Опитна преговаряща, но не е икономист: предизвикателствата пред Кристин Лагард

Опитна преговаряща, но не е икономист: предизвикателствата пред Кристин Лагард

© Kim Kyung Hoon, REUTERSОпитна преговаряща, управлявала Международния валутен фонд, но с малко опит в паричните политики – Кристин Лагард ще се изправи пред предизвикателства, ако бъде одобрена да оглави Европейската централна банка.


Лагард бе първата жена, станала финансов министър на Франция, и е начело на МВФ от 2011 г. Тя отдавна твърди, че наличието на повече жени в банковия и регулационния сектор ще подобри финансовата стабилност. Тя назначи за пръв път жена за главен икономист на МВФ – Гита Гопинат.


63-годишната Лагард хвърли вината за глобалната финансова криза отпреди десетилетие върху тестостеронната алчност. "Ако бяха "Сестрите Леман", вместо "Братята Леман", светът може би щеше да изглежда много по-различно", казва тя.
Лагард възстанови авторитета на МВФ след спасителния пакет за Гърция през 2010 г., който не само изкриви правилата на фонда, но и се наложи да бъде допълван с още помощи.


Под нейно ръководство миналата година МВФ създаде най-големия си спасителен пакет – сделка на стойност 57 млрд. долара за Аржентина. Той се прие като спасение на пазара на страната от турбуленция, която рискуваше да спре глобалния растеж.


Необичайно е начело на централна банка да стои човек, който не е икономист (Лагард е завършила право), макар че същото е положението с председателя на американския Федерален резерв Джей Пауъл. "Първите критики са ясни: тя няма опит в централните банки, нито сериозно икономическо образование, а е просто поредният бивш политик начело на ЕЦБ", коментира за "Ройтерс" икономистът от ING Карстен Бржески.


Друг проблем пред кандидатурата на Лагард ще бъде присъдата ѝ от 2016 г. за престъпна небрежност. Става въпрос за плащания, направени от държавата през 2008 г., когато тя бе финансов министър. Съдът определи за злоупотреба с обществени средства това, че тя не е оспорила държавно споразумение на стойност 400 млн. евро. Но Лагард не бе наказана и бордът на МВФ я задържа на поста.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK