоган няма да се вразуми. Прекалено тъп и упорит е.
  —цитат от коментар 1 на Viva la Evolution


  Много ме кефят такива. По-добри са от зяпащите низшата лига идиоти.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3303 Неутрално

  До коментар [#6] от "jif44392826":

  Вие в Русия няма да имате Ф16

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  До коментар [#8] от "Октавиан":

  нищо такова няма да има.. подгответе се същото да пишете и когато ви позволят за Индия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Американските ултиматуми към султана ще свършат с края на Брекзит. Някога...но не сега, както се пее в един евъргрийн.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 16. 16 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Между другото, от началото на годината Турция е натрупала нови 18 милиарда дългове...
  —цитат от коментар 10 на palav_nik


  Уау, това е около 0.00001% от щатските, и около 0.00000000001% от световните. Кой ще ги плаща?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Петре,
  Президентът на която и да е държава не може да бъде “изхвърлен”?

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Няма как хем да си ле3бийка, хем пе3ераст.
  Султана на Тюркие е пред много сложен избор.
  В крайна сметка ще му го сложат, избора де!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Тоз' Шана-хан, бил американския миснистър бе, хахахах ..чета набързо и си викам "к'ви ги гвори тоя човек " , така почти до края на статията :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Звучен шамар за Ердоганчо от Тръмп!А на 23 юни опозицията ще му забие звучен шамар!Завалията не може да се опомни от шамари!Хихихи...Само това да се чува!

  shlshlshlshl
 21. 21 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Тва е вече трето или четвърто удължаване на ултиматума....Пентагона става за смех. Системата вече пътува за Турция но завалиите не губят надежда!Евала за агите,хем си имаат най-добрият зенитен систем хем спестиха огромни пари като се отказаха от Пейтриотите и Ф-35. Пореднйят геополитически провал на САЩ след Крим,Сирия,Северен поток 2...

 22. 22 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Абе, на тия като им обрязват пишките, да не им образват и част от мозъка?

 23. 23 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 813 Весело

  честно ли такова заглавие е от човек с експертиза?
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  За експертизата не се знае но, че ти си с диагноза е сигурно! Затова във форума ти бичат минусите и не те четат!

 24. 24 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Правят му услуга Ф35 е едно голямо дърво дето не може да лети и никой не го иска.
  Една по една държавите се отказват струва милиона а е с много съмнителни качества.
  Ердо не е вчерашен пари за глупости не дава.

 25. 25 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Не случайно и Германия каза че тази летяща тенекия няма намерение да я купува.
  Че решиха да я пробутат на Полша.

 26. 26 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Аз като ви разправям, че тези са троянски/ турски кон в съюза не ми вярвате

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 27. 27 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 663 Неутрално
 28. 28 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 770 Неутрално

  ИМперията !!!

  Ултиматум.

  Сила !
  Мощ !
  Величие !

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ердоган е тръгнал към Кадафи, лошото е, че сме твърде близо

 31. 31 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Ами да... няма как да сядаш на два стола!
  ИЛИ сядаш на единия ИЛИ на втория, защото в противен случай може да паднеш на земята. А тогава боли лошо!

 32. 32 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Весело

  Шута от НАТО и кой от къде е...Ще ни пазят от кого? От Иран ли? От Расийката ли? Дедо Тръмп ще им набие анадолските канчета,,,

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 33. 33 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Петре,Президентът на която и да е държава не може да бъде “изхвърлен”?
  —цитат от коментар 17 на hope


  Особено на тази, за която си говорите.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 34. 34 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ердоган сам се е поставил в положение да няма полезен ход. Нито може да отстъпи за предплатените руски системи, нито иска в прав текст да спре сътрудничеството със САЩ (или пък иска, поради гюленистки съображения, но не смее да го каже на глас).

 35. 35 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3302 Весело

  Правилно, А Ердо-Ганю да си прави ганювските номера. Те, обаче, не минават!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 36 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  САЩ само си приказват. Откога говорят за санкции срещу Турция - къде са ? Турция е прекалено мощна, така че американците ще си останат с приказките.
  Впрочем какво стана във Венецуела ? Къде е оня самозванец признат от САЩ ? В миша дупка ли е ?

 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Ердо, ако му се получи тангото, ще бъде политик номер 1 на всички времена.... как ги разиграва големите, даже е комично, .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ердоган е тръгнал към Кадафи, лошото е, че сме твърде близо
  —цитат от коментар 30 на carmello


  След около 40 години, вероятно. Колко "царува" Кадафи? А какво ще се случи с Европа, ако се разори Турция? Цунами от 70 млн. ядосани мигранти, баце!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 39. 39 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3302 Весело

  А местата на турските пилоти ще бъдат сменени от полски и южнокорейски. Нищо лошо!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 40. 40 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Шута от НАТО и кой от къде е...Ще ни пазят от кого? От Иран ли? От Расийката ли? Дедо Тръмп ще им набие анадолските канчета,,,
  —цитат от коментар 32 на venci4


  Само,че Ердоганчо не иска и да чуе за напускане на НАТО!САЩ им плащат милиарди долари за военните бази които ползват в Турция,а неблагодарника иска да купува руски тенекета....

  shlshlshlshl
 41. 41 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Разстроено

  "Не желаем този самолет да е продължително време в непосредствена близост със С-400 заради способността на това оборудване да разчете профила на самолета"


  Това е невъзможно..С-400 първо ги има само на снимки, и второ, за нищо не стават..Извивката на Земята и прочие..Мисля, трябва спешно да изпрстим екип от форумни специалисти, които да обяснят на американците, че допускат огромна грешка.Да не говорим, че Ф-35 е безаналогов и единична бройка е достатъчна да размаже противното Жуже!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 42. 42 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#31] от "uhl23528019":


  Ами да... няма как да сядаш на два стола!
  —цитат от коментар 31 на uhl23528019


  Абе няма лошо...може и на два стола да сядаш стига преди това да няма седнал друг с ерекция...а при ердоган точно това се случва...Путин и Тръмп си мерят ерекцията...

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Ердоган се взе насериозно и реши, че може да разиграва тези, на които Турция дължи своето развитие.

 44. 44 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 420 Весело

  Интересно турските корпорации, които ще изгубят сериозен бизнес с частите за F35, какво ли ще кажат на Ердо ?!?
  Да не се окаже султана жертва на F35, хей така даже без да излита !?!

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 45. 45 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#6] от "jif44392826":

  И няма да са за по 80 млн..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Правят му услуга Ф35 е едно голямо дърво дето не може да лети и никой не го иска.Една по една държавите се отказват струва милиона а е с много съмнителни качества.Ердо не е вчерашен пари за глупости не дава.
  —цитат от коментар 24 на МиГ-29


  Вие авиоинженер ли сте или си приказвате наизуст?

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#37] от "schwimmwagen":


  Ердо ще поиграе ,,тангото" още много малко.
  Вярвай ми!

 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Край с Америка... Сега Ердоган като се ядоса...

  ДБ=БКП
 49. 49 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#42] от "BiGman1":


  Хехехе

 50. 50 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ердоган се взе насериозно и реши, че може да разиграва тези, на които Турция дължи своето развитие.
  —цитат от коментар 43 на Роси


  И може, тролче, ботче или каквото си.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 51. 51 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Край с Америка... Сега Ердоган като се ядоса...
  —цитат от коментар 48 на anonim440


  Коя Америка?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Янкето нямат шанс. Не става дума само за престиж и партньорство. Най-вече става дума за пари. С-400 са не просто добри машини, те са и по-евтини. На всичко отгоре и валута няма да им трябва, а ще се купува на бартер и с рубли и лири. Това е балсам за турските пари. В икономическо отношение офертата на Янкето е дупка. Преди известно време С-то приключи тестване в Китай и бе прието без компромис. А Турция ще има възможност и да се включи в производството. Още повече и Индия не се отказва от С-400. И прави същото което и Турция. Светът вече не е същия, а янките ще го разберат по най-трудния начин. А наш Боко въобще няма да разбере, то с прочетена само на една книга, колко и докъде?

 53. 53 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  Путин намери начин да дразни сериозно американците, които стават смешни, щото тези ултиматуми ги слушаме година вече, а Ердо година откровено им се подиграва...Като капак, индийците са на път да закупят същите системи, а интерес проявява и О, ужас , Саудитска Арабия.. Района е от изключително значение за САЩ, доколкото Иран им е първостепенна мишена.Без Турция и Инджирлик , американците просто са за никъде..Отделно, проекта Ф-35 се бави и оскъпява години вече, а качеството на произведеното е повече от съмнително..Пълна лудница!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 54. 54 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#42] от "BiGman1":


  Ами ....и тогава пак ще боли много...

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Ердоган прави виртуални стъпки по изваждане на Турция от НАТО...
  По реакцията на армията смятам, че той е успял да подмени републиканския команден състав с изцяло свои предани военни. Доколко новите са обучени и подготвени за водене на военни действия, не е ясно, но е сигурно, че са му предани...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Интересно турските корпорации, които ще изгубят сериозен бизнес с частите за F35, какво ли ще кажат на Ердо ?!?Да не се окаже султана жертва на F35, хей така даже без да излита !?!
  —цитат от коментар 44 на Diego


  Ако са достатъчно глупави да се вържат на долорес американос, които се печатат в милиарди за всяко родено китайче и индийче? Тоест са хартийки без стойност, защото никой не им вярва на фармацевтиката, докторите, службите, армията..............................

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ген. Колев":

  Иначе котировките на кромида показват все по-осезателна волатилност, особено при липса на истински пари..
  =========
  Ела да те окъпя в доматен сос.....
  20 цента е килото на доматите....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#54] от "uhl23528019":


  До коментар [#42] от "BiGman1":Ами ....и тогава пак ще боли много...
  —цитат от коментар 54 на uhl23528019


  За нас българите може би...ама турците имат други табиети...може Ердухан да си го търси съзнателно...

 59. 59 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#58] от "BiGman1":


  Търси,не търси-все ще го опита от някъде... Натам вървят нещата.

 60. 60 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Ердоган свали един руски таралясник, но срещу кой ще използва тези зенитни ракети. Някой знае ли...

 61. 61 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  Реално, САЩ заявиха в прав текст, че С-400 е опасна за Ф-35.Не е ясно как ще се продава кошницата на американците, но със сигурност руснаците няма да могат да смогнат на поръчките за С-400.А идва и С-500..Който си купи Ф-35 ще е на молитви и пости в района да няма С-400..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 62. 62 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#57] от "eti mehter":

  Ела да те окъпя в доматен сос.....
  20 цента е килото на доматите....
  ===================
  Ако си навит може да те окъпя и без пари...имам цяла оранжерия...само да не ти хареса, че вие сте башка...

 63. 63 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#58] от "BiGman1":

  В най-скоро време може да му се насълзят очите.... от скъпия лук де....

 64. 64 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Няма проблеми, Ердоган ще разпореди Турция да направят собствени бойни самолети - електрически. И всички части ще са местни производство.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Баце да взима Ф-ките. Нов внос с непревъртян километраж!

 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#37] от "schwimmwagen":

  Ердо, ако му се получи тангото, ще бъде политик номер 1 на всички времена.... как ги разиграва големите, даже е комично, .
  ==========
  Че той и в момента е такъв......

  Bukalemun
 68. 68 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 902 Неутрално

  "Ела да те окъпя в доматен сос.....
  20 цента е килото на доматите...."

  Те затова турските фермери масово фалират.

 69. 69 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Мдааа ... интересно!

  Никола Йорданов
 70. 70 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Правят му услуга Ф35 е едно голямо дърво дето не може да лети и никой не го иска.Една по една държавите се отказват струва милиона а е с много съмнителни качества.Ердо не е вчерашен пари за глупости не дава.
  —цитат от коментар 24 на МиГ-29


  Ми ти защо не се преселиш в някоя от райските държави ръководени от най- вещите лидери- Турция, русия, Венецуела...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 71. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " Обучението на турски бойни пилоти за американските F-35 е прекратено веднага, след като САЩ дадоха на Анкара срок до 31 юли да се откаже от въвеждането на въоръжение на руски зенитни ракети С-400, ако не иска да бъде изхвърлена от програмата за най-модерния боен самолет в света."


  Резултатите от преиграването винаги са такива ! сега ако се откажиш от С 400, разгневяваш едната суперсила и съответно туристическия поток отново може да секне точно както стана в близкото минало, след сваления руски бомбандировач от Анкара. Ако пък не се откажеш, губиш стратегически отношения, градени с десетилетия, които са ти носели несъзимеримо голями ползи вкл. и за икономиката ти......
  Каквото и да напправиш, ще загубиш, и то в момент, когато Турция вече стагнира, но голямата политика не е като продажба на гевреци.....

 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#60] от "palav_nik":

  Евентуален конфликт с гърците..Една от опциите.Всъщност, американците допуснаха сериозна стратегическа грешка, като години наред отказваха на Турция "Пейтриът".. Именно заради гърците..Сега плащат цената.Дори , когато Турция свали руският самолет , се наложи предислоциране на Пейтриът от други държави.Унизително за страна като Турция..Отделно , подкрепата за кюрдите, което допълнително усложни и без това сложните взаимоотношения.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2544 Весело

  Какво спорите!)
  Ще бъде като с С400 за Китай. Комплексите бяха доставени, а ракетите в океана бяха удавени)) И до ден днешния ги няма (нови)😁

  "Чуждестранен агент"
 74. 74 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#37] от "schwimmwagen": Ердо, ако му се получи тангото, ще бъде политик номер 1 на всички времена.... как ги разиграва големите, даже е комично, .==========Че той и в момента е такъв......
  —цитат от коментар 67 на eti mehter


  На 23 юни ще видиш колко "велик" Ердоганчо като му забият шамара в Истанбул!!!!!Най-некадърният и неспособен политик е Ердоганчо,който за нула време банкрутира държавата ви!!!!😭Хихи..😀

  shlshlshlshl
 75. 75
  ahasver
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#62] от "BiGman1":

  имам цяла оранжерия
  =======
  Ти не беше ли докторче,бе люляк.....?
  Сега и агроном ли стана.....?

  Bukalemun
 77. 77 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#73] от "putinxujlo":

  В океана се оказа единствено един Ф-35.Трябва да се признае, невидим е.. Японците оше не могат да го намерят..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 78. 78 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Новината е от 2 дена стара. И е пропусната важна допълнителна информация.

 79. 79 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  " Обучението на турски бойни пилоти за американските F-35 е прекратено веднага, след като САЩ дадоха на Анкара срок до 31 юли да се откаже от въвеждането на въоръжение на руски зенитни ракети С-400, ако не иска да бъде изхвърлена от програмата за най-модерния боен самолет в света." Резултатите от преиграването винаги са такива ! сега ако се откажиш от С 400, разгневяваш едната суперсила и съответно туристическия поток отново може да секне точно както стана в близкото минало, след сваления руски бомбандировач от Анкара. Ако пък не се откажеш, губиш стратегически отношения, градени с десетилетия, които са ти носели несъзимеримо голями ползи вкл. и за икономиката ти...... Каквото и да напправиш, ще загубиш, и то в момент, когато Турция вече стагнира, но голямата политика не е като продажба на гевреци.....
  —цитат от коментар 71 на samoedin


  Отличен коментар ! Няма какво да напиша,вие го написахте много точно и ясно !

  shlshlshlshl
 80. 79 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Ерголям полека-лека се превръща в Ермалък.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 82. 82 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Май скоро лирата пак ще започне да флиртрува с инфлацията, а Турция при управлението на султана няма резервен план, нито отговори как да избегне сериозната криза, в която може да се окаже съвсем скоро ! В момента я крепи единствено възхода на световната икономика, но той е към своя край.....

 83. 83 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нямам никаква идея защо Дневник пуска това днес. Това беше новина миналата седмица.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 84. 84 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Турция изгаря с няколко милиарда при всички положения! Да не си въобразявате, че участието им в програмата Ф- 35 е било безплатно? Ако пък им дойде акъла и се откажат от калпавите руски тенекии, ще олекнат поне с 1 милиард, които вече са платили и никога няма да им бъдат върнати. Но след като са си избрали анадолски хитрец за султан ще си ручат кромида!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#74] от "Against China":

  Ей.....имам една още е лоша новина за теб.....
  Ердо се договаря и за С 500..........
  Тогава хептен ще си изливаш кафетата....😂

  Bukalemun
 86. 86 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Ерголям полека-лека се превръща в Ермалък.
  —цитат от коментар 79 на galapagas


  Той никога не е бил Ерголям.

  shlshlshlshl
 87. 87 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Заформя се голяма разпродажба на самолети в САЩ. На щандовете на Боинг и Локхиит Мартин ще има големи отстъпки за залежали бройки на склад. Специални промоции за евроатлантици. За любителите на ретро моделите се предлагат и ограничени количества ф-16.

  Евроатлантида
 88. 88 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#10] от "palav_nik":

  " Между другото, от началото на годината Турция е натрупала нови 18 милиарда дългове..."

  Турция тепърва ще свиква с това упражнение - сериозна задлъжнялост към външните си кредитори, както и набъбващи междуфирмени борчове......

 89. 89 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#84] от "С Стоянов":

  Ми не е точно така.. Вложили са около $3 млрд до момента, а са изкарали около $9 млрд.Плюс , че най-вероятно има клауза, че вложените пари трябва да бъдат върнати .Това е Турция, не е Венецуела.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 90. 90 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Май Турция постепенно се отказва от НАТО и започва да играе в лагера на Русия?!Голям идиот трябва да си - като Ердоган, за да сътвориш подобна тъпотия.
  Лошото е за нас, щото сме съседи!
  Дано скорошните избори в Истанбул да бъдат загубени от този сатрап, че да се махне скоро от власт!!

 91. 91 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#83] от "I":

  И аз се учудих.Всъщност, поне е малко по-разширена статия , от това, което четох.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " Миналата седмица министърът на отбраната Патрик Шанахан написа на турския си колега Хулуси Акар предупреждение, че дава на Анкара срок до 31 юли да избере едно от двете оръжия. В текста от 6 юни, цитиран за пръв път от "Ройтерс" в четвъртък, се казва, че турските пилоти може да останат през това време в базата "Люк" в щата Аризона, но няма да бъдат приемани нови и се замразяват тренировките на намиращите се в САЩ. Това засяга 20 пилоти и инженери, които трябва да се обучат през юни и още 14 между юли и ноември. В момента в обучителните курсове има 42-а турски военни, от които пилотите са четирима."

  Не мога да ги обвинявам янките - много изтърпяха капризите на султана, но когато поставиш под въпрос сигурността на тяхни ключови технологии, единственото, което можеш да очакваш е ултиматума или....или...Личното ми мнение е, че турците няма да искат да се откажат от С 400 !

 93. 93 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело
  До коментар [#81] от "Дедо Лойко":

  Братчед, някой път гледам и не те разбирам изобщо :)

 94. 94 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#82] от "samoedin":
  Ще пробваме новия влак Пловдив-Одрин...

 95. 95 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#84] от "С Стоянов":

  Никой никъде не е казал, че Турция няма да си получи парите обратно, ако не получи Ф-35.

 96. 96 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#57] от "eti mehter":

  //Ела да те окъпя в доматен сос.....
  20 цента е килото на доматите....//
  ----------------------------------
  Абе, Мюмюнчо ,чалма с петолъчка, я сметни колко тона домати трябва да отгледат братята ти от Анадола, че да се изхранят!!!!....ще го карат на лук и домати, пък може и малко сирене!!!

 97. 97 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  До коментар [#76] от "eti mehter":


  До коментар [#62] от "BiGman1": имам цяла оранжерия=======Ти не беше ли докторче,бе люляк.....?Сега и агроном ли стана.....?
  —цитат от коментар 76 на eti mehter


  Щи ликувам маясъла с доматен сок...не ти ли харесва алтернативната медицина...

 98. 98 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Нямам никаква идея защо Дневник пуска това днес. Това беше новина миналата седмица.
  —цитат от коментар 83 на I


  Ти по принцип нямаш никакви идеи!

  shlshlshlshl
 99. 99 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#81] от "Дедо Лойко":

  68 страници...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 100. 100 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#64] от "nodamncat":

  //Няма проблеми, Ердоган ще разпореди Турция да направят собствени бойни самолети - електрически. И всички части ще са местни производство.//
  ----------------------
  Ти пък електрически ,Ети Мюмюнчо ще ги направи да летят (или пълзят с доматен сок)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK