Полската съдебна реформа нарушава законите на ЕС, смята генералният адвокат на Европейския съд

Сградата на полския върховен съд

© Reuters

Сградата на полския върховен съдЕвропейският съд трябва да отсъди, че полската реформа, променила възрастта за пенсиониране на съдиите, нарушава европейското законодателство. Това смята генералният адвокат на съда в Люксембург.


В публикуваното днес становище на Евгени Танчев (бивш председател на Конституционния съд) се говори за промяната, въведена от консервативната партия "Право и справедливост" през юли 2017 г. Тя засили контрола на политиците върху съдебната власт и разпали остра вражда между Варшава и Брюксел.


Част от нея бе решението за понижаване на пенсионната възраст - от 67 на 65 години за съдиите (във Върховния и други съдилища) и прокурори мъже и от 67 на 60 за жените. След това министърът на правосъдието съгласно новите правила има право да реши дали мандатът на отделен магистрат да бъде продължен.
Становището не означава, че съдът в Люксембург ще вземе същото решение, защото не е обвързващо. Съдът обаче следва позицията на генералния адвокат в повечето случаи.Еврокомисията оспори тази реформа с тезите, че тя е акт на полова дискриминация и подронва независимостта на полската съдебна система. Миналата година Полша направи отстъпки, като изравни възрастта за пенсиониране на съдиите мъже и жени. Брюксел обаче настояваше, че това не решава всички проблеми в новото законодателство и поиска Съдът на Европейския съюз да се намеси въпреки поправката.


Според адвокат Танчев нарушения на законодателството в ЕС са както разликата в пенсионната възраст, така и самото намаляване на възрастта и правото на правосъдния министър да реши дали да удължава мандата. Последното е в разрез със задължението на Полша да гарантира, че съдиите не могат да са обект на политическа намеса и да бъдат отстранявани.


Критици на реформата видяха в нея инструмент за политически контрол върху работата на магистратите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK