Бизнесмен от Русия влияе на избора на британски премиер

Александър Темерко на пресконференция на членовете на борда на "Юкос" в Москва, 2003 г.

© Reuters

Александър Темерко на пресконференция на членовете на борда на "Юкос" в Москва, 2003 г.Един от най-големите донори на британската Консервативна партия, дошлият от Русия и създал връзки на най-високо ниво в Кремъл бизнесмен Александър Темерко, брои фаворита за бъдещ премиер Борис Джонсън за един от приятелите си. Днес, дни преди да бъде обявен наследникът на Тереза Мей, той е влиятелна фигура в британската политика, дарил над милион лири на консервативни политици и обградил се с влиятелни фигури сред торите, а това буди притеснения в част от британския парламент.


Това разказва "Ройтерс" за Темерко, представящ се като предприемач, противник на Брекзит и руски дисисент. В над половин дузина разговори с агенцията в последните три години Темерко разкрива поддръжката си за Брекзит, връзките си с действащи и бивши представители на службите, а и за отношенията си с Джонсън, въпреки че той не е сред получилите дарения. Бизнесменът с британско гражданство от 2011 г., който нарича Джонсън "Саша" (умалително, с кото и двамата се обръщат един към друг, тъй като Александър е действителното първо име и на британския политик), обаче работи с консерватори, които са близки съюзници на фаворита за премиер в парламента.


В един от разговорите миналия февруари Темерко казва, че е участвал в опит на консерватори хардлайнери от т. нар. Европейска изследователска група да отстранят Мей през декември 2018 г., след 3 години неуспех в излизането на Обединеното кралство. Високопоставен източник от торите твърди, че Темерко е бил "в голяма степен зад опита" за отстраняване на Мей, подала оставка. Председателят на групата Джейкъб Рийс Мог твърди, че Темерко "няма формална или неформална" връзка групата, но добавя в отговор до "Ройтерс", че не би могъл да говори за връзките му с отделни членове.
Джейкъб Рийс Мог.

© Reuters

Джейкъб Рийс Мог.


Руските връзки


"Много повече положителни, отколкото отрицателни" неща той намира и у Николай Патрушев, който оглавява руския Съвет за сигурност и който е един от най-близките съюзници на Путин, след като дълги години оглавява Федералната служба за сигурност (ФСБ, бившето КГБ)." Според Леонид Невзлин, някога партньор на Темерко в "Юкос", той е имал дългогодишни връзки със служлите. Невзлин отказва да каже дали тези връзки още са активни, но обяснява, че ръководството на "Юкос" го е довело в борда заради "няколко проекта и контактите му по върховете на ФСБ и Министерството на отбраната" и заради факта, че добре познава Патрушев.


Самият Темерко е казал тази седмица за "Ройтерс", че ролята му в "Юкос" надхвърля връзките с министерството – става въпрос за контакти с цялата руска държава. Тези със службите обаче са били "формални", а не "лични" и не продължават и днес. Прессекретарят на Кремъл казва: "Не познаваме този господин."


Попитан за противоречията в позицията за Брекзит, Темерко обяснил тази седица, че възгледите му се променили с времето. Обяснява, че смятал за нуждо Мей да е по-гъвкава в преговорите с Евросъюза и затова се присъединил към опита за отстраняването ѝ.


В последните седмици Темерко, изглежда, се дистанцира от приятеля си Борис Джонсън. През юни каза за "Дейли телеграф", че вече подкрепя Джереми Хънт, съперника му, заради готовността на Джонсън да изведе Великобритания от ЕС без сделка. В публикация в "Хъфингтън пост" на 3 юли той призова торите да отхвърлят "приказката", предлагана от "забавния рус човек". Няколко месеца по-рано, през февруари, той казва на същия репортер на "Ройтерс": "Джереми е много опасен. Наистина е в центъра, много е умен, човек на системата." Не е известно между двамата да има връзки, били те чрез финансиране или общи съюзници.


Борис Джонсън.

© Reuters

Борис Джонсън.


"Ройтерс" отбелязва, че публикуването на портрета съвпада с притесненията на някои депутати за евентуална руска намеса в британската демокрация и призиви за разследване дали е имало такава в референдума за Брекзит. Лейбъристкият депутат Бен Брадшоу намира откритията на "Ройтерс" за "изключително обезпокоителни". По думите му е нужна "пълна увереност" че близките връзки между консерватори и руски бизнесмени с връзки с руския президент Владимир Путин не са податливи на операции на Кремъл.


Високопоставеният консерватор, запознат с усилията на Темерко да отстрани Мей, казва, че някои членове на партията са се дистанцирали от него в последните месеци заради опасения за руските връзки. Други като Джонсън обаче "остават близки".


Данни на избирателната комисия сочат, че Темерко и свързани с него британски компании са направили дарения на 11 отделни депутати, сред които и Брандън Люис, председател на партията. Помогнал е да се финансират още 27 местни клона на партията в райони в северна Англия, Уелс и Лондон, където торите са спечелили. Няма данни да е предоставял средства на Джонсън или на неговия избирателен район, а и тази година дейността му постепенно е намаляла.


През февруари 2019 г. той казва за "Ройтерс", че ако Брекзит не се осъществи, "времето на традиционните партии ще приключи", "старата система ще бъде унищожена", а приятелят му Джонсън може да поведе ново движение за Брекзит. Според "Ройтерс" това напомня за интервюто на Путин за "Файненшъл таймс" през юли – тогава той нарече либералната идея изчерпана и обяви възхода на националистическите и популистки движения в Европа и САЩ.


От Русия до Лондон


Възходът на Темерко е през 90-те години, в руската оръжейна индустрия. Трима бивши бизнес партньори – сред тях Невзлин и бивш руски разузнавач – казват, че той се е сближил със службите по времето, когато той е оглавявал държавна комикия за дейността на армията, а и по-късно, като глава на вече несъществуващата държавна "Русское оружие". Близък е с Павел Грачов, министър на отбраната в началото на 90-те. Пред "Ройтерс" се хвали, че за него работят генерали с три и четири звезди.


През 1999 г. влиза в борда на "Юкос" на Михаил Ходорковски. Казва, че му е помогнал да спечели договор за доставка на петрол за руската армия. Според бивш бизнес патньор Темерко, ръководил опита за изграждане на петролопровод до Китай, е пътувал с представители на "Юкос" в чужбина и е познавал "руските посланици и консули във всяка страна".


Арестът на Ходорковски през 2003 г. превръща Темерко в единствения акционер на "Юкос", останал, за да преговаря с Кремъл – останалите бягат. За "Ройтерс" разказва, че отношенията с Кремъл, даващи му неприкосновеност, му позволили да преговаря за освобождаването на Ходорковски и начини за запазване на компанията директно с тогавашния заместник-ръководител на администрацията (днес директор на "Роснефт") Игор Сечин. Връзките му дори веднъж го отвели (по думите му) на заседание на Съвета за сигурност на Русия, оглавяван от Путин.


Нови приятели


Темерко също напуска Русия и пристига във Великобритания през 2005 г. - представя се за беглец от политически мотивираното превземане на "Юкос" от държавата. Срещу него има обвинения, че е измамил "Роснефт", но той твърди, че случаят е свързан с кампанията срещу "Юкос". Съд в Лондон отхвърля руската молба за екстрадицията му през декември същата година и това му създава образ на руски дисидент, а с това – и на доверен партиен донор.


Пет години по-късно си проправя път към върховете на Консервативната партия, докато на власт е Дейвид Камерън. Руски финансист и активист на партията обяснява, че торите търсели по това време нови източници на приходи след кризата от 2008 г. По-късно, на търг през 2013 г., Темерко плаща 90 хил. лири за бронзов бюст на Камерън, с когото агенцията не успява да се свърже. След година назначаването му от местния клон на партията като вицепрезидент на активистка организация на торите в Лондон и Уестминстър му увеличава възможността му да общува с най-високопоставените консерватори.


Влиза и в клуб за донори, даващ достъп до премиера и други министри срещу членски внос от 50 хил. годишно. През последните три години се хвали, че е изиграл важна роля на много избори по време, когато битката на торите е била за всеки глас. Казва, че е финансирал 40 депутати на предишни избори заедно с производителя на стомана OGN (на който е бил директор, но който в момента е в процедура по ликвидация) в североизточната част на страната. Обяснява, че е довел и поддръжници от "източноевропеското малцинство" на Великобритания.


"За" и "против" Брекзит


Публично Темерко е заявявал, че е против Брекзит, защото той ще навреди на бизнес интересите му във Великобритания – по-конкретно на Aquind, управлявана от него фирма, разработваща подводна електрическа връзка с Франция. Дарявал е и средства на депутати, участвали в кампанията за оставаен, но поне двама консерватори, близки до него, играят важна роля в другата кампания преди референдума през юни 2016 г. Един от тях е оперативно ръководещият кампанията на Джонсън Джеймс Уортън, който е и съветник на заплата при Aquind. Това е и човекът, предложил първия законопроект за референдум през 2013 г. Даренията за Уортън между 2013 и 2015 г. са 25 хил. лири. "Ройтерс" определя сумата като "относително голяма за отделен британски депутат" и според агенцията тя помага за финансиране на кампанията му за вота през 2015 г. Уортън е е коментирал информацията.


Джеймс Уортън.

© Reuters

Джеймс Уортън.


Мартин Каланан, заместник-министърът за Брекзит, служи в борда на Aquind от май 2016 г. до юни 2017-а, момента, в който влиза в правителството. Каланан също не е коментирал.


Но през юли, малко след референдума, Темерко се вълнува в разговора с "Ройтерс" от възможността Джонсън (тогава най-влиятелен в кампанията за напускане) да поведе Брекзит. По думите му "членството в партията ще се увеличи", ако "Борис" спечели. Описва вота за напускане като "революция срещу бюрокрацията". В същия разговор твърди, че "група източноевропейски бизнесмени" са помогнали Джонсън да премине на страната на кампанията за напускане през февруари 2016 г., след като дълго е раздвоен.


Бившият министър на отбраната Гавин Уилямсън (също отказал да коментира), описван от Темерко като "добро хлапе", помага кампанията на Джонсън да спечели подкрепата на колеги в парламента и да го доведе до балотажа с участието на 160 хил. членове на торите.


Като "приятел" Темерко описва и политическия стратег сър Линтън Кросби, чиято фирма CTF даде на Джонсън заем от 20 хил. Лири и дарение от 3000 миналата година. Съосновател на същата компания, Марк Фулбрук, е изпълнителният директор на кампанията.


"Не зная кой е Темерко"


Бизнесменът обяснява, че дните му на играч в Москва са отминали и там е персона нон грата, особено след призива Великобритания да доставя оръжия на Украйна. Твърди, че в Кремъл го смятат "враг" и за човека, насочил британското правителство срещу Москва. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че не може да коментира, защото не познава Темерко.


Сред контактите му обаче има поне един влиятелен руски бизнесмен – Андрей Гуриев, който ръководи руския гигант за торове "Фосагро". Имението му "Уитънхърст" в северен Лондон е второто най-голямо след Бъкингамския дворец. Темерко го нарича "добър човек", "мил" и "спортист". Гуриев отказва коментар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK