Скоро Турция на Ердоган ще е история

Скоро Турция на Ердоган ще е история


Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган. Защото неговите "черни турци" изгубиха връзката с родните си анадолски села и с мирогледа на предишните поколения, четем вобширната статия на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ), цитирана от "Дойче веле". Според автора Райнер Херман Турция става все по-градска, а Ердоган все повече губи подкрепа.


Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) направо се сгромоляса на местните избори в Турция, пише в началото авторът и припомня, че през 2014 партията на Ердоган спечели в девет от десетте големи града, а сега ѝ останаха само четири. Тази партия запазва влиянието си в консервативните части от Анадола, но тези региони постепенно се обезлюдяват и вече не играят решаваща роля за политическото бъдеще на страната, четем в анализа на Райнер Херман.


Авторът припомня концепцията на Ердоган за "Новата Турция", която навън действа като влиятелна регионална сила, а вътрешният ѝ облик се предопределя от младите, религиозни поколения. Всъщност обаче Ердоган вече не може да бъде политическото лице на новата, градска Турция - неин естествен лидер е новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който се надява да стане и президент през 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на републиката.
Три причини за провала на ПСР
Дали през четирите години дотогава ПСР ще извлече поуки от поражението си в Истанбул? Според автора на статията, това ще бъде трудно, защото Ердоган сякаш вече не слуша никого: заобиколил се е с конформисти, които му спестяват неудобните истини.


По-нататък авторът припомня, че повечето големи политически промени в Турция започват тъкмо на местни избори: та нали самият Ердоган тръгна нагоре през 1994 година, когато беше избран за кмет на Истанбул. Защо обаче на тези местни избори ПСР тръгна надолу? За това, според ФАЦ, има три причини:


"Рецесията, която повечето турци усещат на гърба си. Кюрдите извън кюрдските региони в Югоизточна Турция, които твърдо гласуват за Републиканската народна партия. И най-вече обратът в обществените нагласи. И ако първите два фактора може отново да се променят, то третият още дълго ще оставя своя отпечатък върху Турция", смята германският журналист.

Голямото преселение


Нито една друга страна в Европа и в нейната периферия не е претърпяла толкова големи промени през последните десетилетия, колкото Турция, пише авторът и припомня, че навремето над 75% от турците са живеели в села и малки градчета. "После обаче започна голямата миграция. Бедните анадолци тръгнаха да търсят работа в големите градове. Обикновено се заселваха в периферията на градове като Истанбул, Анкара или Измир, където струпваха незаконни къщички - съвсем прости, обикновено с по две стаички. Нямаха нито вода, нито ток, () а градското население гледаше арогантно и с презрение на тези пришълци от Анадола."


В тази връзка авторът припомня крилатата формулировка на социоложката Нилюфер Гьоле: добре образованите, материално осигурени и неособено религиозни градски елити са "белите турци", докато необразованите, бедни и набожни пришълци от Анадола са "черните турци". През последните две десетилетия на 20 век културният сблъсък между тези две групи беше особено ожесточен, пише Райнер Херман и добавя: "Пробивът бе осъществен на изборите през 2002 година, когато категоричната победа на новооснованата ПСР доведе до смяна на елитите. Старият градски елит, който се кълнеше в принципите на основателя на републиката Ататюрк, постепенно беше подменен от новия анадолски елит".


ПСР стана тяхната партия, а Ердоган винаги се представяше като лидер тъкмо на "черните турци", пише авторът и припомня, че самият Ердоган е прототип именно на онова поколение турци, подгонено от бедността към големите градове. "Той израства в един от най-проблемните квартали на Истанбул и познава добре мизерията на мигрантите. Говори на техния език и възхвалява техните ценности. Освен това Ердоган е първият турски лидер, който не идва от редиците на държавната бюрокрация. И както никой друг олицетворява възхода на дълго потисканите анадолци."


Краят на една ера


След като се връща към поляризиращите предизборни кампании на Ердоган, които обикновено преминават под мотото "Ние срещу тях", авторът стига до извода, че с усядането на все повече "черни турци" в големите градове привържениците на Ердоган намаляват. Просто защото част от тези хора вече са станали граждани и са изгубили връзката с родните анадолски села и с мирогледа на предишните поколения.


Днес процесът на вътрешната миграция в Турция почти е приключил, но е в ход друг процес: възникването на нова градска идентичност. Защото къщурките в покрайнините на големите градове постепенно са отстъпили място на модерни жилищни квартали, Анадолът опустява, а 80% от турците вече живеят в градовете. Решаваща е ролята на младите, които вече не познават селския живот, а това се отразява и върху политическите им предпочитания.


Проектът на Ердоган за възпитаването на едно консервативно и набожно младо поколение се провали, констатира авторът и аргументира с проучване на реномирания истанбулски институт "Конда" сред младите турци на възраст между 15 и 29 години. Според това изследване, днес те са по-образовани, по-модерни, по-отворени към света и по-малко набожни, отколкото преди десет години. И искат да се наслаждават на живот в свобода. "Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган - в момента, в който приключи процесът на урбанизация", гласи заключението на германския журналист Райнер Херман.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Дай боже, колкото по-скоро, по-добре за всички!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Май и Ердоган скоро ще е история. Не знам обаче, къде ще се крие. Може би в Русия.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Ети едва ли ще се съгласи с това твърдение.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Това го искат всички нормални хора в Турция и Европа.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Ети едва ли ще се съгласи с това твърдение.
  —цитат от коментар 3 на atmanpg


  Мнението на Ети няма никакво значение.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  Проектът на Ердоган за възпитаването на едно консервативно и набожно младо поколение се провали, констатира авторът и аргументира с проучване на реномирания истанбулски институт "Конда" сред младите турци на възраст между 15 и 29 години. Според това изследване, днес те са по-образовани, по-модерни, по-отворени към света и по-малко набожни, отколкото преди десет години.
  ========
  Обикновено такива статии завършват с нещо по свястно .....но това в случая е уравнение с пет неизвестни.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Да се разчита на успех във формиране на младо поколение, което е консервативно и религиозно, е мираж. Не и днес и не с поколението "У".

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  “по-образовани, по-модерни, по-отворени към света и по-малко набожни, отколкото преди десет години. И искат да се наслаждават на живот в свобода. “
  ————-

  Оценката е точна. И турските младежи не приемат да имат по малко свобода от връстниците им назапад. И това ще изяде главата на Ердоган. По-важни от това са само възможностите за професионална реализация.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  Турция на Ататюрк вече е история, но история ще стане и Турция на Ердоган.
  ==========
  Още първото изречение лъха DW пропаганда......
  И двете не са история.....а второто е продължение на първото......
  Проблема бе 52 годишния срамен период на светско превратаджийската джунта , вклинила се между първото и второто......
  Апропо.....
  Този коментар не важи за троловете......

  Bukalemun
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Ети, съгласи се, че тея Дойче зеле си пъхат еврейските носове навсякъде?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Ти що се връзваш винаги. Кой ще управлява Турция си е работа на турците. Мене да се ме виждал да ти давам акъли кой да управлява Турция.

 13. 13 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Ети, защо губите в големите градове? Стига се оправдава с гюленизъм, ЦРУ и пр. Знам, че сърце не ти дава да изречеш критична дума против месията Ердоган, ама не е ли възможно той да е лееекинко виновен?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 14. 14 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 614 Неутрално

  За бялата Турция на Ататюрк хората могат да тъгуват, а ако черната Турция на Ердоган отиде в историята могат само да се радват! Ердоган се оказа една голяма беда за турците! Той си мечтаеше да врне Турция със столетия назад (както го направиха фашистите на Хомейни в Иран).

 15. 15 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) направо се сгромоляса на местните избори в Турция"

  Доста пресилено, имайки предвид че ги спечелиха като общ брой гласове.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Весело

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Много съдържателен коментар, Дерибейка! Браво! 🤣

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Разделянето на "черни" и "бели" не само метафора, а е буквално. и антропологично. Наблюденията ми са вголемите градове, най-вече Истанбул, но и Измир, Коня и Анкара. Набиват се на очи тумбите мургавеляци, облечени като с униформа с бели ризи и черни костюми без вратовръзка, които се скупчват и нещо оживено коментират преди и след началото на работния ден. Моите домакини бяха "смесен брак". Възрастният беше турчин от чифликчийски род, някъде край границата с Армения. Жена му беше гъркиня от стар Истанбулски род, по-възрастна от него. Преводачката ми обясняваше, че гъркинята страни от близките му, които презрително наричала "забрадени".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Разстроено

  Тъпи западняци няма никога да ви дойда акъла! Който и да дойде на власт в Турция винаги ще е националист и враг на Запада и християнството! Да припомням ли за уж прозападните младотурци което под девиза "Свобода, братство, равенство" изтребиха арменците?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Весело

  Май и Ердоган скоро ще е история. Не знам обаче, къде ще се крие. Може би в Русия.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Едва ли ще се крие! Ако пък му се наложи има достатъчно муслимски държави включително и от бившият СССР! Може и в родната Грузия да се върне където Аджария вече си е турски протекторат!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Не знам дали ше е история, Турция на Ердоган!?
  Ама Дойчо Вълнев е по-добре да се замисли,каква ще е историята на Германия след 10-20 години!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#16] от "vassilun":

  действително Васе, макар и само един любимец на Павлов да активира. доволен съм.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Проектът на Ердоган за възпитаването на едно консервативно и набожно младо поколение се провали, констатира авторът и аргументира с проучване на реномирания истанбулски институт "Конда" сред младите турци на възраст между 15 и 29 години. Според това изследване, днес те са по-образовани, по-модерни, по-отворени към света и по-малко набожни, отколкото преди десет години. ========Обикновено такива статии завършват с нещо по свястно .....но това в случая е уравнение с пет неизвестни.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Четеш ли бе черен циганин??..Ердоганчо е капут!!!!Хихи....Пишман ислямисти!!!😂😂😂😂😂

  shlshlshlshl
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Весело

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Продържавай в същия дух! Без теб форумът би бил скучен! 🤣

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  ++, виж си лични

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#13] от "vesolr":

  Ети, защо губите в големите градове? Стига се оправдава
  ======
  Кой губи .....кой се оправдава .....?

  До вчера наричахте Ердо диктатор...... а той взе че такъв урок по демокрация ви даде , че даже и в европейските държави го няма .....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Съвсем скоро , но не по-късно от 800 дни , благодарение на своята пословична предприемчивост и трудолюбие , Ердоган ще е история.

 27. 27 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#13] от "vesolr":Ети, защо губите в големите градове? Стига се оправдава======Кой губи .....кой се оправдава .....?До вчера наричахте Ердо диктатор...... а той взе че такъв урок по демокрация ви даде , че даже и в европейските държави го няма .....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  Как няма да загуби големите градове,като икономиката е катадтрофирала!Празните хладилници и стомаси отрезвяват хората!!!Освен това супер наглостта да се повторят честно спечелени избори,накара хората в Истанбул да ошамарят Ердоганчо е неговите подлоги!!!!Ердоганчо скоро ще е аут!!!Свиквай...Турция без запада е мъртва!!!!😆😊😆😆

  shlshlshlshl
 28. 28 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Статията е слаба - вярно, съгласен съм, че Ердоганова Турция е пътник, но повтарянето на едни и същи мънтри за белите и черните турци е признак на повърхностност и непознаване на ситуацията в детайли. Безспорно е, че и това го има, но да се изтъква (постоянно) като единствена причина за успеха на Ердоган е ... не съвсем таман.

  Юнакът направи много за Турция - говоря чисто количествено. Дали то е добро или зло е въпрос на оценка, а най-добрата оценка я дава времето. Турция днес е много по-различна от Турция преди Ердо и точно това го крепи още на власт.
  Но както при всеки твърде дъбго застоял се на едно място и Ердо започна да прави елементарни простотии - лихвени проценти, С-400, война срещу кюрдските организации в Сирия, зет му, синът му, Йълдъръм, Гюл, Давутоглу, лукът и т.н. и т.н.

  Време му е да си ходи, ами дано е по мирен начин, щото пламне ли пожар в комшията, чакай огънят при теб.

 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ... ЛЪЖАТА "турция" не издържа и 100 години... хахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Има една много голяма грешка в статията... Турция на Ататюрк не е останала в миналото- тя си е жива и бъдещето ще е нейно.

  От години насам в Турция има преоткриване на заветите и ценностите на Ататюрк. Колкото и да се мъчат да го изтрият от сърцата на хората, турците повече го заобичват. Краят на Ердоган наближава поради простата причина, че светът и Турция се променят. Времената се менят и дори и в най- затънтените краища на Анадола съвременното, технологиите и модерното си проправят път. Дори из бастионите на Ердоган, където до преди 20-30 години не си можел да видиш сама жена на улицата, днес виждаш млади момичета, много от които без забрадки. Дори на местата, където не си можел бира да си купиш, вече се отварят барове, ресторанти и тн. Младият човек иска свобода, иска да живее нормално.
  Не се заблуждавайте по Ердогановите пропаганди и наченки на ултра-религиозност. Именно младото поколение, независимо колко Ислямистите се мъчат да ги държат неграмотни и фанатично религиозни е най- светско и обичащо Ататюрк.
  Аз затова и се радвам на ислямистките изцепки на Ердоган, защото турците са народ, когото, колкото повече подтискаш и водиш в една посока, толкова повече се бунтува и опъва. Именно Ердоган и търговците с ислям покрай него успяха за едно десетилетие да направят милиони турци атеисти и нерелигиозни като ги отвратиха от политическия Ислям. А сега с бежанците, които вкара в Турция и икономиката, която съсипа Ердо ще отврати и много от останалите си почитатели.

  Турция в момента е като Испания от последните години на Франко на власт.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Проектът на Ердоган за възпитаването на едно консервативно и набожно младо поколение се провали, констатира авторът и аргументира с проучване на реномирания истанбулски институт "Конда" сред младите турци на възраст между 15 и 29 години. Според това изследване, днес те са по-образовани, по-модерни, по-отворени към света и по-малко набожни, отколкото преди десет години. ========Обикновено такива статии завършват с нещо по свястно .....но това в случая е уравнение с пет неизвестни.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  ... обикновено геврекЪт се състои от съвсем мъничко хлебец и Огромна дупка! )))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До вчера наричахте Ердо диктатор...... а той взе че такъв урок по демокрация ви даде
  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Какъв ?

 33. 33 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Дневник, това Деутче Велле си е абсолютна ционистка ( евреиски ) медия, не случаино немците ме предупреждават да не чета вастниците и да гледам на ФБР телевизиите им. Знам че и Вие служите на тях, но да го имате на ум. А за Турция, няма как да Ви се вярва, или по точно да им се вярва, защото като служиш на картелите, няма как да предаваш честни новини.

 34. 34 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До вчера наричахте Ердо диктатор...... а той взе че такъв урок по демокрация ви дадеДо коментар [#25] от "eti mehter": Какъв ?
  —цитат от коментар 32 на half truth


  Банкрутирал !

  shlshlshlshl
 35. 35 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Обожавам да чета такива анализи.

 36. 36 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1007 Неутрално


  До коментар [#32] от "half truth":

  До вчера наричахте Ердо диктатор...... а той взе че такъв урок по демокрация ви дадеДо коментар [#25] от "eti mehter": Какъв ?
  —цитат от коментар 32 на half truth


  Такъв, че загуби няколко големи града на местните избори без да обвинява за това Руските хакери. Нещо немислимо и недостижимо например за палячовците нарекли се Демократическа партия в САЩ. Или например ръководствата на двете основни политически партии в Обединеното Кралство на референдума за Напускане на Евроколхоза.

  Ще мине много време и ще трябва да изядат доста хляб, докато се научат да губят с достойнство и без да обвиняват някой друг, че им е Сталин в гащите. 37. 37 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ".... Анадолът опустява, а 80% от турците вече живеят в градовете....“ Нормално - след като климатът е недобър и няма работа, какво точно да правят в анадола и как да живеят? Из уикито, статията „анадолското плато“- “....Средните годишни валежи са от 400 mm, а в сухите му части – 300 mm. Въпреки това, те са циклични и непостоянни, като за сигурни могат да се броят не повече от 200 mm, което внася нестабилност в напояването и води до намаляване на селскостопанските добиви през недъждовните години, още повече, че този воден недостиг се отразява и на поливното земеделие. Пасищата допринасят до ерозия на почвата в някои части на платото. През лятото има чести прашни бури от фин жълт прах по територията на цялото плато. Понякога и рояци скакалци опустошават източните му части през април и май. Като цяло температурите са високи за тези географски ширини, а почти през цялото лято няма валежи. През зимата е обратното – много студено време с обилни снеговалежи....“

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Гневно

  Ий, много са гнусни тея немци!
  Позволяват си да дават квалификации и тази постоянна пропаганда вече дразни много!

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Заслужава си тази статия да се прочете, но краят на Ердоганова Турция ще настъпи поради икономическия срив на държавата и загубата на доверие от страна на гражданите на Турция.

 40. 40 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Всеки политик рано или късно пада от власт . Всяка власт има край . Въпросът е какво наследство оставя , как ще го запомни историята ? Факт е , че Ердоган промени Турция и влезе завинаги в историята . Като всеки голям лидер , предизвиква омраза и възхищение . Така е винаги , дори у нас , спомнете си какво са сторили съвременниците със Стамболов и Стамболийски , а в по-ново време и с Костов . Ердоган е на власт вече 17 години , при това в сравнително демократична страна . Направи и добри неща , допусна и много грешки . Но е неоспорим факт , че в момента Турция е на по - високо ниво отколкото преди идването му на власт през 2002 г. Форумните влъхви все си представят света като компютърна игра - добрите в един момент разбиват лошите и настъпва мир и благоденствие . Дори на власт в Русия утре да дойде Навални , а в Турция Имамоглу , фундаментална промяна няма да настъпи . Това са държави с визия за десетилетия напред , а не клубове по интереси . Хеле пък аргументи от типа колко разкрепостено било младото поколение и как се пиело вече бира не корем са направо чупене на тъпомера . Как пък разни загрижени за демокрацията все свързват свободата с пороците- да се напиеш , да се надрусаш , да се обличат жените като плашила , да има татуировки , да спретнем гей парад . Не другарчета това не е свободата , това е дегенерация . Ердоган е фактор и е част от настоящето и бъдещето на Турция - с всичките му предимства , недостатъци и пороци .

 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Вчера гледах статистика за това колко пари се харчат в различните държави за алкохол и цигари, средногодишно на човек.
  Цифрите за всички ЕС страни бяха около 300-700 , За Турция 32!
  Евро или долари не си спомням.

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Изборите показват, че Ердоган губи градовете.
  Там са вече и "черните" турци
  Това е...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Всичко написано в статията звучи лигично. Дано прогнозите им да се сбъднат!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 44. 44 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 217 Весело

  Много са ми забавни както статии така и коментарите към тях, написани от хора които не са стъпвали на описваните и коментираните места. Едно е без съмнение-Ердоган ще остане в историята, нещо в което малцина успяват.

 45. 45 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Скоро, скоро, колко да е скоро... След 30-40 години...

 46. 46 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 502 Весело

  Ети подсмърча, а няколко новоизлюпени трола ѝ пригласят.
  Кеф!

 47. 47 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Проблема бе 52 годишния срамен период на светско превратаджийската джунта , вклинила се...
  —цитат от коментар 9 на eti mehter


  Можем само да гадаем каква точно “джунта” ти се е вклинила срамно, но е добре да се събудиш малко от велико-турските си сънища и да осъзнаеш, че светът винаги се променя, в това число и Турция...
  Загубата на Истанбул и други градове са неоспорим ФАКТ, а не са плод на “DW пропаганда”...
  Фанатизмът ти започва да става не просто смешен, а и да буди съжаление ;)

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 48. 48 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Еее бива ли така, върни се да видиш какви ги писа след 2 загуби в Истанбул? Не се бил оправдавал...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Изборите показват, че Ердоган губи градовете.Там са вече и "черните" турциТова е...
  —цитат от коментар 42 на penetrating


  Това с преместването на “черни турци”от Анадола отдавна приключи. С времето те доста избеляха. Сега турският вътрешен министър си каза, че в Истанбул са регистрирали 560 хиляди имигранта. Имало и още толкова без регистрация. Знам, че с времето и те ще избелеят. Защото “белите турци” са създали модел, на който всички новодошли искат да подръжават. Всеки “черен” мечтае да стане “бял.”

 50. 50 Профил на Oğuz Kaan Turan
  Oğuz Kaan Turan
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ердоган бил диктатор, но загубил големите градове. Личи си напълно предубеденото отношение срещу Турция. Ако Ердоган беше класически Диктатор, т.н. опозиция в Турция т.н. и лидери, нищо повече от западна подривна агентура, щяха от години да гният по затворите, не вместо това да се размотават като кметове на най-големите градове на Турция. Който си ще да застане на власт в Турция, винаги ще му обявяват края на ерите му, понеже няма да се съобразява със заповедите на запада. И преди 30 г. когато Турция беше категорично под властта на про-западната рнп и тогава Турция беше агресивна диктатура заплаха за региона. Но сега същите тези ренепейци сега са викат младостта на Турция. Просто омразата и заслепението си сменят изразните средства външният си вид, но не и подбудите си да мразят. Това е, който и да дойде на власт, дали ще е Мехмед или Хасан, опълчили се на запада моментално става диктатор и му свършват ерите обявявайки го за отминала история. Добре че нищо не зависи от бай-ганьо в световната политика, че положението колкото е трагично, направо бедствено ще стане...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK