Ирак опитва да обуздае бойците от Иран

Плакат на Народните мобилизационни сили в Багдад.

© Associated Press

Плакат на Народните мобилизационни сили в Багдад.Решението на иракското правителство от тази седмица да постави подкрепяните от Иран милиции под командването на въоръжените сили е политически хазартен ход, предприет от премиер, който се озова в епицентъра на опасното съперничество между Иран и САЩ, двата основни балансьора в Ирак.


Изправен пред американския натиск да обуздае милициите, с това решение премиерът Адел Абдел Махди иска да покаже твърдост преди планираната си визита във Вашингтон вероятно през следващите седмици. Малко е вероятно обаче той да е в състояние да обуздае мощните подкрепяни от Иран милиции и рискува, ако не успее в начинанието си, да започне да изглежда като слаб и неефективен лидер.


Освен че си изградиха реномето на ефикасна сила срещу групировката "Ислямска държава", съставените основно от шиити милиции, известни под общото наименование "Сили за народна мобилизация" (СНМ) , представляват и значима политическа сила, разполагаща със свои министри в правителството и с 48 мандата в 329-местния парламент. СНМ "е сред партиите, които постигнаха победата на Ирак срещу групировката "Ислямска държава",
освобождавайки Мосул и възстановявайки сигурността


в страната. Дойде време статутът им да бъде уреден по законов път (...) или иначе казано, да няма никакво оръжие извън контрола на държавата", каза Махди на редовната си пресконференция във вторник.
Това обаче е трудно за прокарване в страна, която е залята от оръжие и милиции, много от които действат извън контрола на държавата.


Командирите на по-големите милиции като "Асаиб Ахл ал Хак", "Бадр" и "Бригадите за мир" приветстваха решението, определяйки го като стъпка в правилната посока. Но командирът на една от милициите заяви, че групировката му си има тайни офиси, които няма да закрие, окачествявайки решението на Махди като "американска директива". Той заяви пред "Асошиейтед прес", пожелавайки да остане анонимен, че премиерът и американците "се самозаблуждават", ако си мислят, че могат да приложат на практика това решение.


СНМ се появиха след призив през лятото на 2014 г. на най-висшия шиитски духовник в Ирак, Великия аятолах Али Систани, за записване на доброволци, след като джихадистите от "Ислямска държава" прегазиха почти една трета от иракската територия, включително северния град Мосул, втория по големина в Ирак. Иракската армия и силите за сигурност рухнаха под силния натиск на джихадистите.


Десетки хиляди се отзоваха на призива на духовника, записвайки се в най-различни милиции, много от които съществуваха още години преди това и дори бяха воювали срещу американските сили в Ирак след инвазията през 2003 година. Действащи с разрешението на иракското правителство, но доминирани от шиитски групировки с тесни връзки с Иран, милициите


изиграха ключова роля във войната срещу "Ислямска държава"


и защитата на шиитските светини в Ирак. Те излязоха от войната с образа на почти свещени сили, защитаващи шиитското население на Ирак, което представлява мнозинството от народа на тази страна.


Това допринесе за утвърждаването на милициите като важен политически и военизиран играч в Ирак след разгрома на ИД въпреки изявленията на САЩ, че те трябва да бъдат разформировани, след като "Ислямска държава" е изтласкана от страната. В почти всяка иракска провинция присъстват милиции, въоръжени с танкове и тежко оръжие, и в много от случаите те са пуснали дълбоки корени в управлението на тези територии и си съперничат с държавните институции. Предполага се, че общо наброяват над 140 хил. бойци.


Разширяващото се влияние на тези групировки, включително в някои стратегически райони с преобладаващо сунитско население, безпокои не само сунитското малцинство в Ирак, но и някои представители на армията и оглавяваното от шиитите правителство. Всички те се опасяват, че тези милиции ще започнат да доминират в Ирак по същия начин както Революционната гвардия го прави в Иран, а войнствената групировка "Хизбула" - в Ливан.


"Целта на иранския режим си остава същата - те (СНМ) да бъдат интегрирани като независимо формирование в структурата на армията, по почина на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, за да се превърнат в иракска революционна гвардия", каза Джо Макарън от Арабския център във Вашингтон, имайки предвид иранската революционна гвардия. "Има обаче и друго иракско виждане по въпроса, то се среща сред шиитския елит и предвижда милициите да бъдат напълно интегрирани в армията", допълни той.


През март 2018 г. тогавашният премиер Хайдер Абади се опита да овладее подкрепяните от Иран милиции в Ирак, като ги превърне в официална част от въоръжените сили - въз основа на решение на парламента от ноември 2016 г. - но милициите до голяма степен си останаха независими. С указа на Махди, публикуван в понеделник вечерта, се отива обаче


по-далеч от това милициите само да бъдат поставени под командването


на армията. В него им се нарежда да се откажат от имената си като милиции и да закрият своите местни щабове и икономически офиси. Дава им се срок да изпълнят разпореждането до края на месеца и се уточнява, че тези, които не желаят да направят това, могат да се преобразуват в невъоръжени политически партии. Всяка въоръжена фракция, работеща "открито или прикрито" срещу новите правила, ще бъде смятана за незаконна.


Не беше уточнено обаче как ще бъде приложено нареждането на практика, а самият Махди също не каза нищо за това на пресконференцията си във вторник.


Моментът на публикуване на указа беше показателен, на фона на постоянно нарастващото напрежение между САЩ и Иран и поредицата нападения срещу американски интереси в страната, които се добавиха към общите сътресения в региона и породиха опасения, че Ирак може да се превърне в бойно поле. Атаките, включително ракетен обстрел срещу посолството на САЩ и американски военни бази, поставиха иракското ръководство в неудобно положение и това значително го затрудни в деликатното му балансиране между двата си съюзника.
Макар и да е очевидно, че с решението си за милициите Махди се опитва да удовлетвори САЩ, е очевидно също, че то е координирано с Иран, изхождайки от факта, че тези групировки нито ще бъдат разформировани, нито ще бъдат напълно интегрирани във въоръжените сили.


Критици определиха указа като беззъбо решение, което няма да се претвори в реалност на терена. "Тези фракции няма да откликнат, особено (защото) са идеологически свързани с Иран и получават заповеди пряко от Техеран", каза иракският политически анализатор Уатек Хашими.


Сафер Ани, сунитски депутат, заяви, че се надява указът да не се окаже само "лист хартия", допълвайки, че по-добре би било СНМ да се слеят със силите за сигурност и милициите да бъдат напълно премахнати. Според указа на премиера СНМ докладва на военен командир, който докладва директно на премиера, тоест те няма да бъдат напълно интегрирани нито в министерството на отбраната, нито в това на вътрешните работи.


Макарън заяви, че Махди печели време, тъй като е под натиск както от Вашингтон, така и от Техеран.


Официалното поставяне на СНМ под командването на иракската армия може да е начин за възпиране на атака от САЩ или други. Американски представители са заявявали, че САЩ ще отвърнат на всяко нападение срещу американски интереси в Ирак. "Някои във Вашингтон и арабския свят приемат със задоволство иракския указ, но фактически той няма да бъде изпълнен без иранско съгласие", каза Макарън. "В действителност той запазва и легитимира иранското влияние в дългосрочен план", добави той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Финансираните от Иран милиции стават част от редовната иракска армия, обикновено като самостоятелни подразделения с предишния личен състав и командване. Практически издръжката се прехвърля към Ирак, а контрола остава в Иран.

  Eddie lives... somewhere in time!
 2. 2 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Странното е, че надписът на снимката е на персийски. Не е на арабски.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  "Има обаче и друго иракско виждане по въпроса, то се среща сред шиитския елит и предвижда милициите да бъдат напълно интегрирани в армията", допълни той."

  И според мен това е най-правилното решение на този казус с иракските милиции. Те си свършиха работата отлично, когато страната беше заплашена от превземане от ИД. Те заедно с иракската армия смазаха тази организация на злото, която искаше да унищожи Ирак. Сега когато врагът е почти изцяло победен в страната е добре да се влеят в иракската армия. И в случай на извънредни обстоятелства каквито имаше през 2014 г. пак могат да бъдат сформирани набързо и да защитят своят народ и родина (Ирак).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Грешни са ти вижданията. .....
  На времето, иракската армия въоражи ДАЕШ. ....побягвайки и хвърляйки оръжие. ....трябва да го помниш.....
  Сега , същата тая армия щяла да те слива с иранските милиции. ....

  Моята логика ми подсказва ,че. ....намирисва....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Ирак се оказва, че 60 % са шиити. Уж араби, а...

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Айетоласите са се разпищолили много, но еврейските шамари ще дойдат когато най не ги очакват и ще им отвинтят главите!!!

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Пфу на тебе. ....:).....
  Може да си сигурен, че до полунощ. ....по тъп коментар няма да видиш.....
  Кажи ,че е шега ,че да мине.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Кое е лъжа?
  Ето какво пише уикипедия на азербайджански "60 %-ni şiə, 35 %-ni isə sünni".

  https://az.wikipedia.org/wiki/İraq #Din

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#8] от "anonim440":

  Е и....?
  Какви са според тебе.....щом са шии и не са араби....?

  Bukalemun
 10. 10 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Е явно идеята на коментара ми ти е убягнала. Шиити обикновено не са араби. Перси, азери... Но то и в Турция има де, та е нормално и араби да има. Не очаквах арабска страна да има преобладаващо население шиити. Арабите обикновено са сунити.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#10] от "anonim440":

  И още един въпрос. ...

  Ако беше взел информация от уикипедия на арабски ....би ли избегнал фаталния 5 ти коментар. ....?

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Е то по принцип Ирак е една голяма смесица от етноси, включително и местни хора, които са остатък от някогашните вавилонци. Да не говорим че има и доста асирийци, кюрди, тук там персийски народи и какво ли не.
  Арабите се явяват завоеватели на териториите на днешен Ирак.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Запомни....
  Ако човек е мюсюлманин......той може да изповядва Ислям. ....в петте му месхеба (разновидности)....независимо от какъв етнос е.....
  На вас , не мюсюлманите, са известни само два от тях....сунни и шии.....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Арабски...
  Търсех в уикипедия на руски, турски, български... няма инфо. Азерите дават.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Преувеличаваш Ети. Имаше оръжие взето от разни казарми, което попадна в ръцете на ИДлските плъхове, при паническо изтегляне на армията стават такива неща.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Хахаха..... ти да не мислиш, че всички араби са сунити!? И, че всички шиити са иранци!? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Нещо повече, освен Ирак има още една арабска държава, където шиитите са мнозинство от населението. Това е Бахрейн.

  В Ливан също шиитите са доста повече от сунитите в съотношение съответно 40% - 20%:

  https://pdfs.semanticscholar.org/413d/9c6e0989bc5c9ab643b2246c3ef6731e91fc.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Правилни са вижданията ти по въпроса!

 19. 19 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  Това са изключения. В този смисъл разсъждавам правилно. Огромното мнозонство арабски държави са сунитски, със сунитско мнозинство. Както и че Азербайджан и Иран (Персия) са шиити предимно.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Тежките времена ще продължат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#5] от "anonim440":Хахаха..... ти да не мислиш, че всички араби са сунити!? И, че всички шиити са иранци!? :-)
  —цитат от коментар 16 на Иво


  Е да, ама шиитите сте малко в сравнение със сунитите..

 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440":

  Цитирам от уикипедията в статията на български за Ирак:
  "Две-трети от мюсюлманите са шиити."
  Обикновена практика е било в колониалните държави власта да се дава по възможност на мацинството. В Ирак и Бахрей на сунитите, в Сирия на алвевитите. Интересно, Османската империя става с предимно сунитски елит едва през 19 век.

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Любопитно

  До коментар [#15] от "Иво":

  Преувеличаваш Ети. Имаше оръжие взето от разни казарми, което попадна в ръцете на ИДлските плъхове,
  ========
  Ако ти ме виниш ,че преувеличавам.....на мен как трябва да ми се вижда .....бягането на 60 хилядна професионална армия..... оставяща лед себе си ганимет на 1500 'ислямски' терориста....?

  Bukalemun
 24. 24 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#22] от "tigervi":

  Никога не е имало султан шиит в Османската империя. Елитът винаги е бил сунитски. Срещу шиитите е имало репресии. И до днес е така. Никога мистър-председателя не е бил шиит.

 25. 25 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#24] от "anonim440":

  Елитните части в империята, еничарите, са бекташи, не точно шиити, не точно сунити, но пък големи любители на най-високотехнологичната напитка по онези времена - ракията. Но и сунитския ислям в Османската империя не е точно като вахабитския ислям в СА.

  Eddie lives... somewhere in time!
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  До коментар [#21] от "Пуйката":

  Сме!? Аз не съм шиит, а провославен християнин. Иначе, си прав, че като цяло шиитите са доста по-малко на брой от сунитите. Някъде около 10 до 20 % от всички мюсюлмани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  До коментар [#24] от "anonim440":

  Тук си прав. Освен това е имало десетки огромни по своите мащаби войни между лидера на сунитския свят и ислям Османската империя срещу водещата шиитска държава в миналото (и днес също впорчем) Персийска империя (Safavid Persia).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4224 Любопитно

  Но и сунитския ислям в Османската империя не е точно като вахабитския ислям в СА.
  —цитат от коментар 25 на tigervi


  Така е, ето една история за това какво представлява отровната уахабитската секта и едно от първите й престъпления след нейното създаване:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Wahhabi_sack_of_Karbala

  От създаването си до ден днешен това е една крайно агресивна и радикална секта, която изповядва само разделение, омраза и насилие. Цялата й история е съпътствана от престъпления срещу цивилни. В горния линк има подробности.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  Бомбен атентат с Хатай......
  Има убити и ранени.....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Любопитно

  До коментар [#24] от "anonim440":

  Никога мистър-председателя не е бил шиит.
  ==========
  Никога не трябва и да бъде......
  А защо....?...... отговора на тоя въпрос е доста дълъг.......
  Та ти още днес научи ,че арабите не с само сунити.....!

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Любопитно

  До коментар [#25] от "tigervi":

  Но и сунитския ислям в Османската империя не е точно като вахабитския ислям в СА.
  ========
  А иначе как би траел цели 6 века.....?
  Като социално житейска парадигма .....Исляма не е бил само религия......а най общо кратно , разпространено на милиони квадратни километра....
  При шиитския ислям .....до момента това не се е осъществило.......и има закакво да е така....
  Днешния режим в Иран .....е ярко доказателство в това отношение....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Не съм твърдял такова нещо, по-голямата част са сунити, учудих се, че в една арабска страна по-голяма част са шиити. Досега смятах, че в Иран са 50/50. Според гръцката уикипедия "65% Σιίτες και 35% Σουνίτες, ή 51% Σιίτες, 42% Σουνίτες, και 5% απλώς" - 65 % шиити и 35 % сунити, или 51 % шиити, 42 % сунити и 5 % други, които са пак мохамедани към други течения.
  Т. е. гърците дават две становища.

 33. 33 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  То пък защото сунитският ислям се е разпространил.
  Исляма копира християнството, но си остава арабска религия, само за араби. Тюрките изключение, като се отнася до Турция. Иначе азерите са шиити, т. е. и шиитизмът се е разпространил не само върху перси, а и върху тюрки, пак това е ограничено.
  Ако говорим за православие, то цяла Европа е била православна + част от Азия + част от Африка. Православни са били и англичаните едно време. Християнството дава култура на различни народи. Докато исляма реално само на араби, с някои изключения (тюрките).

 34. 34 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonim440":

  Индуси, малайци, индонезийци, суданци, нигерийци, много народи изповядват исляма. От друга страна исляма е в основата на арабския етнос. Без исляма и специално без изискването свещенна книга за мюсюлманите, Корана, да не се превежда, отделните групи семитски народности щяха да имат много и различни езици.

  Eddie lives... somewhere in time!
 35. 35 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#34] от "tigervi":

  Е говоря исляма да е основна религия за държавата.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3819 Неутрално
 37. 37 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#35] от "anonim440":

  Ако те смущават индусите, поне в две техни държави исляма е основна религия - Пакистан и Бангладеш.

  Eddie lives... somewhere in time!
 38. 38 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#34] от "tigervi":

  Т. е. арабите са наложили езика си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK