Шиндзо Абе пристигна в един Иран, все по-разочарован от Европа

Шиндзо Абе пристигна в един Иран, все по-разочарован от Европа

© Denis Balibouse, ReutersИран тази седмица е арена на дипломация с високи залози, маркирана от първото посещение на японски премиер в Техеран след ислямската революция от 1979 г.


Шиндзо Абе ще пристигне днес в Иран след среща с президента Доналд Тръмп, чийто максималистичен подход към Ислямската република доведе до повторно налагане от Америка на санкциите, отменени от споразумението от 2015 година, и дори до въвеждане на нови, още по-строги. Германският външен министър Хайко Маас също посети Техеран тази седмица.


Остава неясно какво Абе ще бъде в състояние да постигне, тъй като Иран вече предупреди Европа, че към 7 юли ще започне да обогатява уран до равнища, близки до подходящите за използването му за военни цели, ако тя не предложи нови условия по (прилагането на) споразумението. Това става на фона на опитите на Япония да договори свои собствени търговски споразумения с Тръмп, който не се бави да налага мита срещу други страни.
Но Абе, чиято страна е силно зависима от близкоизточния суров петрол за своята мощна икономика, вече призна предизвикателството. "Необходимо е тясно сътрудничество между Япония и САЩ, за да може това напрежение около Иран да бъде смекчено и намалено, и то не трябва да кулминира до въоръжен конфликт", каза Абе по време на обща пресконференция с Тръмп през май в Токио.


Сегашната криза, довела до спешното изпращане на американска военна ескадра начело със самолетоносач и на бомбардировачи Б-52 в региона, се корени в решението на Тръмп от миналата година да изтегли САЩ от ядреното споразумение, което накара Иран да се съгласи да ограничи обогатяването на уран в замяна на отмяната на икономическите санкции.


Изтегляйки се от споразумението, Тръмп се аргументира с това, че то не ограничава иранската балистично-ракетна програма, нито пък третира проблема, обозначен от американски официални лица като "зловредното" иранско влияние върху целия Близък изток.


Тези, които навремето сключиха споразумението, го представиха като базисна стъпка към по-нататъшни преговори с Иран, чието ислямско правителство е в изострени отношения с Америка от превземането на посолството на САЩ в Техеран през 1979 г. и последвалата заложническа криза. Някои членове на администрацията на Тръмп, особено съветникът по националната сигурност Джон Болтън, преди това подкрепяха свалянето на иранското правителство. Тръмп обаче подчертава, че


иска да преговаря с иранските религиозни водачи.


"Нямам никакво намерение да нападам Иран. Това, към което се стремя, е Иран да каже "не" на ядрените оръжия, - посочи Тръмп на същата пресконференция в Токио. - Точно сега ние имаме достатъчно други проблеми в света с ядрените оръжия. Нека Иран се откаже от ядрени оръжия и мисля, че ще се споразумеем."


Реакцията в Иран е смесена. Неговата валута - риалът - понастоящем се разменя при курс 120 000 за 1 долар. По време на споразумението от 2015 г. курсът бе 32 000 за 1 долар.


Япония някога купуваше ирански петрол, но сега е спряла заради американските санкции. Близкоизточният петрол обаче си остава от жизнено значение за нея и неотдавнашните заплахи на Иран да затвори Ормузкия проток - тясната "пролука", през която минава една трета от световната морска търговия с петрол, предизвика опасения.


Абе пристига в Техеран днес и ще остане там до петък, съобщи в неделя иранската държавна агенция ИРНА.


Говорейки в ирански университет в неделя, Зариф приветства посещението на Абе, но подчерта, че Тръмп е започнал "икономическа война" срещу Иран чрез налагането на санкции. "Ние ясно казахме, че икономическата война съвсем не е различна от (същинската) война. Една икономическа война е насочена главно срещу обикновените хора и всъщност представлява тероризъм. Тази политика трябва да бъде прекратена", каза Зариф.


Междувременно Иран в неделя обяви


разполагането на нова ракетна батарея "земя-въздух",


наречена "Хордад 15". Тази система използва ракети местно производство, наподобяващи ракетите "Хок", които някога САЩ продаваха на шаха, а по-късно и на Ислямската република в рамките на скандала "Ирак-контри" от 1980-те години.


Разкритията за ракетите идва на фона на присъствието в региона на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн", повикан по-рано, който засега остава в Арабско море. Той все още не е преминал през Ормузкия проток, за да навлезе в Персийския залив, вероятно за да защитава един кораб, който вече се намира в обсега на въздушни удари от Иран, а вероятно и за да не предизвика реакция от иранската полувоенна "Революционна гвардия", която редовно провокира американските бойни кораби.


Преди Абе, в Иран в понеделник пристигна германският външен министър Хайко Маас. Германия е една от страните, подписали ядреното споразумение и се опитва да убеди Иран да продължи да го спазва. Пред него иранският външен министър предупреди САЩ, че те "не могат да очакват да бъдат в безопасност", след като са започнали "икономическа война" срещу Техеран, заемайки твърдолинейна позиция по време на посещението на


първия германски дипломат, дошъл да се опитва да потуши напрежението.


Със строго изражение на лицето Зариф отправи серия от заплахи във връзка с напрежението, обхванало Персийския залив след началото на кризата, започнала с решението на Тръмп да напусне споразумението и да наложи още по-страги санкции срещу Иран, засягащи най-вече петролния сектор.


"Самият Тръмп обяви икономическа война срещу Иран. Единственото решение за намаляване на напрежението в региона е прекратяването на тази икономическа война." Той отново предупреди: "Този, който започне война срещу нас, няма да е този, който ще я прекрати", каза Зариф.


Яростната реторика на Зариф отбеляза рязка смяна на тона от образования в САЩ дипломат и е сигнал, че Иран поема по-твърд курс към Запада. Неговите публични заплахи по време на съвместната му пресконференция с Хайко Маас бяха шокиращи, защото


Зариф бе един от онези, които допринесоха за ядреното споразумение,


наред със сравнително умерения президент Хасан Рохани. Той обаче не е човекът, който взема решение дали да се започне война. То принадлежи на върховния лидер.


Маас, от своя страна, подчерта, че неговата страна и останалите европейски държави искат да намерят начин да спасят споразумението, в резултат на което Иран ограничи обогатяването на уран в замяна на вдигане на икономическите санкции. Но той призна, че има ограничения. "Ние не сме в състояние да направим чудеса, но се опитваме да положим всички възможни усилия да предотвратим провала му", каза Маас.


Европа все още не е успяла да предложи на Иран начин за заобикаляне на новите американски санкции, въпреки изтичането на крайния срок, даден от Иран - 7 юли, когато той се закани да възобнови обогатяването на уран. Изявленията на Зариф последваха думите на Маас за Израел - най-върлия враг на иранското правителство. "Правото на Израел да съществува е част от основополагащите принципи на Германия и изобщо не подлежи на преговори. Това е резултат от нашата история, то е неотменяемо и не подлежи на промяна заради моето присъствие тук, в Техеран", подчерта Маас.


След това Зариф видимо се разгневи и изреди списък от близкоизточни проблеми:


от "Ал Кайда" до бомбардировките над йеменски цивилни,


за което той обвини САЩ и техните съюзници, а именно Саудитска Арабия. "Ако някой говори за нестабилност в този регион, други сили са отговорни за това", каза той.


Острият тон на Зариф е свързан с растящото разочарование на Иран от Европа, както и от все по-затягащите се американски санкции срещу неговата страна. Рязкото обезценяване на иранската валута - риала - стопи доходите на хората и изстреля нагоре цените на практически всяка стока в страната.


Шиндзо Абе пристигна в един Иран, все по-разочарован от Европа

© Handout, Reuters


Европейските страни бяха обещали да създадат механизъм, наречен ИНСТЕКС, който да позволи на Иран да продължи да търгува с хуманитарни стоки независимо от американските санкции. Тази програма обаче все още не може да бъде задвижена - нещо, което говорителят на иранското външно министерство отбеляза още преди Зариф и Маас да говорят пред репортерите.


"Ние не сме се и надявали много на ИНСТЕКС, - каза говорителят Абас Мусави, цитиран от иранската телевизия. - Ако ИНСТЕКС можеше да ни помогне, трябваше да го е направил досега."


По-късно Маас се срещна и с президента Рохани. "Ние очакваме


Европа да се възправи срещу икономическия тероризъм на Съединените щати


против иранския народ, изпълнявайки своите ангажименти по споразумението", каза Рохани на Маас.


Преди това в неделя Маас посети Йордания и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Говорейки в Абу Даби - столицата на Емиратите, той каза, че е важно да бъде предотвратена каквато и да е военна конфронтация в Залива.


"Ние искаме да избегнем всякакво недоразумение, което би могло да предизвика автоматични реакции, водещи към употреба на сила. Всички замесени носят абсолютна отговорност да избегнат една спирала на ескалация. Това е позиция, която ще изразя ясно и утре, от другата страна на Залива", посочи Маас.


Шиндзо Абе пристигна в един Иран, все по-разочарован от Европа

© Handout, Reuters


Той подчерта още, че Германия няма да приеме подхода "по-малко за по-малко" в каквито и да са преговори за спасяването на иранското ядрено споразумение. Неговият колега от ОАЕ шейх Абдула бин Зайед Ал Нахиян обаче каза, че всяка нова ядрена сделка трябва да взема предвид и опасенията за иранската ракетна балистична програма и за регионалното влияние (на Техеран).


"Всеки опит това споразумение да стане успешно, според нас, трябва да включва като участници всички страни от региона", каза шейх Абдула. След пресконференцията Маас бързо напусна, без дори да спре да се ръкува с шейх Абдулах, преминавайки пред него на път към изхода от залата. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1212 Весело

  Иранците твърдо заеха позиция от другата страна на оградата. Нищо добро не ги чака. Така става като се полъжеш по месия.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Муслимите са изключително нагли, но това се обяснява с трите мозъчни гънки (за ядене, сране и молитва), с които алаха щедро ги е надарил. Сега сами ще си изпросят едни яки шамари от IAF, а после ще има едно циврене, барабар със всичката световно прогресивно либерал толераст пасмина, че чак човек да ги ожали...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1806 Весело

  Мдааа - АП вече съвсем директно легитимира уродите превърнали Иран в средновековна теокрация, само и само да не излезе че Тръмп прави нещо добро и правилно. Искате ли да ви кажа какъв щеше да е тонът на статията, ако примерно ставаше дума за някакъв ултра-ортодоксален режим в Източна Европа, който беси ЛГБТ+? Щеше да има призиви за моментални бомбардировки и смяна на режима независимо колко милиона ще загинат. Тука обаче сме много "по журналистически" дистанцирани и безпристрастни. Смешници.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1806 Весело

  До коментар [#2] от "venci4":

  Изкуфелия любимец на умнокрасавците Роджър Уотърс може да издаде албум със заглавие "Слава на аятолаха!" в подкрепа на каузата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Някой пишат че Абе прави опит да е посредник между щатите и Иран. Това е първото посещение след революцията.
  Впрочем Япония си има други по сериозни проблеми. Наскоро китайски самолетоносач и бойната му група преминаха през прохода Мияко.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Мисията на Абе е ясна и без никой да е писал, трябва да се сетим.
  Иранците беснеят, но никой не може да им помогне. Да направят война не им стиска дупето, от Европа помощ не могат да чакат, нито от Китай или Русия, които си имат достатъчмно главоболия с Тръмп. Китайците не смеят да дишат, защото едно затваряне на Персийския залив ще ги остави без петрол за дълго време, а моментът е много неподходящ за Комунистическата партия. С европейците е същата работа. Хайко Маас маа гащи, но както се вижда, арабите са на страната на САЩ.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Може и да е вярно. Но, Тръмп за сега не дава признаци за смекчаване на позицията си. Идват избори за президент и това е по-важно.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Този Иран, с тази си политика, ще бъде разочарован, не само от Европа.
  И ще го боли глава.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Някой пишат че Абе прави опит да е посредник между щатите и Иран. Това е първото посещение след революцията.Впрочем Япония си има други по сериозни проблеми. Наскоро китайски самолетоносач и бойната му група преминаха през прохода Мияко.
  —цитат от коментар 5 на Jalis Ironhammer


  Япония има по-голям флот от Китай и много по-модерен. При Шиндзо Абе Япония се въоръжава здраво. Япония има съюзници. Кои са съюзниците на Китай? Никой. Русия е на кръстопът и там Путин е пътник. Там вече започна трансформацията на властта. Логично е след Путин на власт да дойдат прозападните сили, защото на всички им писна от тази полувоенна мизерия и на руския народ, и на олигарсите и на членовете на правителството. Още повече, глобалистите на Запад губят и новата руска власт би се договаряла с националисти. Глобалистите са онези, които искат разкулачване на Русия, не националистите.

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  санкции , ембарго и ежедневни бомбени рейдове над токио , докато ойроскептичния , проайтоляшки режим там не падне .

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Весело

  "Нямам никакво намерение да нападам Иран. Това, към което се стремя, е Иран да каже "не" на ядрените оръжия, - посочи Тръмп на същата пресконференция в Токио. - Точно сега ние имаме достатъчно други проблеми в света с ядрените оръжия. Нека Иран се откаже от ядрени оръжия и мисля, че ще се споразумеем."

  Това изказване на Тръмпи Клоуна само показва колко неадекватен е американския президент! Иран отдавна е казал НЕ на ядрените оръжия, нито има такива, нито разработва такива. И това беше гарантирано чрез иранската ядрена сделка, която същия този глупак Тръмпи провали изтегляйки САЩ от нея!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#9] от "gozambo":

  кво правила япония ? въоръжавала се ? отмениха ли клаузите в конституцията си , дето ограничава военната им мощ ? Япония не иска да харчи за военщина , Япония разчита на американския сухопътен и военоморски контингент в Окинава и йокосука . японеца е доста прагматичен , а американците никога няма да се откажат от военното присъствие там . що да се тръшкат , като и без това американеца има желание и увеличава контингента си там ?

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  "След това Зариф видимо се разгневи и изреди списък от близкоизточни проблеми: от "Ал Кайда" до бомбардировките над йеменски цивилни, за което той обвини САЩ и техните съюзници, а именно Саудитска Арабия. "Ако някой говори за нестабилност в този регион, други сили са отговорни за това", каза той."

  Факт, КСА и ОАЕ, както и техния покровител САЩ извършват военнопрестъпления в Йемен срещу цивилното население там. Тези държави имат много по-дестабилизираща роля в района на Близкия изток от Иран.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  "След пресконференцията Маас бързо напусна, без дори да спре да се ръкува с шейх Абдулах, преминавайки пред него на път към изхода от залата."

  Браво на Маас, нека Тръмпи се ръкува с този военнопрестъпник Абдула.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  за огромно мое съжаление си прав . но не можеш да виниш тръмп , тръмп не е едноличен диктатор и не взема решенията сам . тръмп е сламен човек на ''елита'' в америка . елитът си има дългосрочна агенда . Япония има колосален вътрешен и външен дълг и зависи много от ресурси като нефт и газ отвън . абе се гъне , доколкото му позволяват от америка . те както и германците са окупирани държави и нямат много голямо право да вземат външнополитически решения сами .

 16. 16 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 256 Весело

  Иран отдавна е казал НЕ на ядрените оръжия, нито има такива, нито разработва такива
  —цитат от коментар 11 на Иво


  Чукча писател, чукча не читател😂😂😂


  ...тъй като Иран вече предупреди Европа, че към 7 юли ще започне да обогатява уран до равнища, близки до подходящите за използването му за военни цели.....
  —цитат от коментар 0 на Статията


 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Точно така, и аз прочетох, че тази визита на Абе в Техеран е посредническа между САЩ и Иран. Японския премиер е дисктирал надълго с Тръмпи Глупака визитата си там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#16] от "кокошката":

  глупости . иран не е в позиция да заплашва и няма да го направи . МААЕ докладва , че иран си спазва тяхната част по сделката , а американците ги натискат щото ...ми щото така . то ядреното оръжие не е само един уран . трябват ти и носители , които иранците сами не могат да създадат и след 200 години , а да ги купят или ''откраднат ''е невъзможно . обвиняват аятоласите , че подкрепяли ''тероризма''. баси , ами те уахабито-салафитите от сауди доказано го правят , обаче не съм чул някой да им размахва пръст и да им налага санкции и ембарго .

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#1] от "puknatastotinka":

  По скоро твърдо бяха поставени от другата страна на оградата. "Икономически тероризъм" е много подходящо определение за това което щатите вършат. Тая разбесняла и разпасана политика за налагане на санкции наляво и надясно и обвявяване за враг всеки режим, който не им изнася и изискването от всички други да са "с тях" при налагането на санкции иначе ще бъдат наказани и те, няма какда доведе до нищо добро в света. Ясно е за всеки че единстевния резултат от икономическа война е реална война.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  До коментар [#15] от "pavur":

  Тръмпи е човек на няколко лобита във Вашингтон. На енергийното (петролното), на оръжейното (NRA), на саудитското и емиратското и разбира се най-вече на евреиско-ционисткото. И това ясно си личи от управлението му досега.

  Единственото нещо за което Тръмпи би трябвало да бъде поздравен е, че удържа поне засега всички тези лобита на които много им се иска да има война срещу Иран. Управлението на Тръмпи е пълен провал, единственото му достойнство, че досега не е започнал нито една война, въпреки, че неговите хора с които се обкражил (като Болтън и Помпео например) го натискат яко я за война срещу Иран, я срещу Венецуела.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Весело

  Чукча писател, чукча не читател😂😂😂
  —цитат от коментар 16 на кокошката


  Чукчата си ти кокошчице Венцич, защото в цитата който ти си постнал пише ясно: "БЛИЗКИ до подходящите за използването му за военни цели"

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  дискутирал *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ashiata Shiemash":

  световната слава отминава . америка не може до безкрайност да маха със сопата . надигат се други сили , елитът на америка чувства , че трябва да си седне на задника и ще го направи . идат ''интересни''времена .

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  До коментар [#18] от "pavur":

  Точно така, ето повече подробности за това:

  https://debati.bg/maae-iran-spazva-yadrenoto-sporazumenie/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7984 Любопитно

  Японския премиер ще се мъчи да излъже ходжите ?

  [email protected]
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Не виждам как Япония ще направи нещо повече :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Така е, като играят по свирката на аятоласите. Аятолахът ръси заплахи по адрес на САЩ, клонингът на Хонекер и предполагаем съюзник на САЩ стои до него и мига на парцали, и в крайна сметка били много разочаровани.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  Жалка Европа. Още по-жалък германски външен министър Маас. Но най-жалък е медийния парцал АП , който разтревожено извежда като заглавие това , че ислямистки Иран все повече се "разочаровал" от Европа, която , въпреки усилията , не успява да заобиколи американските санкции. Разочарованият Иран се кара и нахоква европейците, а те мигат виновно, че не могат или не смеят да удовлетворят исканията на деспотичната ислямска държава.
  Доживяхме този европейски срам.

 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Впрочем Япония си има други по сериозни проблеми. Наскоро китайски самолетоносач и бойната му група преминаха през прохода Мияко.
  —цитат от коментар 5 на Jalis Ironhammer


  Това далеч не е сериозен проблем. И даже не е проток. Това са международни води между о-в Мияко и Окинава широки към 150 мили. Китайците не са влизали в японски води и според морското право могат да минават оттам. Просто случката се преекспонира, щото Китай напоследък става непредсказуем и всички гледат с поне едно око към него.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Всички изнудват Европа, а тя се мъчи да угоди на всички. Така доникъде не се стига.

 32. 32 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#30] от "tamada":

  Наистина не са навлезли в териториалните води на Япония но явно въпросът е сериозен според тях.
  https://www.japantimes.co.jp/opinion/2019/04/22/commentary/japan-commentary/understanding-japans-southwest-islands-buildup/ #.XQDlw-mEY0N

  Доста противоречива политика на японците в случая.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 33. 33 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Проблемът за тях е стратегически. Плаши ги като цяло нарастващата сила на Китай, а не това, че корабите им минават сравнително близо до техни острови. То в статията пише - през 70-те са се опитали да ограничат чуждото корабоплаване само до 5 протока, от които най-близкият до Китай е Осуми. Където е още по-тясно - само 20 мили, трафикът е много по-нагъсто и евентуалното минаване на китайски военни кораби оттам щеше да ги изнерви много повече.

  Все пак в Средиземно море е същото откак има държави и корабоплаване - най-широките места са между 150 и 180 мили, а между гръцките острови е неимоверно по-тясно. Няма как държавите да се стряскат от всяко преминаване на военни кораби, щото щяхме постоянно да сме на нокти дори и ние, които нямаме брегове там.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4151 Весело

  Първо се спънах в заглавието, според което Шинзо Абе е разочарован от Европа. Последва моята изненада, гледайки снимките, от това колко се е променил Абе, заприличал е на Хайко Маас.

 35. 35 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Заглавието не е писано от хора, говорещи български, аз на пръв прочит го видях като „единен Иран“ и се зачудих, после прочетох отново. Какво за Бога е „пристигна в ЕДИН Иран“? Колко ирана има? Ясно, че е превеждано буквално от английски без да се мисли.

  Също така най-големият тъпизъм в статията е мантрата за иранската заплаха да затвор протока Хормуз, и да се опитат това ще трае точно толкова колкото е нужно на американския флот да им потопи всички гемии. Преекспонирана и несъществуващата заплаха също като въображаемите им ядрени ракети.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK