Грузия заприлича на Русия - една партия с олигарх без политическа конкуренция

Грузия заприлича на Русия - една партия с олигарх без политическа конкуренция


"Не искаме да бъдем руска колония", казват с тревога демонстрантите в Тбилиси, които от дни протестират пред сградата на грузинския парламент. "Една пета от страната ни е окупирана от Русия." "Дойче веле" разказва какво се случва в страната, която според мнозина вече е в ръцете на един единствен олигарх.


От няколко седмици в центъра на грузинската столица Тбилиси хиляди грузинци протестират срещу руското влияние в бившата съветска република. Пред парламента те издигат плакати, на които са изобразени бодлива тел, карта на Грузия и надпис на английски език, гласящ "Грузия е окупирана от Русия". Протестите бяха провокирани от една снимка, показваща как руският депутат и комунист Сергей Гаврилов е седнал на председателското място в грузинския парламент.


Гаврилов беше част от руска парламентарна делегация, която посети Грузия във връзка със заседание на т.нар. Интерпарламентарна асамблея на православието, което се проведе в пленарната зала на парламента в Тбилиси. Форумът, в който участват предимно депутати от източноправославни страни, в момента се председателства именно от този руски депутат. Той е упрекван за това, че многократно е посещавал грузинските сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, признати единствено от Русия. След като недоволството прерасна в улични протести, комунистът Сергей Гаврилов и неговите руски другари напуснаха незабавно Грузия. На 20 юни полицията смаза със сила протеста пред сградата на парламента. Оттогава насам демонстрантите настояват за оставката на вътрешния министър.


"Грузия не трябва да става руска колония"
28-годишната учителка по английски Мари Канчавели също участва в протестите. Всяка вечер тя се присъединява към демонстрантите, носейки плакат със следния надпис: "Майка ми също би излязла да протестира, но би загубила работата си". Това послание изразява страховете на много от опозиционно настроените грузинци.
Канчавели говори свободно руски език, но предпочита да отговаря на английски. "Зачеркнах руския след събитията от 2008 година", казва тя, имайки предвид руско-грузинската война. Темата за Русия доминира разговорите и речите на събиращите се пред парламента хора. "От 30 години настояваме, че Грузия трябва да остане свободна държава, а не да се превръща в колония на един наш богат съсед", казва Канчавели. Именно снимката на руския депутат Гаврилов, настанил се в креслото на шефа на грузинския парламент, е била капката, преляла чашата на търпението, допълва учителката по английски.


Тя подчертава, че руските туристи не разбират протеста им. Така например една 20-годишна рускиня я била попитала дали протестът е законен. "В нашата страна имаме свобода на мнението, затова всеки протест автоматично е разрешен", отвърнала ѝ тя.


Конфликтът с Москва


За повечето грузинци Русия е окупатор, казва Петер-Андреас Бохман от бюрото на германската фондация "Фридрих Науман" в Тбилиси. И днес все още има напрежение по този въпрос, въпреки че след идването на власт на партията "Грузинска мечта" през 2012 година тонът към Москва стана по-мек, обяснява той. По демаркационната линия с Абхазия и Южна Осетия редовно се стига до инциденти. Тбилиси твърди, че контролираните от Русия въоръжени отряди се опитват да местят "границата" все по-навътре в грузинска територия. Освен това има и много случаи на отвличания на грузински граждани с цел получаване на откуп.


Стабилното икономическо развитие от последните години, което се забелязва особено силно в столицата Тбилиси, не е в състояние да потуши политическото недоволство на хората. Подобно на съседните Русия и Турция, и в Грузия властта е концентрирана в ръцете на управляващата партия, зад която обикновено стои една могъща фигура. В случая с Грузия това е милиардерът Бидзина Иванишвили, който, според мнозина наблюдатели, вече "притежава цялата страна". Политическите процедури, каквито ги познаваме в Европа, в Грузия са почти невъзможни. А опозицията изобщо не е смятана за част от политическата система. Дори обратното - правят се опити тя да бъде унищожена.


"Въпреки уверенията, че страната се стремяла към членство в ЕС и НАТО, в Грузия фактически се изгражда един държавен модел по руски образец", казва Петер-Андреас Бохман. Основните признаци за това, според него, са еднопартийната система, централизацията, корупцията, както и отсъствието на всякакво политическо съревнование в европейския смисъл на това понятие.


Силно проруско лоби


Демонстрантите пред парламента обвиняват грузинското правителство, че тайно разпродава страната им на руски олигарси. "Това не е протест само срещу руската окупация - това е протест и срещу всички проруски настроени грузински политици, това е протест срещу руското лоби в страната", казва Мариам Гегучадзе, друга участничка в протестите. Тя също предпочита да говори с нас на английски. Грузия не трябва да изпада в икономическа зависимост от Русия, убедена е тя и допълва, че "на Русия изобщо не може да се разчита". Прекратяването на полетите до Грузия тя тълкува като опит на Москва за поставяне на Тбилиси под натиск.


Що се отнася до туристите в Грузия - добре дошли са всички, които не поставят под съмнение суверенитета и териториалната цялост на Грузия, казва младата грузинка. "Не сме ксенофоби", уверява тя и допълва, че в страната обаче се радвали само на онези туристи, които биха признали, че една пета от територията на Грузия е окупирана от Русия.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2733 Весело

  Да изровят ДНК от Сталин и да го клонират ...

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Абсолютно. По-неприятното е, че и бойколандия все повече заприлича на пуниландия без изглед за оправяне.
  Дневник, днес ще има ли статия за пътуващия цирк борисофф?

 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Весело

  Последните новини за въздушна комуникация между Русия-Грузия.

  "Уралски авиолинии" предложиха на пътниците, които купиха билети за Грузия, да ги обменят за полет в Магадан.
  Това е сериозно❗

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на Валентин Путин
  Валентин Путин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А каква да стане, колония на САщ ли? Грузия са чудесно с Русия, няма нужда да им се вкарва американска демокрация, виждали сме как след американците, и тревичка не никне.

 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  ПРИКАЗКА
  Дядо, руснаци от Грузия взе да вади.

  С две ръце ги хваща, силно се напъва, пъшка и опъва, те не се поклащат.
  Дядо баба вика.
  Тича баба Валя, тича, дяда хваща. Двамата напъват, руснаци опъват, те се не поклащат.
  Баба внучка вика.
  Машка припва, баба хваща. Трима се напъват, руснаци опъват, те не се поклащат.
  Внучка Шойгу вика.
  Шойгу за МашкаМИД се юнашки хваща. Четирма напъват, руснаци опъват, те се не поклащат.
  Шойгу Милер вика.
  Милер от зимника тича и се хваща. Петима напъват, руснаци опъват, те се не поклащат.
  Най-после Милер вика и Сечин.
  Сечин се хваща. Здравата подхваща. Дружно се напъват, пъшкат и опъват, руснаците измъкват, в РФшка ги замъкват.
  И там всички с водка сладко се гостили. Три дни яли, пели и се веселили.

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално
 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Последните новини за въздушна комуникация между Русия-Грузия. "Уралски авиолинии" предложиха на пътниците, които купиха билети за Грузия, да ги обменят за полет в Магадан.Това е сериозно❗
  —цитат от коментар 3 на putinxujlo


  Това е сериозно, но е дадено като пример за това, че еднократно може да се подмени билета за Грузия за друго направление безплатно.
  При нова промяна вече се доплаща.
  "Возврат и обмен производится без удержания комиссий и каких-либо доплат однократно! Например, у вас изначально был приобретен билет Екатеринбург-Батуми, вы можете поменять его один раз без доплат на рейс Екатеринбург-Магадан. Если же вы снова решите поменять билет на рейс, например, Екатеринбург-Баку, то в таком случае обмен будет произведен согласно стандартным условиям применения тарифов."

 8. 8 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1111 Весело

  "Не искаме да бъдем руска колония", казват с тревога демонстрантите в Тбилиси,"

  Кря-кря, гаварит петдесетина платени случайници.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 9. 9 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Руските граждани в Грузия не искат да си тръгват оттам. По стар руски обичай, Путин ще прати войските да ги "спасят" от грузинските "фашисти".

 10. 10 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1111 Весело

  "носейки плакат със следния надпис: "Майка ми също би излязла да протестира, но би загубила работата си"."

  Питайте от ония, дето Путин искаше да евакуира, но те му отвърнаха "Не щем да ни евакуираш, щото имаме успешен бизнес в Грузия".
  Те да ти кажат как да стартираш успешен собствен бизнес.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  [quote#7:"Virgin"][/quote]
  Това е сериозно, но е дадено като пример за това, че еднократно може да се подмени билета за Грузия за друго направление безплатно.


  😳Т.е. Да предположим, че си купил билет за Рим, а авиокомпанията ти казва: "Не, не можеш да отидеш в Рим, ето билет за Магадан", това е нормално?🤔

  "Чуждестранен агент"
 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Т.е. Да предположим, че си купил билет за Рим, а авиокомпанията ти казва: "Не, не можеш да отидеш в Рим, ето билет за Магадан", това е нормално?🤔
  —цитат от коментар 11 на putinxujlo


  В Рим можеш да отидеш.
  За там авиокомпанията си лети.

 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  Тоест, трябва да приемем, че двете моми, говорещи английски, са представителна извадка на грузинците?!Нещо ми е трудно да го повярвам.Има ли западно финансирани НПО -та в Грузия?Това би обяснило нещата.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Усетили са основата - на Русия не бива да се разчита и от Русия нищо добро не е дошло...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  А къдя е великия грузинец Секишшвили?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Разстроено

  Скоро и у нас.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Тека е,Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 17. 17 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  ЕМЕС

  Каквото от комунизма научиха,
  е, че и тази нация я опорочиха.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Отвличане с цел откуп си е стара традиция в този регион. Така че, като довод - издиша. Колкото до руснаците, обичат парите им, като туристи, но не обичат самите руснаци. Обичат американците, ама те не идват на туристически обиколки и не оставят пари. Изключение правят няколкото спонсорирани от държавния департамент на САЩ движения и организации.

 19. 19 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 273 Неутрално

  "........Тя също предпочита да говори с нас на английски."
  Нормално! Те и на грузински не искат да отговарят. Правилно! Защото са умни и красиви. И цивилизовани. Не на нас тези номера. Дежа вю.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  "Грузия не трябва да става руска колония"

  Уви, продажните политици на хранилка към кремълската клика винаги са тласкали нещата в тази посока ! Така е и у нас !

 21. 21 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  има хора които ходят на ПОЧИВКА в клоаката ГРУЗИЯ ли ?
  АХАХАХАХАХ ,
  сигурно и непретенциозните ХУРГАДА и ШАРм-ЕЛ-ШЕЙХ ,
  са като РАЙ пред тази КОЧИНА ! !
  АХАХАХА

  Every little helps
 22. 22 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 273 Неутрално

  "От 30 години настояваме, че Грузия трябва да остане свободна държава, а не да се превръща в колония на един наш богат съсед", казва Канчавели.
  Мари, не думай ма! Нашите протестъри таман ни убедиха, че вашия съсед се тресе от бедност и ти, ни в клин, ни в ръкав - Богат съсед. С тия "нецивилизовани" лафове ще видиш свободния свят на "кукуво лято". Що не се допита до нашите соросоиди?

  "Грузия не трябва да става руска колония"
  Що ме разсмивате? Руснаците с триста зора се отърваха от вас, а сега - не щем руска колония. И те не ви щат, така че СПОКО.

 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  😊 разбира се)) Нормалните хора предпочитат да се почиват в нормалните страни, например в Грузия, България. Никой не иска да почива във вонящата и мръсна РФшкa.😂 А Путин е бесен)🚽

  "Чуждестранен агент"
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Весело

  Соросоидна работа! Демократична! Подкрепям!

  Бог да благослови Америка за България!
 26. 26 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Статията е супер. Сменяш името на Иванашвили с Пеефски и получаваш като бонус една много точна картинка какво става в България.

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Че то, този модел го е измислил грузинецът Йосиф Джугашвили, не руснаци. Защо някой си мисли, че нация, породила подобно чудовище, може да се демократизира за миг, като с вълшебна пръчица?

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Усетили са основата - на Русия не бива да се разчита и от Русия нищо добро не е дошло...
  —цитат от коментар 14 на penetrating


  Грузинците това си го знаят отдавна. Нали бяха близо два века под руско робство.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Не искаме да бъдем руска колония", казват с тревога демонстрантите в Тбилиси, които от дни протестират пред сградата на грузинския парламент. "Една пета от страната ни е окупирана от Русия."

  Това нямаше да се случи , ако Грузия беше приета в НАТО на конференцията на високо равнище в Букурещ през 2008 година. Тогава Меркел гласува против и осуети евроатлантическото развитие на Грузия. Малко след това последва руската агресия и окупацията на Южна Осетия и Абхазия. Така Меркел обслужи имперските щения на Путин , а в днешно време изгражда СП2 в ущърб на интересите на Украйна , отново обслужвайки интересите на Русия.

 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  До коментар [#8] от "Taiga":

  И кое нормално общество иска да е колония бре алкашка подлого? Даже африканските племена не да ги управляват колониални сили.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 31. 31 Профил на Влакчо
  Влакчо
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Грузинците щяха да са отдавна изчезнали,ако ги нямаше руснаците!

 32. 32 Профил на lividum
  lividum
  Рейтинг: 220 Неутрално

  "Тя подчертава, че руските туристи не разбират протеста им. Така например една 20-годишна рускиня я била попитала дали протестът е законен. "В нашата страна имаме свобода на мнението, затова всеки протест автоматично е разрешен", отвърнала ѝ тя."

  Трудно е за крепостен селянин да схване какво означава да си свободен човек.

 33. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  То моделът на управление на бившите съветски републики е само един

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK