Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти

Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти

© Remo Casilli, ReutersПравят ли посредствените и слабите предавания по телевизията хората по-глупави? Склонни ли са глупавите хора да гласуват за популистки партии? Може ли тези ефекти да продължават с години?


Подробно научно изследване за ефекта от т.нар. телевизионен боклук, публикувано в авторитетния журнал American Economic Review, отговаря с "да", "да" и "да" на всички тези въпроси.


Проучването разглежда как възходът на известната с акцента си върху развлекателни предавания медийна империя на Силвио Берлускони е повлиял на когнитивните способности, а след това - и на политическите решения на италианците.
Методологията на тримата учени Рубен Дуранте, Паоло Пиноти и Андреа Тезей е достатъчно сложна, за да бъдат приети сериозно изводите им, отбелязва електронното издание "Атлантик".


Те обръщат внимание на това, че досега анализи за връзката между партийните предпочитания на избирателите и каква телевизия гледат, са били фокусирани върху съдържанието на новинарските емисии и публицистичните предавания. Но това е само малка част от ефирното време, а въздействието на качеството на излъчваните сериали, развлекателни програми и реклами е проучвано само по повод неполитическо поведение от типа на потребителски избори, отношение към ролята на двата пола и др.


Трети вид проучвания засягат слаби резултати и познавателни умения на деца, прекарващи твърде много време пред "евтини" развлекателни програми, но не отиват дотам да проследят за кого започват да гласуват те, когато пораснат и получат избирателни права.


Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти

© Associated Press


От телевизия до телевизия


До 1976 г. в Италия няма частни телевизионни канали и националните телевизионни канали в Италия са били управлявани от държавната RAI. Те са били излъчвани около 10 часа дневно, две трети от съдържанието им са били сериозни новини или образователни предавания. Дори рекламите са били обект на строга регулация - забранено е било, например, храна за домашни любимци да се рекламира с трогателни изображения на котки и кучета.


Частните телевизии могат да работят само на местно ниво, но в началото на осемдесетте години обаче Силвио Берлускони започва да изкупува регионални телевизии. Макар с локални лицензи, те започват да излъчват една и съща програма и така се ражда първата частна телевизионна мрежа в страната - "Медиасет". Сериозните или образователни предавания в нейния ефир са били по-малко от 10%, новинарските емисии се появят едва през 1991 г. Едно от най-печално известните предавания е била игра, в която манекенка съблича дреха при всеки успешен ход на играча срещу нея. Той побеждава, когато я остави почти изцяло гола.


Авторите на изследването изтъкват, че всичко това се случва десетина години преди Берлускони да реши да влезе в политиката и обхватът на "Медиасет" едва ли е изграждан, за да обслужва политическите му амбиции.


Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти

© Associated Press


През 1985 г. мрежата му има 1710 предавателя, обхващащи около 50% от населението със сигнал с високо качество и 16 часа програми (с 5-6 повече от тези на държавните телевизии). Две години по-късно предавателите са вече 3800 и покриват 87% от италианците. В края на 1990 г. "Медиасет" обхваща 98% и на практика разполага с националното покритие на държавната корпорация RAI.


В периода 1983-1987 г. времето на телевизиите на Берлускони е запълнено с развлечения (63%) и филми (27%). В същото време RAI отделят 34% на новини и 22% на образователни програми. Иначе казано, "Медиасет" предлага 10 часа забавления и 4 часа кино (всъщност се въртят едни и същи филми и сериали по няколко пъти) срещу, съответно, 3.5 и 1.5 часа от този вид програми на държавните канали.


Последиците


Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти

© Associated Press

Постепенното въвеждане на каналите на Берлускони в различните региони на Италия дава възможност да бъде проучен ефекта им върху избирателите при продължително въздействие на програмите. Учените са открили, че хората в регионите, където каналите на "Медиасет" са били достъпни от 1985г., са били по-склонни да гласуват за партията на Берлускони. "Форца Италия" дебютира на политическата сцена през 1994 г.


По това време традиционните партии са в тежка криза и медийният магнат влиза с най-общи обещания, позволяващи му да прави политически съюзи с когото му е изгодно. Лозунгите му за грабващи като слогани на реклами и лесно се запомнят от обикновени хора. Той използва простичък език, напада професионалните политици и се представя като човек извън политическия елит, но успял в бизнеса. "Форца Италия" също е с нетипична структура - тя е еднолична партия с минимална териториална структура и малцина редови членове.


Този ефект продължава и през следващите две десетилетия. В регионите, изложени на това телевизионно влияние по-рано, гласовете за Берлускони са повече. За да проверят дали наличието на "Медиасет" е решаващ фактор, учените сравняват съседни селища, някои от които са имали добър телевизионен сигнал, а други - не. Те откриват, че италианците, които имали по-добър достъп, подкрепят популистите в голям процент, отколкото съседите им.


Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти

© Reuters


При това ефектът е много устойчив - едни и същи хора от най-продължително "облъчваните" от каналите на Берлускони гласуват за неговата "Форца Италия" до 2008 г. Това са 5 парламентарни избори и обхват от почти 25 години след раждането на "Медиасет" и 15 години от влизането на Берлускони в политиката.


Авторите на проучването смятат още, че по-голямата подкрепа за "Форца Италия" сред възрастните хора може да се припише на това, че по-дълго са били изложени на позитивните за Берлускони предавания по телевизията. Колкото по-рано са започнали да я гледат, толкова по-лесно са били манипулируеми.


Що се отнася до младите, тези от тях, които редовно са гледали каналите на Берлускони, са ги предпочитали заради по-лошите си когнитивни умения. Изследването открива, че италианците, гледали много телевизия преди да навършат 10 години, са се справили по-зле в множество изследвания за грамотност и математически способности.


Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти

© Reuters


Затваряне на кръга


Самият Берлускони използва много по-прости техники за комуникация от останалите политици, пише още в изследването - което му осигурява подкрепата на по-малко образованите граждани. Изводът на учените е, че "ранното излагане на развлекателна телевизия е повлияло политическите предпочитания чрез влошаване на когнитивните способности."


Става дума не само за спечелване на хора, които се представят по-слабо на тестове за езикова и математическа грамотност, но също така и демонстрират ниско ниво на гражданска ангажираност, интерес от политиката и участие в сдружения на доброволци. Що се отнася до възрастните фенове на "Медиасет" (над 55 годишни), то те първо са спечелени с развлекателните програми, но когато започват новинарските програми, те безкритично възприемат е пристрастните в полза на Берлускони емисии. Подобен механизъм е наблюдаван при Fox News и близостта им с републиканците и превземането на руската NTV от приближени на Путин, от която започва агитация в негова полза.В продължение на две десетилетия от това се възползва само Берлускони, докато през 2013 г. на сцената не излиза популисткото Движение "Пет звезди" на комика Бепе Грило. Макар да е ориентирано вляво, а не вдясно като "Лига" на Матео Салвини, и да критикува остро Берлускони, неговите членове са приели същия прост изказ и стил.


Гледащите "Медиасет" от самото начало са далеч по-склонни да възприемат послания като "Политиката е нещо твърде сложно" и "Политиците се интересуват само от гласовете ни". Те също така по-лесно вярват в лозунги от типа на "Имигрантите крадат работни места от местните".


Италианците, гласували за Берлускони през 90-те, се оказват склонни да гласуват за Грило двадесет години по-късно, макар че той няма подкрепата на каналите на "Медиасет". Ето го доказателството, че нискокачествената телевизия може да повлияе на политическия дискурс и да помогне на популистки движения дори десетилетия след създаването си, пише "Атлантик".


"Макар изследването ни да е специфично за италиански казус, анализът ни предлага по-общи наблюдения върху това как културните кодове, популяризирани от развлекателни медии, могат да влияят върху политическите преференции", казва в заключение авторите на статията в American Economic Review.

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Неее, затова ли дават турските и индийските сериали?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Който гледа Ниновата телевизия гласува за БСП. Добрата новина е, че почти никой не я гледа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 629 Весело

  хахахаха, а който гледа "денят започва с култура" става пед...ст и гласува за виктор лилов

  Je suis дани кирилов
 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  Според мен по телевизора всичко е "евтино" и не го гледам от почти 10 години, пък бих гласувал за "популистите", а не за дълбоко корумпираните нео-марксисти от "традиционните" партии, камо ли за троцкистите тип "зелените" и други подобни пародии. И съм прочел бая повече книги от повечето гласоподаватели на левичарите, които явно са "върхът" според това малоумно изследване.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  Нямате източници за твърденията си.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Така е. А който преписва статуси от Фейсбук гласува за Радо Шишарката в целия му болшевишки блясък.

  https://www.facebook.com/radan.kanev/posts/10156696732567636

 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  Така е. А който преписва статуси от Фейсбук гласува за Радо Шишарката в целия му болшевишки блясък.https://www.facebook.com/radan.kanev/posts/10156696732567636
  —цитат от коментар 6 на Lemmy


  Рада гласувала против, че да не мине фон Лайден и после крайните марксисти да си изберат председател на ЕК, а после се обяснява като ученичка как това било "дясно". Това съм го пропуснал - мерси за линка.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Интересно изследване. Много хора подозират, че влиянието на телевизията върху мозъците на населението и политическите предпочитания е голямо, но тук имаме научна методология, която го подтвърждава. Авторите от години се занимават с въпроса и преразказаната статия е просто последната версия на изследването:

  https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/aer.20150958

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Весело

  Вярно е! Хората масово гледат учиндолския дългуч, а после - гласуват за пожарникар! Ми, 80% - ци. Какво да ги правиш!

 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  Мдам, речникът ви е добра илюстрация и атестат за знанията придобити от книжките които уж сте прочели. Изводът ми е че Наръчник За Тролене е настолното ви четиво. Лек ден.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  а изгледалите много ... предавания подскачат, че Кошлуков искал да поразчисти БНТ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Мдам, речникът ви е добра илюстрация и атестат за знанията придобити от книжките които уж сте прочели. Изводът ми е че Наръчник За Тролене е настолното ви четиво. Лек ден.
  —цитат от коментар 10 на tsyrvulan


  Да моето момиче - речникът ми е по-богат от този на 90% от коментиращите във форума. А това, че на лигльовци като теб не им харесват думите, които използвам, показва само едно - че нямате други аргументи. Айде много ти здраве и се научи, че най-просташкото нещо в един форум, е да коментираш коментарите без да внасяш абсолютно нищо ново в дискусията.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  ....."Методологията на тримата учени Рубен Дуранте, Паоло Пиноти и Андреа Тезей е достатъчно сложна, за да бъдат приети сериозно изводите им, отбелязва електронното издание "Атлантик".".....

  Ми тука се крие всичкото. Сложните неща са неразбираеми и затова не се приемат насериозно, дори и от самите джурналя. Така че какво остава за останалата маса...

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  е заради това ти богатство харизмата на АОК още ми е пред очите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Който гледа Ниновата телевизия гласува за БСП. Добрата новина е, че почти никой не я гледа!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Изводът е, че малко хора са повлияни от пропагандата – в добрия смисъл на думата – по БСТВ (на БСП). Всички други гласували за БСП са избрали Партията, защото е най-добрата! Но все още социалистите не могат да победят комунистите от ГЕРБ.

  Важното е, че социалистите и комунистите са много повече
  от популистките на ДСБ, СДС и ДаБГ.

 16. 16 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  Доста смело твърдение за идиот, който си мисли че Хитлер съжалявал, че Германия не се е ислямизирала. И ти ми говориш за критично мислене. Чел бил книги, а според него "традиционните", каквото и да означава били неомарксисти и троцкисти. Ти си хгодещо недоразумение, двамата с ламбето като Джим Кери и Джеф Даниълс.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Гледането на турски сериали по БТВ и НоваТв, със сигурност води до там.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  Хахахаха...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Да го кажем направо: ГЛУПАКЪТ гласува за популисти.

  Защото умният човек не гледа глупости по телевизията.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Логично!!Естествено!
  Очевидно!!
  Потвърдено емпирично!!!

 21. 21 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Само глупците гледат глупости...
  А като гледам какво представлява българският парламент, ми се върти нещо в главата...

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Пуснете го в Гугъла да прочетете цялата статия. Но пасажът е добър. :)

  "The formula goes like this. They assign to themselves qualities they wish they possessed, but don’t. “Open minded” always makes the list along with “smart” and “unconventional.” Who would not want to be a smart, open minded guy, who is a little off-beat? Gosh that sounds just like the protagonist of every cool TV show and movie! Then they usually assign some bad qualities to the mythical right-winger or conservative. Then they produce a “study” that confirms all of this as science!"

 23. 23 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Тц,тц,тц!
  Виж до кво водело гледането на "Биг брадър" и "Игра на тронове"!
  А яз гледам само "Шоуто на Слави" и дадох гласа си на ДБ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 24. 24 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Кокошката или яйцето? Дали гласуват за популисти, защото гледат глупави програми или гледат глупави програми и гласуват за популисти по една и съща причина - защото са им толкова умствните възможности в комбинация с ценностната им система.

 25. 25 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Хора като Мърдок, Берлоскони, сега Безос са олицетворение на злото в най-чист вид. Именно безпределната алчност ще погуби човешкия род.

 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Напротив ! ГЛЕДАЙТЕ НИНОВАТА "СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ" и НИКОГА ама никога НЕ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА БСП ! А иначе е точно така - гледайки глупости , слушайки чалга , ние , без да се усетим се превръщаме в хора , зависими от "чуждо мнение" , насаждано умишлено , за да манипулира винаги в грешна за нас посока !

 27. 27 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Без каквото й да е изследване, смело мога да заява, че глупаците винаги са били мамени и използувани от хитреци.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 28. 28 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  цялата държава гледаше циркаджийските номера на бай хой навремето и ей го резултата-на прост народ-бойко им премиер

 29. 29 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  колкото по-голям телевизора,толкова по-бедна библиотеката:))

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мондиана":

  "Дали гласуват за популисти, защото гледат глупави програми или гледат глупави програми и гласуват за популисти по една и съща причина - защото са им толкова умствните възможности..."

  Точно същото съм се опитал да кажа малко по-накратно в моя предишен коментар.

  Глупакът е глупак във всичко, с което се захване, и във всяка теория, която изповядва. Дали ще умре като лауреат на поредната Darwin Award, или ще гласува да Тръмп, или ще вярва, че ЦРУ са взривили Близнаците, или че Земята е плоска, или че американците не са кацали на Луната, или че бялата раса е господстваща, а останалите са "тарамбуки" - той си остава глупак, идиот и е редно да се сърди на себе си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  А иначе ако някой му се чете за влиянието на ТВ, журналисти, анализатори, политици, етц върху политиката има доста по-добри автори.

  Като начало може да почнете с Талеб (автор на Черния лебед) и неговите книги по реда на издаване - https://twitter.com/nntaleb

  Има ги преведени на български всичките и не струват цяло състояние. :)

 32. 32 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "В периода 1983-1987 г. времето на телевизиите на Берлускони е запълнено с развлечения (63%) и филми (27%).

  63% развлечения.
  Приблизително толкова са и книгите в коя и да е българска книжарница в днешно време.
  Приблизително толкова( ако не и повече) бяха книгите натоварени с идеологическа боза по времето на развитото социалистическо общество.
  С филмите е същата работа.

 33. 33 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "Народа" като цяло е едно тъпо стадо. За него са предназначени разни блудкави формати, чалгата, турски сериали и други. Погледнете парламената, това е "народа". 😢😎😑😞😖

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 34. 34 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  До коментар [#24] от "Мондиана":"Дали гласуват за популисти, защото гледат глупави програми или гледат глупави програми и гласуват за популисти по една и съща причина - защото са им толкова умствните възможности..."Точно същото съм се опитал да кажа малко по-накратно в моя предишен коментар.Глупакът е глупак във всичко, с което се захване, и във всяка теория, която изповядва. Дали ще умре като лауреат на поредната Darwin Award, или ще гласува да Тръмп, или ще вярва, че ЦРУ са взривили Близнаците, или че Земята е плоска, или че американците не са кацали на Луната, или че бялата раса е господстваща, а останалите са "тарамбуки" - той си остава глупак, идиот и е редно да се сърди на себе си.
  —цитат от коментар 30 на Norman Granz


  +++++
  Благодаря ти Норми!
  Аз си водим записки в тоя форум на твойте мъдри мисли,и затова гласувам винаги за ДБ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 35. 35 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Макар изследването ни да е специфично за италиански казус, анализът ни предлага по-общи наблюдения върху това как културните кодове, популяризирани от развлекателни медии, могат да влияят върху политическите преференции", казва в заключение авторите на статията в American Economic Review."

  Например, кампанията и победата на Доналд Тръмп за президент.


  Истината е, че популизмът изключва задълбочаването по принцип. Но програмите следва да го стимулират, вместо да го "приспиват". Телевизия, като приказки за лека нощ - по-скоро трябва да е , като културен гид.

 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Любопитно

  Да видим тогава, кога собственикът на една телевизия за забава на простолюдието, известен още с артистичния си псевдоним "редник Киро", ще спечели избори и ще поведе напред страната, по модела "Лудогорец", с внос на качествени екзотични изпълнители.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Стремежът да превърнем мозъка си в мускул не дава добри резултати.

 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Необходимо ли е да се доказва научно с кривки и транспортири, че кавал без дупки не може да свири?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Междувременно авторите пропускат как се стигна до там, че хората да избират "популистите". :)

  Явно системните партии не са се справяли добре. Щото ако се справяха добре, никой нямаше да избира популисти. :)

  Както се казва има бъг в днешната системата наречена демокрация. И то е сериозен и видим за все повече хора, но статуквото и разни умно красиви не искат да го признаят. Но тя Природата не може да бъде излъгана.

 40. 40 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  Поразнообразявайте малко де, едно време всички бяха кулаци, после фашисти, сега -неомарксисти.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 41. 41 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  хахахаха, а който гледа "денят започва с култура" става пед...ст и гласува за виктор лилов
  —цитат от коментар 3 на samarianin


  Ето този форумец е типичен наблюдател на сапунки и тъпотии излизащи от телевизора! Със сигурност е фен или на комунистите или на националистите!
  Гаранция Франция, Германия плаща...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 872 Весело

  изводът е ,феновете на тиквоч, определено прекаляват с гледането на глупости по телевизията

 43. 43 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "realguru":

  "Както се казва има бъг в днешната системата наречена демокрация.""

  Бъг има в главите на хората, а не в демокрацията.
  Проучването доказва точно това.

 44. 44 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Който гледа "Планета ТВ" гласува за ГЕРБ...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 45 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1417 Весело

  Типичните глупости с които умнокрасивите псевдоинтелектуали се самонавиват че са 'нещо повече' от 'сивата маса', тая непрекъсната нужда очевидно е породена от дълбок вътрешен дефицит, човек дето е наред със себе си няма нужда непрекъснато да търси 'доказателства' колко извисен над тълпата е

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Интересно защо Тръмп бе избран, след като всичките ТВ с изключение на Фокс в САЩ бяха против него и предаваха 24/7 срещу него и сега продължават да го правят. А рейтинга му е на горе. А на тях на долу. :)

  Значи моделът на учените нещо не работи баш за САЩ. :)

 47. 47 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ""Например, кампанията и победата на Доналд Тръмп за президент.
  —цитат от коментар 35 на Radosveta Koleva


  При Тръмп тя беше монолог с обратна връзка. Докато при Обама имаше дискусия с повратен момент.

 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Хубаво, а как така "по това време традиционните партии са в тежка криза"?
  Телевизията на Берлускони ли е довела до тази криза?
  За траш предаванията съм сигурна, че няма как да са полезни за никого, но все пак нещо не ми се връзва...

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Дневник си каза казаницата.
  "Подобен механизъм е наблюдаван при Fox News и близостат им с републиканците"

  Медиасет->>Берлускони->>популизъм
  Фокс нюз->>Републиканска партия->>популизъм

  Дневник, обаче е забравил:

  ?медия->>Демократическа партия->>популизъм

  Знаем, че всички освен нашите са популисти. Моля, някой от форума да попълни последното, че не следя американски медии. На Дневник на разчитам.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  На нас кой ни натресе шайката? Отговорът е еднозначен - БТВ!!! Друг е въпроса кой даде парите, щото БТВ без пари нищо не казва. Това е най-дълбоко пазената тайна, но е известно, че има замесени германски фондации. Т. е. братята немци ни приобщиха по този начин. И ако сме в съзвучие със статията БТВ най-вече ни прави тъпи и неграмотни. Кристално ясно и точно. Но не само. Телевизиите не само увреждат интелекта на посредствените. С изобилието от тъпи реклами те увреждат и здравето на що-годе интелигентните граждани. Ако искаш да изгледаш световно прочут филм ще се наложи и да погълнеш 50% реклами. Умните хора все пак намират своята ниша в изобилието от телевизии и програми. Но кво прайм с глупавите?

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  На нас кой ни натресе шайката? Отговорът е еднозначен - БТВ!!! Друг е въпроса кой даде парите, щото БТВ без пари нищо не казва. Това е най-дълбоко пазената тайна, но е известно, че има замесени германски фондации. Т. е. братята немци ни приобщиха по този начин. И ако сме в съзвучие със статията БТВ най-вече ни прави тъпи и неграмотни. Кристално ясно и точно. Но не само. Телевизиите не само увреждат интелекта на посредствените. С изобилието от тъпи реклами те увреждат и здравето на що-годе интелигентните граждани. Ако искаш да изгледаш световно прочут филм ще се наложи и да погълнеш 50% реклами. Умните хора все пак намират своята ниша в изобилието от телевизии и програми. Но кво прайм с глупавите?

 52. 52 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  Интересно, защо тогава такива уважавани либерални мейнстрийм медии като снн имат тотален срив сред читателската аудитория напоследък?

  Поредното изследване с цел да се намери кой им сра в гащите и защо гащите на нашите са перманентно осрани.

  Абе затова трябва да се гледа само ал джазира, да се четат брошурите на демократите, да не се мисли и ще настъпи светлото либерално бъдеще!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Поразнообразявайте малко де, едно време всички бяха кулаци, после фашисти, сега -неомарксисти.
  —цитат от коментар 40 на Opportunity


  Покрай дивото възхищение от джуджето путин, позитанските комунета са се загубили тотално в пространството и времето! Нито схващат какво е диктатор, нито какво е демократ! Наричат либерализма който произлиза от думата "свобода" тоталитарен, а диктаторите за тях са демократи! Харесват американското чучуло, не заради това че мислят доброто на САЩ, а за това че работи срещу омразният им ЕС, където учат и работят децата им! Наричат се консерватори, защото си мислят че консерватизма има нещо общо с комунизма. Ясно е че за тези хора машината за глобално позициониране GPS е счупена.
  Въобще при тях е налична тотална побърквация, който ги прави абсолютно некадърни да управляват която и да е демократична държава!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 990 Неутрално

  "Вече научно доказано: който гледа глупости по телевизията, гласува за популисти"
  КОЙТО? Няма "който гледа глупости", защото всички гледат глупости по телевизиите. А защо? Защото освен глупости, друго не се предлага по телевизиите. Насилие, пошли "развлекателни" проекти, камери следящи непрекъснато най-глупавите и тъпи представители на обществото и сериали боклуци - това се пуска. Едни и същи назобани с клишета "експерти", по едни и същи, дъвкани многократно проблеми, с едни и същи мнения претендиращи за истинност от първа ръка, едни и същи глупаци политици, демонстриращи мащабна глупост и посредственост. Който? Всички! И де що е тъпанар царува, телевизии мажат, лижат и робуват, 90% патки пасат!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Днешните телевизии са средство за манипулация. Колкото по-често те "дават по телевизора" как се биеш в гърдите - строиш магистрали, бориш престъпността, прегръщаш се с Меркел и Юнкер (макар да не можеш и дума да размениш насаме с тях), и ако може да имаш влажен поглед, да демонстрираш тежка умора от неравната борба - толкова повече простолюдието ще те обича. Формулата е изпитана и у нас - работи.

 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хахаха! Заглавието кърти!

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Това, беъ да има стройни и наистина научни изслкедвания, си е просто наблюдаем факт - който каквото забавление харесва, за подобен вид политтици гласува. Има стар принцип, дошъл от алхимията, но с валидност и в химията - "подобни се разтварят в подобни".

  E PLVRIBVS VNVM
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  За да проверят дали наличието на "Медиасет" е решаващ фактор, учените сравняват съседни селища, някои от които са имали добър телевизионен сигнал, а други - не. Те откриват, че италианците, които имали по-добър достъп, подкрепят популистите в голям процент, отколкото съседите им.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Думам ти дъще - сещай се снахо!

  Като към вече изкупените телевизионни канали добавим номера на пълна дебилност, с който управляващите ни излизат редовно, можем лесно да си обясним какви са им не толкова дългосрочните цели.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Весело

  А как се определя кой е популист?
  Защото на едни с болшевишко мислене всеки, който не се вмества в калъпа бива наричан популист.

 62. 62 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#8] от "stein":

  Имаше един много стар но добър американски филм –Телевизионна мрежа- когато телевизията все още беше социално-политически феномен!
  Има и доста научни изследвания за въздействието на телевизията!

 63. 63 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Така е. А който преписва статуси от Фейсбук гласува за Радо Шишарката в целия му болшевишки блясък.https://www.facebook.com/radan.kanev/posts/10156696732567636
  —цитат от коментар 6 на Lemmy


  Няколко пъти попитах Дневник защо не съобщават кака са гласували родните ни избраници в ЕП ?
  Пълно мълчание ! Хахаха !

  Как да обясниш на уважаемите си почитатели- меркелисти, че против Урсуля са гласували ПЕС , Зелени и други леви евродепутати, барабар с наш Раданча- българският ултра меркелист !

  А за избраницата на Макрон и Меркел са гласували родните меркелисти от ГЕРБ и БСП и путинистите от ОП, заедно с европейските меркелисти от ЕНП.

  Идеологическата каша в този ЕП е тотална!
  Честито на гласувалите !

 64. 64 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Което показва, че малко хора не гледат телевизия...

 65. 65 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Това, беъ да има стройни и наистина научни изслкедвания, си е просто наблюдаем факт - който каквото забавление харесва, за подобен вид политтици гласува. Има стар принцип, дошъл от алхимията, но с валидност и в химията - "подобни се разтварят в подобни".
  —цитат от коментар 59 на PavelCZ


  Обясни, уважаеми докторе, за кого гласуват почитателите на СНН и Дойче Веле от гледна точка на алхимията ?
  Или на Дневник ?

 66. 66 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#45] от "Saint of Me":

  а какви ли предавания прожектират на едни палавници дето импийчват Тръмп денонощно. забавно е кога ли ще престрашат да пуснат новината

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  ...Важното е, че социалистите (бсп) и комунистите (герб) са много повече от популистките на ДСБ, СДС и ДаБГ...
  —цитат от коментар 15 на vxx57592865


  Едва ли са повече, след като събират 30-40% от хората имащи право на глас!
  Останалите 60% очевидно не принадлежат към нито един от двата клана.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#46] от "realguru":

  Май не си разбрал статията..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да ама гранто-либерасите пропускат два важни момента и извъртат нещата по фашистки както им изнася, напук на всекакви либерални ценности. Първо, що е то глупости. И второ, що е то популисти. Категорично може да се твърди например, че либерастите са най-големите популисти и утописти. А сега де?

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#63] от "faeton.":

  Всички са Меркелисти, квото и да означава тва. Илюминати?

  И твоята не е лесна...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Като цяло статията е едностранчива. Не за друго ами се описват хора гледащи почти само една медия. Рецовците в Германия като гледат само Рецо в Ютуб и гласуват за Зелените какви са? Ами ливади.
  Човек за да е информиран трябва да гледа/чете и добрите и лошите медии. Защото и в добрите не всичко е поднесено обективно, а съответно не всичко в лошите е лъжа.

 72. 72 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В момента Тръмп е олицетворение на риска. И въпросът е: можем ли да го управляваме? Докато непрекъснато се спекулира със субективното усещане, че не можем, защото и самият той демонстрира постоянна непредсказуемост. Всъщност движението е риск само по себе си. Означава ли, обаче, че му липсва устойчивост? Движението/непредсказуемостта, изтълкувана, като нестабилност или като растеж? Понякога неочакваните неща може да са най-добрата отбрана. Зависи кой какво очаква. Или е очаквал.

 73. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  ?медия->>Демократическа партия->>популизъм.
  —цитат от коментар 49 на z_axis


  Мне, не е популизъм. Тука се изграждаш като личност в съзвучие с Ценностите на др Сорос. Попиваш ги и израстваш духовно.

 74. 74 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  "Методологията им е достатъчно сложна, за да бъдат възприети сериозно изводите им"
  Възхитително умнокрасиво, браво, ей така се прави истинска наука.

  Обичам да чета милото дневниче с кафето сутрин, хумореските му ме зареждат с добро настроение за деня.

  Знанието е сила, информацията - власт
 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Весело

  Ами че аз отдавна съм установила, че и "добрите" медии лъжат и манипулират.
  Все някой им плаща и на тях, така че който плаща, той поръчва и музиката.
  И не само по телевизията дават глупости. Социалните мрежи и форумите са пълни с каква ли не фауна...

 76. 76 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#70] от "Darth Plagueis":

  Ми нарочно говоря с прости думи и използвам кратки изречения и па не можеш да загрееш ?!

  Кво да та прая ?

 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2437 Весело

  До коментар [#53] от "gozambo":

  Сирьозно? Че ти и цялото ти семейство нали гласувахте за Обама, той консерваст ли е?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 78. 78 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "Храбър":

  "Като към вече изкупените телевизионни канали добавим номера на пълна дебилност, с който управляващите ни излизат редовно, можем лесно да си обясним какви са им не толкова дългосрочните цели.""

  Проучването отваря и друг въпрос. До каква степе човек е способен да отделя зърното от плявата. Приведени са ясни доказателства за популистки пристрастия при любителите на плява независимо дали става въпрос за десен или ляв популизъм.

 79. 79 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#75] от "pamela":

  "И не само по телевизията дават глупости. Социалните мрежи и форумите са пълни с каква ли не фауна..."

  Точно така е. Медиите са винаги зависими от някой, но все пак не могат да говорят само лъжи и пазят някакво приличие. А логиката "аз не гледам тв, а всякакви самозванци и блогъри и затова не съм тъп" е направо смешна.

 80. 80 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Весело

  Малко встрани от темата, ама не съвсем:

  "Токсични технологии: Как социалните медии ни правят тъпи, ядосани и пристрастени" https://is.gd/W91MRK

  (не се чете)
 81. 81 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Научно е доказано със сигурност едно нещо- четенето на либерални меркелистки медии, като Дневник, Медиапул, Фрогнюз, Оффнюз, Биволъ, Дойче Веле, Свободна Европа- български вариант, помага да се прескочи бариерата за влизане в Еропарламента с КРУПНИТЕ 0, 16 %, с колкото влезе наш Раданча и в крайна сметка да гласува с Евролевите , ПЕС и Зелените .

  Понеже Урсуля му се струвала не достатъчно радикална меркелистка, за туй напук гласувал със левичарките ?!

  ...... настроение- душевно разстроено .....

 82. 82 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#65] от "faeton.":

  На чешки има поговорка, която изпълнихте без остатък - "Ударената гъска изкряка".

  E PLVRIBVS VNVM
 83. 83 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Хъм... за Тръм гласуваха хора, дето изобщо не понасят телевизия. Та значи, популизма е другаде.

 84. 84 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 522 Весело

  Еми прави са учените! Няма предавания, сериали и реалита за 36-те джендъра и затова хората гласуват за популисти :)

  Бог да благослови Америка за България!
 85. 85 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  Който гледа мозъчни пееснасии - гласува за демократите в САЩ. И после АОК.

 86. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#81] от "faeton.":

  Ох, миличкия.. той пък си искал общата минимална еврозаплата...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#45] от "Saint of Me":

  Звучи страхотно, написано от олигофрен, 99% от чиито мнения са самоизтъкване. Но когато си си плюл на думите и достойнството така жалко, тия мозъчни дефекти са очаквани.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Правят ли посредствените и слабите предавания по телевизията хората по-глупави?"

  Че нали това е целта - масата да седи мирна и да затъпява.

 89. 89 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мондиана":"Дали гласуват за популисти, защото гледат глупави програми или гледат глупави програми и гласуват за популисти по една и съща причина - защото са им толкова умствните възможности..."Точно същото съм се опитал да кажа малко по-накратно в моя предишен коментар.Глупакът е глупак във всичко, с което се захване, и във всяка теория, която изповядва. Дали ще умре като лауреат на поредната Darwin Award, или ще гласува да Тръмп, или ще вярва, че ЦРУ са взривили Близнаците, или че Земята е плоска, или че американците не са кацали на Луната, или че бялата раса е господстваща, а останалите са "тарамбуки" - той си остава глупак, идиот и е редно да се сърди на себе си.
  —цитат от коментар 30 на Norman Granz


  Току що си спечелихте награда Дарвин за изключително малоумно противоречие, тъй като няма как да знаете дали някой е ходил на Луната, освен от телевизията, или ако не сте били там, нито кой е организирал атентат, освен ако не сте го организирали Вие. Каква е разликата в безкритичното вярване на телевизия или друга медия, или на когото и да било?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 90. 90 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#67:"Рим"][/quote]

  Не са на хранилка при тях, иначе със сигурност имат член на БКП или ДС доноснок някъде в родословното дърво, а тези болести са заразни.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#29] от "САЩ се управлява от Риад":

  Вярно, в над 90% от случаите. За съжаление.

 92. 92 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хъм... за Тръм гласуваха хора, дето изобщо не понасят телевизия. Та значи, популизма е другаде.
  —цитат от коментар 83 на ivanpopov


  Премести се в социалните мрежи, каква е разликата?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 93. 93 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Внимание , другарки и другари, дойде финалният акорд :

  Долната камара на Конгреса на САЩ отхвърли предложението за започване на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Контролираната от демократите Камара на представителите гласува срещу предложението с 332 на 95 гласа. Тръмп вярва, че ако му спретнат импийчмънт, само може да спечели втори мандат Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че смята, че процедура по импийчмънт може да му помогне да задържи Белия дом след изборите през ... Прочети повече Предложението беше внесено от демократа Ал Грийн, който искаше Конгреса официално да даде начало на процеса по свалянето на президента от поста му. Републиканците гласуваха против, а повечето демократи се присъединиха към тях и отложиха за неопределено време предложението, което на практика означава, че то отпада. Демократическата партия е разделена по въпроса дали трябва да има опит да бъде свален Доналд Тръмп чрез процедурата по импийчмънт. По-умерените смятат, че това ще има обратен ефект, а по-радикално настроените вярват, че има достатъчно основания за свалянето на милиардера от поста. Всъщност опит за процедура сега беше направен заради скандала между Тръмп и четири жени-конгресмени от Демократическата партия. В последните дни Тръмп стигна буквално до открита публична война с тях - припомнете си в този материал! Заради приказките си Тръмп беше обвинен в расизъм. Основание за процедура по импийчмът беше и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските президентски избори, в което има заключение, че Тръмп може да е възпрепятствал правосъдието, но първо Конгресът следва да задейства процедура по импийчмънт, за да може да има истинско разследване, неограничено от имунитета на Тръмп като държавен глава на САЩ. Това основание обаче още си остава на фаза "политическо говорене".

  Нещо, което ние повтаряхме цели три години-- куп похарчени пари на американските данъкоплатци, кипеше безсмислен труд на Специалния Мълър и сътрудници , за да се стигне до гениалното заключение , че за да имало " истинско разследване ", трябвало Конгресът да стартира импийчмънт на Тръмп, ама Конгресът гласувал ПРОТИВ импийчмънт, понеже не наметрил достатъчно аргументирани мотиви за това !

  Нека сега поддръжниците на ДП и Пелосито , които изляха тонове форумно мастило, за да обясняват как великият Мълър щял да разгони фамилията / буквално / на Тръмп , да обяснят КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ ГЛЕДАТ И КОИ МЕДИИ ЧЕТАТ !

  За да се докаже " научно " кой за кого гласува !

  Хахахах !

 94. 94 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#72] от "Radosveta Koleva":

  Идентичност срещу унификация. Но не води ли унификацията до групова идентичност? Проблемът при еднолично представения образ на груповата идентичност е уязвимостта - пробивът в системата от идентичности на групата. Което води или до хаос - политическа/криза на идентичността или до движение - не е ли сам по себе си отделният индивид своеобразна вселена? Как тогава да приемем, че планетите в Слънчевата система, а и не само, взаимно биха си пречили? При положение, че те съществуват паралелно и самостоятелно. Но все пак - това е система. Децентрализирана в социалния смисъл и монотеистична в същото време от гл. т. на ценности.

 95. 95 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 755 Весело

  И защо са се хабили тез учени, като от 60-те години на миналия век е известен ефектът на познатостта? Защо всички политици се изтрепват за екранно/ефирно време?Ммм?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mere-exposure_effect

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 96. 96 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Любопитно

  До коментар [#81] от "faeton.":

  Е де! Не с лошо! Ми, може да е получил духовно просветление човекът?!

 97. 97 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Научно доказано е, че сме катастрофални идиоти, след като
  от 10 години ни управлява една банда от андрешковци.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 98. 98 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Кокошката или яйцето? Дали гласуват за популисти, защото гледат глупави програми или гледат глупави програми и гласуват за популисти по една и съща причина - защото са им толкова умствните възможности в комбинация с ценностната им система.
  —цитат от коментар 24 на Мондиана


  332 на 95 гласа !

  И ти беше в хора на гръмогласните ! Да не ги изброявам поименно !

  Кокошка ли си или яйце ?
  А ?

 99. 99 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  "Методологията на тримата учени Рубен Дуранте, Паоло Пиноти и Андреа Тезей е достатъчно сложна, за да бъдат приети сериозно изводите им, отбелязва електронното издание "Атлантик"."

  Начи търсили под вола теле, ама намерили оная му работа. И после казали "Ама ние това търсихме" :)

  Всички модели работещи с данни правят така. Търсят в данните нещо, което да докаже тезата им. И то винаги ще изскочи нещо. Дали има връзка с реалността не е ясно. :)

  Те така. Търсиш под вола нещо. Намираш оная му работа и обявяваш че това подкрепя тезата ти. :)

 100. 100 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Обикновено на това умните хора му се викат "дистанционно управление", още и "манипулация", също и "дезинформации" и "инсинуации" (не липсва и такова съдържание по разните медии) и т.н., но за всеки влак си има и съответните пътници. Какво сме се загрижили ние, обикновено Дневник го доказва всеки път. Изглежда, че винаги е било така, а дали това ще са електронни медии, социални мрежи, традиционни печетни медии, всеки си "заработва заданието" т.е. това за което му се плаща, а техните шефове просто се възползват от конкретните обществени ситуации и конюнктури.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK