Радев участва във форум, доминиран от ролята на спецслужби и прокурори в икономиката

Радев участва във форум, доминиран от ролята на спецслужби и прокурори в икономиката

© ReutersПрезидентът Румен Радев бе единственият държавен глава от ЕС на Международния икономически форум в Санкт Петербург - най-важното за Кремъл събитие за привличане на инвеститори и възможности за руския бизнес зад граница. Само че деловите медии в страната са единодушни, че тази година е имало безпрецедентна подмяна на дневния ред на Кремъл от събития, демонстрирали колко неблагоприятно за бизнес място е станала Русия.


А причината е, че реално в страната за живота все повече отговарят представителите на силовите структури и спецслужбите.


Символично, дори присъствието на китайския президент Си Цзинпин бе засенчено от двама арестувани по изключително спорни обвинения - Майкъл Калви, основател на банка Baring Vostok, и разследващия журналист Иван Голунов. Разследването срещу първия продължава да бъде критикувано дори от министри и едри бизнесмени носеха значки на банката, а вторият предизвика уникален протест заради скандалният начин, по който бяха подхвърлени наркотици и обвинения заради това, че се е подготвял да освети злоупотеби на чиновник от средно ниво в службите.
Радев участва във форум, доминиран от ролята на спецслужби и прокурори в икономиката

© Reuters


Абсолютно откъснати от реалността се оказаха дискусиите на различните панели за това как да се осигури ръст на руската икономика, да се реформира съдът и правоохранителните органи, за да се върне доверието на бизнеса към тях, коментира изданието The Bell.


То напомня, че само два дни преди форума Върховният съд е предложил фактически да се отмени давността по данъчни престъпления, а главният прокурор Юрий Чайка е поискал въвеждане на т.нар. следствени съдии, което на практика означава подчинените му да получат право да извършват арести без решение на обикновен съд.


На този фон участници споделяха, че руската икономика следва реалностите и че няма да догони по темпове на растеж световната.


Майкъл Калви - случаят с един от най-известните инвеститори в Русия се очакваше да приключи за броени дни, а продължава месеци наред. В момента той е под домашен арест.

© Reuters

Майкъл Калви - случаят с един от най-известните инвеститори в Русия се очакваше да приключи за броени дни, а продължава месеци наред. В момента той е под домашен арест.


За това, че нещо трябва да се направи с растящия контрол на правоохранителните органи, като че ли не се говореше единствено на сесията за градската среда, а бившият финансов министър Алексей Кудрин каза, че съвсем сериозно е било проучвано - и в правителството, и на ниво губернатори - предложение да се нареди на силовите органи да изпълняват ключови критерии за ефективност с цел икономиката да расте по-бързо, коментира The Bell.


Не се разбра дали това означава, че спецслужбите и прокуратурата ще носят отговорност наравно с икономическия блок от правителството. Но и почти никой от присъстващите не вярва в положителен сценарий - когато модератор на един от панелите попита колко от присъстващите знаят, че ръстът ще достигне 4% към 2024 г., ръка вдигнаха само няколко души, разказва репортер на изданието.


Олег Вюгин, председателят на Надзорния съвет на Московската борса и участник във форума, казва, че тази година руската икономика ще постигне най-много 1% ръст, а реалните доходи на населението няма да се подобрят и единствената добра новина е стабилността на рублата.


Радев участва във форум, доминиран от ролята на спецслужби и прокурори в икономиката

© Reuters


Андрей Шаронов, президентът на бизнес школата "Сколково, се пошегува на една от работните закуски в Санкт Петербург: "Всяка година се събираме и знаем какво ще каже всеки от нас. И знаем какво ще каже и догодина, ако ни поканят. Защо си ги приказваме всички тези неща?".


По време на форума деловият всекидневник "Ведомости" обърна внимание на проекта за указ на Върховния съд за отпадане на давността за данъчни престъпления, която в момента е между 2 и 10 години. Обсъждано е било неплащането на данъци да се смята за престъпление, докато длъжникът не погаси задълженията си. Идеята за данъчно престъпление без давност се подкрепя от Главната прокуратура и от Федералната антимонополна служба на Русия. Това ще е катастрофа за бизнеса и инвестиционния климат, казват експерти пред изданието. Според тях в руското законодателство има случаи, когато такива промени се въвеждат със задна дата.


На форума в Санкт Петербург стана дума, че има идея за закон, с който да се върне действалата до 2014 г. практика наказателно дело за данъчни престъпления да бъде започвано не само след решение на следователя, но и на данъчната служба, която да потвърди, че такова нарушение действително има.


В същото време Главният прокурор Юрий Чайка поиска подчинените му да получат отново право от времената на бившия СССР - да извършват арести, а обжалването им да става само в съда. Това стана на панела "Правовата среда като катализатор за развитието на икономиката. Защита правата на инвеститорите" на форума в Санкт Петербург.


Данни на Google Trends показват как в последния ден на икономическия форум интересът в Русия към Путин и Си Цзинпин е бил изместен от арестуването на разследващия журналист.

© Reuters

Данни на Google Trends показват как в последния ден на икономическия форум интересът в Русия към Путин и Си Цзинпин е бил изместен от арестуването на разследващия журналист.


Първият вицепремиер и министър на финансите Антон Силуанов каза на форума, че се подготвя закон, която да улесни работата на бизнеса като се промени определението за това какво е организирана престъпна група. Става дума за член 210 от наказателния кодекс на Русия, който има такава формулировка, че то се използва за натиск в много емблематични дела, включително защото присъдата по него е до 20 години затвор. Сега проектът предлага тя да се използва само при особено тежки престъпления с насилие, престъпление срещу властта, обществената сигурност и ред.


Случаят на журналиста Голунов показа друг сериозен проблем на руската държава, защото на негово място може да се окаже всеки, коментира The Bell. "Ситуацията е следната: Някакви хора, които не са по високи постове, но притежаващи значителна власт, действайки с вопиюща некомпетентност и опитвайки се да решат корупционните си проблеми изфабрикуват дело срещу невинен човек по особено тежко обвинение. Междувременно така скапват плановете на Кремъл на петербургския форум и усложняват за кметството на Москва предстоящите избори за местен парламент."


Иначе срещата Радев-Путин бе представена от държавната телевизия с ироничен тон, като протоколно объркване бе използвано за илюстрация на това колко объркани в момента били и отношенията на Русия с България.


Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  За ушанките, нещо на майчиния им език:
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Большой_скачок

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 876 Весело

  Конгрес на КПСС - старци обсъждат бъдещето.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Всички страни имат своя собствена мафия, и само в Русия, мафията има своя собствена страна (с).

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Радев дали осъзна, че пребиваването му в Ленинград не донесе никаква полза за България, а просто позволи на москалите отново да му се присмиват, този път в очите?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Радев е офицер, свикнал е да изпълнява заповеди.

  Като свирне тръбата от Москва, нахлузва фуражката и се явява по служба. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  "Идеята за данъчно престъпление без давност се подкрепя от Главната прокарутура и от Федералната антимонополна служба на Русия. Това ще е катастрофа за бизнеса и инвестиционния климат, казват експерти пред изданието" като се има в предвид къде са парите на ОЛИГАРСИТЕ :)) Кажете го в по ясен текст . Който е крал по време на АМЕРИКАНСКОТО НАСТОЙНИЧЕСТВО по времето на ГОРБАЧОВ, ЕЛЦИН ,да не се счита крадец. Кражбата на държавната собственост е в основата на СПРАВЕДЛИВОСТ И ДЕМОКРАЦИЯТА ПО АМЕРИКАНСКИ. Е, руснаците обаче не искат ТОВА, и какво ....комунисти, ватенки ,ушанки , пият препарати за вана....

 7. 7 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  🤔Майкъл Калви е платил за участието си в ПМЕФ въпреки че не му е било позволено да ходи там. 😏Сега иска да върне парите обратно. Да, той е безнадеждно глупав, този "инвеститор".🤷‍♂️

  "Чуждестранен агент"
 8. 8 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 865 Весело

  Третата снимка "кърти"! Ореола на светеца немож го скри. Вечно ще го издава!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  БезмисленаЯ показуха....на която нашичкият резидент нагледно показа коЙ му дърпа каишката!Подлайваше безмислици по заповед от гасюдаря.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Русия е загубила релевантност към цивилизования свят и е престанала да бъде възприемана от него като отговорен играч в международната политика. Сега участта на Русия е преговори по проблеми, които тя е създала на света сама. И на тези преговори за Русия е приготвена ролята не толкова на арбитър, колкото на ответник”.
  Георгий Кунадзе, бивш заместник-министър на външните работи на Русия И нашият пРезидент пее в същия хор - вярно - ТРЕТИ ГЛАС - но пее ли пее" Союз нерушимы ............."
  Да му го разрешаваме ли ????

 11. 11 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1155 Весело

  "Президентът Румен Радев бе единственият държавен глава от ЕС на Международния икономически форум в Санкт Петербург"

  Тъй, тъй ...
  Няма и необходимост от европейски представители, най-важният и най-голям инвеститор се намира в Азия и президентът им присъства.
  На Путин никак не му дреме, че не е имало представители на все по-затъващи западни държави, които живеят на кредити и инвестициите навън са им последна грижа.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 12. 12 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3677 Весело

  успех. в коментарите. и на тези които са из страната

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#11] от "Taiga":

  Учите ли вече китайски а тавариш?Че дръпнатите са вече 530 000 ......И вече Ви иземат тайгата и Сибир!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Каскета е ПОЗОР за Майка България!!!

 16. 16 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Аз не разбрах какво прави Радев там !?!
  Дано той е разбрал....

 17. 17 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#11] от "Taiga":

  Няма и необходимост от европейски представители, най-важният и най-голям инвеститор се намира в Азия и президентът им присъства
  ======================
  Ако най-големият инвеститор в Азия и той вече е пристигнал, тогава защо още се харчат пари на форума? Това е просто, КГБшницине знаят как да заработят пари, те могат само да отнемат)

  "Чуждестранен агент"
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#11] от "Taiga":

  "... най-важният и най-голям инвеститор се намира в Азия и президентът им присъства."

  Нормално е да си нагледа имотите - човекът изкупи територии в Сибир колкото няколко неголеми европейски государства.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Плюенето срещу икономическият форум в С.Петербург е заради изключителните му резултати и разбиването на приказките за някаква си изолация на Русия!През трите дни на форума бяха превишени много рекорди, подписани бяха 650 договора на стойност около 44,6 милиарда евро и това са само договори, които не се считат за търговска тайна.Рекордът беше разбит и по броя на участниците,като тазгодишният форум събра 19.000 души от 145 страни.Най-големите делегации бяха от Китай(около хиляда служители и бизнесмени), водени от президента Си Дзинпин и от САЩ с делегация от 520 души.На форума присъстваха президенти, премиери или министри от шестдесет държави, както и генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.Бяха представени 1300 чуждестранни компании и повече от 2 500 руски компании и бе слден от 4 814 акредитирани журналисти.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nikolay Savov":

  "Аз не разбрах какво прави Радев там !?!"

  Според бай Таню от Ст. Загора - представлява целокупния Европейски съюз.

  Сигурно има заверени пълномощни от всички премиери, президенти, крале и кралици, но ги е показал само на домакина.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Кой нормален човек, а не фатмак и руска подлога ще отиде на форум за "бизнеса" в Русия след Магнитски?!!!

  А връщането на практики от 1937-а баш на панела "Правовата среда като катализатор за развитието на икономиката. Защита правата на инвеститорите" е направо разкошно. Как ли Цацаров е пропуснал да бъде заедно с Чайка?

 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Конгрес на КПСС - старци обсъждат бъдещето.
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют  Като е конгрес на КПСС, какво търси там нашият от БКП ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Сещам се за Висоцки- "Ваня, Ваня, мъй с тебя нужнъй как плоскогубци в баня..." Извинявам се за руския! Толкова за мястото на Румен Радев в този форум.

 24. 24 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#19] от "старонов дневникар":

  И един мармот безплатно завиваше съветски марципан ....

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Всички страни имат своя собствена мафия, и само в Русия, мафията има своя собствена страна (с).
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo  И в Бълария !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  А как подтичва след Путин на видеото... срамна работа!

 27. 27 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#14] от "Willy Messerschmitt":
  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Тъй, тъй комради скъпи.
  https://www.dw.com/bg/a-15934186

  И това е от 2012-та година. Смееееех!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Снимка № 2 "казва" ВСИЧКО!!!
  Всички в шоуто на джуджето, а над него грее "нимб"-ът му!!!

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  "пРезидентът Румен Радев бе единственият държавен глава от ЕС на Международния икономически форум в Санкт Петербург..."

  Трябва да си много захлюпен и заблуден, за да не ти е ясно, че Радев е издънката сред държавните глави в ЕС!

 30. 30 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това нещо като анализ ли трябваше да бъде? Напълно неадекватна статия с нахвърляни безсмислени глупости. Къде тръгнахте от Радев в заглавието, къде отидехте. За Радев разбрахме само, че бил единствен държавен глава от ЕС и се получило протоколно объркване, точка. С кой се срещнал, с кой говорил, какво говорил - пълно мълчание.

 31. 31 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Ами то в България точно като в Русия!
  Пенсионира се някоя лапни-муха с 20 заплати от МВР и хоп, на цивилна работа директор на държавна агенция.
  Примери много - покойният Танов, борецът срещу корупцията Румен Миланов, вечният пожарникар Войнов, шефът на КРС.

  А Миланов е толкова дялан камък, че даже и студенти готви
  https://www.uacg.bg/?p=109&l=1&id=338

  Банката кадри на МВР е безкрайна, затова и държавата ни е на този хал!

 32. 32 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Радев участва във форум, доминиран от ролята на спецслужби и прокурори в икономиката"

  Гроздето е "кисело"

  И в морето ми е до колене .....................
 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Да оставим световните неща и Русия в тях. Да видим интересите на България с Русия. Те в момента са почти никакви. Нашите продукти са скъпи за Русия. Износът ни се състои от синтетично вино, евтина козметика и имитация на млечни продукти от палмово масло. Енергийният ни внос е ясен. По-скоро ще намалява няма да се увеличава. Това е положението. Нищо стратегическо и нищо полезно за икономиката ни в този форум. Очаквам и с Китай до 5 години да имаме положително търговско салдо. А освен това имаме над 100 завода в Русия и Китай.

 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#22] от "niksan1":

  Води си записки

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 35. 35 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Национален предател. Добре че е с представителни функции това лобистче

 36. 36 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Този Радев освен че не е много уюен, май е и мазохист. Обича да му се карат и мрънка, а той да мига на парцали. Пореден срам.

  https://youtu.be/iEUrPHsnCRE

 37. 37 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 221 Гневно

  Радев в ролята на пудел, воден на къс повод в правилната посока от гавазите на Путин...безценно.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#14] от "Willy Messerschmitt":

  "Учите ли вече китайски а тавариш?"

  Заекът учи ли питонски, преди да бъде изяден?

  Икономическото сътрудничество между Русия и Китай е като "сътрудничеството" между храносмилателните ензими на питона и заешкия протеин.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Фатмашкото не разбра ли, че руските ченгесари, попове и всичката гурелива паплач ще го тричат където и както сварят, ми зорлем се тика да го унижават ...

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nikolay Savov":

  Радев е играл ролята на шут на Путин! Добре се е представил като идиот!

 41. 41 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Фундаменталният проблем на всеки един милиционерски режим е, че милиционелите не ги бива за нищо освен да носят фуражки и да репресират хората.
  Милиционерите нямат личностни качества, освен отрицателни.
  Милиционерите нямат образование, освен как да се подчиняват.
  Милиционерите нямат професия - "ГОРЕ ЛАЗИ - ДОЛУ ГАЗИ!" е цялата им нАука.
  Милиционерите са дресирани само да казват "слушам!"
  Милиционерът изпълнява заповед на друг милиционер.
  И понеже заповедта е И тъпа, И безсмислена, изпълнението е жалко.
  Милиционерията е яко корумпирана отгоре - додолу и обратно, и пак обратно.
  Милиционерията е гнила и престъпна структура, сравнима само с мафията.
  Народ под окото на милиционери, в хватката на милиционери, пречещи и глупеещи във всичко - е поробен народ със спънати възможности.
  Системата на подчинението, на милиционерското робство е задънена улица.
  Никаква наука и медицина, техника и образовение, никакъв стойностен продукт не може да се роди от един роб.
  Подчинението не създава!
  Подчинението създава само роби.
  Но и робите в крайна сметка се надигат - и тежко на милиционерите.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Този е по-зле И от Гоце - "майстора на големият енергиен шлем", който струва на Отечеството над 3 милиарда!!!

 43. 43 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Аз не разбрах какво прави Радев там !?!Дано той е разбрал....
  —цитат от коментар 16 на Nikolay Savov


  Как какво? Игра го боксова круша на джуджето. А и отчети е давал, сигурно.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 44. 44 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това нещо като анализ ли трябваше да бъде? Напълно неадекватна статия с нахвърляни безсмислени глупости. Къде тръгнахте от Радев в заглавието, къде отидехте. За Радев разбрахме само, че бил единствен държавен глава от ЕС и се получило протоколно объркване, точка. С кой се срещнал, с кой говорил, какво говорил - пълно мълчание.
  —цитат от коментар 30 на xfh59608894


  "Протоколните обърквания" в руския имперски двор са много добре премислени, с цел всеки да си знае мястото.

 45. 45 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  ЕМЕС

  Президента ЕС не го признава,
  той на шефа си, се подчинява.

 46. 46 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  че то у нас да не би да е по-различно????

 47. 47 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  В интерес на истината, след отпращането на Иво Христов, Радев някак се еманципира. Иначе никога нямаше да каже нещата, които каза на този форум, редом до китайския лидер и Путин. А именно, сега купуваме от Америка с 10 % по евтин газ. И руснаците да намалят цената, защото вече не са монополисти в доставките. Но Путин особено го заболя, когато на форум, който да покаже руската доминация в света, Радев им каза, че са получили не само азбуката си, но и езика /старобългарския, кой знае защо наричан църковно-славянски/ от България. Да, руснаците говорят архаичен /старобългарски език/. Който ние сме поизчистили от падежи и пр. Ако махнат падежите и отидат към предлози става почти съвременен български. Това е било сладкото отмъщение на Радев заради Гундяев. Но тогава Иво Христов бе до дясното му рамо и нямаше как да реагира. Руснаците са бесни, че споменал освобождението от турците, но не споменал освобождението то "фашизма". Те продължават да си вярват, че са ни освободили от някакъв фашизъм. Но още байтошовият вътрешен министър Ангел Солаков ги е питал на някакъв банкет в Москва, защо имат армейски части, наречени, русенски полк, добрички полк, бургаски полк и пр., получили имената като отличили се във военни действия!? И казал, че няма такова нещо. Такива не е имало и въпросните имена са измамни. И нашите, и руснаците останали като гръмнати. Тук, като обсъждали опущението, се чудили да не бил пиян. Не е бил пиян. Живков, разбира се, го маха от поста. Но не го низвергва съвсем. Прави го председател на олипийския комитет.

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Дневник, това заглавие е недостойно! Вече дори и опит не правите поне от кумова срама да симулирате малко от малко обективност и непреднамереност! Не! Стане ли въпрос за Русия, давай, плюй! И агитката строена и готова!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Аз не разбрах какво прави Радев там !?!Дано той е разбрал....
  —цитат от коментар 16 на Nikolay Savov


  Ако беше прочел пост №5 на колегата Норман , щеше да разбереш:


  Радев е офицер, свикнал е да изпълнява заповеди.Като свирне тръбата от Москва, нахлузва фуражката и се явява по служба. 😎
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5723 Любопитно

  На първата снимка, някаква патаклама ли става, че всички гледат така нестандартно?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 464 Неутрално
 52. 52 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 550 Неутрално

  С доста неща от Русия може да се направи аналогия и с България, що се касае за бизнес средата и участието на силови структури в бизнеса. Тук също може да ти изфабрикуват обвинения, да бъдеш притискан, да ти се отнеме бизнеса дори. Прането на пари, организирана престъпна група (ОПГ) за данъчни измами и какво ли още не.

 53. 53 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Съвсем друго щеше да бъде, ако форума беше доминиран от безродни грантаджии и други анти-православни православни, дето за трийсет сребърника и майките си ще продадат.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 54. 54 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#44] от "rsw37525595":

  Ти дори не знаеш за какво объркване става въпрос, къде засили така бос през тръните ...

 55. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#51] от "b0b069":

  "Либерасти" и "Гейропа" са вмирисали и мухлясали кремълско- ушански опорки, както впрочем хипотетичните мозъченца на използващите ги...
  Звънете спешно на пасоля за нови опорки...
  Рубладжиите са най-презряната част от българското общество!!!

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Отиде да продава интересите на България. И той, като Първанов, само оттам ще получава покани.

 57. 57 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#19] от "старонов дневникар":

  ...През трите дни на форума бяха превишени много рекорди, подписани бяха 650 договора на стойност около 44,6 милиарда евро и това са само договори, които не се считат за търговска тайна...
  =====================

  😊 Рибата се лови по-добре в калната вода)🎏

  "Чуждестранен агент"
 58. 58 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Радев направи и друго "опущение", което разгневи руснаците. Каза, че ние сме първата държава в света, признала Китай. Съветският съюз го бил признал първи. Нищо, че сега не съществувал. Как така някаква пършива България ще измества СССР. Чиито правоприемник се считат руснаците.

 59. 59 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Радев е офицер, свикнал е да изпълнява заповеди.Като свирне тръбата от Москва, нахлузва фуражката и се явява по служба. 😎
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  А Цецко Цървула, дето и без да свирне тръбата и с изути гащи тичаше всяка седмица към Вашингтон. Той, как се връзва в разбиранията ти за "явяване по служба", и то в светлината на бруталния ритник от тези, които обслужваше.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 60. 60 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Дневник, това заглавие е недостойно! Вече дори и опит не правите поне от кумова срама да симулирате малко от малко обективност и непреднамереност! Не! Стане ли въпрос за Русия, давай, плюй! И агитката строена и готова!
  —цитат от коментар 48 на султана глаушева


  Грантове с обективност и непреднамереност, както и с журналистика, не се печелят.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 61. 61 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 492 Гневно
  Резил, Господин Президент !!! Орезилихте се !!!
  Да, българите сме велик народ !!!
 62. 62 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#51] от "b0b069":

  Голям либералски вой
  ====================
  Знаете значението на думата - Либерализъм?))

  "Чуждестранен агент"
 63. 63 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Да си беше останал там. Игумен Крадев е толкова НАТО-вец, колкото и трамвай. Обикновен българофоб и руско ченге.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2406 Любопитно

  Дневник уж имаха сабствен кореспондент на форума но вместо да сподели лични впечатления от него се пуска анонимна статия с изрезки от западни издания плюещи ретроградна Русия и КГБ-ейското и управление! Поне някой нов Греф нямаше ли да пусне някоя крилата фраза как "каменната ера не свършила защото свършили камъните".

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Радев е единствения президент от Ес, който присъства на форум пряко насочен срещу ценностите на му. Какво повече да кажем за безродничеството му?! Гой не се държи като президент на България а като партиен лидер от ранга на Сидеров.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 66. 66 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Харесвам Радев затова че е контра на ГЕРБ но в случая 30 години се мъчим да се отървем от комунизма а той се опитва пак там да ни върне. Как за последните 30 години нито една страна от бившия съветски блок (Румъния, Полша, Чехия, Словения, Литва и т.н.) не се обърна към Русия освен ние? Все Русия ни е в сърцето. Ние имаме отрицателно търговско салдо с тях, те трябва да гонят а не ние да им ходим на крака при тях. Че и още 10млрд евро са се нагласили да приберат които най-вероятно ще скочат двойно докато пуснат АЕЦ а да работи.

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#14] от "Willy Messerschmitt":До коментар [#18] от "Norman Granz":Тъй, тъй комради скъпи.https://www.dw.com/bg/a-15934186 И това е от 2012-та година. Смееееех!
  —цитат от коментар 27 на Taiga


  Глупчо!
  Не случайно клипчето ти е от отдавна изминалата 2012-та!
  Знаеш ли колко вода изтече от тогава?
  Знаеш ли как се измениха отношемнията между САЩ и китай?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Весело

  Путин държи нож зад гърба си за Радев, а Дзинпин държи нож зад гърба си за Путин. Това се нарича русофилска вечеринка в Азия.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 69. 69 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Никой не уважава слуги.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 70. 70 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Весело

  Около 2025 г. България трябва да купи 2 термоядрени реактора от Запада, догодина ще потече газ от Азербайджан и трябва да си развиваме ВЕИ-тата, а дрогарите в Северна Монголия да се оправят, но техен паток няма да минава през България. Достатъчно хранихме северномонголските търтеи.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 71. 71 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Фундаменталният проблем на всеки един милиционерски режим е, че милиционелите не ги бива за нищо освен да носят фуражки и да репресират хората.Милиционерите нямат личностни качества, освен отрицателни.Милиционерите нямат образование, освен как да се подчиняват.Милиционерите нямат професия - "ГОРЕ ЛАЗИ - ДОЛУ ГАЗИ!" е цялата им нАука.Милиционерите са дресирани само да казват "слушам!"Милиционерът изпълнява заповед на друг милиционер.И понеже заповедта е И тъпа, И безсмислена, изпълнението е жалко.Милиционерията е яко корумпирана отгоре - додолу и обратно, и пак обратно.Милиционерията е гнила и престъпна структура, сравнима само с мафията.Народ под окото на милиционери, в хватката на милиционери, пречещи и глупеещи във всичко - е поробен народ със спънати възможности.Системата на подчинението, на милиционерското робство е задънена улица.Никаква наука и медицина, техника и образовение, никакъв стойностен продукт не може да се роди от един роб.Подчинението не създава!Подчинението създава само роби.Но и робите в крайна сметка се надигат - и тежко на милиционерите.
  —цитат от коментар 41 на Торбеш


  В този ред на мисли - Радев трябва да бъде свален от поста Президент на България, защото се явява агент на Русия, а не работи за националния интерес.

 72. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Радев сериозно се издъни с това посещение в Русия... Лоши съветници, ще хвърчат глави.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  През трите дни на форума бяха превишени много рекорди, подписани бяха 650 договора на стойност около 44,6 милиарда евро и това са само договори
  ==========///============
  През 2018 г. в рамките на форума бяха подписани над ❗500 споразумения на стойност ❗2,35 трилиона рубли.
  И какво се случи след това?
  Икономически растеж? Не!
  Установено е, че повече от 30 милиона руснаците живеят под прага на бедността. След този форум ще има 40 милиона или 50 милиона бедни?!

  "Чуждестранен агент"
 75. 75 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#73] от "rumata":

  Само дето вкарахме евродепутат....а Магарешки, Костя Копейкин.Белата Златка,Гоце и останалата сволач и един файтон хора не събрахте......мухахаааааа

  Сменяй опорката тази вече не върви!

 76. 76 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#27] от "Taiga":

  Няма по големи Т....РИ ,от троловете на фондацията :)) Жесток пример..

 77. 77 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#11] от "Taiga":

  За това ли обикаля като цветарка и се опитва да закара тръби за газ и петрол до Европа?

 78. 78 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Радев е предател на България и нейните национални интереси!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Грънчо, жив ли се бе? Вчера излезе отлична повест за тебе. Ще я публикувам след малко.

 81. 81 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩЕ УЧАСТВУВА В ЦИРЛА НА ПУГАБЕ. КАТО ИСТИНСКО КОМУНЕ НАШИЯТ НЯМА НИТО АКЪЛ, НИТО НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО...

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  В две думи за България: Голям срам!
  Що се отнася за този изчерпан форум:
  - Единствена страна от ЕС (най-бедната)
  - влошаващи се икономически показатели след поръчани действия на силовите структури срещу икономически субекти (Майкъл Калви), които никога не са се месили в политика и в държавни бизнеси
  - отказ на много инвеститори с интереси в Русия да посетят форума (след арестуването на Майкъл Калви)
  - "затягане на гайките", които водат до затягане на коланите
  - няма нови идеи, няма ново развитие
  Единственото, важно което се случи е, че дойде Президентът Си да покаже кое е господарят в Русия, напазари още ресурси и земя и даде ценни напътствия на Путин за следващите години.
  Радев, защо?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#82] от "penetrating":

  Що лъжеш? Немският министър на икономиката беше там, шефът на Сименс, шефът на Бритиш Петролиум и т.н. Наскоро Мерцедес отвори нов завод до Москва.

 84. 84 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  На нашия фатмак пак му шокаха репата. Явно му харесва.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 85. 85 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ВСИЧКИ ПРЕЗИДЕНТИ-СЪЮЗНИЦИ:В НОРМАНДИЯ, САМО НАШИЧКИЯТ ЗАБИЛ В ПРОТИВОПОЛОЖНАТА ПОСОКА.
  ГОЛЕМ СРАМ БЕРЕМ С ТОЯ. ГОЛЕМ!

 86. 86 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#25] от "niksan1":

  Всички страни имат своя собствена мафия, и само в Русия, мафията има своя собствена страна (с).
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo

  И в Бълария !
  ==========================
  Е, не. В Русия и президент и премиер, от една същата партия (банда))
  В България премиерът и президентът от различни партии))

  "Чуждестранен агент"
 87. 87 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тоя малоумник добре изпълнява представителните функции - излага нацията, както се полага! Дебилното население умее да избира глава. Първо избра идиота Плевун, който продължава да лиже задника на американците, после избра Радун, който пък олигави задника на Путя. По-тъпа нация от нашата, не мисля че има. Пък може и да греша, нали и аз съм тъпак, но вече ми се повдига от изобилието доказателства за простотията на населението.

 88. 88 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Бих брал срам, ако, подобно на някои "демократи" бях гласувал с "отвращение" за Радев на първия тур или особено на балотажа. Не ме е срам от фуражката-резидент, а от онези, които го избраха.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 89. 89 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#64] от "Julian Mall":


  Поне някой нов Греф нямаше ли да пусне някоя крилата фраза как "каменната ера не свършила защото свършили камъните".
  —цитат от коментар 64 на Julian Mall


  Фразате е на Саудитският Петролен Министър Ахмед Заки Ямани! (2005)

  "The Stone Age didn't end for lack of stone, and the oil age will end long before the world runs out of oil."

 90. 90 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Те горе хората са си го казали в постовете - този президент само петни името на страната ни, а форумът в Русия е жалка пародия за наивници, дето си мислят, че при ушанките има бизнес извън мафиотските кръгове и силовите структури.....

 91. 91 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#88] от "majorman":


  Не ме е срам от фуражката-резидент, а от онези, които го избраха.
  —цитат от коментар 88 на majorman


  +++++++++++

  Банкянското Слънчице!

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#32] от "БГА Балкан":

  Хич нв е кисело гроздето,щото не е грозде,а грездей.На Путин.

 93. 93 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Дневнишките журналя си отработват заплатите.

 94. 94 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#48] от "султана глаушева":

  С Радев трудни се получава достойно заглавие.

 95. 95 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 275 Весело

  Отишъл човекът, да целуне "още по-другото място", на Путя! И евентуално, ако му разрешат, да нахрани кучетата!

 96. 96 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Каква трагична статия.
  Гледаме класацията
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ease_of_doing_business_index
  и виждаме Русия се качва от 35(2017) на 31(2018) със всичките санкции и т.н.
  и съответно БГ - от 50(2017) на 59(2018)... и мислим, мислим, мислим... мълчим и отиваме да бачкаме...

 97. 97 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1425 Весело

  До коментар [#4] от "Пипера е много лют":
  на теб полза може да не ти е донесла, но за Радев не съм сигурен

  ум море, глава шамандура
 98. 98 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#79] от "rumata":

  Ти ми каже как сме го вкарали,защото гледам още те боли!

 99. 99 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Всички страни имат своя собствена мафия, и само в Русия, мафията има своя собствена страна (с).
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo


  И в БГ е така. Истинският Министър-председател е мамин шишко. Другите двама са вицета. ЦК е ДПС. Секретариата са богоизбраните от ДС, създали ДПС.

 100. 100 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#83] от "von_seeckt":

  Кой сега лъже?
  1. Кой президент/премиер от ЕС посети форума (освен България)?
  2. Кое не разбрахте от думата "много инвеститори се отказаха да посетят форума" за да ме оборвате с три примера, които потвърждават правилото?
  За другите ми обобщения виждам, че сте се съгласили :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK