Франция направи крачка към строга регулация на омразата в социалните мрежи

Франция направи крачка към строга регулация на омразата в социалните мрежи

© ReutersДолната камара на френския парламент одобри проект на закон, които задължава собствениците на глобални социални мрежи като "Фейсбук" и "Туитър" да отстраняват до 24 часа всякакво съдържание, което съдържа омраза или подстрекава към омраза.


Текстът трябва да бъде одобрен и от Сената, а ако двете камари се разминават в мнението си какво трябва да съдържа той, се преминава към помирителна процедура до постигането на компромис. Междувременно се чуват критики от правозащитни организации, че законът е прекалено строг без да дава ясно определение какво трябва да се премахва.


Президентът Еманюел Макрон иска да направи страната си световен лидер в регулирането на американските технологични гиганти и в спиране разпространяването на нелегално съдържание и фалшиви новини по най-използваните платформи.
"Това, което е непозволено на улицата, не бива да бъде толерирано в интернет", каза пред депутатите Летисия Авиа от пропрезидентското мнозинство в Националното събрание и автор на най-новия доклад за езика на омразата.


Законът изисква социалните мрежи да имат инсталирани инструменти, чрез които потребителите да предупреждават операторите им за "очевидно незаконно" съдържание, свързано с расата, пола, религията, сексуалната ориентация или физически и психологически недъзи.


Ако мрежата не реагира и/или не дава възможност за докладване на подобно съдържание, глобите може да достигнат до 4% от глобалните им приходи. Националният регулатор на електронните медии CSA ще отговаря за налагането на санкции, ще се създаде и специална служба към прокуратурата.


Френският закон съдържа доста по-строги мерки от одобрените в Германия миналата година. Според германския закон местните власти могат да налагат глоби до 50 милиона евро на сайтове, които не премахват бързо език на омразата.


Няколко организации за защита на свободата в интернет и на правото на свободно слово смятат, че текстът създава възможност за цензура, защото не дефинира какво е незаконно съдържание, а задължава "Фесбук", "Туитър" или YouTube да са много по-решителни и бързи в действията си. С 24-часов лимит може да се стигне до прекалено блокиране на иначе законно съдържание или злоупотреба с мерките в интерес на политическа цензура, казват от организацията Quadrature du Net.


Закон от 2004 г. вече изисква премахване на омраза от мрежите, но по "отговорен" начин, т.е. оставя се достатъчно време на платформите да преценят колко тежко е нарушението. "Оценката на незаконността на едно съдържание с омраза не бива да се оставя само на операторите", казват и от Лигата за човешките права. "Предупреждаваме да не се заобикаля властта на правораздавателните органи в полза на независими административни институции." Във Франция директорът на регулатора CSA се посочва от президента.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Деинсталирането на свободата и демокрацията върви с пълна сила!

 2. 2 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 759 Неутрално

  И аз бих се радвал да баннат неофашистите, антисемистите, хомофобите и прочие хейтъри в тоя форум, ама цензурата е хлъзгав наклон, както казах и в статията за RT.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 3. 3 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "....Законът изисква социалните мрежи да имат инсталирани инструменти, чрез които потребителите да предупреждават операторите им за "очевидно незаконно" съдържание, свързано с расата, пола, религията, сексуалната ориентация или физически и психологически недъзи...." А за идентичност, основана на пола- т.е. трансджендърите?:) Защото Франция е ратифицирала ИК и преспокойно може да обяви и съществуването на трети пол, и да приема за бежанци онези лица от ислямските държави, които са трансджендъри и/или проституират, и/или са наркомани и поради тази причина са подложени на санкции от собствените си държави...

 4. 4 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petko Boukov": Аз бих се радвала да баннат всички платени пропагандатори на социалният инженеринг на правозащитни нпо-та, които противоконституционно пропагандират- в разрез с РКС 13/2018г., че ИК не противоречи на българската конституция и че тя не е писана за глбти, и които пропагандират и език на омраза към етноса българи и към българският народ с цел оказване на натиск за ратифициране на ИК.

 5. 5 Профил на Selqndur
  Selqndur
  Рейтинг: 8 Неутрално

  80% от тукашната секта ще се озоват зад решетките доживот за език на омразата!

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#2] от "Petko Boukov":

  "И аз бих се радвал да баннат неофашистите, антисемистите, хомофобите и прочие хейтъри в тоя форум"
  =============
  Омразата е другото лице на любовта. Няма едностранно зареден магнит. Ботев подчертава в завета си към братята "силно да любят и мразят".
  На неофашисти са се обърнали съвременните либерали. Те не приемат мнение, различно от тяхното.
  Ние не сме антисемити, но самите семити се обявяват за нещо по-добро от нас. Прочети Библията и ще видиш кой е по-специален.
  Хомофоб? Ами станете всички хомофили и ще пуснем капаците до 100 години.
  Всъщност вашите мнения са крайни. Ако човек не призовава към саморазправа, както много "либерали"тук, нищо ненормално няма.

  Еретик
 7. 7 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Деинсталирането на свободата и демокрацията върви с пълна сила!
  —цитат от коментар 1 на Paolo Di Canio


  Естествено, под благовиден предлог.

 8. 8 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Впрочем, и комунистическата цензура аргументираше действията си с красиво звучащи хуманни и възвишени аргументи.
  Но обтекаемостта на понятията даваше неограничена възможност за интерпретация.
  Същото е и сега. Само дето лицемерието е двойно рафинирано.

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1329 Разстроено

  Езикът на омразата,подтискане на свободата,утвърждаване на тирания и насаждане на страх-с това си служат пропутинските медии,техните рупори и непревителствени организации.Тук в България.Всяка година едни "хора" се обявяват за любители на чужда държава,поднасят венци,плачат и се закичват с чужди нам символи....Под благият поглед на държавата!И паметника на окупатора се извисява в центъра на София!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Както и да го формулират - все си е цензура.

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1799 Неутрално
 12. 12 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 774 Неутрално

  И дано в цяла Европа в това число и Българетата, с техните расистки, хомофобски и просташки ганювски коментари ! Затвор и глоба, та да им дойде акъла !

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":

  Ау и затвор,
  А за проповядване на хомосексуални порядки ще има ли?

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Ето така се решават проблемите - написваш един закон и воаля - омразата става незаконна.

 15. 15 Профил на Selqndur
  Selqndur
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  По-скоро се визира езика на омразата,който ти и подобните ти използвате тук!

 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":

  За хетерофобство затвор кога предлагаш?!

 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones": България не е щат на сещ, не е под държавното управление на европейските щати германия и франция, и има СОБСТВЕНИ закони, тъй като е суверенна държава. Според нашите закони, чувстването на негативни чувства като нехаресване и необичане на глбти, мюсюлмани, зелени екоталибани и либертарианци, НЕ Е наказуемо от закона.

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Това е цензура, а тя няма нищо общо нито с либерализма, нито с демокрцията. Връщаме се към едни времена, когато беше забранено да се говори, да се мисли, да се разсъждава, да се обменя информация, неодобрена от правителствените служби и партийната политика. Тези времена наричаме диктатура.

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Франция направи крачка към цензурата на политическия противник.

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Това ще мобилизира демакратичните сили срещу новите болшевики неомарксисти,които с цензура и репресии си осигуряват властта.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Така ще спре ли омразата?

 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 886 Неутрално

  В момента им гледаме акъла докъде ще стигнат. По Западното крайбрежие на САЩ градовете,управлявани изцяло от т нар. Либерали са осрани в буквалния и преносния смисъл. Както комунистите се провалиха в Съветския блок и навсякъде, още по-зле се представят неомарксистите.

 23. 23 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 681 Неутрално

  нищо по-нормално от това мръсен комунист като макрон да иска да налага цензура - да не забравяме, че Франция изучи Аятолах Хомейни, Пол Пот, легион африкански антиколониални човекоядски диктатори

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 24. 24 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  80% от тукашната секта ще се озоват зад решетките доживот за език на омразата!
  —цитат от коментар 5 на Selqndur


  а ти ще си надзирател - кеф ,а ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 25. 25 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1456 Весело

  И дано в цяла Европа в това число и Българетата, с техните расистки, хомофобски и просташки ганювски коментари ! Затвор и глоба, та да им дойде акъла !
  —цитат от коментар 12 на LiberalToTheBones


  Чуствам език на омраза от Ваша страна.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1329 Гневно

  До коментар [#15] от "Selqndur":

  Я отплувай бе ......но сухо!Не разбрали че отношението ми към теб е като към това в тоалетната чиния!Отплувай!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1437 Гневно

  И дано в цяла Европа в това число и Българетата, с техните расистки, хомофобски и просташки ганювски коментари ! Затвор и глоба, та да им дойде акъла !
  —цитат от коментар 12 на LiberalToTheBones


  Аха! Значи всеки, който не е съгласен с безмозъчните ви искания- в затвора! Ето доказателство кои са ,,фашистите"!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 28. 28 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 310 Разстроено

  Тръгваме по много тъмна пътека..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Пътят към ада е постлан с добри намерения! Поговорката важи с пълна сила за днешно време.

 30. 30 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нацистите плачкат, че някой им забранява да обиждат "свободно".

  Колко патетично. Плача за тях.

 31. 31 Профил на Selqndur
  Selqndur
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  Точно за този език говорех!
  Трябва да почнеш вече да тренираш да не го използваш ,защото ще стане незаконно!
  Ако те хванат ще има пранги ,а не само триене и бан ...
  Подготвяй се!

 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":

  "И дано в цяла Европа в това число и Българетата, с техните расистки, хомофобски и просташки ганювски коментари ! Затвор и глоба, та да им дойде акъла !"

  Типичен език на омразата. На кого да го докладвам?

 33. 33 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Тръгваме по много тъмна пътека..
  —цитат от коментар 28 на Noise


  Напротив, това което прави Франция е много добро. Дано и други европейски държави го последват. Нетът се е превърнал не в свобода на словото, а в свобода на идиотизма. Има прекалено много хейт и който си мисли, че това не се отразява в реалния живот, много греши. Трябва да има контрамярка да се поразреди идиотизма.

  Или както е казал Умберто Еко едно време малоумниците имаха за публика само 2-3 приятели в някой бар, сега в нета целият свят им е публика.

 34. 34 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 285 Весело

  До коментар [#19] от "gozambo":

  Политически противник е едно, ограничаване на имбецилите, както е в твоя случай е само полезна интелектуална хигиена.

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Никой не може да разколебае вярата ми, че мюсюлманите идват в Европа за да прегърнат идеите на ЛГБТ.

 36. 36 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#12] от "LiberalToTheBones":

  Опсс.
  ТОК6 ЩО ИЗПОЛЗВА ЕЗИК НА ОМРАЗАТА.
  И СЕГА КАКВО ПРАВИМ?

  Common sense !
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2057 Весело

  В САЩ какво е "език на омразата" определят разни одиозни организации като "Southern Poverty Law Center", "Amnesty International", "The Anti-Defamation League" и други подобни издържани от Сорос и верни на Демократическата партия болшевишки групи. В резултат, ФБ, Туитър, Гугъл и Компания трият и банват всеки, който не е за отворени граници и промяна на етническия състав на всички по-напреднали страни, напише че Мохамед е бил бандит и педофил (нещо описано подробно в свещените текстове на исляма), смята че Александрия Окасио-Кортез и Илхам Омар (новите звезди на ДП) са малоумни, а половете са само два. В същото време колкото и да докладваш статии във Vice, които възхваляват крайно лявото насилие или проповедите на имами-екстремисти, неизменно получаваш отговор, че "съдържанието не нарушава community standards". От опит го казвам. Та докато няма легална дефиниция какво е и какво не е "реч на омразата", това си е чиста проба цензура. Ама нито Макронча нито тех-гигантите искат такава дефиниция. Те искат цензура. Както виждаме - болшевиките във форума на Дневник също. Нормално - всеки ден се гаврим с тях и не знам и за един случай да са спечелили спор с някого (да ревнеш "ти си ганьовец-расист" не е победа в спор), като истински комунисти смятат, че просто трябва да затворят устите на другите със сила.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2167 Весело

  Пък после нека се чудят защо вече и нормални хора гласуват за националисти... След като въвеждат цензура за да не могат да си изказват мнението свободно, какво друго могат да направят?

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Любопитно

  До коментар [#2] от "Petko Boukov":

  "И аз бих се радвал да баннат неофашистите, антисемистите, хомофобите и прочие хейтъри в тоя форум"

  Защо е тази дискриминация и "език на омразата" към различните от Вас? С какво Вие сте по-добър от един "неофашист" или как може прости хора, дето посписваме във форума, да Ви различим от изброените от Вас? Носите петолъчка на челото или тапия в джоба за активен борец против фашизма и капитализма?

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#37] от "Тюфлекчия":

  "Ама нито Макронча нито тех-гигантите искат такава дефиниция. Те искат цензура."

  Не, не искат цензура, искат власт .. да диктаторстват … под "маслиновата клонка" на демокрацията.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Любопитно

  До коментар [#33] от "idiotstavrev":

  "Има прекалено много хейт"
  Що не влезете в някой подходящ за Вас порносайт и да се радвате на прекалено много любов?

  "и който си мисли, че това не се отразява в реалния живот, много греши."

  Всяка мисъл, всяка дума се отразява в реалния живот. В известен смисъл самият човешки живот е "отражение" на околността и действията в нея. И най-важното е, че това отражение е субективно. Ако имате неприязън към някой човек (както аз към Пеевски и Доган), каквото и да каже, ще го приемате за "хейтване" (както аз приемам мамин прасчовата идея за избирателно, според зависи, намаление на ДДС-то).
  Примерно, аз бих искал Еманюел Макрон да няма публични изяви по въпроси, по които не е компетентен. Или поне да се изявява в едно с правен, икономически и социален анализ как една забрана/глупава идея би се отразила на обществото. Защото първото и единствено съдебно дело срещу използването на "език на омразата" в България завърши с наказание "обръщане на внимание" виновникът да не контактува с …. идиоти.

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  "Тук в България.Всяка година едни "хора" се обявяват за любители на чужда държава,поднасят венци,плачат и се закичват с чужди нам символи..."

  Eurodefender-a? Той е безобиден - под вънкашност чужда хвали САЩисани ценности. Ама има едни, дето се закичват с чужди имена (Norman Granz), а други татуировки бродират по кожата се - сакън да не вземат да си променят гледната точка.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  "Франция направи крачка към строга регулация на омразата в социалните мрежи"

  Казано накратко , Франция направи крачка към цензурата. Поредната, защото и сега в публичното пространство има теми табу, които не могат да се разискват.

 44. 44 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Не знам с какъв акъл франсетата избраха тоя колосален ка*пут. Дори нашия баце е на светлинни години пред тоя.

  А иначе в типичния си стил т.нар "либерали" действат "либерално" спрямо инакомислещите. Франсетата вече ще да длъжни да любят всичко и всички в нета. Ще настане голяма любов в нета след тоя закон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK