На Халкидики може да няма ток до събота, много туристи си тръгват

Разрушенията в Неа Плагия

© Reuters

Разрушенията в Неа ПлагияТялото на възрастен рибар бе открито днес край западните брегове на полуостров Халкидики, с което броят на жертвите от снощната буря достигна 7. Шестима от загиналите са чужденци, но сред тях, както и сред стотината ранени, няма българи.


Властите започнаха оглед и оценка на щетите в обширен район. На много места ураганен вятър е отнесъл покриви, соларни инсталации и леки конструкции. Пороите са унищожили и десетки автомобили.


В. "Етнос" съобщава за проблеми с тока и водоснабдяването, както и за това, че туристи са започнали масово да напускат. Кадри, разпространявани в гръцките медии, показват напълно унищожени плажни барове, ресторанти и кафенета, както и натрошени стотици шезлонги и чадъри.
Янис Куфидис, председател на Търговската камара на Халкидики, казва, че бизнесът понася големи загуби и че от четвъртък сутринта много летуващи - предимно от Балканите, дошли с личните си автомобили - поемат обратно. Сред причините да съкратят отпуската си е и това, че по курорти и плажове силно е пострадала инфраструктурата.


Карта на meteo.gr показва района (с червените точки), където в сряда вечерта са падали светкавици по време на бурята.

© Reuters

Карта на meteo.gr показва района (с червените точки), където в сряда вечерта са падали светкавици по време на бурята.


Аварийните служби твърдят, че по първоначални данни около 80% от района е останал без ток тази сутрин. За домакинствата и за бизнеса проблемът се влошава от това, че от 23 часа снощи хладилници и фризери с храна и продукти нямат захранване.


Основните усилия са хвърлени към възстановяване на съборени стълбове от два високоволтови електропровода. На местата, където е най-належащо - например при помпените станции, се изпращат генератори на армията и министерството за природните бедствия. Прогнозите са, че до петък сутринта би трябвало навсякъде да има ток, но не е изключено проблемите да продължат и до събота, тъй като на Касандра положението е най-сложно.


Очевидци на бедствието, разиграло се около 21 часа, разказват, че на места вятърът бил толкова силен, че покриви били отнесени на 500 м, а улични павилиони били повдигани във въздуха и запращани в другия край на улицата.


Докато се прави оглед и описване на щетите, вече са отпуснати първите 500 000 евро помощни средства от Атина за три общини - Неа Пропонтида, Касандра и Ситония.


Сред приоритетите е и обезщетяването на фермерите. Първите данни сочат за унищожена от градушки и силен дъжд парници и реколта от маслини, плодове и зеленчуци, памук, тютюн, грозде и др.


В тази преобърната от бурята каравана край Созополи загинаха двама възрастни чехи.

© Reuters

В тази преобърната от бурята каравана край Созополи загинаха двама възрастни чехи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK