Бизнесмен от Русия влияе на избора на британски премиер

Александър Темерко на пресконференция на членовете на борда на "Юкос" в Москва, 2003 г.

© Reuters

Александър Темерко на пресконференция на членовете на борда на "Юкос" в Москва, 2003 г.Един от най-големите донори на британската Консервативна партия, дошлият от Русия и създал връзки на най-високо ниво в Кремъл бизнесмен Александър Темерко, брои фаворита за бъдещ премиер Борис Джонсън за един от приятелите си. Днес, дни преди да бъде обявен наследникът на Тереза Мей, той е влиятелна фигура в британската политика, дарил над милион лири на консервативни политици и обградил се с влиятелни фигури сред торите, а това буди притеснения в част от британския парламент.


Това разказва "Ройтерс" за Темерко, представящ се като предприемач, противник на Брекзит и руски дисисент. В над половин дузина разговори с агенцията в последните три години Темерко разкрива поддръжката си за Брекзит, връзките си с действащи и бивши представители на службите, а и за отношенията си с Джонсън, въпреки че той не е сред получилите дарения. Бизнесменът с британско гражданство от 2011 г., който нарича Джонсън "Саша" (умалително, с кото и двамата се обръщат един към друг, тъй като Александър е действителното първо име и на британския политик), обаче работи с консерватори, които са близки съюзници на фаворита за премиер в парламента.


В един от разговорите миналия февруари Темерко казва, че е участвал в опит на консерватори хардлайнери от т. нар. Европейска изследователска група да отстранят Мей през декември 2018 г., след 3 години неуспех в излизането на Обединеното кралство. Високопоставен източник от торите твърди, че Темерко е бил "в голяма степен зад опита" за отстраняване на Мей, подала оставка. Председателят на групата Джейкъб Рийс Мог твърди, че Темерко "няма формална или неформална" връзка групата, но добавя в отговор до "Ройтерс", че не би могъл да говори за връзките му с отделни членове.
Джейкъб Рийс Мог.

© Reuters

Джейкъб Рийс Мог.


Руските връзки


"Много повече положителни, отколкото отрицателни" неща той намира и у Николай Патрушев, който оглавява руския Съвет за сигурност и който е един от най-близките съюзници на Путин, след като дълги години оглавява Федералната служба за сигурност (ФСБ, бившето КГБ)." Според Леонид Невзлин, някога партньор на Темерко в "Юкос", той е имал дългогодишни връзки със служлите. Невзлин отказва да каже дали тези връзки още са активни, но обяснява, че ръководството на "Юкос" го е довело в борда заради "няколко проекта и контактите му по върховете на ФСБ и Министерството на отбраната" и заради факта, че добре познава Патрушев.


Самият Темерко е казал тази седмица за "Ройтерс", че ролята му в "Юкос" надхвърля връзките с министерството – става въпрос за контакти с цялата руска държава. Тези със службите обаче са били "формални", а не "лични" и не продължават и днес. Прессекретарят на Кремъл казва: "Не познаваме този господин."


Попитан за противоречията в позицията за Брекзит, Темерко обяснил тази седица, че възгледите му се променили с времето. Обяснява, че смятал за нуждо Мей да е по-гъвкава в преговорите с Евросъюза и затова се присъединил към опита за отстраняването ѝ.


В последните седмици Темерко, изглежда, се дистанцира от приятеля си Борис Джонсън. През юни каза за "Дейли телеграф", че вече подкрепя Джереми Хънт, съперника му, заради готовността на Джонсън да изведе Великобритания от ЕС без сделка. В публикация в "Хъфингтън пост" на 3 юли той призова торите да отхвърлят "приказката", предлагана от "забавния рус човек". Няколко месеца по-рано, през февруари, той казва на същия репортер на "Ройтерс": "Джереми е много опасен. Наистина е в центъра, много е умен, човек на системата." Не е известно между двамата да има връзки, били те чрез финансиране или общи съюзници.


Борис Джонсън.

© Reuters

Борис Джонсън.


"Ройтерс" отбелязва, че публикуването на портрета съвпада с притесненията на някои депутати за евентуална руска намеса в британската демокрация и призиви за разследване дали е имало такава в референдума за Брекзит. Лейбъристкият депутат Бен Брадшоу намира откритията на "Ройтерс" за "изключително обезпокоителни". По думите му е нужна "пълна увереност" че близките връзки между консерватори и руски бизнесмени с връзки с руския президент Владимир Путин не са податливи на операции на Кремъл.


Високопоставеният консерватор, запознат с усилията на Темерко да отстрани Мей, казва, че някои членове на партията са се дистанцирали от него в последните месеци заради опасения за руските връзки. Други като Джонсън обаче "остават близки".


Данни на избирателната комисия сочат, че Темерко и свързани с него британски компании са направили дарения на 11 отделни депутати, сред които и Брандън Люис, председател на партията. Помогнал е да се финансират още 27 местни клона на партията в райони в северна Англия, Уелс и Лондон, където торите са спечелили. Няма данни да е предоставял средства на Джонсън или на неговия избирателен район, а и тази година дейността му постепенно е намаляла.


През февруари 2019 г. той казва за "Ройтерс", че ако Брекзит не се осъществи, "времето на традиционните партии ще приключи", "старата система ще бъде унищожена", а приятелят му Джонсън може да поведе ново движение за Брекзит. Според "Ройтерс" това напомня за интервюто на Путин за "Файненшъл таймс" през юли – тогава той нарече либералната идея изчерпана и обяви възхода на националистическите и популистки движения в Европа и САЩ.


От Русия до Лондон


Възходът на Темерко е през 90-те години, в руската оръжейна индустрия. Трима бивши бизнес партньори – сред тях Невзлин и бивш руски разузнавач – казват, че той се е сближил със службите по времето, когато той е оглавявал държавна комикия за дейността на армията, а и по-късно, като глава на вече несъществуващата държавна "Русское оружие". Близък е с Павел Грачов, министър на отбраната в началото на 90-те. Пред "Ройтерс" се хвали, че за него работят генерали с три и четири звезди.


През 1999 г. влиза в борда на "Юкос" на Михаил Ходорковски. Казва, че му е помогнал да спечели договор за доставка на петрол за руската армия. Според бивш бизнес патньор Темерко, ръководил опита за изграждане на петролопровод до Китай, е пътувал с представители на "Юкос" в чужбина и е познавал "руските посланици и консули във всяка страна".


Арестът на Ходорковски през 2003 г. превръща Темерко в единствения акционер на "Юкос", останал, за да преговаря с Кремъл – останалите бягат. За "Ройтерс" разказва, че отношенията с Кремъл, даващи му неприкосновеност, му позволили да преговаря за освобождаването на Ходорковски и начини за запазване на компанията директно с тогавашния заместник-ръководител на администрацията (днес директор на "Роснефт") Игор Сечин. Връзките му дори веднъж го отвели (по думите му) на заседание на Съвета за сигурност на Русия, оглавяван от Путин.


Нови приятели


Темерко също напуска Русия и пристига във Великобритания през 2005 г. - представя се за беглец от политически мотивираното превземане на "Юкос" от държавата. Срещу него има обвинения, че е измамил "Роснефт", но той твърди, че случаят е свързан с кампанията срещу "Юкос". Съд в Лондон отхвърля руската молба за екстрадицията му през декември същата година и това му създава образ на руски дисидент, а с това – и на доверен партиен донор.


Пет години по-късно си проправя път към върховете на Консервативната партия, докато на власт е Дейвид Камерън. Руски финансист и активист на партията обяснява, че торите търсели по това време нови източници на приходи след кризата от 2008 г. По-късно, на търг през 2013 г., Темерко плаща 90 хил. лири за бронзов бюст на Камерън, с когото агенцията не успява да се свърже. След година назначаването му от местния клон на партията като вицепрезидент на активистка организация на торите в Лондон и Уестминстър му увеличава възможността му да общува с най-високопоставените консерватори.


Влиза и в клуб за донори, даващ достъп до премиера и други министри срещу членски внос от 50 хил. годишно. През последните три години се хвали, че е изиграл важна роля на много избори по време, когато битката на торите е била за всеки глас. Казва, че е финансирал 40 депутати на предишни избори заедно с производителя на стомана OGN (на който е бил директор, но който в момента е в процедура по ликвидация) в североизточната част на страната. Обяснява, че е довел и поддръжници от "източноевропеското малцинство" на Великобритания.


"За" и "против" Брекзит


Публично Темерко е заявявал, че е против Брекзит, защото той ще навреди на бизнес интересите му във Великобритания – по-конкретно на Aquind, управлявана от него фирма, разработваща подводна електрическа връзка с Франция. Дарявал е и средства на депутати, участвали в кампанията за оставаен, но поне двама консерватори, близки до него, играят важна роля в другата кампания преди референдума през юни 2016 г. Един от тях е оперативно ръководещият кампанията на Джонсън Джеймс Уортън, който е и съветник на заплата при Aquind. Това е и човекът, предложил първия законопроект за референдум през 2013 г. Даренията за Уортън между 2013 и 2015 г. са 25 хил. лири. "Ройтерс" определя сумата като "относително голяма за отделен британски депутат" и според агенцията тя помага за финансиране на кампанията му за вота през 2015 г. Уортън е е коментирал информацията.


Джеймс Уортън.

© Reuters

Джеймс Уортън.


Мартин Каланан, заместник-министърът за Брекзит, служи в борда на Aquind от май 2016 г. до юни 2017-а, момента, в който влиза в правителството. Каланан също не е коментирал.


Но през юли, малко след референдума, Темерко се вълнува в разговора с "Ройтерс" от възможността Джонсън (тогава най-влиятелен в кампанията за напускане) да поведе Брекзит. По думите му "членството в партията ще се увеличи", ако "Борис" спечели. Описва вота за напускане като "революция срещу бюрокрацията". В същия разговор твърди, че "група източноевропейски бизнесмени" са помогнали Джонсън да премине на страната на кампанията за напускане през февруари 2016 г., след като дълго е раздвоен.


Бившият министър на отбраната Гавин Уилямсън (също отказал да коментира), описван от Темерко като "добро хлапе", помага кампанията на Джонсън да спечели подкрепата на колеги в парламента и да го доведе до балотажа с участието на 160 хил. членове на торите.


Като "приятел" Темерко описва и политическия стратег сър Линтън Кросби, чиято фирма CTF даде на Джонсън заем от 20 хил. Лири и дарение от 3000 миналата година. Съосновател на същата компания, Марк Фулбрук, е изпълнителният директор на кампанията.


"Не зная кой е Темерко"


Бизнесменът обяснява, че дните му на играч в Москва са отминали и там е персона нон грата, особено след призива Великобритания да доставя оръжия на Украйна. Твърди, че в Кремъл го смятат "враг" и за човека, насочил британското правителство срещу Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че не може да коментира, защото не познава Темерко.


Сред контактите му обаче има поне един влиятелен руски бизнесмен – Андрей Гуриев, който ръководи руския гигант за торове "Фосагро". Имението му "Уитънхърст" в северен Лондон е второто най-голямо след Бъкингамския дворец. Темерко го нарича "добър човек", "мил" и "спортист". Гуриев отказва коментар.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А мармотът завива ли шоколада в станиол?

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Борката е ясен, "осветен", и то отдавна...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Самото му име БОРИС е невероятно съмнително.

 4. 4 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Самото му име БОРИС е невероятно съмнително.

 5. 5 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 463 Весело

  Много ясно, че руснак ще влияе. Те англичаните имат ли достатъчно акъл да вземат правилните решение?

  over the under
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2227 Весело

  Ама някой наистина мисли публиката за много проста. Колко пъти си мислите, че ще минете с тоя номер?!? Егати дюшеша им е на "прогресивните", че руснаците са бели, че иначе нямаше да могат да ги ползват така евтино и лесно - все някой щеше да ги набеди в "расизъм". Е вижте как никой не пита що Корбин си е първо приятелче с ислямисти-терористи.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Удобен мотив да прикачиш на някого "руска връзка" и да му подложиш динена кора.

 8. 8 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  кой номер?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Разстроено

  Лондон се управлява от Масква!
  Тека е било,и тека ще бъде!
  Съболезнованья за всички демократични българе от ДБ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Руската връзка винаги излиза наяве...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Руската връзка винаги излиза наяве...
  —цитат от коментар 10 на penetrating


  Ааааа, има и савецка връзка в умните глави на русофобите!А и бай Дончо е агент на Масква,нъл тъй!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  В русия има около 50000 афро-русняци, да командироват някой такъв де. Ама са големи расисти :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Откак Великобритания почна да събира всичките руски олигарси и техните семейства като втори дом, въпрос на време беше те да се опитат да влияят върху британската политика. И понеже изпадналите в немилост имат по-малък ресурс от приятелите на Пут-ин, познайте в каква посока векторът на влиение е най-силен.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  след като Сорос обяви гласно подкрепанасоциалистическите партии в Европа като основна негова стратегия, няма да чуете лоша дума тук за тях, обаче всичко дясно ще ви го опаковат с Путин и сексуален хомофобски расизъм; виждам, че много наивници смятат Сорос за обикновен лобист, това не е от незнание, а от сърдечна близост с религията на завистта - социализма

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 16. 16 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 243 Весело

  Поредния осветен агент на влияние подплатен от фашетата в кремъл с инфлационни рубли за сметка на простия и впиянчен руски роб.

  Браво вовочка, поздрави от Габуня за семейството!

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Накрая ще излезе, че марсианците са виновни.

  Лебералите глобалисти вина нямат. Англичаните са глупаци, подкокоросвани от руснаци.Освен това европейците благоденстват, някакви ноебразовани мързеливци мрънкат.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Борката не е ли станал още МП на Великобритания? Много скука откъм острова. Трябва да ги раздвижи малко. И да не забрави, че щяха да напускат ЕС.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Това, че Брекзит е огромна политическа грешка не значи, че някой друг, а не британският избирател е взел това решение.
  Една партия може да има всякаква подкрепа, вкл. и външна, но в крайна сметка решават избирателите. "Дневник" да се запита по каква причина идеите, за които им плащат да проповядват не намират топъл прием сред българските избиратели. Защото с повтаряне на мантрите на Демократическата партия избори не се печелят.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#17] от "hope":

  Какви марсианци? Какви глобалисти? Къде...?
  Англичаните не са глупаци. Просто станаха още по-лакоми.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2227 Весело

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":кой номер?
  —цитат от коментар 8 на Opportunity


  С "руската връзка". Нещо взе да се изтърква да се ползва за всяко нещо и всеки, който не се харесва на "прогресивните сили". Изкараха Путин най-могъщия човек на планетата, а той завалийката се чуди как да си запази властта и ако може да чопне нещо от съседите - това му е нивото, въпреки всички напъни на руската пропаганда. А западните медии само ѝ пригласят, като се мъчат да очернят всеки не пеещ в общия меркелистки хор като "руски агент". Смешно е вече.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Весело

  Поредния осветен агент на влияние подплатен от фашетата в кремъл с инфлационни рубли за сметка на простия и впиянчен руски роб.Браво вовочка, поздрави от Габуня за семейството!
  —цитат от коментар 16 на minuva4a


  Защо не прочете и текста, да малко дълга е за капацитета Ви
  Да обиждаш така един умен и красив борец против Путин и за демокрация, за който Русия иска екстрадиция и се разбира че са му приготвили южна килия в Магадан

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":

  Българските избиратели не правят разлика между ляво и дясно. Нито се интересуват от идеи. Българските избиратели избират този, който обещава и лъже повече. Българският избирател е конформист и чака да научи от телевизора, кой ще е победител, че да гласува за него. Българският избирател е невероятно късопаметен. Всеки път го лъжат с едно и също.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Самото му име БОРИС е невероятно съмнително.
  —цитат от коментар 3 на Simo Petkov


  На турски Билгин.

  shlshlshlshl
 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Самото му име БОРИС е невероятно съмнително.
  —цитат от коментар 3 на Simo Petkov


  Indeed
  Прекръстил се е на българския цар, за да не го разберат, че е кръстен на руския, но го разкриха.

  Темерко, представящ се като предприемач, противник на Брекзит .. в разговори с агенцията в последните три години Темерко разкрива поддръжката си за Брекзит
  —цитат от коментар 0 на др Темерко


  Преструвал се е на противник на брекзит, но от Ройтерс са го разобличили чрез изкусно задавани въпроси

 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Любопитно

  Ех тези англичани! Все руснаците са им виновни. Още от кримската война 1856г. Ама за сметка на това, страшно много обичат парите им! Я, колко олигарси избягаха в Албиона? Почти всички, търсени за финансови злоупотреби, неплащане на данъци, незаконен трафик на капитали, източване на цели отрасли в руската икономика. И всичките са приети, като същински борци за демокрация, абе - направо ангели, гонени от злодея Путин. И изведнъж, о чудо! Те били сътрудници на руските спец служби и проводници на руски интереси? Ти да видиш!? Ама, така е! Все трябва някой друг да е виновен, за идиотизма и простотията на бившата империя и най-вече - на поданиците ѝ! Тц, тц, тц!

 27. 27 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Що за човек трябва да си, визирам Джонсън, за да си готов да прецакаш 60 млн. души, само и единствено заради собствената си облага. Нали после той самият ще живее там, семейството ще е там - какво като се е подсигурил три поколения напред, няма ли някакво национално самосъзнание?

 28. 28 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  насрах се,руснаците са виновни:))))

 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2302 Весело

  Ще бъде забавно, Британия с руски пари - ще разчупи гърба на бандитския путистан!)😂

  "Чуждестранен агент"
 30. 30 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Не се ли захаби този руски рефрен?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тюфлекчия":

  Точно така! И не се усещат, че подобни твърдения са унижение не само за политическите класи на съответните държави, но и за народите им.
  По времето, когато БКП разстрелваше неудобните дежурните обвинения бяха "агент на английското и американското разузнаване". Дори и Трайчо Костов се оказа такъв. Нашите не бяха ги измислили сами, а взаимствали от СССР.
  Сега се използват подобни идиотизми, само че в по-мек вариант. Нищо ново под Слънцето.

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#23] от "Petleshev":

  Някои може да не се интересуват от идеи, но други се интересуват и ако не намерят субект, който да ги удволетвирява не гласуват. Затова и избирателната активност не е висока.

 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Британците яко ги тресе русофобията !!!

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#32] от "pamela":

  Тия дето не гласуват, са ми най-смешни. После, все имат претенции и са най-разбиращи, със задна дата естествено.

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Разстроено

  Дневник, да бяхте публикували новината, че преди няколко дни в парламента приеха поправки, които ще попречат на Джонсън да го разпусне и да изведе Великобритания без сделка..Доста тори се разбунтуваха, а един младши министър гласува против правителството и подаде оставка..Ама в това няма руска връзка и не е интересно, нали?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#27] от "vespasian0303":

  Уж си се кръстил Веспасиан , пък задаваш отговори...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#27] от "vespasian0303":

  Какво национално самосъзнание? Политиците са отделна порода нарциси. Ще те продадат за два лева, стига да могат да приберат парите. Не се интересуват от нищо и никой, стига да са отгоре. Нашият Борисов, какъв е? Ами, същия...!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#34] от "Petleshev":

  Защо да гласувам за по-малкото зло поради липса на избор?

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#35] от "Noise":

  Защо все пак, британският парламент не иска да напуска, без сделка? Джонсън ясно декларира, че на 31-ви октомври с или без сделка, Великобритания напуска ЕС. Освен това, каква е гаранцията, че сделката ще устройва британския парламент тоест, че ще се постигне такава сделка? Това на практика означава, че Великобритания може и да не напусне ЕС. Какво се случва тогава с референдума, Фарадж, Джонсън и всички останали радетели за Брекзит?

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#38] от "pamela":

  Избор винаги има. Друг е въпросът, че някои и да се спънат в него, няма да го видят.
  Другото странно е, че тия които не гласуват са недоволни от доста неща, но по никакъв начин не разбират, че като не гласуват подкрепят положението, което не харесват.

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 879 Неутрално

  [quote#21:"Тюфлекчия"][/quote]

  Абе смешно е, но форумните бригадири само това чакат, руска връзка. Гааааа....

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#40] от "Petleshev":

  А, избор има, обаче когато се избира най-малкото зло това не е никакъв реален избор. Омръзна ми да гласувам за някакви компромисни субекти.

 44. 44 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  Джонсън не може да декларира подобно нещо, просто защото не е във възможностите му.Но пък , ако има нещо добре известно, то е , че нещата никога не се случват по начина, по който Джонсън обещава да се случват.Човекът е патологичен лъжец.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 45. 45 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  Брекзит без сделка е катастрофа.И това се знае от всички.Ако няма Брекзит изобщо, което е вероятен сценарий, Фараж няма да е безработен в следващите години...Борис заминава в миманса, където е мястото му, а обществото във Великобритания продължава да е разделено.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 46. 46 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#3] от "Simo Petkov":

  Самото му име БОРИС е невероятно съмнително.
  —цитат от коментар 3 на Simo Petkov


  Колкото по-неграмотен е един човек, толкова повече държи да се изяви пред публика.
  Потърси информация за името Борис и ти гарантирам, че ще си силно изненадан.

 47. 47 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#39] от "Petleshev":

  Начи, спорил съм с доста хора у Форумето , относно Брекзит.И още миналата година казах, че Брекзит на 31/03 няма да има..Тук разни професори ме убеждаваха , че това е невъзможно, ама вече сме юли, а Великобритания все оше е в ЕС.В края на краищата, ще го докарат до втори референдум, на който резултата ще е 60/40 да останат.. Междувременно, торите, лейбъристите и двупартийната система отичат в канала.Така става, като имаш смешници като Мей, Джонсън и Корбин начело.Корбин специално, е супер разочарование, но пък политиката не търпи празни пространства , и Сър Винс и Либералите заемат нишата успешно.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 48. 48 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 443 Весело

  Аха, значи казвате руски дисидент, противник на Брекзит, дарявал на консерваторите, но не и на Борис Джонсън. Но по логиката на статията той влияе на избора в полза на Борис Джонсън, застъпник за твърд Брекзит. Това либерал-болшевишките журналя са умопомрачително прости хора, или смятат аудиторията си за такава. Като гледам част от коментарите нагоре, вероятно е второто.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  Явно не влияе успешно, защото от хаотичната статия, първо се разбира, че той бил много близък с русия ексцентрик, но после излиза, че бил против Брекзит, а проучванията показват, че бай Боре ще спечели.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#28] от "САЩ се управлява от Риад":

  право започваш но не се напъвай много

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#41] от "von_seeckt":

  и кво, дочака а?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Всеки който не е социалист е очевиден агент на кремъла--това е новата мантра на нашето ежедневие.

  А бай Темерко се "представял" бил за дисидент. С Елцин срещу самото начало, лично с преговори убеждава армията да не подкрепя комунистите превратаджии през 1991г, после с Ходорковски, роден е в Украйна, подкрепя торита в Британия, ама не.

  Щом не е социалист травестит, значи е от КГБ.

  И ето така, дами и господа, левите в САЩ и Британия загубиха легитимност за цяло поколение, и прав им път. Към 2028г дано стнат по-вменяеми.

 53. 53 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Русия влияе и на млякото у хладилника ми

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 54. 54 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 221 Весело

  "Това разказва "Ройтерс" за Темерко, представящ се като предприемач, ПРОТИВНИК на Брекзит и руски дисисент. В над половин дузина разговори с агенцията в последните три години Темерко разкрива ПОДДРЪЖКАТА си за Брекзит"

  Последно, противник ли е, или поддръжник? 🤷‍♂️

  (не се чете)
 55. 55 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Класически случай на законспириран агент на влияние, уж в немилост.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 56. 56 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Саша и Саша ще оправят ГБ, щом Путя помага. США, другата Саша, и тя помага за Бръквг.за. Ние броим мухите, имам предвид Европейското Униние.

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":

  Е... Сега... Ние ли да се чувстваме виновни, че си гласувала за ГЕРБ? :)))

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Алчността и самонадеяността винаги са били лош съветник 😊! Дори агенти не са!

  agent
 59. 59 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Като че най-достоверно звучи че името Борис идва от животното барс. Снежни леопард. Изобразен е на вавилонската порта. И по интересното е че същото животно е изобразено на пръстена печат на цар Симеон.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 60. 60 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Руската връзка" не е използвана още само за връзка с вратовръзката на бъдещия премиер на кралството. Айде, засрамете се вече, бе ! Отговор: Бе-е-е-е...................................

 61. 61 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#3] от "Simo Petkov":

  Хо-о-ха-ха! Вечно съмняващ се Симо, който "лови сом"!

  Малинчо
 62. 62 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Весело

  През последните години, както личи от псевдоанализа, руските паралии и Русия държат в ръце стратегически важни политици по света! Чакат само някой да каже "дръж"!

  Малинчо
 63. 63 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1390 Весело

  До коментар [#59] от "qwerty 500":

  Сега остава да докажеш, че Борката е девето коляно наследник на Симеон, а ние сме брити (щото "българи" започва с "б"!).

  Малинчо
 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  Руските изтъркани номера са ясни, все са по един калъп ! Въпросът е, че така или иначе британците си искат Джонсън и това е ! Той пък твърдо ще ги досъсипе с излизането от Съюза без сделка и това е !

 65. 65 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Айде бе, махайте се, излизайте. Стига ни занимавахте със селските ежби на второстепенна партия някъде на майната си на Континента.

 66. 66 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#63] от "Малинчо Паков":

  Българите имат някаква връзка с династиите властва ли в Индия а може би и Персия. Както и с траките. Дори не е задължително да са различни народи. А и самите траки са описани над 90 племена. Антрополигично различни едно от друго. Също така те са от първите жители в Елада.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 67. 67 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Айде пак руснак виновен

 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#64] от "samoedin":

  Тва като извод, откъде го извади?!В смисъл, че британците си искали клоуна?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "Полковник за европейско развитие на България":

  "Не се ли захаби този руски рефрен?"

  Докато има кой да му вярва, не се захабява. Пък трябва да се намери виновник за простотиите. Друго си е като посочиш някой друг, веднага сваляш от себе си отговорността и си целият в бяло!

 70. 70 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Украинец, който има и английски паспорт,

 71. 71 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#69] от "areta":

  https://m.youtube.com/watch?v=v9meC6TmSig

  😂😂😂😂

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Весело

  До коментар [#57] от "Petleshev":

  Първо, не съм гласувала, второ гласуването за друга партия/коалиция освен ДБ престъпление ли е?

 73. 73 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Сорос като го прави или разни леви, може :)

 74. 74 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Колко са мазни обаче. Ъгличанските медии нито дума не убелват за това как техните собствени бизнесмени подкупват политиците си, тоест Англия се управлява от ОЛИГАРСИ, което прави Англия една мафиотска страна управлявана от олигархия, но те никога няма да го кажат по-този начин, такъв стип на говорене се ползва само за страни от ИЕ. В Англия се говори за подкупи и олигарсия само ако идва от чужди страни. Мазни долни маимуни. Да пропаднете дано. Мразя ги тия примати лъжливи мошенници.

 75. 75 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 285 Неутрално

  "Бизнесмен от Русия влияе на избора на британски премиер". "Бизнесменът с британско гражданство от 2011 г."
  Ей това се казва фалшива новина, ама толкова фалшива, че даже и най тъпите индивиди ще забележат разминаването с обективния факт, че бизнесмена е британски бизнесмен. Като гражданин на Обединеното кралство има право не само на позиция, предпочитания, пристрастия към един или друг кандидат, но даже и да дарява средства и да поддържа по всякакъв начин, политика на който симпатизира. Въпросът е да се разлаят русомразците. При всяко споменаване на Русия се надава нестихващ анти руски вой, но той е бледо отражение на ревът, който надават руските русофоби, не толкова след споменаването на Русия, отколкото от факта, че на руския престол, все още стои човекът, който отчасти им разгони фамилията и продължава с неумолима упоритост, да ги вкарва в правия път.
  А Джонсън ще стане премиер на ВБ, защото болшинството от англичаните са за Брекзит.

 76. 76 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Фалиралата азиатска губерния нагласява изборите в САЩ и Европа. Шизофренията на пропагандата вече добива невероятни размери и висотш.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 77. 77 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 605 Неутрално

  По-тъпа статия не съм чел в ДНЕВНИК.Един от хилядите руснаци с много мангизи в Лондон имал връзки и т.н с някого си и щял да такова онаковата.
  Първо англичаните ги пишат тези статии за техните тъпаци и слде това в БГ се превежадат за местните ни тъпаци.

 78. 78 Профил на krassik
  krassik
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#23] от "Petleshev":
  Тъжна констатация но много верна . Откакто дорараха дедото на всички избори
  Лъжат масите с едно и също ....
  Ако някой ми беше казал че Волен ще бъде още наоколо преди 10 г щях да се смея ама много да се смея

 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  Qui bono? Кой има полза?
  Отговорете на въпроса кой има полза Англия да излезе от най-големия и платежоспособен пазар с риск да се разцепи, кой има полза този ЕС да има прецедент с излизане на държава от него, кой има файда от прецедент област от една държава да се отцепи от държавата (ИСпания и Каталуня), абе въобще кой се притеснява от това, ЕС да се държи като една обща държава спрямо доставчиците на стоки, услуги и енергийните суровини. За ресурсите за обща армия и отбрана на ЕС да не говорим...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  “Бизнесмен от Русия влияе на избора на британски премиер“

  Ама разбира се!
  Руски бизнесмен е повлиял дори на пола на последното кралско бебе!

 81. 81 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 381 Неутрално

  “Бизнесмен от Русия влияе...”
  бивш магнат, бивш...

 82. 82 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Какво пък?
  Ако погледнем назад, във всички глобални конфликти, UK и Русия са били съюзници. И накрая, Русия винаги се оказва от страната на булката!
  Защо тоя път да е различно?

 83. 83 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Трогателно е да видиш как външнополитическата тема се завърна в Дневник, след като бе почти пресъхнала. С мижав опит за доносче.

  Междувременно по световните медии четем, че 111 клетници пътуват към Европа на луксозен туристически гръцки кораб, а чисто нова гемийка под норвежки флаг и с капацитет 200 клетници е готова да се посвети изцяло, 24/7, на тази благородна контрабанда, т.е., да кажа, хуманитарна мисия.

  Интересни са и разсъжденията на немския зелен Юрген Тритин, полузабравеното канарче на кръжеца Билдерберг, за драстичноите мерки, които да се предприемат срещу всяка страна, дръзнала да не приеме така пренесените клетници.

  За по-пикантно мога да ви съобщя, че симпатичният клетник от Ирак, изнасилил и убил 14-годишната Сузана, се е оплакал, че в германския си затвор хваща само 23 телевизионни канала, и нито един от любимите си.

  Чао, и не забравяйте -- който чете комунистически вестници, сам си е виновен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 84. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#70] от ".":
  украинец с британски паспорт
  ....»»Е, нали няма 5 гражданства като Порошенко или само 3 като Коломойски? Оше не мога да разбера дали е от децата на лейтенант Шмид или е даже потомък на Остап Берта Мария..Бендер бей.
  Въпросният велик комбинатор и руски агент бил настоявал 2015 още Кралството да въоръжава Украйна.

 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Весело

  До коментар [#80] от "мики маус":
  пола на последното кралско бебе
  ....»» А може и да повлиял на първото бебе в света без майка, родено в Англия преди няколко дни...Единият от двамата бащи бил трансджендър( от жена към мъж) който си оставил женските атрибути до последно, макар и пуснал брада и подобни други белези на мъжествеността.

 86. 86 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Е то държава не остана дето руснаците не са избрали управляващите :))))) Либерастката преса си мислех че е временно умопомрачена , а то се оказа тумор в мозъка.

  Путин - мы верим в тебя !
 87. 87 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 268 Весело

  Евала!
  Цялата планета е в краката на Владимир Владимирович, само устата на журналята от Дневник са в задника му.

 88. 88 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Сега, за да не си помислите, че игнорирам политически правилните съобщения, ето ви две за САЩ и онзи мръсник Тръмп.

  Оказва, се, че оранжевият клоун е получил повече дарения (в малки суми), отколкото всички свои съперници и повечето предишни президенти. Авторите на статията намират надежда в демократа Pete Buttigieg. Млад, прагматичен, открито хомосексуален, той също бил много популярен.

  Друга статия ни съобщава загрижено, че САЩ преживяват най-дългия икономически подем в историята. Тревогата е поради страховете, че може да последва спад.

  Четете правилни вестници и ще стигнете далеч. Няма да споменавам новите изявления на Гретето или намеренията на Черния блок да потопи предстоящето автомобилно изложение във Франкфурт в хаос (от загриженост за климата) -- неделя е все пак.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 89. 89 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Заглавието на статията малко заблуждава. Ако се абстрахираме от лицата и имената, се вижда как се провежда лобизъм в политиката. Лобизъм е имало и винаги ще има, но тук въпросът е защо е нужен този Брекзит? Ами аз така като ги гледам нещата явно е, че тъмната страна на част от бизнеса не иска да излезе на открито от очакваните нови правила на ЕС против офшорките и прането на пари, следователно различни бизнес страни, занимаващи се по-скоро с корупция и тъмни сделки, нямат кяр от тез неща и напъват да останат на закрито...Та нещата са много дебели, защото пред очите ни се унищожава една от най-мощните европейски държави, от което полза ще извлекат най-вече САЩ, а след това и Русия. САЩ определено напъват да се осъществи тоз Брекзит и парите, които идват към Джейкъб Рийс Мог и групата му са определно с американско потекло. Такива са и парите към Найджъл Фараж. Тез хора клатят Великобритания от много време, още от времето на Дейвид Камерън, след това и по времето на Тереза Мей. Защо се проведе Реферндум, който е от особено значение за страната - такъв, който ще определи нейните бъднини в следващите години - без да се иска поне 2/3 от мнозинството да даде насоката? Това е задлъжително при такива въпроси....Така поднесените проценти и обръкване не дават ясна представа какво иска този народ, да не говорим, че не се даде право на британците на територията на ЕС да гласуват, което си е направо нарушаване на техните права. Това раздели Великобритания на две и предизвика такова разделение, че цялата държава е в ступор....Та...изникват тез въпроси:
  1. Защо този Реферндум се проведе толкова недемократично и с такива популистки лъжи?.;
  2. Защо, при положение, че излизат тези лъжи и става ясно, че Реферндумът е афиф работа, не се позволява Втори реферндум с ясни критерии и въпроси?
  3. Защо вътре в Консервативната партия става такава драма и борба, че се дръжат като глутница хиени, готови ра разкъсат всеки, който каже нещо за ЕС?

  Еми отговорът би бил нещо такова: някой отнякъде е дал много пари, за да има Брекзит. Но..има съпротивление, заради опасността за самата държава..и съответно имаме някакво тотално озъбване и агресия, лееща се от част от медиите и журналистите, които защитават идеята за Брекзит все едно е краят на света...То не бяха течове на високо ниво (тоз министър на отрбаната, който Мей уволни), то не бяха някакви изпуснати грами, ама направо яки пробойни в най-високите нива на английското управление! .......
  Едно е сигурно - опитите за реформиране на ЕС и идеите, да бъде направен по-силен военно плашат определени световни сили...познайте кои са те....

 90. 90 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#89] от "marchemar":

  Ами Фараж каза доста ясно в ЕП: искаме си държавата обратно.

  Сега, ако държавата ти се управлява от ББ, Цацаров и Шиши, може би си заслужава да се оставиш в ръцете на фон дер Лайен, осъдената престъпница Лагард, Макрон, Ска Келер, Мария Габриел... да не пропусна Андрей Слабаков. От британска гледна точка може да има и по-разумни алтернативи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 91. 91 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#14] от "stein":

  Защо ли ми хрумва аналогия с "купеното" ни Черноморие ?!

 92. 92 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#88] от "zyb18561487":

  че ще има спад е ясно
  немският дакс от година и половина не е минал 13000. аз още тогава спорих по инвестиционните форуми,че спадът под 11000 бе само импулс на мечи цикъл. преди 2 седмици свърши кърекшъна. не можа да пробие седмичния коридор на 12600. сега е началото на истинското падане,евентуално до 9000.
  идват лоши времена

 93. 93 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#89] от "marchemar":Ами Фараж каза доста ясно в ЕП: искаме си държавата обратно.Сега, ако държавата ти се управлява от ББ, Цацаров и Шиши, може би си заслужава да се оставиш в ръцете на фон дер Лайен, осъдената престъпница Лагард, Макрон, Ска Келер, Мария Габриел... да не пропусна Андрей Слабаков. От британска гледна точка може да има и по-разумни алтернативи.
  —цитат от коментар 90 на zyb18561487


  бат бойко и цецо са по-добри от лайняната

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#84] от "тулса":
  Виж, хайде да оставим тоя, един от айдуците с които Лондон бъка.
  Но той, след като има бизнес на Запад, а няма такъв в Русия, има английски паспоррт,
  начи дневник трябва да го нарича е АНГЛИЙСКИ БИЗНЕСМЕН, в краен случай може да бъде наречен БИВШ руски,

 96. 96 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Ето как Кремъл клати Европа!!!!

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#97] от "bez_ime2":бивш съветски шпионин няма
  ....»»Скрипал например. Работи за Путин и досега.:)

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Всички европейски политици, заедно с имуществото си, трябва да декларират и приятелите си. По приятелите ще ги избираме вече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK