Любимите на Тръмп сектори от американската икономика са и най-слабите

Любимите на Тръмп сектори от американската икономика са и най-слабите

© Christopher Aluka Berry, REUTERSНа срещи и предизборни агитационни обиколки за втори мандат в Белия дом президентът Доналд Тръмп призовава за възраждане на американските промишленост, за да бъде възстановена страната с "американска стомана, "американско сърце" и "американски ръце".


При все това въпреки неумолимото използване на наказателни мита, за да наклони везните в полза на
американските компании, секторите, на които той се опитва да помогне, станаха най-слабите звена в иначе стабилната икономика.


Малко повече от година преди новите избори Тръмп си приписва заслугите за най-силната икономика в развития свят. Растежът на американската икономика навлиза в 11-та си поредна година, а безработицата е на исторически минимум.
Макар работните места в сектор на услугите и администрацията да доминират в американската икономика, Тръмп продължава да подкрепя работните места в заводите и мините, които бяха източникът на живителни сили за икономиката миналия век.


Американските стоманодобивни заводи ръмжат, завръщайки се към живот, заяви той миналия месец във Флорида. Същия ден американската стоманодобивна компания US Steel обяви, че заводите й в Мичиган и Индиана ще спрат работа, докато не се подобри ситуацията на пазара.


В Западна Вирджиния той заяви: "Въглищната индустрия се завръща". Всъщност обаче секторите, които Тръмп защитава - въгледобив, производство на стомана, алуминий и автомобили - бяха засегнати от съчетанието на пазарни сили и променящите се технологии, фактор извън неговия контрол, или пострадаха точно от нещата, които той направи, за да ги защити, казват икономисти и анализатори.


Миналия месец национално проучване за активността в промишлеността отчете най-ниското равнище на този показател от близо три години, като едва избегна свиване. Същевременно регионални проучвания също отчитат рекордни спадове. През март броят на работниците в американския промишлен сектор се сви за първи път от близо две години, като сега расте по-бавно, отколкото останалата работна сила в САЩ.


"Очевидно има доста значителен елемент на хипербола в това, което казва президентът," отбеляза Скот Пол, който е президент на обединението Alliance for American Manufacturing, което подкрепи митата, които Тръмп наложи върху стоманата, алуминия и китайския внос. Той обаче добавя: "Мисля, че е честно да отбележим, че много американци искаха да видят президент, който се бори за американската индустрия."


Тръмп наложи вносни мита за стотици милиарди долари, предоговори търговски споразумения и развява заплахи към Китай, ЕС и Мексико, като същевременно заплаши публично компании, които затварят фабрики в САЩ или изнасят производството си от страната.


Слабото търсене от чужбина, силният щатски долар и продължилото десетилетия развитие далеч от местното производство доведе до прогресивно свиване на американския промишлен сектор, каза Грегъри Дако, главен икономист за САЩ към Oxford Economics. Световната търговска война на Тръмп също не помага.


"Най-голямата заплаха" за автомобилопроизводителите?


Мерките, които се прилагат под формата на протекционизъм, засегнаха самите сектори, които трябваше да защитят. Това не може да се избегне, каза пред АФП Дако. За да подкрепи въглищната промишленост, президентът ограничи разпоредби, свързани с климата и замърсяването. Миналия месец разпореди енергийното министерство да налее милиони в проучване за това как да се повиши ефективността на въглищните топлоелектрически централи. Въглищата обаче са в криза.


Тъй като повечето електроцентрали преминават към по-евтините ресурси - вятър, слънце и природен газ - потреблението на въглища рязко е спаднало до най-ниското си равнище от 40 години според министерството на енергетиката, а фалитите зачестиха, като бяха затворени десетки мини, бяха свити мощностите, а заетостта на стотици работници намаля.


И макара американското производство на първичен алуминий да нарасна благодарение на 10-процентовите мита, които наложи Тръмп миналата година, броят на работещите в американските алуминиеви заводи всъщност спадна с 1%, откакто Тръмп стана президент според министерството на труда.


На Уолстрийт цените на акциите на най-големите американски производители Century Aluminum и Alcoa Corp спаднаха с над 50% през последната година.


Цените потъват от миналата година главно заради свръхпредлагането от Китай, каза Том Лиъри, вицепрезидент на Harbor Aluminum в Тексас, като допълни, че надбавките на вътрешния пазар са нараснали заради митата, което означава, че произведените в САЩ продукти често не са по-евтини от вноса. Не са достатъчни митата от 10 процента, допълни Лиъри.


Автомобилните производители наливат милиарди в разработването на нови технологии за автономни и електрически автомобили, като закриват заводи, произвеждащи седани и компактни автомобили, които американците вече не желаят да купуват.


В резултат на това секторът освобождава работници с най-бързия темп след Голямата рецесия според компанията Challenger, Gray & Christmas, която работи в сектора по заетостта.


Чарлс Чийсбъро, старши икономист в Cox Automotive, каза, че помпозния език на Тръмп в "Туитър" накара автомобилопроизводители добре да обмислят изнасянето на производството си.


При един от изблиците си в петък Тръмп отново възпя митата като "страхотен инструмент за преговаряне, страхотен източник на приходи и най-важното - мощен начин да се накарат компаниите да дойдат в САЩ, а тези, които са ни напуснали, да се завърнат".


Заплахата му обаче да наложи мита от 25 % върху вноса на автомобили и автомобилни части ще доведе до сериозни сътресения в автомобилното производство на САЩ по начин, който е трудно да бъде измерен количествено. Бих казал, че президентът все още остава най-голямата заплаха за сектора, каза пред АФП Чийсбъро. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1472 Весело

  Оранжевата пионка на Путин гледа назад ... Ако го оставят ще върне и робството ... Всъщност е добре че с тия си изяви се доближава до импийчмънт и се отдалечава от втори мандат (боже опази)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3728 Весело

  Слабото търсене от чужбина, силният щатски долар и продължилото десетилетия развитие далеч от местното производство доведе до прогресивно свиване на американския промишлен сектор, каза Грегъри Дако, главен икономист за САЩ към Oxford Economics. Световната търговска война на Тръмп също не помага.
  ========
  И във форума си имаме един 'икономист'.....с китайско жълт Ник....... който е на обратното мнение.....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1148 Весело

  Вероятно винаги ще остане загадка, как един идиот, може да стане президент на Съединените щати. :)

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#3] от "popovski31":

  Ето в това се крие успехът на американската нация - държавата е така добре построена институционално, че дори завършен идиот да я оглави, тя продължава да функционира като добре смазан механизъм.

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Мноо бързат тия ве. Металургия за 1-2 год. няма как да се завърне на старите места. Автомобилите също. Но въгледобива с това замърсяване е загубена кауза

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Тръппанарчо тъпанарчо! Америка затова е водещата икономика, защото обира каймака, защото създава новости, защото е водеща в иновациите. И след като се обере каймака индустриите заминават към страните с евтина работна ръка. Така е ставало и с производството на тъкани, стомана, торове, електроника, коли, така и ще става и в бъдеще. Тъпанарчо може и да го разбира, но Тръмпанарчовците с изгладените гънки със сигурност и идея нямат.

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Вероятно винаги ще остане загадка, как един идиот, може да стане президент на Съединените щати. :)
  —цитат от коментар 3 на popovski31


  Проблемът е, че след Рейгън, няма добър избор за президент...

 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Тръмп вместо да се занимава с глупости, да обърне внимание на приятелчето си Путин...

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  До коментар [#7] от "bez_ime2":

  След Рейгън САЩ станаха още по-силни.

 10. 10 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Очевидно има доста значителен елемент на хипербола в това, което казва президентът"

  Шут, ама от най-кресливите.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Щом печалбите са високи, а дивидентите - тлъсти, мега корпорациите не се интересуват къде произвеждат - Китай, Виетнам, Лаос, Мексико. Само да не е в щатите. Високи заплати, ниски печалби, слаба конкурентоспособност.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  До коментар [#3] от "popovski31":

  Вероятно винаги ще остане загадка, .....
  ======
  Никаква загадка не е .....
  След финансовата 'криза' през 2008 .... появата на Тръмп е напълно логично явление.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1195 Разстроено

  До коментар [#1] от "danvan":

  "Всъщност е добре че с тия си изяви се доближава до импийчмънт"

  Едва ли. Аз вече загубих надежда ...

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  "Бих казал, че президентът все още остава най-голямата заплаха за сектора, каза пред АФП Чийсбъро."

  Абсолютно вярно. Прав е Чарлс Чийсбъро.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Я да чуем путинославните тръмпофилски източноправославни консерватори които мислят че да си консерватор означава да правиш консерви

 16. 16 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Поради наложените мита на Китай, където не може да се свие производството - заради очевидни загуби, предлагането за останалите пазари е със срутени цени - много добре за вносителите и много лошо за Китай. Същевременно обаче цените падат с над 10% - каквито са и митата. Така, вече вносът, който не е забранен пак се осъществява, на същата както преди цена, но с тази разлика, че вече в хазната влизат 10%, които по-рано не са влизали. Гениално! Тапанарите има мнодо да се учат от Тръмп.

 17. 17 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Само да беше послушал собствения си съвет Тръмп да напусне страната вместо осем години да недоволства от управлението на Обама...

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  "И макара американското производство на първичен алуминий да нарасна благодарение на 10-процентовите мита, които наложи Тръмп миналата година, броят на работещите в американските алуминиеви заводи всъщност спадна с 1%"

  Това се представя за лошо а в действителност е добро. Производството нараства а броят на работещите спада ЗАЩОТО се повишава производителнсотта на труда

  подпис
 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#7] от "bez_ime2":След Рейгън САЩ станаха още по-силни.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  ВЕрно? Ти да видиш...

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#3] от "popovski31":

  Не чак такава загадка. То е ясно как стана президент - с много лъжи и фалшива пропаганда. И също благодарение на архаичната, абсурдна и антидемократична президентска избирателна система в САЩ, според която завършилия на второ място на изборите в лицето на Тръмпи Мошеника става президент. А, този (тази) която спечели най-много гласове става втора. Подобен изборен абсурд съществува само и единствено в САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 412 Неутрално

  най-големият оранжев идиот

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#16] от "xefgo":

  Тръмпистки "умнико", а били обяснил защо въпреки наложените мита на Китай търговския баланс между САЩ и Китай остава отрицателен за САЩ!? Ето повече подробности:

  https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#3] от "popovski31":Не чак такава загадка. То е ясно как стана президент - с много лъжи и фалшива пропаганда. И също благодарение на архаичната, абсурдна и антидемократична президентска избирателна система в САЩ, според която завършилия на второ място на изборите в лицето на Тръмпи Мошеника става президент. А, този (тази) която спечели най-много гласове става втора. Подобен изборен абсурд съществува само и единствено в САЩ.
  —цитат от коментар 20 на Иво


  Ти си бил голям специалист по изборни системи бе, комрад? Що не четеш повече преди да пишеш глупости?

 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#16] от "xefgo":Тръмпистки "умнико", а били обяснил защо въпреки наложените мита на Китай търговския баланс между САЩ и Китай остава отрицателен за САЩ!? Ето повече подробности:https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5700.html
  —цитат от коментар 22 на Иво


  Абе, Ивчо, чети преди да пишеш бе, не се излагай като кифладжия...

 25. 25 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 897 Неутрално  Промишленото производство на САЩ се ускорява през юни, отчитайки ръст за втори пореден месец, благодарение на ръста при производството на автомобилни части, съобщава Ройтерс.

  Федералният резерв на САЩ заяви днес, че индустриалното производство е нараснало с 0,4 на сто, подпомогнато от 1,9-процентния ръст при производството на автомобилни части.

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 493 Неутрално

  най-големият оранжев идиот
  —цитат от коментар 21 на mekarshalev


  Колкото двама рус(к)и...

 27. 27 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":

  Питам ли те защо лястовиците летят на зиг-заг? Или си се превъзнесъл под някоя друга статия?

 28. 28 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Оранжевата балалайка, сам си прави кандидатурата за втория мандат по-трудна

 29. 29 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Любопитно

  А какво е мнението на Дойчо Велев по тоа вапрос?
  Откакто бай Дончо стана президент, американската икономика се разпада!?Спешно требе да бъде сменен от либертарианките, Рашида или Александра?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 30. 30 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Оранжевия късопръстец като каже нещо, значи обратното е вярно.
  Тая формула работи винаги и безотказно.

 31. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Понякога Тръмп ми заприличва на партиен секретар от 70–те години.

 32. 32 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 432 Весело

  Социалистчетата пак леят сълзи във форума, а сред най-верните на левицата дори още има ентусиазъм и надежди за импийчмънт. Аааахахахахахахахаха

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Тръмп може да е всякакъв, но САЩ основно гледа да пробута колкото се може повече свои въглеводороди преди съвсем да намалее търсенето. Затова ще качи добивът на петрол до 16 милиона барела на ден. Даже Лукойл на 2 седмици кара в Бургас по един танкер американски петрол вече. Иска да си пробута и въглищата ама в САЩ до 2025 година ще пуснат 109 гигавата нови ВЕИ мощности и въглищните централи естествено намаляват.

 34. 34 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 394 Неутрално

  ОК, а кака Хилъри, защото е много независима и уравновесена, щеше да направи нещо повече.
  Американците си избраха Тръмп.
  Ама, "Дневник", Вие сте много дръзки, бе. Защо тръгвате срещу господарите си?

 35. 35 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Понякога Тръмп ми заприличва на партиен секретар от 70–те години.
  —цитат от коментар 31 на stedim


  Ми то ако ви го сложат във флашките,и на певачката Мадона ше ви заприлича!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 36. 36 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#3] от "popovski31":Ето в това се крие успехът на американската нация - държавата е така добре построена институционално, че дори завършен идиот да я оглави, тя продължава да функционира като добре смазан механизъм.
  —цитат от коментар 4 на hammurabi


  Е, нали заради това за нашите либерали, Америка е блестящият "Град на Хълма"- Маякът, по който целят останал свят се ориентира? Както и Обетованата Земя 2.0! 😏

  (не се чете)
 37. 37 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 945 Неутрално

  "При един от изблиците си в петък Тръмп отново възпя митата като "страхотен инструмент за преговаряне, страхотен източник на приходи и най-важното - мощен начин да се накарат компаниите да дойдат в САЩ, а тези, които са ни напуснали, да се завърнат"."

  На Тръмб всичките му действия са страхотни, великолепни и отлични като търговските преговори с Китай и преговорите с Ким. Постигна забележителни успехи с Ердоган, вследствие Турция закупи руски ракетни комплекси.
  Прекресни и страхотни са взаимоотношенията му с Путин.
  Този необразован и смахнат егоцентрик забърка батаци и каши непоправими за години напред.

 38. 38 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1187 Весело

  До коментар [#32] от "Black Hawk":

  Тия теми са своеобразна метадонова терапия за най-изтерзаните от Тръмп дирейнджмънт синдром умнокрасиви душички, хуманитарна операция един вид, като тия дето спасяват куци измръзнали щъркелчета по полето понякога

  Persistence of Time
 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Франс прес ще прави анализ на американската икономика! Хайде, сиктир, както се казва! Металургии, въглищни електроцентрали, тези отрасли да не се съживяват за една година? Те ги мачкали десетилетия и почти ги унищожили, сега намират кусур на Тръмп, че не може да ги съживи за една година. Важното е, че е прави много за тях и е започнал процесът на съживяване. Ако нищо не прави, щяха да са умряли.
  Не е имало друг президент, който толкова много да се е занимавал с икономиката и конкретно с производствата. И фактът е факт, всички останали развити икономики вървят към рецесия, само американската върви напред. Ако Федералният резерв не увеличаваше лихвите прекалено много, растежът щеше да е от 4-5 процента.
  Някой си някога измислил икономическа теория, че когато икономиката започва да расте, инфлацията се вдига и на опирайки се на тази теория Федералният резерв започна да вдига лихвите при Тръмп, защото растежът се засили. Онзи ден на въпрос в Конгреса шефът на Федералния резерв бе принуден да признае, че тази теория не е верна, или поне вече не работи. Това и Тръмп им обяснява от дълго време, че растежът не е свързан с инфлация и не се налага да се вдигат толкова лихвите. За мен Федералният резерв / разбирай евреите/, просто иска да сложи прът в колелата на икономиката на Тръмп. Но дори и така икономиката в момента е много силна.

 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3622 Весело

  До коментар [#32] от "Black Hawk":

  А тръмпистчетата лъжат, че Тръмп постигнал 3% растеж миналата година и задминал Обама по този показател, хехехе.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7892 Неутрално

  То само с крясъци не става, трябва и акъл.

 43. 43 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Много помага Тръмп и е много компетентен. Точно като пиян, оранжев орангутан с калашник в ръка. С такива помощници не са ни необходими врагове.
  Още преди 3 години реши че 65,000 кюмурджии са по-ценни от 380,000 работници в индустрията за възобновима енергия.
  И въпреки него Американската индустрия усля да удържи тези 3 години.
  Клосален тъпак! Невероятно неук връзкар.

  California Über Alles
 44. 44 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#39] от "gozambo":

  Колко му е на стейбъл джиниъз IQ-то бе Гъзлямбо?
  Казвал съм ти и друг път - само с фокс нюз не става, ама ти рупаш ли рупаш.....

 45. 45 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Анализ за лаици! При производството на стомана и алуминий данните са, 50% от стоманата и 90% от алуминия се внасят в САЩ. Според министерството на промипленността на САЩ при военна обстановка с отрязани морски комуникации САЩ не са в състояние да произвеждат необходимите пушкала и хвърчила! Ясен ли е проблемът! А и създаване на работа за американските работници е другата задача. Не може страната на Андрю Карнеги и Джон Д. Рокефелер да внася стомана и нефт!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 46. 46 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Франс прес ще прави анализ на американската икономика! Хайде, сиктир, както се казва! Металургии, въглищни електроцентрали, тези отрасли да не се съживяват за една година? Те ги мачкали десетилетия и почти ги унищожили, сега намират кусур на Тръмп, че не може да ги съживи за една година. Важното е, че е прави много за тях и е започнал процесът на съживяване. Ако нищо не прави, щяха да са умряли. Не е имало друг президент, който толкова много да се е занимавал с икономиката и конкретно с производствата. И фактът е факт, всички останали развити икономики вървят към рецесия, само американската върви напред. Ако Федералният резерв не увеличаваше лихвите прекалено много, растежът щеше да е от 4-5 процента. Някой си някога измислил икономическа теория, че когато икономиката започва да расте, инфлацията се вдига и на опирайки се на тази теория Федералният резерв започна да вдига лихвите при Тръмп, защото растежът се засили. Онзи ден на въпрос в Конгреса шефът на Федералния резерв бе принуден да признае, че тази теория не е верна, или поне вече не работи. Това и Тръмп им обяснява от дълго време, че растежът не е свързан с инфлация и не се налага да се вдигат толкова лихвите. За мен Федералният резерв / разбирай евреите/, просто иска да сложи прът в колелата на икономиката на Тръмп. Но дори и така икономиката в момента е много силна.
  —цитат от коментар 39 на gozambo


  Шебечко, за всеки друг би било изненадващо постижени да напише пост в който всяко изречение е лъжа или показва дълбоко неразбиране на материала. За избирател на Тръмп си си ОК, обаче. Както казваме тука - Сложи си парите там където ти е устата! Надявам се да си вложиш всички пари които си събрал от бакшиш в кюмурената индустрия.
  А като говориш за президент който толкова бил направил за производството .. можеш ли да кажеш какво точно е направил тъпака за металургичната индустрия? Кажи едно нещо, само не ми казвай за митата защото само ще покажеш че си откровено тъп.
  Кажи за едно единствено нещо което е направил за Автомобилната индустрия? Едно поне.
  Нещо за енергетиката?
  За хай-тека?
  Дай нещо за която и да е индустрия! (без мита обаче)

  California Über Alles
 47. 47 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#39] от "gozambo":

  Анализът ти е много правилен. И ЕЦБ се мъчеше години наред да вдигне инфлацията, но тя ... не се вдигаше. И пари се печатаха, и пари се раздаваха ... и няма инфлация. на теоретиците от икономиката косите им се изправиха. Едва тази година има по осезаема инфлация. Говоря за еврозоната.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 48. 48 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  "Същия ден американската стоманодобивна компания US Steel обяви, че заводите й в Мичиган и Индиана ще спрат работа, докато не се подобри ситуацията на пазара."

  Евтина медийна манипулация. За първите две години от неговото президенство, работните места в стоманодобива в САЩ са се увелишили с 6%. Не е много, но не е и спад, както човек би си помислил от манипулацията с анекдота написан в статията.

  https://data.bls.gov/timeseries/ENUUS0001053311

  После че чудят защо хората не вярват на медиите.

 49. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Имайте предвид, че германският министър на търговията (много свестен човек и реалист!) бе миналата седмица във Вашингтон. Договаря нова търговска политика със САЩ. Германия строи два терминала в пристанища за приемане на втечнен газ (главно от САЩ, но може и от Близкия Изток). Така че политиката на Тръмп дава резултат.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 50 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Любопитно

  [quote#42:"Роси"]То само с крясъци не става, трябва и акъл.

  Акъл,като твоя?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Весело

  До коментар [#23] от "bez_ime2":

  По-голям специалист съм от теб, това е сигурно комрад. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Весело

  До коментар [#24] от "bez_ime2":

  Този дето се излага като кифладжия си ти безименнико. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Много помага Тръмп и е много компетентен. Точно като пиян, оранжев орангутан с калашник в ръка. С такива помощници не са ни необходими врагове. Още преди 3 години реши че 65,000 кюмурджии са по-ценни от 380,000 работници в индустрията за възобновима енергия. И въпреки него Американската индустрия усля да удържи тези 3 години. Клосален тъпак! Невероятно неук връзкар.
  —цитат от коментар 43 на Pontif New Dnevnik SUCK


  +++++
  Добре, че в САЩ влизат гениални хора като теб, хора хранени със замразени пилета от другара Тодар Живков!Иначе тая дръжава отдавна да е фалирала!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 54. 54 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#6] от "Таралеж":

  Бодил, САЩ са третата по население държава в света.Ти какво предлагаш да работят около 350 млн , незаети във високотехнологични производства?!Апропо, 80-те не си спомням САЩ да са били зле..Пък произвеждаха всичко..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Весело

  До коментар [#27] от "xefgo":

  От тръмпист друг отговор (никакъв по своето същество) на въпроса ми не очаквах. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 390 Любопитно

  До коментар [#1] от "danvan":

  Ха-ха-ха, импийчмънт, да...Този път кога?Краят на август, или началото на септември?! Звездите какво казват?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 57. 57 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#43] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  За изборът на американците за Президент ли говориш?!Леко неуважително изглежда , като за някой, отишъл в уредена държава наготово...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 58. 58 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Я да преброим кой трол се е из@кал с най много постове под статията 😂😂.... ахааааа- веднага се вижда кой бърза да изчука за една баничка с боза 😂😂

 59. 59 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#3] от "popovski31":.След финансовата 'криза' през 2008 .... появата на Тръмп е напълно логично явление.
  —цитат от коментар 12 на eti mehter  Не, не е "финансовата 'криза' през 2008", а появата на все по-мощен Китай, който откровено погазва всякакви либерални (икономически) норми. Когато САЩ и Запада са в застой следвайки ортодоксален икономически либерализъм, а НР Китай е в неспирен възход, газейки всякакви либерални норми, е естествено ако хората в страни като САЩ започват да се съмняват в "ортодоксалния икономически либерализъм", дори когато опонента му е откровено невеж човек като Тръмп. В един момент той е за предпочитане пред "експертите" довели до сегашната ситуация.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5300 Весело

  "...Президентът - най-голямата заплаха за сектора..." :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#56] от "Noise":

  Те мечтаят за импийчмънт на Тръмп, но пропускат, че тогава Пенс ще влезе в Белия Дом. А Пенс е по-голям ястреб от Тръмп. В момента се спотайва като гърмяща змия в тревата, но влезе ли в Белия Дом сега или 2024 жална им майка на глобалистите и умнокрасивите !

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 62 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  После че чудят защо хората не вярват на медиите.
  —цитат от коментар 48 на Ехото на Гласът


  Мога да те уверя, че борсовите играчи не се влияят от тези медии, дето те притесняват:

  През последната година акциите на AK Steel са спаднали с 56 %, US Steel са 46% надолу, Steel Dynamics са с 29% надолу и Nucor са с 18% надолу.
  https://www.nytimes.com/2019/01/14/us/politics/steel-companies-trump.html

  Ако не им вярваш на NYT, има десетки търсачки на индекси.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 63. 63 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ехото на Гласът":

  +++++++

  Тръмп не е невеж. Той е представител на хората, който си правят бизнеса в САЩ и искат американците да имат пари, а не само оутсорсинговите корпорации да извличат баснословни печалби изнасяйки бизнеса в Китай. Имай предвид че зад Тръмп стои Дийп Стейт, който определят американската политика. Но Доналд Тръмп съвсем не е невеж. Той като свръхбогат човек казва какво мисли. Това бедните политици никога не правят, понеже трябва да угодничат ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 64. 64 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 390 Любопитно

  До коментар [#40] от "vesolr":

  Как са борсовите индекси в сравнение с Обама?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 65. 65 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#61] от "Сатана Ликующий":

  Това съм го казвал преди доста време, в един спор със Стюпито.Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се случи.Същото важи с пълна сила, за желаещите да видят Путин на въжето..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 66. 66 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 390 Любопитно

  До коментар [#62] от "Petko Boukov":

  И като гледаме общото положение на боесовите индекси при Тръмп и Обама, как мислиш?!Кой се справя по-добре?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 67. 67 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Той като свръхбогат човек казва какво мисли. Това бедните политици никога не правят, понеже трябва да угодничат ...
  —цитат от коментар 63 на Сатана Ликующий


  Бедните политици никому нищо не дължат. Докато не му видим данъчните декларации, можем само да спекулираме, но засега се очертава Тръмп да е богат само на заеми от Дойче Банк, гарантирани от руски мафиоти. Точно длъжниците са зависими.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#67] от "Petko Boukov":

  Въпросът е , имаш ли право да гледаш данъчните му декларации?!Или , майната му на законодателството..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#67] от "Petko Boukov":Въпросът е , имаш ли право да гледаш данъчните му декларации?!Или , майната му на законодателството..
  —цитат от коментар 68 на Noise


  Колко предишни президенти има, които да са ги укрили, затова че законът не ги задължава да ги направят публични? Без значение демократи или републиканци.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 57 Весело

  Инертността на една икономика и мащабите на тази на САЩ изискват време за да се видят резултатите от настоящите действия.
  Та за всички които се пънат да защитават икономическата политика на настоящата администрация, задръжте още известно време, нека настъпи есента и токава да преброим пилците...

  Модератора е неадекватен!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1187 Весело

  До коментар [#69] от "Petko Boukov":

  "Колко предишни президенти има, които да са ги укрили, затова че законът не ги задължава да ги направят публични?"

  Вишински плаче от щастие, развива се, развива се новата генерация, надгражда, молодци!

  Persistence of Time
 73. 73 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Айде стига с тази информационна война. Тръмп, хубав, лпш или смешен се оказа доста активен президент, е и шоумен естествено, такива са времената. Ниски нива на безработица (нивото на доходите е друга тема), разтеж на икономиката. Сега са върнали на работещите хора по 4-5 000 долара от данъци, което си е сериозна глътка въздух за домакинствата от работещата и средна класа (това защо ли не се кометира и споменава).
  Другите проблени са глобални и засягат първо най-развитите икономики. И не знам дали Тръмп ги схваща. Роботизацията и все по-малко необходимата работна ръка в производствения сектор. Ето ви пример. След намеса на Тръмп се затваря завод в Мексико с 5 000 души работна ръка. Мести се в САЩ. И изненада, там не работят 5к американци, както са си мислели, а около 200. Защо? Защото ниската заплата в Мексико може да компенсира липсата на роботизация, но на нивото на заплатите в САЩ (а там ти трябват около 4-5000 $ на месец, за да живееш нормално, масово доходите са под това, но това е друга тема) инвестицията в машини е по-изгодна от плащането на високи заплати. И така фабриката се върна в САЩ, но без работниците, ковто беше идеята. А това не е само американски проблем. Това скоро ще е проблем на целия свят. Какво ще правят безработните уволнени? Няколко милиона ОК, ще се наместят. В няколко държави ОК, ще се компенсира. Но около милиард и то в целия развит свят, което пряко рефлектира и върху останалия свят, това вече не са огражданията в Англия, нито механизирането на брането на памук в САЩ. Това е нещо , с което човечеството не се е сбъсквало от преминаването от лов и събирачество към земеделие, от преминаването от робовладелство към феодализъм и от преминаването от феодализъм към капитализъм. Във всички преходи е имало катаклизми и без последния и тъмни векове. Та големият въпрос е - поумнели ли сме да променим нещата с акъла си или пак ще чакаме последствията без своевременни намеси?
  П.П: Кризата на свръхпроизводството от 30-те на 20 век, песен ще ни се стори!
  Само за голодомора в СССР и САЩ дето от глад умират по 5-6 милиона души от глад (да, и в САЩ умират около 5 млн. от глад, проверете) е достатъчен фактор за размисъл. А това е малка част от това, което е било.

 74. 74 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3622 Любопитно

  До коментар [#64] от "Noise":

  Следват същия възходящ тренд от последните 10на година. Като ви слуша човек ще си помисли, че Тръмп в почнал от 0.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 75. 75 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#3] от "popovski31":Ето в това се крие успехът на американската нация - държавата е така добре построена институционално, че дори завършен идиот да я оглави, тя продължава да функционира като добре смазан механизъм.
  —цитат от коментар 4 на hammurabi
  Има и върховенство на закона...

 76. 76 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  [quote#7:"bez_ime2"][/quote]

  "Вероятно винаги ще остане загадка, как един идиот, може да стане президент на Съединените щати. :)

  —цитат от коментар 3 на popovski31  Проблемът е, че след Рейгън, няма добър избор за президент..."


  Мисля си, че Клинтън се справи прилично. Дори и до излишък бяха стигнали.

 77. 77 Профил на Winnie the Pooh
  Winnie the Pooh
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Трябва още мито,
  трябва голямо мито на Made in China.

  Тръмп май президент!

  Make America great again!

  Against against
 78. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  До коментар [#7] от "bez_ime2":

  Рейгън добър президент?! Единствено, защото падна стената, оттам нататък, американската икономика започна голямото си затъване, започнаха годините на многомилиардните търговски дефицити, най-вече спрямо Япония. Рейгън си беше кукла на конци, водена от своите съветници...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#78] от "hamiltonf":

  Точно така. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#7:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 76 на popovski31
  "Вероятно винаги ще остане загадка, как един идиот, може да стане президент на Съединените щати. :)—цитат от коментар 3 на popovski31Проблемът е, че след Рейгън, няма добър избор за президент..."Мисля си, че Клинтън се справи прилично. Дори и до излишък бяха стигнали.[/quote]

  Не заравяйте и външнополитическите фактори. САЩ бяха в голяма криза през 1987-ма и рецесия. Разпада на соц. блока им наля огромни инвестиционни възможности, от които се възползваха и това доведе до растежа по времето на Клинтън. Иначе, лично на него му се кефя. От поколението на прогресивно и социално мислещите млади хора на 60-те и 70- те години. Противник на войната (Блеър тогава му направи кур капан със Сърбия), радетел, както на свободна икономика, така и на човешки и социални права. А не сте му чували и речите за кооперирането, като нова форма на стопански отношения с богатство оставащо в работещите. Но да не забравяме, че има и дийп стейт кохорта, от която много не можеш да мърдаш, ни там, ни където и да е в света вече.

 83. 83 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Аде беее - Норман Гранц, Дефендер и другите - къде сте ? Скрихте се като куци плъшоци. Елате да обяснявате как Русия ще фалира и тн. Путин такъв Путин онакъв - като стане дума за Оранжевия - никакви ви няма. Смешници !!!!

 84. 84 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "bez_ime2":Рейгън добър президент?! Единствено, защото падна стената, оттам нататък, американската икономика започна голямото си затъване, започнаха годините на многомилиардните търговски дефицити, най-вече спрямо Япония. Рейгън си беше кукла на конци, водена от своите съветници...
  —цитат от коментар 78 на hamiltonf


  Всъщност след Картър, по времето на Рейгън започна унищожението на традиционната Америка. От най-обикновена алчност на юпитата и финансовия спекулативен капитал. Дори си има и термин за това - Рейгъномикс. За реформите в образованието също си има термин. В здравеопазването, в социалната сфера, абе навсякъде! Тогава започна и голямото разделение на ножицата богати-бедни.

 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#84] от "anarhochristian":

  Всъщност това се дължи повече на технологичния прогрес. И сега в САЩ има тежка индустрия - металургия, химия, цимент. Произвежда се не по-малко отколкото при Картър/Рейгън. Но заетите хора са в пъти по-малко, производителността е скочила в пъти. Това няма как да бъде решено с мита. Ама елементарните хора са по елементарните решения.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#78] от "hamiltonf":
  До коментар [#84] от "anarhochristian":

  Точно така !++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":Щом печалбите са високи, а дивидентите - тлъсти, мега корпорациите не се интересуват къде произвеждат - Китай, Виетнам, Лаос, Мексико.
  >>> Това е така..Мега корпорациите не се интересуват, ама значителен брой американци хич не им е все едно, как и с какво ще живеят след подобни действия на мегакорпорациите ( разбирай на акционерите в тях,незначителен процент от общото население на страната). И тези, недоволните хора, са избиратели между другото...Реднековци и расисти разбира се.

 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  До коментар [#78] от "hamiltonf":Рейгън си беше кукла на конци, водена от своите съветници..
  >>>> Буш младши пише в книга за баща си, как тогава президента за пръв път въвел практиката на приватни закуски в в Белия дом с вицепрезидента(Буш старши)... Да си обменяли мисли за вътрешното положение и международните дела. Какво точно се е обсъждало на тези закуско срещи не е ясно и досега, даже и на Дабълю-то.

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4268 Весело

  До коментар [#78] от "hamiltonf":

  И защо Обама многократно заявяваше че за него Рейгън е пример? Сигурно е сбъркал :-)
  Или пък защото "дефицитът" по времето на Рейгън доведе до качествен скок в американската индустрия след инвестициите направени през този период и данъчните изменения по времето на Буш-баща?

 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4268 Весело

  До коментар [#88] от "тулса":

  Колегата "хамилтън" може да е отличен фармацевт и автомобилен супер-състезател, но май не е съвсем наясно по икономическите цикли в САЩ и резултатите от поредните президентства.

 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3631 Весело

  До коментар [#67] от "Petko Boukov":Тръмп да е богат само на заеми от Дойче Банк, гарантирани от руски мафиоти
  >>> Руски мафиоти, с израелско гражданство:)Де го Гозамбо, острието на Атаката?

 92. 92 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  До коментар [#89] от "daskal1":

  Съвсем скоро почина един велик, наистина велик американец, Лий Якока. Намери една от неговите книги, или "Автобиография", или "Къде изчезнаха лидерите" или и трите заедно (има още една), ще ги прочетеш на един дъх, там достатъчно напоително са обяснени нещата за които говоря, още повече, че Лий е бил във водовъртежа, по върховете на икономиката на САЩ, точно по времето на Рейгън.
  После пак ми се обади.
  Хубав ден!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4268 Неутрално

  До коментар [#92] от "hamiltonf":

  И с дейността на Лий Якока, и на Икхан съм доста добре запознат, все пак това е период в който започвах живота си в САЩ и тези неща се обсъждаха редовно във вестниците и практически във всички тогава съществуващи медии (реално радио и телевизия, други нямаше, имаше професионални конференции. Та, един интересен въпрос е, как Якока спаси "Крайслер" с държавна поръчка? За да не се мъчим да споделя, че Крайскер в този период е основен производител на танкови мотори и модернизацията на армията на САЩ като инициатива на Рейгън се отрази добре на фирмата, след много лобистки усилия.
  Не се засягай, просто книгите и реалностите понякога отразяват различни аспекти на това какво си представяме и каква е кухнята. Не харесваш Рейгън - имаш право на мнение, както и аз на противното такова, което споделям без да го натрапвам.
  Предлагам да се съгласим, че по този въпрос имаме различни мнения.

 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  До коментар [#89] от "daskal1":Или пък защото "дефицитът" по времето на Рейгън доведе до качествен скок в американската индустрия
  >>> А бе то така, ама нещо от онова време доходите на населението не са пораснали изобщо.Има разбира един устойчив тренд на растеж за реалните средни доходи ( с отчитане на инфлацията ..) на горните 5%. Той е особено забележим по времето на Клинтън, но почва от президентството на Рейгън:
  https://bit.ly/2NZBD7K

 95. 95 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Неутрално

  До коментар [#93] от "daskal1":

  "как Якока спаси "Крайслер" с държавна поръчка"


  Не е поръчка, а лихвен кредит, одобрен от законодателя, и изплатен предсрочно.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4268 Неутрално

  До коментар [#94] от "тулса":

  Да, "спин-офф" ефект от инвестициите в "Звездните войни" беше етапа с дот.ком революцията и ръста по времето на Клинтън. Е, тя завърши с малка криза, но това си е нормален процес в този тип икономика. В момента наистина имаме нуждаот много сериозни инвестиции в националната инфраструктура - пътища, мостове, енергийни мрежи и т.н., иначе случки като петте часа без ток в Манхатън само ще растат по мащаби с климатичните промени и нуждата за повече електроенергия, вода и други ресурси.

 97. 97 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4214 Весело

  До коментар [#93] от "daskal1":

  "Предлагам да се съгласим, че по този въпрос имаме различни мнения."

  И, даскале, да не си ме разбрал погрешно, въобще не се заяждам, или ме дразни спор и чужди мнения, когато са обективни.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 98. 98 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Весело

  стабилният гений, успял да фалира казино ДВА ПЪТИ, сега се е заел да повтори упражнението и с най-голямата икономика в света

  а тръмпарастите радостно му пляскат в екстаз =)

 99. 99 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#3] от "popovski31":

  70 хиляди гласа в три щата, обилно напоени с руска пропагадна

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  До коментар [#96] от "daskal1":Да, "спин-офф" ефект от инвестициите в "Звездните войни"
  >>> А бе то така, ама ....поентата ми беше малко по-различна. Погледни пак диаграмата и виж кои са облагодетелстваните от спинофа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK