Северна Македония и Албания паднаха в центрофугата на европейските обещания

Протест в Тирана, 2 юни.

© Reuters

Протест в Тирана, 2 юни.От югославските войни насам Балканите не бяха ставали толкова интересни за Европа, колкото бяха миналата година - този път не само с проблемите, а и с възможностите, които създават. Среща на европейските лидери след седмица повдига въпроса дали краткият епизод няма да отново да бъде последван от дълго затишие. И проблемите, които създава България, както и бавният ѝ напредък - и дори отстъплението - по основни демократични показатели също влияят на това.


Лидерите на страните от евросъюза се събират на 19-20 юни, за да опитат да решат горещия въпрос за най-важните постове в евроинституциите след изборите на 26 май. Според източници на регионални и международни медии обаче не е на дневен ред обещанието, направено преди почти точно година - да се вземе решение за преговори с две държави на Балканите, които извървяват труден път.


Тонът на еврокомисията и западните лидери не е окуражаващ, както бе преди референдума за смяната на името, на който трябваше да се реши дали Македония да стане Република Северна Македония. Тогава западни лидери се редяха на опашка, за да обвързват решението на избирателите с евроинтеграцията на страната.
На 12 юни, само 9 месеца по-късно, сред 13 страни, подписали заявление с искане за по-бърза интеграция на Западните Балкани, имаше само една от петте големи западни държави в ЕС - Италия, там бе и богатата, но малка Австрия. Останалите бяха България, Хърватия и почти всички членки от предпоследното "източно" разширяване.


Какво се промени? Нов разлом между "изток" и "запад" ли е това и какво означава той за бъдещата интеграция на Балканите и обещанията от времето, когато София опитваше да привлече вниманието на ЕС към региона?


Невъзможната дата


Северна Македония подаде молба за членство през 2004 г. Комисията препоръча начало на преговорите през далечната 2009-а. Гърция и на практика България обаче блокираха пътя ѝ в края на миналото и началото на това десетилетие. Години застой и политическа изолация доведоха на власт социалдемократите на Зоран Заев с обещания за ясна посока на Скопие - към ЕС и НАТО.


Албанската кандидатура бе подадена през пролетта на 2009 г., седмици след като страната стана член на НАТО. Една от най-бедните държави в Европа, терен на организирани престъпни групи и важна точка в наркоиндустрията, получи статут на кандидат пет години по-късно. Страната се захвана с административни и съдебни реформи, а управляващият от 2013 г. Еди Рама стана ценен партньор за еврокомисията, която го поздравяваше като гарант на стабилността.


По това време комисията не смяташе разширяването за приоритет и председателят ѝ Жан-Клод Юнкер изключи да има нови членове по време на мандата му. Четири години по-късно, докато България председателстваше Съвета на министрите (от януари до юли 2018 г.), мигрантската криза, Брекзит и нарастващите външни влияния в региона промениха тази идея.


Преди години германският канцлер Ангела Меркел инициира Берлинския процес за диалог между страни от Западна Европа, Западните Балкани и институции, които могат да помогнат за амбициозни проекти, като алтернатива на разширяването, за което не се говореше. Пет години по-късно към Берлин има обвинения, че вече не успява да покаже визия за бъдещето на Европа. На снимката: Британският премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел с лидери от Балканите. Премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич е отляво на Мей, а албанският Еди Рама - отдясно на Меркел. На задния ред, отляво надясно, премиерите на Хърватия (Андрей Пленкович), Словения (Миро Церар), Гърция (Алексис Ципрас) и България (Бойко Борисов).

© Pool, Reuters

Преди години германският канцлер Ангела Меркел инициира Берлинския процес за диалог между страни от Западна Европа, Западните Балкани и институции, които могат да помогнат за амбициозни проекти, като алтернатива на разширяването, за което не се говореше. Пет години по-късно към Берлин има обвинения, че вече не успява да покаже визия за бъдещето на Европа. На снимката: Британският премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел с лидери от Балканите. Премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич е отляво на Мей, а албанският Еди Рама - отдясно на Меркел. На задния ред, отляво надясно, премиерите на Хърватия (Андрей Пленкович), Словения (Миро Церар), Гърция (Алексис Ципрас) и България (Бойко Борисов).


Така в препоръките на Европейската комисия - два месеца след публикуването на стратегията за Западните Балкани - за пръв път от четири години се появи обещанието за начало на преговори със страна кандидат. Съпротивата на Франция и Холандия обаче (особено заради ситуацията в Албания, която според тях не е постигнала достатъчно срещу престъпността) отложи решението - идеята бе този юни да се одобри дата за преговорите до края на годината.


Тогава Франция постави условието страните да продължат с реформите - както и направиха. Германия, обратно, подкрепяше преговорите - символичен жест, който би задължил Тирана и Скопие да задълбочат реформите. На заседание миналата седмица обаче (дни след като Брюксел повтори същата препоръка) депутатите дори не засегнаха въпроса. Канцлерът Ангела Меркел каза миналата седмица, че Бундестагът би го разгледал най-рано през октомври.


"Проблемът в Холандия и Франция е основно вътрешнополитически - затова политиците им не са склонни да започнат преговори, не заради заслугите на Албания и Северна Македония", каза за "Дневник" Тена Прелец, изследовател от London School of Economics.


"Холандия изрично каза, че се чувства като малка страна и няма възможността да си каже думата за разширяването, когато то започне, и ако има думата, ще е в началото на преговорите." Според нея трябва да се имат предвид разочарованията от последните разширявания - например заради "съмненията за върховенството на закона в страни като България и Румъния", продължи тя в телефонен разговор. Евроизборите просто "очертаха тези притеснения, защото партиите трябваше да ги изразят пред електората си."


На теория решението за начало на преговори трябва да се вземе на Европейския съвет. Преговорите на практика започнаха още в сряда със срещата на представителите на страните членки в Брюксел и ще продължат другата седмица. На среща с албанския премиер Рама преди няколко дни обаче Юнкер призна, че по въпроса няма единодушие.


В пакет или не


Северна Македония и Албания вървяха в "пакет" в препоръките на комисията. От месеци някои европейски политици допускат възможността те да бъдат разделени. За същия план писа наскоро и в. "Зюддойче цайтунг". В сряда го поиска и холандският парламент.


Северна Македония напредва, докато в Албания политическата нестабилност стана ежеседмична, с протести и опозиция, която бойкотира парламента. Президентът Илир Мета реши да отмени местните избори, насрочени за 30 юни, но на това се противопоставиха и премиерът Еди Рама, и председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер с аргумента, че това само ще отложи интеграцията на страната.


Изказванията на комисаря за разширяването Йоханес Хан показват, че двете страни все пак са различни и е нужна по-голяма готовност за такъв подход, смята политологът Андрея Стойковски от университета "Хуан Карлос Трети" в Мадрид. "Ако бях албанец, вероятно бих защитил този подход (да са в пакет - бел. ред.). Но... разширяването винаги е било базирано на резултати и страните са били оценявани според действията си. Да, има опасност от разделянето, но ЕС трябва да създава доверие с политиките си."


Холандското решение за отделянето "всъщност е положително", защото Хага подкрепя отварянето на преговорите поне със Северна Македония. "Важното е да се даде положителен сигнал, че усилията за реформи се ценят и се вземат предвид", добави Тена Прелец. "Не е фантастична новина, ако това се случи само със Скопие, но ще е като "овладяване на щетите" от отпора в двете страни. А такъв със сигурност ще има." Според нея Северна Македония изпълни всички изисквания на Европейския съвет и отказ би изпратил лошо послание на целия регион, чието усещане може да се обобщи с думите: "Те ни занасят и няма да ни пуснат, каквото и да правим, всичко е в ръцете на големите." Въпросът би бил какъв е смисълът да се правят реформи, ако "всичко си остава същото".


Алтернативата


Отлагането хвърля светлина върху необичайната ситуация, в която е поставена Албания. Публикацията на в. "Билд" отпреди няколко седмици, която показва връзки между фигури от престъпния свят и политици от управляващата партия, напомня за причините, отприщили недоволството на хиляди албанци, подклаждано и от опозицията. Още от началото на многохилядните, често белязани от насилие митинги всяка седмица обаче комисията поддържаше ясна линия, същата като тази в Сърбия и Черна гора - призив за конструктивност и подкрепа за демократично избраните управляващи. В случая на Тирана, която като другите столици бе посетена от европейски делегации, комисията и парламентът подкрепиха усилията за реформи - същите усилия, които сега големите европейски държави не считат за достатъчни, за да открехнат вратата. Кого всъщност е по-добре да слуша Албания, за да върви по пътя към ЕС?


Според Андрея Стойковски кризата, която вече се разгаря в Албания, действително може да се задълбочи. Може да има и геополитическо измерение и дори да се отрази на диалога между Сърбия и Косово (по-рано в разговор с "Дневник" албански опозиционен депутат отправи сходно предупреждение заради подкрепата на премиера Рама за сделката за промяна в границата, защитавана от президентите в Белград и Прищина).


Много е важно и как ще бъде формулирано отделянето, ако то се случи, и как ще се обяснят на Албания нужните стъпки за положителен отговор догодина, обясни Тена Прелец. "Разбира се, че ще има голямо разочарование, това ще стимулира и опозицията, а САЩ и ЕС не искат такава задънена улица - възприемат Еди Рама като партньор в съдебната реформа. Но в Албания остават големи проблеми, в по-голям мащаб, отколкото в Северна Македония."


Северна Македония и Албания паднаха в центрофугата на европейските обещания

© Reuters


В Северна Македония вече бяха направени огромни жертви, а канцлерът Ангела Меркел ги представи като "необходими за интеграцията в ЕС". Всяко отмятане би се възприело като "измама" и би засилило отрицателните настроения към ЕС, не само подхранвайки национализма, а и създавайки плодотворна почва за завишено присъствие и влияние от други актьори, смята Стойковски. Може дори да се "застраши завършването на процеса за присъединяване към НАТО".


Скопие избра да не разчита на случайността. Номинираният за Нобелова награда Зоран Заев обяви, че би дал не една, а две награди, за да получи дата за преговори. В интервю за "Политико" външният министър Никола Димитров каза, че Северна Македония активно работи, за да убеди държави като Франция, Холандия и Дания, че е "създала атмосфера, в която е невъзможно да се каже "не" на македонската (кандидатура) тази година", обясни той. Доколко дава резултат кампанията, предстои да се разбере, но представител на Елисейския дворец е казал на изданието, че Франция не е взела решение.


В интервю за EurActiv тази седмица президентът Стево Пендаровски допусна, че е по-добре Атина да получи дата за преговори преди есента - преди следващият кабинет в Гърция, вероятно на "Нова демокрация" и по-неотстъпчив, да е формиран. "Най-големият проблем в момента е отделянето от Албания" и дори това да не е "страхотно решение", е единственият път напред, смята той. И сп. "Икономист", в коментар, озаглавен "Европейският съюз: балканско предателство", се съгласява: тази есен противниците на Преспанския договор ще оказват силен натиск за отлагане на преговорите.


Изток срещу запад?


В края на май сърбохърватската редакция на "Свободна Европа" обяви, че сред европейските държави циркулира документ, с който Полша и обединили се около идеята ѝ държави от Източна Европа търсят подкрепа за евроинтеграцията на Западните Балкани дни преди Европейския съвет. Събраните гласове "за" са 13 - под половината от всички членки. Българското външно министерство съобщи преди няколко дни имената на страните: България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия. Това означава, че от "основателките" на ЕС присъства само Италия, от следващите вълни (преди източното разширяване от 2004 г.) само Австрия, бивш ротационен председател на Съвета на ЕС след България,


"Не виждам проблем в това, че големите държави членки ги няма", смята Андрея Стойковски. Великобритания си има свои проблеми заради Брекзит, Испания още не е съставила правителство след изборите на 28 април, а Франция иска "ЕС първо да се реформира, преди да се разширява". Проблемът според него обаче е "липсата на визия и геополитически нюх от страна на германския канцлер, която винаги ги е имала. Колкото по-скоро Германия осъзнае отрицателните ефекти от разделенията по темата, толкова по-добре за ЕС, не само за Западните Балкани."


Реформата, искана от Франция, според него може да продължи няколко години и може да върви ръка за ръка с преговорите. Разширяването обаче може да стане "ябълка на раздора", защото "ако тези 13 страни членки го превърнат във въпрос, могат да блокират всяка друга реформа, която Франция би искала, а и много други свързани с това политики."


В "порочния кръг" на Европа


Като повечето държави на Балканите малките Северна Македония и Албания години наред не влизаха в плановете на ЕС, макар да станаха кандидати за членство. Демокрацията им действително не отговаря напълно на стандартите на съюза.


В разговора с "Политико" представителят на Елисейския дворец казва, че разширяването е рисковано, защото в него има елемент на "лицемерие": "даваме на тези страни усещането, че утре ще са в Европа, докато в действителност отнема много време". В действителност "тези страни" са на опашката от години, а кандидатстването би отнело още поне толкова време, колкото са чакали - Сърбия е кандидат от 7 години. Лицемерно според Тена Прелец е и говоренето за нуждите от реформи, въпреки че европейски компании, въвлечени в спорни сделки на Балканите, позволяват на елитите да овладеят системата и стават "част от проблема".


В миналогодишната стратегия на комисията, която поне частично бе одобрена от всички членки, пък един от основните аргументи бе опазване на Европа от "чуждо влияние". Това бе откровен, а не лицемерен аргумент за нуждата от "балканска перспектива" в ЕС. В столиците на Западните Балкани обаче може и да се съгласят с определението на Елисейския дворец, ако от тях се искат реформи срещу приближаване към ЕС и правят първото, без да виждат второто.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  Северна Македония и Албания щат - не щат, ще вървят в пакет, както България и Румъния !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Северна Македония открито ни провокира. България има икономически интерес Македония и Сърбия да са като днес - да са ни колонии.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  "Елате пак след 10 години" това е посланието, неизказано, но...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Музеят на Коминтерна няма място в ЕС.

 5. 5 Профил на dhj52611280
  dhj52611280
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":
  Другарю, не всичко е въпрос на икономически интерес!

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  България няма интерес западните Балкани да са в ЕС.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Големите държави в ЕС не ги искат много много...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  и какви по-точно са проблемите, които създава България? Дневник не ви ли е срам? България проблеми не създава, тя има сериозни вътрешни проблеми, които не само че не са проблем, но.и са добре дошли за ЕС. Проблемите ги създават Полша, Унгария, Гърция, Италия, Испания. То бива национален нихилизъм и самоунижение, ама чак да се пишат пълни глупости не върви

 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално
 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Ще влязат, ама друг път !!!

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Аз съм на мнение, че България има да свърши доста работа в и със Северна Македония. Преди членството й в ЕС.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А ние ясно и честно трябва да заявим - докато антибългаризмът (основа на македонизма) продължава да вилнее в Северна Македония, е абсолютно неприемливо предприемането на каквито и да било крачки за присъединяването им към ЕС.
  Това, че са си променили името ама въобще не ни грее.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  Смятам, че присъединяването на Албания и Северна Македония ще е от голяма полза за нас, а и целия регион, защото това е единствената възможна переспектива за държави, които искат да се откъснат от една страна от войнстващия сърбизъм и руските попълзновения на Балканите, а от друга страна - да престанат да бъдат разделяни на етническа основа, с процъфтяваща организирана престъпност и наркопозар, държан основно от албанската мафия. Но именно и това е проблема - Европа ще се нагърби с изключително тежки и сериозни проблеми, имайки си на този етап достатъчно свои такива - Брекзит, миграция....Така че, напълно ги разбирам и европейците !

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  проблемът на екс югославските държави е, че са възпитани от Тито в дух на див национализъм, селяния и простотия, с нулево уважение към останалите държави, с. нулева толерантност към различните - черни, обратни, китайци, с различна религия... Такива хора нямат място в цивилизована Европа, камо ли цели такива общества. България в това отношение е десетилетия напред от тях. За това България заслужено е в ЕС,.а те скоро няма да бъдат, защото дори не осъзнават този си проблем и не мърдат изобщо в положителна посока по тази тема

 15. 15
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":

  Добър си мама му стара хахаха

 17. 17 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Баси, тва германците на Репербан у Хамбург пият бира от сабахлем. Има и няколко негъра, но на St. Pauli сичко е спокойно.

 18. 18 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 279 Неутрално

  България създава проблеми само в болните мозъци на Ангел Петров и другите като него от Дневник. Фактите са, че големците в ЕС натискаха Македония, обещаваха, обещаваха и накрая като всичко друго в съюза в последните години - само приказки, а като се стигне до фаза "дела": един дебел и кожен.

 19. 19 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Вижте какво представлява елита на Северна Македония и си направете изводите за това кога ще спрат с лъжите там ! Добре, че по някое време се включва Виктор Канзуров та да разкрива лъжите:

  https://www.youtube.com/watch?v=gmCvweLNW3U

  https://www.youtube.com/watch?v=KeTjyDtIbwA

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Санкции, ембарго и ежедневни бомбени рейдове над Брасълс, докато лъжливия неправещ нищо за интеграцията на Тирана и Скопие режим там не падне.

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Да живее Еди Рама и Заев, смърт на ЮнкЕр и комисаря Хан, Тирана и Скопие в ЕС още днес хахаха

 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Албанците са наши генетични братя, северно корейците....пардон северно македонците, не толкова!
  Скоро ще ги приобщим към гоуемото европейско семейство,и заедно ще крачим щастливи към светлото демократично бъдеще!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Като че ли Европа не падна в центрофугата на българските обещания. Как ей сега ще изпълним критериите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Аааааа, кадрото с Меркел кърти мивки, фаянс, теракота, гранитогрес и метал-керамика от Урал до Кабо Да Рока хахаха

 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  След Турция в Унията трябва да се приобщи и Северна Корея, Монголия и Япония. Ама тоя Абе при аятоласите беше, той утре и с Орбан ше се срещне. Санкции, ембарго и ежедневни бомбени рейдове над Токио

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Аха, значи онези, дето твърдят че трябва да целуваме на Костов ...ръка, щото ни вкара в ЕС в последния момент, ще излязат прави! Представете си как би влязла България сега,,,

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Нека се повъртят 10-15 години.

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#24] от "zyb18561487":

  Не се бой, мумше. България и Северна Македония ке останат у ЕС, щото нема да покрият изискванията за излизане.

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#27] от "lz73":

  С шут по вратата, два коняка за ЮнкЕр и сме вътре, как?

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 1:"karabastun"...Северна Македония и Албания щат - не щат, ще вървят в пакет, както България и Румъния !...."

  При Костов бяхме разделени, и с по-добри позиции от Румъния, но Дедо зорлем ни върза към тях, а русфилистиците завинаги ни сложиха на опашката.

 32. 32 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Никакъв ЕС за криминални държави като Албания. Поне едно 70-80% от БВП им се генерира от престъпна дейност, какъв ЕС искат.

 33. 33 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Требва да си тотално луд да повтаряш некакви дипломатически полит. коректни глупости в новинарски форум. Ти не знаеш ли с каква цел ги разтегат такива празни приказки дипломатите, та им се хващаш?

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#19] от "krf54523578":

  Виктор Канзуров храбро защитава българщината в Македония, но българската държава не прави нищо по въпроса. Сърбоманското правителство на Борисов е склонно да признае антибългарския македонизъм. Каква полза има България антибългарска Македония да влиза в ЕС?

 35. 35 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Албания и Северна Македония неизбежно ще влязат в ЕС. Няма накъде да бягат. Обградени са от европейски държави. Германците и много други хора ходят на плаж в Албания и е редно да приобщят албанците към Европейския съюз.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 36. 36 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#34] от "tacheaux":

  Към днешна дата Северна Македония е антибългарска по същество, но пък в близните 15-20 години няма да са в ЕС. Да се надяваме, че това ще се промени. А и ако се налага България ще блокира преговорите й с ЕС. Така напр. постъпи Словения с Хърватия.
  Работа е, че тамошния елит не се интересува какво пише в оригиналните документи. А са си наумили нещо и това е.
  Друг е въпроса, че Борисов просто няма качества да е премиер. Той закопава България, но това е друга тема.

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Европа без Сараево е като целувка без мустаци.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Както много пъти съм писал в този форум (с цената на безкрайно много минуси :) ), разщетяване на ЕС преди 2035 няма да има. А най-вероятно 2040.

  Дневник, твърдението, че "В Северна Македония вече бяха направени огромни жертви" силно дразни.
  Конкретно към България не отправиха дори обещание, че ще се гледат да влязат в пътя.

 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  ЕС си играе със Северна Македония.Не е правилно СМ и Албания да са в един кюп.Албания е абсолютен престъпен хаос, а СМ е много по-напред с реформите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 867 Неутрално

  България няма реална сметка от евроинтеграцията на Македония, положението в момента ни устройва.

  Пътуваме само с лични карти, и в най-мрачните си кошмари македонски граничен служител не може да си предс,тави да върне българин от границата, щото не утройва началството.
  Гледаме им сеира, ако условията позволяват, започваме да ги изкупуваме евтино и на парче.
  Само една препоръка- трябва да засилим натиска, да използват парите от предприсъединителните си програми или каквото там им дават, да оправят пътищата си в посоките "Преспа" и в "българска граница"- зер, не може да се хвърля всичко за подръжка на магистралата Скопие-Белград.

 41. 41 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Германия има нужда от работна ръка, която отгоре на всичко плаща данъци и купува храна и дрехи от магазините. Пък и другите страни от Западна Европа са на същото положение. Така че Албания и Северна Македония ще са член на ЕС. А антибългарските им прояви са като лай на кучето по Луната. Тя си свети и се движи и дори не ги чува.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 42. 42 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Друго са си обещанията на азиатските диваци и жужети им, нали Пезев - комунистическа свин*о?

 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#42] от "pinoccio":

  Печелиш купата "Първа сигнална система", потупване по рамото, снимка пред байряка на Унията и 5000 служебни плюса у форумо. Честито.

 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Весело

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":
  До коментар [#40] от "klecho":

  Кутригури загубени и прости !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Зависи. При сегашното положение в страната, да. Но ако се превърнем в прогресивна държава, която не разчита само на ниско качество, живуркане, евтиния тогава имаме интерес.

 47. 47 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#45] от "pinoccio":

  Нещо си се развълнувал относно моето житие - битие. Искаш ли да си уговорим един апойнтмънт само двамата и да ми кажеш в лицето всички тия работи и да ти наместя метал - керамиката по - добре,а?

 48. 48 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Разстроено

  Не са за звиждане. На фона на усложнената международна обстановка северомакедонците имаха в лицето на България един единствен искрен доброжелател, който е лобирал винаги за тяхното добро бъдеще. А те се опитват да го провокират и разиграват за нещо очевидно - признаване на общото им с България минало !

 49. 49
  theduloclan
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 50. 50 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Крайно време е България да подсети в управляващите (и евентуално историците) в Сев. Македония, че от 1919 г. до 1941 г., тяхната област става Южна Сърбия или „Вардарска бановина“. Повече няма нито българи, нито македонци, а само сърби. Администрацията става изцяло сръбска, в училищата основен език е сръбският. Задължително се променят и фамилните имена като се добавя сръбското окончание „ИЧ“. Така Иванов става Йованович, Петров – Петрович, Гаврилов – Гаврилович и т.н.
  С други думи 20 години те са под сръбска окупация, но това те удобно го премълчават и говорят за „българска окупация“?! Ако не беше започнала войната и немските войски не бяха прегазили Кралска Югославия тази област щеше да остане Южна Сърбия, а народа – сръбски и до днес!

 51. 51 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  В Македония, когато беше референдумът, пътека направиха! Кой ли не се извърви! То не бяха щатски военни министри, не бяха могеринита и други висши еврочиновници. На БГ председателство наредиха на нашия да подхваща “западните балкани” (абсурдна формуливовка), вместо да поработи за спедиторите, дето застрашава много хиляди работни места. Да имаше някой да каже що за горещи кестени има да се вадят от огъня, че беше и все още е тази офанзива? Йок. Който знае, мълчи. Който дрънка, нищо не знае.

  Мърфи е оптимист!
 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#50] от "bozkata":
  "Крайно време е България да подсети в управляващите (и евентуално историците) в Сев. Македония, че от 1919 г. до 1941 г., тяхната област става Южна Сърбия или „Вардарска бановина“. Повече няма нито българи, нито македонци, а само сърби.
  Администрацията става изцяло сръбска, в училищата основен език е сръбският. С други думи 20 години те са под сръбска окупация, но това те удобно го премълчават и говорят за „българска окупация“?! Ако не беше започнала войната и немските войски не бяха прегазили Кралска Югославия тази област щеше да остане Южна Сърбия, а народа – сръбски и до днес!"

  Сърбомаското правителство на Борисов никога няма да направи това , което очакваш , да защити българщината в Македония и десетките хиляди български жертви дадени за нея.

 53. 53 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Северна Македония и Албания паднаха в центрофугата на европейските обещания

  Нищо ново под слънцето . Това си е Балкански номер . Обещаваш на сватба подарък за младоженците , ама го даваш ... на Куков ден .
  Даването не е като обещанавето ." - Европа се балканизира . Успешно . Сиреч"

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Какво се промени? Нов разлом между "изток" и "запад" ли е това и какво означава той за бъдещата интеграция на Балканите и обещанията от времето, когато София опитваше да привлече вниманието на ЕС към региона

  Ами да отговори Простия . Нали ТОЙ беше модератора и гарант на кандидатите за нови членове на Семейството . И се натягаше за Лидер на Балканите . Е, време му е да отчете що е свършил като гарант .

 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Една от най-бедните държави в Европа, терен на организирани престъпни групи и важна точка в наркоиндустрията, получи статут на кандидат пет години по-късно.

  Една от най. бедните , но дали е най- бедната ?. Ако е така , по- скоро да я приемат , че да се отървем от славата на най- бедните в Европа .

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Преди години германският канцлер Ангела Меркел инициира Берлинския процес за диалог между страни от Западна Европа, Западните Балкани и институции, които могат да помогнат за амбициозни проекти, като алтернатива на разширяването, за което не се говореше. Пет години по-късно към Берлин има обвинения, че вече не успява да покаже визия за бъдещето на Европа.

  Сега се сещате за Берлинския конгрес през 1914 година . Когато се срещнаха ВСИЧКИ балкански лидери - БЕЗ Простия . Сосновна цел - разширението на ЕС. В България нямаше никакъв отзвек за следващите ежегодни сбирки , на които България постоянно предлагаше своето участие , но беше неглижирана и Борисов не един път в Брюксел изразяваше желание да се включи . Всуе . Предстоуше Председателството и и герберите с велик ентусиазъм се готвеха да шашнат Евротпа и света с невиждано събитие . Година и половина се готвеха , приели за мото на председателството " Трите К % . И половин година преди поемане на задачата , мотото неачаквано бе променено и стана - ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ . Ни в клин , ни в ръкав , основната тема стана РАЗШИРЕНИЕТО на ЕВРОСЪЮЗА с балканските страни . Явно " под натиск на България " Каква ирония . България беше употребена като МАША и нико я медия не се осмели да обяви истината . Оставиха ни само възможността да се фукаме с някаква виртуална блестяща организация и заслуга за решаване на виртуален балкански интерес . Това което беше срам за българия , сровесно бе превърнато в невиждан успех . За ония , от осемдесетте процента .

 57. 57 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Беше доста наивно да се смята, че всичко ще върви по мед имасло за двете държави. Още са далеч от влизането в "обетованата земя". И двете не са готови- ама никак. Видя се, че имат купища нерешени проблеми вкл. съседски. Който е участвал в преговорен процес за присъединяване към каквато и да било международна структура знае добре какво означава това. Но един ден може и да стане. Блаженни са верующите!

 58. 58 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#47] от "pavur":

  Палячо, жалък си.

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Евроатлантика ще показва на двете държавенца книжен морков.

 60. 60 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#59] от "Judjuk":

  Няма проблеми. Нека да показват каквото искат. Ако бях на мястото на Албания и Македония, щях да правя всичко възможно да привличам китайски инвестиции. Колкото може, повече. ЕС нека се крие зад бюрократите.

 61. 61 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Само да рекат "демокрация вар, Русия йок" о милиарди евра ще потекат към джобовете на билюкбашиите за разпределение по низовите звена.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Эвротудей имени ник Ленина

  Отлична!
  Талантът си е талант.

  Еврофобия ни рани нас (азийские душмани)

  "... и... паднаха в центрофугата на европейските обещания"

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Балканджи сталин, отритнат или что?

  В началото на 20 век, да:
  имало мода мачо мустакатая.

  В първата половина на 21ти:
  има пред теб и цалувателни гей опции.

  Оособено, в чужбина на изток от Европа.
  Мъже другаруват... сексуаллно флиртуват...

  До коментар [#37] от "zyb18561487":

  Европа без Сараево е като целувка без мустаци.

 64. 64 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Проблемите, които създава България"........

  Пффф, ама че позорно твърдение...няма нужда да се чете по-нататък......

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Ние сме им като обеца на ухото.

 66. 66 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Весело

  "...политологът Андрея Стойковски от университета "Хуан Карлос Трети" в Мадрид.
  Университетът ще да е бил или "Хуан Карлос" (първи и засега единствен), или "Карлос III".

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 67. 67 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":

  Ами ние?!За 45 години комунистите направиха това, което и за 500 Османската империя не можа!Да ни е страх, да се смятаме за малки, жалки, незначителни.Да се скатаваме, да лъжем и крадем, всичко да става с връзки - от задния вход, с наши хора.
  Ние сме по-зле и от тях, защото в Югославия нямаше комунизъм точно и за нас, те ни бяха Западът!

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#59] от "Judjuk":Няма проблеми. Нека да показват каквото искат. Ако бях на мястото на Албания и Македония, щях да правя всичко възможно да привличам китайски инвестиции. Колкото може, повече. ЕС нека се крие зад бюрократите.
  —цитат от коментар 60 на Момо


  Простотията и мизерията водят до просия. Просякът не може да си позволи чест и достойнство. Тук проблемът е от това, че Господарите на планетата не знаят какво да правят? Хем не им трябват навлеци, хе не ги пускат буща, щото някой друг да не ги гепи. Единият начин е да им напечатат евра и да ги вържат с дългове като Гърция. Обаче вече има планина от 25 трлн фалшиви евра. Между другото и макитата и шиптърите са много по-добре от нас.

 69. 69 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Предстои им дълъг и мъчителен път

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 70. 70 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  Европа без Сараево е като целувка без мустаци.
  —цитат от коментар 37 на zyb18561487


  Точно така!Сарайево сръбско трябва,да е !!!!

 71. 71 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ДНЕВНИК, 2 дена нито дума за новината, че Македония иска да участва с 500 Мвт в АЕЦ Белене. Що така?...

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Предстои им дълъг и мъчителен път
  —цитат от коментар 69 на neut


  ......към нищото!

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Понеже, идеотий стратевич, новината е 1-априлска.

  Македония Не е износител на електрически или атомни мощности.
  Нито Пиринската, ни Вардарска, нито Солунската.

  Европа и изобщо Планетата земя има достатъчно възобновяеми енергийни източници
  и (заедно) Те бeгат от нечисти атомни.

  Ако си купил ация/инвестирал в Дружество за небъдна Аэц 2,
  спешно продавай на идеот мераклия № 2.

  Компетентни органи в целия Планетарен свет разпознават тоз тип
  измамни схеми като "Понзи", "Пирамидални" и так пр.

  Замисли се с какъв "акъл" Предумишленски
  организаторите на Идеята "инвестират" в земетръсна зона,
  вместо в Стабилна 1/6 (една Шеста!) от Световната площност.

  Вони като от невменяеми инвеститори, но повече: като от Измама.
  Вонящи лица са си знаели что праят.
  Ранно или късно, отговорността ще ги настигне.

  1. Принципиални идеоти продават дялове от ще бъдещ успех
  на идеоти втори разред.
  2. Вторите - на трети.
  3. Третите - на пети.
  ...

  Ти си знаеш разреда.
  В Сертификата за покупка на дял или акция в схемата
  (правомерно) следва да е отелязано.

  До коментар [#71] от "idiotstavrev":

  2 дена нито дума за новината, че
  Македония иска да участва с 500 Мвт
  в АЕЦ Белене.

  Що така?

 74. 74 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Ще влезнат в ЕС, но някой друг път. И ако все пак влезнат, няма да е в ЕС, а в друга структура, която ще го замени. Това са много години чакане. И не е ясно дали в близко бъдеще ЕС трябва с нови балкански страни да се разширява или да ги разтървава. И не е ясно какво трябва да прави ЕС след някоя и друга година - страни да приобщава или от тях да се спасява.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Северна македония е държава, призната единствено от Дневник

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK