План на босненските сърби за специална полицейски части събуди спомена за войната

Милорад Додик, сръбският член на президентството в Босна и Херцеговина и доскорошен президент на Република Сръбска

© Reuters

Милорад Додик, сръбският член на президентството в Босна и Херцеговина и доскорошен президент на Република СръбскаБосненската Република Сръбска притесни оцелелите от югославските войни с идея за създаване на ново полицейско звено, нужно заради проблемите на сигурността и мигрантската криза, пише "Болкан инсайт".


Новото подразделение, което трябва да включва 1000 въоръжени и невъоръжени служители, е "важно за сигурността" според вътрешния министър на Република Сръбска Драган Лукач. Пред медиите той заяви в понеделник, че "това е правилният ход" предвид "новата мигрантска вълна", която влиза в Босна и Херцеговина. Обсъждането на въпроса вече започна в парламента в понеделник след внасяне на законопроекта, подготвен от властите в Баня Лука.


В отговор Федерация Босна и Херцеговина - другата съставна част на Босна, в която живеят предимно хървати и бошняци, също планира подобна структура (двете части на Босна имат обща армия, но собствени полицейски служби). Тя може и да е по-голяма - до 4500 души.
Опасенията са, че тези звена биха включвали хора, за които се предполага или знае, че са извършвали военни престъпления. В части на босненските сърби, включили се във войната, има десетки запасни полицаи, обвинени или дори осъдени от трибунала в Хага за военни престъпления.


"Политически мотивирано"


"Има 430 полицаи на всеки 100 хил. жители в Босна и Херцеговина. Трябва да имате предвид, че броят варира от 210 до 220 (на същия брой) в целия ЕС. Така че нашите числа са два пъти над средните", казва министърът на полицията в кантон Сараево Адмир Катица, цитиран от изданието. Според него действията са "политически мотивирани" и е по-добре действащите полицейски структури да станат по-ефикасни, вместо да се създават нови. На такова мнение е и федералният министър на сигурността Драган Мектич - по думите му инициативата ненужно разпространява опасна реторика "като на война".


Тази идея бе посрещната негативно от Върховния представител за Босна и Херцеговина. През април, когато тя все още само се обсъждаше, той предупреди, че говоренето за нея "не допринася за мира и стабилността" в страната и създава "спирала на недоверието и надпреварата, дори страха... заплашвайки сигурността, създавайки напрежение и разделение в страната".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK