Испания се стреми да съживи западащите си "призрачни села"

Испания се стреми да съживи западащите си "призрачни села"

© Associated PressКогато преди почти три години замърсяването на въздуха в Китай причини сериозно заболяване на сина му, Мигел Утхе разбра, че трябва да отведе семейството си възможно по-далече от града. Бившият готвач се върна със семейството си в родната Испания и се премести в планините на Каталуния, в североизточната част на страната.


Там купи къща, в едно от стотиците испански "призрачни села", както ги наричат местните, отдалечено и почти празно селище, където четиричленното семейство е почти половината от общото население. "Трябваше бързо да се върнем от Китай и това беше най-доброто място, което намерих, с чист въздух", каза Утхе в телефонен разговор с журналист от Фондация Томсън "Ройтерс".


Той и съпругата му сега имат бизнес със занаятчийски текстил, отглеждат плодове в овощната си градина и имат достъп до "изключителни медицински професионалисти" за сина си, каза той. "Провинциалният живот тук е много хубав", допълни Утхе.
За някои хора "призрачните села", пръснати из цяла Северна Испания - резултат от започнала преди повече от половин век икономическа миграция от провинцията към града, предлагат нови възможности и евтини имоти. Но за мнозина местни и за експертите по развитието тези селища, където цял квартал от къщи може да бъде купен за по-малко от 100 хил. евро (113 000 долара), са знак за неконтролируем демографски упадък и погрешна икономическа политика.


"В Испания в момента се води голяма дискусия за обезлюдяването на провинцията", каза Пол Сото, старши политически експерт в базираната в Брюксел Европейска мрежа за развитие на селските райони (ENRD), която е финансирана от Европейската комисия.


Според Сото процесът е започнал през 60-те и 70-те години, когато механизацията е направила много селскостопански работници излишни и хората масово са се преместили в градовете в търсене на работа.
Оттогава много селски райони полагат големи усилия да се възстановят, проблем, който отчасти се дължи "на цялостния модел на икономическо развитие на страната", добави той.


При положение, че испанската икономика се върти около развитието на туризма и строителството по бреговата ивица, централната част на страната бива пренебрегвана, предупреди той.


Липса на възможности


Според Елвира Рафиан, основател на барселонската компания за недвижими имоти "Алдеас абандонадас" ("Изоставени селища"), има близо 1500 изоставени села в цялата страна, повечето от тях - в северните провинции като Галисия и Астурия.


Компанията й продава по три или четири селца или големи имоти на село на година - двойно повече, отколкото преди едно десетилетие, каза тя. Но клиентите й все още са малко, защото младите продължават да бягат от икономическата стагнация на провинцията, търсейки по-добри перспективи в градовете.


Въпреки че 85 процента от територията на Испания са селски райони, в тях живее само 20 процента от населението, показва неотдавнашен доклад на Европейската асоциация за информация за местното развитие (AEIDL) организация с нестопанска цел, базирана в Брюксел.


Европейският съюз счита района за "рядко населен" и следователно в риск от обезлюдяване, когато когато има по-малко от осем жители на квадратен километър.


Когато населението в даден район намалее драстично, останалите жители могат да се изправят пред "липса на икономическа динамика и ограничен достъп до услуги и инфраструктура", въпрос, който днес е достигнал "критичната си точка", предупреждава докладът на асоциацията. "Липсва визия за потенциала, който имат селските райони в днешния свят", казва Сото от ENRD.


Той отбелязва, че испанските "изоставени села" могат да бъдат използвани за развиване на големи проекти, като производствени обекти или предприятия за 3D-принтиране, на по-ниска цена, отколкото това би могло да се направи в градовете.


"Пространства на възможности"


Някои в испанското правителство смятат, че обръщането на тенденцията към обезлюдяване, е приоритет за страната, където официалните данни от преброяване на населението показват, че през 2017 г. смъртността е надвишила раждаемостта с най-голямо темпо, откакто от 1941 г. се води статистика.


Обезлюдяването е "един от най-сложните демографски и териториални процеси, засягащи Испания, и изисква по-решителни действия", каза Игнасио Молина де ла Торе, директор на правителствената Комисия по демографските въпроси.


Правителството осъзнава необходимостта от превръщането на селските райони в "пространства на възможностите", които се възползват от местните ресурси, написа Де ла Торе в имейл. За да се направи това е необходимо да се подобри дигиталната свързаност, да се преустроят индустриалните зони и да се населят отново жилищните райони, освен всичко останало, подчерта той.


Правителството планира също да създаде служби срещу обезлюдяването в районите, където се "изискват спешни мерки заради икономическата и социална уязвимост", допълни Де ла Торе.


Усилия за съживяване


Безпокойството от обезлюдяването на селските райони на Испания роди няколко инициативи в опит да се върнат хората в провинцията. Проектът "Живите села" предлага безплатна информация и насоки за всеки, решил да се премести в провинцията, включително помощ при намирането на жилище, работа и социални контакти.


Тригодишният пробен етап на проекта, започнал през 2016 г. в засушливата североизточна провинция Арагон, ще приключи тази година. Досега близо 25 семейства са се възползвали от проекта, за да се пренесат да живеят на село - най-вече от испански градове, но също и от Франция и Латинска Америка, каза Патрисия Санчон, мениджър на организацията с нестопанска цел CEDER Somontano, която ръководи проекта "Живите села".


Подобна инициатива - "Нови пътища", осъществявана от фондация "Сепаим", настанява семейства на африкански мигранти в изоставените испански населени места.


Проектът помага на родителите да си намерят нова работа като пастири или общи работници, дава им шанс да станат, това което сайтът на фондацията нарича "фактори за съживяване и развитие на селските общности".


Празни и порутени


Пабло Нуньо е искал да има собствен принос за съживяване на провинцията, когато преди почти 20 години купил голяма фермерска къща от 12-ти век в малко селце северно от Барселона.


Планът му бил да превърне къщата в Молинс де Реи в хотел и да привлече посетители и бизнесмени обратно в района, но в крайна сметка желанието му не се сбъднало заради строгите правила за този вид сгради. Преди две години 78-годишният предприемач Нуньо продал къщата на френско семейство. Но днес тя е празна и порутена, а около нея са останали само две или три по-малки къщи и средновековна църква.


Нуньо съжалява за обезлюдяването на селските райони, на което е станал свидетел, включително на селото, където е израснал, на няколкостотин километра от селския имот. Той си спомня, че повече от 600 души са живели в неговото село, когато е бил млад. Днес то има близо 100 жители.


Неуспешният опит на Нуньо да вдъхне нов живот на една съвсем малка част от обезлюдената провинция на Испания го е натъжил и обезсърчил. "Купих селската къща заради историята ѝ, като инвестиция и за развиване на бизнес", каза той и добави: "Но беше много трудно да го започна". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Повече урабизиране повече либерална демокрация!
  Либерастията дава мило и драго да няма живот, особено за млади потребители в отдалечени райони и те да си отглеждат сами храната!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Опорната точка, че социалистите са разбили българското село, рухна - оказа се, че идентичен процес е имало и в Испания. Апропо, към 10.11.1989 г. родните села бяха все още доста витални - драмата идва след това. Днес има опити за съживяване на селата, както и в Испания, но тенденцията и в Европа, и по света е все по-усилваща се урбанизация, и все по-малко хора в селските райони, където навлизат почти напълно автоматизирани машини.

 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател":

  Целият проблем е, че на хората десетилетия наред се втълпява от медии и кой ли не, че селото е "назадничаво" и животът там е "скучен". Примерно няма дискотеки и кино. Всъщност при съвременното ниво на комуникации, човек може да си живее на село без да му липсва нищо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Испания, както и България сигурно е изпаднала в невъзможност да съживи селата си, защото хората вече ги няма там. Селскостопанския труд и производство са ниско платени и тежки. Младите и образовани хора със сигурност нямат желание да се заемат със селскостопанска работа. И докато в България за това състояние на селското стопанство се обвинява социализма тогава каква е причината в Испания?

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Няма как малките селца да не се обезлюдавят.

  Поне някои по-големи, дето са близо да градовете имат шанс да се развиват.

  Проблемът обаче си остава централизацията. Държавата събира данъците и преразпределя, съответно до селата може и да не стигнат, съответно инфраструктура йок или се решава в София дали да се прави или не.

  Ако парите от данъците оставаха в местната власт има някакъв шанс да се подобрят нещата.

 6. 6 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#2] от "Читател":

  Не си го схванал, и там социалистите искат да набутат хората по селата, ма тука се сетиха да въведат "жителство", а у испанско не. От там разликата в агонията и тъпите опити за съживяване, все едно да се опиташ да върнеш хората към племена и кланове.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Елате да видите в САЩ така ли е! В САЩ селските райони са супермодерни ферми и пълни със стада пасища, а фермерите са милионери. В САЩ на хората не им пречи пътуването и ако имат възможност,предпочитат да купят десетина-двадесет декара в селски район и да живеят сред природата и да пътуват до града. Във всички тези парцели виждаш техника,коне, кози, кокошки и какво ли не, включително екзотични птици и животни. Когато се говори в САЩ за икономически проблеми във вътрешността на страната се има предвид деиндустриализацията на градовете, а не аналогът на европейските села. Селото в САЩ цъфти.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Има нещо вярно в това!Истината е, че се виждат много сходни проблеми като в Испания , така и в България

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":

  Щото има инфраструктура - пътища демек. И отделно там акцизите върху горивата им са минимални. В Европа за 1 литър гориво държавата ти прибира над половината пари.

  То и в България около големите градове става популярно това. Просто имотите са по-евтини около града, отколкото в града. Съответно малко път не е проблем.

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Абе има си и разлики - там къщята се порутват от старост , тука ги разкостват орди мургавели ...

 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Опорната точка, че социалистите са разбили българското село, рухна - оказа се, че идентичен процес е имало и в Испания.
  —цитат от коментар 2 на Читател


  Процесът на урбанизация е започнал в България твърде отдавна. Отчасти той е естествен - уедряването на земеделието и селскостопанската техника и технологии увеличават производителността и позволяват същата селскостопанска продукция да се произвежда от по-малък брой хора. В САЩ 2% от населението изхранват цялата държава и още голям процент от останалия свят.

  Ако и да е имало процес на изкуствена урбанизация в България, това е през годините на социализма. За БКП ръководната роля на пролетариата бе идеологическа догма. За да има повече работници трябваше да има по-малко селяни.

 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2045 Любопитно

  До коментар [#2] от "Читател":Целият проблем е, че на хората десетилетия наред се втълпява от медии и кой ли не, че селото е "назадничаво" и животът там е "скучен". Примерно няма дискотеки и кино.
  —цитат от коментар 3 на Тюфлекчия


  Естествено е младите хора да отиват там, където има работа - от селото в града наблизо, от малкия град - към София. Поразителното е, че дори за пенсионерите (които не са вързани към големия град от работата си) все още продаването на апартамента и преместването в по-малък град или село е все още рядкост. Очевидно за пенсионерите киното и дискотеката са без значение. Тогава какво ги спира? Може би - наличието на болници и доктори, и блозостта до деца и внуци? (Макар че за мащабите на България последното не би трябвало да е фактор)

 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":


  Няма как малките селца да не се обезлюдавят.Поне някои по-големи, дето са близо да градовете имат шанс да се развиват.Проблемът обаче си остава централизацията. Държавата събира данъците и преразпределя, съответно до селата може и да не стигнат, съответно инфраструктура йок или се решава в София дали да се прави или не.Ако парите от данъците оставаха в местната власт има някакъв шанс да се подобрят нещата.
  —цитат от коментар 5 на realguru


  Съгласен съм, изцяло за парите от данъци. Според мен, около 5-10 % от данъците трябва да отиват в централната власт, за поддръжка на правителство и армия. Освен това, всяка област би трябвало да може да отпределя сама данък печалба, както и да се грижи за задраве, образование и сигурност!! Така ще има конкуренция между областите, като те ще са принудени да дават по-добра обществена услуга. За съжаление, политиците никога няма д апозволят този модел да заработи. Единсвеният минус в този модел са местните дерибеи, които могат да окупират властта, но то и сега е така!!

 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  Селото в САЩ цъфти.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Села в САЩ няма, умниче с една мозъчна клетка!

  Мараба, С-ДС доносници!
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":Щото има инфраструктура - пътища демек. И отделно там акцизите върху горивата им са минимални. В Европа за 1 литър гориво държавата ти прибира над половината пари.То и в България около големите градове става популярно това. Просто имотите са по-евтини около града, отколкото в града. Съответно малко път не е проблем.
  —цитат от коментар 9 на realguru


  Вярно е. Хубави пътища и до всеки парцел ток, кабелна,телефони, дори парцелът да е празен и никога да не е имало къща.
  Но има нещо друго и това е традицията . Традицията,наложена от първите заселници. В кръвта на белите американци е да живеят на своя земя и да дишат свободата. Не харесват градовете,които са дефакто едни гета, та макар в някои части по-луксозни. Почти всеки отглежда коне. Питал съм много съседи за какво ги отглеждат,за яздене,за продан или за нещо друго. Не знаят,просто им харесва да имат коне. Това е заложено в кръвта им от първите заселници.

 16. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ееее- в този форум над 3/4 от коментаторите реват нонстоп колко гадна държава била България- не е ли време да потеглят за тези призначни села, да ги съживят, да се размножават там и да ядат само онези плодове и зеленчуци, които отглеждат с ръцете си? Там е СУПЕР ЕКОЛОГИЧНО, СУПЕР “ЗЕЛЕНО“- хайде - всички “зелени" да си хващат мюсюлманите, глбти и екоталибаните и да заселят тези села, а не нонстоп да плюят България и българите! Искате "зелено" място за живеене и не можете да си харесате такова в България- те ви го е- “призрачните“ испански села!

 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Мдаа- и защо е този минус на коментарът ми? Кой рева, че по Черноморието ни не се допуска диво къмпингуване, че това било гадост, че Черноморието ни било “бетономорие“ и било кафяво от органиката от фекалните води? Нали искате чиста природа- ми ходете се забийте в тези призрачни села и там на воля си правете зелените комуни и всякакви експерименти- и без това ругаете България за щяло и нещяло- ето- имате шанс и за диво къмпингуване, и за отшелничество и спокойно ще можете да си разположите палатките, караваните и кемперите- като номадите- и да си живеете по номадски...

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател":Не си го схванал, и там социалистите искат да набутат хората по селата, ма тука се сетиха да въведат "жителство", а у испанско не. От там разликата в агонията и тъпите опити за съживяване, все едно да се опиташ да върнеш хората към племена и кланове.
  —цитат от коментар 6 на gost22


  В съвременните условия и притежаваните лични автомобили позволят да се живее на десетки километри от работното място.Много по-добре да си живееш в самостоятелна къща с двор,отколкото да си набутан в някоя маломерна панелка.Не е казано,че като живееш на село,трябва и да работиш там.В САЩ как хората предпочитат живот в предградията с къщи,вместо в централните части.

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#14:"Манчо"][/quote]

  Мунчо, точно заради теб съм написал "аналогът на европейските села", защото очаквах досетливко като теб да демонстрира осведоменост. Има и села /village/,разбира се, не си чак толкова осведомен. Има и селска зона /rural area/. Но когато говорим за села в САЩ и Европа имаме предвид земеделските райони,а не индустриалния град.

 20. 20 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  До коментар [#12] от "plamen_b":

  Точно това спира голяма част от моите познати да се преместят на село, а и моите родители дефакто - в гарда си имаш болница, личен лекар, бърза помощ, деца, внуци и т. н. На село имаш свободата, за която много хора мечтаят, но това важи с пълна сила, когато си (по) млад. Старостта е слабост, която ни прави подвластни на чувства и усещания, които не сме подозирали, че таим в себе си, а и е трудно да се справяш с житие-битието самостоятелно, когато не можеш да разчиташ на ничия помощ, а имаш нужда от нея, понякога дори буквално...

  Та проблемите на селата в България и Испания са идентични, макар, че обезлюдяването се дължи на различни фактори.

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ееее- в този форум над 3/4 от коментаторите реват нонстоп колко гадна държава била България- не е ли време да потеглят за тези призначни села, да ги съживят, да се размножават там и да ядат само онези плодове и зеленчуци, които отглеждат с ръцете си? Там е СУПЕР ЕКОЛОГИЧНО, СУПЕР “ЗЕЛЕНО“- хайде - всички “зелени" да си хващат мюсюлманите, глбти и екоталибаните и да заселят тези села, а не нонстоп да плюят България и българите! Искате "зелено" място за живеене и не можете да си харесате такова в България- те ви го е- “призрачните“ испански села!
  —цитат от коментар 16 на cmy12603507


  Не можеш да хванеш "зелен" да отиде,живее на село,сади,копае, яде екологично. Не можеш да го хванеш и да излет сред природата. Зелените активисти се навират в най-нагъстените гета, където не може да се диша, пейзажът он бездомници и боклуци е отвратителен и там те изпитват неистов страх,че природата е унищожена и трябва да се направи нещо. Като погледнеш къде живеят,това за природата е вярно. Ако зелен се засели в селската зона,той моментално престава да бъде зелен активист.

 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Чувала съм за такива села в областта Астириас. За Каталуния е невероятно. Особено пък в Северна Каталуния , където цените са най-високи.
  Наши приятели живеят в село от само 23 къщи в планината на 10-15 км от брега. От години искат да купят там къща, но никой не продава.

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  [quote#21:"gozambo"][/quote]

  Хахаха.Много си прав.Аз всяка вечер си правя разходки сред полето и виждам невероятно красиви гледки,има различни птици-яребици,пъдпъдъци,щъркели,чапли,соколи,ястреби и така нататък.Виждал съм и зайци,язовци,невестулки,порове.

 24. 24 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo": Това обаче не им пречи да се изживяват като спасители на света и на природата... Съгласна съм напълно с коментарът Ви- дано поне един “зелен“ да го прочете и да се замисли... Защото грижата за земята и за домашните животни не иска пърформанси и флашмобове със кървави сцени как хората унищожават природата, а , обич към животните и земята, грижа към тях , постоянство, трудолюбие и полагане на истински физически труд, на които те не са научени и които неглижират, защото се издържат от чужди привлечени капитали, а не от собственият си физически или интелектуален труд. Има защо да ги наричам екоталибани....

 25. 25 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Проблема на нашите села е липсата на сигурност!! Там дерибесйтват безнаказано едни наши съграждани. Родителите ми отдавна са пенсионери и вероятно щяха да са отишли на село, на тишина и чист въздух, ако не за през цялата година, то поне за през лятото, но.... уви, не е "здравословно"!

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  А каталунските села са прекрасни. Винаги са ги строили на най-високия връх, за да могът да наблюдават идващите отдалече. В миналото са имали проблеми със пирати, разбойници, бирници. Сега имат прекрасна гледка отвисоко.

  Един от барцелонските крале дори издал специален декрет срещу разбойниците. Този, който обере или убие човек на 30 стъпки от църквата - смърт и в ада. Затова къщите са плътно една до друга в кръг около църквата. И за всеки случай са оградени с дебела каменна стена отвън.

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#22] от "half truth":

  * областта Астуриас.

 28. 28 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Опорната точка, че социалистите са разбили българското село, рухна - оказа се, че идентичен процес е имало и в Испания. Апропо, към 10.11.1989 г. родните села бяха все още доста витални - драмата идва след това. Днес има опити за съживяване на селата, както и в Испания, но тенденцията и в Европа, и по света е все по-усилваща се урбанизация, и все по-малко хора в селските райони, където навлизат почти напълно автоматизирани машини.
  —цитат от коментар 2 на Читател


  Г-зе червен, я сравни българския чернозем със испанския камънак. Я също иди да видиш дали са се обезлюдили селата в Англия и Франция, че и в Гърция.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Г-зе червен, я сравни българския чернозем със испанския камънак. Я също иди да видиш дали са се обезлюдили селата в Англия и Франция, че и в Гърция.
  —цитат от коментар 28 на Rex


  Зависи от селата и от разположението им.

  Също мислех да дам пример с Гърция. Някои села, особено по-морето са доста добре и се развиват. Обаче има други дето са навътре, съответно нямат земя, няма къде да работят и те си западат. Младите хора се изнасят, щото няма работа. Процесът е естествен и трудно може да бъде спрян.

  За Англия и Франция не знам как е. Но по предаването Бразди веднъж бяха на гости на една френска ферма за някакво специално сирене. И хората си казаха, че децата им не се интересуват от фермата и живеели в близкия град, щото смятат работата за тежка и неблагодарна. Та като си отидат стопаните, може и фермата да си отиде.

 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 897 Неутрално

  1. Моето впечатление е обратното- във всеки един смисъл, испанските села са малки градове, с отлична инфраструктура, супермаркети, банки, спортни комплекси, общински басейни, ресторанти, модерни фризьорски салони, библиотеки...и забрана да се отглеждат животни в пределите на селото. Предполагам, има и западащи, но това са естествени процеси. Например, никой вече не се изхранва с козарство.
  2. Статията е объркана и манипулативна. "Стотици" села в страна, където има десетки хиляди не означава нищо. Освен това, примерите са сериозно неадекватни. Махалите във високите части на Пиринеите не са села, и никога не са били (могат да се видят раннохристиянски църкви от 5-6 век, цялото село се е състояло от един род, всички са погребани в двора на църквата. Този модел е запазен до самия край, сиреч до началото на 20 век).
  Докато Молинс де Рей е нещо като предградие на Барселона- има влак на всеки половин час и пътувнето продължава към 20-25 минути. Според Уикипедия понастоящем Молинс има над 25,000 жители, а по време на бума едно жилище, ново строителство струваше към 300,000 евро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK