Светът върви към "климатичен апартейд", предупреди доклад на ООН

Манхатън на 1 ноември 2012 г., когато връхлетелият ураган "Санди" остави милиони домакинства без ток, а приливната вълна потопи станции и линии на метрото.

© Associated Press

Манхатън на 1 ноември 2012 г., когато връхлетелият ураган "Санди" остави милиони домакинства без ток, а приливната вълна потопи станции и линии на метрото.Помните ли как на 1 ноември 2012 г. ураганът "Санди" потопи в мрак милиони жители на Ню Йорк, но в центъра на Манхатън един единствен небостъргач продължаваше да свети? Това беше централата на инвестиционната банка "Голдман Сакс", защитена от приливната вълна с десетки хиляди от собствените ѝ торби с пясък и генератори. По същото време скъпо платени частни противопожарни екипи бяха изпратени да спасяват богатите имения в района.


Това според Филип Олстън, специален докладчик на ООН за крайната бедност, ни очаква, ако се заблуждаваме, че частният сектор ще защити обществото от крайностите в промените в климата. Такова прекалено разчитане вероятно ще доведе до "климатичен апартейд", в който богатите оцеляват благодарение на парите си в жегата, глада и конфликтите, предизвикани от една ескалираща криза в земния климат, докато останалата част от света страда и се оправя както може.


Само в Африка на юг от Сахара, Югозточна Азия и Латинска Америка около 140 милиона души ще бъдат прогонени от домовете си заради непоносими условия.
Климатичните промени е вероятно да подкопаят не само фундаментални права на живот, вода, храна и подслон и защита от болести за стотици милиони, но и върховенството на закона и демокрацията.


Такива мрачни предупреждения се съдържат в доклада на Олстън, койта бе направен днес в Женева публично достояние, а официално ще бъде представен в петък. Той критикувва като изначално неадекватни мерките на самата ООН, на държавите, неправителствените организации и бизнеса и дори част от собствената му досегашна работа. Според него те са "изцяло несъответни на мащаба и непосредственото надвисване на заплахата".


Докладът му до Съвета на ООН по правата на човека заключава, че "тези права може да не оцелеят в задаващата се криза".


Австралиецът Филип Олстън е член на екипа от независими експерти на ООН.

© Reuters

Австралиецът Филип Олстън е член на екипа от независими експерти на ООН.


Международните климатични договори са неефективни и дори Парижкото споразумение от 2015 г. оставя света да се движи към катастрофалното според повечето учени затопляне с 3 градуса по Целзий на планетата в края н авека, ако не се предприемат някакви нови мерки. "Държавите подминават всяко научно предупреждение и всеки нов предел, като това, което някога се смяташе за катастрофално затопляне, днес изглежда като най-оптимистичният възможен сценарий", пише в доклада.


Температурните аномалии, <a href="https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/DecadalTemp" target="_blank">регистрирани</a> от NASA в периода 1984-1995 г....

Температурните аномалии, регистрирани от NASA в периода 1984-1995 г....


... и в периода 2005-2014 г.

... и в периода 2005-2014 г.


Авторът му особено остро критикува националните правителства, които не правят нищо повече от това да изпращат представители на климатични конференции да произнасят речи, макар че учените бият тревога от 70-те години насам. "Три десетилетия конференции изглежда постигат твърде малко. От Торонто през Рио де Жанейро, Киото и Париж се говори едно и също, докато решаването на проблема непрекъснато се отлага."


"Съветът на ООН за правата на човека не може повече да си позволява да разчита на досегашни подходи и на организирането на комисии от експерти, да поръчва доклади, които не водят доникъде и да призовава другите да сторят повече, а самият той да върши твъред малко, докато приема всичкоказващи резолюции, в които има предимно най-общи заключения и някакви високи цели. Вместо това трябва да се възложи спешно описание на вариантите за избягване на катастрофа, от които все още може да се избира, и да се предложат конкретни мерки за действия и мониторинг на изпълнението им."


От 1980 г. насам само в САЩ са регистрирани 241 бедствия, причинени от екстремно време и климатични явления, струващи всяко по над 1 милиард долара. Общите щети надхвърлян 1.6 трилиона долара.


Светът върви към "климатичен апартейд", предупреди доклад на ООН

© Reuters


"Климатичните промени заплашват да деконстриурат последните 50 години напредък в развитието, глобалното здравеопазване и намаляването на бедността", казва Олстън. Той посочва, че развиващите се държави ще понесат около 75% от цената на климатична криза, макар че най-бедните в света са отговорни за по-малко от 10% от въглеродните емсии.


"Рискът от безредици, растящо неравенство и още по-голяма степен на лишения сред някои групи вероятно ще стимулира националистически, ксенофобски, расистки и други подобни реакции. Поддържането на балансиран подход към гражданските и политическите права ще бъде изключително сложно."


В доклада са критикувани президентите Доналд Тръмп заради "активното заглушаване" научните твърдения за климата и Жаир Болсонаро заради обещанието му да позволи добиви от открити мини в бразилските джунгли на Амазонка. Китай не успява да изпълни поети ангажименти, продължава да изнася въглищни централи и не намалява емисиите си от метан. Президентът на САЩ е обвинен също, че "постави бивши лобисти на постове, които иначе отговарят за надзора и регулациите, прие езика на индустрията и предвожда агресивно намаляване на екологичните регулации."


Все пак има и добри примери - цените на енергията от възобновяеми източници се понижават, използването на въглища вече не носи конкурентни предимства, емисиите намаляват в 49 държави, а 7000 града, 245 региона и 6000 компании са поели ангажименти да намалят ефекта от климатичните промени.


Светът върви към "климатичен апартейд", предупреди доклад на ООН

© Reuters

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Човечеството унищожава планетата!
  Най-развитите държави са най-виновни...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 2. 2 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  Гадно.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Почна се. :)

  Затоплистите решиха да не използват термина "глобално затопляне" или "климатични промени" щото не звучат достатъчно плашещо. Вместо това затоплистите взеха решение да се използва термини като "климатична катастрофа", "климатичен апартейд" и пр. :)

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Весело

  Време е май за Единно Световно Правителство.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Частни пожарни, частна полиция, частно здравеопазване, частно образование, частни затвори и т.н.

  Все примери за апартейд. Всякакъв.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Весело

  ФАКТИ ... обаче щраусчетата като червената шапчица по-горе продължават да си зариват главите в пясъка и да врякат срещу физичните закони

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Лошо, по възрастните правим разлика с времето преди около 45 години и не е в наша полза.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Частни пожарни, частна полиция, частно здравеопазване, частно образование, частни затвори и т.н.Все примери за апартейд. Всякакъв.
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  Друго си е държавното във Венецуела, Куба или Северна Корея. :)

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Абе и в Европа частната инициатива не съществува в тези сектори(в образованието и здравеопазването частното присъствие също е много слабо).

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  Ами правилно. Обобщенията не водят до нищо добро.

  Бедната пенсионерка баба Пена яде зеле на фурна, Манго яде свински кюфтета; средно двамата ядат "свинско със зеле".

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  ФАКТИ ... обаче щраусчетата като червената шапчица по-горе продължават да си зариват главите в пясъка и да врякат срещу физичните закони
  —цитат от коментар 6 на carlosestrada


  Ети същия доклад от 1989 год. Източник пак чиновник от ООН, публикуван в Асошейтед прес (архива им).

  https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0

  Открийте 10-те разлики както се казва. :)

  За 30 год. дори не смениха лъжите. Като папагали постоянно повтарят едно и също. :)

  За справка от доклада им от 1989 год та до сега нищо пророкувано не се сбъдна. Пита се що да им верваме сега? ;)

 12. 12 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1160 Разстроено

  Еми хората на север почнаха да използват влакове вместо коли и самолети...тука си обясняваме, че се нарушавали някакви права на свободно придвижване...
  Трябва веднага да се забранят личните автомобили, а де що има джелезо в тях да въде използвано за скоростни жп отсечки
  Европа реално е в един климатичен пояс и придвижването е изток-запад и е лесно...

 13. 13 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "rainbou1":

  "Трябва веднага да се забранят личните автомобили, а де що има джелезо в тях да въде използвано за скоростни жп отсечки."

  Ама ти сериозно ли??? Боже!

 14. 14 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  "богатите оцеляват благодарение на парите си"

  Да, богатите като Ал Гор, направили милиони от лековерни затоплисти, антиваксъри и всякаква зелена паплач.
  И да, човек осира планетата - вярно е. Както и е вярно, че зелените са заети с борба против капитализма, в защита на мигрантите и какво ли не, само не и сериозни мерки за природата.
  О, да верно - има квоти за замърсяване. Нещо като "може да пикаеш в басейна, ама квотата ти е 3 пиканета". А отговорът е да се пикае извън басейна.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Лошо, по възрастните правим разлика с времето преди около 45 години и не е в наша полза.
  —цитат от коментар 7 на Peni Nikol


  Какво беше времето преди 45 години?

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Трябва веднага да се забранят личните автомобили, а де що има джелезо в тях да въде използвано за скоростни жп отсечки
  —цитат от коментар 12 на rainbou1


  Забрави и да се изградят жп отсечки до селата, в които живеят една 10-20 души и преди са били обслужвани от 1-2 автомобила, сега да ги обслужваме с влак. Особено ефективно ще да е. :)

 17. 17 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Весело

  "Цезаре, а какво ще стане с бедните?"

  Отговорът го знаем! :)

 18. 18 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 690 Любопитно

  До коментар [#11] от "realguru":

  Айде пак почнахте... преди поне бяхте малко по-конкретни с примери, че в този доклад пишело, че през 2000та щяло да настъпи потоп. Сега даже конкретиката липсва.... та какво точно е прорукувано в този доклад, което не се е сбъднало?

 19. 19 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  Какво е казал за бедните, римският сенат?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Сетла се Мара....
  Критичната точка отдавна е премината.
  От тук нататък. природата може да се възстанови, само ако изчезне човечеството.

 22. 22 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Разбирай, климатичната мафия иска още пари.

 23. 23 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#7] от "Peni Nikol":
  И каква е точно тази разлика ?
  Не е в наша полза, само това, че остаряваме, и почваме да пишем глупости !

  VD
 24. 24 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":Айде пак почнахте... преди поне бяхте малко по-конкретни с примери, че в този доклад пишело, че през 2000та щяло да настъпи потоп. Сега даже конкретиката липсва.... та какво точно е прорукувано в този доклад, което не се е сбъднало?
  —цитат от коментар 18 на ilinko


  Няма значение дали си затоплист или не - климатичните промени са факт, друг е въпроса на кого му пука и на кого не. Няма как за 200 години да изгориш почти всички фосилни горива на планетата образувани млн години и да казваш, че това не е проблем и всъщност това е нормално. Твоя жалък живот от 60-70г е просто една секунда във времето и като не ти пука за останалите след теб, може да си говориш каквото искаш.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  значи коминизъма е победил според демократичния и по правило анонимен "автор" . та вместо да ги учим да ловят риба( с перки и солари могат да избият рибата с ток) , ние трябва не просто да им даваме риба, ами трябва и филетирана да им я сервираме в ЕС (не внушението в Европа)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Сетла се Мара....Критичната точка отдавна е премината.От тук нататък. природата може да се възстанови, само ако изчезне човечеството.
  —цитат от коментар 21 на atmanpg


  Коя природа да се възстанови?

  Щото то по некое време е имало ледникова епоха, демек глобално застудяване, климатичен армагедон, климатична катастрофа и климатичен апартейд без да е имало чак толкова хора и без да са цапали и унищожавали природата. :)

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Ледникова_епоха

 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Когато и ако се стигне до борба на живот и смърт за оцеляване на човечеството, бедните ще намалеят със стотици милиони! Можете да ми пишете минуси до утре сабахлем или да ме наричате какъвто си искате, но се радвайте, че още не сме стигнали до този момент! Защото стигнем ли, населението на планетата ще се намали наполовина и няма да съществуват понятия като „политическа коректност“, „права на малцинствата“ от какъвто и да било порядък или разни теории като тази, че хората са равни! Равни ще бъдат тези, които могат да се преборят за собственото си оцеляване, а тези, които не могат, просто ще са част от еволюционния естествен подбор! А ако някой си мисли, че вече не съществуват стратегии и планове как да се спаси читавата част от човечеството, значи вече е готов да му ходят бавно и с венци! Други въпроси?

 28. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  "Като заваля дъжд, та цяла неделя! Тихо, кротко, ден и нощ. Вали, вали, вали — напои хубаво майката земя, па духна тих ветрец, очисти небето и пекна топло есенно слънце".


  "Усилна жътва кипи из равното Софийско поле. От край до край, докъде ти око види, се люлеят златни ниви и морни работници се мяркат там от тъмни зори. Бог тия дни даде страшна жега. Свило се е синьо небе над земята и сипе огън и жар. Над широкото поле трепери адска марана"
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Това го е писал един българин преди 100 години.

 29. 29 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Прекалено много хомо сапиенс !

  Даже и Еверест вече е претъпкан ...

 30. 30 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Човечеството унищожава планетата!Най-развитите държави са най-виновни...
  —цитат от коментар 1 на Котаранц


  Тази седмица учени от катедра "Земя и околна среда" в университета в Бостън на база обработени данни от орбиталните камери на НАСА публикуваха карти, от които се вижда, че планетата "зеленее", т.е. - увеличава се спрямо предишни години повърхността, заета със зелена растителност.
  И то, благодарение най-вече на .... Индия и Китай!
  Само в Бразилия нещата са лоши.

  Не ща да влизам у затвора!
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Гадно.
  —цитат от коментар 2 на Alarmstufe: Rot


  Гадни са екоталибаните и все по-нахални стават.

 32. 32 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Щото то по некое време е имало ледникова епоха, демек глобално застудяване, климатичен армагедон, климатична катастрофа и климатичен апартейд без да е имало чак толкова хора и без да са цапали и унищожавали природата. :)
  —цитат от коментар 26 на realguru

  И ти като си много умен какво разбра, че планетата преди млн години благодарение на вулканите и други дейности е променяла климата в продължение на млн години за да се появи създание като теб. След като всичко е ок, ти решаваш да правиш както е правила планетата млн години, но много по-бързо за 200 или 300г и да казваш, че и преди е имало такива неща?
  Еми то и хората хиляди години са загивали през войни и какви ли не глупости, ако утре се гръмнеш, това няма да е по-различно от това да те чакаме още 30г за да пукнеш от инфаркт? Просто ни отърви от себе си и без това хора са загивали хиляди години?

 33. 33 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Частни пожарни, частна полиция, частно здравеопазване, частно образование, частни затвори и т.н.Все примери за апартейд. Всякакъв.
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров


  И държавите са частни, а тези, които претендират, че са народни и демократични са най-частни, особено СК с "религията" Чукалов.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  И то, благодарение най-вече на .... Индия и Китай!
  —цитат от коментар 30 на Прокопеевски


  Ами Индия и Китай спряха да слушат затоплистите. Те преди затоплистите що рев хвърлиха срещу фосилните горива и промотираха био дизела. И заради този биодизел колко гори бяха изсечени, за да се сеят култури за производство му.

  Ама Индия и Китай не се вързаха на тези глупости и си залесяваха. Други като долните изсякоха хиляди хектари гори за да сеят култури за биодизел. Ама еко-талибаните си мълчат за тази издънка и не си признават.

  https://www.nytimes.com/2018/11/20/magazine/palm-oil-borneo-climate-catastrophe.html

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  че то, ако не те защитават и не ти подпомагат оцелеването, че и капризите, че и удоволствиата - закво имаш пари тогава?
  Пирамидата на властта и богацтвото требва да бъде подложена на взрив и безмилосно разрушена. ако ще и със 10 милиарда жертви.
  Ако не: споко, тез дет са отдолу ше умрът и тогава ше се сбадне тва дет го пише у библиета: ЖИВИТЕ ШЕ ЗАВИЖДАТ НА МЪРТВИТЕ. Аз гласувам за тоз сценарий.
  по малко, полека, убивай най-слабите. силбните да гуедат, да се илюзипат и да се кефът. страдането за тех ше е най-гоуемо и изненадващо.
  Наздраве бе!

 37. 37 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Весело

  Гадни са екоталибаните и все по-нахални стават.
  —цитат от коментар 31 на tacheaux


  Какво означават тея екоталибани, това че някакви по-умни хора от теб са решили колата ти да изхвърля 2-3 пъти по-малко вещества в атмосферата, на тебе не ти харесва или пък индустрията да няма почистващи инсталации?
  Смисъл, ти искаш да не е така, за да може да ти е готино, а тея ми ти талибани ти пречат! Ах, тея мръсници и аз се чудя какъв е проблема - не мога да горя гуми,а трябва дърва, само и само за да купувам дърва, мафия! Планетата и преди е била топла, студена, мръсна и смотана,а тея ще ми обясняват, че не мога да горя гуми са мо и само да им ги подаря и те да ги рециклират, за да ми ги продадат отново! Хитра е тая мафия!

 38. 38 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Четох го и не разбрах кои предвиждания. Там няма нищо, което да трябва да се е сбъднало. И понеже не намерих питам... но понеже вие не разбирате, не отговаряте

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#30] от "Прокопеевски":

  " Тази седмица учени от катедра "Земя и околна среда" в университета в Бостън на база обработени данни от орбиталните камери на НАСА публикуваха карти, от които се вижда, че планетата "зеленее", т.е. - увеличава се спрямо предишни години повърхността, заета със зелена растителност.
  И то, благодарение най-вече на .... Индия и Китай!
  Само в Бразилия нещата са лоши."

  Това е много хубаво, но белите дробове на планетата ни - басейнът на река Амазонка, се намират именно в Южна Америка......А там гората се топи бързо и безвъзвратно !

 40. 40 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#30:"Прокопеевски"][/quote]

  А колко боклук произвеждат двете най-населени държави на планетата?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Контрол над раждаемостта в Африка (дори принудителен) как ви звучи?
  Скандално нали?
  Някой ще каже - апартейд, сегрегация, дори геноцид.
  За мен ООН трябва да насочи усилия именно там. А не , в обречени
  на провал невъзможни кампании.
  Не може популацията да се множи и чифтосва като зайци безмозъчно, примитивно и без мисъл за бъдещето.
  А последа тичат в Европа да искат храна, подслон, грижи и всичко останало.

  Не ща да влизам у затвора!
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#40] от "Trolling Stones":

  по важно е колко боклук "изкупуват" от демократично зелени общества

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Весело

  Да обобщим какво е айкью на НЕзатоплистите, за тях рециклирането на найлона е мафия, по-малкото вредни емисии е кофти, почистващите инсталации на индустрията - мафия, иска да гори гуми - не може. Ами отивай да живееш в Китай бе банан, слагай маската, ама то за какво ти е маска дали ще живееш 10г повече все тая, без нея! Тая мафия нарочно продава маски, първо прави смок, после продава маски! Пускай фаровете за мъгла и си пей, 'може и по-зле да е', щото преди 100 млн години е било по-кофти хехе.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Сетла се Мара....Критичната точка отдавна е премината.От тук нататък. природата може да се възстанови, само ако изчезне човечеството.
  —цитат от коментар 21 на atmanpg


  Ако приемем , че от възникването на планетата Земя са минали 24 часа , то човечеството се е появило през последните 5 секунди от тези 24 часа. Да си мислим, че човечеството със своите 5 секунди съществуване е виновно за климатичните промени , като знаем през какви катаклизми е минала планетата земя през двадесет и четири часовото си съществуване е наивно и глупаво. Затоплистката теория е левичарска и има за цел да вреди на западната цивилизация, като я кара да отделя колосални средства за глупости и така да прави неконкурентно способна западната промишленост спрямо промишлеността на държавите от третия свят и най-вече спрямо Китай и Индия. Вместо човечеството да вземе мерки за приспособяване към климатичните промени , доколкото ги има, то е впрегнато да се бори срещу вятърни мелници.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Контрол над раждаемостта в Африка (дори принудителен) как ви звучи? Скандално нали? Някой ще каже - апартейд, сегрегация, дори геноцид. За мен ООН трябва да насочи усилия именно там. А не , в обречени на провал невъзможни кампании.Не може популацията да се множи и чифтосва като зайци безмозъчно, примитивно и без мисъл за бъдещето. А последа тичат в Европа да искат храна, подслон, грижи и всичко останало.
  —цитат от коментар 42 на Прокопеевски


  пак дискриминация. Според статията няма нужда, някой се кани да ги изпържи. Или да върне температурите към нормалните, защото под 42 Ц не им растяли бананите и се получавал накакъв гладомор(според Замунда банана бенд).

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 50. 50 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да си мислим, че човечеството със своите 5 секунди съществуване е виновно за климатичните промени , като знаем през какви катаклизми е минала планетата земя през двадесет и четири часовото си съществуване е наивно и глупаво.
  —цитат от коментар 46 на tacheaux


  Да, чудесна логика, Айнщайн. Други хора пък са доказали, ако не се лъжа беше теорията на счупения прозорец, че ако има един счупен прозорец някъде, задължително някои като теб ще счупи съседния и ще казва - еми той единия беше счупен преди мен. Твоята тъпа логика води към Анархия, кажи какво точно предлагаш ти без да говориш глупости. Не ти харесват мерките за шум, за рециклиране, за фосилни горива и прочие. Какво точно искаш да променим, да си кензаш навсякъде без правила?

 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  "Лежи юнакът, а на небето

  слънцето спряно сърдито пече;

  жътварка пее нейде в полето,

  и кръвта още по–силно тече!"
  ----------------------------------------------------------------------------------------------
  За изненада се оказва,че и по времето на Ботев слънцето е пекло силно.

 52. 52 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Весело

  Другата тъпа логика на НЕзатоплистите е чудесна, за какво са ни мерки за безопасност при работа, като тай и тай ще умрем, пък и колко хора са умирали преди нас, а ? Да не би ако спазваме мерките за безопасност - като висим на покрива ще ни помогне да живеем вечно - не, значи няма нужда от тях.

 53. 53 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":

  продължавай да я завираш тая кратунка още по-надълбоко, продължавай

 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  "Пак мама ни буди. Ставайте, че Неньо Станчо вече е насадил, а да се насади, преди да е пекнало слънцето, е безсмислено. Мъчно се мели с волове и кон. На конската диканя — повечето аз. От тъмно до един-два часа следобед, станеш на въртоглав от въртене, жега и прах. Дремна, но конят излиза из хармана. Харманите — един до други, всичко се върти в определен кръг. Обед — зелен боб или трахана. Скрити круши или сливи в снопите. Пия вода. Към обяд всичко замира от умора и жега. "

  Ей го и Чудомир пише за жега.Абе тия хоря не са ли знаели,че единствено в наши дни има жега заради човешката дейност?

 55. 55 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1178 Гневно

  До коментар [#30] от "Прокопеевски":" Тази седмица учени от катедра "Земя и околна среда" в университета в Бостън на база обработени данни от орбиталните камери на НАСА публикуваха карти, от които се вижда, че планетата "зеленее", т.е. - увеличава се спрямо предишни години повърхността, заета със зелена растителност.И то, благодарение най-вече на .... Индия и Китай!Само в Бразилия нещата са лоши." Това е много хубаво, но белите дробове на планетата ни - басейнът на река Амазонка, се намират именно в Южна Америка......А там гората се топи бързо и безвъзвратно !
  —цитат от коментар 39 на samoedin


  Щото така са ти казали!
  Виждал ли си снимки? виждал ли си джунгла?
  Аман от лековерни индивиди, дето вярват на чудесата на светци и гурута! Пълнеж сте и добре, че не определяте насоките на Света! Само изкривявате линията от време на време.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Трябва да се намали човешката популация в някои райони на планетата, където тя е много висока. Планетата не може да издържи толкова население.

 57. 57 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Последно ще се разберете ли дали екологията е зъл бизнес или гаден левичарски заговор, защото двете определено са в противоречие. Но то и вие сте в противоречие де - уж десничари, а си лъхате на болшевизъм, такива едни свободолюбиви червени гугутки.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Лятна жега е настала,

  жарко слънцето ми грей,

  темна гора занемяла,

  лястовичка слабо пей.  По полето златни ниви

  се люлеят кат море,

  ален пукал горделиви

  в тях окото ще съзре.  Веч рекичката пресъхва,

  птиците замлъкват там,

  хладен ветрец не полъхва,

  въздухът е пуст и ням.  " Дай ни, боже, от небето

  ситен дъждец да се лей,

  да се прохлади полето

  и птичката да запей!"
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  И дядо Вазов и той е в заговора против глобалното затопляне,щото пише за страшни жеги.

 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Ей го и Чудомир пише за жега.Абе тия хоря не са ли знаели,че единствено в наши дни има жега заради човешката дейност?
  —цитат от коментар 54 на Мусаши


  Пусни някой пасаж дето са правели молебен за дъжд. :)

  Теорията на затоплистите е горе-долу толкова научна колкото и молебена за дъжд. :)

 60. 60 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Нема такова нещо под слънцето, което да не може да бъде написано в доклад на ООН.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  [quote#26:"realguru"][/quote]

  От 40 години все сме на ръба на катастрофата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  [quote#61:"tacheaux"][/quote]

  Стига, бе. Заслужава си да дадеш всякакви пари, за да чуеш как либийци и конгоанци те учат на човешки права.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  ами същия този шибан частен октопод от години залива планетата с стотици хиляди тонове всякаква химиа и всекви простоии, та да го еба в гъса май трябва да защити потребителите на химиата и буклуцште си наречени технологии, ако иска да има кои да ги потребява!!!!!!!!!!!!!!! та затоплянето НЕ Е проблем на обикновените хора, не им го вминявайте мошеници с мошеници да пукнете в ада дано!

 65. 65 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Започна се, да.
  С тъпите коментари. Затова ли се домъкна?
  Да кажеш "не бе, даже снимката е монтаж".

  Може да не знаеш, освен това сме различно умни, но да демонстрира невежество може само глупака.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Мозък!
  Прочети статията бе.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#30:"Прокопеевски"]
  —цитат от коментар 40 на Trolling Stones
  А колко боклук произвеждат двете най-населени държави на планетата?[/quote]

  Не колко, а кога! Отговор: на 9я месец.

  Стар виц.

 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#64] от "betona":

  Проблем е само на бедните.
  Богатите плащат за да бъдат обслужвани.....дали за хайвер или за спасяване е все едно.
  Има го спокойствието и сигурността този, който е богат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#50] от "deutschland":

  Смесваш понятията екология и климат. Против съм замърсяването на околната среда, както съм против развитите страни да харчат колосални средства за борба срещу вятърни мелници. Ако има изменение на климата , то не е вследствие дейността на човека. Изригването на един вулкан замърсява атмосферата повече от всички промишлени комини, строени от човека. Наскоро имаше такива изригвания на вулкани в Индонезия и Исландия , които дотолкова замърсиха атмосферата , че трябваше да се отменят самолетни полети.

 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  "Жегата през месец юний и тютюневия дим, пуснат от цигански лули, ще имате възможност да си съставите определено горе-доле понятие за ченгене каушу."

  Абе тия всички са се наговорили явно-и Захари Стоянов пише за жега през юни.

 71. 71 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#61:"tacheaux"]
  —цитат от коментар 63 на zyb18561487
  Стига, бе. Заслужава си да дадеш всякакви пари, за да чуеш как либийци и конгоанци те учат на човешки права.[/quote]


  Ама разбира се. Виж какъв цитат даже има в статията:

  "Съветът на ООН за правата на човека не може повече да си позволява да разчита на досегашни подходи и на организирането на комисии от експерти"

  А в 70% от членовете на тоя съвет не разбират значението на думичката "права", да не говорим за комбинацията "правата на човека".

  https://www.ohchr.org/en/hrbodies/hrc/pages/currentmembers.aspx

  Та какви права на човека има в Афганистан или Саудитска Арабия. :)
  Камерун, Куба, Китай, Египет, Еритерия, Руанда, Сомалия и др. :)

  Че те половината държави са чисти диктатури. :)

 72. 72 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  Това, което не можеш да вденеш, че сега причината е човешката дейност, а не природата....циклите на земята.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Трябва да се намали човешката популация в някои райони на планетата, където тя е много висока. Планетата не може да издържи толкова население.
  —цитат от коментар 56 на Роси


  Ами ако някой предложи да започнем редукцията с Роси -- къде отиваме?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 74. 74 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":Това, което не можеш да вденеш, че сега причината е човешката дейност, а не природата....циклите на земята.
  —цитат от коментар 72 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Той горе някой пита какъв процент е от човешката дейност и какъв процент от природните цикли. :)

  Ти имаш ли отговор?

 75. 75 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 851 Неутрално

  [quote#11:"realguru"][/quote]

  За справка от доклада им от 1989 год та до сега нищо пророкувано не се сбъдна. Пита се що да им верваме сега? ;)
  =================

  вероятно щото виждаме промените с очите си трол

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 76. 76 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#26:"realguru"]
  —цитат от коментар 62 на zyb18561487
  От 40 години все сме на ръба на катастрофата.[/quote]

  Не, не си благодарение на по-умни хора от теб. Иначе до сега щеше да живееш като пещерняк. Щеше да кензаш навсякъде и да правиш каквото си искаш, като през 12 век без да ти пука. Част от нещата които по-умни хора са направи са забраната за ядрени опити, рециклирането на отпадъци, запазване на екосистемите през размножителен период, запазване на озона, почистващи инсталации, по-малко вредни емисии, ограничаване на тютюнопушенето, възстановяване на горски масиви и прочие.
  Ти ако беше, с твоя акъл щеше да направиш Тец Марица срещу вас и да ни казваш, че това не е проблем, ама всъщност е добре че гамени като теб нямат думата и други хора създават правила последните 40г за да живееш в по-подреден свят с правила.

 77. 77 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#68] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  в огромна грежка си.

 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Унищожителни градушки са падали преди повече от век:

  Ще стане пак беда голяма. —

  на завет всичко се прибира,

  сърцето трепне, в страх премира,

  че горе — дим и адски тътен.

  Върхушка, прах… ей свода мътен

  продран запалва се — и блясък —

  и още — пак, — О Боже!… Трясък

  оглася планини, полета —

  земя трепери… Град! — парчета —

  яйце и орех… Спри… Недей…

  Труд кървав, Боже, пожалей!

 79. 79 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  При всичките си напъни затоплистите така и не могат да обяснят какъв точно процент от повишаването на световната температура се дължи на човека - 20 %, 50 %, 80 % или 100 %.
  —цитат от коментар 48 на TPOTOAP

  - 20 %, 50 %, 80 % или 100 %. от 0 пак си е 0ла :)
  Абе има ли някой от южна европа, с гени за правилна пигментация, който участва в тези затоплиски изследвания!? Или са всичките някакви бледолики, дето тръбят колко вредно е слънцето, и в прогнозата за времето има и УВ в "милиметри" и ежедневни заплахи да не си покзваш носа навън. И как задължително при ВСЯКО излизане, трябва да се намазваш с фактор 100 и на прибежки да притичаш от паркинга в мола.
  Been there, done that!
  А после мерака за големите инжекции с пигментиран ген за бели задници оставям за друга тема продължение.

 80. 80 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  [quote#11:"realguru"]
  —цитат от коментар 75 на Sinite - завоят наляво забранен
  За справка от доклада им от 1989 год та до сега нищо пророкувано не се сбъдна. Пита се що да им верваме сега? ;)=================вероятно щото виждаме промените с очите си трол[/quote]


  A senior U.N. environmental official says entire nations could be wiped off the face of the Earth by rising sea levels if the global warming trend is not reversed by the year 2000.

  Coastal flooding and crop failures would create an exodus of ″eco- refugees,′ ′ threatening political chaos, said Noel Brown, director of the New York office of the U.N. Environment Program, or UNEP.

  Това от кой доклад е? От тоя горе или от тоя през 1989 год? :)

  Да си чул цели нации да са изчезнали заради покачващите се нива на океана от 1989 до сега? ;)

  А иначе има там едни refugees, не са баш еко, но сега няма да издребняваме я. :)

 81. 81 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#80:"realguru"][/quote]

  Може, елементарно е, вдигате маста на Луната и готово. Има повече от един начин да се направи това. Не ви трябва глобално затопляне.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 82. 82 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Изригването на един вулкан замърсява атмосферата повече от всички промишлени комини, строени от човека. Наскоро имаше такива изригвания на вулкани в Индонезия и Исландия , които дотолкова замърсиха атмосферата , че трябваше да се отменят самолетни полети.
  —цитат от коментар 69 на tacheaux


  Разбирам, вече ти казах за теорията на счупения прозорец. Щом вулканите правят кофти, значи не е проблем и ти да го правиш. Гениално. Ти как не може да разбереш, че правилата са за твое добро, на мен не ми пука че един вулкан изригнал за 50г,а като изляза от нас по пътя да не ходя в мъгла, понеже колите изхвърлят много по-малко вредни вещества - не благодарение на теб, а на други. Следователно на мен това ми харесва, схващаш ли? Да не ходя в мъгла! Аз може и да не видя вулкан през живота си, ама излизам всеки ден и като не виждам мизерия около мен ми е яко ? Ти какво искаш, да ходим с камазите на работа ли ? Това са правила ПЪРВО за твое добро, а едва след това за планетата, но ще ти трябва поне 24 часа за да го схванеш.

 83. 83 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Гневно

  Четейки статии като горната ми кипва от факта, че част от моите данъци също отива за списанието на такава долнопробна пропаганда. ООН е крайно време да бъде закрита - зловредна болшевишка организация, където председател на комитета по човешки права е Саудитска Арабия, а пък климатичните им доклади са списвани от Майкъл Ман и Гевин Шмид...

 84. 84 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Лошо, по възрастните правим разлика с времето преди около 45 години и не е в наша полза.
  —цитат от коментар 7 на Peni Nikol


  Аз правя разлика с времето от преди 20-25 години и не е в наша полза.

 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#84:"Are de"][/quote]

  Какво беше времето преди 20-25 години?

 86. 86 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Весело

  Четейки статии като горната ми кипва от факта, че част от моите данъци също отива за списанието на такава долнопробна пропаганда. ООН е крайно време да бъде закрита - зловредна болшевишка организация, където председател на комитета по човешки права е Саудитска Арабия, а пък климатичните им доклади са списвани от Майкъл Ман и Гевин Шмид...
  —цитат от коментар 83 на lustmord


  Наскоро на едни специалисти им се наложе да се извиняват на д-р Майкъл Ман! :)

  https://fcpp.org/retraction-and-apology-to-michael-mann/

 87. 87 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Докато глупаците говорят за планетата, никога не могат да видят реалните плюсове, че всъщност за тях е по-добре. Никой не иска да живее на 50км от АЕЦ или до ТЕЦ, просто е шибано. Едва след това е въпроса за планетата, че всъщност се получава 2в1, хем за тях е по-добре, хем за екологията. Те обаче твърдо са се хванали да ни обясняват, че всъщност ако се оградим с АЕЦ-и и Тецове, това е много добре. Егати, на тея хора им липсва хромозома, дори да предположим, че на никой не му дреме за планетата, то поне през жалкия си живот не ви ли харесва около вас да е по-добре?

 88. 88 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тук е скрит ключа от палатката-
  "Климатичните промени е вероятно да подкопаят не само фундаментални права на живот, вода, храна и подслон и защита от болести за стотици милиони, но и върховенството на закона и демокрацията."

  Който владее новата религия за климатичните промени и нейните догми,той ще владее и целия свят.
  Сегашните понятия като суверенитет,демокрация,право,човешки права,собственост ще бъдат изпразнени от съдържание ,защото пречат на идеята за световно господство и световно правителство.
  Близо сме до края.

 89. 89 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#84:"Are de"]
  —цитат от коментар 85 на Мусаши
  Какво беше времето преди 20-25 години?[/quote]

  Имало е и по-горещи лета, но ги понасяхме по-лесно и без климатици. Защото не ядяхме толкова много и нямахме толкова много тлъстини. Отделно, че със жегите се привиква.
  Повечко плаж, къпане, шапки, сенки. Ако ще тренираш, ставаш в 5 сутринта и отиваш в морската градина на сянка, щото след 9 е жега.
  Повечко дини и пъпеши.

  Не е ядрена физика :)
  Въпросът е, че цивилизоването кара повечето хора да започнат да се вземат прекалено насериозно. И мислят и преживяват ограничено.
  А животът е много по-пъстър. И не е дефиниран само от офиса (с климатик) - в къщи (с климатик), пътувайки в колата (с климатик). Не че не го правя в момента, но ясно си давам сметка, че това е вид ограничение. Което за момента съм избрал.

 90. 90 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#89:"Тангра"][/quote]

  Не само е имало по-горещи лета,но аз не помня по-хладно лято от това на 2018г,а и тази година се очертава да е хладно.Юни мина без големи жеги.
  А точно преди 25 години служех в казармата в ж.п войски.Като се работеше на обекти.И през лятото се работеше до обяд заради големите жеги.А наборният войник си беше безправен роб.Щом се е стигало дотам,че да се работи само до обяд си прави сметката,че е било много жега.Не че им пукаше за войниците,ама военните щяха да дават много обяснения,ако някой пукне заради жегата.

 91. 91 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  Всичко това го има, Бояне! И всичко частно е по-добро от кое да е обществено. Особено частното здравеопазване и частното образование!

 92. 92 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#89:"Тангра"]
  —цитат от коментар 90 на Мусаши
  Не само е имало по-горещи лета,но аз не помня по-хладно лято от това на 2018г,а и тази година се очертава да е хладно.Юни мина без големи жеги.А точно преди 25 години служех в казармата в ж.п войски.Като се работеше на обекти.И през лятото се работеше до обяд заради големите жеги.А наборният войник си беше безправен роб.Щом се е стигало дотам,че да се работи само до обяд си прави сметката,че е било много жега.Не че им пукаше за войниците,ама военните щяха да дават много обяснения,ако някой пукне заради жегата.[/quote]

  А това ми напомня още нещо.
  Сега е модерно да не се поти човек. Дори и във фитнесите държат по 19 градуса климатиците, като в хладилник, щото "било задушно и жега".
  И ако случайно някой се изпоти, или пък не дай Боже жена, тогава е "Аууууу! Какъв ужас!"
  А преди хората не изпадаха в паника, ако леко са се запотили. Това е част от биологията и не само е напълно естествено, но и е много полезно!"
  Хората толкова са обезумели от манията да са безупречни, лукс дрехи, обувки, парфюми, прически (включително и мъжете) и ... сакън да не се запотят.

  Всичките тези климатици леко развалят настройката на организма за годишния цикъл, вида на апетита му, метаболизма, контролирането на хидратацията, токсините и тн и тн и тн.

 93. 93 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#91] от "vassilun":

  Зависи кое частно с кое държавно сравняваш.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 94. 94 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#92] от "Тангра":

  На мен не ми дреме.
  НЕ ходя във фитнеса да си търся съпруга :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  До коментар [#92] от "Тангра":На мен не ми дреме. НЕ ходя във фитнеса да си търся съпруга :)))
  —цитат от коментар 94 на Боян Таксиров


  Абе вие троловете сте на много спартански условия на труд! Ще си увредите здравето така! Само пред компютъра. Ние си имаме фитнес в офиса, и като поискаш да се поразтъпчеш, влизаш, правиш си тренировка, къпеш се, и после пак на компа.

 97. 97 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Democrats Accused By Scientist Of LYING About Climate Change

  Нямам какво повече да добавя! :-)

 98. 98 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#92] от "Тангра":

  "Хората толкова са обезумели от манията да са безупречни, лукс дрехи, обувки, парфюми, прически (включително и мъжете) и ... сакън да не се запотят."

  Заповядай при мен във миналото.
  Тук никой не го е грижа как си облечен, обут и т.н.

  Модератора е неадекватен!
 99. 99 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  [quote#92:"Тангра"][/quote]

  Аз избягвам да ползвам климатици, освен в най-големите жеги.Това лято в нас нито веднъж не съм пуснал климатик.А живея в район,известен с големи летни жеги.Та интересно е това глобално затопляне.

 100. 100 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 486 Гневно
  До коментар [#14] от "dgd":

  да , за това тези дето страдат от апартеид трябва се преместят при тези дето говорят за него По възможност в приемни семеиства

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK