"План Маршал за Палестина" - с $50 млрд. Тръмп разчита да усмири Близкия изток

Джаред Къшнър по време на интевю за "Ройтерс"

© Reuters

Джаред Къшнър по време на интевю за "Ройтерс"Смея се, когато го атакуват като "Сделката на века", защото това ще бъде "Шансът на века", ако имат куража да се възползват от него."


Така коментира Джаред Къшнър амбициозния план на президента Доналд Тръмп за уреждане на продължаващият десетиления наред проблем със съдбата на палестинците. Той трябва да бъде представен на голяма среща в Бахрейн на 25-26 юни и предвижда 179 инфраструктурни и бизнес проекти на обща стойност 50 млрд. долара за срок от 10 години.


"Ройтерс" разпространи ексклузивно първите подробности, след две интервюта със зетя на американския президент и запознаване с докуменните за международния форум. Къшнър сравнява начинанието с Плана "Маршал" за възстановяване на Европа след Втората световна война. Разликата е, че тогава парите дойдоха от бюджета на САЩ, а сега бремето трябва да се поеме от други държави.
Тръмп "би направил голяма инвестиция в плана", ако има добър механизъм за управлението му, допълва той. Но Къшнър не посочва никаква сума, а президентът е известен с нежеланието си Америка да отпуска милиарди за международна помощ.


Ето основните моменти от плана, текстът на статията продължава след графиката:


Без израелци и палестинци


Къшнър подготвяше проекта в дълбока тайна в продължение на повече от две години и един от основните проблеми си остава подозрението на палестински лидери, че САЩ ще предложат сделка, в която ще се иска срещу многомилиардни инвестиции да се откажат от независима държава. Палестинците бойкотират срещата в Манама следващата седмица и отказват за разговарят с Вашингтон, след като Тръмп призна през 2017 г. Ерусалим за столица на Израел. Кашнър твърди, че палестински бизнес лидери са потвърдили участието си на форума, но не посочва имена. Според проверка на "Ройтерс" почти никой от предприемачите от Рамала - "столицата" на Западния бряг, няма да пътуват до Бахрейн.


Израел не е поканен, защото няма да има и палестинска делегация. Израелската преса писа тези дни, че така Вашингтон се опитва да защити форума от обвинение, че е "произраелски". В Бахрейн ще има израелска бизнес делегация, както и представители на Международния валутен фонд и Световната банка.


Керамична реклама за проект, финансиран от американската Агенция за международно развитие (USAID) в Хеброн на Западния бряг.

© Reuters

Керамична реклама за проект, финансиран от американската Агенция за международно развитие (USAID) в Хеброн на Западния бряг.


"На първо място икономиката" - това е принципът, залегнал в основата на идеята за съживяване на мирния процес между Израел и палестинците. Но на Къшнър няма да му е лесно да го "продаде" - както на силно скептичните държави в района, така на потенциалните донори и частния бизнес по света. Проблемите са много - от сигурността до корупцията и възползването от инициативата на групировката "Хамас", която контролира Ивицата Газа и често напада Израел. От своя страна, Израел има спорно присъствие на много места в Западния бряг и блокада срещу Газа, възпрепятстваща движението на хора, стоки и услуги.


Администрацията на Тръмп се надява други държави - особено тези от Персийския залив, както и частни инвеститори, да предоставят повечето от средствата за специални предвиден фонд, казва Къшър.


Близо половината средства са предвидени за проекти в съседните на Израел държави, където живеят стотици хиляди палестинци. От инвестиции в Египет, например, може да се възползва Синайският полуостров, граничещ с Газа. Но не е предвидено нищо за населеният предимно с араби Източен Ерусалим, където палестинците продължават да настояват да установят своя столица.


Демонстрация на палестинци против новия план, организирана в Газа, контролирана от ислямското движение "Хамас".

© Reuters

Демонстрация на палестинци против новия план, организирана в Газа, контролирана от ислямското движение "Хамас".


Мирен план като бизнес план?


Къшнър смята, че всичко може да се промени заради смяна на формулата - подробно разработен проект по проект план, но мнозина специалисти по Близкия изток казват, че са малки шансовете за успех в район, където са се провалили не една мирна инициатива на САЩ.


Изглежда, че 38-годишният Къшнър, влязъл в политиката като тъста си от имотния сектор на Ню Йорк, гледа на миротворческата дейност като на бизнес операция, казват анализатори и бившия официални служители на САЩ. Опитът му първо да изкара икономическите приоритети пред политическите всъщност пренебрегва реалностите на този конфликт, казват много експерти пред "Ройтерс".


"Това е абсолютно откъснато от логическата последователност, защото израелско-палестинският конфликт се движи от стари рани и противоречащи си претенции към територии и свети места", коментира Аарън Дейвид Милър, бивш преговарящ за Близкия изток за администрации на президенти от Републиканската и Демократическата партии.


"План Маршал за Палестина" - с млрд. Тръмп разчита да усмири Близкия изток

© Reuters


"Не можеш да прокарваш икономически план без да решаваш и политическите въпроси", казва и Къшнър. Администрацията, "ще се заеме с тях на по-късен етап". Втората фаза от мирния план е предвидено да бъде представена най-рано през ноември - година преди президентските избори в САЩ. Къшнър обяснява за "Ройтерс", че първата фаза започва с икономически стимули, за да покаже на палестинците потенциала за едно бъдеще на просперитет, ако се завърнат на масата за преговори за мирна сделка.


И в Белия дом не пронят големи надежди за форма в Манама - точно срещу Иран в момент на много високо напрежение в отношенията на Техеран и САЩ. Самият Къшнър нарича срещата Работилница "Просперитет за мир" и "визия", а не формален план, за който се очаква още на място правителства да поемат ангажимент за финансово участие. Просто ще бъде представен план и няма да има дискусии по него, допълва той. "Малка победа е фактът, че всички ще се съберем, за да се изслушаме и да участваме. Палестинските лидери можеше да дойдат и да говорят и никой нямаше да е против това."


Руините на Международното летище "Рафа" в южната част на Ивицата Газа. То е открито от президента Бил Клинтън през 1998 г., но бе бомбардирано и разорано от израелски булдозери по време на втората интифада няколко месеца след атентатите от 2001 г. в САЩ.

© Reuters

Руините на Международното летище "Рафа" в южната част на Ивицата Газа. То е открито от президента Бил Клинтън през 1998 г., но бе бомбардирано и разорано от израелски булдозери по време на втората интифада няколко месеца след атентатите от 2001 г. в САЩ.


И преди са били предлагани икономически програми за мир в района, но планът на Къшнър изглежда е най-детайлният досега - два документа върху общо почти 130 страници, изпъстрени с таблици, разбивки на суми и икономически прогнози.


Останки от сирийски танк ръждясват в потока Хермон в резерват на окупираните от Израел през 1967 г. Голански възвишения.

© Reuters

Останки от сирийски танк ръждясват в потока Хермон в резерват на окупираните от Израел през 1967 г. Голански възвишения.

Коментари (186)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Цъ няма да стане.
  Хасан не е Ханс.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Ха! Че американците дадоха толкова за да разбутат Северна Африка и близкия изток.

 3. 3 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  То помощи за Палестина винаги е имало ама 90% се крадат от Палестинските лидери.
  Арафат беше милиардер.

 4. 4 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак фантазии, които ще се провалят безславно. Само да напомня, че американския президент не може да даде никакви пари, защото кесията с парите се държи от Конгреса.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 5. 5 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Някакви хора си седят в кабинетите и фантазират,а също и се чудят как да изхарчат чуждите пари.А някой знае ли каква е разликата между Къшнър и Албайрак освен националността,разбира се.

 6. 6 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Когато баща ти е дал 2,5 милиона, за да те вкара в Харвард през задния вход, не е чудно да смяташ, че всичко може да се реши с пари. Хеле пък ако прихванете с тъста лъвския пай от проектите, направо всички печелят.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Грешни пари. Тези никога няма да проработят

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  всеки мирен план би лъснал Израел като агресор дето света му бил длъжен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  всеки мирен план би лъснал Израел като агресор дето света му бил длъжен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Вчера имаше протести срещу плана в Йордания.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  и успех с гениалната мисъл да дублирате коментари

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Парите ще са от САЩ, ЕС и арабски страни ! Ако арабите видят печалба дългосрочно, ще намерят начин да ''удедят'' палестинците !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  "с $50 млрд. Тръмп разчита да усмири Близкия изток"
  ============================================
  Голям оптимист е Тръмп, но си прави сметката без кръчмаря.

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  50 милиарда? Ще ги платим всички ние, голяма част ще потънат при трампови и кушнерови.

 15. 15 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  малкото тюфлечé най-ногу некой голф корс да загрáди у пустинята... ма с него надали че усмири близкио изток, най-ногу шантавата иванка да успей да усмири за кратко у жегата... то ако беше толку лесно евреите отдавна да са я купили шибаната ивица

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 16. 16 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Америка фърст, ама не върви да си фърст за себе си.

 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Аз арабин на струг или на поточна линия не съм виждал да работи.

 18. 18 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Cекpетен доклaд от apxивa нa ЦPУ:

  „Вaнче Миxaйлов, от cвоя cтpaнa, дейcтвaщ от името нa BMPO, cе е cъглacил дa cе откaже от вcички aнтиюгоcлaвcки дейноcти и ще нacъpчaвa aгитaциятa зa незaвиcимоcт cpед мaкедонците в Бългapия. BMPO ще cе опитa дa объpне cимпaтиите нa мaкедонците и в Бългapия, и в Гъpция, в ползa нa Югоcлaвия“, cе отбелязвa във втоpa точкa нa документa нa ЦPУ.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Дерибейка, кога Израел е бил агресор? Кога Израел е нападнал някоя съседна страна? За обратното - примери много!

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  За парите, инвестирани в съседните на Израел територии може би има бъдеще, но за палестинските територии ако няма политическо решение няма икономически смисъл...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  " САЩ ще предложат сделка, в която ще се иска срещу многомилиардни инвестиции да се откажат от независима държава."

  Ахааааа, искат с 25 млд да купят палестинците за поданици на еврейската държава. То хитро бе! Някои ще налапат въдицата. Палестински души на килограм. Еееех, а нас ни взеха без пари. Даже за подслона на миризливите им рейнджъри не плащат. Ма как може нищичко да не струваме бе мааааааму!?

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  Никак не си падам по Тръмп и зетя, но бизнесплан е по-вероятно да успее отколкото чист политически план! Разбира се, че трябва да се купят лидерите на палестинците преди това!

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#21] от "Judjuk":

  Вие, русоробите, нищичко не струвате!

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#19] от "vassilun":

  прав си разбира се .. , заблудих се от някакви резолюцийки на оон . поздрави. вярвам си добре въпреки , че се налага явно да си на правилната страна винаги.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#19] от "vassilun":

  прав си разбира се .. , заблудих се от някакви резолюцийки на оон . поздрави. вярвам си добре въпреки , че се налага явно да си на правилната страна винаги.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Което не му пречи да окупира територии..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 27. 27 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  САЩ няма да дадат и цент..Ще изтискат арабите..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#21] от "Judjuk":Вие, русоробите, нищичко не струвате!
  —цитат от коментар 23 на vassilun


  Те нас не могат ни купи с всичките си 22 трлн. Ма що пък за вас не дадоха поне 1 млд. Ха кажи че не са пинтии? Ама вие..., такова, да не би безплатно да се отдадохте!!!? Майчицеееее!!!!?

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#23] от "vassilun":

  отново болезнено си прав, ама плахо да попитам защо ли не ви отпускат пари да ни купите , та се налага да ни цензурирате

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Удри, бай Дончо!
  Оправи Палестина и после почвай България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#26] от "Noise":

  Както Русия окупира Крим ли?

 32. 32 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#28] от "Judjuk":

  Него са го бутнали в Африка, като по-ценен кадър.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Не си спомням референдум в окупираните от Израел територии.Ще ми припомниш ли?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  Боклуци не купувам! Не ми са необходими! 🤣

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#32] от "Noise":

  Точно! В Африка съм! А ти си русороб в UК! 🤣

 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#34] от "vassilun":

  Явно американците имат различно виждане.Щом са те взели на работа.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noise":

  Референдум по руски, нали? Под дулата на автоматите? Е, Израел от театър няма нужда. Сирия нападя Израел, губи войната и губи Голан! Нищо по-нормално от това!

 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#35] от "vassilun":

  Там , де.. Всички най-ценни кадри ги пращат там..Това го знае всяко хлапе.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ха! Че американците дадоха толкова за да разбутат Северна Африка и близкия изток.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Комрад, я ни обясни, какво е това разбутване? Свалянето на диктатори се нарича разбутване, така ли? Че то тогава и Източна Европа е била разбутана...

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#34] от "vassilun":

  за пореден път си прав, теб купуват ..поздрави.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  След 50 години опити ,никой не е видял палестинец да работи!А сега особено подстрекавани горещо от Иран....пък хептен!А Израел в случая какво печели от сделката?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 42. 42 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  дерибейка остави политиката на учените глави. Ти отиди да учиш малко математика за 4 клас, че миналата седмица много се изложи.

 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#37] от "vassilun":

  Някакъв.Какъвто ще да е..По руски, по израелски, по американски?Проведен ли е?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#12] от "'ΕΡΕΒΟΣ":САЩ няма да дадат и цент..Ще изтискат арабите..
  —цитат от коментар 27 на Noise


  Както при плана Маршал? Тогава кого издоиха, СССР?

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noise":

  Референдумът в Крим може да се сравни само с "референдума" в България след 09.09.1944, когато родата ти е взела властта с помоща на окупационна армия!

 46. 46 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#44] от "bez_ime2":

  При плана "Маршал" нямаше десетина заможни арабели наоколо..Сега има и ще платят всичко.Не че някога ще се наложи, де.Роя план е по-голяма утопия от комунизма .

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 47. 47 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#45] от "vassilun":

  Израелците проведоха ли подобен или някакъв?За пети път..Дори ти би трябвало вече да си осмислил въпроса .

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#36] от "Noise":

  Много се кефя на изнервени русороби! 🤣🤣🤣

 49. 49 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#42] от "Doge":

  добро псе , кажи бау.. и отиди ти да учиш колко пъти ръст са 100%.. комично е как навреме те активират . и точен ник/аватар са ти дали ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Комрад, я ни обясни, какво е това разбутване?"
  До коментар [#39] от "bez_ime2":

  Как да ти се обясни? Иди виж с очите си.

 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  А какво стана с реализацията на плана Маршал за Мексико?

 52. 52 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Аааа , ти не си мой проблем, та няма нужда дасе нервя..Да му мислят други..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 53. 53 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#49] от "дерибеев":

  дерибейка пак се излагаш. нищо не си научил.

 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#47] от "Noise":

  Прочети пак втората половина на #37, ако имаш капацитет да мислиш, де!

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#28] от "Judjuk":Него са го бутнали в Африка, като по-ценен кадър.
  —цитат от коментар 32 на Noise


  Ма как толкоз ценен кадър са го дали на хиените!?

 56. 56 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#44] от "bez_ime2":При плана "Маршал" нямаше десетина заможни арабели наоколо..Сега има и ще платят всичко.Не че някога ще се наложи, де.Роя план е по-голяма утопия от комунизма .
  —цитат от коментар 46 на Noise


  Ще поживеем, ще видим... И за падането на социализма ми казваха същото...

 57. 57 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Къшнър подготвяше проекта в дълбока тайна в продължение на повече от две години и един от основните проблеми си остава подозрението на палестински лидери, че САЩ ще предложат сделка, в която ще се иска срещу многомилиардни инвестиции да се откажат от независима държава."
  Май това е основната цел, а не благоденствието на палестинците.Милиарди срещу отказ от независима палестинска държава, това е сделката.

 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#53] от "Doge":

  успех на шефката и жив и здрав на форумеца който е родила.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#58] от "дерибеев":

  дерибейка, недей да оригинаничиш ами отивай да учиш математика, че пак ще се изложиш.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noise":Референдумът в Крим може да се сравни само с "референдума" в България след 09.09.1944, когато родата ти е взела властта с помоща на окупационна армия!
  —цитат от коментар 45 на vassilun


  Тоз референдум за кво беше, че не го помня?

 61. 61 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#55] от "Judjuk":

  Сигурно щото е много ценен!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#52] от "Noise":

  Който може да мисли, мисли! Който не може, други мислят за него. В твоя случай - британската социална система! 🤣

 63. 63 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Комрад, я ни обясни, какво е това разбутване?"До коментар [#39] от "bez_ime2":Как да ти се обясни? Иди виж с очите си.
  —цитат от коментар 50 на Judjuk


  Достатъчно ми е, че видях какво представлява социалистическия ви строй... По-лошо от това няма, комрад.

 64. 64 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тръмп след толкова мътене, това лайно ли изсра??

 65. 65 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#54] от "vassilun":

  Вася, простичък въпрос.Провеждали ли са израелците някакъв референдум.От какъвто и да е тип.За шести път.Нали сравняваш Крим с окупираните територии...


  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 66. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#52] от "Noise":

  Този коментар го приемам като признание, че си русороб! Браво! Можел си дори да бъдеш честен! 🤣

 67. 67 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#62] от "vassilun":

  За радост не е африканската...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#66] от "vassilun":

  Ти вероятно и исляма ще приемеш скоро, но пак , това не е мой проблем.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Къшнър подготвяше проекта в дълбока тайна в продължение на повече от две години и един от основните проблеми си остава подозрението на палестински лидери, че САЩ ще предложат сделка, в която ще се иска срещу многомилиардни инвестиции да се откажат от независима държава."Май това е основната цел, а не благоденствието на палестинците.Милиарди срещу отказ от независима палестинска държава, това е сделката.
  —цитат от коментар 57 на proza


  Точно като Западна Европа след войната, нали другарке? Още не могат дасе освободят от американското иго?

 70. 70 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#60] от "Judjuk":

  Не се учудвам, че не помните такъв "референдум"! 🤣

 71. 71 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#69] от "bez_ime2":

  Тук позна.За съжаление.Но пък Тръмп направи супер услуга на Европа.След години ще му вдигнат паметник.И това го казвам съвсем сериозно.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 72. 72 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#70] от "vassilun":

  Ти го помниш?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 73. 73 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#59] от "Doge":

  успех шефке, в усилията да изкараш , че 100% ръст било два пъти .. 50% от количеството за 2017г половин път ръст ли е ? успех . не трупай умнокрасиви плюсчета с умнокрасиви шеги. триенето вече не ви помага . шефката го вдяна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "vassilun":Вася, простичък въпрос.Провеждали ли са израелците някакъв референдум.От какъвто и да е тип.За шести път.Нали сравняваш Крим с окупираните територии...
  —цитат от коментар 65 на Noise


  Ама ти наричаш това в Крим референдум? Сигурен ли си, че разбираш значението на тази дума?

 75. 75 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#65] от "Noise":

  Не, не са произвеждали бутафорен "референдум"! Просто са спечелили война, която не те са започнали и са спечелили територии като военен трофей! Питай за седми път! На малоумни отговарям до три пъти!

 76. 76 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#63] от "bez_ime2":

  голям си както винаги .. и мек чисто физически. как пък не ви разчупиха малко калъпа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 77. 77 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#74] от "bez_ime2":

  Как го наричам аз , е без значение.Виж как го наричат ЕС и САЩ.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 78. 78 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#73] от "дерибеев":

  дерибейка миналата седмица ти преподадох урок по математика, обаче нищо не си разбрал. Загубих си времето с теб май?

 79. 79 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#75] от "vassilun":

  Тоест , трябва да сравняваме с Грузия, не с Крим..Браво, Вася!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 80. 80 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#67] от "Noise":

  Е, да. Британските помощи за безработни са щедри, казва Манго от Факултето! Плащали му дори нета, за да може да громи капитализЪма с коментари! И то в Дневник, а не в любимата Дума! 🤣

 81. 81 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Смея се, като видя толкова зализан, но толкова глупав човечец...

 82. 82 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#69] от "bez_ime2":Тук позна.За съжаление.Но пък Тръмп направи супер услуга на Европа.След години ще му вдигнат паметник.И това го казвам съвсем сериозно.
  —цитат от коментар 71 на Noise


  И ти седиш в една от тези робски страни? Направо ти се чудя, при наличието на толкова свободни нации - КНДР, Русия, Сирия, Венецуела...
  И за какво да издигат паметник на Тръмп? Какви точно са му заслугите за Европа?

 83. 83 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Весело

  До коментар [#68] от "Noise":

  Ти вече прие ли исляма? Ходи ли да удряш чело в пода в най-голямата джамия в Европа, построена от бащицата ти Путин в мАсква? 🤣🤣🤣

 84. 84 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#39] от "bez_ime2":

  Партийний секретарю, появи ли се? Садам беше диктатор и когато воюваше с Иран. Защо не го махнаха тогава? Кадафи продаваше петрол в цял свят - в долари 💵. Също, като Садам. Когато двамата решиха да продават в евро, изведнъж станаха диктатори. Тц, тц, тц! Асад, баща и син, управляват Сирия над 40г и никой не ги упрекваше в диктатура, докато не бе спрян проекта за петролопровода от Катар през Сирия. Тогава се появиха ислямистите, а после ИДИЛ - с активната подкрепа на САЩ. Та, вземи си обнови репертоара. Това, че си трол на заплащане, не те оправдава. Много еднообразно действат. Ще ти спрат парите поради некадърност.

 85. 85 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#74] от "bez_ime2":Как го наричам аз , е без значение.Виж как го наричат ЕС и САЩ.
  —цитат от коментар 77 на Noise


  Искаш да кажеш, че САЩ и ЕС са признали референдума? Я пак с помисли.

 86. 86 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Неутрално

  До коментар [#79] от "Noise":

  Пич, съжелявам, че слязох на нивото ти, но ми е скучно тази вечер! Не ми се занимава повече с теб! Хайде - чао!

 87. 87 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#63] от "bez_ime2":голям си както винаги .. и мек чисто физически. как пък не ви разчупиха малко калъпа
  —цитат от коментар 76 на дерибеев


  Дерибейче, не съм ти виновен ако си си загубил работата като партиен секретар на ТКЗС...

 88. 88 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Весело

  По-добре от небето да паднат 50 милиарда долара, отколкото бомби и ракети за 50 милиарда долара

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 89. 89 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#85] от "bez_ime2":

  Днес не ти е ден.Референдум ли е това или не?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 90. 90 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#81] от "Джони Глупавия":

  "Толкова глупав човечец." Колко глупав? Колкото "Джони Глупавия"? Или по-малко глупав?

 91. 91 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Невероятен план! Срещу едни 25 млрд виртуални долара, палестинците трябва да се откажат от всичките си претенции към.. всички земи и да станат поданици на Израел. Само дето малкия не казва, кой ще даде парите??! Но казва че те пари няма да дават :) може би се надява Саудитска Арабия и ОАЕ.. те са модел за добро управление на средства, както и управляващата клика на Палестина. Познайте какво ще стане когато едни корумпета дадат пари на други корумпета.. безработицата ще падне с 20%? Време е бай Дончо да си ходи..

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 92. 92 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#86] от "vassilun":

  Ша ти трябват два живота само за база за сравнение..За ниво изобщо не ми се мисли .

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 93. 93 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#78] от "Doge":
  права е шефката печелиш. успех . мечта си за някой търсещ да осинови куче с твоята математика. и не се ли усетихте умнокрасавци , че няма да ви дам (по вашите правила) повод за бан ? успех.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 94. 94 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#80] от "vassilun":

  Мани британскате .Не си дорасъл.Гледай у африканската паничка.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 95. 95 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#85] от "bez_ime2":Днес не ти е ден.Референдум ли е това или не?!
  —цитат от коментар 89 на Noise


  Днес е щастливия ти ден, не е референдум... Неприятно, но факт!

 96. 96 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#95] от "bez_ime2":

  Тогава що питаш САЩ и ЕС дали са признали референдума?!Щом не е референдум?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 97. 97 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#84] от "Vlado Nikolov":

  Че Кадафи го свалиха не американци, а италианци и французи. А еврото е валута точно на Франция и Италия. Не си ли смешен?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 98. 98 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Съгласен съм с повечето мнения, че от този "план" нищо няма да се получи.
  Впрочем в публикацията това е казано най-добре:
  "Изглежда че (се) гледа на миротворческата дейност като на бизнес операция... първо да (се) изкара(т) икономическите приоритети пред политическите(,) всъщност (се) пренебрегва(т) реалностите на този конфликт, казват много експерти пред "Ройтерс"."
  (Допълненията в скоби са мои, логиката в изказа и граматиката ги наложиха.)

  Ще приключа с това, че мнозинството от арабите недолюбват палестинците. Считат ги за манипулатори и изнудвачи. А това е още един довод за скептицизма за идеята на Къшнър-Тръмп.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 99. 99 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#95] от "bez_ime2":Тогава що питаш САЩ и ЕС дали са признали референдума?!Щом не е референдум?
  —цитат от коментар 96 на Noise


  Няма как да е референдум за САЩ и ЕС след като не признават резултатите... Ти можеш да го наречеш както искаш, това си е твоя рабора. Путин също...

 100. 100 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#84] от "Vlado Nikolov":Че Кадафи го свалиха не американци, а италианци и французи. А еврото е валута точно на Франция и Италия. Не си ли смешен?
  —цитат от коментар 97 на Сатана Ликующий


  За него това няма значение, важното е да плюе американците...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK