"Фейсбук" иска да събира данни на потребители срещу заплащане

"Фейсбук" иска да събира данни на потребители срещу заплащане

© Eric Gaillard, REUTERSФейсбук" иска да купува от потребителите данни за това как използват други приложения. Това ще се случва през новото приложение Study, което ще предава на компанията данни за това какво и колко дълго правят потребителите на телефоните си, пише в. "Гардиън".


"Вярваме, че тази работа е важна, за да ни помогне да подобрим продуктите си за хората, които използват "Фейсбук", писа компанията. Тя не уточни как ще се изчисляват цените на изпратените данни.


Study ще може да се използва само от пълнолетни хора. Друго такова приложение на "Фейсбук" - Facebook Research - плащаше на деца между 13 и 15 години до 20 долара месечно, за да събира информация за другите платформи, които използват, преди да бъде закрито.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  А до сега е боло безплатно или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Това е временно и няма да е за всички :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Всичко за маркетинга!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 4. 4 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Безплатно, но за сметка на това всеобхватно. Нещо е мазнят.
  Естествено че винаги са събирали данни и няма сила, която да ги спре.

  Common sense !
 5. 5 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Неутрално

  А до сега е боло безплатно или как?
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  До сега безплатно, но събираха само какво правиш във фейсбук, сега искат да ти плащат да кажеш какво правиш в другите приложения. Избягвайте да коментирате статии без да ги четете, не е задължително да си първият коментирал!

 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "stalker":

  Шошана Зубов цяла книга написа за следващия етап от развитието на капитализма: The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power ("Епохата на надзорния капитализъм: битката за човешко бъдеще на новата граница на властта"). Мрежата е пълна с нейни интервюта и лекции от представяне на книгата, но на български език като че ли е само този материал в "Либерален преглед": http://bit.ly/31D2nho

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#5] от "L Glassman":

  Вярвате ли си?!? Събирали само какво правиш във фейса!! хахаха, по-смешно нешо не бях чувал днес!!!

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Весело

  Поредната подигравка на фейсбук към потребителите му.....;).....
  Добре че вече от години не ползвам платформата.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  До коментар [#5] от "L Glassman":

  Точно така е .....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Любопитно

  Още ли има хора, за които фейсбук няма подробни данни! Направо не е за вярване!

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  И ще стане като в "The Circle" - всички ще са онлайн и с камерка и микрофон, всеки ще вижда какво прави всеки останал, в реално време.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#10] от "Vlado Nikolov":

  Аз никога не съм имал Фейсбук.Лаик съм, признавам , но мисля че моите ги нямат..Пък може само да си мисля така..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 13. 13 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Рано или късно ще преминем към кибер-капитализъм, в който ако имаш нисък онлайн статут--купуваш хляб, дрехи, и електроника; ако имаш среден онлайн статут--получаваш хляб, дрехи, и електроника безплатно; а ако имаш висок онлайн статут--фирмите ти плащат ти да им носиш дрехите, да им ядеш хляба, и да им ползваш електрониката.

  С бонуси от различни фетишистки общности. Ако си с висок онлайн статут--всеки ден ако си снимаш краката и показваш снимката--кинчи. Ако се снимаш как кендзаш--кинчи.

  Но ако нещо объркаш и навлечеш фанелка която миналата седмица беше прогресивна, но днес вече се смята за фашистка--марш към дъното, мръсно псе!

 14. 14 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#6] от "baba_zozolana":

  Благодаря за препратката. Това е една от онези повърхностни книги, които се харесват на хора от сорта на Бил Гейтс. Имам пред вид, да речем книгата на клиничния психолог Джаред Дайъмънд ``Upheaval'', която Дневник ни съобщи, че Бил Гейтс ни я бил препоръчал -- нахвърляни недотам оригинални мисли, подредени в отделни глави и издадени като книга за продан в Barnes & Noble (на която май изтичат последните часове, след изкупуването ѝ от някакъв хедж-фонд).

  Разбира се, и онези, които се подвизават в меките науки трябва да пишат това-онова, за да си заслужат пребиваването из безчислените катедри, но поне малко да се понапрегнеха нещо по-задълбочено да измъдрят, а не да ни занимават с ококорените си страхове от нещо тривиално произтичащо от техническите принципи на компютрите, преоткрито от Ал Гор и насила пробутано на обществото като още една машинария за стимулиране на алъш-вериша. Хич не е образователният му потенциал онова, което стимулира пробутването му. Това изпъква и на всяка страница от книгата на Зубоф. Търговийката, рекламката, покупко-продажните навици, повече покупко и по-малко продажни, на хорицата, около това всъщност ѝ се върти тазицата на авторката, така желаеща да протръби нов писък в науката. Не, не ѝ се е получило. И, не, няма такова нещо като surveillance capitalism. Не ѝ е успешен опитът да ни убеди, че апитализмът не си е остнал същият, какъвто си го знаем. За да не утежнявам текта, ще отбележа един от проблемите, а именно, що е онова, което според авторката е знание и има ли смисъл да му се отдава такова значение, така, както то е разбрано от нея?

  Знанието, което ФБР или ЦРУ ще се опитва да има за това-онова около теб, като част от една гигантска база от данни, е тривиално занимание. За целта си и създадоха интернет (видимата съпътстваща възможност да е добро и за търговийката, дойде като манна небесна) и не компаниите, паразитстващи върху интернета, върху които се е съсредоточила авторката, са го открили въпросния интернет, нито те са онези, които са го пробутали на обществото. Натрупването на факти за вкусовете ти при покупките, за да ги продават на рекламодатели, е нещо даже още по-посредствено и безинтересно за истинския изследовател и от напъните на ЦРУ и ФБР да си събират бази данни, чрез които те предполагаемо били контролитали и манипулирали обществото.

  Да събереш фактите един по един за всяка тревичка и всяко листенце на тази земя не е онова знание, което би минало под рубриката научно знание, та да заслужи интереса на човек в академията, най-малко в Харвард. Това е механично струпване на факти, които ще ти позволят например да намериш по-добро пасище за кравите си. На такова натрупване може с мъка да му намериш и утилитарен послеслов, но няма да ти даде знание за природата на нещата. Компилация от тривиалности не води до ново научно знание, каквото е знанието в своя истински смисъл. Количественото натрупване на тривиалности не довежда до качествени изменения. Виж, донякъде интересно би било да има база данни на ДНК-то на всички хора живеещи на земята. Интернетът обаче е груб инструмент и кара наедро. Такива тънкости, даже и да натиска, чрез няколко сайта за ДНК анализ, да събира подобни данни, в крайна сметка не са му по силите. Компилацията от факти не е знание, най-малкото пъке знание да щипнеш оттук, а после оттам. Това да знаеш кой какво купува и още две-три неща за него, е тривиално знание. Такова знание не е от академичен интерес. Такъв свитък от факти няма да ти позволи да узнеш много за тежненията на обществото в дълбочина, колкото и пропагандата да тръби очевидното, а именно, че, видиш ли, фалшивите новини много изкривявали соцалния пазар. Не му трябва на човек кой знае каква академична машинария, за му боде очите подобно нещо. Не е голям, даже не е никакъв принос в науката такова нещо, искам да кажа. По-дълбоки са проблемите на социото и няма да могат да минат метър изследователите му, като бълват тривиалности за очевидни технически подобрения. Няма ги задълбочените мислители. Виж, погледни форума. Каква ярка разлика между неколцина систематично пишещи задълбочени дописки дописници и маса от недотам задълбочени, но много активни пошещи. Въпросната писателка, така, отива като качество на анализа малко къмто на втория, по-многобройния вид приятели от форума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK