Какъв премиер ще бъде Борис Джонсън: влиятелен държавник или непредсказуем шут

Какъв премиер ще бъде Борис Джонсън: влиятелен държавник или непредсказуем шут

© Associated PressНепредсказуема опасност или влиятелен държавник – какъв премиер би бил Борис Джонсън? Съдейки по дейността му като външен министър, и двете, пише агенция "Ройтерс".


Джонсън стана топ дипломат през 2016 г., след като Великобритания гласува да напусне ЕС. Тогава това бе изненада и за колегите му, и за обществото. Той е известен с гафовете си, странните си шеги и нетактичните си забележки.


55-годишният Джонсън, известен с рошавата си прическа и размъкнатите си дрехи, превърна английската си ексцентричност в преимущество и в личен стил. Критиците твърдят, че му липсва тежест – как да вземеш насериозно мъж, който сам е казвал за себе си, че е толкова вероятно да стане премиер, колкото Елвис да бъде открит на Марс?
Но негови сътрудници и един опитен консерватор казват пред агенцията, че той често остава неразбран и че зад арогантния самохвалко стои срамежлив, сериозен мъж, отдаден на целите си. Двама близки до него източници твърдят, че Джонсън е интроверт и се нуждае да прекара много време насаме, преди да се появи пред обществото – което влиза в противоречие с публичния му имидж на спонтанен шоумен.


Друг сътрудник, един източник от правителството и дипломат от ЕС твърдят, че зад кулисите Джонсън е изиграл важна роля след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал миналата година. Източникът от кабинета твърди, че Джонсън е положил огромни усилия да осигури международна подкрепа за санкциите срещу Кремъл.
"Хората в Брюксел не приемаха Борис сериозно", казва европейският дипломат. "Но през март миналата година той показа, че може и да остави настрана клоуна. Показа желание да обсъди аферата Скрипал най-сериозно и да накара колегите си да подкрепят Великобритания".


Какъв премиер ще бъде Борис Джонсън: влиятелен държавник или непредсказуем шут

© Associated Press


Александър Борис де Пфефел Джонсън, както е пълното му име, е енигма и у дома. Привилегированото му семейство и употребяваните от него фрази на латински не бяха обясними в контекста на това, че през 2008 г. клонящият наляво град Лондон го избра за кмет с най-високата подкрепа в историята.


Той е един от малкото политици, за които хората използват малкото им име, и има таланта да изплува незасегнат от скандали, които биха удавили всяка друга публична фигура. Някои хора го обичат точно заради бунтарството му на фона на излъсканата политика. Други просто са по-снизходителни заради това.


Какво ще стане с Брекзит


Това ще е най-важният въпрос. ЕС твърди, че няма да преговаря по споразумението за напускане, а то бе неколкократно отхвърлено от британските депутати.


"Успехът му зависи от това дали ЕС ще повярва, че той може действително да събере мнозинство", казва един от източниците на агенцията. "Те просто не вярваха, че премиерът (Тереза Мей) ще успее да го прокара, така че нямаше да ѝ направят отстъпки. Ако смятат, че Борис ще успее, това може и да промени нещата."


Какъв премиер ще бъде Борис Джонсън: влиятелен държавник или непредсказуем шут

© Associated Press


Междувременно Джонсън твърди, че само той ще осъществи Брекзит на 31 октомври – с или без сделка. Източници, близки до екипа му, твърдят, че той подхожда като към случая Скрипал – събрал е подкрепа зад кулисите, вместо чрез медийни прояви. В последната седмица той не се е и появявал публично много, избягва и преки дебати с конкурентите си.


Битов скандал с приятелката му, който стигна до намеса на полицията и изтече към медиите, го принуди да наруши тази стратегия. Но дори това едва ли ще спре похода му към "Даунинг стрийт".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK