Рим вече е пред санитарна криза заради проблемите с боклука

Рим вече е пред санитарна криза заради проблемите с боклука

© Tony Gentile, ReutersСлед подпалването на няколко сметища Рим изнемогва под тонове изоставени отпадъци. Повтарящото се бедствие за Вечния град това лято достигна такова равнище, че лекарската колегия би тревога, а прокуратурата започна разследване.


Всяко лято, когато тълпи от туристи трябва да слаломират между купчини вмирисващ се в задушаващата жега боклук, жителите на Рим се бунтуват. В "Туитър" започна конкурс за намирането на най-отвратителните кофи за боклук в града.


Тази година Антонио Маджи, председателят на лекарската колегия в Рим, обаче сезира властите, като спомена пред АФП за "хигиенна тревога", която има риск да се превърне в "санитарна". В действителност отпадъците привличат необичайна фауна почти до историческия център на италианската столица - гълъби, плъхове, диви прасета, а миазмите се лепят по подметките на минувачите.
След като получи множество жалби, тази седмица римската прокуратура започна разследване, за да установи има ли евентуални пропуски. Това не се дължи на липсата на средства: според доклад на фондация OpenPolis през 2017 г. град Рим е похарчил над 597 евро на глава от населението за обработка на битовите отпадъци, далеч над средното за страната, преди Венеция (353 евро) и Флоренция (266 евро).


Според водещия римски всекидневник "Месаджеро" през 2018 г. данъкът за битовите отпадъци е възлизал средно на 394 евро на домакинство в Рим при средно 300 евро за Италия като цяло.


Градът обаче не разполага с инфраструктура за премахване на отпадъците. От трите главни сметища едното е затворено, а другите две бяха унищожени от пожар през последните месеци. А двата обекта за биологично третиране намалиха дейността си заради дейности по поддръжка.


Потребителите също носят своя дял от отговорността: неспазването на разделното изхвърляне усложнява обработката на отпадъците, да не говорим за матраците, хладилниците и диваните, изхвърлени край контейнерите за боклук.


Деградация и изоставяне


Обработката на отпадъци е основен фактор за конфликт между кмета на Рим Вирджиния Раджи, издигната от антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ), и губернатора на област Лацио Никола Дзингарети, който е и председател на левоцентристката Демократическа партия.


На среща миналия вторник в присъствието на министъра на околната среда Серджо Коста и двамата увериха, че са се съгласили "до 15 дни" да има връщане към нормален режим. За да го постигне обаче, градът, който произвежда близо 5000 тона отпадъци дневно, ще трябва да транспортира още от тях навън, за да бъдат изгаряни в други региони или в чужбина.


"Всички се оплакват от отпадъците, но никой не иска устройство за изгарянето им", обяснява за АФП жител на града. "Изпращаме отпадъци в чужбина - в Австрия и Германия."


"Разбира се, вината е на кметството, на кого другиго може да е? Но със сигурност не е на гражданите. Те са тези, които произвеждат отпадъци и трябва да ги изхвърлят, а държавните служби трябва да ги събират. Не е сложно. Плащаме данъци за това", уверява друг.


Кметът Вирджиния Раджи

© Remo Casilli, Reuters

Кметът Вирджиния Раджи


Папа Франциск, който е епископ на Рим, от своя страна говори през юни за град, "който страда от деградация и изоставяне".


Дори министърът на вътрешните работи Матео Салвини, ръководител на крайнодясната партия "Лига", увеличи атаките.


Дълго време неговата партия, която е за отцепване на части от страната, не се интересуваше от Рим. Но сега, когато има победоносна националистическа формация, той изглежда решен да започне кампания, за да завоюва столицата на следващите местни избори, предвидени за 2021 г.


Предизвикателството е голямо: десницата и левицата, а сега и ДПЗ, се провалиха в управлението на този свръхзадлъжнял град, подложен на натиска на мощни групи за влияние.


Междувременно боклукът е само една от грижите за местните жители, принудени да търпят автобуси, които се подпалват или изобщо не идват, лошо поддържани дървета, които се сгромолясват при първия порив на вятъра, както и повсеместни дупки по пътищата.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Разбира се, пожелавам успех на италианците при справянето с кризата.

  Признавам, че под такива материали винаги ми се иска да напиша:
  Това само в България може да се случи.
  Прекалено много станаха тези, за които само в България има проблеми.
  Или са по-гласовити?

  Еретик
 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Стара Европа се подготвя за ограничаване на армиите туристи, скитащи и безчинстващи из старите й градове7 Париж, Рим, Барсебона, Венеция, Лондон, Амстердам. Към тях се включи вече и Прага. Неминуемо ще се появят нови такси, я като входна такса за историческите части на града, я като курортна (туристическа), която ще се калкулира към нощувката.

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Между другото чудя се кога ще бъде въведена подобна такса за Несебър и Созопол, и кога най-сетне ще изгонят търговците оттам?

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2681 Неутрално
  Значи в провинциите Долна и Горна Германия, както и в Реция и независимата Германия Магна (Барбарикум) в момента има свръх-капацитети от заводи за горене на боклук.

  Римляните требе само да го натварят на галерии, да бецалнат в сребро и да им се маане тоз боклук от главата.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2046 Весело

  До коментар [#4] от "Нинов":

  "Римляните требе само да го натварят на галерии, да бецалнат в сребро и да им се маане тоз боклук от главата."
  ===========
  Могат и някой мигрант, докаран с немски кораб да им пратят!

  Еретик
 6. 6 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#2] от "historama":

  Мръсотията в Рим идва от местните и многото емигранти. Лично съм виждал как римляните си изхвърлят боклука на земята. Не съм бил в по-мръсна столица на европейска държава.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1469 Весело

  Няма нищо, Баце ще им направи един завод за боклук.
  Между другото, в самата Виена има завод за горене на боклук.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Иначе Салвини е "страшен пич- нали така???"!!!!
  Взе парите на джуджето и китайците и сега и в бъдеще италианците ще си платят скъпо за този неумен и недалновиден ход!!!

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Жалко. Древен Рим заедно с Древна Гърция са създали основите на европейската цивилизация, но явно Вечният град има хронични проблеми в управлението му. Имаше големи надежди за тази кметица... Дано все пак да се оправят по някакъв начин.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  "....гълъби, плъхове, диви прасета"

  Е, па нямат ли си ловна дружинка?

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  Ми то и тук има криза. 15 години правиха един трап за боклука, ма той за две години се напълни до горе.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Вечният град се превърна в едно боклукчиво бунище ? Не обвинявайте само туристите ! Жителите на града съвсем не са измежду ония, които са изградили високи хигиенни навици......

 13. 13 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Не туристите трябва да бъдат ограничавани, а броят на нелегалните имигранти в Рим! Срам и позор- точно Рим, известен с канализационната си и водопроводната си система още в древността, да бъде заринат с боклук! Римските власти да се обърнат към историята на града си и да видят как римските императори са решавали същият проблем в древни времена, да се поучат от техните решения и да създадат нови, подходящи за съвременните условия.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  До 10:"Judjuk"]"....гълъби, плъхове, диви прасета"Е, па нямат ли си ловна дружинка?...."

  Джуджи, среиозно, ама гълъбите (при нас и чайките) са сериозен проблем. Те са десетки хиляди, колко ще убиеш? Ами и за убитите птици ще трябва да се търси решение.
  Чудя се защо соколчетата не идват в градовете?

 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 933 Весело

  "Рим е похарчил над 597 евро на глава от населението за обработка на битовите отпадъци, ... през 2018 г. данъкът за битовите отпадъци е възлизал средно на 394 евро на домакинство в Рим"

  Сиреч ако изходим от тричленно домакинство трябва да плащат по ок. 1800€, а не към 400.
  Социализъмец, боклуци, гълъби, плъхове, глигани и т.н. ;-)

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10791 Неутрално

  "...деградация и изоставяне..."
  Колко точно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  "...ама гълъбите (при нас и чайките) са сериозен проблем. Те са десетки хиляди, колко ще убиеш? ...... Чудя се защо соколчетата не идват в градовете?"
  До коментар [#14] от "historama":

  Тук гълъбите още не са сериозен проблем. Соколите, по-скоро ястребите вече шетат по селата. Ще дойдат и в градовете. Трябва, заради плъховете, щото котките ги е страх. Гларусът бавно но сигурно се разсели навсякъде. Той е най-полезен. Чистач на градовете. Най-едър и практически няма врагове. Открива месото даже в хладилника. Единствен недостатък - не си пада по плъхове.

 18. 18 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 848 Весело

  Хахаха ловни дружинки между боклука и туристите в Рим, само чакат да им падне някой гълъб или плъх и огън хахахахахах пък недай си боже диво прасе да разфасоват пред погледа на облещените туристи, цирка ще е пълен.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Фандъкова е виновна. Оставка!!! Ако беше Мая или Ръдан всичко щеше да свети!!!

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Навсякъде има проблеми, но повечето се решават успешно. Само България прави изключение. Тук, решаването на проблем, води до объркването и задълбочаването му. А във вечният град ще се справят.

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  "Вечният град има хронични проблеми в управлението му. Имаше големи надежди за тази кметица... Дано все пак да се оправят по някакъв начин."
  ==========
  Когато някой е хронично болен, не можеш да разчиташ на бързи резултати със смяната на личния лекар. Дори и кметът да има правилни решения, те трябва да бъдат подкрепени от местния парламент, в който има стари муцуни, проектът да бъде изпълнен честно... Кметът е само лице на управлението.

  Еретик
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Мафията иска още! Италия е най-най-най-корумпираната страна в ЕС, ама благодарение на лилавите болшевики Европа посочва България! Италия нико никога не може да я стигне! Църквата, заедно с мафията управляват там! Ама всички мълчат! Защо???

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Рим вече е пред санитарна криза заради проблемите с боклука
  —цитат от коментар 0 на Днвеник


  Малко неполиткоректно така да наричате емигрантите, ама като цяло нелошо определение.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Това се повтаря всяка година.

 26. 26 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Това не е никакъв проблем. Явно става въпрос за крадене на пари и корупция.

  If you are going through hell... Keep going!
 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4119 Любопитно

  Вижда се "дългата ръка" на Мафията !Този "номер " с подпалването на боклука е вече редовна практика в Неапол/полюс кризите с извозването и чистенето/, а после фирмите от смето-събирането си вършат работата, но цената на запаления боклук е в пъти по-висока от нормалния , защото се води токсичен!Така Мафията прави едни бързи милиони!!!!!

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4119 Любопитно

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Живял съм и съм работил около година в Италия и смятам , че добре познавам манталитета на местните !Италианците са едно мързеливо, лъжливо и не плащащо данъци племе, а на Юг Мафията е Държавата!!!!Няма спасение за тази нация!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4119 Неутрално

  До коментар [#6] от "Калиманата":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Повярвайте ми , че Рим "свети от чистота" спрямо Неапол!Италия е много мръсна и неподдържана страна като цяло и само най-северните части са относително чисти!

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4119 Неутрално

  До коментар [#12] от "samoedin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Типично по италиански!

 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#2] от "historama":

  Проблемът на Рим не са само туристите. Проблемът са депата и липсата на "завод за боклука" ( и в София имахме същият проблем) и лошото управление на града. Това е четвърти кмет, откакто живея тук, но толкова зле никога не е било.
  Относно туристическите такси, от години ги има. € 3,00 на нощувка, която начисляват в хотела, b&b...
  И € 5 да я направят, не вярвам да решат нещо, защото не умеят да управляват пари и процеси. "5 звезди" откъдето са минали, само фалити са оставили...

 32. 32 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нинов":

  Те това и правят, но излиза скъпо.

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2384 Весело

  До коментар [#7] от "БМЗ":

  При това в центъра...

 34. 34 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2384 Весело

  До коментар [#15] от "balgariez":

  Е но, това е на жилище... Зависи и от квадратурата. Преди седмица платих около€ 200, за 45 кв.м., но защото е в центъра. Студиото (офиса) е много по-голямо и струва много повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK