Мирният план на Тръмп за Близкия изток съживява стари страхове в Йордания

Доналд Тръмп

© Reuters

Доналд ТръмпЙорданският крал Абдула реагира гневно на всеки намек, че може да приеме американското споразумение за прекратяване на арабско-израелския конфликт, което би превърнало страната му в родина за палестинците. Говорейки пред въоръжените сили през март, той отхвърли идеята за Йордания като алтернативна държава на палестинците, казвайки "В крайна сметка ние нямаме ли право на глас?"


Вече сблъскващ се с икономическо недоволство в страната, Абдула трябва да лавира между дипломатическите стъпки на неговите съюзници от САЩ, които преобръщат едно регионално статукво, на което в продължение на десетилетия се основаваха вътрешната политика и външните отношения на Йордания.


След създаването на Израел през 1948 г. Йордания прие повече палестинци от която и да било друга страна, като според някои оценки в момента те са над половината население. Поради тази причина всички промени в международния консенсус за решение с две държави за Израел и Палестина и за правото на палестинските бежанци да се върнат в това, което в момента са Израел и палестинските територии - право, което дълго време беше подкрепяно от политиката на САЩ - се усещат в Йордания по-силно, отколкото на което и да било друго място.
Отдавна обещаваната "Сделка на века" на президента на САЩ Доналд Тръмп, целяща да разреши конфликта, остава тайна, но изтекли детайли показват, че тя предвижда отказ от идеята за създаване на пълноправна палестинска държава, заменяйки я с ограничено самоуправление в част от окупираните територии, което би подкопало правото на палестинците да се завърнат. Тя предвижда разширяване на ивицата Газа в част от Северен Египет, под египетски контрол, като палестинците ще имат и по-малка част от Западния бряг и някои области в околностите на Ерусалим. Те няма да имат и контрол над границите си, според изтеклата информация.


Опасенията на Йордания за това, което планът вещае за региона, за нейните палестински граждани и за собствената й вътрешна политика, се засилват от готовността на Тръмп да променя политиката на САЩ.


Американски представители отричат да обмислят превръщането на Йордания в държава на палестинците, да я подтикват да участва в управлението на части от Западния бряг или да поставят под съмнение правото на династията на крал Абдула да бъде пазител на свещените места в Ерусалим. Но радикалният подход на Тръмп към проблема и неотдавнашните изявления на неговия посланик в Израел, че еврейската държава има право да анексира част от Западния бряг, не помагат особено за успокояването на йорданските притеснения.


Палестинците в Йордания


В Йордания няма много теми, които да носят по-голям политически заряд от ролята, настоящето и бъдещето на палестинците там. Проблемът е толкова деликатен, че правителството не публикува данни колко от 8-те милиона граждани са от палестински произход, макар че неотдавнашен доклад на Конгреса на САЩ ги оценява на над половината. Въпреки отричането на САЩ, йорданците се страхуват, че Тръмп се връща към стар израелски рефрен: че Йордания е Палестина и че това е мястото, където трябва да отидат палестинците от Западния бряг.


Това не би могло да се случи в по-неподходящ момент за 57-годишния крал Абдула, чиято страна е изправена пред икономически предизвикателства, довели миналата година до протести и смяна на правителството.


Макар че много палестинци са интегрирани в Йордания и много потомци на бежанци никога не са стъпвали в историческата си родина, някои йорданци никога не са приемали, че те ще останат за постоянно.


Те се опасяват, че планът на Тръмп може да промени демографията и политиката на една страна, оформени под влиянието на присъствието на палестинци, които са пълноправни граждани, но са маргинализирани и смятани за политическа заплаха от някои етнически йорданци.


Но решението на Абдула Йордания да присъства на икономическата конференция, която е част от плана на САЩ, показва, че въпреки засилващите се притеснения в обществото, Аман не може да пренебрегне натиска на по-богати и влиятелни съюзници от Запада и Персийския залив.


Притеснения в страната


Опазването на единството между гражданите от етнически йордански и палестински произход беше от критично значение за ролята на управляващото семейство като обединяваща сила в страна, където лоялността към клана и племето е над всичко.


Кралят вече е изправен пред гнева на опозицията "Херак", съставена от етнически йорданци, които казват, че плановете на Тръмп ще разрушат системата на държавен патронаж, укрепила тяхната лоялност към монархията.


Пенсионирани офицери от армията провеждаха малки седмични протести, противопоставяйки се на споразумение. "Не" на подкопаването на нашата национална идентичност и на разрушаването на държавата", заяви Саад Алауин, влиятелен дисидент от "Херак", визирайки сделката. Някои предупреждават монарха да не приема план, който може да даде на техните сънародници от палестински произход повече политически права в една избирателна система, която облагодетелства етническите йорданци.


Слухове, че планът може да доведе до приемане на палестински бежанци в Ливан и Сирия, или че може да се слее с една дребна останка от палестинска територия на части от Западния бряг, също доведоха до притеснения.


В знак на загрижеността си кралят дори се срещна с депутати от някога отхвърленото ислямистко движение в опит, според йордански представители, да спечели подкрепата на най-голямата опозиционна група, която има подкрепа в големите градове и палестински лагери.


"Тръмп иска да продаде и купи Йордания и да създаде нов режим. Заставаме редом с краля против това", казва Мураед ал Адайла, един от ръководител на Фронта за ислямско действие, политическото крило на Мюсюлманските братя.


Освен това Абдула вдъхнови промени в ръководството на разузнаването - отдавна смятано за пазител на стабилността на Йордания - за да укрепи вътрешния фронт и да облекчи евентуални последствия от сделката през идните месеци, казват запознати лица.


В армията, чиято лоялност към короната е силно обвързана с йорданската национална идентичност, също се забелязват признаци на притеснения.


"Йордания е страна, която има суверенитет и история и ще каже своята дума в подходящия момент", заяви ген. Махмуд ал Фрейхат, началник на обединения щаб на йорданските въоръжени сили.


Чуждестранен натиск


Йорданската дългосрочна стратегическа и икономическа политика се основава на близки отношения със Запада и Персийския залив. На този подход се дължи решението на страната да сключи мир с Израел през 1994 година.


Абдула е посещавал неведнъж Вашингтон, където според представители той не е бил информиран за подробности от плана на Белия дом. Това само подсили тревожните чувства в политическа върхушка, която вижда приближаването на съдбоносния ден със сделката на Тръмп, заявиха двама официални представители и политик.


Кралският дворец посочи протестите в десетки провинциални градове и селища като послание към Вашингтон, че не може да наложи против волята на Йордания решение, което заселва за постоянно палестинци на нейна територия.


По традиция Йордания се обръщаше към монархиите от Персийския залив за икономическа подкрепа. Техният фокус обаче се пренасочи към съперничеството им с Иран, ограничавайки финансовата подкрепа и оставяйки Йордания по-застрашена от всякога.


"Съюзниците ни от Залива са прекалено обвързани с Вашингтон... за да ни предоставят равнището на подкрепа, което може да ни помогне да издържим на нарастващия натиск", заяви високопоставен представител.


Йордания ще присъства на конференцията, на която ще бъде изложена икономическата част от плана на Тръмп, но страната ще отправи послание, че никакви финансови предложения не могат да заменят политическо решение за прекратяване на израелската окупация на Западния бряг, казват представители.


Въпреки това, някои смятат, че изпитващата икономически трудности Йордания може да има изгода от всеки план, който обещава милиарди в помощи и финансиране на проекти. Някои бизнесмени вече са заели позиции, за да се възползват и този месец влиятелният депутат Фауаз аз Зуби заяви, че йорданците не трябва да бъдат предубедени към нищо, от което могат да спечелят.


В лагерите, където живеят 2.2 милиона от регистрираните в Йордания бежанци, изглежда надделява горчивият реализъм. Ибрахим Анабтауи, бежанец второ поколение с шест деца, заяви, че и той като други в лагера е извадил стари купони на ООН, за да докаже правата им, в случай че някоя нова сделка предлага компенсации. "Аз няма да забравя, че съм палестинец, или да се откажа от правото на завръщане", заяви Анабтауи. Но добави: "Бил съм потискан през цялото това време, и никой не застана на наша страна. Сега искам всичко, което ни предлагат тази сделка и Тръмп". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Йорданците не могат да живеят с палестинците, искат евреите да живеят с тях!
  Онзи ден ви казах,че палестинците ще бъдат изритани. Израелците непрекъснато правят нови селища и почти са заселили цялата територия. А щом в Йордания са станали повече от половината население, работата е ясна, там ще са.

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Дреме им на евреите, че Йордания щяла да става Палестина...

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Такова нещо като "палестинци" , различни от "йорданците" НЯМА.

  Мирната конференция в Париж 1919г. дефинира ПАЛЕСТИНА, като област,
  включваща днешна Йордания и част от Сауди Арабия.

  Държава с име Йордания се появява ЧАК ПРЕЗ 1946 на територията,
  дефинирана дотогава като ПАЛЕСТИНА.

  АРАБСКОТО НАСЕЛЕНИЕ на държавата Йордания е точно толкова
  "йорданско" колкото и "палестинско"

  Това е историческата истина.
  Другото са спекулации на випускниците на СССР-ските военни и
  милиционерски училища и школи.

 4. 4
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 392 Неутрално

  В Йордания има много сирийски бежанци и сега искат да им натресат и палестинци? Ами няма да са доволни.
  Всичко това става в когато щатите притискат Йордания да затвори граничните си пунктове със Сирия и да прекъсне търговските връзки. Шансът е малък, но ако натиснат повече от необходимото и Йордания залитне в сферата на Иран ще е монументален провал.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Палестинцити били минали 50%? Честито!
  Кралят да се готви психически за една малка социалистическа революцийка в резултат на която на властта ще я грабнат палестинците, а той ще се благодари, ако избяга жив.
  После следва война с Израел, окупация от Израел, нови "бежанци" и разширение на израелските територии докъм половината сегашна Йордания.

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Мирния план на Тръмп казва - палестинците вече си имат държава и тя се казва Йордания :)
  Тръмп успява да разгневи най-умерената държава в региона и май единствена с мирен договор с Израел.
  Друг е въпросът, че хашемистското население вече е малцинство...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Предишните президенти се напикаваха при идеята,че палестинците могат да бъдат разкарани някъде другаде. Живееха в непрекъснат страх,че може да ядосат арабите. Дойде Тръмп и започна със замах- столицата на Израел в Йерусалим, Голанските възвишения част от Израел, палестинците в Йордания,цялата територия на Израел. И при Тръмп арабите си кротуват. Нещо повече, Тръмп ги е обезпечил. Тръмп направи съюз с арабите срещу Иран и използва ситуацията да наложи политика изключително в полза на Израел. Израелците ще действат и ще се молят за втори мандат на Тръмп.
  На всички е ясно, че на тази територия две държави не може да има. Не може да се угоди едновременно на израелци и палестинци. Или на едните,или на другите!

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "Йордания ще присъства на конференцията, на която ще бъде изложена икономическата част от плана на Тръмп, но страната ще отправи послание, че никакви финансови предложения не могат да заменят политическо решение за прекратяване на израелската окупация на Западния бряг, казват представители."

  Както става ясно от статията йорданския крал и военни вече обявиха ясно своята категорична позиция, че няма да приемат никакво решение на конфликта, което изключва дву-държавното решение при което независима палестинска държава (с граници Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим) ще съществува редом до Израел. Това е положението. Тръмпи и неговите израелски господари няма как да наложат насила своя безумен план.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  "Йорданците" всъщност со номади-бедуини, на които британците предоставят територията на днешна Йордания. Палестинците са земеделското население на тази територия и естествено са мнозинство.

  Eddie lives... somewhere in time!
 11. 11 Профил на meruduja
  meruduja
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Какво се оказва, че палестинските цигани никой не ги иска. Само през комунизма ние ги прибирахме от "братска солидарност"

 12. 12 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  ...Кралят да се готви психически за една малка социалистическа революцийка в резултат на която на властта ще я грабнат палестинците, а той ще се благодари, ако избяга жив.После следва война с Израел, окупация от Израел, нови "бежанци" и разширение на израелските територии докъм половината сегашна Йордания.
  —цитат от коментар 6 на pag


  Кралят се готви, като всеки окупатор, не само психически. Палестинците вече се пробваха, някъде около 1970 г. И Израел няма да окупира Йордания, а само ще нанесе бомбени удари, както и преди.

  Eddie lives... somewhere in time!
 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#6] от "pag":

  Такова нещо вече е имало, т.нар. Черен септември. ООП начело с Арафат подготви преврат на крал Хюсеин и предизвика гражданска война, вследствие на което йорданци и палестинци се биха и клаха, а ООП и Арафат бяха изгонени от Йордания. Тогава палестинците дадоха много повече жертви, отколкото във войната с Израел.
  Кой знае защо тези факти се премълчават когато става дума за конфликта в Близкия Изток и "добрите" палестинци и "лошия" Израел. И въобще палестинците направиха така, че никоя арабска държава да не ги иска. Никъде не обичат терористите.
  Искането палестинските бежанци и техните наследници да се върнат в Израел е абсурдно, защото палестинците се размножават като зайци и от половин милион са станали някъде над два милиона. Какво ще прави Израел тези хора, които на всичкото отгоре са и потенциални терористи?
  Освен това се забравя и фактът, че Израел прие всички евреи, изгодени от арабските държави и от тяхна страна няма искане за завръщане.

 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Успяхме да намесим и ссср, ще има плащане :)

 15. 15 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":
  "На всички е ясно, че на тази територия две държави не може да има. Не може да се угоди едновременно на израелци и палестинци. Или на едните,или на другите!"

  Както е ясно на всички и че на тази територия мир скоро няма да има

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#6] от "pag":

  Тук е важно да се отбележи, че процента на палестинците в Йордания според йорданските данни и статистика е около 30% от цялото население на страната. Какво смятат американците и техните еврейски господари в случая е без значение.

  http://www.jordantimes.com/news/local/refugees-constitute-third-jordan-population- —-world-bank-official

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  За геноцида няма оправдание, дори когато оправданието е също геноцид.

  Eddie lives... somewhere in time!
 18. 18 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  "Мирния план на Тръмп казва ..."

  Плановете на Тръмб са ясни и за тях може да се каже - много шум за нищо и в повечето случаи, конфронтация. Всичките му планове предвиждат съмнителни активи и преобладаващи пасиви.
  Давам пример подходящ за учебник по Тръмбова идиотия:
  Като се срещнат двама луди, а те не са никак малко, Турция купува от руснаците ракетни комплекси и се лишава от самолети F-35. По силата на чл. 5 /НАТО/ четири натовски, балкански страни няма да могат да си взаимодействат с тях при необходимост.
  Действията на Тръмб се свеждат до разлайване на кучетата и нещата постепенно стигат до под кривата круша. Така е с търговските преговори с ЕС и Китай. Придумваше Тереза Мей да съди ЕС, а в същото време, "прекрасни" взаимоотношения с Пролша, страна член на ЕС, така мразен от Тръмб. Има ли смисъл да се споменавам за "преговорите"с Ким? Да, преговори в кавички.

 19. 19 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Това статистиката.... Кои се броят за палестинци, част от тях живеят на територията на държавата Йордания от преди нейното основаване, т.е практически са корени жители. Други са дошли от Израел и имат призрачна вероятност да се завърнат, трети от окупираните територии (някои от които бивши йордански територии) и практически също нямат шансове да се завърнат. Някои са йордански поданици, други са със статут на бежанци, трети неизвестно какви.

  Eddie lives... somewhere in time!
 20. 20 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  ...Турция купува от руснаците ракетни комплекси и се лишава от самолети F-35. По силата на чл. 5 /НАТО/ четири натовски, балкански страни няма да могат да си взаимодействат с тях при необходимост....
  —цитат от коментар 18 на gmbh


  Това ти ли го измисли!? Да беше поне прочел чл.5 от договора...

  Eddie lives... somewhere in time!
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Държава с име Йордания се появява през 1946
  .......
  Това е историческата истина.
  Другото са спекулации на випускниците на СССР-ските военни и
  милиционерски училища и школи.
  =========
  Не се прави на нещо по различно. ....
  И ти си от тия випускници .....
  Смяташ Йордания за фактор от 1946 година. ....без да видиш главните причини...
  А те са фрапиращи.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Мирната конференция в Париж 1919г. дефинира ПАЛЕСТИНА, като област,включваща днешна Йордания и част от Сауди Арабия. Държава с име Йордания се появява ЧАК ПРЕЗ 1946 на територията,дефинирана дотогава като ПАЛЕСТИНА.
  —цитат от коментар 3 на Hawaii

  До коментар [#3] от "Hawaii":"Йорданците" всъщност со номади-бедуини, на които британците предоставят територията на днешна Йордания. Палестинците са земеделското население на тази територия и естествено са мнозинство.
  —цитат от коментар 10 на tigervi


  Бедуините започват да се местят там след кръстоносните походи в продължение на векове. Така че те всъщност са били мнозинство. Но британците не дават управлението на тях, а на Хашимитите, които управляват в съседните кралства.
  А палестинците започват да нарастват чак след основаването на Израел.

  Йордания се появява на мястото на Трансйордания - британски протекторат създаден за да прекъсне връзката между Палестина и непризнатото Арабско кралство Сирия, създадено след разпада на Османската империя. То първоначално включва днешна Йордания, но я губи след военен сблъсък с французите.

  Трансйордания само формално се намира в британска Палестина, защото има пълна автономия със собствен хашимитски крал. Всъщност най-първото правителство включва 4 сирийци, само 1 палестинец и 1 хиджаз (хиджазите са друго етническо кралство от него време, днес изцяло се намира в Саудитска Арабия).

 23. 23 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "tigervi":

  "Да беше поне прочел чл.5 от договора...""

  И какво гласи, отворко ?

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Мирната конференция в Париж 1919г. дефинира ПАЛЕСТИНА, като област,
  включваща днешна Йордания и част от Сауди Арабия.
  ==========
  Мирна ли ......?
  Вай бе.....така ли ви учиха в комунистическата семинария ......?
  А за хайдутската политика на йорданския крал ,Шериф Хюсеин .....нямаш ли данни ?
  Или не ти изнася да ги споменеш.....?
  Знаеш ли как и къде е умрял ?
  Издъхнал е на остров Кипър ......в униние и почти ежедневни страдания и угризения на съвестта. ....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Че какво лошо има в това да приемеш малко бежанци? На нас, европейците, непрекъснато ни обясняват колко е готино. А и палестинците са едни много мили хора -- питайте Джереми Корбин.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Никой няма да приеме такъв план. Да, най-голямата бежанска общност от палестинци е в Йордания, но тя не е Палестина. Милиони палестинци живеят на Западния бряг на р Йордан и в Ивицата Газа. Нито те, нито арабските държави ще се съгласят да бъдат изселени в Йордания. Впрочем палестинците вече не приемат и САЩ да бъдат посредници в каквито и да е било преговори между тях и израелската държава.

 27. 27 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 998 Весело

  Дръмпф имал план. Много остроумна шега...

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  https://m.star.com.tr/pazar/mekke-emirini-aglatan-vicdan-azabi-haber-1025840/
  =========
  За по любознателните ....!!!
  Една обширна статия за живота на Шериф Хюсеин и появилите се по късно държави като Йордания ,СА.....и други. ....
  Семейството на Рауф Денкташ (бивш президент на серерен Кипър) е било близко до семейството на краля.....
  Бащата на малкия Рауф му е забранявал за целува повече от един път ръката на " чичо Хюсеин"......
  При всяка среща , малкия Рауф е целувал ръката му. ....а той се е разплаквал и стенел......'' ах какво сторих аз .....забих нощ в гърба на тия които и до днес ми целуват ръка .....''.....
  Психическото му състояние преди да умре е било толкова влошено ,че сина му е наредил на придворните да не пускат дори никаква османска музика в негово присъствие. .....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#23] от "gmbh":

  "Article 5
  The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.

  Any such armed attack and all measures taken as a result thereof shall immediately be reported to the Security Council. Such measures shall be terminated when the Security Council has taken the measures necessary to restore and maintain international peace and security ."

  Взето от официалния сайт на НАТО:
  https://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_17120.htm

  Eddie lives... somewhere in time!
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  До коментар [#26] от "Voiko":

  Абсолютно съм съгласен с теб Войко. Става въпрос за 2 милиона палестинци в Газа, около 300 хиляди в Източен Ерусалим и 2.7 милиона палестинци в Западния бряг - общо около 5 милиона души. Тези палестинци нито искат и приемат да се местят от своите палестински земи в Йордания, и да стават там йорданци, нито пък йорданските власти и общество искат да ги правят йорданци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#29] от "tigervi":

  И какво ти беше основанието да пльоснеш ей това, смешнико:

  "Това ти ли го измисли!? Да беше поне прочел чл.5 от договора..."

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Любопитно

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Paris Barış Görüşmelerinde aradığı desteği bir kez daha bulamadı. İngilizler klasik politikaları gereği verdikleri sözü yerine getirmemiş, Şerif Hüseyin’e sadece Hicaz bölgesinin krallığını vermişti. Büyük oğlu Abdullah’ı Ürdün kralı diğer oğlu Faysal’ı da Irak kralı yaparak Arap topraklarını parçalayan İngilizler, büyük Arap krallığı projesini de böylece ortadan kaldırmış oldu.
  ==========
  Ето , хавайски .......
  Ето това не са те научили в семинарията. .....

  Ето така ингилизите подлагат динената кора на арабите ......
  На Файсал му дават това ....на което днес му викаме ''ирак'' ......
  Ето така се осъществява голямото прецакване на столетието , великата арабска 'перестройка'......която държи влага и до днес ......
  НИЩО ЛИЧНО .......САМО ИСТОРИЯ. .....!!!

  Bukalemun
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#26] от "Voiko":

  Нито те, нито арабските държави ще се съгласят да бъдат изселени в Йордания. Впрочем палестинците вече не приемат и САЩ да бъдат посредници
  =========
  :).....това е верно ....но е само един от многобройните начини , дадена група хора да бъдат преместени от точка ''А''.....към точка ''Б''.....

  В случая са по важни методите за осъществяване на подобно начинание.....
  А те са безброй много. .....вариращи от демократично алтернативни.....до расистко радикални ...както в случая. .....
  А ''терминал 2'' е относително хуманен метод.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Тенденциозно написана статия в интригантски стил.

 35. 35 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  http://edmaps.com/html/israel_and_palestine.html


  Такова нещо като "палестинци" , различни от "йорданците" НЯМА.Мирната конференция в Париж 1919г. дефинира ПАЛЕСТИНА, като област,включваща днешна Йордания и част от Сауди Арабия.Държава с име Йордания се появява ЧАК ПРЕЗ 1946 на територията,дефинирана дотогава като ПАЛЕСТИНА.АРАБСКОТО НАСЕЛЕНИЕ на държавата Йордания е точно толкова"йорданско" колкото и "палестинско"Това е историческата истина.Другото са спекулации на випускниците на СССР-ските военни имилиционерски училища и школи.
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Само пропусна да споменеш името на държавата създадена от британците през 1946. 2 г' преди края на мандата през 1948, като вече се е обсъждало създаването на 2 ( ДВЕ) държави на територията на Мандаторна Палестина (виж картата от линка в началото). Едната е трябвало да бъде еврейсска, другата АРАБСКА (НЕ ПАЛЕСТИНСКА!!!). Та през 1946 британците създали държавата ТРАНСЙордания на по голямата част от територията (източно от реката Йордан(ия)), и яко намалили територията на която да има двете държави обсъждани вече в ООН.

  После фактите са всеизвестни: В края на (скъсения с 3 месеца) мандат Израел обяввява свойта независимост на 14/5 в границите на т.н. "планът за разделяне на ООН", на следащия ден ВСИЧКИ съседни (и още 3-4 не толкоз съседни) държави нападат Израел, с цел "да удавят евреЙте в морето". ЕвреЙте обаче не са съгласни и ги понапердашват. След към година война се сключва "съгласие за прекратяване на огъна", НЕ МИРЕН ДОГОВОР. И кой' където му спряли войските-там станало граница (т.н. "Зелена линия", де факто официалните граници на Израел.

  Един малък детайл: ТРАНСЙордания окупирва т.н. Западен бряг+Източен Ерусалим, Египет окупирва Газа. Но не създават "палестинска държава" а държат местното население като маймуни на показ, почти без право на работа и др. Да страдат та белким света се смили и отпусне още пари. По тази причина "палестинците" от по старото поколение мразят И ТРАНСЙордания, И Египет.

  За протокола!
  До коментар [#3] от "Hawaii":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  До коментар [#18] от "gmbh":

  Съгласен! Тръмп наистина е уникален :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Такова нещо като "палестинци" , различни от "йорданците" НЯМА.Мирната конференция в Париж 1919г. дефинира ПАЛЕСТИНА, като област,включваща днешна Йордания и част от Сауди Арабия.Държава с име Йордания се появява ЧАК ПРЕЗ 1946 на територията,дефинирана дотогава като ПАЛЕСТИНА.АРАБСКОТО НАСЕЛЕНИЕ на държавата Йордания е точно толкова"йорданско" колкото и "палестинско"Това е историческата истина.Другото са спекулации на випускниците на СССР-ските военни имилиционерски училища и школи.
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Както няма и "еврейски народ". Но тъй като отдавна вече има нации, то значи че щом има израелска(не говорим за еврейска) нация, значи има и палестинска такава.

  Така че ще се наложи да се сместят някак си, за да не се налага някой (Божи) ден, пак да ги "гонят" от там!

  reductio ad absurdum...
 38. 38 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Весело

  Ей, неска бая са налага да си препечатвам постовете, из статиите:

  Все пак да поздравим Дони, с полагащото му се:

  "Израел именува селище в Голанските Възвишения в чест на Тръмп - „Рамат-Тръмп” https://bit.ly/2KlqoEl

  Като за строителен супердевелопър, бива. Дали обаче става за "Тръм Тауър"? 👱😎🤔

  reductio ad absurdum...
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Мирния план на Тръмп. Няма ли да питат и потърпевшите.

 40. 40 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  И още нещо по актуално:

  https://www.timesofisrael.com/israel-lays-fourth-largest-yet-water-pipeline-to-gaza/

  В кратце: Израел полага нов водопровод до Газа, най голямия до сега. Та да имат още нещо да взривяват шашкъните в Газа и после да квичат: Олелее!!! Бият ни като им пуцаме ракети, и вода нЕмаме като взривяваме водопроводите на наШта територия.

  В статията се споменава че има съмнение доколко този нов водопровод би подобрил положението на жителите в Газа. Причината-Хамас НЕ ПОДДЪРЖА ИЗПРАВНА вътрешната водопроводна система в Газа. Да ви напомня ли нещо познатто от Територияа България?...Загубите по водопредносната мрежа са над 60%!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 41. 41 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  В Йордания т.н. "палестинци" (а иначе сбирщина от арабски племена конекрадци и разбойници) са по тихи от тревата след Черния септември...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Весело

  В Йордания т.н. "палестинци" (а иначе сбирщина от арабски племена конекрадци и разбойници) са по тихи от тревата след Черния септември...
  —цитат от коментар 41 на venci4


  В Йордания т.н. "палестинци" (а иначе сбирщина от арабски племена конекрадци и разбойници) са по тихи от тревата след Черния септември...

  Ако палестинците са такива каквито ги описваш, то и твоите любими евреи са сбирщина от арабски племена конекрадци и разбойници. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Весело

  До коментар [#42] от "Иво":

  евреиски племена *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK