Фалшивите новини са по-опасни от тероризма, показа проучване

Фалшивите новини са по-опасни от тероризма, показа проучване

© ReutersФалшивите новини са по-опасни от тероризма и е работа на журналистите да им противодействат – това смятат мнозинството американци, показва проучване на изследователския център "Пю", проведено между февруари и март тази година.


В него запитаните определят лъжливите информации като по-голям проблем от престъпността, климатичните промени, расизма, незаконната имиграция и тероризма. Надминават ги само наркоманиите, достъпа до здравеопазване, политическата система на САЩ и неравенството.


Значението им е такова, че повече от две трети от американците са на мнение, че те уронват доверието в правителствените институции, а над половината посочват, че лъжите влияят зле и на доверието на хората един в друг.
Мнозинството американци казват, че понякога или често се сблъскват с измислени новини и много от хората са придобили навика да проверяват прочетеното. 56% от респондентите смятат, че проблемът ще се влошава в идните пет години; само 10% очакват подобрение.


Кой е виновен


Според повече от половината запитани политическите лидери (57%) и активистите (53%) са основните източници на фалшиви новини; 36% винят журналистите, 35% - чуждестранни сили, а 26% смятат, че аудиторията сама ги създава.


53% смятат, че основната отговорност за справяне с проблема е на медиите – за сравнение, само 12% биха възложили тази задача на правителството, а 9% на технологичните компании. 20% са на мнение, че обществото само трябва да се погрижи за ограничаването на това явление.


Как се реагира


78% от запитаните казват, че са проверявали факти в прочетени новини, почти две трети са спрели да четат определена медия. Половината са изменили навиците си за употреба на социалните мрежи, а 43% са започнали да четат по-малко новини.


Фалшивите информации се отразяват и на отношенията между хората – половината участници в проучването казват, че им се е случвало да избягват разговори с някого, за да си спестят възможността той да повдига такива теми.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Кои медии са фалшиви и пълни с фалшиви новини си личи по движението на аудиторията. Например, на СНН аудиторията катастрофално спадна, докато в същото време на определени предавания от Фокс нюз като на Ханити, Тъкър Карлсън и др. аудиторията неимоверно се разрастна. Особено след доклада на Мюлер хората масово разбраха, че СНН и МСНБС са ги лъгали и манипулирали, а консервативните водещи от Фокс нюз /там не всички са консервативни/ са казвали истината през последните две и кусур години и аудиторията се пренесе при тях.

 2. 2 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Като чета някои групи във ФБ, фалшивите новини са основно в пропутинските групи. Не само фалшиви, отровно пропагандни.

 3. 3 Профил на Dox
  Dox
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Фалшивите новини много лесно се хващат в ерата на Гугъл.

  Фалшива новина беше , че американския дрон свален от Иран уж е бил над международни води.
  Оказа се ,че различни източници потвърдиха ,че е бил навлязал дълбоко в иранска територия и е свален съвсем законно от ПВО на Иран.
  Тази фалшива новина доведе почти до война в Залива...

 4. 4 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 144 Неутрално

  Явно фалшивата новина за голямата заплаха от фалшиви новини е пробутана успешно на една значителна част от американците.

  Фалшивите новини не са заплаха. Заплаха са хората, на които им липсва критично мислене, но тези хора са били заплаха и преди сегашния разцвет на фалшиви новини.

 5. 5 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 144 Неутрално

  различни източници.
  —цитат от коментар 3 на Dox


  Какво им е различното на иранските и руски държавани източници?

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Медите са враг на хората показва проучване. :)

  Най-много изопачаване и вадене на факти от контекста има в големите медии. :)

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Словосъчетанието "фалшиви новини" е оксиморон,който заличава границата между факт и лъжа. Това е и целта му. Една новина или е новина,или е лъжа,но не може да бъде "фалшива новина".

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Като чета някои групи във ФБ, фалшивите новини са основно в пропутинските групи. Не само фалшиви, отровно пропагандни.
  —цитат от коментар 2 на Мавродинов


  Винаги проверявайте в някоя сериозна медия за потвърждение на всяка новина
  ... особено на тези които много ви харесват, че направо ви се иска да е истина
  :-) Винаги проверявам международни новини в БиБиСи, Син Хуа и някой местен сайт
  = веднага си личи до къде са фактите и от къде започва пропагандата
  Руските новини обикновено излизат с голямо закъснение - на руски е добре да се чете имформационния поток преди новините да са ги пипнали коментаторите
  ... и Фейсбук не е източник на новини, а огледало на профила на човека или трола

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Фалшивите новини са малкото зло, дори не са никакво зло, ако има достатъчно свобода на словото в социалните мрежи. Голямото зло са политическите манипулации от интернет гигантите. В момента ги разпитват и ги разследват в САЩ за цензуриране на консерваторите и манипулации чрез промяна на алгоритъма ще подсигуряват загубата на Тръм на изборите.
  Интернет гигантите са получили имунитета на утилити компаниите и никой не може да ги съди за съдържанието на разговорите, мненията или информацията в мрежите им. Все едно да съдят телефонната компания, че някои водят вредни, противозаконни или неморални разговори по телефона. Телефонната компания не носи отговорност за съдържанието на разговорите. Но в същото време телефонната компания няма право да подслушва разговорите и ако не й харесат, да закрива акаунтите на гражданите, да ги лишава от достъп до телефони, или да им цензурира разговорите, да прекъсва връзката и пр. мизерии. Затова по същия начин интернет гигантите нямат право да цензурират каквото и да било в техните мрежи, ако искат да имат имунитета на утилити компании. В момента интернет гигантите са нагазили в дълбоки лайна и се очертава да ги разкулачат, особено предвид подготовката им да се намесят активно в изборите за президент и да работят срещу Тръмп.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  Един много показател цитат за медиите, че са врагове на народа :)

  As regards to foreign policy issues, Swedish media has often been reporting biased towards the United States and the George W. Bush administration, and towards Israel in the Israeli–Palestinian conflict. A debate was sparked in 2004 when the Sveriges Radio correspondent in the United States, Cecilia Uddén, who was reporting from the 2004 presidential election, said during a live radio debate:

  I don't think either that Swedish media have any requirement whatsoever regarding fairness when it comes to the U.S. election. We have no reason to be fair and present both sides views as we would have done in a Swedish election.

 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Така е само от гледна точка на медиите ... не съм сигурен че роднина на загиналите или сами загиналите, согласни с това определение((

 12. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#11] от "putinxujlo":
  + Абсолютно вярно!

 13. 13 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ехото на Гласът":
  До коментар [#5] от "Ехото на Гласът":
  +++++++++++

 14. 14 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Пропагандата и фалшивите новини вървят с пълна сила от всички страни. Да се информираш от 1 източник е напълно невъзможно. Единствения начин е да четеш всичко възможно и от 100 места да събираш вода, за да разбереш истината и дори тогава не е възможно. Но за хората, които вярват на телевизора, спасение няма. Те доброволно са си сложили кабела и са част от Матрицата.

  Уважавай различното мнение, когато е подплътено с аргументи
 15. 15 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Дневник, като сте подхванали тази тема, защо не пуснете поне една статия за грандиозния скандал, който се развихри с Гугъл и видеото, в което мениджър на много високо ниво в компанията споделя как променят алгоритмите с цел подтискане на консервативни гласове и недопускане на победа на Тръмп през 2020? В последните 2 години и половина ни информирахте за какви ли не дреболии покрай Тръмп, редовно пускахте статии за измислената руска връзка, а сега при този мегаскандал и очевидни манипулации от Гугъл, вие дума не обелвате!?

 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2660 Разстроено

  Аха. Фалшивите новини са по-опасни от тероризма. Значи ще трябва закон, който да наказва разпространителите им така, както терористите. И да се създаде една размита дефиниция “що е то фалшива новина” и то така, че да можеш да вкараш всичко, що не ти пасва. Да живее свободата на словото! А БГ била на 111 място, така ли?

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 849 Неутрално

  CNN и MSNBC над две години си помпиха рейтингите с фалшиви новини, предположения, внушения и манипулации около Тръмп. Интересното е сега когато отвратиха толкова много хора как ще си го възстановят, особено след новината че интереса към Тръмп е спаднал с 30% само тази година. Т.е. положителни или негативни новините около Тръмп все по-трудно ще държат рейтингите достатъчно високи.

  -voxy
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4363 Любопитно

  "Мнозинството американци казват, че понякога или често се сблъскват с измислени новини и много от хората са придобили навика да проверяват прочетеното."

  Като прочетох това се сетих първо за форумния американец с никнейм ГоЗамбо. Той явно чете предимно такива измислени новини от разни съмнителни американски alt-right сайтове и след това обича да споделя прочетеното там, тук във форума. И разбира се, същият никога не проверява истинността на прочетеното в сайтовете с фалшиви новини, които той толкова много обича.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Прочетох института "Пю" и приключих със статията!! Няма смисъл да обсъждаме подобни измислици!!

 20. 20 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#18] от "Иво":

  Много си се объркал. Възходът на фалшивите новини дойде най-вече с медиите на левицата - CNN, MSNBC в САЩ, Spiegel, DW, Guardian в Европа.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4363 Любопитно

  А, иначе борбата срещу фалшивите новини трябва да водят именно медиите, социалните мрежи и регулаторните медийни органи, които ги има в някои страни. В България това е СЕМ. Какво имам в предвид... появи се някоя фалшива новина във ФБ например, модераторите там я свалят от своята мрежа. Точно за това настояват повечето европейски правителства пред ФБ. Те трябва да намерят начин да контролират публикуваните в тяхната медии новини и коментари. Във форумите на медиите например, появи се някоя фалшива новина в коментар на някой потребител (съфорумец) тук ... модераторите се задействат и я изтриват. Така трябва да се действа срещу фалшивите новини. Да се изтриват. А регулаторните органи да изтриват цели сайтове, които разпространяват подобни новини. Това също вече се прави в някои държави.

  Има държави впрочем, в които точно по социалните медии и чат приложенията се разпространяват фалшиви новини, в резултат на което се стига до обществени вълнения, насилие и убийства. Тогава властите временно спират достъпа до тези соц. мрежи и чат приложения. Точно това на няколко пъти сториха властите в Шри Ланка. Ето повече подробности:

  https://www.channelnewsasia.com/news/asia/sri-lanka-proposes-new-law-on-fake-news-after-easter-attacks-11599636

  A, в Индия десетки невинни хора буквално бяха жестоко убивани (чрез линчуване и изгаряни) в резултат на фалшиви новини, ето подробности и за това:

  https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46145986

  https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-e5043092-f7f0-42e9-9848-5274ac896e6d

  Както се вижда в горните линкове, в някои случай фалшивите новини и слухове водят дори до смърт на невинни хора.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Безспорно интересно проучване, но за зло или добро, вината не е нито на медиите, нито на политиците. Колкото и да е неприятно вината е у нас, потребителите на тези измислени или "модифицирани" в нечия полза новини.
  Ние им се връзваме, ние сме технич пазар и докато има търсене, ще се намират политици, журналисти, външни и вътрешни организации, които да ни ги сервират.
  Единствения, но за сметка на това 100% сигурен начин е да ги наказваме по най-лесния за нас начин - ако е вестник, да не го купуваме, ако е телевизия, да не гледаме нейните канали, ако са политици, да не гласуваме за тях. Ако приложим такова наказание, за нула време ще ги накарме пет пъти да проверяват и мислят какво и как ще ни поднесат.
  Е, за съжаление като си бъркаме в носа, пием си питието и дори споделяме и размножаваме всякакви небивалици... ще ги има, ще се множат и дори ще се състезават по между си, кой да спечели повече внимание. Има ли публика, ще има поръчки за реклами и ще има хляб за мошениците.

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#20] от "Black Hawk":

  Именно.
  Уж "авторитетните медии" блъскаха откровени лъжи и инсинуации, а после реват защо интереса към тях е спаднал с две трети.
  Ми сетете се бе идиоти.
  А за това кое е по опасно, могат да попитат близки на загинали от терористичен акт.
  Пълни кретени.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Това е епизод от South Park, нали? Нека масовата паника започне сега.

  Картман отваря ферма за фейк новини, експлоатира дечицата и плющи с камшик. Накрая се стига до факелно шествие.

  Фейк новините са отдушник и безплатна психотерапия, да си кажем истината. Щото на някои хора не им е достатъчно да се тешат от реалността само със соево лате и "имаме цветя и не се страхуваме". Ми аз лично се страхувам. И не, не от това, че някакви нацита ще ме облекат в червено и ще ме заплождат насила, а след това ще пратят децата на дъгата да чукат камъни. Това е точно вид meme, настанило се в главите на умнокрасивите и както всички меме-та, е вид фейк, защото не е реалност.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11222 Неутрално

  Спирането да се чете е добра реакция...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Те и журналисти пускат фалшиви новини, как да им се противопоставят.

 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Та фейк новините са опасни само ако човек живее в среда от меме-та. За съжаление доста хора живеят точно в такава среда и опасното на фейк новините не е че са фейк, а че са меме-та в неправилната посока. Рискът на това да си тренираш населението да живее виртуално и да се интересува от виртуални въпроси, не от реалността: някой може да им отвлече вниманието.

  Ако фейк новините бяха по посока на луната, на никой нямаше да му пука. Ама те са обратно на официалния наратив. И се получава шекспировото methinks the lady doth protest too much - прекалено, подозрително интензивна реакция.

  Фейк новините се отсяват лесно с малко критично мислене, само че и критичното мислене също е проблемно за официалния наратив.

  И така си водим виртуални битки...какво да си кажем, интересно е в матрицата, знаем, че е фейк, но е зарибително.

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Swedish media
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Медиите в Швеция ги държат жидовците. Те им дават хляба

  http://newobserveronline.com/jews-control-swedish-media-mp-quits/

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Ние затова обръщаме сериозно внимание на Дневник... не че си нямаме друга работа...

 31. 31 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  То е ясно, че са по-опасни, лошото е обаче че ни заливат отвсякъде и хората все още не успяват да ги разпознават, а не е чак толкова трудно.

  Marinov
 32. 32 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Да, супер опасни са, днес както си ходих из Фейсбук, ме прегази една фейк новина и сега виртуалното ми аз лежи умряло.

 33. 33 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Някакси се усеща как тръмпоид-фашунгерчетата бягат негонени под тая статия.

  Защото възходът на ей такива недоразумения като Тръмпи се дължи НАЙ-ВЕЧЕ на фалшивите новини.

  Неслучайно, 80% от фалшивите новини по време на предизбораната кампания бяха в полза на Тръмп, а другите 20% не ги помним дори и не сме ги виждали.

  Фалшвите новини, уви, са бъдещето. Хората са прекалено глупави и податливи. Най-опасен е аспектът от фалшивите новини, в който хората ИСКАТ да им вярват, и дори и да има черно-на-бяло доказателства, че тва е фейк, те си измислят причини да ги игнорират и подсъзнателно вярват.

  Още към 2010 съм го предсказал тва нещо, най-вече гледайки какво зомбясване се случва по интернет форумите. Повечето информация се оказа прекалено непосилна за повечето уж хомо-сапиенси. А оттогава положнието зазлява. Забележете колко е профанизиран тоя форум вече.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4363 Любопитно

  До коментар [#20] от "Black Hawk":

  Напротив, почти всички фалшиви новини поне в САЩ идват от така наречените alt-right сайтове и медии, които бълват почти винаги само лъжи, манипулации и измишльотини.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2305 Весело

  Тогава да очакваме ли скоро новини като "22 жертви сред читатели след поредното обяснение колко нужна е ИК" :) :) :)

  Възможно е, новините на клетата мейнстрийм либерална журналистика може и да уморят някой.

  От смях :) :) :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Абе Дневник, заглавието ви е доста странно. Всъщност се оказа, че ХОРАТА СЧИТАТ фалшивите новини за по опасни от тероризма.

  После, какво е това "фалшива новина"? Нов евфемизъм за "лъжа" или "манипулация"? Кому е нужно да наричате лъжата с друго име? Хората са започнали да лъжат от момента в който са започнали да контактуват един с други. Нито е ново явление, нито е по-често случващо се от преди.

 37. 37 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  а бе ей изроди!!!! фалшивите новини може и да са по опасни за власта чиито рупор сте както и за всека една власт, но не и за хората и т.н. нарот. дали ше куткудякате като дърти курви съштото ако вие или ваши ора се окажите жртви или поне свидетили на тироризъм???!!!!! бива ли такъва прустотиа бре!!!!! позор и за изродите изубретили това проучване, позор и за тия дето им дават трибуна. баси, баш проиводителите и поръчителите на фалшиви новини - власта и слугите й - да реват колко вредни били... кои точно фалршиви новини? вашите или тия дето ги пробутват кункурентите ви?!!! говнари.

 38. 38 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#36] от "areta":

  ми те и ората и медиите са едни и съшти царвули прости та зарат туи си дупадат... тъпаци , тва епхен са испростели. а пък за другуто - ас поне дусега не сме те лъгали пък виш как си кумуникирваме....

 39. 39 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Проблемът е, че фалшивите новини преливат в истински и нещата стават WTF. Примерно може да е фейк, че има Пицагейт и пефодили крадат деца...обаче надушва нещо.

  И хоп! изведнъж в Италия се разбива кръг за трафик на деца. Преди това изгърмя Сър Джими Савил.

  Фейк новините надушват най-важното, че има нещо много сбъркано в съвременния свят и наоколо си се разхождат чудовища, пред които всички филми на ужасите изглеждат супер наивно.

  Та така за фейк новините, опасни са, защото може да доведат до лъсване на някои неприятни истини. А те наистина са адски неприятни - и под адски имам предвид "демонично", в съвсем демоничен смисъл, като в битката между добро и зло, живота, вселената и всичко останало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK