Тръмп ще опита да помири Израел и палестинците с инвестиции, но без политика

Тръмп ще опита да помири Израел и палестинците с инвестиции, но без политика

© Kevin Lamarque, REUTERS



Две години след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще възстанови мирния процес между Израел и палестинците, планът му ще бъде формално оповестен днес в Бахрейн. Това ще се случи по време на форума "Мир към просперитет", който цели да окуражи инвестициите в палестинските територии, пише агенция "Ройтерс". Зетят на Тръмп Джаред Къшнър е дал на агенцията предварителен поглед към плана, който се фокусира върху икономиката.


Засега няма много информация за политическите му аспекти, за които се спори от десетилетия. Сред тях е статутът на град Ерусалим, в който се намират светини на юдаизма, исляма и християнството; приемливи и за двете страни граници; гаранции, че Израел няма да бъде застрашен от атаките на палестинци и враждебни съседи; желанието на палестинците да имат гражданство и окупациите на техни територии от Израел.


Инвестиции за 50 млрд. долара


Той призовава за инвестиции на стойност 50 млрд. долара за палестинците и околните арабски държави. В него са включени 179 инфраструктурни и бизнес проекта, включително транспортен коридор между Западния бряг и Газа на стойност 5 млрд. долара.




Половината от инвестициите са предвидени за палестинските територии, останалите – за Ливан, Египет и Йордания.


Кой ще плати


Администрацията на Тръмп се надява голямата част от парите да дойдат от богатите държави в Персийския залив и от частни инвеститори.


Какъв е шансът за успех


Нисък. На форума няма да присъстват хора от израелското и палестинското правителство. А икономическият план може да влезе в действие само ако има политическо споразумение. Последните мирни преговори се провалиха през 2014 г.


Нещо повече - формулировката на САЩ за "нов подход" се приема като кодова фраза, която означава, че Вашингтон се отказва от идеята за решение с две държави. ООН и повечето държави по света подкрепят именно този подход, който би разрешил на палестинците да имат собствена страна, съсед на Израел.


Какво казват двете страни


Премиерът Бенямин Нетаняху твърди, че би изслушал плана, но настоява, че евреите трябва да останат на позициите си в Йорданската долина – стратегическа и плодородна земя в Западния бряг. Палестинците държат тя да бъде част от бъдеща тяхна държава.


Президентът Махмуд Абас и Организацията за освобождение на Палестина от година и половина отказват да контактуват с администрацията на Тръмп, обвинявайки я, че е на страната на Израел, особено след като президентът призна Ерусалим за столица на еврейската държава.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Икономиката е инструмента на Тръмп - за някои моркова, за други тоягата.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Ще е прекрасно ако има на света човек, който може да обясни на оранжевият палячо, че ГЕОПОЛИТИКАТА НЕ Е САМО ПРОСТО ПОРЕДИЦА ОТ СДЕЛКИ!!!Особено ако нямаш никаква идея какво точно правиш...

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  "Засега няма много информация за политическите му аспекти, за които се спори от десетилетия. Сред тях е статутът на град Ерусалим"

  Тръмп изрично каза, че с признаването на Ерусалим за столица на Израел той премахва въпросът за града от дневния ред на преговорите. Въпросът е решен (според Тръмп) изцяло в полза на Израел. Сравнително дребни отстъпки за палестинците (например, възможност да изградят столица в някои от предградията на Ерусалим или специален достъп до джамията „Ал-Акса“) не променят коренно нещата.

 4. 4 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#1] от "mutant":

  За да има успех, трябва и моркова и тоягата, и по палестинската гърбина, и по израелската. Всичко друго е илюзия и празни приказки на вятъра. Америка има ефективен "морков", пари, инвестиции, огромен пазар. Също така има и тежка "тояга" с която може да постигне много. Остава само желание да има за справедлив компромис между палестинци и израелци.

  Eddie lives... somewhere in time!
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Засега няма много информация за политическите му аспекти, за които се спори от десетилетия. Сред тях е статутът на град Ерусалим, в който се намират светини на юдаизма, исляма и християнството; приемливи и за двете страни граници; гаранции, че Израел няма да бъде застрашен от атаките на палестинци и враждебни съседи; желанието на палестинците да имат гражданство и окупациите на техни територии от Израел."

  И точно тук е слабото място на мирния план на Тръмпи и неговия евреиски зет Къшнър. Без сваляне на незаконната израелска окупация в Западния бряг, блокадата в Газа и установяването на свободна от израелски контрол палестинска държава със столица Източен Ерусалим мир и стабилност няма как да се постигне.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Нещо повече - формулировката на САЩ за "нов подход" се приема като кодова фраза, която означава, че Вашингтон се отказва от идеята за решение с две държави. ООН и повечето държави по света подкрепят именно този подход, който би разрешил на палестинците да имат собствена страна, съсед на Израел."

  Именно, става въпрос за двудържавното решение при което редом до Израел ще съществува свободна и независима Палестина (в момента тя е окупирана и блокирана от Израел). Това решение се подкрепя също от нашият ЕС и нашата държава България. о

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ще е прекрасно ако има на света човек, който може да обясни на оранжевият палячо, че ГЕОПОЛИТИКАТА НЕ Е САМО ПРОСТО ПОРЕДИЦА ОТ СДЕЛКИ!!!Особено ако нямаш никаква идея какво точно правиш...
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  И кои са имали досега идея какво да правят с Израел и Палестина? И какво са направили?
  Тия статии са точно за глупаци като теб. В тях пишат, сякаш има някакво точно определена цел за удовлетворяване и помиряване на Израел и палестинците, която трябва да се постигне. И тъй като Тръмп не работи за палестинска държава, значи няма политически план! А ако Тръмп няма намерение да работи за палестинска държава, а точно обратното, за разкарване на палестинците от тези земи? Това не е ли политически план?
  Планът на Тръмп е пределно ясен- след като толкова десетилетия не са могли да намерят решение, което да удовлетворява и двете страни, той избира и застава само на едната страна, другата губи. Какво губи? Палестинците нямат държава и никога не са имали, за да я загубят. Израел заселва здраво на съответните територии, вече е заселил почти цялата територия, където трябваше да има палестинска държава. Тръмп им даде Йерусалим, даде им Голанските възвишения, дава им възможност да изграждат селища и да заемат трайно териториите. А за палестинците се търсят други места. От 50-те милиарда щом половината са за Ливан, Египет, Йордания, те са за палестинските колонии в тези страни. Ще се опитат с тях да дръпнат още палестинци нататък. Хората вървят след парите. С тези пари ще замазват и очите на тамошните власти, за да приемат по-лесно още палестинци.
  Израел не бил запознат с този план и не бил го приел!!! Това в статията. Само глупаци като теб могат да се хванат на тази въдица, че Тръмп прави нещо за Израел и палестинците, за което Израел не знае. Това е игра, взаимно изработват палестинците и останалите.
  В крайна сметка не е задължително и палестинците да имат държава. Кюрдите нямат държава, въпреки, че са доста по-многоброен и по-качествен народ от палестинците и са напълно осъзната нация с изградено национално самосъзнание. Палестинците нито са единни, нито се чувстват като хора от една нация. Различните крила воюват помежду си и само външното финансиране крепи борбата им. В смисъл, че борбата срещу Израел е занаят, добре платен.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Засега няма много информация за политическите му аспекти, за които се спори от десетилетия. Сред тях е статутът на град Ерусалим, в който се намират светини на юдаизма, исляма и християнството; приемливи и за двете страни граници; гаранции, че Израел няма да бъде застрашен от атаките на палестинци и враждебни съседи; желанието на палестинците да имат гражданство и окупациите на техни територии от Израел."И точно тук е слабото място на мирния план на Тръмпи и неговия евреиски зет Къшнър. Без сваляне на незаконната израелска окупация в Западния бряг, блокадата в Газа и установяването на свободна от израелски контрол палестинска държава със столица Източен Ерусалим мир и стабилност няма как да се постигне.
  —цитат от коментар 5 на Иво


  Още един, който говори глупости. Слабото място в плана на Тръмп било, че трябвало да се прекрати израелската окупация на окупираните земи!!! Напротив, силната страна на политиката и плановете на Тръмп е, че дава тези земи на Израел и разкарва палестинците. Това е планът на Тръмп, палестинците да го духат и без палестинска държава.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Инвестиции за 50 млрд. долара
  ___________
  Както Ротшилд е казал: "Купувай, когато има кръв по улиците"



  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":
  Голем хаос ти е в главата, ама иначе много я разбираш политиката.

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "gozambo":Голем хаос ти е в главата, ама иначе много я разбираш политиката.
  —цитат от коментар 10 на lino_santino


  Това кой пореден ник ти е?

 12. 12 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално

  С едно дума - за две години - нищо.

 13. 13 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  50 милиарда бъкса за мирен живот са много по-добре от 50 милиарда бъкса за ракети и бомби върху главата на палестинците. Подходът е добър и заслужава похвала. Не всичко работи на този свят, но начинанието показва доброжелателност към палестинците. Нещо повече - ако положението с палестинците се промени, то козът на арабите за гадния в кавички Израел ще бъде избит от ръцете им. Е, Тръмп няма да доживее да види ефекта или провала на този план, но идеята му отрежда място в историята.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Напротив, силната страна на политиката и плановете на Тръмп е, че дава тези земи на Израел и разкарва палестинците. Това е планът на Тръмп, палестинците да го духат и без палестинска държава.
  —цитат от коментар 8 на gozambo


  Замбич, ти да не си чел плана на своя идол случайно!? Защото досега нищо подобно не е излизало като информация по медиите. Палестинците няма как да се разкарат от своите земи в Газа, Западния бряг и Източен Ерусалим, става въпрос за 5 милиона души общо. Тези хора нито искат да се махнат, нито пък съседните държави ги искат (и това също е напълно нормално и разбираемо).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  Уважавам Тръмп, но се зачудих на наивността му. Как би могло да се постигне мир между различни еволюционни нива?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 289 Неутрално
 17. 17 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Планът е следният
  Той призовава за инвестиции на стойност 50 млрд. долара за палестинците и околните арабски държави. В него са включени 179 инфраструктурни и бизнес проекта, включително транспортен коридор между Западния бряг и Газа на стойност 5 млрд. долара.
  Половината от инвестициите са предвидени за палестинските територии, останалите – за Ливан, Египет и Йордания.

  Това означава началото на солидни инвестиции, за да станат палестинците хора с нормален начин на живот. Израел няма да им отстъпи рая, който е изградил. Остава да се нормализира социално палестинската общност. Надеждата е да се спре с междуособицата и да се търси мир.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#15] от "venci4":

  А планът Маршал.
  С този план САЩ усмираха Европа. Франция и Холандия искаха репарации от победена Германия 1945/49 години. Американците им казаха ясно - ако искате репарации от Германия, това е зародишът на нова война. Откажете се, иначе няма да ви включим в плана Маршал! Това беше всъщност.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  "Засега няма много информация за политическите му аспекти, за които се спори от десетилетия. Сред тях е статутът на град Ерусалим"Тръмп изрично каза, че с признаването на Ерусалим за столица на Израел той премахва въпросът за града от дневния ред на преговорите. Въпросът е решен (според Тръмп) изцяло в полза на Израел. Сравнително дребни отстъпки за палестинците (например, възможност да изградят столица в някои от предградията на Ерусалим или специален достъп до джамията „Ал-Акса“) не променят коренно нещата.
  —цитат от коментар 3 на plamen_b


  Така е. Поддържам 👍: https://youtu.be/bph8J1tTD7A

  Няма да я бъде(сделката). 🤷‍♂️

  Как беше лафът: С трици, маймуни искат да ловят! 🙄

  reductio ad absurdum...
 20. 20 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#8] от "gozambo":

  "Още един, който говори глупости. Слабото място в плана на Тръмп било, че трябвало да се прекрати израелската окупация на окупираните земи!!! Напротив, силната страна на политиката и плановете на Тръмп е, че дава тези земи на Израел и разкарва палестинците. Това е планът на Тръмп, палестинците да го духат и без палестинска държава."

  ЯВно хал хабер си нямаш от проблема/региона. Това да не ВИ е Игра на Тронове?! Би била силна страна, ако ставаше въпрос за план за ЕДИННА(една) държава, при това НЕ еврейска!

  Виж видеото, от предния ми пост!

  reductio ad absurdum...
 21. 21 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Щом ще е без политика, явно ще е с някое барбекю.
  Яко свинско на скара и бира :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Решението за създаване на Израел е политическо. С икономически средства нищо не се променя. Само се задълбочава кризата.

 23. 23 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#1] от "mutant":За да има успех, трябва и моркова и тоягата, и по палестинската гърбина, и по израелската. Всичко друго е илюзия и празни приказки на вятъра. Америка има ефективен "морков", пари, инвестиции, огромен пазар. Също така има и тежка "тояга" с която може да постигне много. Остава само желание да има за справедлив компромис между палестинци и израелци.
  —цитат от коментар 4 на tigervi


  Не знам, дали "Америка има пари"(и колко), ама за тая сделка не се говори за краварски $, а за някакви неназовани ЧАСТНИ инвестиции, вероятно от арабите от Залива.

  П.П. Знаем, че за печатане на 💵, еша им няма(на УСА)!

  reductio ad absurdum...
 24. 24 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#4] от "tigervi":

  П.П. Заглавие на видеото, което вече постнах: "На палестинците им се казва, да се откажат от по- голямата част от тяхната страна, в замяна на заем" 🙄😏

  reductio ad absurdum...
 25. 25 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Той призовава за инвестиции на стойност 50 млрд. долара за палестинците и околните арабски държави. В него са включени 179 инфраструктурни и бизнес проекта, включително транспортен коридор между Западния бряг и Газа на стойност 5 млрд. долара."
  Добре звучи. Само, че интересно как ще накара западният бряг да работят. След толкова години лумпенизиране и чакане на помощи да ги хранят.
  Май за палестинците най-изгодно се оказва тезата -никакви отстъпки на Израел. Вследствие на това все ще ги помпят с пари на ръка глупавите западняци и богатите петролти монархии.
  Не може да поставяш условия след като си загубил няколко войни и да бъдеш краеан в исканията си. Добре е арабите да го разберат. Впрочем това вече направиха Египет и Йордания понеже имат умни политици.

 26. 26 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#25] от "драган":

  Целта на Тръмп е да накара богатите араби да се бръкнат повечко и да намали финансовото бреме на Израел по издръжката на палестинците.

  Eddie lives... somewhere in time!
 27. 27 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 282 Весело

  Планът е следниятТой призовава за инвестиции на стойност 50 млрд. долара за палестинците и околните арабски държави. В него са включени 179 инфраструктурни и бизнес проекта, включително транспортен коридор между Западния бряг и Газа на стойност 5 млрд. долара. Половината от инвестициите са предвидени за палестинските територии, останалите – за Ливан, Египет и Йордания.Това означава началото на солидни инвестиции, за да станат палестинците хора с нормален начин на живот. Израел няма да им отстъпи рая, който е изградил. Остава да се нормализира социално палестинската общност. Надеждата е да се спре с междуособицата и да се търси мир.
  —цитат от коментар 17 на Сатана Ликующий


  "Инвестиции" = ЗАЕМИ! В РБ, постоянно се говори за инвестиции. Да не си мечтаете фрии лънч, случайно? 🍌🙄

  reductio ad absurdum...
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Вятър работа! Ако Тръмп не направи така, че инвестициите да бъдат осигурени от САЩ, никой няма да си мръдне пръста да инвестира в този район на нескончаеми конфликти.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  Така нареченият "план за икономическо стимулиране" обещаващ в кратки срокове да се удвоят доходите на глава от населението в Западния Бряг и Газа няма политически елемент. За вариант на политически поетапен план свързан с инвестиционното предложение се говори евентуално през септември т. г.
  Абас вече заяви че планът е неприемлив , " няма да работим за Кушнър", и че хората искат Палестинска държава. Според мен приемането на подобен икономически план застрашава властта базирана на разпределение на външно финансиране от върхушката на Фатах/ ПЛО. За Израел също няма особена привлекателност предвид опита им с това как се използват външните дарения от палестинските политически сили.

 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#30] от "daskal1":

  И за Иран няма никаква привлекателност, понеже губят коза - Израел враг номер 1 на палестиската селищна система и трябва да престанат да се месят там. И за Сирия няма никаква привлекателност, понеже може да затвори един от фронтовете на Израел. И за Русия не е привлекателен, понеже не могат да използват палестински терористи за свойте цели. само Ливан се двоуми, понеже има шанс да получи пари. Голям анти-фронт се очертава!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Целта е арабите да жертват палестинците много повече от колкото го правят до днес !!!!!!!!!!!!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 289 Весело

  пореден сигурен провал на оранжевото чучело и тънковратото зетче





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK