"Имам чувството, че скоро ще стана китайка" - Тонга се оказа в задушаваща хватка

Кадър от столицата Нукуалофа.

© Associated Press

Кадър от столицата Нукуалофа.Дните минават бавно в Тонга, архипелаг в Южния Пасифик, където няма светофари и вериги за бързо хранене и където грухтящи прасета бродят по прашните пътища. Но дори и в това отдалечено островно кралство има признаци, че се разгаря битка за влияние и надмощие между доста по-големи страни - и накрая може да се окаже, че цената ще бъде платена от Тонга.


Правителствени служители работят в лъскава нова офис сграда, която е подарък на стойност 11 млн. долара от Китай. Всяка година десетки чиновници пътуват до Пекин за курсове за обучение, като разноските им са изцяло покрити. Китай освен това е вложил милиони долари, за да докара атлети и треньори от Тонга в тренировъчен лагер в китайската провинция Съчуан. "Най-добрите съоръжения. Фитнесът, пистата и много оборудване, с каквото не разполагаме тук в Тонга", каза Тевита Фауонуку, старши треньор на отбора по лека атлетика на Тонга. "Настаняването е прекрасно. И яденето. И не само това, Китай даде на всеки и малко пари за дневни разходи", добави той.


Китай е предложил и нисколихвени заеми, след като през 2006 г. участници в продемократични безредици разрушиха голяма част от центъра на Нукуалофа, а според анализатори тези заеми може да се окажат пагубни за Тонга. Страната с население от 106 хил. души дължи на китайската Експортно-импортна банка около 108 милиона долара, което е еквивалентно на около 25 процента от брутния вътрешен продукт.
Тейсина Фуко, 69-годишен бивш парламентарист, подозира, че Китай намира за полезно местоположението на страната му. "Мисля, че Тонга може би е прозорец към западната страна", каза той. "Защото е лесно да дойдеш тук и да погледнеш към Нова Зеландия и Австралия", допълни Фуко. "Това е трамплин", заяви той.


Китайското посолство в Нукуалофа.

© Associated Press

Китайското посолство в Нукуалофа.


Десетилетия наред Южният Пасифик беше смятан за малко заспал заден двор на Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Сега когато Китай упражнява все по-голямо влияние, западните съюзници реагират. След като миналата година циклонът Гита разруши старинната сграда на парламента на Тонга, правителството първо предположи, че Китай може да иска да плати за ремонта. Тогава се намесиха Австралия и Нова Зеландия и сега обмислят заедно да финансират проекта.


Според експерти Южният Пасифик може да е важен за военноморските сили на Китай или да е желан заради своите риболовни райони, дълбоководни полезни изкопаеми и природни богатства. Китай освен това


е предприел усилия и да отклони от Тайван и малкото останали страни,


които признават него, а не Китай - няколко от които са тихоокеански островни държави. "Не е съвсем ясно какво иска Китай в Южния Пасифик", каза професор Рори Медкалф, ръководител на Факултета по национална сигурност към Австралийския национален университет. "Ясно е само, че Китай става много активен и прави така, че присъствието му да се усеща", добави той.


От 2011 г. Китай е налял около 1.5 млрд. долара под формата на помощ и нисколихвени заеми, показател, по който изостава единствено от Австралия, сочи анализ на австралийския мозъчен тръст Институт "Лоуи". Ако се броят и бъдещите ангажименти, тази сума става над 6 млрд. долара.


Руините на сградата на парламента.

© Associated Press

Руините на сградата на парламента.


Някои се притесняват, че заемите може да се превърнат в дългови капани, ако страните не могат да ги изплащат. Китайският посланик в Тонга Ван Баодун заяви, че Пекин е воден само от добри намерения към Тонга и няма никакъв скрит дневен ред. "Някои хора на Запад са твърде чувствителни и твърде мнителни", каза той. "Няма нужда от това", допълни Ван.


От Китай текат не само пари. През 90-те започнаха да идват и китайски имигранти, когато Тонга започна да продава паспорти. Идеята беше да бъдат привлечени богати жители на Хонконг, които търсят сигурно място за вложенията си с цел да избегнат евентуални загуби от връщането на британската колония на Китай през 1997 г. Но вместо това дойдоха китайци от селските райони, търсещи по-добър живот. Поради това, че страната им е с ниска заетост, жителите на Тонга се безпокоят, че сега


китайските имигранти държат например повечето бакалии


и започват да разширяват бизнес интересите си към земеделието и строителството. Ван признава критиките, че китайските имигранти ръководят доста фирми, но добави, че управниците на Тонга признават приноса им и дори призовават населението на Тонга да се поучи от етиката им, която повелява да се трудят здраво и усърдно.


Истинската заплаха за бъдещето на Тонга може да се крие в задушаващите заеми от Китай. Миналата година се очакваше да започнат падежите и това породи паника. През август миналата година премиерът Акилиси Похива призова останалите тихоокеански страни да обединят усилия и да поискат облекчаване на дълга, предупреждавайки, че Китай може да придобие собствеността на сгради и други активи. Само дни по-късно обаче смени позицията си, заявявайки, че Тонга е "изключително благодарна" за подкрепата на Китай. Няколко месеца по-късно Тонга обяви, че е получила отсрочка и че още пет години няма да трябва да започва плащанията. Тонга заяви също, че се присъединява към инициативата на Китай "Един пояс, един път", програмата за инвестиции и заеми за трилиони долари, която се превърна в знакова политика на президента Си Цзинпин.


Проект на китайска инвестиционна банка в Нукуалофа.

© Associated Press

Проект на китайска инвестиционна банка в Нукуалофа.


Представителите на Тонга не изглежда да горят от желание да обсъждат отношенията с Китай, заявявайки, че всички въпроси за китайските заеми и помощ трябва да се отправят към китайските представители. Ван заяви, че няма никаква връзка между отсрочката за Тонга по заемите ѝ и присъединяването към инициативата "Един пояс, един път". Той добави, че Тонга е изразила безпокойство във връзка със заема, а Китай е готов да помогне.


Фуко смята, че кредитите са дали надмощие на Китай в отношенията с Тонга. "Не знам как ще връщаме тези пари", каза бившият депутат.


Неволна последица от предоставените от Китай заеми на Тонга може да е намаляване на чуждите инвестиции и на приходите, нужни за погасяването им. Критици изтъкват въведения миналата година Закон за валутен контрол, имащ за цел


парите да остават в страната и да бъде предпазена валутата ѝ


при извънредни финансови ситуации. Ралф Стивънсън, адвокат, практикуващ в Тонга, заяви, че макар и законът да не се прилага, продължава да плаши инвеститорите. "Наказанията за нарушаването на закона са драконовски", каза той.


Ван окачестви като безсмислици всякакви теории, че Китай може да е въвлечен в борба за надмощие в тихоокеанския регион със Запада или че използва Тонга, за да държи под око и дори да шпионира Нова Зеландия и Австралия. "Тонга е малка страна. Почти невъзможно е да се скрие каквато и да било тайна", каза посланикът. "Мога да кажа за някои наши западни приятели, че лично според мен те трябва да се чувстват уверени в отношенията и влиянието си в този регион", допълни той.


Според Ола Колой, която е съдържател на къща за гости, китайският отпечатък е повсеместен и влияе върху това, което тя може да купи, понеже много от стоките, които се продават, са от Китай. Тя каза, че заемите от Китай трябва да тревожат всеки жител на Тонга. "Имам чувството, че скоро ще стана китайка", каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Въпрос на време е икономическата експанзия на китайците да стане военна....да му мисли джуджето!!!!

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  А някой другарки и другари тук искат да се покитайчат.
  Щото разбраха че на Баба Меца крачетата са глинени.
  И сега залагаме на Дракончо.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Въпрос на време е икономическата експанзия на китайците да стане военна....да му мисли джуджето!!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Селски, Тонга къде се намира бе, до Владивосток?

 4. 4 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 528 Весело

  хахахаха парите нали не миришели, и не е важно каква на цвят е котката, а дали лови мишки...

  ако бяла и черна не е важно, но ако е жълта не е хубаво...
  може и да не е хубаво, но тогава трябва да променим цялата "правилна" и коректна алабалистика, и да почнем "реал-политик" да си говорим, ама не е удобно нЕкак си и полит-коректно...

  китай превзе африка, тези се заоплаквали за тонга...

  наблизо е фиджи, друго прекрасно място, там като дошли "белите" котки дето ловят мишки, не могли да накарат "туземците" да работят по никакъв начин и си вкарали ... индийци, 100 годдини по-късно индийците са "почти" мнозинство, фиджийците се опитаха с военен преврат да си върнат държавата, ама късно... демографията е много "тънка" и бавна работа...

  става дума, че на никой /освен на местните фиджийци/не му пука за фиджи, че станал индийски, но за тонга че станал китайски много зор

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4904 Весело

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Никой не очаква от насекомо да има задълбочена мисъл! 🤣🤣🤣

 6. 6 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":

  Китайците от години заселват южна Русия. С благословията на Путя естествено. Ще ги изядат живи руснаците и последните го знаят, и ги е страх.

 7. 7 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":Китайците от години заселват южна Русия. С благословията на Путя естествено. Ще ги изядат живи руснаците и последните го знаят, и ги е страх.
  —цитат от коментар 6 на katerina_slavova


  Между китайци и руснаци няма любов само недоверие - това го знам със сигурност

  Марс е изконна Американска територия!
 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1881 Любопитно

  Въпрос на време е икономическата експанзия на китайците да стане военна....да му мисли джуджето!!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin

  Дай пример за военна експанзия на север в хилядолетната история на Китай!

 9. 9 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":
  На кого принадлежи сега остров „Дамьянский”, / все не мога да запомня китайското му име/. Въпреки безаналоговите съветски суперлазери от края на 60-те, за които и до сега , след още 60 години, разправяте по пенсионерските клубове. Колко поколения пенсионери си отидоха с подобни митове?😂

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":Никой не очаква от насекомо да има задълбочена мисъл! 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  Правилно Вася! Затова и при тебе тя напълно липсва.

 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":Китайците от години заселват южна Русия. С благословията на Путя естествено. Ще ги изядат живи руснаците и последните го знаят, и ги е страх.
  —цитат от коментар 6 на katerina_slavova


  Къде в южна Русия?

 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":На кого принадлежи сега остров „Дамьянский”, / все не мога да запомня китайското му име/. Въпреки безаналоговите съветски суперлазери от края на 60-те, за които и до сега , след още 60 години, разправяте по пенсионерските клубове. Колко поколения пенсионери си отидоха с подобни митове?😂
  —цитат от коментар 9 на zegi


  Както винаги си неук. Според мене островът принадлежи на Китай и на Русия. Според теб?

 13. 13 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":Китайците от години заселват южна Русия. С благословията на Путя естествено. Ще ги изядат живи руснаците и последните го знаят, и ги е страх.
  —цитат от коментар 6 на katerina_slavova


  Руснаците не са се уплашили нито от Карл XII, нито от Наполеон, нито от турските султани, нито от Хитлер. За разлика от българите, които от страх пуснаха Хитлер и Сталин на земите си.
  Е, па специално за България – всичките ѝ столици са превземани от руснаците
  (с изкл. на Охрид).

  До коментар [#6] от "katerina_slavova":

 14. 14 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":Китайците от години заселват южна Русия. С благословията на Путя естествено. Ще ги изядат живи руснаците и последните го знаят, и ги е страх.
  —цитат от коментар 6 на katerina_slavova


  Руснаците не са се уплашили нито от Карл XII, нито от Наполеон, нито от турските султани, нито от Хитлер. За разлика от българите, които от страх пуснаха Хитлер и Сталин на земите си.
  Е, па специално за България – всичките ѝ столици са превземани от руснаците
  (с изкл. на Охрид).

  До коментар [#6] от "katerina_slavova":

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Весело


  "....Пекин е воден само от добри намерения към Тонга и няма никакъв скрит дневен ред...."

  Ъхъ, сигурно е така и в България - дето според правителството китайци щели да строят АЕЦ "Белене" - на пазарен принцип!

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2745 Весело

  Накрая идва глобалното затопляне и китайските инвестиции се оказват 6 м. под водата ...

 17. 17 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#14] от "ebf52574941":

  Значи им е време да започнат, че иначе горко им.

 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#9] от "zegi":

  Стига с тези митове, че китайците искат да се заселят в Сибир

  Границата цялата е демаркирана е малко предателски от Горбачов (те и затова го мразят в Русия). Създава комисия която всички спорни територии отстъпва на Китай както и споменатия остров. И повече спорове нямат
  Сега картите и другите фейкове не са от Китай а от Тайван, които са наследник на Китайската империя - в техните карти не само Русия е засегната, но например Монголия напълно я няма и южната част на Япония също трябва да е в Китай

  От друга страна държавните служители като се пенсионират отиват във Флорида(Гуандун), а не на север, която провинция от 50 мил за 30години стана 100 мил.

 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#6] от "katerina_slavova":

  Чакай ,не трябваше ли у Сибир да ходят тия китайци ,сега Тонга ти пък южна Русия

  гошо
 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":Вържи, това е Монголия. И понеже там се сблъскват с Русия, стигат до статуквото - самостоятелна държава с известно поделено влияние.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#9] от "zegi":Напиши Дамански и ентър. Ще му научиш поне името и историята , а не да съчиняваш.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#12] от "von_seeckt": Течението на река се мени и от там е възникнал спорът. Сега е китайски.

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin": Забравих. Обширна територия в северен Китай се води Вътрешна Монголия. На монголските карти я пишат ЧЕХАР. Известно е,че Китай провежда политика на заместване на местните монголци с ханци (китайци)

 24. 24 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1368 Разстроено

  Ехх, Тонга, Тонгааа, добре сте си живели преди великите географски открития... А сега?!

 25. 25 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  На майка ти ли викаш "джуджето"?

 26. 26 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Споко, една бърза опиумна волна и всичко ще е точно.

 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#12] от "von_seeckt":

  Островът е чисто китайски, каква русия?!?

  Някой попита за военна експанзия на Китай на север - ми виж само някогашната северна граница - Великата китайска стена- как днес минава през централен Китай и ще разбереш дали имат експанзия на север.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Някой от вас виждал ли е тонги? Огромни, дебели, мързеливи, и изключително спокойни. Живеят винаги на тумби, за нищо не им пука. Чудя се как островите им са все още обитаеми?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на nikola velinov
  nikola velinov
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Китайската експанзия вече е глобална. За какво им трябва Тонга? Ще намерят за какво. Не са глупави и не си харчат парите залудо. Най-големите сметкаджии са - тоест всеки похарчен юан им носи печалба. Работят като китайци и не опрощават дългове. Взимат си своето безмилостно. Вижте как плачат в Мозамбик. Ами Източен Сибир? Вече около милион хектара "концесии" се управляват от Китай. Идват работници, създават семейства, заселват се трайно. концесиите са за 25 до 50 години. След това опитайте да върнете китайците обратно. Въпрос на време е тази част от Русия да се превърне фактически, ако не юридически, в китайска област.
  #27 - Нямат нужда да пращат армията си. Имат достатъчно заселници.

  ЛДВ
 31. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Щото това африканците, сте върхът на мисълта!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 32 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1926 Любопитно

  До коментар [#6] от "katerina_slavova":

  Колко китайци са се заселили?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 33. 33 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#6] от "katerina_slavova":Колко китайци са се заселили?
  —цитат от коментар 32 на Noise

  Читай, просвещайся!
  И... китайский учи! Понадобиться!

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Китайцы_в_России

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Китайцы_в_Сибири_и_на_Дальнем_Востоке

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK