"Имам чувството, че скоро ще стана китайка" - Тонга се оказа в задушаваща хватка

Кадър от столицата Нукуалофа.

© Associated Press

Кадър от столицата Нукуалофа.Дните минават бавно в Тонга, архипелаг в Южния Пасифик, където няма светофари и вериги за бързо хранене и където грухтящи прасета бродят по прашните пътища. Но дори и в това отдалечено островно кралство има признаци, че се разгаря битка за влияние и надмощие между доста по-големи страни - и накрая може да се окаже, че цената ще бъде платена от Тонга.


Правителствени служители работят в лъскава нова офис сграда, която е подарък на стойност 11 млн. долара от Китай. Всяка година десетки чиновници пътуват до Пекин за курсове за обучение, като разноските им са изцяло покрити. Китай освен това е вложил милиони долари, за да докара атлети и треньори от Тонга в тренировъчен лагер в китайската провинция Съчуан. "Най-добрите съоръжения. Фитнесът, пистата и много оборудване, с каквото не разполагаме тук в Тонга", каза Тевита Фауонуку, старши треньор на отбора по лека атлетика на Тонга. "Настаняването е прекрасно. И яденето. И не само това, Китай даде на всеки и малко пари за дневни разходи", добави той.


Китай е предложил и нисколихвени заеми, след като през 2006 г. участници в продемократични безредици разрушиха голяма част от центъра на Нукуалофа, а според анализатори тези заеми може да се окажат пагубни за Тонга. Страната с население от 106 хил. души дължи на китайската Експортно-импортна банка около 108 милиона долара, което е еквивалентно на около 25 процента от брутния вътрешен продукт.
Тейсина Фуко, 69-годишен бивш парламентарист, подозира, че Китай намира за полезно местоположението на страната му. "Мисля, че Тонга може би е прозорец към западната страна", каза той. "Защото е лесно да дойдеш тук и да погледнеш към Нова Зеландия и Австралия", допълни Фуко. "Това е трамплин", заяви той.


Китайското посолство в Нукуалофа.

© Associated Press

Китайското посолство в Нукуалофа.


Десетилетия наред Южният Пасифик беше смятан за малко заспал заден двор на Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Сега когато Китай упражнява все по-голямо влияние, западните съюзници реагират. След като миналата година циклонът Гита разруши старинната сграда на парламента на Тонга, правителството първо предположи, че Китай може да иска да плати за ремонта. Тогава се намесиха Австралия и Нова Зеландия и сега обмислят заедно да финансират проекта.


Според експерти Южният Пасифик може да е важен за военноморските сили на Китай или да е желан заради своите риболовни райони, дълбоководни полезни изкопаеми и природни богатства. Китай освен това


е предприел усилия и да отклони от Тайван и малкото останали страни,


които признават него, а не Китай - няколко от които са тихоокеански островни държави. "Не е съвсем ясно какво иска Китай в Южния Пасифик", каза професор Рори Медкалф, ръководител на Факултета по национална сигурност към Австралийския национален университет. "Ясно е само, че Китай става много активен и прави така, че присъствието му да се усеща", добави той.


От 2011 г. Китай е налял около 1.5 млрд. долара под формата на помощ и нисколихвени заеми, показател, по който изостава единствено от Австралия, сочи анализ на австралийския мозъчен тръст Институт "Лоуи". Ако се броят и бъдещите ангажименти, тази сума става над 6 млрд. долара.


Руините на сградата на парламента.

© Associated Press

Руините на сградата на парламента.


Някои се притесняват, че заемите може да се превърнат в дългови капани, ако страните не могат да ги изплащат. Китайският посланик в Тонга Ван Баодун заяви, че Пекин е воден само от добри намерения към Тонга и няма никакъв скрит дневен ред. "Някои хора на Запад са твърде чувствителни и твърде мнителни", каза той. "Няма нужда от това", допълни Ван.


От Китай текат не само пари. През 90-те започнаха да идват и китайски имигранти, когато Тонга започна да продава паспорти. Идеята беше да бъдат привлечени богати жители на Хонконг, които търсят сигурно място за вложенията си с цел да избегнат евентуални загуби от връщането на британската колония на Китай през 1997 г. Но вместо това дойдоха китайци от селските райони, търсещи по-добър живот. Поради това, че страната им е с ниска заетост, жителите на Тонга се безпокоят, че сега


китайските имигранти държат например повечето бакалии


и започват да разширяват бизнес интересите си към земеделието и строителството. Ван признава критиките, че китайските имигранти ръководят доста фирми, но добави, че управниците на Тонга признават приноса им и дори призовават населението на Тонга да се поучи от етиката им, която повелява да се трудят здраво и усърдно.


Истинската заплаха за бъдещето на Тонга може да се крие в задушаващите заеми от Китай. Миналата година се очакваше да започнат падежите и това породи паника. През август миналата година премиерът Акилиси Похива призова останалите тихоокеански страни да обединят усилия и да поискат облекчаване на дълга, предупреждавайки, че Китай може да придобие собствеността на сгради и други активи. Само дни по-късно обаче смени позицията си, заявявайки, че Тонга е "изключително благодарна" за подкрепата на Китай. Няколко месеца по-късно Тонга обяви, че е получила отсрочка и че още пет години няма да трябва да започва плащанията. Тонга заяви също, че се присъединява към инициативата на Китай "Един пояс, един път", програмата за инвестиции и заеми за трилиони долари, която се превърна в знакова политика на президента Си Цзинпин.


Проект на китайска инвестиционна банка в Нукуалофа.

© Associated Press

Проект на китайска инвестиционна банка в Нукуалофа.


Представителите на Тонга не изглежда да горят от желание да обсъждат отношенията с Китай, заявявайки, че всички въпроси за китайските заеми и помощ трябва да се отправят към китайските представители. Ван заяви, че няма никаква връзка между отсрочката за Тонга по заемите ѝ и присъединяването към инициативата "Един пояс, един път". Той добави, че Тонга е изразила безпокойство във връзка със заема, а Китай е готов да помогне.


Фуко смята, че кредитите са дали надмощие на Китай в отношенията с Тонга. "Не знам как ще връщаме тези пари", каза бившият депутат.


Неволна последица от предоставените от Китай заеми на Тонга може да е намаляване на чуждите инвестиции и на приходите, нужни за погасяването им. Критици изтъкват въведения миналата година Закон за валутен контрол, имащ за цел


парите да остават в страната и да бъде предпазена валутата ѝ


при извънредни финансови ситуации. Ралф Стивънсън, адвокат, практикуващ в Тонга, заяви, че макар и законът да не се прилага, продължава да плаши инвеститорите. "Наказанията за нарушаването на закона са драконовски", каза той.


Ван окачестви като безсмислици всякакви теории, че Китай може да е въвлечен в борба за надмощие в тихоокеанския регион със Запада или че използва Тонга, за да държи под око и дори да шпионира Нова Зеландия и Австралия. "Тонга е малка страна. Почти невъзможно е да се скрие каквато и да било тайна", каза посланикът. "Мога да кажа за някои наши западни приятели, че лично според мен те трябва да се чувстват уверени в отношенията и влиянието си в този регион", допълни той.


Според Ола Колой, която е съдържател на къща за гости, китайският отпечатък е повсеместен и влияе върху това, което тя може да купи, понеже много от стоките, които се продават, са от Китай. Тя каза, че заемите от Китай трябва да тревожат всеки жител на Тонга. "Имам чувството, че скоро ще стана китайка", каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK