Климатичните промени са добавили 4 градуса към жегата в Европа това лято

Климатичните промени са добавили 4 градуса към жегата в Европа това лято

© ReutersГорещата вълна, заради която миналата седмица във Франция отчетоха почти 46 градуса на сянка, е причинена от силно нагрят въздух от Сахара, но холандски метеоролози твърдят, че това се дължи и на глобалното затопляне на климата. Техните модели показват, че ако същата ситуация се беше разиграла преди век, максималните температури в Европа щяха да са с 4 градуса по-ниски от сегашните.


"Климатичните промени вече не са някакво абстрактно покачване на средната глобална температура, а разлика, която лично усещате, когато излезе навън в жегата", казва Хеерт Ян ван Олденборх, старши изследовател към Кралския холандски метеорологичен институт. Той е един от авторите в публикацията на група учени от международната академична група World Weather Attribution (WWA).


В доклада им се казва още, че климатичните промени са направили подобни рекордни горещи вълни 5 пъти по-вероятни. "Преживяваме горещини, чиято интензивност може да се превърне в норма към средата на века", допълва Робер Вотар, старши изследовател от френския институт CNRS.
WWA включва институти от Оксфорд, Принстън, парижкият LSCE, американският Национален център за атмосферни изследвания и Климатичният център на Червения кръст. Основна задача в заниманията им е да проследяват и проверяват въздействието от причинени от човешката дейност промени в климата върху екстремни природни явления. Отдавна специалисти по климата твърдят, че затопляне на земната повърхност, причинено основно от индустриални въглеродни емисии от изкопаеми горива правят времето по-екстремно и крайностите му - бури, суша и наводнения - по-чести.


Данните за средногодишната температура в България в периода 1901-2018 година ясно показва честотата на горещите години от 2014 г. насам.

© public.wmo.int

Данните за средногодишната температура в България в периода 1901-2018 година ясно показва честотата на горещите години от 2014 г. насам.


Средногодишната температура на планетата според данни в периода 1850-2018 с уговорката, че в някои страни методичното им събиране започва около края на XIX век.

© public.wmo.int

Средногодишната температура на планетата според данни в периода 1850-2018 с уговорката, че в някои страни методичното им събиране започва около края на XIX век.


Сред ключовите изводи от наблюденията на WWA за необичайната за юни гореща вълна във Франция е, че в момента се смята, че толкова високи температури се повтарят на период от около 30 години. Но спрямо климатичните данни и модели за тази част на света преди 100 години се оказва, че толкова силна жега се случва поне 10 пъти по-често.


Авторите предупреждават също, че може този път медиите да не са съобщили за увеличаване на смъртните случаи, но има забавен ефект и такива данни обикновено започват да излизат седмици по-късно.


Новият абсолютен рекорд на Франция е от южната част на Прованс и е с цели два градуса над отчетеното в смъртоносната гореща вълна от август 2003 г.

Новият абсолютен рекорд на Франция е от южната част на Прованс и е с цели два градуса над отчетеното в смъртоносната гореща вълна от август 2003 г.


Екипът обяснява, че са са използвали средните данни за цяла Франция и отделно тези от района на Тулуза за периода 26-28 юни, за да изчислят какви би трябвало да са очакваните температури и дали конкретни резултати от човешка дейност са решаващ фактор. Според метеоролози, цитирани от "Ройтерс", едно от мащабните явления е забавянето над Европа на намиращият се високо в над земята въздушен поток, известен като джетстрийм, поради което под него се формират бавно движещи се атмосферни явления, натрупващи екстремни температури.


В петък Световната метеорологична организация (WMO) съобщи, че засега 2019 г. се очертава като най-горещата на планетата, периодът 2015-2019 г. като петте най-горещи последователни години в историята. Европейската гореща вълна "напълно отговаря" на крайностите, които са свързвани с ефекта от парниковите газове.


Според WMO в края на юни над голяма част от континента среднодневните температури са били с 2 градуса по Целзий над обичайното и че в продължение на 5 дни са били счупени с над 1 градус абсолютните рекорди. На 27 юни средната температура за цялото денонощие са били рекордните 27.9 градуса. Това прави юни 2019 г. най-горещият шести месец от годината в историята на отчитане на такива данни.


"45.9 градуса е температура, която може да очакваш през август в Долината на смъртта в Калифорния (която държи рекорда за най-гореща точка на планетата)", заявиха от Météo-France.


Температурни аномалии над 2 градуса от обичайното в Европа в края на юни. Във Франция в Ним отчетоха 44.4 градуса, в Монпелие - 42.4, в Перпинян - 40.5, в Страсбург - 38.8.

Температурни аномалии над 2 градуса от обичайното в Европа в края на юни. Във Франция в Ним отчетоха 44.4 градуса, в Монпелие - 42.4, в Перпинян - 40.5, в Страсбург - 38.8.


Между 27 и 30 юни от Испания съобщаваха масово за температури над 40 градуса. Националната метеослужба АЕМЕТ разпространи специален анализ "Горещата вълна от юни 2019 г. в контекста на климатичната криза".


Колегите им от Deutscher Wetterdienst обявиха национален температурен рекорд от 39.6 градуса на 30 юни, както и че 243 станции са отчели невиждани досега горещини, 223 са показали данни над 30 градуса.


Австрия регистрира с агенцията си ZAMG най-горещият юни с рекордните 4.5 градуса над дългосрочния среден показател за този месец.


В Швейцария повече от половината наблюдателни станции (43 от 85) отчетоха миналата сряда юнски температурни рекорди, като 6 показаха и абсолютни рекорди за годината. Сред тях е и известният алпийски курорт Давос, където на 1600 м надморска височина бе почти 30 градуса. Рекордите продължиха и в Полша, Чехия и Унгария.

Ключови думи към статията:

Коментари (284)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Разстроено

  Тролове, наречете ме затоплист, но скоро читава зима май не се задава, дейииш....

  www.commcrime.blogspot.com
 2. 2 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Щатска комисия от сенатори се объркала да извика на изслушване д-р Дон Истбрук - честен професор по геология:

  https://www.youtube.com/watch?v=ofXQdl1FDGk

  На кратко за който няма време:

  1. Официалните температурни данни за последните 100 години са подменени с такива удобни на затоплистите. НАСА продължава да предоставя ВИНАГИ по-високи температури от реално измерените. Оправданието им за това е повече от жалкарско. На сенаторите са предоставени фалшиви изследвания и трендове също така широко тиражирани и от медиите. Професора вади оригиналните данни. На сенаторите им е трудно да осъзнаят, че са подведени и това е конспирация.

  2. Глобалното затопляне е приключило 1998г. От тогава насам е глобално застудяване.
  След 2000г има ясно изразена тенднция за все по-студени зими от предходните.

  3. Влиянието и възможността за влияние на човечеството върху климата е пренебрежимо малка.

  4. Изброени са големи медии които отказват интервюта с професора и продължават да тръбят затоплиски лъжи.

  и т.н 90мин неудобен учен който официално удря в земята всеки "аргумент" на затоплистите като например топенето на ледниците.

  В резултат САЩ се изтегля от редица климатични споразумения, Европа се хвали, че щяла да бъде водеща в борбата с вятърни мелници и климатичните промени и дава 25% от целия си бюджет за целта.
  хахаха

 3. 3 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Долна лъжа! WMO пак не са се консултирали със световноизвестния учен Мусаши.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  според "безспорният наУчен авторитет"- оранжевият палячо : "Климатичните промени са измислици на китайците"!!!

 5. 5 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  А миналото лято пък отнеха 4 градуса от жегите. Подготвят обществото за много здраво клатене.

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Топло е - глобално затопляне, студено е - глобално затопляне, без промяна е - глобално затопляне, итн.

 7. 7 Профил на до лъжльо
  до лъжльо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Не мога да разбера хората,които когато е страшна жега отиват да се пекат допълнително и на слънце!
  Все едно зимата като ти е студено да пиеш и изстудена бира, а не греяна ракия...

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Е тя жегата беше два дни. Нещо тази "теория" издиша.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Пълни глупости.Не , че не сме в цикъл на глобално затопляне и не че човек, с дейността си, не допринася за това, но в случая си е директно хвърляне на боб..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Направо е страшна жега днес в Европа.С максимални температури от 19 градуса в Берлин,22 в Лондон,26 в Париж,18 градуса в Стокхолм на Грета.
  Естествено,че високите температури миналата седмица бяха инцидентни заради топъл фронт от Сахара.И са били "рекордни"само в измерванията на затоплистите.Щото станцията,която е измерила "рекордната"температура във Франция е разположена на покрива на една сграда.Т.е на пряка слънчева светлина,което изкривява резултатите,щото измерванията се правят на сянка.

 11. 11 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И кой ще отрече факта, че когато бяхме деца имаше повече сняг и по-дълга зима, или още повече, в средата на миналия век - зимите са били още по-сурови с повече преспи...днес има една по-читава зима на десетина меки...когато спре да вали сняг през зимата трябва да започнем да се притесняваме, нали...или ви е все тая, тролове...подземни.

  www.commcrime.blogspot.com
 12. 12 Профил на до лъжльо
  до лъжльо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":


  Това с температурите е конспиративна теория без доказателства!
  Все едно аз да напиша дисертация на тема:Selqnin е умен и добър писател,
  но да не дам доказателства- ще си остане поредната малко вероятна хипотеза...

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Весело

  Нали "climate" и "weather" нямали нищо общо бе, затоплистите? Що само като ви уйдисва обаче? Между другото има един едничък сравнително точен модел на климатичните промени и той не е на тия холандци. Естествено по медиите не се коментира, щото предвижда най-ниско покачване на температурите и минимално човешко влияние. И е най-точен досега. Останалите, дето предвиждат някакви катаклизми са си чиста проба шарлатани. А умните и красивите с дипломи по gender studies да им се връзват на тия "учени" като искат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на до лъжльо
  до лъжльо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Браво!

  Так держать!

 15. 15 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "gim20551226":

  бива ли така левашката да лъготите антизатупстити? бетер мазните лъжливи гробари сте

 16. 16 Профил на до лъжльо
  до лъжльо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "Торбалан":

  Като завали сняг пак на зима ще ти се обадя да дойдеш да го ринеш ти!

 17. 17 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Весело

  Те туй беше за това лято.

 18. 18 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Весело

  Супер. Очакват ни топла есен, топла зима и инфаркти от яд в „Гьзпром" и „Топлофикация". Гадните кожодери си го получават.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 19. 19 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Стандарта за измерване е: 1 метър височина, над затревена площ, на сянка.

 20. 20 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "gim20551226":

  -- Climate Change: Is the Science "Settled"?
  https://www.youtube.com/watch?v=mmlHbt5jja4

  -- ‘Climate Change: Science and Policy’ Lecture by Mario Molina, Nobel Prize in Chemistry
  https://www.youtube.com/watch?v=U_bXzc6hfGM

  -- Tim Palmer Public Lecture: Climate Change, Chaos, and Inexact Computing
  https://www.youtube.com/watch?v=w-IHJbzRVVU

  -- The Mathematics of Climate Change
  https://www.youtube.com/watch?v=w4O4jK-lZrI

  -- Tim Palmer - Climate Change: Catastrophe, Hoax or Just “Lukewarm”?
  https://www.youtube.com/watch?v=GHAvHVxQ4wU

  -- "Climate change: past, present and future" with Prof Sir David Hendry
  https://www.youtube.com/watch?v=919MEnyRzKA

  -- Contemporary Climate Change as Seen Through Measurements
  https://www.youtube.com/watch?v=Ujf6EIGRUdw

  -- Sea Level Rise Can No Longer Be Stopped, What Next? - with John Englander
  https://www.youtube.com/watch?v=MvqY2NcBWI8

  etc

  etc

  etc

 21. 21 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Знаех си, че ще се появиш и ще коригираш твърденията на учените. Все пак, не си учил климатология в университета толкова години и специализирал в елитни лаборатории напразно. Oh, wait... :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  И кой ще отрече факта, че когато бяхме деца имаше повече сняг и по-дълга зима, или още повече, в средата на миналия век - зимите са били още по-сурови с повече преспи...днес има една по-читава зима на десетина меки...когато спре да вали сняг през зимата трябва да започнем да се притесняваме, нали...или ви е все тая, тролове...подземни.
  —цитат от коментар 11 на Торбалан


  Януари 2017г беше с най-ниски средномесечни температури от 54 години насам.Не знам кога си бил дете,ама почти всяка година има много студени зими.

 23. 23 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1968 Весело

  Екстра ми е!
  Обичам топлото време!

 24. 24 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  "Между другото има един едничък сравнително точен модел на климатичните промени и той не е на тия холандци. "

  И разбира се, ти знаеш кой е този модел от работата си по моделирането на климата, нали? :)

  Я кажи кой е този модел. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 25. 25 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Изкривени според желанието на командващите парада данни! Топли лета винаги е имало, и ще има!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 26. 26 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Прекрасна новина за малката либерална затоплистка Грета!
  И въобще за целия Либертариански интернационал!
  Нека да усвояват едни пари,нека да са щастлиФи, нека се чувстват добре!
  Таз година 4 градуса,догодина 40!
  Хаирлия да е!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":Стандарта за измерване е: 1 метър височина, над затревена площ, на сянка.
  —цитат от коментар 19 на Неизвестен Извършител


  Точно.А "рекордната"температура във Франция е измерена на поне 10 метра над земята,на пряка слънчева светлина.Естествено,че като я напича Слънцето ще покаже"рекордни"температури.

 28. 28 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#16] от "до лъжльо":

  Той ще завали, защото планетата не е лесна за унищожаване и все още се съпротивлява, но тенденцията е ясно - топене на ледниците. Отречете това:

  https://www.themoscowtimes.com/2019/04/18/drained-and-weak-polar-bear-appears-700km-south-of-habitat-in-russias-far-east-a65285

  или това:

  https://www.earthday.org/2016/05/18/dwindling-ice-forcing-polar-bears-making-longer-swims/

  www.commcrime.blogspot.com
 29. 29 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Да ви имам фалшивките. Миналото лято беше едно от най-студените, които си спомням.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 30. 30 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Дори да съществува глобално затопляне, Европа и Северна Америка не са виновни, защото сме балансирани по население. Африканците, индийците и китайците да стават по-малко. В Китай дори ходят с маски в градовете, а не им дреме. Те да се борят срещу климата. Аз не се чувствам виновен.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 31. 31 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Тролове, наречете ме затоплист, но скоро читава зима май не се задава, дейииш....
  —цитат от коментар 1 на Торбалан


  Ми тази беше мека, но пък пробетта беше студена. А миналата зима беше от рекордно студените. -25 отдавна не беше ставало, а тогава на няколко пъти пада до толкоз.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 32. 32 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Тролове, наречете ме затоплист, но скоро читава зима май не се задава, дейииш....
  —цитат от коментар 1 на Торбалан


  Знаеш ли какво значи 4 градуса!?
  Ако тва е вярно,нивото на световния океан ше се е повишило с поне 100 метра!А като гледам, Холандия още съществува на
  географската карта....
  Матряла,матряла!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 33. 33 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Ех, тези френски метеоролози, много са тъпи, горките. Не знаят как да мерят температури. Трябва да ги пратят на специализация при селските юристи в БГ. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 34. 34 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Милост за живите":

  Имаш проблеми с четенето, а? Но си експерт!

  Къде учените са казали, че средната температура се е повишила с 4 градуса?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 35. 35 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  дете съм бил преди 25-30 г.

  още доказетелства:
  Друг извод е, че след като безапелационно летата у нас са вече предимно горещи и наднормени, вследствие на глобалното затопляне, с едно нормално на 9 наднормени след 2005 г, много е вероятно ефектът от повишението на температурите на планетата ни вече се е "захванал" и със зимите в нашия регион: никога през последните 50 години не сме имали 4 последователни меки зими.

  https://vremeto.dir.bg/archive/globalno-zatopljane-klimat-vremeto-zima-21883723

  www.commcrime.blogspot.com
 36. 36 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  При възраст на Земята около 4 милиарда години, не е ли смешно да се вадят устойчиви трендове за някакви си век, два?!? Аз разбирам, че в ерата на неограничените глобални удоволствия, никой не иска да си губи времето в някаква традиционна работа от 8 ч до 17 ч, но да смучеш държавни пари за борба с някакви измислени каузи ми идва в повече.
  Който смята, че тежи на Земята спокойно може да слезе като се гръмне или се удави.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Да ви имам фалшивките. Миналото лято беше едно от най-студените, които си спомням.
  —цитат от коментар 29 на Viva la Evolution


  И това лято няма да е различно.Вчера уж щеше да има страшни жеги пък максималните температури в София бяха 31 градуса,а в Пловдив 33.Който е бил в Пловдив юли месец знае какви жеги имаше предишни години.

 38. 38 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "our12595545":

  "При възраст на Земята около 4 милиарда години, не е ли смешно да се вадят устойчиви трендове за някакви си век, два?!?"

  Викаш да изчакаме да имаме данни поне за 2-3 милиарда години преди да говорим за климат? Жалка история...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 39. 39 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#29] от "Viva la Evolution":

  +++++...плюс доста дъжд. Това също беше аномалия...Планетата сигнализира, ама няма кой да слуша...

  www.commcrime.blogspot.com
 40. 40 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мусаши":

  Така е! Щом в Пловдив е студено, значи учените ЛЪЖАТ за глобалните температури.

  "У мойту селу си е добре, лъжат!" :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 41. 41
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  "Климатичните промени вече не са някакво абстрактно покачване на средната глобална температура, а разлика, която лично усещате, когато излезе навън в жегата", казва Хеерт Ян ван Олденборх, старши изследовател към Кралския холандски метеорологичен институт. Той е един от авторите в публикацията на група учени от международната академична група World Weather Attribution (WWA)."

  Факт! Учените предупреждават, а политиците трябва да ги слушат и да взимат мерки срещу тези климатични промени, особено безмозъчните като Тръмпи Глупака, който преди време твърдеше, че видиш ли глобалното затопляне било Chinese hoax.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#35] от "Торбалан":

  "доказателства" в дир бг
  като на юрдечката линковете

 44. 44 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенчеста фигура":

  Няма невинни...особено от човешкия вид.

  www.commcrime.blogspot.com
 45. 45 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Не мога да разбера хората,които когато е страшна жега отиват да се пекат допълнително и на слънце!
  —цитат от коментар 7 на до лъжльо


  Това е една глупава западна мода, тръгнала от страните с по-студен климат. В българските традиции нема такова чудо "печене на слънце", стане ли жега всичко живо се крие под дебелите сенки, а тен се прави от работа, от риболов и т.н. На пролет да поседнеш или полегнеш на припек разбирам, ама юли-август си е безумие.

 46. 46 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#43] от "gim20551226":

  не само, погледни през прозореца...

  www.commcrime.blogspot.com
 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":дете съм бил преди 25-30 г.още доказетелства:Друг извод е, че след като безапелационно летата у нас са вече предимно горещи и наднормени, вследствие на глобалното затопляне, с едно нормално на 9 наднормени след 2005 г, много е вероятно ефектът от повишението на температурите на планетата ни вече се е "захванал" и със зимите в нашия регион: никога през последните 50 години не сме имали 4 последователни меки зими.https://vremeto.dir.bg/archive/globalno-zatopljane-klimat-vremeto-zima-21883723
  —цитат от коментар 35 на Торбалан


  Стига с лъжите. Официално е установено, че януари 2017г бе най-студен от 54 години насам.С рекордно потребление на ток.Тази зима също бе доста студена.

 48. 48 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Климатичните промени - главни виновници богатите силно развити икономики

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 49. 49 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Земята е на 4,5 млрд. години. За това време е имало милиони затопляния и застудявания. Това не означава, че са предизвикани от човека, но как да го обясниш на затоплистите с времеви хоризонт 20-30 години.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  " В петък Световната метеорологична организация (WMO) съобщи, че засега 2019 г. се очертава като най-горещата на планетата, периодът 2015-2019 г. като петте най-горещи последователни години в историята. Европейската гореща вълна "напълно отговаря" на крайностите, които са свързвани с ефекта от парниковите газове."

  Не бързайте с апокалиптичните прогнози. Миналото лято изобщо не блестеше с температурни рекорди !

 51. 51 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 974 Неутрално

  А на какво се дължи че цяла пролет до началото на юни беше ужасно студено?
  Аман вече с тая гнусна и лъжлива пропаганда. Като толкова са загрижени защо не изолират най-големия световен замърсител - Китай? от международната търговия.

 52. 52 Профил на до лъжльо
  до лъжльо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#28] от "Торбалан":

  Е,и?
  А Гренландия значело Зелената земя!
  А Венеция и Холандия не потъват и не потъват!
  Къде отива цялата тази вода от разтопените ледове след като нивото на световния океан си е все същото?

 53. 53 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  политиците не могат да чуят учените, защото Биг Оил им е затапил ушите с пари

  ФАКТ!

 54. 54 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенчеста фигура":Няма невинни...особено от човешкия вид.
  —цитат от коментар 44 на Торбалан


  Абе пич, преди появата на човека е имало 5 масови изчезвания на видове и безброй големи катаклизми. Не вярвай на екоталибаните и хипитата, те са болни хора.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 55. 55 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  До коментар [#32] от "Милост за живите":Имаш проблеми с четенето, а? Но си експерт!Къде учените са казали, че средната температура се е повишила с 4 градуса?
  —цитат от коментар 34 на I


  Учените, не!
  Тва го казват грантлибертарианските учени!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#29] от "Viva la Evolution":+++++...плюс доста дъжд. Това също беше аномалия...Планетата сигнализира, ама няма кой да слуша...
  —цитат от коментар 39 на Торбалан


  "Като заваля, та цяла неделя/седмица/.Вали тихо,кротко. Хубаво напои майката Земя."
  Това го е писал Елин Пелин преди сто години. И тогава е валяло по една седмица.

 57. 57 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  1 на 10 зими....факт.

  www.commcrime.blogspot.com
 58. 58 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  По-високи температури е = на повече климатици,което пък е = на повече фреон, което пък е = на много СО2+ още СО2 за производството на енергия консумирана от климатиците.

 59. 59 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  От кого е официално установено това? Дай данни.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 60. 60 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  д-р Дон Истбрук - честен
  —цитат от коментар 2 на gim20551226


  Тва е от собствения му университет, че и департамент, специално заради него:

  WWU Geology Department Positions on Current Issues of Geological Relevance

  Human-induced climate change

  Decades of scientific research have shown that climate can change from both natural and anthropogenic causes. The Geology Faculty at WWU concur with rigorous, peer-reviewed assessments by the National Academies of Science (2005), the National Research Council (2006), and the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC, 2007) that global climate has warmed significantly and that human activities (mainly greenhouse-gas emissions) account for most of the warming since the middle 1900s. If current trends continue, the projected increase in global temperature by the end of the twenty-first century will result in large impacts on humans and other species. Addressing the challenges posed by climate change will require a combination of adaptation to the changes that are likely to occur and global reductions of carbon dioxide emissions from anthropogenic sources.
  Related positions: Geological Society of America, American Geophysical Union, National Association of Geoscience Teachers

  https://web.archive.org/web/20111116023843/http ://geology.wwu.edu/dept/visitors/positions.shtml

 61. 61 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Весело

  [quote#56:"Мусаши"][/quote]

  Тогава е бил потопа и са измрели динозаврите!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 62. 62 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 117 Неутрално

  За анти затоплистите, да си намерят опорката и да прочетат какво казва науката по въпроса:

  https://skepticalscience.com/argument.php

 63. 63 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мизийски":

  "Земята е на 4,5 млрд. години. За това време е имало милиони затопляния и застудявания. Това не означава, че са предизвикани от човека, но как да го обясниш на затоплистите с времеви хоризонт 20-30 години."

  Ох, горкото... Да ти е хрумвало, че причините за затоплянето може да са различни, но СЕГАШНОТО затопляне е причинено от хората? Опитай се да мислиш, от време на време.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 64. 64 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Неутрално
 65. 65 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#54] от "Сенчеста фигура":

  Абе пич, не вярвам на човек, който нарича еколозите - екоталибани и плюе хипитата - една от най-смислените и съдържателни суб и контракултури изобщо.

  www.commcrime.blogspot.com
 66. 66 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Неутрално
 67. 67 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Милост за живите":

  А какво казват учените? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 68. 68 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":

  миналато лято валя 3 месеца - от май до края на юли...

  www.commcrime.blogspot.com
 69. 69 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Весело

  Да ви обясня на жена ми критерия за климатичните таквоз. Прибираме се от морето, а там - седем от десет дни: ма вятър, ма облаци, ма пече ли, не пече ли, то времето не се знае какво иска... И следва цяла година мрънкане - никакво лято нямаше, не, не, и времето развалиха в тая държава вече. Та това е то - въз основа на седем дни, останалите нямат значение.

 70. 70 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  За анти затоплистите, да си намерят опорката и да прочетат какво казва науката по въпроса:https://skepticalscience.com/argument.php
  —цитат от коментар 62 на L Glassman


  Ти ми кажи, ЗАЩО по времето на динозаврите климата в Европа е бил тропически!?!?
  Толкова ли са замърсявали техните фабрики и заводи,или горките твари многа са пърдяли!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 71. 71 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "gim20551226":

  Още по-накратко:

  https://skepticalscience.com/lessons-from-past-climate-predictions-don-easterbrook.html

  Въпросният учен и неговите "предвиждания" за охлаждане напълно развенчани, при това със солидни аргументи. Човекът очевидно сам не е наясно какво говори, защото не може да обясни тезите си логично.

  Въпроси?

 72. 72 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Весело

  "WWA включва институти от Оксфорд, Принстън, парижкият LSCE, американският Национален център за атмосферни изследвания и Климатичният център на Червения кръст"

  Но какво ли разбират те! Важно е какво казват световни мислители като Мусаши и gim20551226. И единствения "честен геолог", според когото след 2000 година имали застудяване. Нищо че ИЗМЕРВАНИЯТА сочат обратното. И вождът на световния консерватизъм Дъмп! :-D

 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":1 на 10 зими....факт.
  —цитат от коментар 57 на Торбалан


  На 8 януари тази година е било минус 20 градуса в Кнежа.

 74. 74 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  В Турция валя сняг този юни във високите части на планините (около 4000 м.).

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 75. 75 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#51] от "voxy":

  чак пък студено...хаха..некои са много изнежени..

  www.commcrime.blogspot.com
 76. 76 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#42] от "Иво":политиците не могат да чуят учените, защото Биг Оил им е затапил ушите с париФАКТ!
  —цитат от коментар 53 на carlosestrada


  на учените и на политиците ли?

 77. 77 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "На 8 януари тази година е било минус 20 градуса в Кнежа."

  Аха! Ето откъде следва, че има ГЛОБАЛНО застудяване. Добре бе, как не се намери ЕДИН отрицател на науката, който да разбира поне понятие като средно аритметично?

 78. 78 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 288 Весело

  Динозаврите сигурно са изчезнали, защото са затоплили планетата с пикапите и самолетите си, а и са пускали климатиците си на мах. Аман от хипарски глупости, радвам се че Тръмп е антизатоплист, този човек е интелигентен.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 79. 79 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#56] от "Мусаши":миналато лято валя 3 месеца - от май до края на юли...
  —цитат от коментар 68 на Торбалан


  И ?Точно това е доказателство, че глобално затопляне няма. В Сахара що не вали?

 80. 80 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мусаши":

  "На 8 януари тази година е било минус 20 градуса в Кнежа."

  Ето този факт, разби всички теории на учените! Пиши им, ще си посипят главата с пепел :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 81. 81 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 296 Весело

  [quote#60:"Шихан Йордечка"][/quote]

  пиши след 90мин т.е. след като изгледаш видеото

 82. 82 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Весело

  В Турция валя сняг този юни във високите части на планините (около 4000 м.).
  —цитат от коментар 74 на anonim440


  Ми то на 4000 метра винаги вали сняг, ве затоплисте!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 83. 83 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е тя жегата беше два дни. Нещо тази "теория" издиша.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  учете статистика, ем и изборните покупки на мафията ГЕРБ ше ловите

  ей таа е важната картинка

  https://aemetblog.files.wordpress.com/2019/07/tmed.jpg

  не с конкретните числа/дати ми кво се случва с екстремалните температури и продължителността на периодите с такива(!!!) ако средната температура се промени с градус-два

  апропо при 4-5 градуса повече, или там някъде, е имало крокодили на полярните кръгове

 84. 84 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Вече се усеща, че става от годин а на година по-топло. Ще е проблем ако изведнъж скочат градусите, защото все пак човек не е пригоден да живее при 80 градуса на сянка.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 85. 85 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Вече се усеща, че става от годин а на година по-топло. Ще е проблем ако изведнъж скочат градусите, защото все пак човек не е пригоден да живее при 80 градуса на сянка.
  —цитат от коментар 84 на anonim440


  Малиииии,колко си уменъ!
  Настроение:втрещено

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 86. 86 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#43] от "gim20551226":https://climate.nasa.gov/evidence/
  —цитат от коментар 64 на carlosestrada


  видя ли им оправданието защо докладват по-високи температури от измерените
  не го отричат, а се оправдават

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  секи 4ти км

  Застудистите са на друго мнение.

  Малко им е 4.
  Не могат да стоплят.

  "Климатичните промени са добавили 4 градуса към жегата
  в Европа това лято"

 88. 88 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#62] от "L Glassman":

  просто и ясно, благодаря.

  Every part of the Earth's climate system has continued warming since 1998, with 2015 shattering temperature records.

  www.commcrime.blogspot.com
 89. 89 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  д-р Дон Истбрук - честен
  —цитат от коментар 2 на gim20551226


  Don Easterbrook's Heartland Distortion of Reality
  Posted on 7 June 2012 by dana1981

  https://skepticalscience.com/don-easterbrook-heartland-distortion-of-reality.html

 90. 90 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#73] от "Мусаши":

  да,
  принципно там е минус повече...

  www.commcrime.blogspot.com
 91. 91 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Преди няколко години декември беше 20 градуса в София. Кога е имало толкова топъл декември?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 92. 92 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Няма шест - пет - глобално затопляне. И все по-топло ще става.

 93. 93 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#2] от "gim20551226":Още по-накратко:https://skepticalscience.com/lessons-from-past-climate-predictions-don-easterbrook.html Въпросният учен и неговите "предвиждания" за охлаждане напълно развенчани, при това със солидни аргументи. Човекът очевидно сам не е наясно какво говори, защото не може да обясни тезите си логично.Въпроси?
  —цитат от коментар 71 на idiotstavrev


  Кое е развенчано след като вади оригиналните температурни данни от преди да ги пренапишат? Защо трябва да променят данните за последните 100г? 2 въпроса са това.

 94. 94 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Весело

  Преди няколко години декември беше 20 градуса в София. Кога е имало толкова топъл декември?
  —цитат от коментар 91 на anonim440


  През фефруари

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 95. 95 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Весело

  До коментар [#73] от "Мусаши":

  Мушаши, длед като прочетох коментарите ти, стигнах до извода че ако изобщо имаш диплома от университет, то тя ще да е купена.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 96. 96 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#79] от "Мусаши":

  не, това е доказетелство за климатична аномалия и объркване на климата на планетата..ние като цяло сме на географски стратегическо място, но огледай се - наводнения, бедствия, нещата загрубяват с всяка изминала година. Независимите учени предупреждават, но има платени, които ги опровергават и така като у нас, протест и контрапротест, разделяй и владей...но Планетата загива - изсичане на горите, увиличаване на световната популация, глобално замърсяване с вредни материали като пластмасата и т.н....

  www.commcrime.blogspot.com
 97. 97 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 296 Весело

  "WWA включва институти от Оксфорд, Принстън, парижкият LSCE, американският Национален център за атмосферни изследвания и Климатичният център на Червения кръст"Но какво ли разбират те! Важно е какво казват световни мислители като Мусаши и gim20551226. И единствения "честен геолог", според когото след 2000 година имали застудяване. Нищо че ИЗМЕРВАНИЯТА сочат обратното. И вождът на световния консерватизъм Дъмп! :-D
  —цитат от коментар 72 на trashgirl


  Измерванията сочат каквото е удобно. Кажи го на тези щати които бяха блокирани от сняг тази зима. Или на снежна Англия?

 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  До коментар [#64] от "carlosestrada":

  Този линк и аз съм го споделял многократно тук в теми свързани с глобалното затопляне. Дано повече хора го отворят и прочетат за да разберат повече по темата.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 296 Весело

  [quote#89:"Шихан Йордечка"][/quote]

  това твоето се казва ad hominem
  свободно влез в строя!

 100. 100 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ти ми кажи, ЗАЩО по времето на динозаврите климата в Европа е бил тропически!?!?
  —цитат от коментар 70 на Милост за живите


  Може да питаш и защо е имало ледникови периоди. Отговорът е, че върху климата влияят много фактори, както естествени, така и човешки. Никой никог ане е казвал, че САМО хората влияят на климата. От 150 години обаче НЯМА естествен процес, който може да обясни промяната на климата. Има обаче неестествен, който отлично я обяснява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK