САЩ и арабите отклониха Судан от пътя към гражданска война

Суданци празнуват в Хартум, 6 юли.

© Reuters

Суданци празнуват в Хартум, 6 юли.Споразумението за поделянето на властта между суданските военни и продемократичните протестиращи от миналата седмица е станало факт, след като САЩ и арабските им съюзници са упражнили силен натиск върху двете страни на фона на страховете, че при продължителна криза страната може да тръгне към гражданска война, твърдят активисти и официални лица.


Споразумението, което породи надежди за демократичен преход, след като военните свалиха от власт дългогодишния автократ Омар ал Башир през април, беше обявено няколко дни след масовите протести в Хартум и други райони.


Запознати с преговорите обаче казват, че главният пробив станал факт на тайна среща ден преди протестите, когато дипломати от САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства упражнили натиск върху двете страни да приемат предложенията на Африканския съюз и Етиопия. "Беше напрегната, но решаваща среща. Тя стопи ледовете", каза водещ активист, пожелал анонимност. "Тази среща беше крайъгълният камък за петъчното споразумение", допълни той.
Двете страни се договориха заедно да ръководят суверенен съвет, който да управлява Судан за малко повече от три години, докато бъдат организирани избори. През първите 21 месеца съвета ще ръководи човек от средите на военните, а през останалите 18 - гражданско лице. Те се споразумяха и за независимо суданско разследване на кървавите репресии на силите за сигурност срещу протестиращите миналия месец - макар че не е ясно дали ще бъде търсена отговорност от някого. Военните се съгласиха и да възстановят достъпа до интернет след неколкоседмичното му ограничаване.


Все още обаче доста неща могат да се объркат. Насилието миналия месец избухна именно в един такъв момент, изпълнен с надежди. Засега обаче споразумението изглежда стабилно, като тази седмица се очаква двете страни да го подпишат официално. Двама водещи активисти, представител на суданските военни и двама египетски представители описаха


интензивните американски усилия да бъде прокарано споразумение


след назначаването в средата на юни на дългогодишния дипломат на САЩ Доналд Бут за специален пратеник за Судан. Всички те говориха при условие да останат анонимни, тъй като нямаха разрешение да обсъждат преговорите. Представители на Държавния департамент отказаха да коментират усилията на САЩ за уреждане на споразумението, заявявайки единствено, че Вашингтон го приветства и изразява похвала към АС и Етиопия за усилията им като посредници.


Арабските представители казаха, че САЩ не само са засилили натиска върху военните, но и върху Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет, които подкрепиха свалянето от военните на Башир и застанаха на страната на генералите, когато протестиращите останаха по улиците.


Двама египетски представители, разполагащи с информация от първа ръка за срещите на Бут в Кайро миналия месец, заявиха, че САЩ са призовали президента Абдел Фатах Сиси да подкрепи предложението на АС и Етиопия и да "упражни натиск" върху ген. Абдел Фатах Бурхан, ръководителя на военния съвет, да отговори на него положително. "Получихме директно послание от Белия дом: "Помогнете за споразумение между военните и протестиращите", каза единият от източниците.


Мохамед Хамдан Дагало, генерал със спорна репутация в Судан, на среща с поддръжници, 22 юни.

© Reuters

Мохамед Хамдан Дагало, генерал със спорна репутация в Судан, на среща с поддръжници, 22 юни.


Източниците допълниха, че същото послание получили и Саудитска Арабия и ОАЕ, близки съюзници на САЩ, които обещаха милиарди долари помощ на военните след свалянето на Башир.


За двете арабски страни се смята, че имат голямо влияние върху ген. Мохамед Хамдан Дагало, който изпрати судански сили, за да подпомогне войната им в Йемен. Дагало, известен още като Хемедти, е считан от мнозина за най-влиятелната фигура във военния съвет, а миналия месец неговите паравоенни Сили за бърза подкрепа оглавиха силовото прекратяване на главната седяща стачка на протестиращите.


Суданският военен представител каза, че генералите са получили същото послание. "Американците искаха споразумение възможно най-скоро. Посланието им беше ясно: подялба на властта в замяна на гаранции, че никой от Съвета няма да бъде съден", каза той, имайки предвид репресиите от 3 юни. Според протестиращите силите за сигурност са убили най-малко 128 души, докато според властите броят на жертвите е 61 и сред тях има и хора от силите за сигурност.


Репресиите поставиха протестиращите в тежко положение и породиха опасения, че Судан може да последва съдбата на Сирия, Йемен и Либия, където нещата спираловидно прераснаха в гражданска война след народните бунтове. САЩ и съюзниците им


упражнили натиск и върху протестиращите,


които са представяни от коалиция, известна като "Декларация за свобода и промени". Активистите казват, че Вашингтон и арабските страни подали ръка за диалог към отделни фракции, които тогава заплашили, че ще преговарят поотделно с военните. Когато видели, че за коалицията има опасност да се разпадне, лидерите на протестите отстъпили.


Връхната точка на тези усилия била тайна среща на 29 юни в къщата на судански бизнесмен, на която присъствали протестните водачи, както и Бурхан и Дагало. В нея участвали и представители на САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия и ОАЕ, демонстрирайки единство, което тласнало двете страни да се разберат. Към края на продължилата повече от три часа среща двете страни се съгласили до дни да се договорят за споразумение.


На следващия ден водачите на протестите все пак организирали планираните си митинги, като заявили, че им е нужно време да подготвят хората за споразумението, и така десетки хиляди отново излезли по улиците при поредната демонстрация на народна подкрепа за преход към гражданско управление. Пет дни по-късно, на 5 юли, двете страни обявиха, че са постигнали споразумение да си поделят властта. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  Интересно какво стана с Омар ал Башир?Май не успя да се добере до "Барвиха".....Въпреки руските"доброволци" дето го пазеха.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2361 Любопитно

  А папата, дето целува чипици?

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  "САЩ и арабите отклониха Судан от пътя към гражданска война"

  И всичко това как е станало без най-влияятелната личност на планетата?!?!?!?

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  И всичко това как е станало без най-влияятелната личност на планетата?!?!?!?
  =========
  Като прочетеш статията изцяло и до край .....ще разбереш защо......не е така.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Любопитно

  Запознати с преговорите обаче казват, че главният пробив станал факт на тайна среща ден преди протестите, когато дипломати от САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства .....
  =======
  Това е първата 'бомба'......
  Защо ? ....ще поясня....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Любопитно

  . Представители на Държавния департамент отказаха да коментират усилията на САЩ за уреждане на споразумението, заявявайки единствено, че Вашингтон го приветства и изразява похвала към АС и Етиопия за усилията им като посредници.
  ======
  Втората бомба.....
  Тук има два броя 'сащ' .....департамента ....и и официален Вашингтон. ...
  А говорещите искат ананнимност....:)
  Позната игра....;)

  Bukalemun
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Весело

  Суданският военен представител каза, че генералите са получили същото послание. "Американците искаха споразумение възможно най-скоро. Посланието им беше ясно: подялба на властта в замяна на гаранции, че никой от Съвета няма да бъде съден", каза той, имайки предвид репресиите от 3 юни. Според протестиращите силите за сигурност са убили най-малко 128 души,
  =======
  А това е познато....:)
  Светските превратаджии убиваха по този начин хора в Анадола .....в продължение на десетилетия. ....
  И то под зоркото одобрение на янките.....
  Ето така работи американската 'справедливост' на чужда територия. ....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Любопитно

  Арабските представители казаха, че САЩ не само са засилили натиска върху военните, но и върху Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет, които подкрепиха свалянето от военните на Башир и застанаха на страната на генералите,
  =======
  Ето тук е споменато ....кой кой е в играта.....
  Арабите срещу Судан. .......и после 'намесата' на янките.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3673 Разстроено

  Създаваме проблем. После го решаваме. Ставаме велики.

  Еретик
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2914 Весело

  "Двете страни се договориха заедно да ръководят суверенен съвет, който да управлява Судан за малко повече от три години, докато бъдат организирани избори."

  след което три години война и пак договор за нов военен съвет и .......

  подпис
 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  И нито думичка за Китай?
  Китай усилено прави капиталовложения в тази страна. Строи им инфраструктура и гледа в петрола им. Това е още една Венецуела.

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Най-после нещо добро - вътрешно уреждане на такъв сложен политически въпрос. Учудващо поведение на щатите, защото за тях винаги май по-добро е войната. Само че Судан години наред бе раздиран от гражданска война, в резултат на което страната се раздели на две. Вероятно и военните и опозицията са си взели поука от това и са постигнали споразумения.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#11] от "half truth":

  Виждаш ли как им внедряват познатия сценарий....?
  Сега ще им сложат едно суданско "Сиси"....да ги държи на каишка ......
  Няма друг начин..... понеже си нямат светски завети с които да ги зарибяват с десетилетия.......
  Обикновения суданец въобще не кълве на такива неща.....:)....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Арабите срещу Судан. .......и после 'намесата' на янките
  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Още един удар срещу Китай?
  Русия обяви случая за държавен преврат.
  Любопитна съм ще засегнат ли турските интереси. Ако да, ще знам че САЩ и Турция са в оптегнати отношения. Ама не мисля. Имам предвид договорите за парцелите, които Турция нае в Судан да търси петрол.

 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  С едно съм съгласна. Америка е демократична само на собствена територия. Навън упражнява различни стандарти. Според мястото, хората и случая. Навън не се води от принципите на демокрация и хуманизъм.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#14] от "half truth":

  Любопитна съм ще засегнат ли турските интереси
  =======
  :).....
  Те точно заради това свалиха и досегашния им държавен глава Ел Бешир......
  Понеже даде остров Севакин на Ердо .....
  Ако това не беше станало..... никакъв преврат нямаше да има в Судан.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Разстроено

  До коментар [#15] от "half truth":

  Навън упражнява различни стандарти
  =======
  Уви.....за съжаление..,.:(......

  А вие , европейците .....на това .... почти винаги му викате ...."демократични промени".....

  Съзнателно или не.....гасите американския огън с бензин.....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Веднага след сделката за турската база почнаха атентати, протести и преврати. Погледнато от Турция така изглежда.
  Също Китай има капиталовложения там. Все някакси работата ще стигне до тях...

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Любопитно

  До коментар [#18] от "half truth":

  Аз дори допускам и тайно съглашение между Тръмп и Ердо.....
  От типа....."ако ти дадат острова , аз ще сваля този който ти го е дал"......

  Гледам.....Ердо хич не протестира.....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2260 Весело

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Х а хааа.. ++++++ 😂
  Това е петролна война като останалите. По отношение на петрола Америка няма практика да се споразумява с никого.
  Спомням си , като удариха Ирак обявиха за невалидни всички френски, германски и китийски петролни споразумения.

 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  ......Гледам.....Ердо хич не протестира.....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  И аз това гледам. Мисля че се снишава. Чака удобен случай.

  Честно Ви казвам, не вярвам че Ердо има някаква дългосрочна добре обмислена стратегия. Хвърля се и после като стане напечено реагира според случая. Докато Русия и Китай са извън споразумението за мир в Судан и турските капиталовложения имат шанс. На това разчита Ердо. Луд за връзване.


 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#20] от "half truth":

  Това е петролна война като останалите
  =======
  Аааа, не.....
  Този път със сигурност е нещо друго....
  Симптомите в този случай са различни......
  Не виждаш ли статията..... даже са огънали и Сиси .....най големия противник на Судан

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK