Вторият дебат на демократите: расизъм, Тръмп и всички срещу Байдън


Сенатор Камала Харис доминира втория кандидатпрезидентски дебат на демократите снощи – тя влезе в няколко остри спора, включително с фаворита в проучванията – Джо Байдън.
20 демократи се борят за президентска номинация и дебатират в две поредни вечери в групи от по 10. (Как мина първата от тях четете тук.)


Харис, която досега избягваше да използва лични истории за произхода си и вместо това предпочиташе да говори за опита си като прокурор на Калифорния, използва момента да покаже "човешко лице" в първия си пряк сблъсък с останалите кандидати.


Харис има смесен произход – баща ѝ е от Ямайка, майка ѝ е индийка. Тя разказа как по време на опитите за премахване на сегрегацията в училищата в Калифорния чернокожите ученици са били карани с автобуси до различни училища и припомни как Байдън е бил против тази мярка и си е сътрудничил с други сенатори на същото мнение.


Вторият дебат на демократите: расизъм, Тръмп и всички срещу Байдън

© Reuters


"Не смятам, че сте расист. И съм съгласна с вас, че трябва да работим съвместно", каза тя. "Но за мен бе лично и болезнено да ви слушам как говорите за репутацията на двама сенатори, които са изградили образа си и кариерата си върху расовата сегрегация."Младият кмет на Саут Бенд, Индиана, Пийт Бутиджеж, бе изправен пред въпроси за расистко насилие в града му. По-рано този месец бял полицай застреля черен мъж, разследването още продължава и Бутиджеж отказа да го коментира в детайли. Той призна, че сред полицаите няма расово разнообразие, защото "не е могъл да се справи с това". "Мога да ви разкажа за всичко, което сме направили като общност, всички предприети стъпки – от обучения до ръководства за деескалация, но това не спаси живота на Ерик Лоугън."


Байдън, който осем години бе вицепрезидент при Барак Обама, прекара вечерта предимно защитавайки се. Той води в проучванията засега и дебатите бяха шанс останалите кандидати да рискуват да му нанесат вреда и да натрупат популярност за себе си. Освен Харис това направи и 38-годишният конгресмен Ерик Суалуел, който призова 76-годишния си съперник "да предаде факела" на по-млади кандидати.


"Бях шестгодишен, когато един кандидат за президент дойде на калифорнийската конвенция на демократите и каза, че е време факелът да бъде предаден на новото поколение американци. Това беше Джо Байдън. Преди 32 години той беше прав. И все още е", каза Суалуел. Трима от водещите кандидати на партията – Байдън, Бърни Сандърс и Елизабет Уорън – са над 70-годишни, както и президентът Доналд Тръмп.


Тръмп и здравеопазването


За разлика от предишния дебат участниците в този атакуваха остро Тръмп, но не демонстрираха съгласие за това как да се справят с кризата в здравеопазването, което е най-горещият проблем за партията.


"Американският народ разбира, че Тръмп е мошеник, патологичен лъжец и расист и че излъга народа по време на кампанията си", каза сенатор Бърни Сандърс, който също е сред фаворитите.


Вторият дебат на демократите: расизъм, Тръмп и всички срещу Байдън

© Reuters


Байдън говори за данъчните облекчения за богатите, приети от Тръмп, които увеличават неравенството в страната. "Можем да ограничим вратичките в данъчното законодателство, които са на стойност 1.6 трилиона долара", посочи той.


На въпроса кой би одобрил план за здравна реформа, който премахва частните застраховки, само Сандърс и Харис отговориха с "да". Всички десетима кандидати на сцената обаче заявиха, че биха подкрепили държавно здравеопазване на незаконните имигранти.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK