Мисията на руската подводница с 13 капитани е била далеч от чистата наука, смята експерт

Руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу ден след инцидента с подводницата.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу ден след инцидента с подводницата.Руските власти обясниха едва дни след пожара на подводница, отнел живота на 14 моряци, че "научноизследователският апарат" е ядрен. С аргумента, че мисията е "секретна", бе оправдана липсата на информация защо сред хората на борда е имало седем капитани първи ранг, почти толкова с по-нисък и един подполковник.


Защо обаче толкова много капитани са били събрани на една подводница с научноизследователска мисия? За "Телевизия 24" експерти обясняват, че дейността им е била достъпна само за хора с огромен опит в подводната служба. За изданието "Медуза" обаче наблюдатели на военния сектор правят други предположения - от тест на военно оборудване до проучване на отломки и кабели по морското дъно.


Според Михаил Ходарьонок, военен наблюдател в "Газета.ру" и бивш служител на Генералния щаб на въоръжените сили, обяснението вероятно е по-просто - "военни, с които успях да поговоря, казват, че това е научноизследователски апарат. Никакви бойни задачи не е решавал," казва той. "Морското дъно е слабо изучено, затова дейността на апарата е била много важна за дейността на военноморския флот. Затова и има такива кораби в състава на Северния морски флот."
Ходарьонок същевременно твърди, че според военните подводницата не е била атомна и това изглежда като истина. Часове след думите му Кремъл обяви, че става въпрос за ядрена подводница.


Според Павел Фелгенгауер - военен наблюдател от "Новая газета" - вероятно е извършвана проверка на "някакви системи" или "изпитания, пускови работи, (проверка) на новото оборудване". Няма други мисии за военноморски съдове в Баренцево море, което е много плитко и подводницата "Лошарик" не би трябвало да има задачи там. На мястото на спускането дълбочината е около 200-300 метра, а тази подводница е пригодена за "километрови дълбочини".


Служба за загиналите моряци в Кронщад.

© Reuters

Служба за загиналите моряци в Кронщад.


"Става въпрос за съвършено секретна военна част, която се формира, като се изхожда не от общи съображения, съществуващи в руската армия," казва военният наблюдател Александър Голц. "Защото капитан 1-и ранг е длъжност на старши офицер. Обикновено хора в такива длъжности командват или атомни подводници, или големи атомни крайцери и така нататък. Всичко това говори за необичайния (характер) на тази част."


Голц не смята, че е възможно екипажът да се е занимавал с "боева работа", най-малкото защото няма на кого да противодействат в териториалните води на Русия. Фактът, че има толкова висши офицери обаче, "говори за това, че манипулациите, които извършват, са достъпни само на хора, които имат гигантски опит в подводната служба."


Това може да се нарича научна дейност, но не е "чиста наука". Може да става дума за събиране на информация и това засяга всичко (отломки от изпитания на оръжия, каквито издирват всички разузнавания по света и кабели например), което лежи на морското дъно.


Освен това на по-голяма дълбочина страните оставят сензори, които могат да указват пътя на подводниците на потеницалния противник. Дълбоко има и кабели за връзка и ако те бъдат проследени, "може много да се открие", а при военни действия "унищожаването на тези кабели прекъсва възможността на потенциалния противник за комуникация."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK