Либерализмът е отживелица, най-важно е да има стабилност, заяви Путин

Либерализмът е отживелица, най-важно е да има стабилност, заяви Путин

© Reuters"Така наречената либерална идея е отживелица. Западните ни партньори признаха, че някои нейни идеи като мултикултурализма вече не са приложими."


"Забравихме ли, че всички живеем в свят, основан на библейски ценности? Традиционните ценности са по-стабилни и по-важни замилиони хора, отколкото тази либерална идея, която според мен вече наистина престава да съществува."


"Нямам предвид, че [либералната идея] трябва незабавно да бъде унищожена. Тази гледна точка и позиция също трябва да се уважава. Но те не могат просто да диктуват всичко на всички, както опитват да го правят през последните десетилетия. Диктатът може да бъде видян навсякъде - в медиите и в реалния живот. Стана невъзможно дори да се споменават някои теми."
Това заявява руският президент Владимир Путин в обширно интервю за "Файненшъл таймс", публикувано и на сайта на Кремъл малко преди участието му на срещата на лидерите на Г-20 в Осака. На думите му веднага отговори председателят на Европйския съвет Доналд Туск, който написа в официалната си позиция преди форума, че категорично не приема подобна теза и че "отживелица са авторитаризмът, култовете към личността и властта на олигарсите, дори ако понякога да изглеждат ефективни".


В статията, разказваща за разговора с Путин, "Файненъл таймс" оценява думите му като "възхвала на национал-популизма" и "националистически популисти като Матео Салвини и Марин льо Пен".


По-голямата част от разговора в Кремъл е по конкретни теми като мнението му за Доналд Тръмп, цената на петрола, руската намеса в Сирия, проблемът със Северна Корея или нападението с "Новичок" във Великобритания. Но в края разговорът стига до мнението на Путин за либералните идеи и отговорите му звучат като взети директно от пропагандните канали на Москва.


Той ограничава критиките си към либерализма единствено до три тези: пуснаха имигрантите и нищо не правят по този въпрос; твърдят, че децата могат да играят 5-6 "джендър роли"; не бива да се позволява това да засенчва културата, традициите и традиционните семейни ценности на милиони хора, съставляващи ядрото на населението.


Либерализмът е отживелица, най-важно е да има стабилност, заяви Путин

© Reuters


Според него Ангела Меркел е допуснала "кардинална грешка" в момент, когато стотици хиляди имигранти са се насочили към Европа, докато Доналд Тръмп поне прави нещо по границата с Мексико, докато "либералите казват нищо да не се прави, че всичко си е наред и не бива да се променя, седят си в лъскавите офиси, докато онези, които всеки ден са изправени пред проблеми в Тексас или Флорида не са щастливи. Същото се случва и в Европа".


"Мигрантите могат да убиват, грабят и изнасилват безнаказано, защото трябвало правата им на мигранти да бъдат защитени", продължава Путин. "Какви права са това? За всяко престъпление трябва да има наказание. Така че либералната идея стана отживелица. Тя влезе в конфликт с интересите на огромно мнозинство от населението."


Либерализмът е отживелица, най-важно е да има стабилност, заяви Путин

© Reuters


Освен, че не е вярно, че преди Тръмп никой нищо не е предприемал, Путин не говори за причините толкова хора да бягат към богатите държави и посочва, че армията му в Сирия е убила хиляди бойци, канели се да се върнат в Русия, но не споменава и дума, че бяха избити половин милион и прогонени 5 милиона сирийци, включително към Европа.


Руският президент на няколко пъти изтъква, че отговорът е "да се вземе предвид интересът на собственото население". Според Путин ключът е в поддържането на вътрешна стабилност във всяка страна, "защото в крайна сметка благоденствието на хората зависи, вероятно на първо място, от стабилността (...) в Русия никога не бива да забравяме, че целта на работата и съществуването на всяко правителство е да създава стабилен, нормален, безопасен и предвидим живот за народа и да работи за по-добро бъдеще".


В края на тази година ще се навършат 20 години, откакто Владимир Путин бе поставен на власт с решение на предшественика си Борис Елцин. Запитан по време на интервюто на кого най-много се възхищава той посочва Петър Велики.


Либерализмът е отживелица, най-важно е да има стабилност, заяви Путин

© Reuters


Доналд Туск, който е един от лидерите, представляващи ЕС на срещата в Осака, отвърна, че категорично не е съгласен с основната теза на Путин, че либерализмът е отживелица. "Тук сме като европейци категорично и единодушно да защитим и подкрепим либералната демокрация", написа той на официалната си страница.


"Който твърди, че либералната демокрация отживелица, също така твърди, че и свободата е отживелица, че върховенството на закона и човешките права са отживелица. За нас в Европа това са и ще останат основни и жизнени ценности. Това, което смятам за отживелица са авториторизмът, култовете към личността, властта на олигарсите. Дори ако понякога може да изглеждат ефективни."


В интервюто Путин каза, че "ние повече нямаме олигарси". "Олигарси са тези, които използват близостта си с властта, за да получават супер печалби. Ние имаме огромни компании, частни или с държавно участие. Но не знам за някоя голяма компания да получава преференциално отношение от това, че е близка с властта, такива практически не съществуват."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK