Рекорден брой японки искат да станат депутати, но още ги карат да наливат саке

Сакура Учикоши

© Linda Sieg, Reuters

Сакура УчикошиКогато антиядрената активистка Джунко Исогаи се включила в предизборната надпревара в северния японски регион Ниигата, това довело и до някои неудобни моменти: трябвало не само да държи импровизирани речи и да разговаря с избиратели, но и да забавлява потенциалните си поддръжници.


"Искаха от мен да им наливам саке, да им правя комплименти и да се държа по начин, който не би бил неприятен за мъжете", каза пред "Ройтерс" 45-годишната Исогаи, майка на две тийнейджърки. "Все едно бях там, за да ги развличам."


Такива традиционни предизборни практики - наблягащи на общуването лице в лице и личните връзки, са сред многото бариери, пред които жените са изправени, когато се опитат да влязат в японската политика, където господстваща роля играят мъжете, казват кандидати и експерти.
Сред другите пречки са липсата на образци за подражание, социалните норми, ненасърчаващи жените да говорят открито, и бремето на напрегната работа на пълен работен ден в общество, където от жените се очаква да отговарят за домакинската работа, отглеждането на деца и грижата за възрастните.


Министър-председателят Шиндзо Абе превърна увеличаването на броя на работещите жени в основна политическа цел. Но господството на мъжете в политиката продължава.


Откакто Абе пое поста през декември 2012 г., по брой на жени парламентаристки Япония спадна на 164-о място от 122-ро в световната класация от общо 193 държави. Неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) има по-малък процент законодателки, отколкото главната опозиционна партия.


Изборите за горната камара на парламента на 21 юли ще са първото гласуване в национален мащаб след приемането на закон за паритет на половете, в който са заложени необвързващите цели партиите да издигат еднакъв брой кандидати от мъжки и женски пол. Рекордни 28 процента от кандидатите са жени. Но едва 15 на сто от кандидатите на ЛДП са жени при 45 процента в главната опозиционна сила - Конституционно-демократическата партия (КДП).


Сакура Учикоши - работеща в Токио адвокатка, която се опитва да влезе в политиката като представител на земеделския район Ниигата, е сред кандидатите на опозицията.


Традиционно Ниигата излъчва силни жени в политиката, между които бившият министър на външните работи Макико Танака. В момента оттам има три жени опозиционни депутати.


Мрежа от контакти и разпознаваемост


Учикоши, която за разлика от много мъже в партията не се е издигнала от редови член, страда, защото е смятана за външен човек. Тя е родена в Хокайдо и е направила кариера в Токио.


Това е рязък контраст с нейния съперник от ЛДП Ичиро Цукада - роденият в Ниигата сегашен депутат от района, чийто баща също е бил парламентарист. "Това, че не съм разпознаваема, е препъникамък", каза Учикоши пред "Ройтерс" в интервю преди предизборен митинг.


"Кандидатите мъже разполагат с мрежа от контакти и липсата на такава за жените, които се кандидатират за пръв път, усложнява нещата", каза тя и добави, че е благодарна за подкрепата на трите действащи жени депутати.


Политиците, особено в ЛДП, обикновено се издигат, тръгвайки от местните съвети, за да стигнат до парламента, като успоредно с това си създават електорална база. Този път може да е труден за жените, от които се очаква по-скоро да се грижат за семейството си, отколкото да стискат ръце.


"Отделните хора трябва сами да си изградят мрежа от контакти", каза преподавателката Мари Миура от частния изследователски университет Джочи (Sophia University). "Много жени, които трябва да прекъснат кариерата си, за да отгледат деца, и се борят да запазят баланса между работата и ежедневието, не могат да си позволят подобна енергия."


Поддръжниците на Учикоши се надяват тя да се открои като свежа алтернатива на Цукада, каза Хироши Сасаки - университетски преподавател и активист, който е съветник в кампанията й.


Репутацията на Цукада пострада, когато той се похвали, че доброволно е осигурил проект за магистрала в Южна Япония като "услуга" за Абе и финансовия министър Таро Асо. Той подаде оставка като зам.-министър в кабинета заради вдигналия се шум.


"Обикновено гласувам за ЛДП, но този път мисля, че те ни баламосват и съм ядосан", каза 63-годишният пенсионер от Ниигата Сусуми, който не пожела да каже първото си име.


Съпругът на Учикоши, който е адвокат, и подрастващият им син живеят в Токио по време на кампанията, която беше открита официално на 4 юли. "Синът ми, изглежда, не осъзна, че аз просто трябва да остана в Ниигата", каза тя.


За разлика от жените, казват експерти и политици, мъжете не са склонни да гледат на семейните задължения като на бариера пред влизането в политиката.


"Ако жената е само домакиня, а мъжът ѝ се кандидатира, тя може да се грижи за дома", каза за "Ройтерс" лидерът на КДП Юкио Едано. "За съжаление бремето по отглеждане на деца е по-тежко за жените, затова цената за кандидатиране е по-висока."


Исогаи, която загуби като кандидат за местния законодателен орган на префектура Ниигата и подкрепя Учикоши, каза, че често се чувства виновна, че е пренебрегнала подрастващите си дъщери, за да участва в кампанията.


"Като ги видя със скъсано копче, се чувствам виновна", каза Исогаи, която се е преместила в Ниигата от Фукушима след ядреното бедствие там през март 2011 г. Нейният съпруг, който често отсъства по служба, не е свикнал да върши домакинска работа, каза тя. "Стане ли дума за предизборна кампания, за мъжете е много по-лесно", каза тя.


Застъпниците на жените казват, че по-голям брой жени депутати биха помогнали на Япония да се съсредоточи върху ключови политики като грижата за децата, образованието и благосъстоянието.


"Аз самата съм работеща майка и проблемите на грижата за децата и възрастните са ми много близки", каза Учикоши. "За да се даде приоритет на такива проблеми, се нуждаем от жени законодателки." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Щом и японките се събуждат, значи враговете на еманципацията и феминизма нямат никакъв шанс.

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1018 Разстроено

  Япония е мракобесна диктатура!А Кира от Дания само на 21 години, стана евродепутат!
  ЕС е нумер едно,макар, че е в състояние на полуразпад!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  Щом и японките се събуждат, значи враговете на еманципацията и феминизма нямат никакъв шанс.
  —цитат от коментар 1 на half truth

  +++++
  Тека е!
  Скоро ше влезем в Либертарианския безполов рай!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  [quote#3:"Травис Титев"][/quote]

  За да не стигнеме до “либерастки безпочов рай” жените да си седят вкъщи ли? Икономическата им независимост ви плаши!

 5. 5 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  "Ако жената е само домакиня, а мъжът ѝ се кандидатира, тя може да се грижи за дома", каза за "Ройтерс" лидерът на КДП Юкио Едано. "За съжаление бремето по отглеждане на деца е по-тежко за жените, затова цената за кандидатиране е по-висока."

  И като кандидат от нея се очаква да се съобрази с традиционния образ на жената/майката за да легитимира доверието към себе си, което й е необходимо за да развива политиките за майчинството и грижите. В какво качество, обаче, се представят мъжете/кандидати/политици, комуникирайки по този начин с дамите-политици?


  Това не е ли тормоз, който минава границата на социо-културните традиции и представи? В същността си те са предпочитани залози, но не и задължителни. И в крайна сметка кой печели от подобно развитие?

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Учена жена със самочувствие няма да седне да налива саке и да се кланя "йоки моки, сър".Подготвена и образована тя може да се бори за права, които иска.

 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Учена жена със самочувствие няма да седне да налива саке и да се кланя "йоки моки, сър".Подготвена и образована тя може да се бори за права, които иска.
  —цитат от коментар 6 на man_un


  Еманципираната жена може и саке да налива, а може и да постави съпруга са пред вратата така както сега само той може да го направи.

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  [quote#3:"Травис Титев"]
  —цитат от коментар 4 на half truth
  За да не стигнеме до “либерастки безпочов рай” жените да си седят вкъщи ли? Икономическата им независимост ви плаши![/quote]

  За съжаление откакто жените се борят за "икономическа независимост" (каквато и глупост да означава това), стават все по-нещастни. Интересно защо ли? Може би защото това да бъхтиш по 12 часа на ден на някой чорбаджия всъщност не е толкова "себеутвърждаващо" колкото го изкарват по разни списания. Истината е, че работещи жени искат само работодателите и държавата - първите за да се подбива цената на труда поради повече участници на пазара, които предлагат, а второто, за да има повече данъкоплатци, които да стриже. Ама вие си вярвайте колко е яко да ходиш да цъкаш на някакъв компютър по цял ден...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 817 Неутрално

  За съжаление откакто жените се борят за "икономическа независимост" (каквато и глупост да означава това), стават все по-нещастни. Интересно защо ли? Може би защото това да бъхтиш по 12 часа на ден на някой чорбаджия всъщност не е толкова "себеутвърждаващо" колкото го изкарват по разни списания. Истината е, че работещи жени искат само работодателите и държавата - първите за да се подбива цената на труда поради повече участници на пазара, които предлагат, а второто, за да има повече данъкоплатци, които да стриже. Ама вие си вярвайте колко е яко да ходиш да цъкаш на някакъв компютър по цял ден...
  —цитат от коментар 8 на Тюфлекчия


  Ой, вей, недей да говорип такива неща! Това е сексистко и анти-семитско!

  Бърже глоба за провокации срещу (((установения строй)))

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 10. 10 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2212 Весело

  Ичибай Ганьо нещо не кльопа либеращините, я спешно отряд умнокрасиви розовогащници да дебаркират на Окинава с паунови пера и Конвенцията изкалиграфирана на оризова хартия

  Use your Illusion
 11. 11 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Мъжете я карали да налива саке..., а с какво е спечелила доверието на жените тази кандидат политичка?

 12. 12 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#4] от "half truth":

  Няма лошо, но кой ще гледа децата?!?

 13. 13 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Ичибай Ганьо нещо не кльопа либеращините, я спешно отряд умнокрасиви розовогащници да дебаркират на Окинава с паунови пера и Конвенцията изкалиграфирана на оризова хартия
  —цитат от коментар 10 на Saint of Me


  Нямат ли си те НинджаКилър, да им обясни, че като подпишат Брунейската Конвенция срещу насилието на жените, ще просперират и няма да са най-затъналото място в цяла Източна Азия?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 14. 14 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "... и да се държа по начин, който не би бил неприятен за мъжете"

  Фразата на годината! Кърти мивки!

  Winora forever
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  .
  —цитат от коментар 8 на Тюфлекчия


  Всеки има право сам да реши за себе си. Въпроса е да са предоставени равни и разнообразни възможности за всички (мъже и жени).

  Целта трябва да е ,да се създадът повече възможности за реализация , така че всеки да си избере, а не да се опитваме да задържаме жените на задна линия и да караме мъжете да работят по 12ч.

 16. 16 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2212 Весело

  До коментар [#13] от "puhpuhan4o":

  Ичибайковците разни умнокрасивежи като пишман нинджата си представям колко ги обичат, особено да им обясняват колко са прости и ретроградни. Ма те пишман нинджите го знаят това и зеят само където е безопасно, на такива места са писенца ахкат, въйиии кви вишни разцъфнали, кви култури, не кат на ганчо окаляните кундури, ошлайфани лицемерчета са

  Use your Illusion
 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#4] от "half truth":Няма лошо, но кой ще гледа децата?!?
  —цитат от коментар 12 на Трансмач


  Ами тука ни обясняват, че тате трябва да работи по 12 ч ., а мама да гледа децата. Само че, децата имат нужда от бащите си така както от майките си. Ако тате е машина за печелене на пари, значи не отделя достатъчно време на децата си .

 18. 18 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Отново сме много по-напред от Япония. Жените в Парламента и управлението на България са много и това не е станало заради някакви квоти, а естествено. Явно имат качества, а примерите са наистина много.

 19. 19 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#17] от "half truth":

  А обратното не е ли същата работа? Тогава мама става машина...

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Ами да станат, колко му е. Тука разни артистки и спортистки се подвизават в парламента, че и закони пишат.

 21. 21 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Весело

  Как беше: Марико Сан? Не си спомням в момента... 🤷‍♂️

  https://is.gd/6TYPYT

  (не се чете)
 22. 22 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 825 Весело

  Ами да станат, колко му е. Тука разни артистки и спортистки се подвизават в парламента, че и закони пишат.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  А "сакето" го поднасят със свирки за мезе...........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK