Как украински олигарх заобиколи квотите на ЕС

Наричат го пилешкият барон: собственикът на МХП Юрий Косюк

Наричат го пилешкият барон: собственикът на МХП Юрий КосюкС един прост трик фирма на украински олигарх е заобикаляла ограниченията за внос в ЕС. След като измамата лъсна, Брюксел промени квотите за Украйна. Последици обаче може да има за целия ЕС, разказва Юрий Шейко за "Дойче веле".


Концернът MХП ("Мироновски хлибопродукт") на украинския олигарх Юрий Косюк явно е намерил начин как сериозно да увеличи износа на своя продукция за ЕС. По данни на самия концерн само през миналата година MХП е доставил близо 100 000 тона украинско месо в страните от общността.


Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС дава на украинските фирми възможността за безмитен износ на почти всички категории пилешко месо, но само в рамките на определени квоти. За настоящата 2019 са разрешени 18 400 тона. Предвидено е това количество да нарасне на 20 000 тона до 2021 година и после да остане трайно на това ниво. Предвидена е обаче и възможността за допълнителни доставки на 20 000 тона замразени пилета.


Как се заобикалят разпоредбите
Австрийският в. "Курир" обвинява МХП, че от доста години насам заобикаля ограниченията за внос с помощта на един трик. Вносът в ЕС на пилешки гърди – най-скъпата част от пилето – е ограничен с квота. За да може по-евтините части от месото, които остават в Украйна след разфасоването му, да бъдат внасяни в ЕС без ограничения, се процедира по следния начин: МХП има свои клонове в Словакия и Холандия, където се отделят костите от останалото по-евтино месо. Получените по този начин продукти се смятат вече за "европейско производство" и след това могат да се продават не само в ЕС, а и да бъдат изнасяни без мито за "трети страни".


Брюкселското списание "Политико" пише, че европейските селски стопани се оплакват от "гениалния и напълно легален начин за заобикаляне на европейските правила", прилаган от концерна МХП.


Пресцентърът на концерна потвърди пред ДВ, че изнася за по-нататъшна обработка в ЕС пилешко месо с кост. Тази практика обаче отговаряла на действащите европейски разпоредби.


Нови квоти за внос


И наистина Украйна успя сериозно да увеличи износа на пилешко месо за ЕС. През 2016, когато влезе в сила Споразумението за асоцииране, страната е изнасяла по-малко от 50 хиляди тона годишно. Две години по-късно, по данни на Евростат, износът е нараснал на повече от 123 хиляди тона, като повишението иде основно от износа на пилешко месо, което попада в графата "по-ниска категория". В случая не е от значение дали става дума за прясно или замразено пилешко – за тези категории украинско месо няма нито квоти, нито мита.


Тъй като властите на редица европейски държави така и не успяваха да открият никакви нарушения на правилата от страна на украинските износители, Еврокомисията предприе необичайна мярка, за да прекрати бясното разрастване на украинския износ за ЕС. ЕК започна преговори за промяна на квотите за пилешко месо. По информация на ДВ Брюксел и Киев вече са постигнали споразумение, налагащо квоти и за останалите категории пилешко месо, за които досега нямаше ограничения. Източник, запознат с преговорите, съобщи на ДВ, че е предвидено да се увеличи и общата квота за износ на пилешко месо за ЕС на 70 000 тона.


От украинска страна обаче не гледат на тази новост като на победа и твърдят, че тя е постигната с цената на компромиси.


Нови правила и за произхода на продуктите?


Все пак може да има и други последици - за целия ЕС - от поведението на украинския концерн МХП. Така например австрийското правителство изразява загриженост от това, че пилешките гърди, доставяни от украинската фирма в ЕС, не се маркират като продукт с произход Украйна, ако преди това са преминали обработка в Словакия или Холандия.


През април бившият австрийски министър по проблемите на устойчивото развитие и на туризма Елизабет Кьостингер разговаря с европейските си колеги и настоя следващата Еврокомисия да промени правилата за означаване на произхода на продуктите в ЕС. Според Кьостингер потребителите в общността трябва да имат възможност да се информират откъде всъщност идва месото, което консумират.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Любопитно

  Егати "балканският тарикат"!

 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 661 Весело

  Този е истински автентично десен олигарх! Разбира ги малките трикове :))))

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Важното е американски внос на храни да няма. Ще ядете качествените украински пилета, които се произвеждат и внасят без какъвто и да е контрол. Да ви е сладко!

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 661 Весело

  Важното е, че ИСТИНАТА ЛЪСНА! И се вземат мерки :)))

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Весело

  Ако правилно разбрах, не е извършено нищо незаконно.
  Друг е въпроса, че сега ако се променят правилата за маркиране на произхода, сума ти стари и реномирани фирми в ЕС ще изпищят, защото ще се окаже, че това, което се представя като произведено в Германия или Франция или Великобритания (тези са на одпис, не ги касае вече), ще се окаже, че е произведено в Китай и само му е направен лек "финиш" или "фейслифт" в ЕС...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Както е обяснено в статията, няма никакво заобикаляне на квотите. ЕС „играе“ някаква двойна игра. Не се сещам за кого, но губещ ще излезе братския украински народ.

 7. 7 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Това се нарича бизнес нюх. Да попаднеш в правилното време на правилното място. Или както се казва "Кьорав карти не играе". Кой им е виновен на ЕС, че са допуснали недоглеждане.

 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Украинците си нямат Миро мършата да прокара изискването за щастливи кокошки и си произвеждат.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Както е обяснено в статията, няма никакво заобикаляне на квотите. ЕС „играе“ някаква двойна игра. Не се сещам за кого, но губещ ще излезе братския украински народ.
  —цитат от коментар 6 на nmn58592067

  За кого, за кого ... на прима виста се сещам за поляците!

  А братският украински народ нищо не губи.
  Що за мода - отъждествяването на олигарси с "народа"?

  Като чета статията ... по-скоро може да инкасира загуби ... братският ... словашки народ ...
  Щото в Словакия се легализира мръвката, т.е. обират данъка ...

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Сега остава само да дойде Тръмп с неговите дразнещи призиви за свободна търговия.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Еее, за украински може! Те са от "наште" :)

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Който е живял при социализма е жив дявол. Иначе нямаше да оцелее.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#7] от "HERMES":

  Не е недоглеждане. Просто ЕС е някаква организация от два свята, за съжаление коренно противоположни. Част от правилата са писани да важат, при коректни търговски практики. Примерно като пише - Направено в Италия, да е произведено там, а не там да са сложени само дрънкулките. Важи за всичко, но в момента дори нискоквалифицирания труд е безумно скъп в Европа и маржът за тарикатите е безумен.

 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Уау, някакъв дебел бинесменка, разбирашли, внесъл един влак полешко!
  Това се прави по същия начин от години във всички сектори. Лепиш етикета върху стоката на територията и се брои за ЕС производство. Страшен гяволък, няма що. Нека поговорим за лондонското сити, пристанищата на Атина и Неапол и подобни други хитрости, които вносителите в ЕС прилагат.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 862 Любопитно

  Ах, каква измама. Европейците не правят такива неща: италианците не произвеждат италиански обувки в Словакия, нито немците шият немски ризи в Полша и България.

 16. 16 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... със сигурност некой евро-комисионер е "посъветвал" т.н. олигарх за "вратичката" в квотите, щото е явно, че са отработена практика... и 'що не се поразровят за некои (евентуални) нерагламентирани разплащания... А?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 17. 17 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Този господин е в списъка на санкционираните от Раша - от 1.11.2018

  Т.е., от нашите трябва да е. Проевропейски настроен либерал.
  Затова никой да не реве, човекът е печен!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 531 Любопитно


  До коментар [#12] от "Роси":

  нещо странно, хем по соца бяхме повече ,хем се налагало да оцеляваме ,сега при свободата и демокрацията, хем имаме всичко ,хем намаляваме

  гошо
 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Такава манипулация правят и магазините "Березка" в България, и не само, понеже номерът минава.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Направо че се разплачем :)

  Квоти, субсидии, бюрокрация. Къде отиде свободния пазар бе?

  И накрая некъв внася пилета и ги разфасова у ЕС и пише маде ин ЕС и това става европейски проблем номер 1 :)

 21. 21 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 523 Любопитно

  Ах, каква измама. Европейците не правят такива неща: италианците не произвеждат италиански обувки в Словакия, нито немците шият немски ризи в Полша и България.
  —цитат от коментар 15 на john_3volta


  Италия, Германия, Словакия, Полша и България са в ЕС свободен пазар за стоки и капитал, докато Украйна не е в ЕС има квота над която не може да внася, малка разлика ;-)

 22. 22 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Човекът се възползвал от правилата. Нищо незаконно не е направил.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2679 Весело

  Кой им е виновен на ЕС, че са допуснали недоглеждане.
  —цитат от коментар 7 на HERMES


  Кой НИ е виновен на ЕС...

 24. 24 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  всъщност, направил е инвестиции в ЕС, създал е работни места, плаща данъци в ЕС
  къде е проблема?

  MarekHamsik#17
 25. 25 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 661 Весело

  До коментар [#24] от "v_vassilev":

  Ами проблемът е точно в това - направил е инвестиции в ЕС, създал е работни места, плаща данъци в ЕС. Политически коректно би било да продава цели пилета на наши хора, които да ги разфасоват и да ги продават. Просто това е нелоялна конкуренция.
  И нали разбираш, тук става дума за разфасоване - от цяло пиле да продаваш бутчета, крилца, трътки, гърди и т.н., нищо общо няма с онова да вкарваш на части коли от Южна Корея в Полша, там да ги сглобяваш и да ги продаваш цели. Обратното е :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Гледайте ги какви са егоисти! Приласкаха я Украйна и я изоставиха. Укрите като не изнасят за Русия, и като не изнасят и за Европа, къде да изнасят? И как ще печелят евра, да си връщат дълговете?

 27. 27 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Сега разбрах ,защо братовчедите в Европа не искат да консумират пилешко месо , явно не е сигурно с какво е тъпкано .

 28. 28 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Нищо не ви се разбира от статията, пълна каша. За цели пилета нема квоти, това ли се опитвате да кажете? Само за разфасовани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK