Главният редактор на "Свободна Европа": Тук не сме само за няколко години

Главният редактор на "Свободна Европа": Тук не сме само за няколко години

© Цветелина БелутоваНенад Пейич, вицепрезидент и главен редактор на базираното в Прага Радио "Свободна Европа/Радио "Свобода", работи от 26 години за финансираната от Конгреса на САЩ медия. След като е бил ръководител на новините, кореспондент в Белград и програмен директор на Телевизия Сараево, той започва в RFE/RL като директор на Балканската служба през 1993 г. На сегашния си пост е от 2013 г., като междувременно е бил и и.д. президент и ръководител на компанията. Разговаряме за първите му оценки и планове за българското бюро на "Свободна Европа".


Господин Пейич, в София сте за официалното откриване на бюрото на "Свободна Европа" в България. Това е повод за празнуване или за притеснение?


- О, това е добър въпрос! Зависи от гледната точка. На първо място, ние смятаме, че има необходимост от това. Второ, има разлика от дейността ни допреди 30 години и завръщането ни сега. Тогава Радио "Свободна Европа" бе срещу комунистическия режим, докато днес споделяме с България общи ценности - поне на хартия. Страната ви е част от Европейския съюз. Навремето бяхме радио, сега сме цифрова платформа.
Разбира се, по-добре щеше да е да не се налага отново да откриваме редакциите ни на български и румънски. Но такава е реалността.
... завръщане на България от демократичното в зоната на постсъветското пространство?


- Не бих го определил така. Няма такъв мотив в решението ни да се върнем в България или Румъния. Преди да го направим, имаше SWOT* анализ от експерти, не от нас в "Свободна Европа". Те определиха, че има нужда на терена на медиите в определени държави. Според тях българските медии са в известна степен твърде разделени на лагери, лесно е да се предвиди какво ще каже всеки от тях. Но няма междинно пространство, няма спокойна професионална работа, от каквато има нужда.


Освен това аз лично смятам, че беше грешка преди години да се оттеглим не само от България, но и от други страни. Тогава се мислеше, че студената война е приключила, медиите от онази епоха изчезват, свободата настъпва и т.н. Очевидно, че случаят не е такъв.


Бюрото на "Свободна Европа" работи едва от половин година - това достатъчно време ли е за първи оценки? Какви са те?


Доволен съм, защото не очаквах толкова добри резултати за такъв кратък срок. Като главен редактор на "Свободна Европа" съм горд от колегите си журналисти. Те вършат точно това, заради което сме тук. Завърнахме се не за да отразяваме новини 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Новини е лесно да бъдат намерени, но трябва да има кой да влезе в дълбочина, да обясни, да разследва случаи на корупция. Така че от бюрото ни вършат засега добра работа, а трябва да не се забравя, че екипът е малък и тъкмо е започнал дейност.


Разследванията около т.нар. "Апартаментгейт" бързо създадоха репутация на "Свободна Европа", но чували ли сте коментари от типа на "това е поръчка срещу правителството от американците, а не журналистика"? Как отговаряте на подобни подмятания?


- Знаете ли, наистина е впечатляващо как във всяка страна, където имаме дейност, ми задават този въпрос. Като главен редактор на Радио "Свободна Европа" най-отговорно ви казвам, че никога не съм получавал поръчки от който и да е служител на Държавния департамент или на което и да е ведомство на САЩ. В САЩ това е незаконно.


Дори да се опитат да го направят, аз разполагам с пълни права да откажа. Такова нещо е абсолютно невъзможно. В това отношение между Радио "Свободна Европа" и администрацията се издига огнена стена.


Споменахте, че екипът в София е малък, аз дори бих го нарекъл бутиков, и това създава известни ограничения във възможностите му. Планирате ли да увеличите съдържанието или да привлечете още журналисти?


- Мисля, че когато започвахме, подценихме бюджета - по 500 хиляди долара годишно за българската и румънската редакции. Това е твърде малко спрямо средствата, с които разполагат хората, контролиращи медии в България.
Но ние се съобразяваме с бюджета, който е определил Конгресът на САЩ. Надеждите ми са да можем да добавим 1-2 души.


Можете и да си партнирате с местни журналисти и медии.


- Абсолютно! Не сме се върнали в България на пусто място. Работим в среда, в която някои местни медии като седмичника "Капитал" правят важни неща. Искаме да си партнираме с тях. Няма причина да не сме партньори. Можем да се заемем с някаква история, да съберем екип от различни медии и да разследваме заедно. Защо не?


Имаше такъв случай в Украйна например. По време на изборите неотдавна си партнирахме с местни медии срещу опитите да бъде манипулирана кампанията с фалшиви новини и дезинформация. Затова сътрудничеството не само е вероятно, ние се нуждаем един от друг. На една вълна сме. Не се конкурираме.


Ненад Педжич, радио "Свободна Европа"

© Цветелина Белутова

Ненад Педжич, радио "Свободна Европа"


Когато през 2004 г. "Свободна Европа" прекрати работата на българската секция, изглеждаше, че това е завинаги. И все пак само 15 години по-късно се върнахте в България в момент, когато сериозните размествания в медиите продължават. Колко дългосрочна е сегашната ви стратегия?


- Вече споменах, че това не биваше да се случва. Това решение не беше много мъдро. Сега стратегията ни определено не е краткосрочна, не сме открили нещо, за да го закрием след година-две. Това е процес. Свободата, свободните медии, свободата на информацията са резултат на продължителен процес в която и да е точка на света. Затова нямаме намерение за краткосрочно присъствие.


Освен това е добре българските управляващи и политици да знаят, че "Свободна Европа" не открива и не закрива нищо без изричното одобрение от Конгреса на САЩ във Вашингтон.


"Свободна Европа" не започва работа в която и да е страна в името на това да е срещу някого или да подкрепя някоя партия, политик, организация. България и Румъния няма да са единствените страни, в които ще се завърнем. Нужда от присъствието ни има и в други държави.


Но заради искане на Белия дом за драстични съкращения, доколкото ми е известно в Конгреса доскоро имаше напрежение около бюджета на федералната агенция, която стои зад "Свободна Европа" (това е U.S. Agency for Global Media, или USAGM - бел.ред.). Докъде стигна ситуацията, има ли проблем с финансирането за 2020 г., колко голям е той?


- Дебатът по този въпрос приключи. Ще имаме същия бюджет като миналата финансова година (в САЩ фискалната година започва на 1 октомври - бел.ред.). В "Свободна Европа" съм от 1993 г. насам и винаги се повтаря една и съща процедура. Службата за бюджета към президента на САЩ иска от Конгреса от името на Белия дом определена корекция, но конгресмените са тези, които взимат крайното решение. Да, този път бе поискано чувствително намаление на разходите, Конгресът каза "не" и дори леко увеличи бюджета на USAGM.


С това процесът не е приключил, защото започва програмното планиране, което трябва да е ясно поне 70%. Но не очаквам в новата фискална година да има каквито и да е проблеми. За българското бюро конкретните разходи още не са определени, но бюджетът му е на сегашното ниво и се надявам да успея да го увелича.


*SWOT анализ e метод за стратегическо планиране, започващ от разпознаване на силните и слабите страни, възможностите и заплахите (съкращението е от думите strengths, weaknesses, opportunities, threats) и целящ да идентифицира вътрешни и външни фактори, които пречат или помагат за постигане на определена цел.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Финансираната от Конгреса на САЩ медия.Убава медия.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Още една медия Капитал, не води до независимост, а точно обратното, до още по голяма зависимост. Вече са взели и страна. Жалка история!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#1] от "Милост за живите":Поне всичко е явно и на показ. При миришещите на спарени ушанки "български" медии това го няма 😷
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Именно.Убава медия.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 680 Весело

  Финансираната от Конгреса на САЩ медия.Убава медия.
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите


  Това е съвсем нормален и логичен путински модел на влияние на пазара на медийни продукти. Конкуренцията на "Свободна Европа" с "Russia. Beyond" е жестока. Но това е при медиите с ясно държавно финансиране. Ако трябва да се играе мръсно, тогава се разчита на местни корумпирани играчи. Сам знаеш, за един пробит грант журналята правят чудеса

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Медията, финансирана от частна американска фондация рекламира медията, финансирана от конгреса на САЩ...

 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Още една медия Капитал, не води до независимост, а точно обратното, до още по голяма зависимост. Вече са взели и страна. Жалка история!
  —цитат от коментар 2 на patrokalche  Абе, друго си е да четем Прасевските газети и да гледаме и слушаме националните медии, застанали в поза " партер " към Кремъл .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Абе, друго си е да четем Прасевските газети и да гледаме и слушаме националните медии, застанали в поза " партер " към Кремъл .
  —цитат от коментар 8 на niksan1


  Друго си е, когато позата " партер " е към Вашингтон.
  По-престижно е някак си.

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Финансираната от Конгреса на САЩ медия.Убава медия.
  —цитат от коментар 1 на Милост за живите


  Независима !

  Там журналистите са свободни да изказват всяко мнение, при условие че това мнение е в интерес на тези които финансират медията - американската олигархия.
  И като истинска свободна медия други мнения са забранени в Свободна Европа !

 11. 11 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Медията, финансирана от частна американска фондация рекламира медията, финансирана от конгреса на САЩ...
  —цитат от коментар 7 на Лео


  Красота !

  Триумф на свободата !

  ЧУдя се дали в 50(?) годишната история на тази медия е имало и един случай при които да е допуснато дори едно алтернативно , даже не казвам враждебно, мнение ?
  Имало ли е такова чудо в историята на "Свободна" Европа?

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Още една гледна точка. Отлично за читателите, жалко за България, защото това е лоша оценка за медийната среда. Пленената държава започва с медиите и съда. Завръщането на Свободна Европа е начало на процес на новото ни освобождаване, на освобождаване на пленената ни държава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  [quote#11:"WWW"][/quote]

  50 години хората са гледали руска телевизия бе мурзилка. А засрами се малко. Свободна Европа се появява там където има руско влияние и е в противовес на това влияние.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 680 Весело

  Не се сърдете колеги. Просто Свободна Европа заместват руската телевизия в петък. Няма нищо ново :)

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Т.н. медийна среда в България е заета изключително от бокулизачи и комуняги.

  Добре е, че американския Конгрес забеляза това и възстанови българското бюро на "Свободна Европа".
  Така и нормалните българи има от къде да се информират.

  Освен това само за един месец работа "Свободна Европа" буквално попиля част от активните бокулизачи.
  Вюрно, най-тъпите, но началото е блестящо!
  Браво!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 16. 16 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Както и преди години-бой по комунистическата и наци пропаганда!

 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1616 Весело

  хааааа.......хаааа.......!!!!.....Нещо Синовете и Внуците на СТАРАТА ПАРТИЙНА НОМЕКЛАТУРА не ви ЕБАВАТ.../не ви БРОЯТ ИЗОБЩО...../....!!!!!.....та за тва се ПОЯВИХТЕ.......!!!!.....ееее ГА ТРЪГНЕ либерастията в " ПРАВИЛНАТА " посока.......!!!!????......не е КАТО ЕДНО ВРЕМЕ......!!!!!...... Карлович да "РЕШАВА" сичките
  ви "проблеми".............кво да ПРАВИШ.......!!!!????!!!!......МНОГО ИГРАЧИ на тезгяха Бееееееееееее...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Има противоречие - от една страна радиото не се завръща, защото има опасност да се хлъзнем към постсъветската реалност. Не бил това мотивът. Защото такава опасност не съществува, вероятно. Но от друга страна - студената война не е приключила... Когато се оттеглили мислили, че е приключила, но не се оказва, че не било така... С кого се води въпросната студена война е логичният въпрос, тогава? С марсианците? Тъй като няма постсъветска опасност... Другото съществено - радиото не е функция на администрацията. Между тях има огнена стена. Чия функция е тогава? На конгреса? Или на агенцията "Глобул медиа"? Там кой доминира?

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  ЦРУ си откри легална секция. Честита ви демокрация.

 20. 20 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  България определено има нужда от подобна професионална и обективна медия. Разбира се, рублолюбивите ушанки от ростролзавод злобеят, защото Свободна Европа е сигурен антидот на пропагандата им.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Това заплаха ли е?

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#20] от "andreas_hofer":

  Обективна според гледната точка на финансиращия.
  Винаги е така.

 23. 23 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 609 Неутрално

  ЦРУ си откри легална секция. Честита ви демокрация.
  —цитат от коментар 19 на НеКой


  Тя цялата държава е под руски ботуш, нека да има и една секцийка на ЦРУ!

 24. 24 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  ЦРУ си откри легална секция. Честита ви демокрация.
  —цитат от коментар 19 на НеКой


  Е трябва да признаеш , че има хибридна война.Защо си мислиш , че няма да има реакция срещу тази хибридна война.Интересно но никой русофил не казва, че това е интернет платформа и за да може някой да влезе в "Три минути" трябва абонамент.Което само по себе си не е пропаганда защото човек прави абонамент по собствено желание.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#24] от "KA2":

  И двете страни си имат интереси и медиите им се съобразяват точно с тях.

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Разследванията около т.нар. "Апартаментгейт" бързо създадоха репутация на "Свободна Европа" ..."

  - Антирепутация! Защото подмениха фактите с представите на приватизатори и хотелиери за морал. Хибридна война, напнала се да скрие аморала на последните. Защото:

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов
  ...
  . За съжаление американците 1994-та намалиха бюджета, а малко по-късно решиха, че България е свободна и такова радио не е необходимо. Това беше грешка, защото виждате каква е ситуацията сега и колко са малко медиите, където може да кажеш, каквото искаш. Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Само екстериториалност може да бъде надеждна защита от руските практики с подхвърлени наркотици.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#24] от "KA2":И двете страни си имат интереси и медиите им се съобразяват точно с тях.
  —цитат от коментар 25 на НеКой


  Това е естествена реакция. Но докато руската хибридна война си ома проводници , да речем медия"Лавка", то за " Свободна Европа" трябва абонамент. Това е разликата.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Имаше някакъв минимален шанс Свободна Европа да бъде дългочаканата дясна консервативна медия в България, но не би !

  Българската Свободна Европа е ляво- либерастка медия ! Една от многото. Нищо не ги различава от либерасткия мейнстрийм, който вече има явно предимство на медийния пазар в България. Нищо, че либерастите се оплакват от цензура и прочие- истината е , че либерастките медии са повече !

  За другите секции не знам, не ги следя .

 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#28] от "KA2":

  Ма не ме занимавай с твоите руски лавки, аз си чета медии от цял свят и намирам каквото ме интересува.
  Мнението на Свободна Европа не ме вълнува особено, те си падат по скандалите, тогава ще ги похвалят, че работят добре.

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Баси напъните в коментарите да се противопостави Свободна Европа и Дойче Веле на Дума и Днес. :)

  А сите са се хибридни войници на Думник. :)

  2012-14 год. Учредяват се два съюза на издатели, 24 часа напуска и двата съюза.
  https://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2012/02/17/1769046_uchreden_e_vtori_sujuz_na_izdatelite/
  http://sbj-bg.eu/index.php?t=21333

  Те това е обяснението за класацията на Ройтерс от вчера.

 32. 32 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Имаше някакъв минимален шанс Свободна Европа да бъде дългочаканата дясна консервативна медия в България, но не би !Българската Свободна Европа е ляво- либерастка медия ! Една от многото. Нищо не ги различава от либерасткия мейнстрийм, който вече има явно предимство на медийния пазар в България. Нищо, че либерастите се оплакват от цензура и прочие- истината е , че либерастките медии са повече !За другите секции не знам, не ги следя .
  —цитат от коментар 29 на faeton.

  Да речем , че консерваторите са представители на едрия промишлен (Протестанстки)капитал. Та тука идва един въпрос , как хора които нямат дим в г...за , станаха консерватори?За мен това са хора русофили , които сляпо следват брътвежите на Путинските теолози.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1616 Весело

  До коментар [#24] от "KA2":И двете страни си имат интереси и медиите им се съобразяват точно с тях.
  —цитат от коментар 25 на НеКой


  .......аааааа......!!!!!...аз за тва толкоз обичам ЖЕНСКИЯ ПАЗАР......!!!!!....ВСИЧКО на тезгяха.......!!!!????!!!!!.....кеФ ти от Тука.......КЕФ ти от ТАМЕ.......!!!!......ИЗБИРАМ НАЙ -ДОБРОТО за МЕНЕ.......!!!!!.......ааааа СИЧКИ се НАДПРЕВАРВАТ , кой да ми ПРОДАДЕ от "неговото".......!!!!!........аааааБеееее.......кат се ЗАМИСЛИШ......!!!!???....."демокрацията" не било толкова ЛОШО нещооо.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  ...Тогава Радио "Свободна Европа" бе срещу комунистическия режим, докато днес споделяме с България общи ценности - поне на хартия...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Прав е главният редактор на Свободна Европа! Споделяме общите ценности, само на хартия! На практика обаче нещата стоят коренно различно, защото червени мутри от прехода, основаха частна мафиотска структура, оформиха я като партия и я нарекоха "герб"!
  В Свободна Европа, а и в ЕС очевидно са наясно с процесите в България.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Любопитно

  До коментар [#33] от "kesh":

  ...аааааа......!!!!!...аз за тва толкоз обичам ЖЕНСКИЯ ПАЗАР......!!!!!....ВСИЧКО на тезгяха.......!!!!????!!!!!.....кеФ ти от Тука.......КЕФ ти от ТАМЕ....
  ========
  Разтоварващо е ,нали....
  И аз понякога ги посещавам.....
  Далеч от лъскавите дюккяни с последни марки.....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Комунетата вдигнаха кръвното като чуха за Свободна Европа.

  -voxy
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#21] от "султана глаушева":

  Това заплаха ли е?
  ========
  Не е заплаха ,а приземяване......
  Щом гн. Костов ис пусна книгата за ''прехода'' .....защо да не стане и това ....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  "докато днес споделяме с България общи ценности - поне на хартия"...

 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":
  😊

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Радиото има излъчване на езиците на бившите комунистически държави + персийски (Иран). Явно се смята, че това са държавите, където няма свобода, или че свободата е в опасност.

 41. 41 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Вече свърши хубавото времеееее!....
  На пазара за ГРАНТове се появи нов голям играч - св. европа и на ивопрокопиевият ляв дневник ще му се наложи да се поти, за да си заработи грантовете!
  Ха-ха-ха!
  Само с врещене за педерастия и срещу Унгаршя и Полша, с копи-пейст от ДВ на българо-мразещи статийки и авторчета като Дичев ... дали ще стигат за единия ГРАНТ? Или дневничето ще трябва да актуализира менюто с предлаганите ляво-либерални услуги????
  Ха-ха-ха...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 42. 42 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#1] от "Милост за живите":

  Кое му е лошото? То и дневник получава финансова помощ от САЩ и може би затова не е червена медия, както почти всички останали медии.

 43. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Това заплаха ли е?
  —цитат от коментар 21 на султана глаушева


  За вас, русияните...

 44. 44 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ". . . днес споделяме с България общи ценности - поне на хартия. . . . . Разбира се, по-добре щеше да е да не се налага отново да откриваме редакциите ни на български и румънски. Но такава е реалността."

  'Ми . . . какво да добави човек?! Толкова точно го казва човекът, че допълнения просто не са необходими.

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Консервативните патрЕоти и десните путинисти започнаха да квичат..., мъка, мъка...

 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Имаше някакъв минимален шанс Свободна Европа да бъде дългочаканата дясна консервативна медия в България, но не би !Българската Свободна Европа е ляво- либерастка медия ! Една от многото. Нищо не ги различава от либерасткия мейнстрийм, който вече има явно предимство на медийния пазар в България. Нищо, че либерастите се оплакват от цензура и прочие- истината е , че либерастките медии са повече !За другите секции не знам, не ги следя .
  —цитат от коментар 29 на faeton.


  Ти си следи опорните точки на Кремъл...

 47. 47 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#14] от "Günther":
  "Не се сърдете колеги. "

  Аз не разбрах. Кои са ти точно на теб колегите????

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Ами както върви, може да е завинаги.

 49. 49 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#19] от "НеКой":
  "ЦРУ си откри легална секция. Честита ви демокрация."

  Ще ти се пръсне задникът от яд, че не е секция на КГБ, а? И че е демокрация, а не путокрация!

 50. 50 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "faeton.":

  Делян Пеевски е най-големият либераст. Повечето медии са негови

  Димитър Димов
 51. 51 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Забелязвам, че постоянно се набляга от коментатори и тролове, че Путинова Русия и САЩ са равноправни конкуренти в България и света, едва ли не двете страни на една и съща монета. Но за мен аналогията е по-скоро м/у полиция /САЩ/ и тимаджии/Русия/. да, вероятно и в двете има корупция, но идеята, че тимаджии или друга групировка са алтернатива на полиция ми се струва безкрайно опасна.

 52. 52 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":
  "Щом гн. Костов ис пусна книгата за ''прехода'' .....защо да не стане и това ...."

  Първо: пише се г-н Костов;
  Второ: не се пише "ис пусна";
  Трето: ти си чети онази другата книга за "истината за прехода", издание на "Телеграф", която не се знае въобще КОЙ я е "ис пуснал" - https://clubz.bg/83400-koj_se_snima_s_falshivata_kniga_na_ivan_kostov


 53. 53 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 765 Неутрално

  ве докарахме я рушняшките тролета да лайкват Рейдио Фри Юръп
  Удри бай Тръмпе!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1932 Весело

  Голямата драма на РСЕ е в това, че медийната стена на комунистичеките режими преди 89-а автоматично превръща американската пропагандна станция в тотален хит сред хората от зоната на съветското влияние. РСЕ е единствената относително достъпна медия, която представя алтернативна на комунистическата позиция, поради което хората я схващат като живителна глътка свобода. Днес нещата са много, много по-сложни - достъпът до информация е тотален и за мислещите с главата си хора е повече от ясно, че нивото на РСЕ много малко се различава от това на РТ, например. Поради което разумните хора се доверяват на алтернативни канали и гледни точки, ползвайки американските и руски пропагандни балалайки само за подобряване на настроението чрез обилни дози смях!
  Желая успех на тези хора, посветили се на смехотерапията ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 56. 56 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1616 Весело

  До коментар [#33] от "kesh":...аааааа......!!!!!...аз за тва толкоз обичам ЖЕНСКИЯ ПАЗАР......!!!!!....ВСИЧКО на тезгяха.......!!!!????!!!!!.....кеФ ти от Тука.......КЕФ ти от ТАМЕ....========Разтоварващо е ,нали....И аз понякога ги посещавам.....Далеч от лъскавите дюккяни с последни марки.....
  —цитат от коментар 35 на eti mehter


  +++++++++++++++++++++++.......!!!!!........МЕТАФОРАТА......!!!!.....ееее страшно оръжие.......!!!!???......придава допълнителен НЮАНС към Основните Щрихиии..........аз...........много обичам ПАЗАРНАТА АТМОСФЕРА .....-Калабълъка.......!!!!......толкова е ЗАРЕЖДАШТО.......!!!!????!!!!......не те ли КЕФИ НЕЩО......????!!!!.....Сменяш КАНАЛА...., ПАЗАРА....,МЕДИЯТА..................АБОНАТА- КОНСУМАТОРА.......!!!!......еееее......ЦАР......!!!!......Сички се БОРЯТ за НЕГОВОТО внимание.......!!!!!......ииии......ДЖЕБББ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 57. 57 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1206 Весело

  Тук не сме само за няколко години.

  Да, докато ви резнат кинтите, защото ще стане ясно колко сте безполезни.
  Това радио няма нищо общо с онова, което тайно слушахме преди години. Онова беше като лъч светлина и надежда, това сега е като пръдня с разстройство във ваната.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 58. 58 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Не ме имтересуват поръчкови “медии” на чужди държави. Съжалявам българите, които за пари се съгласяват да плюят родината си.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Констатирам завидно единодушие между симпатизантите на управляващата партия и "опозицията" (БКП) в непривзънта към Свободна Европа.

  Once a Commie, always a Commie.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  Констатирам завидно единодушие между симпатизантите на управляващата партия и "опозицията" (БКП) в непривзънта към Свободна Европа.Once a Commie, always a Commie.
  —цитат от коментар 60 на Norman Granz

  Което е чудно, защото бурята в чаша вода, наречена "апартаментгейт", тръгнала от СЕ чудесно обслужи БКП(Жаблянов).

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Нямам нищо против която и да е обективна медия. Но и тази беше и е целенасочено едностранчива в "разкритията" си. Сякаш тук няма "опозиция" затънала в повсеместни далвери.... или ще чакаме да дойде на власт и тогава да чуем нещичко от тук от там? Истината е, че днешната "Свободна ...." е обикновен компромат на оригинала.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#36] от "voxy":

  Комунетата вдигнаха кръвното като чуха за Свободна Европа.
  ю............................ю
  За комунетата , не знам, ама доста се подмокрихте, баси.

  Пропагандата ми е по-добра от пропагандата ти.

  Все едно има разлика между напъните на Путин и на американците да си подливат вода.
  Атовете се ритат, а магаретата го отнасят.
  Ама на някои като вас явно ви харесва да ви вземат за балъци.

 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#64] от "buljubei":

  "Атовете се ритат, а магаретата го отнасят."

  Съжалявам, че се чувстваш като магаре. Едва ли Свободна Европа ти е виновна.

  Всеки човек е ценност сам за себе си и има право да бъде осведомен, за да формира мнения и мироглед. В държава, където 90% от медиите са под контрола на корпулентната олигархия, от един алтернативен глас може да има само полза.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Не, няма единодушие между БКП и "симпатизантите на управляващата партия" в отношението към "Свободна Европа /днешната/. БеКаПе-то изпаднаха в нирвана след апартаментната акция. Която за малко не им донесе на тепсия победата в евроизборите. Защо да мразят сегашната Свободна Европа. Обичат я.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK