Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Трилион дървета може да решат климатичната криза, твърдят учени

Бразилия, в която има много силно обезлесени райони, е и сред страните, най-подходящи за осъществяването на подобен план, се казва в доклада.

© Associated Press

Бразилия, в която има много силно обезлесени райони, е и сред страните, най-подходящи за осъществяването на подобен план, се казва в доклада.Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин за справяне с климатичните промени. Това твърдят швейцарски учени, направили първото изчисление в каква степен може да се приложи подобно решение, без да се навреди на реколтата или да се навлезе в градски зони и цитирани от "Ройтерс" и "Дойче веле".


Дърветата, поглъщащи въглероден диоксид, могат да се справят с около две трети от всички емисии, навлезли в атмосферата заради човешка дейност. Това може да се случи, ако на 1.7 мрлд. хектара (17 млн. кв. км) земя без дървета се засадят общо 1.2 трлн. от тях.


Става въпрос за огромна площ - 11% от цялата земя, сходна по площ с размерите на САЩ и Китай, взети заедно, и малко по-малка от Русия. Изключени от анализа са земеделски и градски райони, но не и пасища, в които животните могат да имат полза, ако се засадят дървета.
Най-много място за такива дървета биха имали Русия, Канада, САЩ, Австралия, Бразилия и Китай, а ефектите биха се забелязали бързо, той като в началото на развитието си дърветата поглъщат повече въглероден диоксид, обясняват учените от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.


Други изследователи са скептични. "Възстановяването на дърветата може да е сред най-ефективните стратегии, но е много далеч от най-доброто решение срещу промяната на климата, с което разполагаме, и е далеч от идеята за намаляване на емисиите от изкопаемите горива до нула," казва професор Майлс Алън от Оксфордския университет, цитиран от "Франс прес". По думите му повторното залесяване "може да помогне, но е време да спрем да предлагаме, че има решение, базирано на природата, срещу употребата на изкопаеми горива." "Няма такова. Съжалявам."


Според Том Краутър, участвал в проучването, обаче масовото засаждане на дървета е типът решение, което "не изисква президентът (на САЩ Доналд) Тръмп да започне незабавно да вярва в климатичните промени", а е възможно сега, евтино е и "всеки може да участва". Същевременно усилието не би било пълноценно, ако не е съпътствано от намаляване на самото отделяне на вредни емисии.

Ключови думи към статията:

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1310 Весело

  Човечеството отдавна върви към гибел и никакви дървета няма да го спасят.
  Жал ми е за бъдещето население, което ще трябва да живее в света на Лудия Макс.

  Чакаме наркоинджинер Мъско да предложи решение, ама нещо много се бави.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Това е моя идея,развих я тук преди няколко месеца. Бях ви писал,че засаждането на дървета около пътищата,включително черните пътища в землищата и около каналите е достатъчно,за да се получат нулеви емисии в България. Няма нужда да се отделя и един декар обработваема земя за тази цел. Преди много години съм изчислявал в моето село колко тополи могат да се засадят,без да се отнема обработваема земя и се получи огромна цифра.

 3. 3 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Ма как ще се реши въпросът с едно просто залесяване? Вие чувате ли се? Първо трябва едни милиарди за R&D да се изхарчат. После едни трилиони за реализация на безумните проекти, които финално ще емитират повече въглероден диоксид, отколкото ще складират.

 4. 4 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Незабавно парламента да забрани износа на дървесина, въпреки едни обръчи ...

  Не и в тази паралелна вселена

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3010 Весело

  Ако говорим за подходящи места , са пропуснали Черна Африка !

  Таман ще спрат и предвижването на Сахара на юг ...

 6. 6 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 781 Весело

  и без това няма да живеем вечно за какво да се напъваме, малко ми е работата, ама и дървета да садя! айде бе!

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Преди няколко месеца го писах,но ще се повторя. Засаждането на дървета е най-икономичното решение на проблема с въглеродния двуокис, ако това изобщо е проблем. С нула разходи. Всички разходи са за сметка на бизнеса-залесяване и добив на дървесина. Няма нужда да се отделят трилиони,няма да ни задължават да купуваме скъпи и прескъпи излишни вещи.

 8. 8 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Зеленината е приятна и полезна, но може да реши само една малка част от климатичната криза - дървото заключва въглероден диоксид само в рамките на жизнения си цикъл - когато изгние или изгори този въглероден диоксид се освобождава обратно в атмосферата. А през това време нефт и газ продължават да се изпомпват и изгарят.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5560 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":

  Между дърветата и пътя трябва да има яки мантинели. Иначе дежурните диваци ще се изтрепят в тях.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин за справяне с климатичните промени.
  *
  Ха добро утро, това го учихме в четвърти клас и много пъти съм писала, че трябва да се направи. Даже попитах някакъв зелен активист, а той ми отговори, че било "скъпо и неефективно"... Все едно перките и соларките ни излизат евтино, а и загрозават пейзажа.
  Разбира се, че това е най-добрият и най-екологичен начин за намаляване на въглеродните емисии, защото е прородосъобразен и не изисква много вложения след като част от населението може да се включи доброволно в залесяването.

 11. 11 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 682 Неутрално

  и без това няма да живеем вечно за какво да се напъваме, малко ми е работата, ама и дървета да садя! айде бе!
  —цитат от коментар 6 на deutschland


  Така де, не е като да идат други поколения. След нас и потоп.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  А вчера или завчера ви писах,че консерваторите не трябва са отричат глобалното затопляне,а да дават алтернативни идеи. Засаждането на дървета е типична алтернативна идея,която бърка в задника на глобалистите. Те тъкмо са се наточили да направят много пари и източване на държавни бюджети и натоварване населението с допълни разходи,да произвеждат много нови стоки в Китай, а правителствата да задължат населението да ги изкупи, както и да им дадат в ръцете стотици милиарди и те да ги разпределят и изведнъж идея за залесяване,от която няма да имат никаква далавера.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  да, де, ама трилион дървета искат мотика, а не НПО..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Преди няколко месеца го писах,но ще се повторя. Засаждането на дървета е най-икономичното решение на проблема с въглеродния двуокис
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Промените в климата не засягат само температурата, а всичко. Почвите ерозират, дъждовете намалят. Есента за 1 месец може да паднат примерно 60мм дъжд, но това да е 6 пъти по 10мм, а не 2 пъти в месеца по 30мм, което има много голямо значение за почвите, макар че измереното количество си е все 60мм.
  Във Добруджа лично дядо ми е участвал в саденето на поле защитните пояси, но примерно в Румъния която същи е била комунистическа държава - такова нещо не се правили.... щото нямало нужда.

 15. 15 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":

  Преди няколко месеца го писах,но ще се повторя.

  Трябваше да пишеш на Тръмп.
  Тука толкова неща си писал че това научно откритие - как си смятал тополи сме го пропуснали..
  След Китайския се пропуква и тоя фронт на бай Тръмп...прекалено много затоплисти и все учени ,знаят и за летищата на британците от 18 век.

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":

  Когато едно решение е просто то е евтино! Следователно и комисионната ще е малка или никаква. Кой бантустански политик ще застане зад проект без далавера?

 17. 17 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 726 Весело

  Абсолютно вярно, но с една подробност - дърветата трябва да са бързо растящи ГМО мутанти, използващи т.нар. С4 и по възможност и САМ типове фотосинтеза в умерени и бореални географски ширини. Тогава стой та гледай, кака в скоро време СО2 ще вземе да не стига и ще се наложи спешно да се гори повечко кюмюр, че да има за горките дървета.

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Забелязвате ли как и Дневник налага новоговора - след като глобалното затопляне след 1998 нещо се забави до степен да се чудим има ли го, няма ли го ни представиха "климатичните промени" - кухият нищо не значещ термин, който не може да бъде оборен, ама явно решиха, че не е достатъчно страшен та затова сега дойде времето на "климатичната криза" - кое точно му е критичното спрямо времето на бабите ни няма да ви кажат, само ще ви повтарят до безкрай, че мерки трябва да се вземат веднага, че ще са скъпи и ще ги плащат не китайците и индийците ами точно вие.

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Ако всички страни в ЕС си поставят за цел да увеличат горите си до 50% от територията си, и се предприемат мерки за залесяване на пустините (отначало с пояси сухолюбиви растения, а после и други с напояване, израелците знаят как) може да се появят устойчиви решения за климата.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Точно така.

  И като се спре и пълненето на океаните с пластмаса от Третия Свят--баланса ще се възвърне.

  Просто това е прекалено просто за огромните бюрократски машини дето израснаха покрай въпроса. Те искат да "борят" климатичните промени, както от 60 години "борят дрогата"--всяко поколение губи все повече права и свободи, а машината засмуква трилиони долари, а резултата е винаги "проблема стана още по-лош".

  Те ако го решат проблема ще станат ненужни.

  Затова и с климата--като им кажеш--абе аре просто да засадим пак земята с дървета и да почистим океаните и реките--и те почват: ама не, ама ти не разбираш, проблема е толкова сложен че направо няма как да ти го обясня достъпно, дай още 100 милиарда...

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Доколкото ми е известно и Меркел предложи подобна идея, вероятно ужасена от скъпите и прескъпи мерки за борба срещу климатичните промени, които биха имали отрицателно въздействие върху икономиката. А Макрон колкото и да се прави на зелен няма да спре ядрените централи във Франция, защото веднага ще го издухат от Елисейския дворец.

 22. 22 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#14] от "deutschland":

  Айде и ти сега ...според тръммперастите промените на климата се изразяват в проверка на температурата по интернет като най-ниската доказва настъпването на ледников период...нищо че дотогава май няма да са останали ледници.
  ....тва почви, води,замърсяване,биологично разнообразие,изсичане на гори,пластмаси в океана ,изчерпване на ресурси са все Соросоидни работи.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  След като поголовно сякоха дървета по целия свят, сега ще трябва да ги възстановяваме. Природата ще ни накара.

 24. 24 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Тва ли е последната гениална мисъл на платените турболиберални мозъци!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 25. 25 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  След като поголовно сякоха дървета по целия свят, сега ще трябва да ги възстановяваме. Природата ще ни накара.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Тека е, Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  На всеки човек по 143 дървета?! Доста е...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Никъде в мерките на ЕС за справяне с климатичните промени няма задължение държавите да увеличат горския си фонд, но пък са сметка на това е предвидено да си купуваш нов автомобил на всеки 8-10г. щото така се спасявала Земята.

 28. 28 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  На всеки човек по 143 дървета?! Доста е...
  —цитат от коментар 26 на hamiltonf


  На затоплистите по хиляда!
  На малкият гений Грета-милион!
  Ама не дървета а каймета!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Според тръмпутинарите климатични промени изобщо няма, значи и от дървета няма нужда.

 30. 30 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Според тръмпутинарите климатични промени изобщо няма, значи и от дървета няма нужда.

 31. 31 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Тръмперастите и това не одобравят- 10 долара да са на дърво пак са 10 трилиона ...а техните пари отдавна са откраднати от евреи,банкери,Илюминати,масони,финансисти,олигарси,чорбаджии,капиталисти,Сорос , Костов, и т.н
  И сега затоплистите преляха чашата.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5364 Весело

  В България горската мафия само сече, не сади дървета :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Зелените по една лопата и ходят да садят дръвчета, а не да ми се ослушват. :)

  Аз лично съм засадил над 50 дръвчета - верно че повечето са плодни, но пък така ефектът е двоен. :)

 34. 34 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  ти собственоръчно хващал ли си "мотика", и колко дървета си засадил с нея :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  След като поголовно сякоха дървета по целия свят, сега ще трябва да ги възстановяваме. Природата ще ни накара.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Поголовното сечене на дървата имаше и щото затоплистите вярваха, че биодизела щял да ни спаси. :)

  https://www.nytimes.com/2018/11/20/magazine/palm-oil-borneo-climate-catastrophe.html

 36. 36 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#20] от "patilanskomeze":

  В допълнение - ограничаване до минимум използването на въглища.

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#34] от "Opportunity":

  многократно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3699 Неутрално

  Една добра и благородна инициатива най - после, която показва бърз и ефективен начин да се противодейства на хишничеството и лакомията ни, които водят до екологична катастрофа ! При това и евтин !

 39. 39 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Зеленината е приятна и полезна, но може да реши само една малка част от климатичната криза - дървото заключва въглероден диоксид само в рамките на жизнения си цикъл - когато изгние или изгори този въглероден диоксид се освобождава обратно в атмосферата. А през това време нефт и газ продължават да се изпомпват и изгарят.
  —цитат от коментар 8 на Petko Boukov


  Ами има и на това решение - АЕЦ и емисиите СО2 са най-малки .. ама не го рачат , такова развитие баш най-"зелените" ..

  Що?

 40. 40 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Забелязвате ли как и Дневник налага новоговора
  .
  —цитат от коментар 18 на lustmord


  Не. Забелязваме, обаче, как прогресивно изглупявате. Не, че стартът е бил висок де...

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 41. 41 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  След като поголовно сякоха дървета по целия свят, сега ще трябва да ги възстановяваме. Природата ще ни накара.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Поголовното сечене на дървата имаше и щото затоплистите вярваха, че биодизела щял да ни спаси. :)
  —цитат от коментар 35 на realguru


  Да..

  2/3 от бразилската джунгла е изсечена заради "еко" мероприятия ..

 42. 42 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "patilanskomeze":В допълнение - ограничаване до минимум използването на въглища.
  —цитат от коментар 36 на truly


  А без въглища на какво ще вървят електро-колите?

 43. 43 Профил на n_uzunov
  n_uzunov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трилион на (американски) английски се превежда билион на български (и на повечето други европейски езици). Преди няколко дни в Дневник имаше статия за средство за бягство от чуждиците в българския език, може би е време да започнете да го използвате, вместо само да пишете за него.

 44. 44 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Само не разбрах какво е противоречието между "зелен" и "ядрени централи"??? В момента ядрената енергия е най-ефективният източник, а при правилна употреба емисиите са много по-малко от други "зелени" източници.

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Най-после нечия тиква узря. Сега чакам някой да се сети и че единствената екологична алтернатива на колите са влаковете

 46. 46 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#43] от "n_uzunov":

  Ми не е така. На български си е точно трилион, което в английдски е "билион" - справка: Правописен речник на българския език

 47. 47 Профил на Нам Бок лъжеца
  Нам Бок лъжеца
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Не толкова дърветата, а населението на земята трябва да се контролира и да не е 7.5, а 1-2 милиарда. От тия 5 милиарда от третия свят полза никаква, само хабят ресурси и замърсяват. Китайците до скоро как си регулираха населението, да не са умрели от това. Наричайте ме както си искате, но това е разумното решение. Сегашният път води до 20, 30 или по-вече милиарда, само се опитайте да си го представите.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Според сателитните снимки на НАСА, Китай и Индия са шампиони по залесяване. До 2020 Китай планира територията заета от гори да достигне 23%, а до 2035 - 26%. Като цяло в света от 2000 г. насам, горските площи са нараснали с 5%.

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Незабавно парламента да забрани износа на дървесина, въпреки едни обръчи ...Не и в тази паралелна вселена
  —цитат от коментар 4 на gim20551226


  Най-големият враг на българската природа е ДПС ООД. След ДПС ООД се нареждат ГЕРБ и БСП.

 51. 51 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1290 Весело

  Залесяването (като компенсация на изсечените ОТ ЗАТОПЛИСТИТЕ гори за биодизел и подобни щуротии) и следващата генерация практически напълно безопасни атомни централи ще направят затоплистките роящи се скакалци напълно ненужни. И тогава ще е шоу щото единствено ще им остане да въоръжат такива като Грета, няма да се откажат щото ако не краднат просто няма какво друго да правят, пълни неуметници са

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#43] от "n_uzunov":

  Билион на български е милиард.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 53. 53 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Между дърветата и пътя трябва да има яки мантинели. Иначе дежурните диваци ще се изтрепят в тях.
  —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град


  Вместо дървета и мантинели, до пътищата трябва да има пояс от храсти които ще гасят скоростта и адсорбират вредни газове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 54. 54 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Някой има излишни фиданки! То хубаво е да се садят дървета, ама всяка идея на затоплистите е силно, ама много силно съмнителна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Време е светът да изучи българският опит с горските пояси в Добруджа. След залесяването на поясите Добруджа се е променила в положителна посока.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Аз по време на ученическите бригади съм засадил най малкото стотина борчета.Елате да видите боровата гора около телевизионната кула на Стара загора. Това е гората засадена от моят механотехникум

 57. 57 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#56] от "сидер":

  аз също ходих веднъж, но след като отчетоха активността,
  никой не ги поля и нищо не се хвана...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 58. 58 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Първо: терминът "климатична КРИЗА" могат да си го заврат отзад
  Второ: идеята е много правилна, обезлесяването е едно от истински тревожните неща случващи се понастоящем на планетата

 59. 59 Профил на cux58527676
  cux58527676
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Ето това е основният проблем с науката, занимаваща се с климатичните промени: когато в Индия засаждаха милиони дървета, учените казаха, че това е безсмислено и че няма нужда да го правят. Сега пък други учени казват, че ако се засадят трилион, всичко ще се оправи (даже и на тях им опонират).

 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Ето това е основният проблем с науката, занимаваща се с климатичните промени: когато в Индия засаждаха милиони дървета, учените казаха, че това е безсмислено и че няма нужда да го правят. Сега пък други учени казват, че ако се засадят трилион, всичко ще се оправи (даже и на тях им опонират).
  —цитат от коментар 59 на cux58527676


  Основният проблем на затоплистите е, че лъжат! Лъжат мащабно и по много! Лъжат денонощно и целогодишно! Те дори не знаят параметрите на климата, ама се изказват за някакви математически модели, писани от филолози! Има данни за климата от едва стотина години, ама те правят статистически модели! Това не е лъжа! ТОВА Е ОГРОМНА ЛЪЖА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#44] от "Анонимен7":

  Ядрените централи в Германия бяха затворени по настояване на зелените.
  Така, че въпросите трябва да се отправят към тях.

 62. 62 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":

  +++! И ще е доста евтино, ако всеки от нас си отгледа поне едно дръвче в саксия в къщи и го засади на определено място. След това да се погрижи поне година за него (тях). Никак не е трудно.

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":Само не разбрах какво е противоречието между "зелен" и "ядрени централи"??? В момента ядрената енергия е най-ефективният източник, а при правилна употреба емисиите са много по-малко от други "зелени" източници.
  —цитат от коментар 44 на Анонимен7


  --------------
  А отпадъците от ядрените централи ще ги пращаме в Космоса?

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  Ситуацията с глобалното затопляне е изключително тревожна ,но за съжаление засега няма единен план за нормализиране на ситуацията по който да се работи!

 65. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така се оказва за съжаление в крайна сметка!

 66. 66 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Абсолютно е необходимо масово да се садят дървета ,може да се приложат редица инициативи с дотации и от държавата ,на всеки празничен ден всеки ,който иска в Гърция ,да има бележка от кмета ,че е посадил 10 дървета ,всеки ученик също ,всяко дете в детска градина бележка от родителите ,да се изхвърли бумащината от здравната и съдебна системи ,ще се спестят поне 10000 декара гора и сеч за хартия ,на всяко разрешително за сеч на дърво ,предварително 10 засяти ,евродиректива за целия ЕС,входяща виза за желаещи ,също след като си засял 100 дървета примерно ф Африка или Азияи т н,само това ще спаси света!

 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1800 Весело

  До коментар [#2] от "gozambo":Между дърветата и пътя трябва да има яки мантинели. Иначе дежурните диваци ще се изтрепят в тях.
  —цитат от коментар 9 на Незнайко в Слънчевия град


  НЕма да са пУашиш, дърветата са повече и по-яки от диваците, ще устискат и на тях, и на климата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 473 Весело

  Грабайте лопатите, другаре и напред към лесопоясите! Долу въглеродния диоксид!

  Малинчо
 69. 69 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#64] от "bat_plamen":

  Бате-е-е-е, питай Тръмп за плана!

  Малинчо
 70. 70 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 473 Весело

  И накрая - това са някакви халюцинационни брътвежи! Трилион и двеста милиона фиданки, отгледани за огромна сума, разпределени по парчета земя от специална организация, струваща още по-скъпо, провеждането на продължаваща месеци операция по залесяването, извършвана от хиляди човеци и толкова машини... Процесът ще предизвика грандиозно изхвърляне на лошия диоксид, а поглъщането му ще ангажира новите гори в течение на години! Дрън-дрън!

  Малинчо
 71. 71 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#66] от "edin drug":

  Аз предлагам нещо друго -
  който иска личен автомобил - 100 дървета засаждане.
  който иска да фърчи със самолет - 10.
  Ай да видя тогаз...

 72. 72 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Трилион дървета ще решат... цървули. Специално по "климатичната криза". Де я видяха тази "криза", не знам. Но от залесяване има само полза и тя не е главно в "парниковите газове", а в укрепване на почвата, намаляване на нагряването на земната повърхност, забавяне на изпаренията и оттам намаляване на поройните валежи и градушките. Отделно, ще има достатъчно източници на целулоза за промишлеността.
  Колкото до климатичните промени, т.н. "климатична криза", те са заложени в самата природа на Слънчевата система. Зависимостта на климата на Земята е хиляди пъти по-голяма от дейността на Слънцето, отколкото от цялата дейност на скапаното човечество, дето само гледа как да излъже и ограби своя комшия на нещастната ни планета. Бендер ряпа да яде...

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди много години съм изчислявал в моето село колко тополи могат да се засадят,без да се отнема обработваема земя и се получи огромна цифра
  —цитат от коментар 2 на gozambo


  огромна, огромна, колко да е огромна? у base10 най-големата е 9 ...доколкото изобщо може да се сравняват цифри

  не е истина колко си зле хамав

  яж бахур
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Саденето на дървета не е свързано със загтоплянето а със здравия разум. Дърветата правят сянка, пазят влагата, създават дървен материак, пазят от ерозия, създават кислород. Представете си София без Борисовата Градина и Стара Загора без Парк Аязмото. В Стара Загора митрополит Методий Кусевич още 1922 без да има затоплизъм е създал дружеството Свети Йоан Благочестиви за да залеси грозният пуст склон над града ноцещ сочното име "Ахмак Баир'. Естетика е търсил, а не се е борил със затопляне.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 77. 77 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди няколко месеца го писах,но ще се повторя. Засаждането на дървета е най-икономичното решение на проблема с въглеродния двуокис
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  ага, за смятащите по-зле от третокласник

  яж бахур
 78. 78 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ха добро утро, това го учихме в четвърти клас
  —цитат от коментар 10 на pamela


  да смятате ли? нещо сте го недоучили

  яж бахур
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  е го целия пидиеф че бас ловя никой от сичките малоумни лаладжии-изчислителе изакали са тъдява не си е направил труда да го потърси и прочете

  The global tree restoration potential
  https://www.crowtherlab.com/wp-content/uploads/2019/06/190705_The-global-tree-restoration-potential.pdf

  офтопик, говорим за увеличаване на залесените площи с 30%, не ясно дали изобщо има толкова свободни, да не са пустини, годни итн итн

  яж бахур
 81. 81 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1800 Любопитно

  До коментар [#66] от "edin drug":Аз предлагам нещо друго - който иска личен автомобил - 100 дървета засаждане.който иска да фърчи със самолет - 10.Ай да видя тогаз...
  —цитат от коментар 71 на rainbou1

  Бива, ама искам и за всяко отсечено дърво, ромите/дърварската мафия дето са го отсекли ЛИЧНО да копат и засаждат по 10 фиданки...
  Ако може дърветата дето ще ги развъждаме, да дават нЕкакъв плод, а не да са само декоративни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 82. 82 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Трилион на (американски) английски се превежда билион на български (и на повечето други европейски езици). Преди няколко дни в Дневник имаше статия за средство за бягство от чуждиците в българския език, може би е време да започнете да го използвате, вместо само да пишете за него.
  —цитат от коментар 43 на n_uzunov


  Всъщност начините на броене са милион-билион-трилион-квадрилион-квинтилион... или милион-милиард-билион-билиард... Ние броим хибридно.

 83. 83 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Време е светът да изучи българският опит с горските пояси в Добруджа. След залесяването на поясите Добруджа се е променила в положителна посока.
  —цитат от коментар 55 на korc


  Брей, какви сте били вие у Добруджа! Аз съм от Северозапад и и там сме правили подобни неща. И не искам да убивам всичко детско в тебе, ама даже и ние не сме ги измислили.

 84. 84 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "usero":

  а всъщност има short 10^3 и long 10^6 системи

  милиардът е хилада милиона и запълва дупката между милион и билион у дългата

  https://www.languagesandnumbers.com/articles/en/long-and-short-numeric-scales/

  яж бахур
 85. 85 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6418 Неутрално

  Да изнасяме дървесина направо си е престъпление и трябва незабавно да се задействат отговарящите органи, със закон да се забрани масовата сеч.

 86. 86 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Случайно си засадих едно странно дърво в градината - Пауловния, с китайски произход. Фиданка колкото педя и половина, български разсад.
  Оказа се, че това дърво расте с 2(два) сантиметра на ден от пролет до есен и за три години надскочи къщата и наистина достигна на височина към 10метра.
  С огромни листа - между педя и две, с лилави цветове - има красив силует.
  Прави дебела сянка, не изисква поливане и грижа, а на осмата година дава превъзходен дървен материал - твърда дървесина с хубава текстура, предпочитан е за мебели.
  Най-странното му е, че ако го отсечеш, не го убиваш.
  От пънчето израстват фиданки, растящи пак с 2(два) сантиметра на ден и оформящи ново дърво. Когато още беше на височина метър и половина, аз отрязах моето дърво, че ми изглеждаше пършиво - права пръчка без листа. От отрязаното израснаха ДВА нови филиза - днес това е двойно дърво с две стебла!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 87. 87 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Това е моя идея,развих я тук преди няколко месеца. Бях ви писал,че засаждането на дървета около пътищата,включително черните пътища в землищата и около каналите е достатъчно,за да се получат нулеви емисии в България. Няма нужда да се отделя и един декар обработваема земя за тази цел. Преди много години съм изчислявал в моето село колко тополи могат да се засадят,без да се отнема обработваема земя и се получи огромна цифра.
  —цитат от коментар 2 на gozambo


  Българската гора е 40% от територията на страната и поглъща 10% от националните СО2 емисии. Нито една държава по света не е на плюс, дори рядконаселената Швеция.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 88. 88 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Значи има две скали

  Пълна:
  - милион = 10*6
  - милиард = 10*9
  - билион = 10* 12
  - билиард = 10*15
  - трилион = 10*18
  - трилиард = 10*21

  Съкратена:
  - милион = 10*6
  - билион = 10*9
  - трилион = 10*12

  Думата билиън идва от САЩ, използващи съкратената скала, налагайки се дори във Великобритания, където до скоро са ползвали "милиард".

 89. 89 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Трилионната гора е палиатив. Най доброто решение е да се намери принципно нов начин на производство на енергия. Не ,,изгарянето,, на КИСЛОРОДА и не разцепването, синтеза на атома защото това е съпроводено с отделяне на много топлина

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Ако сте обърнали внимание има много изсъхнали дървета даже и в планините. Има и много болни гори. Дървената мафия продължава изсичането и изнасянето. Дърветата намаляват, не се увеличават. Масирано залесяване ще подобри положението но няма да реши проблема. Истината е, че не си струва нищо да се прави. Планетата ни представлява една зверилница на ръба на Апокалипсис. Алчни и долнопробни хора, групи, структури и цели държави са готови да унищожат всичко, с цел да ограбят и подчинят човечеството. Напрежението го има даже и в този форум. А "нашата" Европа не прави изключение. Ако се постигне мирно съвместно съществуване, алтернативата е да се монтират безброй соларни панели, да се пробият дълбоки сондажи и да се озелени и облагороди Сахара, другото е вятър работа.

 91. 91 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  в допълнение на пост 88 между българския трилион = 10^18 и щатския трилион = 10^12 има цели шест нули разлика.... или един милион пъти.

  Като решение за постоянните грешки в превода най-лесното решение би било Европа да приеме съкратената скала, като милиардът бъде заменен от билион.

 92. 92 Профил на │
  Рейтинг: 47 Неутрално

  До коментар [#12] от "gozambo":

  Зомбьо, стига си лъгал ами започвай да садиш дървета. Или си “давай да даваме”?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#80] от "Моа Преател Тайпи":

  Как върви R-чето?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на │
  Рейтинг: 47 Неутрално

  За да се засадят 1.2 трилиона дървета, ВСЕКИ човек трябва да засади грубо 500. ВЕрвате ли, че това е възможно?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 95. 95 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Днес ровнах Гугъл трендс за "климатична криза". Изразът е на вашингтонски, според географското разпределение на търсенията и тенденцията. Запишете си го, ще го има в осмото издание на речника по новговор.

  Според експерти, като се заговори за криза и голям враг, заради който трябва да въведем строги правила - това е "грабването на властта". Някой ще се пише спасител и ще натвори огромни простотии в следващите десетилетия.

  А засаждането на монокултури от дървета може да доведе и до по-голяма катастрофа. Има такива примери в историята. Нищо не може да замени естествената горска екосистема.

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  БКП на КПСС

  Заводи, стопанства безкрайни...
  Огромни комини димят.
  Не е проблем.

  Хубава е и нулата разходи.

  А и да натварим бизнеса.
  Стига се е излежавал.
  Протри шезлонгите.

  Дървета край шосета са риск, но красив.
  Хем трафика да не се разсейва с далечни странични гледки.

  Една мъчнотия, само.
  Край реката редят се, редят се, тополите...
  И край шосето.
  Тъкмо се подредят и айдя... износ на дървесина.

  Нестабилен модел?

  До коментар [#7] от "gozambo":

  Преди няколко месеца го писах,но ще се повторя.
  Засаждането на дървета е най-икономичното решение на проблема с въглеродния двуокис, ако това изобщо е проблем.
  С нула разходи.

  Всички разходи са за сметка на бизнеса-залесяване и добив на дървесина.

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  секи 4ти км

  Царец швейцарец...

  С едната ръка ти дарява Rolex, а с другата:
  кара те да садиш дървета

  До коментар [#24] от "Милост за живите":

  Тва ли е последната гениална мисъл на платените турболиберални мозъци!?

 98. 98 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#69] от "Малинчо Паков":

  То с идиот като Тръмп няма как да се разбере човек ,но поне остава надеждата , че някой ден ще има доста по-читава Президент на САЩ!

 99. 99 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#14] от "deutschland":

  И мойте са участвали . И какво ? Поясите бяха едни от първите жертви след падането на Соца .То сега и заради това ако паднат 10 см сняг затварят пътищата тука в Добружда .
  В Румънско имаше достатъчно гори . И може би за това не го и направиха това нещо с поясите .
  Но у нас беше много добро решение . И все още е . Ама няма кой да се сети да ги засее .
  Дори и на места където се прави опит дефакто пак нищо не става . Щото си се знаем . Конкурс -наши хора=калпав финал .

 100. 100 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#14] от "deutschland":

  И мойте са участвали . И какво ? Поясите бяха едни от първите жертви след падането на Соца .То сега и заради това ако паднат 10 см сняг затварят пътищата тука в Добружда .
  В Румънско имаше достатъчно гори . И може би за това не го и направиха това нещо с поясите .
  Но у нас беше много добро решение . И все още е . Ама няма кой да се сети да ги засее .
  Дори и на места където се прави опит дефакто пак нищо не става . Щото си се знаем . Конкурс -наши хора=калпав финал .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK