Проклятията на Ердоган - икономиката и собствената му партия

Бившият премиер и външен министър Ахмет Давутоглу, президентът Реджеп Тайип Ердоган и предшественикът му на поста Абдуллах Гюл (по това време Ердоган бе премиер), 4 ноември 2016 г.

© Associated Press

Бившият премиер и външен министър Ахмет Давутоглу, президентът Реджеп Тайип Ердоган и предшественикът му на поста Абдуллах Гюл (по това време Ердоган бе премиер), 4 ноември 2016 г.Началото на края на президента Реджеп Тайип Ердоган, рокади в кабинета, предсрочни избори - победата на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу на повторните избори в Истанбул отприщи много еуфория, спекулации и сценарии. Някои наблюдатели отиват още по-далеч и гледат на Имамоглу като на потенциален съперник на Ердоган на президентските избори - особено ако те се състоят по график и той има няколко години да се утвърди.


Други са по-скептични. Опозицията и преди показваше признаци на единство срещу Ердоган, но той печелеше избори въпреки кампанията, която поведе след неуспелия опит за преврат преди почти три години. Продължилото дълго извънредно положение, хилядите арести и погромът срещу активисти за човешки права заедно с дебат за връщане на смъртното наказание и създаване на атмосфера на страх не разубедиха поддръжниците му. Тази седмица започна и процесът заради протестите в парка "Гези" - предприемачи, учени и творци са обвинявани, че планирали да свалят президента (тогава премиер) през 2013 г.


Сега той трябва да се изправи срещу други обстоятелства - продължаваща криза в икономиката, възможност за ново напрежение със САЩ и брожения в организацията, поддържала успеха му от самото начало - управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).


Нови възможности вдясно
Само на изборите в Истанбул ПСР загуби 230 хил. гласа от поддръжници на партията или съюзниците националисти. Партията на щастието - ислямистка организация - също подкрепи Имамоглу. Турски и западни анализатори отбелязаха, че това отчасти се дължи на решението за повторни избори, изглеждащо като несправедливост и налагащо партията да бъде наказана. Депутатът от ПСР Мустафа Йенероглу написа именно по този повод в "Туитър", че партията му "морално е загубила изборите" и затова ѝ се е изплъзнал и Истанбул и надеждата може да се върне само след "искрена самокритика".


Разгромът на ПСР обаче отприщи дебат, който обикновено се води основно преди избори в Турция и не продължава и след тях - има ли място за нова консервативна сила в Турция, дали брожение в редиците на ПСР ще я създаде и дали имена, спрягани дълги години като потенциални съперници на Ердоган след напускането на политиката, ще оглавят тази съпротива.


Така отново се появиха имената на президента преди Ердоган, Абдуллах Гюл, бившия премиер Ахмет Давутоглу и бившия икономически министър Али Бабаджан. След спекулации, продължили няколко месеца (на които Ердоган отговаряше, че който се изправи срещу него, е "предател"), Гюл отиде да гласува с послание, напомнящо лозунга "всичко ще е наред", използван от самия Имамоглу през цялата кампания. "Нядавам се, че всичко ще е красиво", каза той.


Гюл говори рядко пред медиите, откакто спря да бъде президент през 2014 г. - тогава премиерът Ердоган зае мястото му. През април той наруши мълчанието си, за да коментира случващото се с истанбулските избори след първото им провеждане на 31 март: "Точката, до която се стигна, наистина ме натъжава. Когато сме силни, не бива да повтаряме срещу другите злините, които ни бяха причинени в миналото", каза той.


Неочаквано за някои бе и завръщането на бившия вицепремиер Бюлент Арънч в ПСР преди около месец. Съосновател на партията, той критикува "едноличния режим", установен при Ердоган, и я напусна през 2015 г., след като се смяташе за основна фигура в нея. Според турски издания той е станал член на консултативния съвет на президента.

© Associated Press

Неочаквано за някои бе и завръщането на бившия вицепремиер Бюлент Арънч в ПСР преди около месец. Съосновател на партията, той критикува "едноличния режим", установен при Ердоган, и я напусна през 2015 г., след като се смяташе за основна фигура в нея. Според турски издания той е станал член на консултативния съвет на президента.


Не всички приемат сериозно това твърдение - за "завръщане" на Гюл се говори преди всички избори в опит да се мобилизира електоратът на Ердоган. В силно проправителствени турски медии коментарите за евентуален проект на Гюл и Давутоглу зачестиха в дните, след като бе обявено повтарянето на изборите, макар информацията да се споменаваше и от чужди медии като Би Би Си и "Уолстрийт джърнъл", които не говорят със същия тон за властите в Анкара. Би Би Си цитира и Фехми Кору - журналист, близък приятел на Гюл - според когото намеренията са сериозни. Плановете на Гюл включват и бившия финансов министър Али Бабаджан, заемал поста до август 2015 г. (година преди Давутоглу да напусне). Причината Гюл да е решил да действа е "изключителното му безпокойство заради ситуацията" в Турция.


По същото време се говореше за партия на Давутоглу, считан някога за "архитект" на турската външна политика и свързван с т.нар. неоосманизъм и идеите за завръщане на Турция икономически и културно във всички региони, където има наследство от Османската империя. Дори всички слухове за съперници на Ердоган от собствените му редици да се окажат верни, партиите може и да са две, а не една - Давутоглу и Гюл от години не се разбират.


Турскоезичната редакция на "Дойче веле" писа през май, че бившият премиер и професор по политология и межународни отношения Давутоглу ще се съсредоточи върху конкретен електорат - консервативни кюрди. Прогнозата на "Дойче веле" обаче не се осъществи - според публикацията новият политически проект се очакваше да се учреди в Диарбекир в югоизточна Турция по време на свещения месец Рамазан и е поканил Бабаджан в нея, но последният отказал. По това време Давутоглу, разделил се с поста си след напрежение с Ердоган, подхрани слуховете, като написа в "Туитър", че решението за повторни избори в Истанбул е нарушение на международното право.


Дали скоро след изборите или през септември (или по-късно), разочарованието на избирателите може и да отвори ново пространство вдясно, в което партията на Ердоган вече не би имала монопол. За това дадоха свидетелство дори изборите преди почти точно една година - тогава Ердоган имаше нужда от подкрепата на националистите в рамките на т.нар. предизборен съюз, за да запази мнозинството си в парламента.


Кой ще плати сметката


Фигурата на Имамоглу измести и проблема, заради който милиони турци всъщност нанесоха удар на управляващите в големите градове. Анкара дълго поддържаше решения на икономическите и финансови проблеми, включващи същите мерки, водили до десетилетие на стремглав ръст. Ниските лихви, които Ердоган твърдеше, че ще свалят инфлацията, помогнаха (заедно с напрежението между Анкара и Вашингтон) да се обезцени лирата миналата година - валута, загубила над една трета от стойността си спрямо долара от 2018 г. насам.


За 16 години на власт Ердоган "отново и отново изпълняваше обещанието за мощен икономически растеж", пише "Ню Йорк таймс". В тази задача обаче той приличаше на атлет, избрал да подобри представянето си с допинг, тъй като "осъществяваше разширяване, като прибягваше агресивно до дълг", пише вестникът. Кредитите за недвижимите имоти и строителството, където властват близки до него бизнесмени (изпълнили Истанбул с мащабни проекти), бяха лесно достъпни.


Дългът на компаниите (основно деноминиран в долари и така свързан с обезценяването на лирата) обаче се натрупваше последните години, достигайки около две трети от общо 328 млрд. долара турски дълг (към края на 2018 г.) - независимо от уверенията на Ердоган, че произтичащите от него проблеми са просто резултат от заговор срещу Турция.


Тези твърдения се отнасяха и за инфлацията (над 18% през май), включително за скока в цената на храните, по-скъпите торове и горива за земеделците (чиито проблеми се натрупват от години), увеличените цени на електрониката и други компоненти, с които трябва да се съобразяват фабриките. Безработицата достигна 14%. След рецесията през втората половината миналата година ръстът в началото на тази може и да се обяснява с публичните разходи, направени предизборно от Ердоган.


Особено болезнена става ситуацията заради зависимостта на страната от внос и заеми в чужда валута, обяснява още "Ню Йорк таймс". С отхвърляното от Ердоган повишаване на лихвите кредитите стават по-скъпи за потребителите и бизнеса, намаляват продажбите на коли и ентусиазмът за нови икономически начинания. Според вестника, каквото и доверие да са имали инвеститорите му в независимостта на централната банка, назначаването на зет му Берат Албайрак за финансов министър миналата година (след преминаването към президентска република) го е разклатило. Според икономиста от "Блубей асет мениджмънт" Тимъти Аш последните 18 месеца са "катастрофални за турската парична политика" и ръководството не е успяло да реагира след всеобщи предупреждения, че икономиката прегрява и лихвите трябва да бъдат повишени.


Заплахата заради С-400


Инвеститорите очакват среща между президентите на САЩ и Турция, Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп, на Г-20 тази седмица. Анкара открито признава, че се готви за възможност за санкции от Вашингтон заради покупката на руски ракетни комплекси С-400. Възможно е страната да бъде изключена и от програмата за изтребители F-35, а според заявки на американски служители - дори да се работи за "намаляване на ролята ѝ" в НАТО.


От една страна, според базирания във Вашингтон анализатор Илхан Танир Ердоган може да потърси помощ от Тръмп в лицето на вътрешнопартийната опозиция. От друга, Анкара вече потърси помощ от опозиционните партии в турския парламент. Министърът на отбраната Хулуси Акар се срещна с почти всички опозиционни партии тази седмица, за да представи позициите, които ще изложи Ердоган.


Турските власти си спомнят предишния път, когато нарасна напрежението със САЩ и турската лира бе още по-силно засегната. Сегашният вътрешнополитически момент е твърде деликатен, за да си позволят неприятности и навън.


Козовете още са у Ердоган


Президентът вече почти година съсредоточава по закон цялата власт, която някога упражняваше неформално, като президент в парламентарна република. Тези времена отминаха и той държи лостовете, които са му нужни, за да управлява - от сигурността до икономическата политика - чрез различни мерки от рокади до натиск. Умеещ да разделя обществото.


Той ще трябва да търси вратички към кюрдите, чиито гласове бяха силно решаващи за победата на Имамоглу (но и за добрите резултати на опозицията в другите големи градове) и който партията на кмета на Истанбул невинаги успява да привлече на своя страна.


Трудната битка за него обаче ще е да върне доверието на изгубените консервативните избиратели и онази част от средната класа, просперирала през първото десетилетие и половина на властта му, а сега навлязла в трудни времена. Ако не успее, други ще поискат да опитат на негово място.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално


  Ердо не донесе нищо добро на Турция, опозицията вече се въстановява след т. н. " опит за преврат " и хилядите репресирани и затворени по занданите и накрая загубата на Истанбул - всичко това говори, че Ердо трябва да си тръгне . Да, ама той няма такова намерение и дано не облее отново с кръв Турция .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 2. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  И псевдо султана, като всички сатрапи използват благоприятната икономическа конюнктура, спечелват избори и разливат един напоителен за масите и смъртоносен за разума популизъм!
  Въпросният назначи зет си за шеф на централната бака. Сега турската икономика върви надолу, а инфлацията - нагоре!!!

 3. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Проклятието на султана е самия той ! За собствената си страна ! Турция е заложник на капризите и безумието на един човек и нищо не е сигурно в тая държава ! Освен ако не броим девалвацията и икономическата криза.....

 4. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Залюпените побързаха да се изходят за туй, от което си нямат нахабер — икономика.
  Дума да няма, Ердоган си играе с огъня, ама пък без огън ( кредити и лихвена политика) няма и манджа. Погледнете икономиката на Турция за последните, да речем, 10 години и сравнете с тая на България преди да се плюнчите:
  https://tradingeconomics.com/turkey/gdp-per-capita-ppp

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 6 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Султана е гол? Надали тези в Анадола могат да видят този факт. И те се хранят здраво от държавни субсидии, вярват на голи обещания и си затварят очите за очевидното. А султана си е гол от години и разказа играта на Турция.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 6. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  България и българската икономика цъфтят!
  Затова е прекрасно да поплачем на гроба на бай Ердо!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Злините са сторени. Сега дори да изместят Ердоган, спирачките срещу разрушителна авторитарна власт са по-малко. На следващия шебек ще е по-лесно да придвижи Турция към диктатура.

 8. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "Дългът на компаниите (основно деноминиран в долари и така свързан с обезценяването на лирата) обаче се натрупваше последните години, достигайки около две трети от общо 328 млрд. долара турски дълг (към края на 2018 г.) - независимо от уверенията на Ердоган, че произтичащите от него проблеми са просто резултат от заговор срещу Турция."

  И какво? Каквото и да уверява Ердо, дългът от 328 млрд US$ си остава! И става по-голям!
  Със или без уверенията му!

 9. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":

  Ердо не донесе нищо добро на Турция,
  =======$
  Не думай.....!
  Турция е 17 икономика .....ейтака от само себе си. ....
  А преди Ердо , Турция цъфтеше и процъфтяваше.....нали ......

  Троли ,но малко по качествено.....

  Bukalemun
 10. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  Турскоезичната редакция на "Дойче веле" писа през май, че бившият премиер и професор по политология и межународни отношения Давутоглу ще се съсредоточи върху конкретен електорат - консервативни кюрди. Прогнозата на "Дойче веле" обаче не се осъществи
  ========
  Коя от прогнозите на DWсе сбъдна.....че не си спомням....?

  Bukalemun
 11. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Тя и Индия е 10-а икономика сигурно ама БВП на човек е 1200 долара. А пък Люксембург е 80-а икономика ама БВП на човек е 102 000 долара. Туй да видиш. И според мене до година до две Турция няма да е в топ 20.

 12. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Вие в момента сте на 20-о място. Малко остава на Тайланд да ви измести бе. Сега проверих.

 13. 14 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 767 Весело

  Колко време вадихме Гърция от еврозоната, не успяхме. След това бутахме британците от ЕС , засега спряхме да поемем въздух. Сега на бай Реджеб е времето, иначе какво ще правим по цял ден. ...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 14. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  Фигурата на Имамоглу измести и проблема, заради който милиони турци всъщност нанесоха удар на управляващите в големите градове. Анкара дълго поддържаше решения на икономическите и финансови проблеми, включващи същите мерки, водили до десетилетие на стремглав ръст. Ниските лихви
  ========
  Интересно защо не се рови в икономическия спектър на град Измир. ...?

  Този град е калето на опозицията, но от дълги години тъне в дългове .....
  В същото време в града няма никакви вложения ,а дълговете му растат неимоверно. ......
  Тази година, жителите на Измир трябва да заплатят 300 милиона лири .....само лихви за растящите си дългове. ...
  Нека DW обясни този парадокс. ....ако е възможно. ....
  Измир е в ужасно състояние ,но дълговете му постоянно растат....?

  Bukalemun
 15. 16 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 284 Разстроено

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Ети, не е като някои от нас да не сме работили с турската държавна администрация и да не знаем какъв потоп е там. Ердо ви разказа играта, а задлъжнялостта на редовия избирател е потресаеща. От 2012 г. насам ставате все по-зле и по-зле. То си е за срам, нали?!

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 16. 17 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Ети,недей да бъдеш сляп за проблемите на Турция,които доведоха до победата на опозицията в Истанбул,Анкара и Измир.Това са факти,които изискват сериозен анализ и адекватна реакция от правителството во главе с пезидента !Спри с безпочвеният си оптимизъм и подкрепа.

 17. 18 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 917 Весело

  .... ....А преди Ердо , Турция цъфтеше и процъфтяваше.....нали ......Троли ,но малко по качествено.....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Обичай си го и яж бахура !

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 18. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#17] от "Memish Mustafov":

  Това са глупости , Мемиш .......
  Имамоглу е последния на когото трябва да се доверява съдбата на град като Истанбул. .....
  Не го казвам от злоба .....а просто това е самата реалност. ....
  Още повече, че този човек е избран , подготвен и финансиран отвън......
  Каква е тук целта .....?????
  Сложиха го на вече уредения град .....и сега трябва всичко да бъде подложено на постепенна регресия ли ?
  Това ли трябва да стане ?
  Нима Истанбул заслужава да се върне 20 години назад. ...?
  Не знам дали си видял в какво състояние беше тогава. ...?
  Не говорете на изуст бе хора ...!

  Bukalemun
 19. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Радващо е, от нашата камбанария, че Българската икономика преодоля факта, че Турция е третият ни най-голям пазар за експорта и именно заради повишеното външно търсене второто тримесечие икономиката ни се засилва до растеж от 4,8%. Това беше притеснителното. Значи имаме достатъчно пазари и все повече. Вчера пред очите ми ВОЛВО сиреч и РЕНО си поръчаха една камара кранове и телфери за заводи и сервизи.

 20. 21 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 917 Неутрално

  .. ....Измир е в ужасно състояние ,но дълговете му постоянно растат....?
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  А анадола цъфти!

  Скоро се очаква да върже!

  Аха ха ха ...

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 21. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#21] от "Онуфри":

  Хе .....да живее чалгата .....

  Bukalemun
 22. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Каквото сам си направиш, друг и да иска не може.
  Ердоган доказва правотата на тази универсална пословица.
  Добре си беше Турция икономически и политически, той самия си беше добре поставен, ама като спреш да стъпваш по земята и ти се стори, че над теб е само ...Алах или дори и него го няма, едно небе безкрайно - тогава настъпва този световъртеж, дето докато се обърнеш и те отъркалял в калта.
  Та и Ердо натам се е запътил, ами дано докато се отъркаля, не вкара тази доста прилична страна в тежки междуособици и подобни инсинуирани от него и за негово спасение преврати.

 23. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  изсмукана от пръстите сбирщина от мантри ...
  Никакви ракети и никаква Русия не е от значение в отношенията на Турция със САЩ , а кюрдите в Ирак и Сирия които са основни съюзници на САЩ = Ердоган е твърд - САЩ да избира "или кюрдите ... или Турция " за съюзник.
  За пазарните талибани светът губи смисъл, ако не са намесени парите, курса на лирата и Путин ... ама НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ аркадашлар !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Пътят към оспорване на властта на Ердоган е открит...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Ердоган помисли че е победил завинаги. Но участта му ще е, като на всеки диктатор.

 26. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#25] от "half truth":

  Жалко за Бг....

  За Турция .....една чужда инвестиция , повече или по малко .....е без значение.....

  Bukalemun
 27. 29 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Ердоган трябвало да спечели доверието на кюрдите. Това няма как да стане, защото ако си кюрд, значи си терорист. През изминалите години Ердоган водеше истинска гражданска война срещу кюрдите, като унищожи до основи кюрдски села и градове. За това и кюрдите не се съобразиха с призива на Йоджалан от затвора да се въздържат от гласуване в Истанбул и гласуваха за опозицията. Икономиката няма да се възстанови през следващите години и Ердоган все повече ще губи позиции. Външния дълг е смазващ и за капак лошо отношения със САЩ и няма индикация, че те ще се подобрят. Бъдещето на Ердоган като президент е съвсем несигурно.

 28. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Фолксваген са гадняри. Ясно беше, че ще изберат Турция. Тогава защо беше тоя шум в българските медии. Никога няма да си купя фолксваген.

 29. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Хахаха. Това беше много смешно. Ти явно изперкаха вече тотално. За България чуждите инвестиции са без значение, а за Ердоган всеки долар или евро е безценен. България има миналата година 3,2 милиарда евро положителен платежен баланс, а Турция трябва да погасява краткосрочни заеми. И понеже правим български продукти знаеш ли за габровските фирми какво нулево значение има дали заводът ще е в София, Измир или Берлин. Инструментите, крановете и 80% от роботите ще ги направим така или иначе:)

 30. 32 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 935 Любопитно

  До коментар [#17] от "Memish Mustafov":

  +++
  Само питам (за един приятел😉)!
  И кой казваше: "Добре съм, ама ще се оправя!"

 31. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  знаеш ли за габровските фирми
  =======
  Не знам......май не съм и длъжен....

  Bukalemun
 32. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 35 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":


  Жалко за Бг...
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Ети! Човек трябва да е сляп (или много заблуден), за да не признае че Турция има едно богатство, което България няма!
  Турция има МЛАДИ ХОРА, мнозинството от които желаят да работят!

 34. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Казвам, че няма значение, а не ти да знаеш. Имах си аз пиколо в Анталия да знае. Ужас.

 35. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#35] от "gak37608125":

  Турция има МЛАДИ ХОРА, мнозинството от които желаят да работят!
  =======
  Ама те не бяха ли прости и допотопни ,бе....?
  Ееееее....виж.... малцинството под кодовото наименование " жалко за умните и светски турци".....е друга бира .....нали....!
  Кога ще ви настигнем ......не зная.....;)

  Bukalemun
 36. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  Като чуя за габрово ,се сещам за котка без опашка.....

  Bukalemun
 37. 39 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":


  [quote#37:"eti mehter"Ама те не бяха ли прости и допотопни ,бе....?[/quote]

  Не, Ети! Видя ли кой празнуваше победата на кметските избори в Истанбул?
  СЪЩИТЕ МЛАДИ ХОРА!
  За съжаление, ТИ НЕ СИ ОТ ТЯХ!

 38. 40 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 402 Неутрално  Силно се надявам това да е спекулация.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 39. 41 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#25] от "half truth":Жалко за Бг....За Турция .....една чужда инвестиция , повече или по малко .....е без значение.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Абе, Ети, ти вярваш лиса като ги преказваш такива?
  Как така подобна огромна инвестиция в Турция е без значение, като основните стълбове на икономика ви са базирани на чужди инвестиции?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 40. 42 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":


  До коментар [#25] от "half truth":Жалко за Бг....За Турция .....една чужда инвестиция , повече или по малко .....е без значение.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Как да не от значение бре Ети.
  Ти си гледаш от твоята камбанария.
  Тая година ще си добре защото ще имаш много куфари за носене.
  Ако смяташ в евро и долари в момента е много евтино ( в Турция )
  Заради евтинията (която се дължи на кризата) в Анталия ще има бол туристи.
  За безработните, пенсионерите и работещите на заплата обаче сметките са други.

  Turk
 41. 43 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#41] от "frisky":

  * Абе, Ети, ти вярваш ли си като ги приказваш такива?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 42. 44 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#37] от "eti mehter":[quote#37:"eti mehter"Ама те не бяха ли прости и допотопни ,бе....?
  —цитат от коментар 39 на gak37608125
  Не, Ети! Видя ли кой празнуваше победата на кметските избори в Истанбул? СЪЩИТЕ МЛАДИ ХОРА!За съжаление, ТИ НЕ СИ ОТ ТЯХ![/quote]

  Ааа не съм съгласен... И по дъртите празнувахме.

  Turk
 43. 45 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#21] от "Онуфри":Хе .....да живее чалгата .....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Че то в туркия друго има ли?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 44. 46 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#25] от "half truth":Жалко за Бг....За Турция .....една чужда инвестиция , повече или по малко .....е без значение.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Затова ли си купувам турецката лира за 29 стотинки ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 45. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#42] от "Turk":

  много куфари
  =======
  Отдавна не ги нося.....но признавам ..... много е доходна работа.....
  Стига да знаеш как да я вършиш.....

  Bukalemun
 46. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#42] от "Turk":

  Ти си гледаш от твоята камбанария.
  =======
  А от коя камбанария да гледам.....от тепето на Нотр Дам ли.....?
  Всеки да си гледа в своята чиния.....

  Bukalemun
 47. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#40] от "frisky":

  Ами май не е .....
  Няма предпоставки .....да е....
  Хайде малко по сериозно.....

  Лично мислих че Сърбия ще поеме тоя еврофонд.....но явно не се е получило.....

  Bukalemun
 48. 50 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  Първосигнална реакция от твоя страна.
  Не си разбрал какво ти казвам.
  Мисли няколко хода напред.
  За да ти подскажа... Имаш много безработни младежи които изпитват силно желание да носят куфари...

  Turk
 49. 51 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Правилно се сещаш:(

 50. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#50] от "Turk":

  Не съм на същото мнение.....
  Нека всеки се оправя сам......
  И в природата е така..... всяка екосистема си търси подбора....
  Дори и човешката.....

  А идва ли ти 'гюбре' отвън..... вече не си природа.....а нещо друго.....

  Bukalemun
 51. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#50] от "Turk":

  Първосигнална реакция от твоя страна.
  ========
  А това ми хареса.....👍.....
  У много хора по света , тя вече липсва.....

  Bukalemun
 52. 54 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 318 Весело

  До коментар [#52] от "eti mehter":
  И в природата е така..... всяка екосистема си търси подбора....
  ===
  Ети, ти май тайничко четеш Дарвин... и после лижеш Ердо...
  Внимавай да не те усетят ей.
  Туй естественият подбор е голям гюнах.
  Щото после еволюции, революции не можем да се оправим... :)


  Turk
 53. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#54] от "Turk":

  :).....
  Ердо е естествен, а " сина на имама ".....е изкуствен подбор.....запиши си го някъде.....

  Bukalemun
 54. 56 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Естествен е Ататюрк.
  За другите не гарантирам.
  Ердо и тези покрай него поругаха Ататюрк.

  Turk
 55. 57 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#35] от "gak37608125":

  ++++++++++++. Винаги съм се впечатлявал как работят в Турция.
  За съжаление ние ставаме все по мързеливи. Младите виждат, че всеки опит за собствен бизнес е спънат от хиляди изисквания, от подкупни чиновници. Успяват само тези които имот политически протекции. Последно видяхте, кои се докопаха до къщички за туризъм /това действа страшно деморализиращо особено за младите/.За това и нашето бъдеще е доста мътно и неясно.

 56. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#56] от "Turk":

  Ататюрк БЕШЕ естествен подбор.....
  Но след като джунтата на Иньоню го тикна в онзи мавзолей ..... ВЕЧЕ е изкуствен......

  Ако имаше начин ,днес Ататюрк да проговори.... щеше да чуеш кой гое ругал ..и кой не....

  Bukalemun
 57. 59 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Ердо направи зет си министър...
  От тук нататък много хора не ги интересува
  какъв подбор е Ердо. То се вижда.
  Ататюрк си е Ататюрк.

  Turk
 58. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#59] от "Turk":

  Кого да направи тебе ли....?

  Bukalemun
 59. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Весело

  Ердоган и икономика...?!? Стига бе,...Това е най-краткият виц...:))))))))))))))))))))))

 60. 62 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Мустакатият пишман ислямист си отива!Въпросът е,че Турция е рарушена до основи и банкрутирала държава и доста пари и реформи ще трябва...Пак запада юи ще трябва ьа плаща??Този път не са познали...Късно е либе за китка...Да се наливат пари в фалирала държава е престъпление..Да се оправят сами...Данъкоплатците на запад няма вечно да хрантутят мързеливите и некадърни турци...

  shlshlshlshl
 61. 63 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Ердоган и икономика...?!? Стига бе,...Това е най-краткият виц...:))))))))))))))))))))))
  —цитат от коментар 61 на objektivist96


  Геврекаджия и зетче за нула време банкрутираха Турция..Е няма такава държава....

  shlshlshlshl
 62. 64 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#25] от "half truth":Жалко за Бг....За Турция .....една чужда инвестиция , повече или по малко .....е без значение.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Абе Тарзан вие нямате държава при пишман ислямисткия режим,а ми говоришза инвеститори..Дори и след ядрена война положението е по добро отколкото във фалиралата и пропаднала Турция!!!Пиколо!!!!

  shlshlshlshl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK