Топлинна вълна от Мадрид ще обхване голяма част от Европа

Топлинна вълна от Мадрид ще обхване голяма част от Европа

© Анелия НиколоваВърху по-голямата част от Европа през юни преобладаваха нехарактерно високи температура, а сега се задава топлинна вълна, предупреждава метереологът Ерик Лейстер от AccuWeather, сайт който е познат с точните си прогнози.


По-голямата част от Европа ще преживее поне една топлинна вълна следващата седмица, като ядрото на топлинната се премества от Испания към Франция и Германия, пише Лейстер.


Комбинацията от бурята над Атлантическия океан и високото атмосферно налягане върху Централна и Източна Европа ще доведат до избутването на много горещ въздух от Африка към Северна Европа.
От Мадрид до Париж, Белгия, Франкфурт и Берлин може да се очаква многодневна топлинна вълна с дневни температури близо до или над 32 C.


В най-горещите точки температурите ще достигнат до 38 C. Такива места се очакват да бъдат Мадрид, Милано, Прага, Мюнхен и Цюрих.


Топлинната вълна ще се зароди над Испания през уикенда преди да се разпространи над Франция в понеделник. До вторник температурите от Мадрид до Берлин и Милано ще достигнат 32 C


Температурите постепенно ще се увеличават и над Великобритания. Във вторник и сряда в някои части на Южна Англия те ще достигат до 27 C, а над останалата част от Острова също ще се увеличат до края на седмицата.


Температурите ще достигнат връх в Западна и Централна Европа следващия четвъртък и петък.


Множество дни с високи температури, съчетани с топли нощи, няма да позволят на сградите и домовете без климатик да се охладят, ще създадат неприятни условия за сън и ще повишават риска от заболявания, свързани с топлината, смята Ерик Лейстер.


Възрастните хора и децата са изложени на най-голям риск от такива заболявания и времето прекарвано от тях на открито трябва да бъде ограничено.


До началото на юли жегата ще достигне и до Северна Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK