САЩ и арабите отклониха Судан от пътя към гражданска война

Суданци празнуват в Хартум, 6 юли.

© Reuters

Суданци празнуват в Хартум, 6 юли.Споразумението за поделянето на властта между суданските военни и продемократичните протестиращи от миналата седмица е станало факт, след като САЩ и арабските им съюзници са упражнили силен натиск върху двете страни на фона на страховете, че при продължителна криза страната може да тръгне към гражданска война, твърдят активисти и официални лица.


Споразумението, което породи надежди за демократичен преход, след като военните свалиха от власт дългогодишния автократ Омар ал Башир през април, беше обявено няколко дни след масовите протести в Хартум и други райони.


Запознати с преговорите обаче казват, че главният пробив станал факт на тайна среща ден преди протестите, когато дипломати от САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства упражнили натиск върху двете страни да приемат предложенията на Африканския съюз и Етиопия. "Беше напрегната, но решаваща среща. Тя стопи ледовете", каза водещ активист, пожелал анонимност. "Тази среща беше крайъгълният камък за петъчното споразумение", допълни той.
Двете страни се договориха заедно да ръководят суверенен съвет, който да управлява Судан за малко повече от три години, докато бъдат организирани избори. През първите 21 месеца съвета ще ръководи човек от средите на военните, а през останалите 18 - гражданско лице. Те се споразумяха и за независимо суданско разследване на кървавите репресии на силите за сигурност срещу протестиращите миналия месец - макар че не е ясно дали ще бъде търсена отговорност от някого. Военните се съгласиха и да възстановят достъпа до интернет след неколкоседмичното му ограничаване.


Все още обаче доста неща могат да се объркат. Насилието миналия месец избухна именно в един такъв момент, изпълнен с надежди. Засега обаче споразумението изглежда стабилно, като тази седмица се очаква двете страни да го подпишат официално. Двама водещи активисти, представител на суданските военни и двама египетски представители описаха


интензивните американски усилия да бъде прокарано споразумение


след назначаването в средата на юни на дългогодишния дипломат на САЩ Доналд Бут за специален пратеник за Судан. Всички те говориха при условие да останат анонимни, тъй като нямаха разрешение да обсъждат преговорите. Представители на Държавния департамент отказаха да коментират усилията на САЩ за уреждане на споразумението, заявявайки единствено, че Вашингтон го приветства и изразява похвала към АС и Етиопия за усилията им като посредници.


Арабските представители казаха, че САЩ не само са засилили натиска върху военните, но и върху Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет, които подкрепиха свалянето от военните на Башир и застанаха на страната на генералите, когато протестиращите останаха по улиците.


Двама египетски представители, разполагащи с информация от първа ръка за срещите на Бут в Кайро миналия месец, заявиха, че САЩ са призовали президента Абдел Фатах Сиси да подкрепи предложението на АС и Етиопия и да "упражни натиск" върху ген. Абдел Фатах Бурхан, ръководителя на военния съвет, да отговори на него положително. "Получихме директно послание от Белия дом: "Помогнете за споразумение между военните и протестиращите", каза единият от източниците.


Мохамед Хамдан Дагало, генерал със спорна репутация в Судан, на среща с поддръжници, 22 юни.

© Reuters

Мохамед Хамдан Дагало, генерал със спорна репутация в Судан, на среща с поддръжници, 22 юни.


Източниците допълниха, че същото послание получили и Саудитска Арабия и ОАЕ, близки съюзници на САЩ, които обещаха милиарди долари помощ на военните след свалянето на Башир.


За двете арабски страни се смята, че имат голямо влияние върху ген. Мохамед Хамдан Дагало, който изпрати судански сили, за да подпомогне войната им в Йемен. Дагало, известен още като Хемедти, е считан от мнозина за най-влиятелната фигура във военния съвет, а миналия месец неговите паравоенни Сили за бърза подкрепа оглавиха силовото прекратяване на главната седяща стачка на протестиращите.


Суданският военен представител каза, че генералите са получили същото послание. "Американците искаха споразумение възможно най-скоро. Посланието им беше ясно: подялба на властта в замяна на гаранции, че никой от Съвета няма да бъде съден", каза той, имайки предвид репресиите от 3 юни. Според протестиращите силите за сигурност са убили най-малко 128 души, докато според властите броят на жертвите е 61 и сред тях има и хора от силите за сигурност.


Репресиите поставиха протестиращите в тежко положение и породиха опасения, че Судан може да последва съдбата на Сирия, Йемен и Либия, където нещата спираловидно прераснаха в гражданска война след народните бунтове. САЩ и съюзниците им


упражнили натиск и върху протестиращите,


които са представяни от коалиция, известна като "Декларация за свобода и промени". Активистите казват, че Вашингтон и арабските страни подали ръка за диалог към отделни фракции, които тогава заплашили, че ще преговарят поотделно с военните. Когато видели, че за коалицията има опасност да се разпадне, лидерите на протестите отстъпили.


Връхната точка на тези усилия била тайна среща на 29 юни в къщата на судански бизнесмен, на която присъствали протестните водачи, както и Бурхан и Дагало. В нея участвали и представители на САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия и ОАЕ, демонстрирайки единство, което тласнало двете страни да се разберат. Към края на продължилата повече от три часа среща двете страни се съгласили до дни да се договорят за споразумение.


На следващия ден водачите на протестите все пак организирали планираните си митинги, като заявили, че им е нужно време да подготвят хората за споразумението, и така десетки хиляди отново излезли по улиците при поредната демонстрация на народна подкрепа за преход към гражданско управление. Пет дни по-късно, на 5 юли, двете страни обявиха, че са постигнали споразумение да си поделят властта. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK