Владимир Перев, журналист: Най-голямата ни трагедия е недоверието към България и българите

Владимир Перев.

© Николай Дойчинов

Владимир Перев.Спорът за принадлежността на Гоце Делчев насочи вниманието към работата на комисията за исторически и образователни въпроси, около която не се вдигаше много шум през последните месеци. Създадена като резултат от Договора за добросъседство, подписан през лятото на 2017 г., тя се препъна във въпроса и пред медиите дискусиите се водиха и между министри от двете държави.


"Дневник" потърси за мнение и журналиста Владимир Перев - българин от Северна Македония, който смята, че въпросът надхвърля конкретната личност и изисква твърдост от София.


Г-н Перев, преди 2 години бяхте скептичен за работата на комисията за исторически и образователни въпроси, не бяхте сигурен ще излезе ли нещо от нея. А залогът се оказа голям - истинска битка се поведе за Гоце Делчев и това нажежи страстите. Колко важна според вас е тази битка в разговорите?
- И днес, когато говорим, съм на същата теза за работата на комисията. Не вярвам, че може да свърши някаква работа. Позицията, в която е поставена, не може да даде резултат без силно влияние на политическите фактори в Северна Македония и България.


Значението на тази "битка" е от ключово значение за бъдещето не на Северна Македония, ами на българската държава, на българската нация и, най-важното, за историческото оцеляване на българите на Балканите. Ожесточеноста на борбата в македонските медии говори за пропадналите илюзии на македонските историци, но и на политиците от един минал период, че ще продадат собствените фалшификации като историческа истина.


Някога тези разговори, водени на ниво партийни делегации или на исторически форуми, бяха много по-кротки, много по-смирени и винаги с увереност от македонска страна, че ще мине като истина нейният "исторически прочит на историята". Но това бяха времена на Тито, Сталин, след това - на болшевишката върхушка в Москва, всички винаги под сянката на Георги Димитров и неговото "даряване" на Пиринския край на Йосип Броз Тито.


От архивните материали е видима пасивната позиция на българската страна, винаги предупреждавана от московската върхушка "да не се оказва натиск на Тито, да бъдат примирени с неговите позиции, защото той може да мине на страната на империалистите" и така да се загрози социалистическото движение.


Но Северна Македония чак сега осъзнава, че Тито и Сталин умряха, че "нацоналното им инженерство" не функционира като в тоталитарното време, че рухва идеята за македонска нация, сътворена от българската етническа тъкан.


Нима не може идеята за македонска нация да се изгради само на базата на пътя на македонците след Втората световна война? С тази позиция самата България, по-точно комисията ѝ, седна на масата. Но може макар и рядко да се чуе и в Северна Македония тезата, че вододелът е 1944 г.


- В Северна Македония никой, почти никой доброволно няма да приеме, че македонската нация съществува от 1944 г. Хиляда книги се написаха - не само по времето на Никола Груевски, когато наби на македонския народ "античния синдром". Винаги се говореше, че Северна Македония е независима и самостоятелна държава от времето на цар Самуил и такава трябва да бъде и винаги е била жертва на околните племена, грабили част от територията ѝ.


"Пасивната позиция" на българската страна в миналото днес не изглежда такава. На какво го отдавате - популизъм, защото е лесно да се заиграва човек с темата, нараснало външнополитическо самочувствие по отношение на Северна Македония или има и друго?


- Историята на народа ми, на частта на този народ, към който спадам - на македонските българи - ме е научила, че никога не трябва да се вярва на българските политици.


Българската политика винаги е била зависима от някого. Но в този момент се сътвориха нови исторически обстоятелства, нова историческа ситуация и ново разположение на силите в Европа и Балканите. В този миг българската политика доби самочувствие, че с визията за собственото си бъдеще за Северна Македония в Европейския съюз е разрешила собствени проблеми, а сега трябва да реши въпросите за своята идентичност. Затова се задвижиха и нещата в комисията.


Но съвсем отговорно твърдя - не искам никой да се чувства обиден в България - мисля, че това е заслуга на политиците и част от журналистите и чак след това на историците.


Защо точно Гоце Делчев е в центъра на тази битка? Той може да е централна фигура в македонската история, но нима Скопие очаква, че би спрял да е важен и в българската?


- Да, той е крайъгълният камък за определение на македонското националноосвободително движение срещу Османската империя и ако не е с македонска национална идентичност, пропада цялата борба на ВМРО като македонска организация. Истината излиза наяве, а българският характер на борбата остава незаличим.


Но не е само това. В Скопие в по-тесни журналистически кръгове вече кръжат информациите, че Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ - бел. ред.), професорите от историческия факултет и историците от Института по национална история вече са постигнали споразумение битката за Гоце да се спечели на всяка цена без оглед на жертвите, а след това македонската страна "елегантно" ще прояви "добра воля" и на българската страна ще им остави като "велики българи" - каквито и са - Тодор Александров, генерал (Александър - бел. ред.) Протогеров и Ванчо Михайлов.


Не е ли прекалена отстъпка за тях?


- Отстъпката не е прекалена, напротив - македонците мислят, че ще се отърват от тримата, които носят "българското петно" на македонското движение. Тези тримата са представяни като терористи, убийци и - най-страшното - слуги на българския дворец. И всичко това е в служба на сръбските интереси в Северна Македония.


Стотици македонци бяха убити без съд и присъда след 9 септември 1944 г., стотици бяха съдени в инсценирани съдебни процеси. Всичко това под менторството или с директното участие на УДБ-а от Белград, всичко това за да се запази сръбското имперско владение над Вардарска Македония. Повечето от тези хора се съдени или убити под обвинение, че са българи, михайловисти и подобни, че не са се придържали към налудничавия "Закон за македонската национална чест".


Ако Гоце (Делчев) стане македонец, а Александров, Протогеров и Михайлов останат българи, тогава всичките изтезавани, затваряни и убити по линия на българската кауза и михайловизма - без оглед дали наистина са били михайловисти, там е имало и обикновени български патриоти - остават исторически онеправдани.


Същевременно в международни рамки ще се легализират и официализират като правилни всички деяния на УДБ-а и сръбската окупационна армия в Северна Македония. Македонските българи отново ще бъдат обявени за предатели на македонския народ и държава, за неприятелски и подривен елемент на младата македонска държава и ще бъдат оправдани всички деяния към тях. Комунистическите котила в Северна Македония, България и Сърбия отново ще триумфират над невинната кръв на македонските патриоти.


Ако от македонска страна са възможни действия в служба на сръбските интереси, твърдите ли, че Белград се намесва в разговора между София и Скопие?


- Твърдя, да. Прави го чрез агентурата си в Скопие и в София. Мислим, че в София по-силна, защото е поддържана от българските русофили.


Има ли други признаци за тази намеса?


- Сегашният процес тече абсолютно в сянката на бивша Югославия и бившия социалистически режим. От македонска страна тече все едно Тито, Сталин и Димитров са още живи.


В Северна Македония единствената отстъпка, която се прави по телевизиите, е нещо като релативизиране на позициите - "може и така, може и иначе". Дискретно се предлага на българската страна да караме преговорите, пък "Гоце нека при нас е македонец, а при вас - българин". Не може така.


Има ли шанс Северна Македония да отстъпи за Гоце Делчев? Какво трябва да се случи, за да отстъпи?


- В момента от това, което виждам в медиите, вече е отстъпила. С това, че се отказаха да бъде празник, национален за общо честване, денят на предаването на костите - сарказъм и цинизъм срещу българската държава и народ, - и с това, че се говори за нещо общо около 2 август, се показва, че македонската страна отстъпва. За мен има и друг сигнал - че големите историци, МАНУ, професорите от университета, имената, които са били бардове, нямат участие в разговорите. Правят го личности, които нямат силно влияние в Северна Македония.


А допускате ли "външна намеса" от по-големи европейски сили - от Берлин или от Париж, в тази дискусия за Гоце Делчев, за която говори и проф. Иван Илчев в интервюто за "Дневник" - за възможността България да отстъпи под натиск от тях?


- Сериозно се замислих над опасенията на проф. Илчев. Това говори за уважението ми към изтъкнатия професор. Но проблемът не е в силата на македонската страна и възможностите ѝ да наложи диктат по "казуса Делчев" от големите сили. Проблемът е в слабостите на българската страна да се пребори за своето. Очевидна е зависимостта на някои части от българското общество от структури от бившия СССР - материална, но преди всичко идеологическа, поне за "македонския вапрос".


Ако България се съгласи с влияние на чуждестранни сили, това ще е доказателство, че българското общество е в сериозни размисли за бъдещето си в ЕС, по-точно казано, за своето бъдеще въобще.


Трябва да се посочи ясната позиция на българския външен министър Екатерина Захариева. Тя е единствената светла точка в българската политика от 1918 г. насам. Хулите и ругатните срещу личността ѝ, пускани в македонските социални мрежи, вдъхновени от квазипатриотични и просръбски (коварно прикрити, но и известни) персони, са най-доброто потвърждение на правилните ѝ позиции.


Северна Македония също се плаши от чужда намеса в процеса. Напоследък се говори, че тя не бива да допусне никакво посредничество, защото допуска, че влиянието на България е по-силно от македонското.


Коя част от позицията на Захариева се напада най-дръзко? Имате предвид искането не непременно да се променя историята, а да се говори истината?


- Най-дръзко се напада това, че македонският народ е бил продукт, заблуждаван от болшевишката политика и комунистическата, която се води в последните години, и че болшевишко мнение и идеология са се пласирали между македонците и те са били заблудени от тези идеи. Това е най-атакуваната, защото обобщава положението.


Какво смятате, че се е променило за тези почти две години от Договора за добросъседство в отношенията на двете страни?


- Аз лично смятам, че нищо не се е променило. Напротив, нещата изглеждат по-зле отпреди две години. Нещата много се промениха, позитивно, в първия миг. Но между македонските политици и историци властваше илюзията, че подписването на договора ще е само формално, а няма да се предприемат никакви действия. Че всичко ще остане същото, ама сме се договорили да бъдем приятели. Че всички ще могат да си позволят да си говорят, че българите са били татари, да ги върнем в Средна Азия и така нататък.


Това говори за неспособността и нежеланието на хората в Северна Македония да се приобщят към едно ново положение, към една нова Европа.


Илюзиите умират последни. Университетски професори, историци, но и политици говорят всеки ден в медиите, че не признават никакви споразумения нито с Гърция, нито с България. Не го казват обикновени хора, а хора на държавната прослойка. "Ние сме хора с титли и позиции в обществото", казват, "ще продължим да пишем и говорим, че сме античен народ, че Делчев е македонец, ако трябва, и античен. Ще пишем и ще възпитаваме младите поколения със силата, която сме получили с дипломите и позициите в обществото, пък накрая ще видим кой ще е победител."


Сред тези хора има ли и членове на изпълнителната власт, от кабинета на Заев?


- Хората от изпълнителната власт в Северна Македония много малко се движат и говорят между обикновените хора. Говорим за историци, филолози, доктори на науките, които съветват политиците, които им пишат статиите във вестниците и медиите, за тях говорим. Политиците мълчат и поддържат - никой не е говорил срещу Захариева и Бойко Борисов, не им приляга да го кажат.


Какъв резултат от преговорите в комисията би се възприел като победа от македонските българи?


- България се намира на кръстовище, чийто избор за посоката ще определи и бъдещето ѝ. Това най-вече се отнася за македонските българи, онеправдани и забравени от своята държава, за която толкова много са се борили и дали от себе си. Никой нищо не ни дължи, но България трябва да се пребори за себе си и със себе си. Това ще бъде и победа на българската общност в Северна Македония.


Това е позицията ни. Не искам да бъда погрешно разбран, но позицията на Каракачанов, че Македония съществува от 1944 г., е абсолютно единствената приемлива тук позиция.


Единствената приемлива за македонските българи?


- Да, ние ще се съгласим, че всички, които се наричат македонци, са такива, просто нека не пипат по гробовете на своите деди. Нека това остане за нас - ние да решаваме дали предците им са били българи, дали са "купени за пари", или са се "сражавали за каузи".


В какъв вид бихте искали да се отчете фактът, че сте македонски българи - може би с графа в преброяването?


- Насилието, което се провежда тук в последните сто години, създаде толкова голям страх, че повечето македонски българи не само заради себе си, но и заради семействата, жените, децата не искат да се декларират - говорим за преброяването. Иначе те се обявяват в частни разговори. Това (данните от преброяването догодина - бел. ред) няма да бъде реален показател. Единствено, смятам, развоят на демократичните отношения в Северна Македония и твърдата позиция на българското общество в защита на собствените ценности и идентичност ще помогне хората да се освободят малко.


За 75 години не помня някой български политик да се е заинтересувал какво става с българите в Македония - едната е Екатерина Захариева и преди нея - Красимир Каракачанов. Той по време на арестите на българите и издевателствата през 1995 г. около атентата срещу Киро Глигоров бе единственият човек, който вдигна телефон и попита - как сте, що правите, как са ви семействата, арестували ли са ви, разпитвали ли са ви - само те са казвали нещо за каузата. Това не значи, че за всичко съм съгласен с тях.


За всички подобни действия на българските политици трябва да се има едно наум, казахте вие в началото на разговора. Това отнася ли се и за тях?


Не бих имал подозрение към него, не и за българския характер на Северна Македония. За всички други политици и за по-голямата част от журналистите имам резервирано мнение. Такова мнение се е уталожило у всички в Северна Македония и ние живеем с това недоверие към вас. Мисля, че нашата най-голямата трагедия е нашето недоверие към вас.


Към хората в България?


- Към политиците, към хората в България. Пък и към журналистите, ако искате.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Комунистите вече 75 години ни пробутват историческите си фалшощификати за истина.
  Така,че нищо ново под слънцето.

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Доверие се печели с качества. А качествата на болшинството от племето са такива, че си е спечелил името "МАТРЯЛ", за по-благозвучно. Това племе е известно по света с това, че всеки тарикат, добрал се до властта, може да прави с него каквото си иска. Загледайте се внимателно в очите на овцете в някое стадо. Ще видите същото, каквото излъчват очите на "матряла". Някой някога беше казал: Не сме народ, а мърша!

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3189 Любопитно

  Доколкото имам наблюдения освен кухи лозунги, че Македония е българска, Бг и българите нищо друго смислено не правят за да се възстановят мостовете. Тези хора в Македония са промити така, както в Бг са промити на тема ”турско робство” така и в Мк са промити на тема ”македонци” и ”бугари татари”. В Бг със зъби и нокти се брани, някой да не отнеме робството, в Мк по същия начин изтерясвят за древната македонска народност дала писмеността на славяните и бугарите окупатори.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Хора като Владо Перев и Виктор Канзуров са някаква надежда за нормалност в Македония.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  България прави грешка, като не се намесва във вътрешните работи на Скопие и комуникира с онези там само на държавно ниво. Сърбия например е далеч по-активна и на ниво партии и НПО-та, и голяма част от анти-българските настроения са инспирирани от сръбската агентура. България трябва да започне да подкрепя и да комуникира по двустранни въпроси само с определени личности и политици, за останалите - пълен игнор и бой по югославските чутури. И да - исторически, географски, етнически и всякак Македония е българска. Политически не е.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  И аз по скоро бих се писал македонец, отколкото българин :)))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Много добра статия.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  И в нтересен поглед върху дейността на двама български политици от съвремието ни.
  Респект към автора.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Перев потвърждава един друг факт - зловредната намеса на Сърбия в отношенията между България и Македония. Белград трябва да бъде унизен повторно, политически и дипломатически, за да загубят всяка илюзия, че ще станат член на ЕС преди Македония. А Скопие ще стане член, когато..... му дойде времето.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пипера е много лют":

  За мене много показателно е, че в Бг е загубена връзката към Мк. Много бъкгари, използвайки ”македонец” влагат етнически или подигравателен смисъл. Виж и отношението към помаци и торлаци —боксовите круши за помпане на егото на 90% от населението.
  Работа трябва много, дълга и упорита ама и от двете страни на границата и както си споменал, масово трябва да се работи на ниското ниво, нивото стрина, байо, батка. Там трябва да започне освестването.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3189 Весело

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  Никога не съм се съмнявал. Проблема е, че имат завишени критерии, кой може да е македонец и кой заминава в графата татарин...Предци от Егейска Македония много тежест нямат, особено ако са от другата страна на Места 😉

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Време е братята македонци да се събудят, да видят, че не са в СФРЮ и да разберат, че на балканите нямат друг, брат, приятел и съюзник, освен нас!!!

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  Техните критерии са си тяхна работа, аз в това проблем не виждам.
  Отвратили са се от българите и са избрали свой път за себе си. Че защо да искат да бъдат българи?
  Сефте. Такива случаи в историята - много.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Какво за торлаците? Даже не съм чувал за нещо свързано с тях. Няма нищо по-особено в отношението към македонци, шопи, торлаци, варненци, тракийци, добруджанци и прочее - просто хапливи междурегионални закачки, които са си открай време. Все едно ние софиянци-кестени да се оплакваме от дискриминация, защото майните, бургаските ефета и варненските гларуси си правят някакви грубиянски майтапчета.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  Егейците (бегълци от Егейска Македония), и техните наследници в РМ днес са мнозинство в управляващата върхушка в Скопие. Въпрос с понижена трудност е защо там няма бежанци от Пиринско, а само от Гърция.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Добре. Ако имаш възможност, поговори с млади и възрастни хора отатък Вардара и с възрастни хора от благоевградско за историята им. Може и в Кочериново също и Мусомище —там ще чуеш и малко фентъзи.
  След това можеш да продължиш да пишеш мъдри постове в стил ”не знам как се прави ама не е така”
  Въобще, не е зле да се ограмотиш безпристрастно за много теми —добронамерено го казвам.
  Хайде, лек ден, че писането във форума е забавно, но работа има да
  се върши.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4252 Любопитно

  Така е , когато си погребал националните си идеали....кой да те уважава и иска , когато вижда , че не служиш на общите интереси , а на чужди внушения , … кое е доброто ,че да ти имат доверие и да те обичат ?!?

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  Виж, аз не казвам, че има македонска история.
  Казвам, че има едни бивши българи, не само в Кочериново и Мусомище, които не искат да чуят за България.
  Факт.
  А ти си върши работата, аз за разлика от теб нямам кой знае колко работа :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Отвратили са се от конкретни "българи". Такива като теб, например.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  А защо не от такива като теб, които им намилат какви са, как да живеят и какво да мислят?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  Престъпленията които извършихте там като окупатори все още се помнят много силно !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  В текста по-горе Перев говори за липса на ангажимент и подкрепа от страна на българите в България към българите в Македония. Аз подкрепям българите в Македония, останалите, както е казал Ванчето - огин да ги изгори, все тая ми е.
  Абе, ти прочете ли текста?

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пипера е много лют":

  Прочетох го. Не става въпрос само за това.
  Както винаги, се говори за българския характер на Македония и т.н.

  Бил е български.

  А защо вече не е, това е интересен въпрос. И не, не само сърбите и комунистите са виновни.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#21] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  А гръцките престъпления в Егейска Македония, забравени ли са? Въпрос с понижена трудност е защо от Егея има бежанци (вкл. и в България), а от Пиринско бежанци... няма.
  Ето ти и книга, писана от... гъркиня.
  http://ciela.bg/books/book/zhitni-polia-krvavi-hlmove/253
  Ти като внук на комунистически военнопрестъпник едва ли ще я разбереш, де.
  Потърси и Карнегиева анкета, както и Владимир Сис, ако можеш да четеш научен текст.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#23] от "Боян Таксиров":

  Да, това е интересен въпрос !!
  И аз задавам един от както съм в този форум.
  Защо много гръцки андарти и лидерите им са славяни и власи които не знаят и дума гръцки език ?!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#21] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  За престъпленията на сръбските ви съюзници мълчиш, нали, комундел? Вие гръцките комунисти сте по-лоши и от Милошевич. Просто светът не го е разбрал.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#24] от "Пипера е много лют":

  Ето ти един хубав въпрос !
  Основния девиз на андартите.......''Брадва и огън за нечистоплътните'' от къде идва ?!!!
  Котеце.....когато дядо ми умира 1986, на погребението му присъстват посланиците и военните аташета на България, Великобритания и Нова Зеландия !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#23] от "Боян Таксиров":

  Явно знаеш по-добре от Перев.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#26] от "Пипера е много лют":

  Кой етнос на балканите не вършил престъпления ?!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#25] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Половината гръчки андарти (в ада да горят дано) са били гръцки офицери, изпратени от Атина да безчинстват в Македония, с която те нямат никаква връзка - просто наемници, ихтамнети. Пример - Павлос Мелас. Българите, които са се подвели по тази пропаганда и са били с андартите, са от семейства и села патриаршисти, а не екзархисти и подложени на гръцки църковни проповеди, като онзи митрополит Каравангелис от Загоричани. Затова и една поговорка на ВМРО гласи - дали ке утепаш гръчки поп или турско заптие, еднакво добро ке сториш.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4310 Любопитно

  "В Северна Македония никой, почти никой доброволно няма да приеме, че македонската нация съществува от 1944 г."

  Това е точно така и това трябва да е позицията на България. Македония като република част от Югославия се ражда тогава, тогава е изобретена и новата македонската нация. Прав е г-н Перев, всеки има правото да се чувства такъв какъвто иска, всеки има право на самоопределение. Обаче както той казва тези промити мозъци не бива да посягат към нашето минало и прадеди преди 1944 г. които са били българи живеещи в днешна Северна Македония и са искали тяхната земя да бъде част от майка България. Борели са се за това и са загинали за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#27] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Това, че военното аташе на комунистическия режим отива някъде си, е негов проблем.
  Абе, дядо ти като заклет комунизд, поп опя ли го? Или го анатемоса, трижди проклет да бъде, хаха

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#29] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Тоя, дето не съществува - мацедонцкия!

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2669 Весело

  До коментар [#30] от "Пипера е много лют":

  Не се мъчи да коментираш сериозни теми.
  Я разкажи пак за българските командоси дето спасили македонците от албанците !!! Голям смях ударих........мерси ве човек !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#2] от "Анти Шишковци":

  Съжалявам, че трябва да ти го кажа, но ти наистина си гадна мърша.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4310 Любопитно

  До коментар [#2] от "Анти Шишковци":

  Ти не принадлежиш ли също към това племе!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 985 Неутрално

  А един патрЕот по-горе оприличава интервюто на статия?!

  Бахтий патрЕотите, байтий неграмотниците!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 39. 39 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#34] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ти по-добре прочети за гръцките наемници в армията на Ратко Младич - над 500 човека, от тях доста и с активно участие в клането в Сребреница.
  Мога да и да те запозная с един човек, който беше в Тетово през пролетта и лятото, да ти покаже снимки на Фадил Нимани (албанския вариант на дядо ти, терориста) малко поумрял. Подозирам, че тогава репутацията ти на корав гръцки пенсионер ще отиде по дяволите, нали, ти храбри берачо на маслинки?

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#36] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Дядо ми разказваше интересни неща за т. нар. "Драмско въстание" - доста комунисти са украсили уличните лампи тогава. Явно твоя храбър предтеча е бягал бързо и се е скрил в миша дупка тогава.
  Всичките глупости и самохвалства дето дращиш тук са с нулева достоверност, едва ли има някой да ти вярва...

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 41. 41 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Стига с тая руска следа, бе Перев. Под диктовката на американците беше подписан договора между БГ и МК. Да ти припомням ли, че след подписването и от американското посолство в Скопие и от американското посолство в София изръкопляскаха ? Борисов е един слуга. Той е Никой. Подписа договор с някаква смешна комисия и при това МК във всеки момент може да се оттегли от договора. Толкова нескопосано е всичко.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  Гърция реши своя проблем (Северна Македония не е приемник на древна Македония) политически. Ние го оставихме на комисия. А дефиницията му е лесна. Северна Македония е създадена от Коминтерна през 1944.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Много сте прав, господин Перев, в Северна Македония повечето пропагандатори ще продължат да бъдат такива иначе трябва да си скъсат дипломите, дисертациите и всички други публикации. Да плюят на всичко, което са казали и правили, трудно им е.
  Иначе и аз съм съгласен като иска някой да се самоопределили като северномакедонец, пеониец, или марсианец, с уговорката, че не се опитва да сменя националната принадлежност на дедите си. То и колегата до мен ми казва, че е австралиец, но не твърди, че баба му от Йоркшир е австралийка или че Йоркшир е македонска земя, или че австралийскиот писател Шекспир секогаш е пишувал на австралийски, нали? Просто да приемат, че са нова нация., а не да ми се правят на най-древните на планетата.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 44. 44 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":Престъпленията които извършихте там като окупатори все още се помнят много силно !!!
  —цитат от коментар 21 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Войската и полицията не е вършила там нещо по-различно от това, което е вършила в самата България - борба срещу комунистите и партизаните. И нищо по-различно от престъпленията по време на гражданската война в Гърция.

  Като говориш за Македония, не мога да не се сетя за "славофоните" в Гърция. Ще се въздържа да коментирам, но знаеш за какво става въпрос.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Защо много гръцки андарти и лидерите им са славяни и власи които не знаят и дума гръцки език ?!!!
  —цитат от коментар 25 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Въпросът е много подобен на този, отговорът също - "Защо много гръцки партизани и лидерите им са славяни?"

 47. 47 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Основния девиз на андартите.......''Брадва и огън за нечистоплътните'' от къде идва ?!!!
  —цитат от коментар 27 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Откъде идва ли - оттам, откъдето идват девизите на Ислямска държава. От измъченото, болно, ограничено, изплашено и комплексирано съзнание.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 799 Неутрално

  "Историята на народа ми, на частта на този народ, към който спадам - на македонските българи - ме е научила, че никога не трябва да се вярва на българските политици , казва македонският българин Перев"

  Особено на днешните , които обслужват чужди интереси , начело със сърбомана Борисов. Илюзия е да се мисли , че сърбоманското правителство на Борисов ще реши в полза на България проблемите с Македония. Напротив , подготвя се поредното национално предателство . То ще бъде най-тежкото , фатално за България , да се призна е под една или друга форма антибългарския македонизъм. Защото това означава отказ от собствената си история , а който няма минало , той няма и бъдеще.

  Прав е Перев като казва:

  " Очевидна е зависимостта на някои части от българското общество от структури от бившия СССР - материална, но преди всичко идеологическа, поне за "македонския вапрос". Ако България се съгласи с влияние на чуждестранни сили, това ще е доказателство, че българското общество е в сериозни размисли за бъдещето си в ЕС, по-точно казано, за своето бъдеще въобще."

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Малко хора в България си дават сметка , че България е в позицията да се отбранява , да се защитава от нападенията , от агресията на антибългарския македонизъм, който води война с България , откакто е създаден от Коминтерна. Става въпрос за защита на своята история , на своето минало. Мнозина българи не осъзнават , че да ти откраднат историята и миналото е по-лошо , отколкото окупация и отнемане на територии. Тези , които бранят робството са същите , които не им пука дали Гоце Делчев е бил българин или македонец. Тези хора, изгубили национална чест и достойнство, са готови да робуват вечно на "освободителите", които отродиха милиони българи и създадоха македонската нация. Антибългарският македонизъм е пуснал здрави корени не само в Македония, но и в България. Затова македонските българи нямат доверие на българската държава, която никога до сега не си е мръднала пръста да ги защитава.

 50. 50 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#46] от "razor":

  Около 15% македонизирани.След това избягаха в Скопие и потомците им днес доминират на политическата сцена там !!

  До коментар [#47] от "razor":

  Имаш да учиш !!!  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 51. 51 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Ако е имало открита масирана външна пропаганда от края на 50-те чак до края на 90-те в полза на някаква македонска нация и на македонско малцинство в България, то това се извършваше систематично най-вече от Държавния департамент и медии като Гласът на Америка.

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  Стамболов възкликва навремето “Македония ще стане гробница за България” и се оказва абсолютно прав, той усеща правилния подход - църкви, свещеници, училища, учители и просвещение. Сетне обаче следват две национални катастрофи причината за които са и Македония.
  Всичко това отдавна е минало и невъзвратимо.
  Днес не е 19 век и има само един правилен път, Македония си е Македония и ние сме си ние, аз не мога да си представя как написването на хартия че този или онзи е нечий национален герой може да накърни нац самучуствие ако освен то не е много крехко?!

  klimentm
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8284 Неутрално

  Поздравления за позицията на този македонски журналист.

 54. 54 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Прав е г-н Перев.
  Хубаво е да го чуе някой.
  "21 FEB 2019
  Отворено писмо от Владо Перев, журналист от Скопие, Република Северна Македония
  До,
  Проф. д-р Ангел Симеонов Димитров, член на Научния съвет на Института по история на БАН и на Общото събрание на БАН. Председател на Общото събрание на учените в Института по история. Член на Съвета за българските читалища към Министерството на културата.

  Уважаеми г-н Димитров,
  Познаваме се повече от 25 години, още от времето на Вашия пръв дипломатически мандат в Скопие. Винаги със задоволство изтъквам, че взаимните ни отношения бяха изпълнени с респект и уважение, а разговорите с Вас бяха приятно и поучително преживяване. Затова и Ви пиша, за да изкажа моето недоумение и неразбиране около Вашата работа в Смесената македонско-българска комисия за преодоляване на разногласията по факти от общата история на нашия/те народ/и.
  Изненадан съм от бездействието и стерилността в работата и, но най-много съм изненадан от липсата на информация за работата на тази "проблематична научно-идеологическа, но и политическа" институция, както наричат някои македонски журналисти комисията. Някои от нас изпитват чувство на сериозна загриженост от позициите на македонските членове на комисията, че Гоце Делчев е "българин" колкото и "македонец", че цар Самуил "не е имал национално съзнание", затова царството му е колкото българско, толкова и македонско и подобни някакви недомислици, каквито няма и в букварите на малките деца.
  Какво прави Вашата комисия, къде сте, има ли "светлина в края на тунела" или пак си оставаме в задънената улица на македонското сърбоманство и българското русофилство…
  дали още смятаме да се съобразяваме с политическите и разузнавателните интереси на "големия брат"!?
  Преминаваме през един сериозен момент от общата ни история, по-точно, през "кризисен" момент, когато трябва да реагираме смирено, но целенасочено за осъществяването на идеалите на нашите предци, идеали пълни с творчество, но и напоени с кръв през последните 150 години.
  Не знам как реагират учените в такива моменти, виждам, че реакцията Ви е слаба и неадекватна, и се сещам за една малка история, за това как обикновените, не толкова образовани хора реагират в подобни ситуации.
  Някъде през пролетта на 2005 година, аз и тогава вече бившият председател на МПО (Македонската патриотична организация в САЩ и Канада) Георги Лебамов, заминахме на няколкодневна обиколка из Костурския край от където е семейството на Лебамов. Георги Лебамов е човек от американския елит, сътрудник на полковник Донован и личен приятел на Роналд Рейгън и Буш-баща. Той много държеше, може би за последен път, да посети гробищата в с. Вишени и в с. Блаца Българска, където са погребани неговите дядо и баба, както по бащина, така и по майчина линия, борци от Илинденско-Преображенското въстание и негови жертви. На връщане, на ГКПП-Евзони, гръцкият полицай взе документите ни, отиде в полицейския пункт и след около 20 минути се върна заедно с добре възпитан цивилен, авно агент на гръцката ДС. Цивилния държеше документите ни и започна на английски, с учтив тон: "Извинете, но вие двамата сте много интересни пътници. Единият има американски паспорт, а другият (гледайки мен)пътува с български паспорт. На едния баща му се казва Аргир (на Лебамов) а на другия - Хараламби…обаче, и на двамата майките имат едно и също име - Елена…как обяснявате това нещо?"
  Останах изненадан, че гръцкият полицай знае имената на майките ни, затова мълчах, но Лебамов се обади:
  "Това с имената на майките е съвпадение, аз и Владо сме стари приятели и отиваме да посетим родните места на моите предци".
  "Аха, рече полицаят, значи сте грък".
  Лебамов го погледна и студено му каза: "Не, аз съм роден в Америка, аз съм американец".
  "Да, отговори полицаят, но Вашият баща Аргир е от тук, значи той е бил грък".
  "Не, студено му отговори Лебамов, моят баща беше турчин".
  Полицаят с ужасен поглед, пълен с неверие изгледа Лебамов, после въпросително погледна и мен, а накрая Лебамов, все така спокойно продължи:
  "Знаете ли, баща ми отишъл в Америка когато е бил на 15 години, в далечната 1905 година. Тогава това е било част от Турската империя и неговият паспорт е бил турски, той е бил дете без родители, носел е името Аргирис Султанис, поданик на султана, значи, е бил турчин".
  Полицят ядосано махна с ръка, върна ни паспортите и даде знак да се вдигне бариерата на границата. След това, в продължение на много дни слушах размишленията на Лебамов за проклятието на името, документите, властта и парещото желание да има своята националност в една свободна страна като Америка. Между другото, Аргир Лебамов беше един от основателите на МПО и твърд българин, до последния си дъх привърженик на Тодор Александров и Иван Михаилов.

  Сега, когато слушам изявленията на македонските членове на общата комисия и когато "чувам" мълчанието на българската страна,оставам с впечатлението, че нещата може да се проблематизират на по-високо ниво.
  Питам се, ако гръцката страна извади кръщелните на Никола и Султана (родителите на Гоце), кръстени в патриаршеската църква и каже, че според това и Гоце Делчев е грък... Напълно вероятно е из турските тефтери и архиви да се намерят документи, че и самият Гоце Делчев след като е пътувал с турски документи е бил ...турчин…
  Дали и тогава ще мълчите, доли и товага академичният мир и миролюбивост ще бъдат позиция за действията на Вашата комисия?
  Неведнъж съм казвал, че ние, македонците имаме илюзии за нашата роля в историята. Мнозина си мислят, че македонците са началото и края на времето, че първият човек е бил македонец, и, следователно, и последният човек пак ще бъде македонец.
  Имаме и други илюзии, но за тях частично вина имат и България, и "вечната българо-съветска дружба". Именно, тази дружба подхранваше илюзията, че ние, македонците сме победителите в две световни войни, а Бугария губеща в двете войни, плюс и една балканска. Някой, знаем кой, притискаше България цели 50 години да не надига глас в защита на своя народ в Македония. Така беше създадена илюзията за "победителите македонци" и "победените българи". Същите тези, заедно със сръбските националисти, комунисти, възпитаници на Белградския университет ни натрапиха "македонската азбука, нация и език".
  Да, ама никой не казваше и все още не казва, че нямаше македонци, а победители бяха сърбите-югославяни като съюзници на победителите, а България не е изгубила войната, а стана жертва на своето съюзничество с Германия.
  Днес вече я няма Югославия, Тито отдавна е умрял, само разголените сръбски певици по българските стадиони продават сръбския "културен" империализъм...
  СССР се разпадна, а Русия, с цялата си военна сила е само бледа имитация, както на СССР, така и на империята на Романови.
  Членовете на македонската част от комисията говорят от позициите на още живия югославизъм, говорят с обиден за българския народ и история тон, а българската страна, конкретно Вашата комисия мълчи, както по времето на съветската окупация на България, времето на димитровския период или живковизма.
  Да Ви информирам, това време отмина...
  Господин Димитров, това е Вашето време, време, за което ще съди или ще ВИ осъди историята. На Вас се е паднала честта да възобновявате и отстоявате традициите за
  единството на българското племе от "Черно море до Охрид"
  Ако Гоце и Самуил са и македонци, и българи, тогава Вие отваряте път, един ден те да бъдат и гърци, и турци.
  Не, аз нямам нищо против гърците, нито против турците, освен това, което казва за тях историята...но все пак, нека всеки си държи на неговото.
  След петдесет години никой в България нема да помни имената на някакви новоизпечени банкери или мошеници с милиони евро, застреляни на софийските улици. Те никога не са били част от българската идентичност.

  Историята и съдбата са показали благоразположение към Вас и са Ви натоварили с най-сериозната задача, която е получавал български учен през последните 50 години.

  Да, историята е имала милост към Вас, но историята може да биде и безмилостна, ужасно безмилостна…

  Лъвът от българския герб е изправен пред Вас, във Ваша подкрепа. Внимавайте, да не го убиете! "

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#52] от "klimentm":
  "Стамболов възкликва навремето “Македония ще стане гробница за България” и се оказва абсолютно прав, той усеща правилния подход - църкви, свещеници, училища, учители и просвещение"

  Ако руснаците не бяха го убили , може би Стамболов щеше да се разбере със султана за даване на автономия на македонските земи , както се е предвиждало в решенията на Берлинския конгрес. Стамболов е поддържал отлични отношения с турския султан. Когато му е гостувал няколко месеца преди да падне от власт, Стамболов , който е пристигнал в Истанбул с кораб от Варна , необичайно за протокола , е бил лично посрещнат от султана на самото пристанище. Ако Стамболов беше останал жив , нямаше да има тези кръвопролития от въстания и войни за обединение на България в границите , които е имала като Екзархийска България , създадена със султански ферман под наименованието Българска Екзархия.

 56. 56 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 745 Неутрално
 57. 57 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#21] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  В географската област Егейска Македония,която е част от българското етническо землище до 1945 година ,има само един окупатор.И това е Гръцката държава,осъществяваща политика на геноцид.Памиетника на Мелас -официален престъпник,окачествен като такъв от Великите сили още приживе ,родом от Крит,в негръцкия до 1913г. град Солун, е пряко доказателство за това,че и досега в Гърция се чества организиран геноцид.Нищо ново под слънцето що се отнася до южната ни съседка

 58. 58 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#25] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  За пари.Мърша има навсякъде.А с помощта на сърби и гърци ,Османската държава мачка икономически българите в Македония.Много добре знаеш,че както комунистите във всички държави,а най-вече в Гърция,Сърбия и България проповядват комунизъм за пари,така и сърбоманите и гъркоманите го правят за пари.Нарича се продажност-има я навсякъде.Включително и в милата на сърцето ти Гърция.Само,че тогава е било за едни пари,а сега в Гърция-за китайски Юани

 59. 59 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#36] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  За разлика от вас,които с морска вода не можете да отмиете нищо, ние си имаме и реки.А развалената риба смърди доста по-гадно от овчето сирене.Некви други пояснения за хигиената ,ще отправяш ли?

 60. 60 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 572 Любопитно

  "Гоце Делчев се декларирал за Българин и в същото време се борел за самостоятелна македонска държава" заявява днес македонският президент Пендаровски в интервю за „360 Степени“ което ще бъде излъчино довечера (21.6.2019 г.) от 22:00 ч. по ТВ Алсат. Това негово изявление е вече близо до истината, но с една важна редакционна корекция, а именно: Гоце Делчев се е борел за "политически автономна Македония и Одринска Тракия" !
  Както е известно, той е избран за задграничен представител на ВМОРО в София и като такъв участва и в заседанията на Върховния македоно-одрински комитет. Избран е и за главен четнически инспектор и с помощта на български офицери създава четническия институт в Княжество България.
  По-късно е избран и за главен ревизор на ВМОРО и като истински апостол обикаля планините и полетата на Тракия, Македония и Родопите. Среща се с местните обезверени българи, останали след Берлинския конгрес на Великите сили под турския феодално-деспотичен гнет, вдъхва им кураж и ги спечелва за делото.

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4655 Неутрално

  До коментар [#55] от "tacheaux":

  Да чел съм за този случай в който султана Абдул Хамид остава възхитен от качествата на Стамболов и възкликва” Ако този човек беше мой външен министър ( велик везир) можех и планина да повдигна!”

  klimentm
 62. 62 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Днес Пендаровски е много близо до възможния компромис. Липсва му само едно - да отбележи ЗАЩО Гоце и неговите съратници-БЪЛГАРИ, са били принудени да се откажат от сливане с майка България! Защото е било невъзможно "великите" сили и най-вече Руската и Австроунгарските империи, да допуснат обединение на българите! Единствения вариант на ВМРО /Вътрешната македонска революционна организация/ за СВОБОДА от Османската империя е била компромиса с автономна отделна област! Нека четат документите им - в сбодната област всички ще са равноправни - БЪЛГАРИ, власи, турци, цигани, албанци, сърби, гърци.... /Нещо да ви напомня за ЛЕВСКИ!!!! / Да са писали нещо за македонци? Да, после сърбите направиха ТОВА население македонци, и то не през 1946, а още от 1919 година нататък!!!!!!

 63. 63 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#54] от "objektivist96":
  Добре! Според мен Пендаровски днес е много близо до възможния компромис. Липсва му само едно - да отбележи ЗАЩО Гоце и неговите съратници-БЪЛГАРИ, са били принудени да се откажат от сливане с майка България! Защото е било невъзможно "великите" сили и най-вече Руската и Австроунгарските империи, да допуснат обединение на българите! Единствения вариант на ВМРО /Вътрешната македонска революционна организация/ за СВОБОДА от Османската империя е била компромиса с автономна отделна област! Нека четат документите им - в сбодната област всички ще са равноправни - БЪЛГАРИ, власи, турци, цигани, албанци, сърби, гърци.... /Нещо да ви напомня за ЛЕВСКИ!!!! / Да са писали нещо за македонци? Да, после сърбите направиха ТОВА население македонци, и то не през 1946, а още от 1919 година нататък!!!!!!

 64. 64 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1333 Весело

  До коментар [#50] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Изненадах те с верен отговор, а? :))

 65. 65 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мавродинов":
  Абсолютно вярно е всичко това,което сте написали,но ...едва ли, някой от онези професори и пр. титуловани хора от Македонската академия на науките и изкуствата,всички " историци, филолози, доктори на науките, които съветват политиците, които им пишат статиите във вестниците и медиите", "...хора с титли и позиции в обществото", казват, "ще продължим да пишем и говорим, че сме античен народ, че Делчев е македонец, ако трябва, и античен. Ще пишем и ще възпитаваме младите поколения със силата, която сме получили с дипломите и позициите в обществото, пък накрая ще видим кой ще е победител.",- ще му кажат това...Съмнявам се,че ще му го кажат. Независимо от това,че са абсолютно наясно с историческата истина.
  По ми е интересна нашата позиция.А тя е никаква...И,много правилно го е отбелязал това нещо Владимир Перев - и в това интервю,и не само.И не само той.Но,..но..но....
  Тъжни работи са това уважаеми"Мавродинов",но и ние сме си виновни за тях. Иван Михайлов е казал:"Македония без българи-огън да я гори",а тук(и не само),някакви пишат да ги зарежем,то било,каквото било,защо са ни тези камънаци...и всякакви подобни щуротии съм чувал и чел , и то не само на правителствено,научно и пр. нива от сорта,а и от обикновени хора ги чувам, и това е тъжното...Съжалявам,това е положението...

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4151 Неутрално

  До 18:"Боян Таксиров"....Виж, аз не казвам, че има македонска история.Казвам, че има едни бивши българи, не само в Кочериново и Мусомище, които не искат да чуят за България.Факт....."

  Между другото сещам се за един такъв българин, родом от Габрово, Христо Владимиров Явашев, брат на актьора Анани Явашев, който не иска по никакъв начин да свързват името му с България.

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4151 Неутрално

  Интересно интервю с македонския президент, в което той казва "Гоце Делчев е българин, но не се е борил за Сан Стефанска България, а за автономия на Македония (провинция). Нещо за което са се усетили сърбите - а именно че в Македония се е образувал един елит, който е искал да управлява, и Сърбия им е дала тази възможност, в рамките на автономна Македония в рамките на Сръбското кралство (федерация). В София за това не са се усетили, и така България загубила Македония.

  Голям успех (грандиозен) ще е да убедят македонците, че историята на Първото Българско царство е и тяхна, че Македония е била важна съставна част от тази империя със своите заслуги за нейното могъщество, и че Охрид е бил едва ли не втория по значимост град по него време след Преслав.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4151 Неутрално

  До коментар [#67] от "historama":
  "...Голям успех (грандиозен) ще е да убедят македонците,..."

  Голям успех (грандиозен), на българската дипломация....

  съжалявам, пропуснах го

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4151 Неутрално

  До коментар [#67] от "historama":

  Първото Българско царство е било всъщност империя, и част от нея сме били ние българите, също македонците, и власите. В края на 18 в. по политически причини власите правят нещо гениално - в лицето на опасността от зараждащата се страховита Руска империя се отказват от средновековния български на св. Климент Охридски, приемат като нов език един карпатски романски диалект, и дават началото на една съвсем нова "романска" нация. Гениално прозрение, благодарение на което Влашко почти утроява територията си.

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4151 Неутрално

  ...! Според мен Пендаровски днес е много близо до възможния компромис. Липсва му само едно - да отбележи ЗАЩО Гоце и неговите съратници-БЪЛГАРИ, са били принудени да се откажат от сливане с майка България! .... Единствения вариант на ВМРО /Вътрешната македонска революционна организация/ за СВОБОДА от Османската империя е била компромиса с автономна отделна област! Нека четат документите им - в сбодната област всички ще са равноправни - БЪЛГАРИ, власи, турци, цигани, албанци, сърби, гърци.... /Нещо да ви напомня за ЛЕВСКИ!!!! / Да са писали нещо за македонци? Да, после сърбите направиха ТОВА население македонци, и то не през 1946, а още от 1919 година нататък!!!!!!
  —цитат от коментар 63 на Мавродинов


  Точно това се пропуща, и дори в наши дни на много българи (не говоря за обикновените граждани, а за държавни и научни ръководители) не им е идвало на акъла, че в борбата за независимост по тези земи се е появил един нов елит, които са искали ПОСТОВЕ И ВЛАСТ, нещо което получили от Сърбия.

  Да, македонците са ни братя, ама ние не гледаме ли на тях като на изтърсаци?

 71. 71 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Вчера по една мк телевизия имаше дискусия. И вижте един известен в МК човек като Тодор Петров как цитира министър Захариева и си направете изводите:

  https://www.youtube.com/watch?v=EToxkwHiMb0

  Гледайте след 11 м. Този "цитира" Захариева като ползва разни наши майтапчийски сайтове. Този мисли, че действително това го е казала Захариева. Направете си извод с какви хора България има работа. Отделно от това водещата цитира литературния Гоце Делчев от един роман и според нея това действително е Гоце Делчев. Тотална политическа неграмотност.

 72. 72 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Тодор Петров цитира от овцанюз !!!!

  http://ovtzanews.blogspot.com/2018/04/1878.html

  Докъде стига малоумието край Вардара….

 73. 73 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  и Сърбия им е дала тази възможност, в рамките на автономна Македония в рамките на Сръбското кралство (федерация). В София за това не са се усетили, и така България загубила Македония. Преслав.
  —цитат от коментар 67 на historama

  След като Сърбия коварно получи ТАЗИ територия в сръбското кралство.... Иначе това е политиката на всяка империя - оставя местото управление на местните елити, като им промива мозъците.... Нали иначе ще получи съпротива и бунтове! Казвате че България е сбъркала! А какво може да направи спрямо територии, които вече са в чужда държава? И то победител в ПСВ, а ние - победени. Няма оправия с Македония, в смисъл да ги правим братя. Поне да стигнем до братовчеди и да се признаяг историческите истини. От тук нататък - напред към ЕС. Видя се, че в ЕС всичко е възможно. Ето - Беломорска Тракия започва да възвръща българския си облик. Харесва ти Бялото море, Драмската ракия... няма проблем, взимаш пари и се заселваш там. Все Европейски съюз. Така след време и с СМ. Искаш Охридско езеро - прав ти път, имаш пари, купуваш и никой не ти пречи.

 74. 74 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Точно това се пропуща, и дори в наши дни на много българи (не говоря за обикновените граждани, а за държавни и научни ръководители) не им е идвало на акъла, че в борбата за независимост по тези земи се е появил един нов елит, които са искали ПОСТОВЕ И ВЛАСТ, нещо което получили от Сърбия.
  Да, македонците са ни братя, ама ние не гледаме ли на тях като на изтърсаци?
  —цитат от коментар 70 на historama

  Не си прав. Дейците на ВМРО изобщо не са мислили за постове. Нито пък е било известно бъдещето, в което територията ще попадне в Сърбия. Говорим за 1903 година! А знаете ли кои в България гледат на македонците подигравателно? Платените чужди агенти, които имат интерес да развалят българо-македонските отношения! Нали сте чели Брехт, Аугсбургския тебеширен кръг? Истинската майка никога няма да дърпа и разкъса детето си /т.е. в случая да му се подиграва/, а винаги ще отстъпи и ще е милостива.

 75. 75 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 699 Любопитно

  Трудно е да смениш чипа на българските политически водачи, повечето рожби на ДС и КГБ. Медиите ни също са контролирани от проруското задкулисие.
  Децата на онези, които пратиха Димитър Талев в лагер заради българеенето му, трябва да бъдат отстранени от властта.

 76. 76 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Най-голямата трагедия е не недоверието към България и българите,а прекаленото доверие(съвсем меко казано) на македонисткия политически елит(не на обикновените македонци)към Сърбия и сърбите!Докато това е така,нищо положително няма да се случи в междудържавните ни отношения,а всякакви договори и бодрячески
  декларации ще бъдат само проформа,гарантирано няма да се изпълняват и ще играят ролятя единствено на политически кьорфишеци за залъгване на електората.Нито обединена Европа,нито НАТО ще променят съществуващото статукво към по-добро.Напротив,
  македонизмът още по-нагло и агресивно ще проявява своята основна характеристика - антибългаризма,стъпвайки уверено в предстоящата нова база.
  Без антибългаризъм,македонизмът незабавно ще се срути,обаче той има твърде
  амбициозни и силни държави-поддръжници за да очакваме наивно,че това лесно
  може да стане.България е осъдена исторически на непримиримост и непрестанна борба с македонизма защото отказът от противопоставяне означава сама катастрофално да навреди на своята национална сигурност и бъдеще.Ненапразно тук в някои
  коментари бяха споменати Мусомище и Кочериново,но де да бяха само те!
  Лелеяните и масово пропагандирни приятелство,добросъседство и сътрудничество могат да се случат едва като резултат от противопоставящи български усилия срещу македонизма.С пасивност и тъпа толерантност никога няма да се получи!
  Невъзможно,неразумно и непатриотично е да бъдеш толерантен към лъжа и политика,основаваща се на нея,вредни реално за цял един народ!
  И този път Владимир Перев не е изменил на амплоато си да търси вината за
  прокарването и утвърждаването на македонизма основно при България,което ме
  кара уверено да се съмнявам в добрите му намерения.Не вярвам и никога няма
  да повярвам на хора като Перев и Канзуров!Безспорно,двамата са превъзходни журналисти,но от политическите им внушения могат да имат полза само трети страни,не и българската кауза!

  Хайдушки копнения
 77. 77 Профил на Metodi Ivanov
  Metodi Ivanov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Дневник, престанете да давате трибуна на "бивши" ченгета от двете страни на границата! Лицето Перев, по-известен като служител на УДБА с агентурно име "Тутунар" и "разработвал" през годините десетки декларирани македонски българи, отскоро е активиран да се изказва по македонския въпрос, за да могат службите да продължават да контролират темата. Дълги години у нас ченгетата Б.Димитров, К.Каракачанов, К.Узунов и още неколцина имаха медиен монопол над темата и с изявите си непрекъснато насаждаха омраза и раздори, с цел да няма разбирателство между хората от двете страни на границата, да няма сближение и добросъседство, в услуга на враждебни чужди държави и с цел лични облаги! Крайно време е този монопол да им бъде отнет, в името на българските национални интереси!

 78. 78 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Не знам кой е този г-н Перев но аз съм от Скопие и твърдя че нито някой тормози българи нито пък на някой му пука че са били българи, македонци или марсиянци.
  Много неща които казва са хистерия, явно иска внимание от България т.е. пари за някоя организация т.е. за джоба си
  Който ще нека му плаща, след години ще е набогатял с ваши пари

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK