Африка положи основите на най-голямата търговска зона в света

Президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва и южноафриканският министър за международните въпроси Линдиве Сисулу на среща за търговското споразумение в Кигали, Руанда, март 2018 г.

© Associated Press

Президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва и южноафриканският министър за международните въпроси Линдиве Сисулу на среща за търговското споразумение в Кигали, Руанда, март 2018 г.Африканските лидери поставиха началото на зона за свободна търговия на континента, която, ако се окаже успешна, ще обедини 1.3 млрд. души, ще създаде икономически блок на стойност 3.4 трлн. долара и ще възвести нова ера на развитие.


След четири години преговори през март бе постигнато споразумение да търговски блок на 55 държави. Споразумението очерта пътя за срещата на върха на Африканския съюз вчера в Нигер, където Гана бе обявена за страната, в която ще бъде централата на бъдещата търговска зона. Проведоха се и дискусии за това как точно ще работи блокът.


Надеждите са, че Африканската континентална зона за свободна търговия (African Continental Free Trade Area -AfCFTA), най-голямата от създаването на Световната търговска организация през 1994 година - ще отприщи отдавна спъвания икономически потенциал на Африка, като насърчи вътрешнорегионалната търговия, укрепи веригите на доставки и разпространи натрупания опит.
Очите на света са обърнати към Африка, каза египетският президент и председател на Африканския съюз Абдел Фатах ал Сиси на церемонията по откриването на срещата. "Успехът на AfCFTA ще бъде истинският тест за постигане на икономически растеж, който ще превърне в реалност мечтите на народите ни за благосъстояние и качество на живот", каза той.


Африка има доста да наваксва - нейната вътрешнорегионална търговия представлява едва 17% от износа през 2017 година спрямо 59% в Азия и 69% в Европа. Освен това Африка пропусна икономическия бум, който преживяха другите търговски блокове през последните десетилетия. Икономистите посочват, че остават значителни предизвикателства, включително лоши пътища и железопътни линии, големи райони на вълнения, прекомерна бюрокрация по границите и корупция, които спъват растежа и интеграцията.


Членките на зоната се ангажираха да премахнат митата за повечето стоки, което ще увеличи търговията в региона с 15-25% в средносрочен план, но тя би нараснала над два пъти, ако тези останали проблеми бъдат решени, сочи оценка на Международния валутен фонд (МВФ). В доклада си от май МВФ описва зоната за свободна търговия като потенциален "икономически решаващ фактор", подобен на далия тласък на растежа в Европа и Северна Америка. Същото време обаче Фондът отправя и предупреждение.


"Само намаляването на митата не е достатъчно", се посочва в документа.


Разнопосочни интереси


Африка и без това вече разполага с голям брой конкуриращи се и припокриващи се търговски зони - ECOWAS на запад, EAC на изток, SADC на юг, COMESA - на изток и юг. Само че единствено EAC, движена предимно от Кения, отчита значителен напредък към общ пазар на стоките и услугите.


Тези регионални икономически общности ще продължат да търгуват помежду си както сега. Ролята на AfCFTA е да либерализира търговията между тези страни членки, които не са в същата регионална икономическа общност, каза Труди Хартценберг, директор на Tralac, южноафриканска организация за търговско право.


Потенциалната мощ на зоната получи тласък във вторник (миналата седмица), когато Нигерия, най-голямата африканска икономика, се съгласи да подпише споразумението на срещата на върха. Бенин след това също се съгласи да се присъедини. 54 от 55-те държави на континента вече подписаха, но само около половината са ратифицирали документа.


Президентът на Руанда Пол Кагаме благодари на делегатите на срещата за търговската зона в Кигали.

© Associated Press

Президентът на Руанда Пол Кагаме благодари на делегатите на срещата за търговската зона в Кигали.


Една от пречките в преговорите ще бъдат противопоставящите се мотиви на страните. За недиверсифицираните, но сравнително развити икономики като Нигерия, която разчита изключително много на петролния износ, ползите от членството вероятно ще бъдат по-малки, отколкото за другите, казва Джон Ашборн, старши икономист, отговарящ за нововъзникващите пазарни икономики в Capital Economics. Нигерийски представители изразиха притеснения, че страната може да бъде залята от евтини стоки, подкопавайки усилията за насърчаване на затрудненото местно производство и за растеж на селското стопанство.


От друга страна, южноафриканските производители, които са сред най-развитите в Африка, биха могли бързо да се разширят извън обичайните си износни пазари на пазарите на Западна и Северна Африка, което ще им даде предимство пред производителите от другите страни, каза Ашборн.


Президентите и на двете страни присъстваха на срещата на върха.


Огромната разлика в икономическата позиция на страните е друг усложняващ фактор в преговорите. Нигерия, Египет и Южна Африка представляват над 50% от общия брутен вътрешен продукта на Африка, докато шестте африкански суверенни островни държави представляват около 1%. Ще бъде важно да започне преодоляването на тези различия, да се гарантира приемането и успешното прилагане на специални и различни мерки за най-слаборазвитите страни, каза Лендри Син, изследовател към Инициативата за африкански растеж на Brookings Institution.


На срещата на върха бе дадено началото и на система за дигитални разплащания за зоната и на инструменти, които ще регулират правилата за произхода на стоките и митническите облекчения, а освен това има инструменти и за премахване на немитническите бариери в търговията, съобщи Африканският съюз. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Съжалявам, но това ми прилича на прилагане на нов способ за дресиране на примати!
  Не вярвам че ще се окаже ефективен!

 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  “поставиха началото на зона за свободна търговия на континента, която, ако се окаже успешна, ще обедини 1.3 млрд. души, ”
  ——
  Че не е “началото” не е. Те си ги правят тия зони от поне 20 години, а голямото обединение беше подписано от повечето страни миналата година. И дали след САЩ и СЕЩ ще има САфЩ не е толкова интересно. Същественото е че има нужда от много бодлива тел — едно от споразуменията е за свободно (безвизово) придвижване на хора. Опасявам се, че е тия 1.3 млда ще се сберат в северната част на континента за упражнения по плуване

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Както вървят нещата следващите 50 години са отредени за бум на развитието и размножението в Африка. Стига да няма някоя ядрена / световна война, щото и това си има своите шансове. Ако успеят да организират някакъв модел на търговски съюз определено може да е добра основа за това им развитие.

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бе те една държава не могат да построят като хората (една им подариха и я разрушиха), седнали общонационален съюз да правят....

 5. 5 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 267 Весело

  Чудесна новина, свободния пазар винаги води до нарастване на богатството и просперитета на всяка държава участваща в него.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Африка за съжаление отново е колонизирана, само че този път от китайският дигитален комунизъм!!!

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Сорос пипа здраво, мискининът!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Предвид множеството нерешени проблеми, между африканските държави, десетината граждански войни, ислямистките движения и огромните различия в стандарта на живот между отделните държави..., ще е трудно да се задържи подобно споразумение.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Африка и повечето от държавите там имат огромен потенциал за развитие, но към този момент много от тях тънат в глад, мизерия и регионални конфликти.....Всичко това на фона на кървави диктатури, племенни и кланови кланета, геноцид....Манталитета е, който се променя най - трудно, той е, който пречи за развитието на континента !

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Весело

  Илюстративно на къде се движи икономиката на континента - южноафриканският ранд на времето беше 1.4 за един USD. До 1994 на техните банкноти беше изобразен Ян ван Рибек - основателят на Кейптаун. След 1994 на банкнотите се появиха носорози, слонове, биволи и разбира се, на всяка банкнота грейна Нелсън Мандела. В резултат днес 14.2 ранда чинят един щатски долар.

 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Африка за съжаление отново е колонизирана, само че този път от китайският дигитален комунизъм!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Китай ще спечели най-много от такава зона, ако успешно се реализира. Защото хем ще заобикаля антидъмпингови мерки, хем ще черпят с шепи и европейската политика към най-слабо развитие държави.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Добро начало. Дано да се развият ускорено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  Африканския съюз съществува от десетилетия, но чак сега се сключи споразумение за свободна търговия между страните членки на организацията. Това трябваше да стане още с нейното създаване. Африка повече от всеки друг континент има нужда от развитие - икономическо, транспортно, инфраструктурно и социално. Дано AfCFTA спомогне за това развитие на континента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Илюстративно на къде се движи икономиката на континента - южноафриканският ранд на времето беше 1.4 за един USD. До 1994 на техните банкноти беше изобразен Ян ван Рибек - основателят на Кейптаун. След 1994 на банкнотите се появиха носорози, слонове, биволи и разбира се, на всяка банкнота грейна Нелсън Мандела. В резултат днес 14.2 ранда чинят един щатски долар.
  —цитат от коментар 10 на Lemmy


  По време на "расовата сегрегация" ЮАР беше високо развита технологична държава, която имаше БВП около половината от този в цяла Африка. Сега Нигерия има БВП по-голям от ЮАР. При "расовата сегрегация" стандартът на живот в ЮАР беше много по-висок от този в останалите страни в Африка и към тази страна се стичаха да работят и живеят чернокожи от целия континент. Страната водеше политика за привличане на бели високообразовани бели заселници от цял свят. Днес те бягат от страната , несигурни за живота си. Сега държавата под ръководството на черните е потънала в анархия и разруха.

 15. 15 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Бе те една държава не могат да построят като хората (една им подариха и я разрушиха), седнали общонационален съюз да правят....
  —цитат от коментар 4 на niakoi_si


  Тая дето им я подариха наистина я разсипаха. Имах приятели там. Всички се изнесоха. Там е невъзможно за бели хора вече. А престъпността е невероятна. Така че всичко ще си дойде на мястото. Китай ще навлезе яко, както вече е започнал . Само че този път колонизацията ще бъде особено жестока.

  California Über Alles
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Коя е тази държава дето им я подарили, пък после те я разрушили!? Ако имаш в предвид ЮАР, това е държава, която принадлежи на всички граждани, които я обитават. Чернокожите са мнозинство и тази държава беше и е толкова тяхна, колкото и на южноафриканците с европейски произход, индийски произход, китайски произход, цветнокожите и т.н. Същата държава НЕ е разрушена, а една от най-богатите и развити държави на африканския континент.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Либерия, разбира се!

  А грамотността не е навредила никому!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 18. 18 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 654 Неутрално

  ... беше 1.4 за един USD. До 1994 на техните банкноти беше изобразен Ян ван Рибек - основателят на Кейптаун. След 1994 на банкнотите се появиха носорози, слонове, биволи и разбира се, на всяка банкнота грейна Нелсън Мандела. В резултат днес 14.2 ранда чинят един щатски долар.
  —цитат от коментар 10 на Lemmy


  Българският лев за същия период се представи доста по-зле.

 19. 19 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  Човек за да оценява така смело апартейда, добре е да го е преживял преди това. Представи си хипотетично България да е колонизирана страна, политическите и ключовите бизнеси да се държат от чужденци, ти да нямаш шанс за никаква кариера, но да ти казват, че си по-добре, защото БВП-то е n% по-високо от съседните страни и има входяща миграция от Македония и Близкия Изток. То не че тази хипотетична картина е много далече от истината...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ресурсите на Африка се "изсмукват" от столетия, познайте от кой, реално не е излязла от колониалния строй все още.

 22. 22 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Който следи по отдавна събитията в този континет знае какво стана с ЮАР и Зимбабве след като някои хора взеха властта. И двете държави тръгнаха назад, особено Зимбабве.
  Потенциал за развитие в Африка имат само Арабските държави и Етиопия.

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Да за ЮАР говоря, ама за реалния ЮАР, а не тоя фантастичния дето ти го описваш :)

 24. 24 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#19] от "Густав":

  така както описваш апартейда ми прилича много савецкия режим у нас. някой още плачат за него...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Тея колкото и да е се обединяват едва ли ще станат по-богати :)

 26. 26 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Любопитно

  По време на "расовата сегрегация" ЮАР беше високо развита технологична държава, която имаше БВП около половината от този в цяла Африка. Сега Нигерия има БВП по-голям от ЮАР.
  —цитат от коментар 14 на tacheaux


  Голяма манджа с грозде... Ти бил ли си в Южна Африка и имаш ли преки наблюдения от ситуацията там или си пишеш само по клишетата и фантазиите? Южна Африка и сега си е фактически най-развитата икономика в Африка. Сравнението с Нигерия пропуска че там икономиката се държи почти изцяло на добива на петрол който се разви последните 20 години. Все едно да кажеш, че Саудитска Арабия е по-развита от Холандия защото пакрай петрола имат по-висок БВП.
  При "расовата сегрегация" стандартът на живот в ЮАР беше много по-висок от този в останалите страни в Африка и към тази страна се стичаха да работят и живеят чернокожи от целия континент.
  —цитат от коментар 14 на tacheaux


  Стандартът на живот в Южна Африка и до ден днешен е по-висок от останалата Африка и за това и до ден днешен "чернокожи" се стичат масово натам да работят. До толкова че който следи малко от малко ставащото там знае, че редовно има ксенофобски хайки с насилие срещу мигранти от Мозамбик, Зимбабве и т.н., защото гадните чужденци им подбивали заплатите.
  Страната водеше политика за привличане на бели високообразовани бели заселници от цял свят. Днес те бягат от страната , несигурни за живота си. Сега държавата под ръководството на черните е потънала в анархия и разруха.
  —цитат от коментар 14 на tacheaux


  Бели заселници имигрираха в Южна Африка за последно до 50те години, след това като затегнаха режима на апартейда като във всички авторитарни страни започна емиграцията на бели - първо на недоволните и критиците на режима (които противно на пропагандата съвсем не бяха само комунисти, а и нормални либерали, както и масово британските южноафриканци, които бяха толерирани, но на практика изцяло изключени от доминираният от бури обществен сектор). Отгоре на това дойде идиотската военна служба която важеше само за бели и траеше години и накара към 100 000 млади южноафриканци да емигрират за да избягат от нея, особено от както започна войната в Ангола и на хората не им се мреше там за едните геополитически интереси на Бота. Вярно е че емиграцията на белите продължи с пълна сила и след края на апартейда, и да естествено и защото белите си загубиха привилегиите, но феномена си го имаше и преди това. За икономическото развитие си абсолютно в грешка - по време на апартейда Южна Африка беше стигнала до пълна безизходица най-вече заради западните санкции и именно това събори режима.
  Иначе и престъпността и мизерията си бяха на лице още при апартейда и то в галактически размери - единствената разлика е, че тогава режима ги държеше извън централните части на градовете и пазеше привилигированите, а сега са по равномерно разпределени...

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#19] от "Густав":

  Но поне имаш работа, ток, вода и няма престъпност. :)

  Сега може и да има демокрация в ЮАР, ама тока спира редовно, водата и тя. А за престъпността да не говорим колко пъти скочи. И безработица от 27% при под 10% преди. :)

  Но иначе апартейда е лош. :)

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#19] от "Густав":

  Прав си Густав, сравнението ти е доста удачно. Проблема е, че повечето българи рядко се поставят на мястото на другия или както е израза на английски език: put yourself in someone else's shoes

  +++ от мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#23] от "niakoi_si":

  Реалния ЮАР е, че това е може би най-развитата африканска държава в момента. Свободна, демократична, с разделение на властите, върховенство на закона, с не лоша инфраструктура, здравеопазване, образование и армия.

  Не отричам, че има и проблеми най-големите от които са безработицата на първо място, и високата престъпност на второ. Но далеч не е този ужас, какъвто е в умовете на много заблудени хора (някои от тях писали по-горе).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#26] от "antikommunist":

  Добре казано. Има разни крайнодесни расистки форумни идиоти, които говорят даже за геноцид в ЮАР срещу белите, което е повече от абсурдно, защото бели южноафриканци има на всички държавни и обществени нива в тази държава. Като почнем от бели политици и даже министри, минем през индустриалци и бизнесмени и стигнем до генерали и съдии.

  А, относно престъпността - нейни жертви са всички, не само белите южноафриканци, но също така чернокожите и цветнокожи южноафриканци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  Но има регрес, а не прогрес. :)

  Т.е. след като инерцията свърши, ще замязат на останалите африкански държави от региона. :)

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  ЮАР върви по пътя на Зимбабве, ама никой не иска да го признае.

  А Зимбабве, бивша Родезия - край няма такава държава, никой не си спомня какво е било преди, Зимбабве винаги си е била такава бедна и мизерна държава. :)

  Те така се заличават грешки на либералната демокрация. :)


 33. 33 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#5] от "Basil II":

  “свободния пазар винаги води до нарастване на богатството и просперитета на всяка държава участваща в него.”
  ——
  И дека гу прочетохте това? Щото автори като Дани Родрик, Хаджун Джан и Ниал Фъргюсън вадят свидетелства за съвсем друго...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#31] от "realguru":

  Има регрес в някои области. Но в други има прогрес в сравнение с годините на апартейд.
  Имам в предвид по конкретно разбира се това, че днешен ЮАР е една демократична и свободна държава, една от водещите в това отношение в Африка. Докато в по времето на расисткия режим на апартейд страната беше много далеч от всякакви демократични стандарти. Точно заради това, както по-горе един съфорумец спомена, тя (апартейдски ЮАР) беше обект на редица икономически санкции от страна на Запада и ООН.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Пожелавам на Африка успех !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Tрябва Световната Общност , да им наложи ембарго и санкции ..
  В повечето от държавите в Обединението има зловеи нарушения на Човешките Права и неспазване на елементарни международни договорености ..

 37. 37 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Пожелавам на Африка успех !!!
  —цитат от коментар 35 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ако санкциите ни са беззъби - може и да имат успех ..

  Ей това сме ние - Свободния свят - беззъби държави ..
  Санкции!

  Докато не почнат да спазват Човешките Права!
  Ако трябва - въздушни удари ..

  Или не ни пука за хората вАфрика?
  За Косово вдигаме самолетите и налагаме санкции насам и натам .. за Ирак също .. за други случаи - пак санкции и ембарго .. .. . Африка - не ни пука ..

  Да бъдат избивани там деца .. няма да налагаме санкции ..
  Не е ли лицемерно?

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Добро начало. Дано да се развият ускорено...
  —цитат от коментар 12 на penetrating


  Като им лашнем ембарго, ще видят едно ускорено ..

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK